Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

36Onderzochte producten

54Bestede uren

18Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Ons gehoor is een uiterst gevoelig zintuig. Als hij lange tijd aan bouwlawaai of ander hard lawaai wordt blootgesteld, kan dat aanzienlijke schade veroorzaken. Het ergste geval zou gehoorverlies zijn. Om je oren en gehoor te beschermen, moet je daarom gehoorbescherming dragen tijdens de bouwwerkzaamheden. Zo voorkom je fatale schade aan je gehoor.

Als je op zoek bent naar goede gehoorbescherming, ben je hier op de juiste plaats. Hier in onze grote gehoorbeschermingstest 2022 stellen we alle verschillende modellen voor en verklaren we alle voor- en nadelen. Met behulp van onze speciaal voor jou opgesomde aankoopcriteria zal je aankoopbeslissing uiteindelijk gemakkelijker zijn.




Belangrijk om te weten

 • Om blijvende gehoorschade te voorkomen, moet je gehoorbescherming gebruiken bij blootstelling aan overmatig en voortdurend lawaai. Er is een zeer groot assortiment van verschillende geluiddempers waarin je ook vindt wat je zoekt.
 • Momenteel wordt een onderscheid gemaakt tussen passieve en actieve gehoorbescherming. Bovendien kun je kiezen tussen oordopjes of een koptelefoon. In sommige gevallen zijn er ook allerlei combinatiemogelijkheden met andere beschermingsmaatregelen of individuele wensen.
 • Actieve gehoorbescherming zorgt voor voortdurende communicatie, naast onderdrukking van schadelijk lawaai. Passieve gehoorbescherming dempt alleen hoge geluidsniveaus en beschermt het binnenoor.

Oorbescherming: Onze selectie

Shopgids Oorbescherming: Alles wat je moet weten

Wanneer moet ik gehoorbescherming gebruiken?

Je oor is een gevoelig zintuig dat je moet verzorgen en beschermen. Het is daarom raadzaam gehoorbescherming te dragen vanaf een dagelijks geluidsniveau (berekend op een werkdag van acht uur) van 85 decibel (A) tot een maximum van 137 decibel (C).

Ook als je al slechthorend bent, is het sterk aan te bevelen geschikte gehoorbescherming te gebruiken.

Gehoorbescherming moet gedragen worden bij hoge geluidsniveaus van 85 tot maximaal 137 decibel. (Foto: Guilherme Cunha / unsplash.com)

Je kunt bepalen wanneer het geluidsniveau bereikt is door een decibelmeter te gebruiken. Geluidsmetingen mogen alleen door opgeleide vakmensen worden uitgevoerd.

Dit is belangrijk om vooraf te beslissen of het niveau van blootstelling aan lawaai overschreden is en of het nodig is oordopjes te dragen.

Wist je dat door lawaai veroorzaakt gehoorverlies de meest voorkomende beroepsziekte in de bouw is?

Meer dan de helft van alle beroepsziekten in de bouwnijverheid zijn te wijten aan lawaai. Wie zonder gehoorbescherming aan geluidsniveaus boven 85 decibel wordt blootgesteld, loopt het risico zijn gehoor blijvend te beschadigen.

Je kunt zo’n meetapparaat op Internet vinden en er een kopen of lenen. Je kunt er ook een vinden in een ijzerwarenwinkel. Als je twijfelt, vraag dan een specialist om advies.

Waarom is het zo belangrijk je oren te beschermen met gehoorbescherming?

Op veel concerten of feestjes is het geluidsniveau tot 120 decibel. Het gehoor wordt al in gevaar gebracht bij 80 decibel. Wanneer het binnenoor aan voortdurend lawaai wordt blootgesteld, sterven duizenden gehoorcellen af en kan langdurige gehoorschade ontstaan. De gevolgen kunnen rinkelen in de oren (tinnitus) of onomkeerbaar verlies van je gehoor zijn.

Het gevolg is het dragen van een hoorapparaat, waardoor de getroffene zich meestal beperkt voelt. Lawaaimoeilijkheden voelen zich vaak buitengesloten omdat ze, onder andere, niet meer aan gesprekken kunnen deelnemen en misschien hun beroep niet meer mogen uitoefenen.

Het is daarom belangrijk je zintuigen te beschermen tegen voortdurend lawaai, om dergelijke gevolgen zoveel mogelijk te vermijden.

Wanneer is het verplicht gehoorbescherming te dragen?

Iedereen die zich in de geluidszone bevindt (gemarkeerd door het verplichte bordje: “Gehoorbescherming gebruiken”) of blootgesteld wordt aan lawaai dat de actiewaarden voor blootstelling bereikt of overschrijdt (deze liggen tussen 85 decibel (A) en 137 decibel (C)) is verplicht gehoorbescherming te dragen.

Dit wordt beschreven in de TRLV (Technical Rules on Noise and Vibration Occupational Health and Safety Regulation) Lawaai, deel 1. Daar wordt bovendien schriftelijk verklaard dat personen met een reeds bestaand gehoorverlies gehoorbescherming moeten gebruiken vanaf een dagelijkse blootstelling aan lawaai van 80 decibel (A).

Voor personen met gehoorverlies geldt volgens TRLV Lärm, deel 3, paragraaf 6.6 (3):

Gehoorbescherming moet consequent gebruikt worden vanaf een dagelijkse blootstelling aan lawaai van 80 decibel (A). Bovendien is de werkgever verplicht gratis gehoorbescherming te verstrekken als de dagelijkse blootstelling aan lawaai meer dan 80 decibel (A) of de piek geluidsdruk meer dan 135 decibel (C) bedraagt.

Bovendien moet de verstrekte gehoorbescherming door de werknemer gebruikt worden wanneer het bovenste actieniveau voor blootstelling (tot 137 decibel (C)) bereikt wordt, en dit moet door de werkgever gecontroleerd worden.

Welke gehoorbescherming is geschikt voor jou?

Waar je gehoorbescherming kunt kopen hangt af van of je actieve of passieve gehoorbescherming kiest. Daarom moet het je duidelijk zijn welke gehoorbescherming je nodig hebt voordat je koopt.

Als je actieve gehoorbescherming kiest, d.w.z. een stekker met een geïntegreerde elektronische functie, is het beter een audicien te raadplegen.

Hij of zij kan je individueel en professioneel advies geven. Je kunt ook andere gespecialiseerde winkels bezoeken die je all-round hulp bieden en je helpen de juiste actieve gehoorbescherming te vinden.

Wist je dat er geluiddempende koptelefoons verkrijgbaar zijn?

De hoofdtelefoon dient als gehoorbescherming en vermindert lawaai. Daardoor hoef je bijvoorbeeld je muziek niet zo hard te zetten als gewoonlijk, want het buitengeluid wordt tot een minimum beperkt.

Vooral als het om elektronische producten gaat, moet je van tevoren precies onderzoeken welke je nodig hebt, want dit kan soms een grote financiële investering zijn. Als je gehoorbescherming nodig hebt, kun je terecht bij o.a. de volgende gespecialiseerde handelaars

 • Peltor
 • Moldex
 • Egger
 • Alcaine
 • Siemens

Passieve gehoorbescherming kan meestal heel goedkoop op het internet gekocht worden. Je kunt ook schuimrubberen oordopjes kopen bij je plaatselijke drogist. Als je oorwarmers nodig hebt, kun je die kopen bij een doe-het-zelf zaak of een bouwmarkt.

Ook op het internet kom je talloze leveranciers tegen. Gehoorbescherming van was, siliconen en schuim is ook bij apotheken verkrijgbaar. Je kunt er advies krijgen als je niet zeker weet welke bescherming je moet kiezen.

De volgende tabel is bedoeld om je een kort overzicht te geven van de verschillende soorten en van welke soort bescherming het beste bij jou en je gehoor past.

Actieve gehoorbescherming Gebruiker Kenmerken
Capsule bescherming Industrie, doe-het-zelf activiteiten Licht gewicht, hoog draagcomfort, geoptimaliseerde contactdruk door met glasvezel versterkt materiaal van nylon, gelijkmatige demping
Elektronische gehoorbescherming Jagers, tegen knallende geluiden Spraak nog steeds verstaanbaar, ergonomisch
Gehoorbescherming met geïntegreerd filter muzikanten, concerten
Otoplastieken Muzikanten en muziekliefhebbers, piloten Muziek en taal wordt op een onvervalste manier waargenomen
Passieve gehoorbescherming gebruiker Kenmerken
Siliconenbescherming atleten (watersporters) Hygiënisch, gemakkelijk in gebruik, evenwichtige demping, gemakkelijk weg te werpen
Schuimproppen Geluid op de werkplek of in recreatiegebieden (concerten, disco’s), motorgeluid of bij het gebruik van vuurwapens, het bespelen van lawaaierige instrumenten (bv.B. (b.v. fluitjes, ratels, trommels) Vouwt zachtjes in het oor, gemakkelijk in gebruik, herbruikbaar, goedkoop, betrouwbare demping, geluiddempingscurve is constant, bijzonder voordelig bij het luisteren naar muziek
Clip-on oordopjes Veiligheidsspecialisten Bedrijfsartsen Meldkamerpersoneel, Onderhoudspersoneel Snel aan en uit te trekken, hygiënisch, hoge geluiddemping, gemakkelijk op te bergen
Voorgevormde pluggen (lamellenpluggen) Ideaal voor club- en discobezoek met slaapproblemen (bv. snurkgeluiden).(b.v. snurken), geschikt voor musici, schutters en arbeiders in de industrie, jagers, politieagenten en sportschutters Meervoudig herbruikbaar, bijna onzichtbaar, hygiënisch, extra zacht, met impulsfilter (goed voor communicatie) of helemaal gesloten
Was gehoorbescherming Sporters (watersporters) Gemakkelijk vervormbaar, waterdicht

Wat kost gehoorbescherming?

Afhankelijk van het soort oorbescherming dat je kiest, variëren de kosten sterk. Het is belangrijk te weten dat gehoorbescherming die je om werkgerelateerde redenen moet gebruiken (vanaf een dagelijks geluidsniveau van 85 decibel (A)) gratis door je werkgever wordt verstrekt.

Volgens § 8 para. 1 van de verordening over lawaai en trillingen op het werk is je leidinggevende verplicht je persoonlijke gehoorbescherming te geven. (Foto: Greyson Joralemon / unsplash.com)

Als je om persoonlijke redenen oorbescherming koopt, ga dan eerst na welke het meest geschikt voor je is en welke functies ze moet hebben.

Gewone oordopjes van schuim kun je in elke supermarkt heel goedkoop vinden. Je kunt zes stuks krijgen voor ongeveer zes euro. Je kunt er ook een vinden in een doe-het-zelf zaak. Hier kun je oorbeschermers voor doe-het-zelf gebruik krijgen vanaf ongeveer 15 euro.

Kies je voor actieve gehoorbescherming (oordopjes met een extra elektronische functie), dan kunnen de kosten veel hoger zijn dan voor passieve oorbescherming. Ontdek precies welke oorbescherming voor jou geschikt is. De prijzen variëren van tien euro tot 4.500 euro.

De kosten variëren sterk door allerlei extra technische kenmerken.

Kan ik gehoorbescherming lenen?

Je hebt geen oorbescherming nodig bij regelmatig gebruik? Dan kun je professionele gehoorbescherming huren.

Aanbieders brengen je de huur meestal in rekening volgens gunstige voorwaarden op basis van een uur- of dagtarief. Vaak met levering door het hele land.

Kan ik gehoorbeschermers schoonmaken en hergebruiken?

Elke gehoorbeschermer kan afzonderlijk gereinigd worden. Bijna alle stekkers zijn wasbaar en herbruikbaar. Je moet van tevoren nagaan of je model waterdicht is.

Je moet vooral voorzichtig zijn met actieve gehoorbeschermers die elektronica in zich hebben. Neem contact op met de fabrikant of lees de bijsluiter zorgvuldig voor meer informatie.

Welk alternatief heb ik?

Als het volume voortdurend hoog is, kan je binnenoor op lange termijn beschadigd worden. De gevolgen kunnen oorsuizen en gehoorverlies zijn. Daarom zijn er niet veel alternatieven voor het niet gebruiken van gehoorbescherming bij blootstelling aan lawaai.

Gehoorbescherming gebruiken is iets voor jezelf doen.

Als je nog steeds geen gehoorbescherming wilt of kunt dragen, moet je permanent lawaai vermijden of, indien mogelijk, het volume verminderen of er tenminste niet lang aan blootgesteld worden.

Helaas zijn er geen richtlijnen voor de duur van de blootstelling aan lawaai. Je moet ten laatste bij de eerste verschijning van suizende oren actie ondernemen.

Kan het gebruik van oordopjes leiden tot wisselwerkingen?

Bij gelijktijdige blootstelling aan lawaai en werkgerelateerde ototoxische stoffen (destructieve werking van stoffen op het binnenoor) moet rekening gehouden worden met mogelijke interactie- of combinatie-effecten. De volgende stoffen kunnen zo’n reactie opwekken:

 • Bepaalde metalen of hun verbindingen: Lood, cadmium, kwik
 • Hydrocyaanzuur en zouten daarvan (cyaniden)
 • n-hexaan1
 • Koolmonoxide
 • Koolstofdisulfide

Als de momenteel geldende grenswaarden voor werkgerelateerde ototoxische stoffen in acht genomen worden, is het echter zeer onwaarschijnlijk dat gehoorverlies optreedt.

Besluit Oorbescherming: Welke soorten zijn er en welke is geschikt voor u?

Door lawaai veroorzaakt gehoorverlies is de meest voorkomende beroepsziekte in Duitsland. Gehoorbescherming kan daarom een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van sensorineuraal gehoorverlies en de gevolgen daarvan.

Het assortiment gehoorbeschermers omvat een breed scala van producten die ontworpen zijn om de hoogst mogelijke bescherming, comfort en maximaal gebruiksgemak te bieden.

Er zijn in principe twee soorten gehoorbeschermers. Deze zijn verdeeld in actieve en passieve vormen. In het volgende kom je te weten welke functies ze hebben en hoe ze van elkaar verschillen.

Actieve oorbescherming

Actieve bescherming beschermt je oor tegen impulsgeluid, d.w.z. plotselinge geluidspieken. Het werkingsprincipe berust op automatische volumeregeling, waardoor het mogelijk is je gehoor optimaal tegen lawaai te beschermen en toch rustige geluiden waar te nemen.

De elektronische geluidsregelaar dempt geluiden boven 85 decibel.

Op deze manier is je zintuig op een betrouwbare manier afgeschermd van ruis. Tegelijk zorgt het degelijke beheerssysteem voor volledige waarneembaarheid. Signalen en geschreeuw blijven duidelijk hoorbaar.

Elektronische gehoorbescherming kan met extra functies uitgerust worden. Een ingebouwde radio in stereokwaliteit, een audio-aansluiting voor MP3 spelers, mobiele telefoons en co. of een draadloze Bluetooth verbinding kunnen aanwezig zijn. Dit is de reden waarom actieve oordopjes meestal duurder en zwaarder zijn dan passieve.

De voordelen van actieve oordopjes liggen duidelijk in de voortdurende communicatie. Dit is belangrijk voor jagers en politieagenten, bijvoorbeeld, om lawaai te onderdrukken en toch met elkaar te kunnen communiceren. In sommige toestellen is er een doeltreffende bescherming tegen jachtgeweerontploffingen.

Zulke elektronische hoofdtelefoons hebben een microfoon aan de buitenkant en een versterker aan de binnenkant. Dit vermindert lawaai, terwijl gewenste, stille geluiden worden opgepikt en versterkt tot luistervolume binnenin de bescherming.

Het nadeel van actieve stekkers is de kostenfactor. Omdat de bescherming meestal individueel wordt aangemeten door een audicien of een andere specialist, moet de prijs niet onderschat worden.

Een overzicht van andere voor- en nadelen van elektronische oordopjes vind je in de kaders hieronder.

Voordelen
 • Versterkt omgevingsgeluid zoals spraak of spel
 • Universele pasvorm (comfortabele pasvorm)
 • Aansluiting van externe apparaten mogelijk (audio-ingang)
 • In maat verstelbaar
 • Geen contact met de geweerkolf
Nadelen
 • Kostenintensief
 • ongeschikt voor brildragers (kan drukpunten veroorzaken)
 • Hoger gewicht
 • Gedeeltelijk grote inspanning mogelijk bij de bediening

Passieve oorbescherming

Passieve gehoorbescherming daarentegen is geconstrueerd zonder elektronische componenten en beschermt het menselijk gehoor op betrouwbare wijze tegen permanente geluidshinder.

De producten zijn meestal minder duur en gemakkelijker te gebruiken dan actieve gehoorbeschermers. Ze zijn veelzijdig en volstaan vaak voor privé-gebruik.

Het voordeel van passieve gehoorbescherming is dat ze gemakkelijk te gebruiken is. Voor weinig geld kun je al zo’n stekker kopen. In de meeste gevallen is die bescherming voldoende voor privé-gebruik. (Foto: Taduuda / unsplash.com)

Het nadeel is dat gehoorbescherming alleen hoge frequenties of lage frequenties dempt. Dit is dus nogal ongunstig voor mensen die gewoon willen blijven kunnen communiceren.

Bij het kiezen van de juiste passieve gehoorbescherming moet je dus letten op de beschrijvingen van de fabrikant.

Voordelen
 • Hoge demping mogelijk
 • Universeel toepasbaar
 • Goedkoop
 • Andere beschermingsmiddelen kunnen zonder problemen gedragen worden (helm, veiligheidsbril, ademhalingsbescherming)
 • Radio en radiocontact mogelijk
Nadelen
 • Mogelijk een drukkend gevoel bij langdurig dragen
 • Oorkanaalontsteking mogelijk
 • Correct inbrengen vereist oefening
 • Zweten (oorkappen)
 • Overdracht van geluid door wrijvende kleding of andere beschermingsmiddelen mogelijk

Nu kunnen de twee genoemde vormen van oorkappen in nog meer categorieën verdeeld worden. In de tabel hieronder vind je de bestaande subtypes en hun indeling.

Actieve gehoorbescherming Passieve gehoorbescherming
 • Oordopjes (met volumeregelaar)
 • Oorkappen (met microfoontechnologie)
 • Oordopjes (gekneed/siliconen oordopjes, voorgevormde en schuimrubberen oordopjes)
 • Oorkappen (passieve bescherming, oorkappen met radio)
 • Handband oorkappen
 • Individuele oorkappen met filter (speciaal filter dempt harde geluiden)

Voor je oorkappen koopt, moet je een paar criteria overwegen.

 • Er is niet alleen een ruime keuze aan oordopjes op de markt, die verschillen in prijs en toepassing, maar ook bijkomende factoren zoals milieu-invloeden, kosten en individuele omstandigheden zoals de anatomie van je gehoorgang en eventuele intoleranties spelen een grote rol.
 • Denk goed na over de situaties in het leven waarvoor je gehoorbescherming nodig hebt, want ze kunnen o.a. de communicatie (gesprekken, telefoongesprekken) verstoren.
 • Je moet van tevoren ook nadenken over de draagduur, want niet alle materialen verdraag je goed en kunnen oncomfortabel in het oor zitten als je ze draagt.
 • Gebruik je het product om professionele redenen, bijvoorbeeld in de industriële sector in combinatie met andere beschermende maatregelen (veiligheidsbril, helm), dan zijn er varianten die compatibel zijn met gehoorbescherming.

Oorbescherming: Waar moet je op letten bij je aankoop?

De volgende onderscheidende kenmerken moeten je helpen om geschikte oorbeschermers te kiezen.

 • Verzwakkingswaarde (SNR)
 • Afmetingen
 • Materiaal
 • Kussen type
 • Opvouwbare hoofdband
 • Gebruik
 • Schoonmaken
 • Herbruikbaar
 • Kleur
 • Extra functies
 • Combinaties
 • Versie
 • Maten

In de volgende paragrafen worden de afzonderlijke aankoopcriteria uitgelegd en wordt een overzicht gegeven van de kenmerken.

Verzwakkingswaarde

De verzwakkingswaarde, ook SNR (Single Number Rating) genoemd, geeft de vermindering van het geluidsniveau aan. Het beschrijft het verschil tussen het geluidsniveau vóór het oor en achter de gehoorbeschermer. Het wordt uitgedrukt in decibel (dB) en aan de hand van het voorbeeld als volgt berekend:

Er is een geluidsniveau van 95 decibel in je omgeving. De dempingswaarde (SNR) van de gehoorbeschermer is 25 decibel. Bij het trommelvlies, dus achter de gehoorbeschermer, zijn er nog 70 decibel (95 dB – 25 dB = 70 dB). 70 decibel is volkomen veilig, zelfs over een periode van acht uur.

De demping kan in drie niveaus verdeeld worden:

Stufe Insolatiewaarde
Lichte tot gemiddelde demping Insolatiewaarde SNR onder 20dB. Communicatie blijft volledig behouden
Gemiddelde tot hoge demping Insolatie SNR tussen 20dB en 30dB, communicatie gedeeltelijk mogelijk
Extreme demping Insolatie SNR boven 30dB, stemmen worden tot het maximum verlaagd

Afmetingen

De afmetingen van je gehoorbescherming kunnen doorslaggevend zijn voor je gebruik.

Als je een gehoorbeschermer wilt kopen omwille van de arbeidsveiligheid en je hebt ook andere beschermende maatregelen nodig (bv. helm, veiligheidsbril), dan heb je de afmetingen nodig om te kunnen inschatten hoe je de twee kunt combineren.

Materiaal

Bij de keuze van een geschikte bescherming voor je gehoor speelt het materiaal een belangrijke rol. Er zijn verschillende materialen waarvan gehoorbescherming gemaakt kan zijn. De meeste oordopjes zijn gemaakt van siliconen, schuim of was.

Deze materialen passen bijzonder goed in je oor. Oordopjes van schuim zijn heel comfortabel om te dragen omdat het zachte en huidvriendelijke materiaal stevig aan het oor kleeft en er geen drukgevoel is.

Kunststof, leer of rubber worden vaker gebruikt bij de vervaardiging van oorbeschermers. Het gebruikte materiaal moet prettig aanvoelen op de huid en geen drukpunten of zelfs oncomfortabel zweten onder de oorbeschermers veroorzaken.

Als je bewust een intolerantie voor een van de materialen hebt, neem dan contact op met de fabrikant. In de meeste gevallen zullen ze je een passend alternatief kunnen bieden.

Kussen type

Om de oorkappen goed af te sluiten tegen lawaai en ze comfortabel rond de oorschelp te laten passen, wordt een zacht kussen voor de oorkappen gemaakt.

Om de kussens comfortabel te maken, gebruikt de fabrikant verschillende materialen, zoals gel of schuim. In sommige gevallen zijn de moffen gevuld met lucht of siliconen.

Of je het kapje nu langere of kortere tijd gebruikt, het mag je oor niet afknellen of pijn doen. Omdat je de gehoorbeschermer meestal lange tijd zult dragen, is comfort erg belangrijk. Probeer daarom gerust verschillende kussens uit voor je tot een aankoop besluit.

Opvouwbare hoofdband

Om de gehoorbeschermer gemakkelijker te kunnen opbergen, bieden de meeste firma’s een opvouwbare hoofdband voor oorbeschermers aan. Deze kan verkleind worden tot de grootte van je hand om hem gemakkelijk op te bergen.

Het produktiebedrijf levert er meestal handige draagtassen bij. Ze kunnen gebruikt worden om je oorbeschermer op te vouwen en hem te beschermen tegen kleine krassen in een harde schaal.

Gebruik

In veel situaties in je omgeving kan er een hoog geluidsniveau zijn.

Of het nu gaat om werk in de industrie, het bespelen van luide instrumenten (trommels, fluitjes, trompetten), het reizen in lawaaierige voertuigen (treinen, bussen, auto’s, vliegtuigen, motorfietsen), snurkende bedgenoten of andere slaapverstorende omgevingsgeluiden, nieuwjaarsknallers, carnaval, schietsport of motorsport evenementen.

Reiniging

Om je gehoorbeschermers lang mee te laten gaan, is goed onderhoud essentieel. Ook om hygiënische redenen moet je je oordopjes of oorwarmers regelmatig schoonmaken. Je hebt de mogelijkheid om een hygiënekit te bestellen voor alle hier voorgestelde oorbeschermers.

Bijpassende hygiënekits maken hygiënisch en zuinig gebruik mogelijk

De kits bestaan uit twee tot zes kussentjes voor de oorkappen. In de meeste pakketten zit een extra binnenisolatie om te verwisselen. Je kunt dit gemakkelijk zelf vervangen.

De gelpads moeten een- of tweemaal per jaar vervangen worden om de hoogst mogelijke hygiëne te garanderen. Intussen kun je de pads met een natte doek afvegen en ze voorzichtig schoonmaken.

In geen geval mag je de oorstukjes in een waterbad schoonmaken. De oordopjes zijn ook gemakkelijk schoon te maken. Maak een spons of een stugge doek vochtig onder stromend water en veeg er je oorbeschermers mee af. Gebruik, indien mogelijk, geen afwasmiddel of andere schoonmaakmiddelen.

Herbruikbaar

Dankzij de verschillende gebruikte materialen en het resulterende hoge draagcomfort, kun je de beschermer verschillende keren gebruiken.

Kleur

Ook de kleur van de oorbeschermers kan een belangrijke rol spelen. Wil je dat je oordopjes niet opvallen, dan kun je een huidskleur kiezen. Dit kan handig zijn, bijvoorbeeld als je naar een concert of dans gaat.

Als je vaak in de open lucht bent om professionele (bv. militaire) of privé redenen (bv. jacht), kun je kiezen voor een olijfgroene petbeschermer. Dit biedt je optimale extra camouflage bescherming.

Extra functies

Binnenin de actieve gehoorbeschermers zit elektronica die vaak met extra functies is uitgerust. Sommige oorbeschermer modellen worden geleverd met een AUX kabel, zodat je via de AUX ingang naar muziek of radio kunt luisteren via een MP3 speler, smartphone enz.

Bijkomende functies worden ook verwerkt in passieve oordopjes die niet op elektronische werking berusten.

Er kan een speciaal filter in verwerkt worden dat een geluiddempend effect heeft op harde geluiden en zo het binnenoor beschermt.

Combinaties

In sommige situaties heb je gehoorbescherming nodig met een extra beschermingsmaatregel om je tegen verwondingen te beschermen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je in de industrie aan machines werkt of in het bos met zwaar materieel werkt.

Als je extra bescherming nodig hebt bij het werken met motorzeisen, bosmaaiers, kantensnijders, blazers en sproeiers, hogedrukreinigers of abrasieve doorslijpmachines, is een veiligheidsbril onontbeerlijk.

Deze kunnen ook zonder problemen gecombineerd worden met de beschermers.

Ontwerp

In principe worden twee soorten gehoorbeschermers beschreven. Bescherming met hoofdband: De oorkappen van een oorkap zijn meestal met elkaar verbonden door een beugel van leer, plastic of roestvrij staal.

Het apparaat kan zorgen voor een stevige greep op het hoofd. Omdat de hoofdband individueel aan je hoofdmaat kan worden aangepast, is er weinig kans dat het oortje bij dagelijks gebruik wegglijdt.

Het eenvoudige principe van de verbinding biedt je een optimale pasvorm en een hoog draagcomfort. Als je naar het zwembad gaat, hoef je je nauwelijks zorgen te maken over bescherming van je oor met oordopjes.

De meeste oordopjes zijn waterdicht, klein en daardoor bijna onzichtbaar in het oor. Hun lichte gewicht maakt ze ideaal voor het volgende concert of feest. Ze zijn ook ideaal om mee te slapen, want ze zitten comfortabel in het oor, ook na lang dragen.

Maat

Het is belangrijk een geschikte maat te kiezen om ervoor te zorgen dat de gehoorbeschermers optimaal functioneren en zo comfortabel mogelijk zitten.

De meeste oorwarmers hebben een one-size-fits-all ontwerp dat je met een verstelbaar bandje aan je individuele behoeften kunt aanpassen.

Je kunt oordopjes vaak in je persoonlijke maten bestellen. Deze worden als volgt ingedeeld of gemeten

 • Maat S = minder dan 2.50 cm hoog
 • Maat M = ca. 2.50 cm hoog
 • Maat L = 2.50 cm hoog

De hoogte van het binnenoor wordt gemeten. Als je niet zeker bent van de maat, vraag het dan aan de fabrikant.

Oorbescherming: interessante feiten over het onderwerp

Wat kan er gebeuren als ik geen gehoorbescherming draag als het lawaai hard is en wat zijn de eerste tekenen dat mijn gehoor overbelast wordt?

Of je nu op je werk of in je privéleven aan hard geluid wordt blootgesteld, voortdurende blootstelling aan harde geluiden is schadelijk voor je gehoor. Het eerste teken van overbelasting van het binnenoor is meestal een fluitend geluid (tinnitus).

Een suizend geluid in de oren duurt vaak maar een paar seconden en wordt daarom onderschat, maar je moet zo’n waarschuwingsteken serieus nemen en hier al handelen.

Een ander gevolg kan blijvend gehoorverlies zijn. Ook al is dit een geleidelijk proces dat men aanvankelijk niet opmerkt, toch moet je je gehoor regelmatig laten controleren, vooral als je op je werk aan lawaai blootgesteld wordt.

Als eenmaal gehoorschade is ontstaan, kan die niet meer ongedaan gemaakt worden.

Voor de meeste mensen is het, als gehoorverlies eenmaal is ingetreden, niet meer mogelijk om zo vrij en natuurlijk te leven als voorheen. Er kunnen psychosociale gevolgen zijn, zoals duizeligheid, nervositeit, prikkelbaarheid en sociale conflicten door gebrekkige communicatie, bijvoorbeeld.

Niet zien scheidt van dingen, niet horen scheidt van mensen.

Hoe werkt actieve gehoorbescherming?

Een elektronische plug zorgt ervoor dat het geluidsdrukniveau pas verlaagd wordt als het gevaarlijk luid wordt, en dan nog alleen tot het vereiste niveau.

Op deze manier worden waarschuwingssignalen in een luide omgeving niet te veel verzwakt en kunnen ze door de drager van de gehoorbeschermer nog goed worden waargenomen. Idealiter is deze werkingswijze dus geschikt voor sportschutters.

Als het geluidsniveau veilig is (onder 85 decibel (A), wordt het geluid helemaal niet gedempt. Voor een gebruiker met een licht gehoorverlies worden omgevingsgeluiden idealiter licht versterkt om het spraakverstaan te verbeteren. Een volumeregelaar kan deze flexibiliteit verschaffen.

Voor wie is gehoorbescherming het beste?

Er zijn veel groepen waar gehoorbescherming nut heeft. Of het nu is voor muzikanten, mensen die geïnteresseerd zijn in muziek, concertgangers of kinderen op zwemles.

Passieve of actieve individuele gehoorbescherming vind je ook voor alledaags kantoorwerk of een verkwikkende nachtrust.

Gehoorbescherming wordt ook gebruikt bij douchen, duiken en vliegen. Gehoorbescherming kan ook gebruikt worden voor motorrijders, surfers en schutters.

Wat te doen als de plug in het oor blijft steken?

Vooral bij de passieve toestellen, zoals de schuimrubberen oordop of de bescherming van was, kan het gebeuren dat de gehoorbescherming iets dieper in het oor glijdt en in de gehoorgang blijft steken.

Volg de gebruiksaanwijzing. In de meeste gevallen wordt daar een optimale pasvorm beschreven. Als het product toch van zijn plaats glijdt en je moeite hebt het te verwijderen, raak dan niet in paniek!

Steek nooit scherpe voorwerpen in je gehoorgang om het oordopje zelf te verwijderen. Probeer eerst voorzichtig met je vingers bij het uiteinde van de plug te komen om hem los te maken.

Als je dit niet kunt, ga dan naar een dokter (bij voorkeur een KNO-arts).

Hoe bewaar ik mijn oordopjes goed?

Om je oorbeschermers lang mee te laten gaan, zijn er verschillende manieren om ze tegen stof en de omgeving te beschermen. Er zijn dispensers die je aan de muur kunt bevestigen of op je bureau kunt zetten. Deze dispensers zijn erg populair.

Ze kunnen snel en gemakkelijk bijgevuld worden. Anderzijds worden bij de stoppen meestal kleine plastic zakjes of plastic doosjes geleverd. Je kunt deze gebruiken als bakjes voor opslag.

Foto bron: voltamax / pixabay.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies