batterijen opladen
Laatst bijgewerkt: 19-10-2020

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

24Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

82Verzamelde opmerkingen

Het leven zonder batterijen is bijna onvoorstelbaar. Denk maar eens aan alle dagelijkse dingen die batterijen gebruiken: radio’s, wekkers, afstandsbedieningen, wandklokken, zaklampen en heel veel speelgoed, onder andere. Om minder geld aan batterijen uit te geven kun je het beste kiezen voor oplaadbare batterijen. Bovendien zijn ze minder schadelijk voor het milieu.

Maar is het type batterijlader van belang? Zijn alle oplaadbare batterijen hetzelfde? Worden oplaadbare batterijen ook samen met de oplader verkocht? Om je te helpen de beste oplaadbare batterijen te kopen die je nodig hebt, hebben we deze shopgids voor je samengesteld. We laten je de beste oplaadbare batterijen zien en hopen al je vragen te kunnen beantwoorden.
Belangrijk om te weten

 • Een oplaadbare batterij kost aanvankelijk iets meer dan een niet-oplaadbare batterij, maar je krijgt er daarna wel iets voor terug. Oplaadbare batterijen kunnen vele malen opnieuw geladen worden, en gaan dus veel langer mee.
 • Laat de oplaadbare batterij niet in de oplader zitten als deze eenmaal zijn totale capaciteit heeft bereikt, anders verkort je de levensduur van de batterij.
 • Eén van de belangrijkste aankoopcriteria is de duurzaamheid van de batterij. Hoe vaak je een batterij kunt opladen, hangt af van het soort oplaadbare batterij. De aantallen variëren van 300 tot 1500 keer. Deze en andere aankoopfactoren bespreken we aan het einde van het artikel.

Onze selectie: De beste oplaadbare batterijen op de markt

Met de beste oplaadbare batterijen bespaar je op de lange termijn aardig wat geld. Of je ze nu nodig hebt voor een voicerecorder of een draadloze muis, oplaadbare batterijen zijn overal voor te gebruiken. Maar wat zijn op dit moment de beste oplaadbare batterijen? Hier is een selectie van de vier meest populaire opties:

De beste oplaadbare batterijen inclusief snellader

Als je vaak batterijen nodig hebt, bijvoorbeeld voor het speelgoed van je kinderen, is het een goed idee om in deze Duracell snellader te investeren. De lader heeft slechts 45 minuten nodig om om de bijgeleverde 2 AA en 2 AAA oplaadbare batterijen op te laten.

De batterijlader beschikt over automatische uitschakeling als de batterijen volledig zijn opgeladen, om oververhitting te voorkomen. Bovendien wordt de charger geleverd met maar liefst 10 jaar garantie.

De beste AA-oplaadbare batterijen voor een hoog energieverbruik

Met de Duracell Recharge Ultra AA oplaadbare batterijen heb je een paar batterijen voor je apparaten met een hoog energieverbruik, zoals een digitale camera of een draadloze controller. Ze gaan 85% langer mee per lading.

De Duracell Duralock-technologie voorkomt dat de 2500 mAh oplaadbare batterijen hun energie verliezen. De opgeladen batterijen kunnen tot een jaar opgeladen blijven (indien niet gebruikt) en gaan gegarandeerd vijf jaar mee, of 400 oplaadcycli, wat het eerste gebeurt.

De beste oplaadbare AAA-batterijen

De Varta Ready2Use oplaadbare batterijen hebben als voordeel dat ze al volledig opgeladen zijn in de verpakking. Je kunt ze dus direkt gebruiken voor je apparaten. De verpakking wordt geleverd met vier stuks 800 mAh AAA-batterijen.

Een ander voordeel is dat je de batterijen in alle soorten oplader kunt laden en dat je ze voor alle apparaten kunt gebruiken. En als je ze maandenlang opgeladen bewaard hebt zonder ze te gebruiken, behouden ze 80% van hun capaciteit.

De beste combinatie van AA- en AAA oplaadbare batterijen

Deze oplaadbare Varta 2100 mAh AA + AAA batterijen zijn ideaal voor de verschillende apparaten of speelgoed waar je niet altijd dezelfde soort batterijen voor nodig hebt. Deze oplaadbare batterijen zijn speciaal ontwikkeld voor apparaten met een grote constante energiebehoefte.

De batterijen zijn direct klaar voor gebruik, hebben een zeer lage zelfontlading, zijn tot 1000 keer oplaadbaar en hebben geen last van geheugen effect. Je ontvangt 4 AA  en 2 AAA NiMH oplaadbare batterijen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over oplaadbare batterijen

Het is een goed idee dat je voordat je oplaadbare batterijen koopt, alle belangrijkste aspecten van deze producten leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

de batterijen van de tv-bediening vervangen

Oplaadbare batterijen zijn de beste manier om geld te besparen op de middellange termijn. (Bron: Soda: 93883574/ 123rf.com)

Welke soorten oplaadbare batterijen zijn er?

De meest voorkomende zijn de AA en AAA-modellen, de oplaadbare batterijen zijn geclassificeerd op basis van hun samenstelling. Het is niet onbelangrijk om te weten welke samenstelling de oplaadbare batterijen hebben, want niet alle opladers zijn compatibel met alle beschikbare alternatieven. Op dit moment kunnen we onderscheid maken tussen drie verschillende soorten oplaadbare batterijen:

 • Oplaadbare NiCD-batterijen: Dit zijn oplaadbare batterijen van nikkel-cadmium. Het is de langstdurende optie op de markt. Ze onderscheiden zich door hun lage prijs. Ze hebben echter een lagere energiecapaciteit en een kortere levensduur. Bovendien zijn ze zeer vervuilend.
 • Oplaadbare NiMH-batterijen: Deze oplaadbare batterijen zijn gemaakt van nikkel-metaalhydride. Op dit moment zijn ze de meest gebruikte. Ze hebben een goede kwaliteit-prijs verhouding. Ze zijn minder vervuilend dan oplaadbare NiCD-batterijen, hebben een hogere capaciteit en een langere levensduur.
 • Oplaadbare lithium-ion batterijen: Oplaadbare lithium-ion batterijen zijn gemaakt van dit chemische element. Op het eerste gezicht hebben ze alleen maar voordelen: een hogere capaciteit, een langere levensduur en ze hebben minder last van zelfontlading. Ze zijn echter duurder en er bestaat de mogelijkheid dat ze oververhit raken.

Hoe weet ik hoe lang een oplaadbare batterij meegaat?

De autonomie van een oplaadbare batterij wordt gemeten aan de hand van het milliampère-uur, afgekort als mAh. Hoe hoger de mAh-waarde van de oplaadbare batterijen die je gaat kopen, hoe langer de gebruiksduur en de slijtvastheid van de batterijen in de loop van de tijd. Natuurlijk speelt ook het stroomverbruik van het apparaat waar je de batterijen in oplaadt een rol.

Wat zijn de voor- en nadelen van oplaadbare batterijen?

Oplaadbare batterijen bieden talloze voordelen. Maar atuurlijk hebben oplaadbare batterijen – of het nu AA- of AAA-batterijen zijn – en wat hun samenstelling ook is, ook hun nadelen. Daarom geven we je hieronder een duidelijk overzicht van alle voor- en nadelen van dit soort batterijen:

Voordelen
 • Je kunt er op de middellange termijn aardig wat geld mee besparen.
 • Ze zijn minder schadelijk voor het milieu.
 • Je hebt ze in alle soorten.
 • Ze zijn snel oplaadbaar.
 • Ze zijn praktisch.
 • Er zijn goedkope voordeelverpakkingen die samen met een oplader worden verkocht.
Nadelen
 • De aanvankelijke investering is hoger door de oplader.
 • De capaciteit wordt in de loop van de tijd verminderd.

Wat is het geheugeneffect van oplaadbare batterijen?

Het “geheugeneffect” of “luie batterijen” is een fenomeen dat de levensduur van de batterij beïnvloedt. In het verleden werd het vooral geassocieerd met oplaadbare NiCD-batterijen. Als je zo’n batterij gebruikte en oplaadde voordat deze volledig ontladen was, ontstonden er kristallen in de batterij, die de spanning en de laadcapaciteit beïnvloedden.

De nieuwste accutypes (Li-Ion, Li-Po) en oplaadbare batterijen (NiMH) hebben hier dankzij nieuwe technieken geen last meer van. Bij oudere batterijen (welke gebruik maken van NiCd-techniek, oftewel Nikkel Cadmium) speelt het ‘luie batterijen’ fenomeen daarentegen wel degelijk een rol.

batterijen opladen

Om de levensduur van de oplaadbare batterijen te verlengen, is het raadzaam om een oplader en batterijen van hetzelfde merk te gebruiken. (Bron: Jipen: 108114927/ 123rf.com)

Wat kan ik doen om oplaadbare batterijen langer te laten meegaan?

Dit is een interessante vraag. Als je oplaadbare batterijen koopt, wil je er zoveel mogelijk uit halen. Daarom geven we je hieronder wat handige tips om je te helpen om oplaadbare batterijen langer mee te laten gaan. Weet wel dat je vroeg of laat de oplaadbare batterijen voor nieuwe zal moeten vervangen. Ze duren geen eeuwigheid natuurlijk. Maar in de tussentijd kun je dit proberen:

 1. Gebruik een batterijlader die geschikt is qua grootte en compatibiliteit. Als de lader hetzelfde merk heeft als de batterijen is het nog veel beter.
 2. Bewaar ze op een koele, droge plaats. Wanneer je de oplaadbare batterijen niet gebruikt, zorg er dan voor dat je ze op een koele, droge plaats bewaart. Voorkom dat ze nat worden of worden blootgesteld aan warmtebronnen.
 3. Probeer de oplaadbare batterijen volledig op te laden. Zodra het opladen is voltooid, moet je de oplaadbare batterijen onmiddellijk uit de oplader verwijderen, aangezien overbelasting ook de capaciteit ervan op de lange termijn vermindert.
 4. Sorteer de batterijen in paren om gemakkelijk te kunnen vaststellen welke wel en welke niet zijn opgeladen.
 5. Forceer de oplaadbare batterijen niet als ze beschadigd zijn. Vooral niet als het zuur dat ze bevatten, eruit loopt, want dat is uiterst gevaarlijk. Gooi ze op de juiste plaats weg en nooit in een gewone vuilnisbak.
 6. Lees de instructies van de fabrikant van de oplaadbare batterij zorgvuldig door en volg alle instructies op. Deze aanbevelingen zijn er niet voor niets en zullen je helpen om de levensduur van je oplaadbare batterijen te verlengen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van oplaadbare batterijen om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de producten te vinden dat het beste bij je passen, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de oplaadbare batterijen die je nodig hebt:

Batterijlader

De opladers zijn natuurlijk belangrijk voor het gebruik van oplaadbare batterijen. Zonder laders heeft het geen zin om oplaadbare batterijen te hebben. Er zijn vandaag de dag veel verschillende oplaadbare batterijladers. Hier zijn enkele van de kenmerken en extra’s die ze kunnen hebben. Het model dat je moet kiezen is, zoals met bijna alles, afhankelijk van je behoeften.

 • Capaciteit: Oplaadbare batterijladers zijn beschikbaar van twee tot acht eenheden. Sommige zijn compatibel met verschillende soorten batterijen. De laders voor twee en vier batterijen zijn ideaal voor onderweg.
 • Slimme modellen: Met sommige oplaadbare batterijladers kun je de spanning van de oplaadbare batterijen in de gaten houden. Ze stoppen dus met werken wanneer de capaciteit van de batterij 100% bereikt.
 • Oplaadindicator: Op dit moment hebben alle oplaadbare batterijladers ten minste één LED-lampje dat aangeeft of de oplaadbare batterijen volledig zijn opgeladen of niet. Andere bevatten extra’s die zelfs het niveau van de lading in procenten kunnen aangeven.
 • Laadsnelheid: Hoewel de laadsnelheid niet alleen afhankelijk is van de oplader, maar ook van de energiecapaciteit van de batterijen, is dit aspect belangrijk. Sommige merken bieden snelladers aan die de lading in een kwartier, 45 minuten of een uur voltooien. Deze zijn echter wel duurder.
 • Veiligheidsniveaus: Batterijen, zowel gewone als oplaadbare, zijn geen spelletje. De beste oplaadbare batterijladers bieden veiligheidssystemen die stoppen met werken in geval van een elektrische storing of probleem dat de batterijen en de lader zelf in gevaar brengt.

gestapelde oplaadbare batterijen

Vergeet niet dat je de oplaadbare batterijen samen met een oplader of apart kunt kopen. (Bron: Kubeš: 91174991/ 123rf.com)

Compatibiliteit

Hou er rekening mee dat er batterijen zijn met een oneindig aantal afmetingen. De meeste laders en oplaadbare batterijen zijn gericht op de AA en AAA modellen, maar dit zijn niet de enige mogelijkheden. Dus voordat je investeert in oplaadbare batterijen en een lader, moet je dit overwegen. Vooral als je ze niet samen koopt. Als je incompatibele opties koopt, ben je je geld kwijt.

Energieniveau

Als we het hebben over het energieniveau van een oplaadbare batterij, bedoelen we de hoeveelheid energie die deze kan leveren aan het apparaat waarvoor je hem gebruikt. Dit zijn de reeds genoemde milliampen per uur (mAh). Hoe hoger het energieniveau ten opzichte van het verbruiksniveau van het apparaat, hoe langer ze zullen werken. Dit zijn de mogelijkheden:

 • Tussen 500 en 2800 mAh.
 • Er zijn oplaadbare batterijen met meer dan 2800 mAh beschikbaar. Deze zijn ideaal voor hoge consumptie en geavanceerde apparaten, zoals een camera.

Laadcycli

In dit artikel hebben we het gehad over hoogwaardige oplaadbare batterijen die tot duizend oplaadbeurten zonder problemen kunnen weerstaan. De goedkopere kunnen ladingen van 400 tot 500 ladingen weerstaan . Laadcycli, zoals je misschien al geraden hebt, zijn het aantal keren dat je de batterij kunt opladen. Als dat nummer eenmaal is bereikt, moet de batterij worden weggegooid.

Daarom moet je beoordelen hoeveel laadcycli je nodig hebt. Houd er rekening mee dat hoe meer laadcycli je hebt, hoe hoger de prijs. Hoe meer laadcycli je echter hebt, hoe meer je op de lange termijn zult besparen. Om dit te beslissen, moet je erover nadenken of de producten die je nodig hebt veel verbruiken of dat je ze heel vaak gaat gebruiken.

Akira YoshinoVoorzitter van Asahi Kasei (Globale Japanse Chemiemaatschappij)
“Oplaadbare batterijen hebben de wereld veranderd, ze zijn de kracht van onze moderne samenleving en ik ben vereerd om ze in de palm van ieders hand te zien.”

Milieuvriendelijkheid

De batterijen zitten vol met vervuilende stoffen. Daarom moet je ze op de daarvoor bestemde plaatsen weggooien. Als je verder wilt gaan, kun je kiezen voor milieuvriendelijke oplaadbare batterijen. Ze vallen op omdat ze een kortere desintegratietijd hebben. Dit staat meestal aangegeven op de verpakking van het product. Alle beetjes helpen als het om onze planeet gaat!

Wist je dat je met oplaadbare batterijen geld bespaart en het milieu helpt?

Samenvatting

Met oplaadbare batterijen kun je je favoriete apparaten gebruiken en tegelijkertijd geld besparen. Waarom? Veel modellen kunnen tot duizend keer opgeladen worden, waardoor je de batterij vele maanden of zelfs jaren kunt gebruiken. Dit alles met een minimale vereiste: de eerste investering, aangezien je een batterijlader moet kopen. Maar je zult het snel vergeten zijn zodra je merkt hoeveel geld je ermee bespaard hebt.

Vergeet echter niet om oplaadbare batterijen te kopen met de door ons gegeven aankoopcriteria. Niet alle batterijladers bieden hetzelfde. Compatibiliteit is ook belangrijk, hou er daarom rekening mee dat er veel soorten oplaadbare batterijen zijn. Vergeet ook de milieuvriendelijkheid en het energieniveau niet. Van dit laatste aspect zijn de prestaties van de batterijen afhankelijk.

Vond je onze shopgids over oplaadbare batterijen interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Twinsterphoto: 104769813/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies