Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

26Onderzochte producten

28Bestede uren

24Beoordeelde onderzoeken

93Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote Mondspoeler test 2023. Hier stellen we alle orale irrigators voor die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste monddouche voor jou te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een monddouche wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Met mondspoelingen kun je je interdentale ruimten gemakkelijk en doeltreffend reinigen. Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen orale irrigators met enkele straal en met meerdere straal, en tussen orale irrigators met en zonder waterreservoir.
 • Mondirrigators met enkele straal zijn bijzonder geschikt voor het gericht reinigen van de interdentale ruimten, terwijl modellen met meerdere stralen zeer geschikt zijn voor het masseren van het tandvlees (gingiva).
 • Modellen met een waterreservoir zijn vaak geschikt om er mondspoeling aan toe te voegen, wat een bijzonder effectieve reiniging mogelijk maakt. Mondspoelers zonder waterreservoir zijn bijzonder goedkoop en hoeven niet bijgevuld te worden.

Oral irrigator: Onze selectie

Turewell Orale Irrigator

Ontdek een effectievere manier om uw gebit grondig te reinigen met de TUREWELL Orale Irrigator. In vergelijking met gewone tandenborstels, tandenstokers en flosdraad, die moeilijk bereikbare plekken niet kunnen bereiken, is onze TUREWELL waterflosser uitgerust met een krachtige motor die 1250-1700 keer/min draait en 30-125 psi druk levert. Hiermee kunt u diep verborgen delen bereiken, 99,99% voedselresten verwijderen en het tandvlees masseren. Zo verzorgt u uw mond op optimale wijze. Deze orale irrigator is een ideaal cadeau voor familie en vrienden.

Panasonic Orale Irrigator

Met het contactloze laadstation en mondstukhouder blijft uw Panasonic orale irrigator altijd binnen handbereik en volledig opgeladen. De pompfrequentie van 1400 pulsen per minuut zorgt ervoor dat uw mond in een oogwenk wordt gereinigd, terwijl de waterdruk tot 590 kPa in 3 stappen helpt om zelfs de meest hardnekkige voedselresten te verwijderen.

Synhope Orale Irrigator

De telescopische watertank en het unieke lekvrije ontwerp zorgen voor extra gebruiksgemak en duurzaamheid, terwijl de drie meegeleverde straaltips en draagbare opslagzakken ervoor zorgen dat u alles bij de hand hebt wat u nodig heeft. Geniet van een lange levensduur van de batterij met de krachtige lithiumbatterij, die tot 30 dagen meegaat na slechts 4 uur opladen.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een orale irrigator koopt

Wat is een orale irrigator?

Een orale irrigator is een waterstraalapparaat dat voedselresten van tussen de tanden moet verwijderen.

Het is een handig apparaat dat lijkt op een elektrische tandenborstel, maar er zit een opzetstukje aan de bovenkant. Met een druk op de knop komen er een of meer waterstralen uit deze sproeikop. De intensiteit kan individueel geregeld worden.
Hoeveel

kost een orale

irrigator?
Er is een bijna onhandelbare variëteit aan mondspoelmiddelen. De individuele behoeften en eisen verschillen evenzeer als de afzonderlijke monddouches van de fabrikanten. De prestaties, functionaliteit en kwaliteit variëren in sommige gevallen sterk. Een goed overzicht vind je hier.

Munddusche Locken

Een mondspoelapparaat kan gebruikt worden om de ruimten tussen je tanden schoon te maken die moeilijk bereikbaar zijn. Natuurlijk is een mondspoeler geen vervanging voor goed tandenpoetsen, maar het is wel een goed alternatief voor het nogal omslachtige flossen. (Foto: Lesly Juarez / unsplash.com)

Goedkope mondspoelers kun je in winkels kopen voor ongeveer 15 tot 20 euro. Dit zijn betrekkelijk eenvoudige modellen, maar sommige kunnen voor sommigen interessant zijn vanwege hun prijs-prestatie verhouding. Dit type is bijzonder geschikt voor occasionele gebruikers zonder hoge eisen.

De gemiddelde verkoopprijs daarentegen is ongeveer 120 tot 160 euro. Voor dit budget kun je modellen van hogere kwaliteit krijgen met meer uitgebreide functies. Afhankelijk van de individuele voorkeur kunnen kwaliteitskenmerken ook vakmanschap en de kwaliteit van de pomp of de accessoires omvatten.

Zogenaamde luxe toestellen zijn er in de prijsklasse van 200 tot 250 euro. Dit zijn vaak combinatie-eenheden of speciale ontwerpen.

Prijsklasse Prijsklasse
Lagere prijsklasse ca. 15-20 €
Middelste prijsklasse ca. 120-160 €
Luxe apparaten ca. 200-250 €

Deze kenmerken kunnen gebruikt worden om prijsverschillen te verklaren, bijvoorbeeld dat monddouches met een kleiner waterreservoir minder kosten dan modellen met een groot waterreservoir.

Combinatie-apparaten vind je meestal in de duurdere versies. Bovendien zijn de apparaten die je kunt gebruiken om niet alleen je interdentale ruimten te reinigen maar ook je tandvlees te masseren ook duurder.

Voor wie is een orale irrigator geschikt en voor wie of wanneer is een orale irrigator nuttig?

Het gebruik van een mondspoeler is niet alleen geschikt voor mensen die al aan milde gingivitis lijden, maar ook als preventieve maatregel voor iedereen die niet graag tussen zijn tanden flost of poetst.

Dit relatief grote deel van de mensen kan, samen met tandenpoetsen en het gebruik van een mondspoelmiddel, hun tandvlees gezond houden en voorkomen dat ze tandvleesontsteking krijgen.

Met gezond tandvlees is het gebruik van een orale irrigator als interdentale reiniger voor elke volwassene heel goed mogelijk. Het gebruik van een orale irrigator door jongere kinderen wordt niet aangeraden vanwege het risico op verwonding.

Mondspoelers zijn in principe een geschikt en waardevol hulpmiddel bij de mondhygiëne. Ze mogen echter nooit gebruikt worden als enig middel om de tanden te reinigen, want dat kan gingivitis niet voorkomen.

Ze zijn echter een verstandige aanvulling op de dagelijkse gebitsverzorging, als aanvulling op de tandenborstel, flosdraad of interdentale ragers.

De orale irrigator is bijzonder populair wanneer tijdrovende interdentale verzorging als hinderlijk wordt ervaren.
Een mondspoelapparaat is

slechts een aanvulling op de mondhygiëne, maar vervangt het tandenpoetsen niet

.
Bovendien is het niet voor iedereen mogelijk om interdentale ragers (problematisch voor nauwe interdentale ruimten) of flosdraad (problematisch voor te nauwe interdentale ruimten) te gebruiken.

Het gebruik van een orale irrigator moet echter altijd met een arts besproken worden, vooral als er ziekten zijn.

Maar ook als er geen ziekten zijn, moet een arts geraadpleegd worden om te weten te komen wat de ernstige gevolgen van onjuist gebruik zijn.

Er zijn echter ook groepen mensen voor wie het gebruik van een mondspoelmiddel in geen geval aan te raden is. Als er verwondingen en ontstekingen van het mondslijmvlies zijn of als er ernstige parodontose (terugtrekkend tandvlees) is, mogen geen mondspoelingen gebruikt worden.

Is een orale irrigator nuttig of niet?

Orale irrigators zijn eenvoudige en doeltreffende hulpmiddelen om de biofilm op de tanden te verwijderen en zijn bijzonder belangrijk voor de preventie van tandvleesontsteking.

Het verwijderen van deze biofilm is essentieel omdat ze kan bijdragen tot het ontstaan van gingivitis, die op zijn beurt kan leiden tot marginale parodontitis.

Het verminderen van tandplak is een preventieve maatregel. Regelmatige mondhygiëne thuis is minstens zo belangrijk voor de preventie van parodontitis als professionele gebitsreiniging bij de tandarts.

Mondspoelers kunnen de biofilm binnen drie seconden met de waterstraal verwijderen, of op zijn minst een vermindering bereiken, zelfs zonder tandenborstel.

Mondspoelingen moeten echter samen met tandenborstels gebruikt worden om tandplak te helpen verwijderen. Het voordeel is dat ze ook tandplak van tussen de tanden kunnen verwijderen.
Je

tandarts kan je gebit en tandvlees controleren op eventuele ziekten en je adviseren of een mondspoelmiddel geschikt voor je is

.
Ook van mondwater is aangetoond dat het ontstekingen vermindert, vooral met een 0.05 procent chloorhexidine oplossing. Toch moet altijd eerst een tandarts geraadpleegd worden als er problemen in de mond zijn.

Als er parodontale aandoeningen zijn, kan een mondspoelmiddel nuttig zijn omdat de gingivale index (index voor gingivitis) door het gebruik ervan verlaagd kan worden. Zelfs als hij met water gevuld is, is een duidelijk vertraagde ontwikkeling van de interdentale gingivale index te zien.

Dit effect wordt versterkt als de orale irrigator gecombineerd wordt met een 0.05 procent chloorhexidine oplossing. Dan ontwikkelt zich geen noemenswaardige gingivitis. De gingivale indices zijn dus beter als naast de tandenborstel ook een mondspoeler wordt gebruikt. Het is dus mogelijk een ontstekingsremmend effect te bereiken als een ondersteunende parodontale therapie.

Onderzoek wijst zelfs uit dat de combinatie van tandenborstel en mondspoelinge irrigator effectiever is dan tandenpoetsen in combinatie met gewone tandzijde.

Wist je dat veel Duitsers hun tanden niet genoeg poetsen?

Een op de vier poetst zijn tanden maar ongeveer 45 seconden en maar liefst 4% poetst zijn tanden helemaal niet. Voor een grondige reiniging moet je je tanden 2 minuten poetsen.

Wat zijn alternatieven voor een orale irrigator? Moet ik een monddouche, interdentale ragers of flosdraad gebruiken?

Er zijn veel alternatieven voor het mondspoelmiddel, zoals kauwgom, tandenstokers, mondwater, interdentale borstels of flosdraad:

Alternatieven Beschrijving
Kauwgomi Hulpmiddel voor de korte termijn, maar geen vervanging voor tandverzorging.
Tandenstoker Nuttig voor grotere voedselresten in de interdentale ruimten, maar helpt niet tegen bacteriën.
Mondwater Verfrissend en gemakkelijk in gebruik, maar geen vervanging voor tandverzorging.
Interdentale rager Geschikt voor grote interdentale ruimten, implantaten of bruggen.
Tandfloss Ingewikkeld in het gebruik, vooral met een beugel of brug. Er is ook gevaar voor verwondingen.

Bovendien is het ingewikkeld te gebruiken bij vaste beugels of bruggen, zodat het voordeel van een mondspoelmiddel boven de alternatieven, vooral die welke door artsen nuttig worden geacht (interdentale ragers en flosdraad), ligt in het gespecialiseerde gebruik voor nauwe en verplaatste ruimten tussen tanden en kiezen en gebitsprothesen.

Waar kan ik een orale irrigator kopen?

In principe kun je je monddouche kopen op het Internet, in speciaalzaken of in drogisterijen, waarbij je de voor- en nadelen van de respectieve plaats van aankoop moet afwegen en waarbij het uiteindelijk een individuele beslissing is, gebaseerd op je voorkeuren.

– Internet

– Speciaalzaken

– Drogisterijen

Op Internet kun je een idee krijgen van het aanbod en op zoek gaan naar relevante producten. Je kunt er heel goed interessante aanbiedingen onderzoeken en deze kennis gebruiken om gericht navraag te doen in een winkel of om je te informeren over de aanbiedingen daar.

De ruime keuze spreekt in het voordeel van het internet, terwijl je in de winkel uitvoerig advies kunt krijgen van het winkelpersoneel. Maar gekwalificeerd advies kan variëren naargelang de winkelier.

Terwijl professioneel advies tegenwoordig ook steeds meer op het internet beschikbaar is via communicatieportfolio’s. De prijs-prestatie verhouding is meestal minder gunstig in de detailhandel wegens de hogere vaste kosten. In de plaatselijke winkels is de keuze ook betrekkelijk beperkt.

Welke orale irrigator is het beste?

Het is moeilijk om een algemeen aankoopadvies te geven, omdat de individuele behoeften zo verschillend zijn, daarom worden hier drie monddouches voor verschillende toepassingsgebieden voorgesteld.

Munddusche Frau

Alternatieven voor een mondspoelmiddel zijn kauwgom, tandenstokers, mondwater, interdentale borstels of flosdraad. Afhankelijk van hoe vies je bent of van je voorkeur zijn die ook nuttig, maar een mondspoeler is veel comfortabeler en grondiger dan kauwgom, bijvoorbeeld. (Foto: Kyle Sterk / unsplash.com)

Als je ontsteking van het tandvlees (gingivitis) of terugtrekkend tandvlees (parodontose) hebt, is de Waterpik mondspoeler een goede keuze. De regelbare waterdruk en een groot waterreservoir zijn voordelig. Het is een enkelstraals systeem dat ook met mondwater gebruikt kan worden.

Verder wordt de Waterpik geleverd met speciale mondstukken, bijvoorbeeld een subgingivaal mondstuk waarmee onder de tandvleeszakken kan worden gereinigd. Dit is echter een relatief groot monddoucheapparaat en je moet goed op de drukinstelling letten als je het subgingivale mondstuk gebruikt.

Er zijn ook mooie modellen van Oral B die punten scoren met traploos instelbare waterdruk, een groot waterreservoir (vaatwasmachinebestendig) en een goede afwerking. Er zijn twee instellingen: Een roterende massagestraal en een reinigende straal.

Het waterreservoir kan zowel met water als met mondwater gevuld worden. Het apparaat is bijzonder geschikt voor mensen die hun tandzakken niet apart willen spoelen.

De Panasonic batterij monddouche is heel handig voor op reis, want hij is heel klein en plaatsbesparend. Je kunt hem gemakkelijk meenemen als je op reis gaat. Hij heeft echter een kleiner maar voldoende waterreservoir. Helaas kun je het niet met mondwater gebruiken.

Wist je dat de hardste stof in ons lichaam zich in onze mond bevindt?

Dat klopt, onze tanden! Ze zijn veel sterker dan onze botten, ze moeten immers tegen heel wat bestand zijn.

Besluit: Welke soorten monddruppelaars zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kunnen we tegenwoordig vier soorten mondspoelers onderscheiden

 • Modellen met één straal
 • Meerstraals modellen
 • Zonder waterreservoir
 • Met waterreservoir

Tot de klassieke varianten behoort de mono jet orale irrigator, die met slechts één waterstraal werkt. Dit wordt gebruikt om de interdentale ruimten met hoge snelheid te reinigen met een druk op een knop.

Er zijn ook modellen die stralen uitzenden uit meerdere sproeiers; deze modellen worden multi-jet modellen genoemd.

Mondelinge irrigatoren worden ook onderscheiden naar de soort watervoorziening. De “klassieke” apparaten hebben een directe wateraansluiting en -leiding, waarmee ook de waterdosering met een druk op de knop geregeld kan worden.

Er zijn ook orale douches met ingebouwde elektromotoren en een waterpomp die de watertoevoer regelt.

Enkelstraals modellen reinigen meer gericht, terwijl meerstraals modellen ook de gingiva masseren. Modellen zonder waterreservoir zijn goedkoper, maar kunnen niet met mondwater gebruikt worden.

Wat is een orale irrigator met een enkelstraals model precies en wat zijn de voor- en nadelen?

Het voordeel van de mono-jet modellen is de gerichte toepassing van de waterstraal, d.w.z. de mogelijkheid om hem specifiek tussen de tanden te kunnen leiden. Dit betekent dat vuil optimaal verwijderd kan worden.

Moeilijk bereikbare plaatsen in de mond zijn met behulp van dit model ook gemakkelijker schoon te maken, wat vooral voordelig is voor interdentale ruimten die dicht bij elkaar liggen.

Hij scoort ook punten voor zijn eenvoudige en ongecompliceerde gebruik. Het heeft vooral voordelen bij gebitsprothesen, smalle of verplaatste interdentale ruimten en vaste beugels. Het kan ook een slechte adem verminderen.

Voordelen
 • Gericht gebruik
 • Gebruik op elke interdentale ruimte
 • Ongecompliceerd, maar grondig
 • Gebruik bij beugels, implantaten
Nadelen
 • Mogelijke gezondheidsrisico’s bij verkeerd gebruik
 • Niet geschikt om de bloedsomloop te bevorderen
 • Meer tijd nodig voor het reinigen
 • Alleen een aanvulling op de tandenborstel

Bij elke toepassing liggen de nadelen in de mogelijke gezondheidsrisico’s door verkeerd gebruik. Bacteriën kunnen in de tandvleeszakken gespoeld worden en ontstekingen in de mond veroorzaken.

Dit kan ook leiden tot besmetting van het bloed door deze kiemen (bacteriemie), die infecties kan veroorzaken. Dit risico bestaat echter ook bij het poetsen met een tandenborstel. Bovendien kan het tandvlees ook verwond worden door een te harde straal.

Een mondspoelapparaat is slechts een aanvulling op een tandenborstel en kan die niet vervangen. Hoewel het gemakkelijk te gebruiken is, heeft het als nadeel dat het meer tijd kost om het schoon te maken. Je moet elke interdentale ruimte afzonderlijk reinigen.

Het is niet mogelijk de bloedsomloop te stimuleren omdat de waterstraal te geconcentreerd is en alleen het tandvlees zou beschadigen.

Wat is nu precies een monddouche met een multi-jet model en wat zijn de voor- en nadelen?

De multi-jet mondstukken reinigen ook de ruimten tussen de tanden, maar ze zijn meer geschikt om het tandvlees te masseren.

Voordelen
 • Schone interdentale ruimten
 • Betere doorbloeding van het tandvlees
Nadelen
 • Minder gericht reinigen
 • Minder effectief dan de mono-jet modellen
 • Gezondheidsrisico’s bij verkeerd gebruik

De nadelen zijn dus duidelijk, want hoewel ze voor een betere doorbloeding van het tandvlees kunnen zorgen, zijn ze minder effectief voor het reinigen van interdentale ruimten dan de mono-jet modellen. Er zijn hier ook gezondheidsrisico’s.

Wat is een orale irrigator zonder waterreservoir precies en wat zijn de voor- en nadelen?

De voordelen van het gebruik van een mondspoelapparaat met een directe verbinding zijn dat het heel gemakkelijk te gebruiken is en niet veel inspanning vraagt.

Deze modellen zijn meestal ook goedkoper en een onbeperkte reinigingstijd is mogelijk zonder het waterreservoir bij te vullen. In streken met kalkhoudend water is er echter geen mogelijkheid om het water vooraf te ontkalken.

Voordelen
 • Eenvoudig
 • minder ingewikkeld dan modellen met een aparte container
 • meestal goedkoper
 • geen beperkte levensduur zoals met een watercontainer
Nadelen
 • Problematisch met kalkhoudend water
 • geen luchttoevoer mogelijk

Hier is een extra toevoer van lucht om het reinigingseffect te vergroten niet mogelijk.

Wat is een orale irrigator met een waterreservoir precies en wat zijn de voor- en nadelen?

Het voordeel van modellen met een apart reservoir is dat het gevuld kan worden met mondspoelmiddel, dat op zijn beurt doeltreffender is voor het verwijderen van tandplak.

Een effectieve en gerichte toepassing van mondspoelingen is mogelijk. Het water kan ook ontkalkt worden voordat het gebruikt wordt.

Voordelen
 • Kan gevuld worden met mondspoelmiddel – effectiever tegen tandplak
 • ontkalking van het water mogelijk
 • mogelijkheid van luchttoevoer
Nadelen
 • Meer tijdrovend om het reservoir te vullen
 • afzetting van ziektekiemen in het waterreservoir

Ook is er, afhankelijk van het apparaat, vaak de mogelijkheid van luchttoevoer, waardoor een groter reinigingseffect mogelijk is, waarbij de hoeveelheid water kan worden verminderd en de luchtdruk voor een grotere efficiëntie zorgt.

Het kan als negatief beschouwd worden dat het, afhankelijk van de grootte van de tank, relatief duur kan zijn hem voortdurend te vullen. Onregelmatig gebruik kan ook problematisch zijn, omdat ziektekiemen zich dan in dit waterreservoir ophopen en bij opnieuw gebruik in de mond terechtkomen.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om monddouches te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je koopcriteria voorleggen die je kunt gebruiken om je monddouche te vergelijken en te evalueren, zodat je een geschikte monddouche vindt die precies aan je eisen voldoet.

 • Gewicht, benodigde ruimte en kleur
 • Drukniveaus
 • Mogelijke toepassingen
 • Gebruik van mondwater
 • Maximale bedrijfstijd
 • Plaats van de watertank
 • Verwijderbaar waterreservoir
 • Watercapaciteit / bedrijfstijd per tankvulling

In de volgende paragrafen kun je lezen waarom deze criteria relevant zijn en waarom ze opgenomen zijn.

Gewicht, ruimte en kleur

Het gewicht van de mondspoeler is van belang omdat het schoonmaken langer kan duren, vooral bij implantaten of vaste beugels. Afhankelijk van het apparaat variëren zowel het gewicht als de benodigde ruimte. Vooral reis-orgelirrigators zijn relatief compact en toch niet zwaar.

Het gewicht en de benodigde ruimte zijn afhankelijk van het type toestel. Vooral de grootte van het waterreservoir heeft invloed op beide. Het gewicht is minder relevant voor de beoordeling van een externe tank, omdat het cijfer voor het hele station geldt.

Grote waterreservoirs staan echter meestal op het station en zijn niet in de handgreep geïntegreerd (over de plaats van het waterreservoir later meer). Maar de ruimtelijke omstandigheden in de badkamer spelen dan weer een rol, waardoor ze niet per se van belang zijn.

Compacte toestellen met interne waterreservoirs zijn gemakkelijker op te bergen in een kleine wandkast en nemen daardoor minder plaats in. Dit gaat echter gepaard met het vaak bijvullen van het waterreservoir. Dit heeft echter ook het voordeel dat er altijd vers water in de bak is en dat er zich geen of weinig bacteriën ophopen.

De kleur is niet voor iedereen een relevant criterium, maar voor sommigen toch belangrijk als het mondspoelmiddel niet in een kast bewaard wordt. Daarom is het in de vergelijkingstabel opgenomen.

Drukniveaus

De drukniveaus zijn van bijzonder belang omdat ze van groot belang zijn voor de gezondheid van het tandvlees en het reinigingseffect.

In monddouches zonder waterreservoir wordt de sterkte geregeld via de waterkraan. Omdat de waterdruk varieert naargelang de plaats waar je woont, kan geen preciezere informatie gegeven worden. De recensies geven echter aan dat de druk voldoende en aangenaam is.

Monddouches met een waterreservoir kunnen meestal op verschillende niveaus ingesteld worden. De verschillende drukniveaus helpen om een individueel comfortabele instelling te vinden, zodat het tandvlees niet verwond wordt maar toch een optimaal reinigend effect bereikt wordt.

Meestal wordt in het begin een lagere druk gebruikt, die geleidelijk verhoogd wordt naarmate je aan het gebruik gewend raakt.

Gebruik

Er zijn verschillende soorten mondspoelingen, afhankelijk van je behoeften, want er zijn er die speciaal voor op reis ontworpen zijn, terwijl deze meer geschikt zijn voor occasionele gebruikers.

Een tandenborstel bereikt ongeveer een derde van de tanden niet, want hij reinigt alleen de oppervlakken, de binnen- en buitenkant. Tandenborstels zijn niet geschikt voor de zijkanten van de tanden en moeten aangevuld worden met een mondspoelapparaat.

Munddusche Gebiss

Het beste moment om een mondspoelmiddel te gebruiken is na het tandenpoetsen. De tong kan ook gereinigd worden met speciale hulpstukken. (Foto: Rawpixel / unsplash.com)

Anderzijds zijn er ook op zichzelf staande apparaten die bijzonder geschikt zijn voor intensieve dagelijkse verzorging thuis – bijvoorbeeld voor vaste beugels. Het meestal grotere waterreservoir betekent dat water niet vaak bijgevuld hoeft te worden. Anderzijds zijn er ook monddouches die geschikt zijn voor op reis, en ook stationaire monddouches.

Je kunt een mondspoeling eenvoudig gebruiken om een nog schoner en aangenamer resultaat te bereiken na het tandenpoetsen. Alleen je tanden poetsen is niet voldoende om de ruimtes tussen je tanden schoon te maken.
Je kunt

het beste een mondspoelmiddel gebruiken na het tandenpoetsen

.
Met een mondspoeler kun je problemen voorkomen en je tanden en tandvlees voorzichtig reinigen zonder ze pijn te doen. De algemene gezondheid van het gebit verbetert merkbaar. Je hoeft je geen zorgen te maken dat een slechte adem je er slecht doet uitzien bij andere mensen.

Een mondspoelapparaat wordt aanbevolen bij problemen zoals slechte adem door een vaste beugel, waar gemakkelijk etensresten blijven steken. Wie een beugel of zelfs implantaten heeft, moet daarom nog meer zorg besteden aan zijn mondhygiëne.

Het is veel prettiger om deze vaste beugels schoon te maken met een mondspoeler dan met een interdentaal borsteltje. De orale irrigator reinigt effectief zelfs de kleinste interdentale ruimten zonder letsel te veroorzaken. Je kunt zonder problemen reinigen van de tandvleesrand naar de holle nissen tot direct onder het contactpunt.

Vaak wordt tandplak bij de tandvleesrand niet zorgvuldig genoeg verwijderd en zetten bacteriën zich daar af. Dit is reden genoeg om bij het poetsen niet alleen aandacht te besteden aan alle vier of vijf de zijden van de tand, maar ook aan de overgang tussen tand en tandvlees.

Vooral jonge mensen zullen deze manier van poetsen prettig vinden, omdat ze vaak nog drukpijn hebben door een beugel en de mondspoeler geen extra irritatie veroorzaakt. Dankzij het gebruiksgemak maken ze de interdentale ruimten vaker schoon dan met flosdraad of interdentale ragers.

Deskundigen bevelen ook tongreiniging aan, die handig met de waterstraal kan worden uitgevoerd. Sommige modellen hebben speciale hulpstukken voor dit doel.

Gebruik van mondspoeling

Het gebruik van mondspoeling heeft een belangrijk effect op de effectiviteit, vooral in het geval van een slechte adem. Sommige apparaten bieden ook de mogelijkheid mondwater in te brengen.

Veel mensen associëren het gebruik van mondwater ook met een veilig gevoel over het beoefenen van een optimale mondhygiëne.

Er moet echter op gelet worden dat je het juiste mondspoelmiddel gebruikt. Meer gedetailleerde informatie hierover vind je in de rubriek “”.

Maximale gebruiksduur

De maximale gebruiksduur is niet voor alle gebruikers van belang, maar wel voor gezinnen of altijd als er meer dan één gebruiker in het huishouden is.

De maximale gebruiksduur varieert slechts weinig voor de meeste soorten monddouches en moet in acht genomen worden bij het gebruik van de apparaten, zodat ze niet oververhit raken.

Plaats van het waterreservoir

Er wordt onderscheid gemaakt tussen interne waterreservoirs die in de handgreep geïntegreerd zijn en externe waterreservoirs.

De orale irrigator met ingebouwd reservoir ligt aanzienlijk zwaarder in de hand. Je hebt echter minder water beschikbaar per tankvulling, maar er zit nooit een vervelende slang in de weg.

Als het waterreservoir op het station zit, is het handstuk veel lichter en daardoor comfortabeler in het gebruik. Een andere uitwendige variant is zonder waterreservoir, want dit wordt direct op de waterkraan aangesloten. Dit is ongecompliceerd en milieuvriendelijk.

Verwijderbaar waterreservoir

Een verwijderbaar waterreservoir is belangrijk om hygiënische redenen.

De tank is dan gemakkelijker schoon te maken. Bacteriën kunnen gemakkelijk weggespoeld worden met heet water of met behulp van geschikte schoonmaakmiddelen of ontsmettingsmiddelen, waardoor de bak hygiënisch schoon blijft.

Watercapaciteit en bedrijfstijd per tankvulling

Dit is van belang omdat een kleiner waterreservoir betekent dat bij het schoonmaken vaker water bijgevuld moet worden. Je kunt aan het waterreservoir ook zien hoe vaak water bijgevuld moet worden bij het schoonmaken van de mond.

Bij het schoonmaken van bretels, bijvoorbeeld, is een langere werktijd, d.w.z. een groter waterreservoir, prettig, omdat dit iets langer duurt voor een grondige reiniging.

Hoe groter het waterreservoir, hoe langer je met het toestel kunt werken. Sommige watercontainers hebben echter een reservoir dat veel groter of kleiner kan zijn. Gewoonlijk is een hoeveelheid van 200 tot 400 milliliter ruim voldoende.

Hoewel kleinere waterreservoirs vaker bijgevuld moeten worden, gaat dit volgens beoordelingen bij sommige monddouche-irrigators betrekkelijk gemakkelijk.

Anderzijds vergeten mensen nogal eens het water in grotere waterbakken te verversen, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen nestelen, die dan ook in de mondholte terechtkomen en ernstige gevolgen voor de gezondheid kunnen hebben, vooral bij verkeerd gebruik.

Levensduur van de batterij

De levensduur van de batterij is vooral van belang voor reizende monddouches, omdat het niet altijd mogelijk is de batterij ter plaatse op te laden. Dit kan problematisch zijn, vooral voor gezinnen. De batterij moet voor zo’n toestel volledig opgeladen zijn. Dit zorgt ervoor dat het apparaat de juiste hoeveelheid stroom levert.

Vanwege de verschillende aansluitingen moet je ook zorgen voor passende aansluitingen of een langere levensduur van de batterijen. In het buitenland kunnen reisstekkerdozen (socket adapters) of spanningsomvormers helpen.

Dit criterium werd in het vergelijkende overzicht buiten beschouwing gelaten, omdat er weinig geschikte specificaties voor het apparaat waren of omdat die ontbraken. Een mondspoelapparaat met een oplaadbare batterij heeft echter ook het voordeel dat het snoerloos is, wat ook als prettig ervaren kan worden.

Wetenswaardigheden over de orale

irrigator

Hoe gebruik je een orale irrigator correct?

Het gebruik van een mondspoeler is in principe heel gemakkelijk, maar er zijn een paar dingen die je moet weten om hem goed te gebruiken. Het is raadzaam eerst naar de tandarts te gaan, die een grondige reiniging zal uitvoeren.

Munddusche Blatt

Voordat je het mondspoelmiddel voor het eerst gebruikt, is het een goed idee je goed te laten voorlichten over hoe je het moet gebruiken om te voorkomen dat je je tandvlees verwondt. (Foto: Allef Vinicius / unsplash.com )

Moderne apparaten hebben vaak een waterreservoir. Dit bestaat meestal uit een of twee delen. Als er twee containers zijn, worden ze als volgt gevuld: Eén bak wordt bijvoorbeeld volgens de gebruiksaanwijzing met water gevuld, en de andere blijft leeg.

Na het indrukken van de aan-toets komt er lucht uit de omgeving in dit deel. Het waterverbruik wordt verminderd door de binnenkomende lucht, maar de intensiteit van de straal kan verschillend ingesteld worden, afhankelijk van het toestel. In het geval van een waterstraal wordt die direct uit de pijp opgewekt.

Bij het gebruik van het apparaat moet je vooral letten op de sterkte van de waterstraal en de instelling van de sproeiers. Een juiste lichaamshouding is ook belangrijk.

In het begin moet alleen het laagste drukbereik ingesteld worden, zodat verwondingen voorkomen kunnen worden en je het gebruik kunt oefenen. Met gezond tandvlees en na gewenning kan de druk opgevoerd worden.

De spuitmonden moeten zo afgesteld worden dat het tandvlees in geen geval rood of geïrriteerd wordt. Een aangenaam gevoel moet voelbaar zijn. De straal moet zo horizontaal mogelijk ten opzichte van de tanden gehouden worden en direct op de interdentale ruimten gericht zijn, en de spuitmonden mogen nooit direct op het tandvlees gericht zijn. Dit is de enige manier om een efficiënte reiniging van de interdentale ruimten te garanderen.

Ga dan door elke interdentale ruimte. Vaak zijn er sensoren of regelaars ingebouwd, waarmee je de sterkte van de waterstraal of, afhankelijk van het apparaat, de sterkte van de luchttoevoer aan je individuele behoeften kunt aanpassen. Bij sommige modellen kun je het waterreservoir vullen met mondwater om je adem op te frissen. Met speciale hulpstukken kun je je mondspoeler ook gebruiken voor toepassingen als massages, om de doorbloeding van het tandvlees te stimuleren of om de tong te reinigen.

Het eerste wat je moet doen om losse plak te verwijderen is de waterstraal weg van het tandvlees naar de kroon van de tand richten. Richt dan, heel voorzichtig, de waterstraal lichtjes op de tandvleeszakken om de tandplak daar te verwijderen. Verkeerd gebruik kan in de eerste weken bloedend tandvlees veroorzaken, dat na de eerste paar weken weer verdwijnt.

Onjuist gebruik kan zeer gevaarlijke gevolgen hebben. Er is een risico dat tandvleeszakken uitgespoeld worden, waardoor voedselresten of bacteriën erin gespoeld kunnen worden. Dit kan leiden tot ontsteking van het tandvlees. Als de tanden vooraf niet grondig door de tandarts zijn schoongemaakt, kan dit probleem zich ook voordoen als tandplak in de tandvleeszakken wordt gedrukt. Dit kan ook verwondingen aan het tandvlees veroorzaken.

Hoe vaak en wanneer moet ik een orale irrigator gebruiken?

Dat hangt ervan af hoe hoog je eigen normen voor mondhygiëne zijn en hoe belangrijk het voor je is om de ruimten tussen je tanden schoon te maken die niet toegankelijk zijn voor een tandenborstel. Het is echter aan te bevelen het minstens een keer per dag te gebruiken.

Een mondspoelapparaat moet altijd gebruikt worden na het tandenpoetsen, want hoewel de waterstraal intensief is en hardnekkige voedselresten goed kan losmaken, wordt een reinigend effect door de wrijving alleen gegeven met een tandenborstel. Dagelijks gebruik wordt vooral aanbevolen voor het reinigen van kunstgebitten en vaste beugels.

Het gebruik van een mondspoelmiddel is vooral aan te bevelen bij vaste beugels of vaste gebitsprotheses (implantaten, bruggen), omdat het niet mogelijk is de alternatieven te gebruiken.

Waarmee moet ik een orale irrigator vullen?

Met de meeste moderne mondspoelers kun je ze vullen met water of met mondspoel- of mondspoelmiddel. Bij oudere modellen kan dit echter leiden tot poreus materiaal en dus tot blijvende schade aan het materiaal. Het is van essentieel belang de gebruiksaanwijzing te volgen.

Het is echter belangrijk dat je je goed informeert over het werkzame bestanddeel voordat je het in de orale irrigator vult. Let bij het vullen vooral op de concentratie van het kiemremmende spoelmiddel. Een lage concentratie is te verkiezen boven een hoge concentratie. Bij het antisepticum chloorhexidine, dat vaak in de tandheelkunde gebruikt wordt, treden naarmate de concentratie hoger is meer tand- en tongverkleuringen en smaakirritaties op. Voor tandvleesproblemen worden Curasept (antibacterieel) en Bombastus (natuurgeneeskundig) aanbevolen.

Hoe maak ik een mondspoelmiddel schoon en desinfecteer

ik het?
Het is raadzaam een monddouche regelmatig (d.w.z. ongeveer om de twee tot drie weken) schoon te maken om aantasting door bacteriën te voorkomen. Natuurlijk hangt dit af van de intensiteit van het gebruik. Behalve bacteriën kan ook water in belangrijke mate tot verontreiniging bijdragen.

Afhankelijk van de streek bevat het water soms veel kalk en deze kalk zet zich af bij de sproeieropeningen en bij de opening van het waterreservoir. Als het niet verwijderd wordt, leidt dit tot prestatievermindering of zelfs beschadiging van het toestel. In beide gevallen is verstandig schoonmaken in drie stappen essentieel als preventieve maatregel tegen de vorming van ziektekiemen en kalkaanslag.

 1. Stap: Spoel na elk gebruik goed af met heet, helder water en veeg daarna droog met een microvezeldoek.
 2. Stap: Leg het mondstuk ongeveer om de twee tot drie dagen enkele uren in de mondspoeloplossing. Het is ook aan te bevelen het waterreservoir, indien aanwezig, schoon te maken in verband met de vorming van kalkaanslag.
 3. Stap: Desinfecteer met regelmatige tussenpozen. Je kunt een vochtige doek met een desinfecterend middel inwrijven om de buitenste delen te ontsmetten van bacteriën die anders in contact zouden komen met de slijmvliezen van de mond. Voor de binnenkant wordt een ontsmettingspoeder, opgelost in een bakje water, aanbevolen.

Aanbeveling: Gebruik geen klassieke schoonmaakmiddelen. Dit kan bij inwendige reiniging in de pijpen terechtkomen en ze aantasten of beschadigen. Bovendien treedt bij het volgende gebruik contact met de mondslijmvliezen op, wat zelfs tot chemische brandwonden kan leiden. Kunstgebitreinigers kunnen een prijsbewust alternatief zijn.

Welk monddruppelsysteem kan ik op reis gebruiken?

Er zijn enkele modellen die je op reis kunt gebruiken. Let vooral op de levensduur van de batterij of neem een geschikte adapter mee voor de streek waar je naartoe reist.

Kan ik zelf een orale irrigator bouwen?

In het algemeen is het voor iedereen met handigheid mogelijk om zelf een mondspoelapparaat te bouwen, maar je moet je ook bewust zijn van de mogelijke gevaren, want de meesten zijn amateurs en je gebruikt dit apparaat in een gevoelige omgeving. Instructies voor een stroomloos mondspoelapparaat vind je hier.

Hoe kan ik een orale irrigator repareren?

In principe is iedereen vrij om zijn eigen elektrische apparaten te repareren.

Maar vooral bij nieuwe apparaten moet je de eerste twee jaar vanwege de wettelijke garantie niets zelf repareren en dit aan een specialist overlaten, want de wettelijke garantie geldt niet als je het apparaat zelf repareert.

Beeldbron: oTschOo / pixabay.com

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies