Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

9Onderzochte producten

41Bestede uren

17Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote opblaasbare boot test 2023. Hier stellen we alle opblaasbare boten voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van de recensies van klanten op het net toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste opblaasbare boot voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een opblaasbare boot wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Peddelboten zijn de klassiekers onder de opblaasbare boten en zijn volledig opblaasbaar. Er zijn echter ook andere soorten boten. Tot de belangrijkste opblaasbare boten behoren opblaasbare peddelboten, opblaasbare kajaks, opblaasbare boten met een vaste bodem en opblaasbare boten met een stijve romp.
 • Bij het kopen van een opblaasbare boot kun je in verschillende online winkels vinden wat je zoekt, of je kunt professioneel advies krijgen in een speciaalzaak.
 • De prijzen variëren sterk, afhankelijk van het type boot of de fabrikant. De goedkoopste opblaasbare boten beginnen bij ongeveer 100 euro. Professionele versies zijn soms enkele duizenden euro’s waard.

Opblaasbare boot: Onze selectie

Intex Opblaasbare Boot

Ontdek de perfecte metgezel voor uw volgende wateravontuur met de INTEX opblaasbare boot. Deze veelzijdige boot is ideaal voor gebruik in zoet water of op een meer. Bovendien biedt het u de mogelijkheid om een motor te installeren, waardoor u nog meer mogelijkheden heeft om te genieten van ontspannen tochten of spannende expedities op het water.

Dancal Opblaasbare Boot

Ontdek de onbegrensde vrijheid op het water met de Dancal opblaasbare boot, speciaal ontworpen voor uw ultieme waterervaring. Deze uitzonderlijke boot is gemaakt van hoogwaardig PVC-materiaal, wat zorgt voor een stabiele en stevige structuur, perfect bestand tegen druk. Het heavy-duty ontwerp maakt het geschikt voor één persoon, met een indrukwekkend draagvermogen tot wel 180 kg.

Spraccueil Opblaasbare Boot

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

De eenvoudige bediening zorgt ervoor dat u geen moeite zult hebben om op en van de boot te stappen. Mocht u ooit geconfronteerd worden met ruwe zeeën, wees dan gerust dat de touwtrekkracht u veilig terug naar de kust zal brengen. Trek eenvoudigweg aan het handige touw aan de voorkant van de boot en laat het u begeleiden naar veiliger wateren.

Bestway Opblaasbare Boot

U zult de uitstekende prestaties van deze Bestway opblaasbare boot kunnen waarderen, uitgerust met drie luchtkamers en ventielen voor snelle ventilatie, zodat u in een mum van tijd kunt genieten van uw wateractiviteiten. Ook de robuuste handgreep is ontworpen voor uw gemak en veiligheid tijdens het dragen, terwijl de rondom lopende beugel met ingebouwde kabeldoorvoer zorgt voor een optimale stabiliteit op het water.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een opblaasbare boot koopt

Wat is een opblaasbare boot?

Een opblaasbare boot is een boot met een binnenband als romp of als buitenkant, die bij gebruik met lucht gevuld wordt. Het is gemaakt van ofwel plastic folie, geplastificeerd PVC, gerubberd weefsel of synthetisch rubber. Opblaasbare boten worden voor gebruik met lucht opgeblazen. Een afdichting voorkomt dat de lucht tijdens het gebruik ontsnapt. De lucht kan vrijkomen door de sluiting te openen tijdens transport of als ze niet gebruikt wordt.

Inflatables zijn ideaal voor je volgende zwem- of raftvakantie. (Image source: unsplash.com / Firdouss Ross)

De klassieke opblaasbare boot is de raderboot. Hij is volledig opblaasbaar en is ideaal als goedkoop instapmodel. Er zijn echter ook andere soorten opblaasbare boten. Tot de belangrijkste behoren

 • Opblaasbare rubberboten (peddelboten)
 • Opblaasbare kajaks
 • Opblaasbare boten met een stevige bodem
 • Opblaasboten met vaste bodem

Opblaasbare boten hebben een aantal voordelen. Waarschijnlijk het belangrijkste voordeel van een opblaasbare boot is de drijfbuis. Dit brengt een aantal verbazingwekkende effecten met zich mee.

 • De stabiliteit is erg groot omdat de boot hierdoor twee keer zo breed is. Bovendien maakt de combinatie van drijfbuis met middeldiepe of diepe V romp hem uiterst zeewaardig.
 • Een groot drijfvolume wordt verzekerd door het gebruik van een meerkamertunnel. Dit zorgt ook voor veiligheid, draagvermogen en extra zitplaatsen voor passagiers.
 • De belangrijkste materialen van een opblaasbare boot brengen nog meer voordelen met zich mee, want ze zijn licht en soepel en vereenvoudigen dus aanzienlijk het vervoer en de opslag.
 • Door de flexibiliteit zijn de materialen gevoeliger. Daarom is de duurzaamheid wat geringer en vergt het onderhoud meer inspanning.

Waar kan ik met een opblaasbare boot varen?

Voor je op weg gaat om je opblaasbare boot uit te proberen, moet je nagaan of het is toegestaan in het gebied waar je heen wilt. Er zijn instanties die hiervoor verantwoordelijk zijn. Het hangt ook af van het soort opblaasboot dat je hebt. Zonder motor (of tot 3.5KW) heb je geen vergunning nodig. Je moet je echter wel aan de regels houden. Afhankelijk van het waterlichaam gelden verschillende regels.

Wat kost een opblaasbare boot?

De prijzen van de afzonderlijke boten lopen sterk uiteen en moeten gedifferentieerd worden naar soort. Voor een kleiner budget is de opblaasbare peddelboot ideaal. Hij is in vergelijking daarmee tamelijk betaalbaar en is al verkrijgbaar voor een paar honderd euro. Gemotoriseerde opblaasboten, daarentegen, kunnen gemakkelijk enkele duizenden euro’s kosten. Deze oriëntatie kun je ruwweg volgen: Peddelboten zijn het goedkoopst, gevolgd door opblaasbare kajaks en opblaasboten met vaste bodem. Gemotoriseerde boten met vaste romp zijn het duurst. Een overzicht van de prijzen vind je hier:
Type boot Prijs
Peddelboot ca. 30-200 EUR
Kajak ca. 70-400 EUR
Boot met vaste bodem ca. 300-1200 EUR
Boot met vaste romp ca. 1500-1700 EUR

Welke alternatieven zijn er voor een opblaasboot?

Als de opblaasboot niet bij je past of je wilt iets nieuws proberen, zijn er andere varianten van boten. Motorboten of zeiljachten zijn alternatieve mogelijkheden.

Motorboten zijn natuurlijk de duurdere optie. Maar ze bieden des te meer snelheid. (Image source: unsplash.com / Shaw Shahidh)

Besluit: Welke soorten opblaasbare boten zijn er en welke is geschikt voor jou?

Wat zijn de kenmerken van opblaasbare rubberboten en wat zijn hun voor- en nadelen?

Zogenaamde peddelboten zijn eenvoudige en goedkope opblaasbare bootvarianten. Ze zijn bijzonder geschikt voor de vrije tijd, bijvoorbeeld bij het zwembad of een zomervakantie met een zwembad of meer. Dus als je een goedkope variant zoekt voor af en toe gebruik, is de opblaasbare rubberboot de beste keus. Afhankelijk van de grootte van de boot, kunnen er een paar kinderen of zelfs volwassenen mee over het water vervoerd worden.

Grotere en hoogwaardiger opblaasbare boten hebben peddels en meerdere luchtkamers voor stabiliteit en veiligheid.

Voordelen
 • Bijzonder goedkoop
 • Geschikt voor kinderen
 • Gemakkelijk te gebruiken
Nadelen
 • Weinig comfort
 • Gebrek aan stabiliteit

Wat zijn de kenmerken van een opblaasbare kajak en wat zijn de voor- en nadelen?

Een alternatief voor de opblaasbare rubberboot is de wendbare kajak die je vaak op rivieren vindt, ook van plastic en opblaasbaar. Opblaasbare kajaks zijn smaller en langer van vorm. Hun vorm maakt ze veel wendbaarder en leniger in het water. Bovendien is de versnelling groter, want er wordt vaak met dubbele peddels gereden. Ondanks hun smalle vorm bieden de nieuwere modellen een hoog comfort. Opblaasbare kajaks zijn ideaal voor rivieren en ook voor tochten in wat wildere wateren.

Voordelen
 • Lichtgewicht
 • Ruimtebesparend
 • Gemakkelijk te vervoeren
Nadelen
 • Langzamer dan echte kajaks
 • Gevoelig voor wind

Wat onderscheidt een opblaasbare boot met vaste bodem en wat zijn hun voor- en nadelen?

De stevige bodem geeft de boot meer stabiliteit. Dit verhoogt de kwaliteit en is ook merkbaar in de prijs. De opblaasbare boot met een stevige bodem is niet langer een beginnersboot, maar iets voor gevorderde zeilers. Als de snelheid je niet genoeg is, kun je in de meeste opblaasbare boten van dit type een motor laten inbouwen. Dit geeft je ongeveer 15 pk, wat het een stuk leuker maakt. Een boot met een stevige bodem is de juiste keuze als je van vissen houdt of als je in het algemeen graag een stabielere boot hebt.

Voordelen
 • Zeer stabiel
 • Comfortabel
Nadelen
 • Moeilijker te vervoeren
 • Duurder

Wat zijn de kenmerken van een opblaasboot met harde romp en wat zijn de voor- en nadelen?

Een rigid hull opblaasboot is voorzien van een vaste romp. Dit maakt deze modellen van opblaasbare boten vrij robuust. Vergeleken met een gewone boot heeft hij het voordeel dat hij veel lichter is. Door het drijfvermogen van de luchtbuizen is het bijna onmogelijk dat hij zinkt en daarom is hij geschikt voor zwaardere tochten zonder vrees voor kapseizen. Het motorvermogen is hoger dan op de boten met vaste bodem en beduidend meer dan 15 pk. Het grotere vermogen drijft ook de prijs navenant op.

Voordelen
 • Hoge stabiliteit
 • Hoge snelheid
 • Hoog comfort
Nadelen
 • Moeilijk te vervoeren
 • Kostenintensief

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om opblaasbare boten te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je de criteria zien die je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke opblaasbare boten. De criteria die je kunt gebruiken om opblaasbare boten te vergelijken zijn o.a.

 • maximaal draagvermogen
 • Aantal mensen
 • Materiaal
 • Gewicht en lengte
 • Aantal luchtkamers
 • Vloer

In de volgende paragrafen leggen we uit wat in elk aspect belangrijk is.

Maximaal draagvermogen

Voordat je een beslissing neemt over een bepaalde boot, moet je de afzonderlijke boten volgens dit criterium vergelijken. Het laadvermogen van een opblaasbare boot geeft aan hoe hoog het maximale laadvermogen is. Dit is een belangrijke factor voor het gebruik van je boot en moet in acht genomen worden. Het

is absoluut noodzakelijk dat je je aan de gegeven specificaties houdt. Anders kunnen stabiliteit en veiligheid niet meer gegarandeerd worden en kan schade aan de boot ontstaan, wat ernstige gevolgen kan hebben.

Aantal personen

Het aantal personen is een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden. Niet elke boot kan evenveel mensen herbergen. Als je van plan bent om met je hele gezin of vriendengroep te reizen, moet je boot voldoende ruimte bieden voor iedereen.

Aantal personen Lengte van de boot
3-4 ca. 3 meter
5-6 ca. 4 meter
7-8 ca. 5 meter

Materiaal

Opblaasbare boten zijn van verschillende materialen gemaakt. De keuze is dus ruim. Enerzijds verschillen de materialen in treksterkte, slijtvastheid, UV-bestendigheid en koudebestendigheid. Verdere verschillen zijn te vinden in de duurzaamheid, prijs en duurzaamheid van de materialen. De meest gebruikte materialen voor opblaasbare boten zijn:

 • Natuurlijk rubber
 • EPDM
 • Nitrilon
 • PVC
 • Teflon

Om de ideale boot met het juiste materiaal voor je te vinden, moet je weten welk criterium voor jou bijzonder belangrijk is en moet je de materialen vergelijken als je een boot koopt.

Gewicht en massa

Het gewicht en de massa van de opblaasbare boot zijn bijzonder belangrijk voor het vervoer. Hoe kleiner en lichter je boot is, hoe gemakkelijker hij te vervoeren is. Met een leeg gewicht van 2 tot 10 kilo zijn opblaasbare peddelboten het lichtst en dus het gemakkelijkst te vervoeren. Opblaasbare kajaks zijn ook betrekkelijk licht. Aan de andere kant zijn opblaasbare boten met een stevige bodem aanzienlijk zwaarder en logger.

Aantal luchtkamers

Het aantal luchtkamers is een belangrijk veiligheidsaspect van opblaasbare boten. Ze zorgen ervoor dat je boot zo mogelijk niet zinkt.

Afhankelijk van de grootte en het gewicht van de opblaasbare boot, moet je boot minstens 2, maar liever 3-4 luchtkamers hebben, die afzonderlijk met lucht gevuld moeten worden

.

Vloer

De vloer van opblaasbare boten kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende soorten

 • Luchtvloer
 • Houten vloer
 • Aluminium vloer
 • Lattenbodem

De lucht- of hogedrukvloer is een opblaasbare rubberbootvloer. Het heeft een tamelijk hoge druk en is daardoor betrekkelijk stabiel. Een luchtvloer is gevoeliger voor scherpe voorwerpen. Maar dieren aan boord nemen of kleine stenen in de boot slepen kan ook problematisch zijn. Een robuustere variant is de houten vloer. Hij is gemaakt van zeemultiplex en is gevernist. Na verloop van tijd kan de vernis afbladderen. Dit kan het hout beschadigen als het in contact komt met water.

In tegenstelling tot de houten vloer is de aluminium vloer lichter, krasbestendiger, duurzamer en minder gecompliceerd in het gebruik. In de meeste gevallen bieden zowel de houten als de aluminium vloer betere rijeigenschappen dan een latten- of hogedrukvloer. De roostervloer is ook heel licht en gemakkelijk te hanteren. Hij is echter bestand tegen grotere belastingen dan de luchtvloer. De lattenbodem komt voor op kleine opblaasbare boten.

Interessante feiten over opblaasbare boten

Hoe lap ik een kapotte opblaasbare boot op?

Eerst moet je nagaan van welk materiaal je opblaasbare boot gemaakt is. De lap die je gebruikt moet van hetzelfde materiaal gemaakt zijn. Je moet ook een lijm gebruiken die speciaal geschikt is voor opblaasbare boten. Je kunt het beste naar een speciaalzaak voor bootaccessoires gaan.

Korte stap-voor-stap herstelinstructies:

Hieronder wordt stap-voor-stap uitgelegd hoe beschadigde opblaasboten (kleine gaatjes) weer heel gemaakt kunnen worden met behulp van een reparatieset

 1. De eerste stap is natuurlijk het opsporen van het bestaande gat (wees voorzichtig – vaak zijn er meerdere!). Dit werkt meestal vrij goed als je de boot helemaal of slechts gedeeltelijk opblaast en dan zachte druk uitoefent op het oppervlak. Door druk uit te oefenen ontsnapt de lucht op de beschadigde plek, zodat de plek akoestisch nauwkeurig gelokaliseerd kan worden (mits het ventiel natuurlijk gesloten is!).
 2. Dan wordt de lap op de juiste maat geknipt. Het gat moet helemaal bedekt zijn met de pleister – een iets grotere pleister is beter dan een die te klein is en het gat niet goed bedekt!
 3. Ruw dan de lap en de randen rond het gat op met schuurpapier en meng de lijm.
 4. Nu kan de lijm over de lap en de randen verspreid worden. Dit moet vrij snel gebeuren, want de lijm droogt snel uit.
 5. Na de eerste applicatie moet de lijm ongeveer 20 minuten drogen, daarna wordt een tweede laag aangebracht, die nog eens 5 minuten moet drogen.
 6. Dan wordt de pleister op het gat aangebracht en stevig op zijn plaats gedrukt. Voordat je de boot weer gebruikt, moet de lijm minstens 2 dagen uitharden.

Beeldbron: pixabay.com / 422737

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies