Laatst bijgewerkt: 22-07-2021

Onze selectiecriteria

31Onderzochte producten

42Bestede uren

35Beoordeelde onderzoeken

145Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote oregano olie test 2022. Hier stellen we alle producten die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen het beste product voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je oregano olie wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Oregano olie helpt bij allerlei kwalen, zowel uitwendige huidziekten als inwendige problemen zoals darmziekten.
 • De olie in vloeibare vorm kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden, maar de consument moet hem eerst verdunnen.
 • Capsules zijn alleen geschikt voor orale inname, maar bieden de consument een gemakkelijke en handige toepassing.

Oregano olie: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je oregano olie koopt

Wat doet oregano olie? – Toepassingsgebieden

Oregano olie behoort tot de etherische oliën en wordt ook wel een natuurlijk antibioticum genoemd. Oregano olie doodt bacteriën, ziektekiemen en schimmels en is ook geschikt voor inwendige en uitwendige behandeling. Oregano olie helpt effectief bij allerlei kwalen, waaronder de volgende:

Huidziekten

Vooral in de puberteit worden velen getroffen door ernstige acne. Hier kun je oregano olie gebruiken als een natuurlijk alternatief voor sterke medicijnen. Maak de aangetaste plek eerst schoon, behandel haar dan dagelijks met een verdunde oplossing (1 druppel oregano olie + 10 tot 20 druppels bakolie).

Bij bepaalde huidziekten kan de aangetaste plek met oregano olie behandeld worden. (Beeldbron: unsplash.com / Christin Hume)

Tandvleesontsteking

Je kunt ook gebruik maken van de antibacteriële werking van oregano olie in de mond en keel. Maak een verdund mondspoelmiddel om te gebruiken na het tandenpoetsen, ’s morgens of ’s avonds.

Spijsverteringsproblemen

Bij spijsverteringsproblemen zou ik een verdunning van 1:30 of 1:50 gebruiken om de spijsvertering te helpen stimuleren in plaats van de maag te irriteren.

Multi-resistente ziekteverwekkers (MRE)

Multiresistente ziektekiemen kunnen niet langer met medicijnen bestreden worden, met oregano olie kan de verspreiding geremd worden en het kan ook tot de dood van de ziekteverwekkers komen.

Ziekten van de luchtwegen

Door de circulatiebevorderende en slijmoplossende werking worden hoestprikkels van allerlei aard onderdrukt. Het is een goed idee om de olie met heet water te inhaleren om de waardevolle stoffen in te ademen en de gestresste longen tot rust te brengen. De olie kan zelfs longontsteking bestrijden, maar dit moet onder medisch toezicht gebeuren om schade aan de gezondheid te voorkomen.

Hoe wordt oregano olie ingenomen?

Bij orale inname wordt de olie in verdunde vorm gebruikt. Bij zuiver gebruik raken de slijmvliezen sterk geïrriteerd, omdat de olie in vloeibare vorm sterk geconcentreerd is. Een verdunning in de verhouding 1:10 is geschikt gebleken, maar het kan ook tot 1:20 verdund worden. Voeg voor 1 druppel oregano olie 10-20 druppels bakolie toe(fijne olijfolie, koolzaadolie of kokosolie).

De verhoogde inname van oregano kan leiden tot een slechtere ijzeropname. Dit betekent dat het lichaam ijzer slechter verwerkt en het is een goed idee om extra ijzer in te nemen in de vorm van een preparaat. Om een goede afvoer van gifstoffen mogelijk te maken, wordt na het drinken een bindende stof (genezende klei, zeoliet, betoniet) als supplement genomen.

Dit maakt een efficiëntere eliminatie van de opgeloste gifstoffen mogelijk. Ook belangrijk: drink veel vloeistoffen! Plaatselijke toepassing op de huid is ook verdund. Masseer de (verdunde) olie gewoon kort in de huid, bij voorkeur na het douchen. Het is ook populair als badtoevoeging. Het oregano bad is werkzaam tegen verkoudheid, verlicht krampen en verlicht spierpijn.

Hoeveel kost oregano olie?

Ongeveer een ton oregano is nodig om een liter olie te produceren, vandaar dat de prijs navenant hoog is.

Type Prijs
Vloeibare oregano olie 80-180 euro / 100ml
Capsules 20-50 euro / 100g

Om de prijzen van afzonderlijke producten te kunnen vergelijken, is het raadzaam ze om te rekenen naar dezelfde verpakkingsgrootte (bv. 100 ml). Natuurlijk is het ook belangrijk te weten hoe lang je een pakket nodig zult hebben. Producten met 90 capsules zijn meestal voldoende voor 3 maanden, net als een flesje van 10 ml (20 druppels ~ 1 ml).

Welke bijwerkingen kunnen optreden met oregano olie?

Zoals bij elk voedingssupplement kunnen bijwerkingen optreden bij het gebruik van oregano olie.

 • Zwangere vrouwen moeten met hun handen van oregano olie afblijven, want die kan een vroegtijdige bevalling veroorzaken.
 • Onverdund kan het ernstige huidirritatie veroorzaken.
 • Omdat oregano tot de labiaten behoort, kunnen bij allergie huiduitslag, zwellingen en dergelijke optreden.

Welke alternatieven zijn er voor oregano olie?

Tea tree olie is ook een natuurlijke etherische olie. Het is ook heel werkzaam tegen huidziekten en kan zelfs onverdund worden aangebracht. Het aanbrengen van tea tree olie is vooral populair bij wratten, waar het vaak sneller werkt dan voorgeschreven medicijnen.

Besluit: Welke soorten oregano olie zijn er en welke is de juiste voor jou?

Om de voor jou prettigste toepassingsvorm te vinden, is het belangrijk dat je beide soorten oregano olie kent:

 • Vloeibare oregano olie
 • Oregano olie in capsulevorm

Wat onderscheidt vloeibare oregano olie en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Vloeibare olie is heel veelzijdig. Voor uitwendig gebruik kan het eenvoudig op de huid aangebracht worden. De dosering voor inname kan ook heel gemakkelijk aangepast worden.

Voordelen
 • Dosering
 • Ook geschikt voor uitwendig gebruik
 • Veelzijdig gebruik
Nadelen
 • Huidirritatie
 • Moet verdund worden
 • Bereidingstijd

Het grote nadeel van het gebruik van vloeibare olie is de concentratie. Als je het vergeet te verdunnen of te weinig verdunt, kan ernstige irritatie optreden, afhankelijk van het huidtype. Daarom moet vóór het aanbrengen altijd rekening gehouden worden met een voorbereidingstijd.

Wat zijn de voordelen en nadelen van oregano olie in capsulevorm?

Omdat geen voorbereidingstijd nodig is bij inname van de olie in capsules, zijn ze de ideale metgezel voor op reis. Verder hebben de capsules een neutrale smaak, die bij oregano olie heel intens kan zijn.

Voordelen
 • Perfect om mee te nemen
 • Dosering volgens de verpakking
 • Neutrale smaak
Nadelen
 • Alleen geschikt voor inwendig gebruik
 • Beperkt gebruik

In tegenstelling tot de vloeibare olie kunnen de capsules niet plaatselijk aangebracht worden, waardoor ze maar beperkt bruikbaar zijn voor huidaandoeningen. Voor wie de intense olie wil gebruiken als specerij in de keuken of als kamergeur, is de vloeibare vorm het betere soort product.

Koopcriteria: Je kunt oregano olie vergelijken en evalueren op basis van deze factoren

Je kunt zowel online als offline talloze oregano olie producten vinden. Om ze beter te kunnen vergelijken en de beste olie voor je te vinden, verdeel ik ze in de volgende categorieën:

 • Productie
 • Kwaliteit
 • Carvacrol gehalte
 • Toepassingsgebieden

Productie

Alle industrieel geproduceerde oliën zijn afkomstig van waterdistillatie. Voor een optimaal effect zoek je een zuivere oregano olie zonder toevoegingen. Oregano olie kun je ook zelf maken. In dit geval krijg je geen zuivere oregano olie, maar wordt een zonnebloem- of koolzaadolie als basis gebruikt.

Neem een goed schoongemaakte oreganoplant en laat die ongeveer een maand op een donkere en koele plaats “infuseren”. Gedurende deze tijd absorbeert de bakolie de waardevolle actieve bestanddelen van de oregano. Zo krijg je een minder geconcentreerde olie, die uitstekend geschikt is om mee te koken en ook heel goed als preventief middel gebruikt kan worden.

Kwaliteit

Zoek naar kwaliteitslabels zoals “biologische kwaliteit”, “veganistisch” (voor capsules) en “vrij van additieven”. Biologisch geteelde oregano is vrij van pesticiden, wat vooral belangrijk is als je het oraal inneemt. Oregano-oliën van hoge kwaliteit komen meestal uit Griekenland of Frankrijk, let ook op het carvacrolgehalte.

Carvacrol gehalte

Carvacrol is een van de 4 actieve oliën die oregano olie bevat. Behalve in oregano komt carvacrol ook voor in tijm, bonenkruid en tuinkers. Het remt ontstekingsreacties, voorkomt de verspreiding van bacteriën en werkt ook als een natuurlijke pijnstiller.

Goede oregano oliën hebben meestal een carvacrolgehalte van meer dan 70 procent.

Toepassingsgebieden

Je moet vóór de aankoop beslissen waarvoor je de olie gaat gebruiken, zodat je het juiste soort product koopt. In het algemeen kan gezegd worden dat de capsules erg geschikt zijn voor inwendig gebruik, terwijl de vloeibare olie perfect is voor uitwendig gebruik.

De vloeibare olie is niet alleen geschikt voor inwendig en uitwendig gebruik, maar ook als kamerparfum. Het kan gebruikt worden als elke andere essentiële olie. In deze korte video worden de toepassingsgebieden nog eens op een rijtje gezet.

Wetenswaardigheden over oregano olie

Hoe wordt oregano olie gemaakt?

Zoals hierboven al gezegd, wordt de olie gemaakt met behulp van zogenaamde waterdestillatie. De fijngestampte bladeren van de plant worden verhit in een distillatiepot. De ontstane waterdamp voert de geëxtraheerde etherische olie naar boven en wordt door een gekoelde buis geleid. Door het temperatuurverschil condenseert het en wordt het in een opvangbassin geleid.

Kan oregano olie ook bij dieren gebruikt worden?

Oregano olie werkt niet alleen bij mensen, ook dieren profiteren van de gezondheidsvoordelen van dit middel. Door zijn spijsverteringseigenschappen helpt het het dier om voedsel efficiënter te verteren. Als positief neveneffect moet opgemerkt worden dat het ook de eetlust stimuleert. De etherische olie kan ook gebruikt worden bij diarree en belooft snelle verlichting.

Oregano olie kan ook voor dieren gebruikt worden. (Beeldbron: unsplash.com / ipet photo)

Is oregano olie ook geschikt om mee te koken?

Je houdt van oregano als specerij en wilt je pas gekochte olie uitproberen in de keuken? Ga je gang, probeer het! Begin met een kleine hoeveelheid en voeg zo nodig meer toe. Vanwege de hoge prijs en concentratie is de olie niet geschikt om in te bakken, voeg slechts 1-2 druppels toe aan het klaargemaakte gerecht.

Zo kun je eenvoudige superfood gerechten maken, je lichaam zal je dankbaar zijn. Als alternatief kan oregano olie ook toegevoegd worden aan dranken, bijvoorbeeld aan gezonde smoothies.

Foto bron: unsplash.com / Kelly Sicken

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies