Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Buitenschoenen zijn een must-have voor iedereen die buiten in onze prachtige natuur vertoeft. Of het nu gaat om lange wandelingen, reizen of trektochten, geschikte outdoorschoenen zijn een belangrijke metgezel. Want vergeet niet dat als de schoen past, al het andere leuker is. In onze grote outdoor schoenentest 2022 hebben we verschillende outdoor schoenen onder de loep genomen. We onderzochten wat je moet weten over outdoor schoenen en welke modellen de beste zijn. In dit artikel hebben we onze belangrijkste resultaten samengevat.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Buitenschoenen hebben veel verschillende toepassingen. Van eenvoudige wandelschoenen tot trail running schoenen en schoenen voor op reis.
 • Er zijn twee verschillende soorten outdoorschoenen. Aan de ene kant zijn er de halfhoge buitenschoenen en aan de andere kant de enkelhoge buitenschoenen.
 • Bovendien zijn er kant-en-klare outdoorschoenen met snelsluiting. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze outdoorschoenen uiterst praktisch en snel aan te trekken. Dit betekent dat er geen vervelende veters zijn die in de weg zitten.

Outdoor Schoenen: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor outdoorschoenen

Om het je gemakkelijker te maken een outdoor schoen te kopen, hebben we de belangrijkste koopcriteria op een rijtje gezet. Je kunt hieronder meer over ze te weten komen. De criteria die je helpen outdoor schoenen met elkaar te vergelijken zijn o.a.:

In de volgende paragrafen worden de afzonderlijke criteria nader toegelicht.

Maat

Een van de belangrijkste koopcriteria is de maat van je buitenschoen. Als algemene regel geldt dat je iets grotere outdoorschoenen nodig hebt dan je gewone dagelijkse schoenen.

Let er bij het passen van schoenen op dat je de sokken draagt die je later voor je buitenschoenen zult gebruiken. Sportsokken of wandelsokken zijn meestal iets dikker dan gewone sokken.

De vraag die je je misschien stelt is hoe je de juiste maat voor je kunt vinden. Om dit juist en nauwkeurig te doen, kun je het beste naar een speciaalzaak gaan en om raad vragen. De meeste hebben een speciaal meetapparaat voor de voeten dat je optimale maat uitmeet.

Ontwerp

Natuurlijk speelt ook de vormgeving een beslissende rol. Je moet je buitenschoenen immers mooi vinden. Hier kun je je ook afvragen of je de schoen alleen voor sportdoeleinden wilt gebruiken of ook snel in de stad of voor op reis. Ontwerpcriteria zouden kunnen zijn:

 • Kleur
 • enkelhoog of halfhoog
 • dunne elegante vorm
 • nogal lompe vorm
 • Schoenveters
 • Sluitsysteem
 • enz.

Afhankelijk van het doel waarvoor je je buitenschoenen wilt gebruiken, hangt het ontwerp ervan af. Het ontwerp hangt ook af van je individuele voorkeuren.

Fit

Naast de maat is de pasvorm van je outdoorschoenen een van de belangrijkste koopcriteria. Vooral als je van plan bent deze schoenen vaak en lang te dragen, is het van groot belang dat je outdoorschoen een goede pasvorm heeft.

Om de perfecte pasvorm te vinden, moet je advies vragen aan een specialist.

Je moet ook je buitenschoenen passen en ze, indien mogelijk, een tijdje aan laten. Dit geeft je een beter gevoel en drukpunten worden zichtbaar. Natuurlijk speelt ook de zogenaamde “first fit” een beslissende rol. Dit is hoe je je voelt als je de schoen voor het eerst draagt. Is dit gevoel niet goed, dan is het beter het met rust te laten, want het zal zelden beter worden. Als het echter heerlijk aanvoelt als je het de eerste keer aantrekt, dan kun je zeker een shortlist maken.

Enig

De zool is een aankoopcriterium dat afhangt van het beoogde gebruik van de schoen. Afhankelijk van of je een outdoor schoen wilt gebruiken voor wandelen, trail running of hardlopen, heb je een andere zool nodig.

In principe geldt: hoe harder de zool, hoe meer stabiliteit en hoe alpiener hij zal zijn.

Uitzonderingen zijn, bijvoorbeeld, klimschoenen, die natuurlijk niet zo’n harde zool hebben als bergschoenen. Als je een outdoor schoen zoekt voor incidentele dagwandelingen, zul je waarschijnlijk een zachtere zool gebruiken dan als je meerdaagse tochten maakt. Ook in dit geval is het beter een deskundige te raadplegen. Samen vind je het perfecte model voor je individuele behoeften.

Materiaal

Er zijn ook belangrijke verschillen in materiaal die kunnen bijdragen tot het draagcomfort. In principe geldt: hoe meer natuurlijke materialen er zijn, hoe hoger de kwaliteit. Als de outdoor schoenen een relatief hoog aandeel plastic of andere synthetische materialen bevatten, zijn ze meestal minder ademend en zul je gemakkelijker zweten in de schoenen. Als je schoenen een relatief hoog aandeel leer of andere natuurlijke materialen bevatten, zijn ze meestal beter ademend en comfortabeler om te dragen.

Besluit: Welke soorten outdoorschoenen zijn er en welke zijn geschikt voor mij?

Er zijn veel verschillende soorten outdoorschoenen. We hebben outdoorschoenen onderverdeeld in halfhoge outdoorschoenen en outdoorschoenen die tot boven de enkel gaan.

Type Korte beschrijving
Halfhoge outdoorschoenen Halfhoge outdoorschoenen zijn even hoog als de meeste van onze casual schoenen of hardloopschoenen. Dit type buitenschoen gaat tot onder de enkel. Dit geeft je meer bewegingsvrijheid en zit niet zo strak in de schoen.
Enkelhoge buitenschoenen Enkelhoge buitenschoenen zijn buitenschoenen die verder opgesneden zijn. Dit betekent dat ze tot aan de enkel gaan. Hierdoor krijg je meer steun in je schoenen en worden ze stabieler.

Wil je meer weten over deze twee soorten outdoor schoenen, dan kun je meer lezen in de volgende hoofdstukken.

Outdoor schoenen half hoog

Halfhoge outdoor schoenen

Halfhoge buitenschoenen zijn buitenschoenen die niet tot boven de enkel komen. De meeste conventionele casual schoenen en hardloopschoenen zijn middelhoge schoenen. Er zijn ook veel middelhoge outdoorschoenen. Het voordeel van een halfhoge outdoorschoen is dat je niet zo stevig in de schoen staat en dus meer bewegingsvrijheid hebt. Vooral als je ze voor training wilt gebruiken, ben je beter af met een middelhoge buitenschoen dan met een enkelhoge.

Bovendien zijn deze schoenen meestal lichter omdat er minder materiaal nodig is. Nadelen van halfhoge outdoorschoenen zijn de stevigheid aan de binnenkant van de schoen. In halfhoge outdoorschoenen bereik je nooit zo’n stevige pasvorm als in een enkelhoge schoen. Daardoor kun je gemakkelijker je enkel verzwikken en pijnlijke verwondingen oplopen.

Voordelen
 • meer bewegingsvrijheid
 • lichter
Nadelen
 • minder steun in de schoen
 • groter risico op verwondingen
Outdoor schoenen enkel hoog

Enkelhoge outdoor schoenen

Enkelhoge outdoorschoenen gaan, zoals de naam al doet vermoeden, helemaal tot aan de enkel. Dit zorgt voor meer stabiliteit in de schoen. Je enkels hebben meer houvast in de schoenen en zijn ook beschermd. Het voordeel van deze outdoorschoenen is dat je meer steun hebt en ze worden vooral aanbevolen voor lange en veeleisende wandeltochten.

Zelfs als je moe wordt en niet meer helemaal geconcentreerd bent, heb je in een enkelhoge schoen voldoende stabiliteit en kun je zo blessures voorkomen. Het nadeel van dit type outdoorschoen is dat je niet veel beweeglijkheid hebt. Dit betekent dat je niet per se hard kunt lopen in deze schoenen en er betrekkelijk vast in zit. Bovendien zijn enkelhoge buitenschoenen meestal zwaarder dan halfhoge buitenschoenen.

Voordelen
 • stabiele steun
 • enkelblessures kunnen tot een minimum beperkt worden
Nadelen
 • weinig beweeglijkheid
 • meestal zwaarder

Gids: Veelgestelde vragen over outdoorschoenen in detail beantwoord

Om je te helpen een betere aankoopbeslissing te nemen, vind je hier eindelijk antwoorden op de vragen die het meest gesteld worden bij het kopen van outdoor schoenen.

Voor wie zijn outdoor schoenen bedoeld?

Buitenschoenen hebben een zeer breed scala aan gebruiksmogelijkheden. Er zijn veel verschillende soorten outdoorschoenen, afhankelijk van hun functie. Daarom is het belangrijk dat je nadenkt over waar je je buitenschoenen voor wilt gebruiken. In principe zijn outdoor schoenen geschikt voor iedereen.

Het maakt niet uit of je ze nodig hebt voor wandelingen, reizen of als je ze graag in je vrije tijd draagt. Eén ding is duidelijk, outdoorschoenen hebben beslist een beter voetbed dan bepaalde andere vrijetijdsschoenen. Daarom worden outdoorschoenen steeds vaker gebruikt voor reizen of lange wandelingen.

Outdoor Schuhe-1

Deze outdoorschoenen zijn de perfecte schoenen voor wandeltochten.
(Image source: Vera Syhre / Pixabay)

Als je ze graag gebruikt voor lange wandelingen of hardlopen, zijn zachtere schoenen met een niet te harde zool een goede keuze. Voor wandelen en bergbeklimmen is, naarmate je langer loopt en de route moeilijker is, een hardere zool aan te bevelen.

Houd er rekening mee dat je tijdens een dagwandeling niet gelukkig wordt van extreem stijve outdoorschoenen. Dit maakt het lopen moeilijker en heeft alleen zin als je moeilijke routes met hoge alpine passages doorkruist.

Als je graag buitenschoenen voor op reis gebruikt, hangt dat helemaal af van je plan tijdens de reis. Als je van plan bent te gaan wandelen, raden we je beslist een wandelschoen aan. Als je echter gewoon van comfortabele schoenen houdt om veel te lopen, zijn lage schoenen met een comfortabele, zachte pasvorm voldoende.

Kan ik een binnenzool in outdoor schoenen doen?

Tijdens ons onderzoek stuitten we herhaaldelijk op de vraag of je inlegzolen in je outdoor schoenen kunt doen. Het antwoord is duidelijk JA. Er is geen reden waarom je je inlegzolen niet in outdoor schoenen zou kunnen doen als je ze in je gewone schoenen doet.

Het is echter belangrijk dat je er zeker van bent dat je inlegzolen de juiste maat hebben. Het moet ook goed bij je buitenschoenen passen. Is dit niet het geval, dan kan dat leiden tot drukpunten en blaren. Omdat je dat zeker niet wilt, zorg je er gewoon voor dat je binnenzool goed in je buitenschoenen past en je bespaart je pijnlijke blaren.

Wat zijn snelschoenen voor buiten?

Buitenschoenen met een snelsluiting knopen niet als traditionele schoenen, maar hebben een snellere manier van knopen. Je bindt conventionele schoenen zoals gewoonlijk met een veter. Er zijn verschillende soorten outdoorschoenen met snelsluiting.

Outdoor Schuhe-2

Een snelsluiting voor buitenschoenen maakt het gemakkelijker en sneller om je schoenen aan te trekken.
(Image source: Willfried Wende / Pixabay)

De bekendste varianten zijn het QuickLace vetersysteem en het Boa systeem.

Variant Beschrijving
QuickLace vetersysteem Het QickLace vetersysteem is een snelsluitsysteem. Met deze versie trek je eenvoudig je buitenschoenen aan, trek je de veters aan en zet je ze vast met een gesp. Heel gemakkelijk en comfortabel in gebruik.
Boa systeem Het Boa systeem wordt steeds populairder. Ook hier glijd je eenvoudig in je buitenschoen en draai je de sluiting tot je een goede grip in je schoen hebt.

De voordelen van snelspanners zijn, zoals de naam al zegt, dat ze snel en gemakkelijk te gebruiken zijn. Bovendien bereik je met outdoorschoenen met snelsluiting een optimale houvast met maximaal comfort. Als je outdoor schoenen zoekt voor bergbeklimmen, zul je merken dat je geen snelsluitingen zult vinden. Dit komt omdat snelsluitingen niet geschikt zijn voor robuuste en harde buitenschoenen.

De reden hiervoor is dat snelsluitingen betrekkelijk kwetsbaar zijn en niet tegen stevig schoeisel zouden kunnen. Voor lichte bergschoenen of trail running schoenen is een snelsluiting natuurlijk aan te bevelen. Snelsluitingen zijn meestal extreem licht en zijn daarom erg populair voor loopschoenen waar elk grammetje telt. Bovendien voorkom je dat veters losraken, waardoor je zou kunnen struikelen.

Hoeveel kosten outdoorschoenen?

De prijsklasse voor outdoor schoenen is enorm. Afhankelijk van het doel waarvoor je outdoor schoenen zoekt, variëren de prijzen. In principe moet je echter niet besparen op buitenschoenen, want dat is alleen maar schadelijk voor je gezondheid. Goedkope produkten zijn meestal van inferieure kwaliteit, en het voetbed lijdt daar meestal onder.

Je moet zeker vinden wat je zoekt in een prijsklasse van rond de € 80 tot € 160.

Dit is de prijsklasse voor de meeste soorten outdoor schoeisel. Voor bergschoenen moet je echter beginnen te kijken bij ongeveer € 100. Goedkopere producten zijn meestal van mindere kwaliteit. Natuurlijk kun je ook geluk hebben en een speciale aanbieding vinden waarbij je minder betaalt.

Wat zijn de alternatieven voor outdoor schoenen?

Er zijn twee alternatieven voor buitenschoenen. De ene is de klassieke loopschoen en de andere is een echte bergschoen. Klassieke loopschoenen zijn een goed alternatief als je je buitenschoenen wilt gebruiken voor hardlopen, lange wandelingen of reizen.

Hardloopschoenen geven je een goede pasvorm, ze hebben meestal een goed voetbed en ze zien er ook stijlvol uit. Als je outdoor schoenen zoekt voor extreme sporten en alpine klimmen, kun je ook overwegen bergschoenen te kopen. Deze zijn ontworpen voor juist zulke activiteiten. Met het juiste schoeisel heb je veel meer grip en wordt bergbeklimmen veel leuker.

Wat is de beste manier om mijn outdoor schoenen te onderhouden?

Als eerste tip is het aan te raden een kleine borstel in de auto of in je rugzak te bewaren als je met het openbaar vervoer reist. Zo kun je het ergste vuil er meteen na gebruik afwassen. Zo blijft ook de auto of het openbaar vervoer schoon.

Voor het schoonmaken moet de binnenzool verwijderd worden.

Als je eenmaal thuis bent, is het tijd om je buitenschoenen schoon te maken en te verzorgen. Neem eerst een grove borstel en maak de buitenkant van je buitenschoenen schoon. Je kunt jezelf ook helpen met lauw water om het vuil er gemakkelijker af te krijgen. Als de buitenkant van de schoen weer schoon is, kun je overgaan tot de binnenkant. Het is belangrijk dat je geen grove borstel gebruikt voor de binnenkant.

Dit kan het materiaal beschadigen. Je kunt het beste een spons of een heel fijn borsteltje gebruiken om de binnenkant schoon te maken. Je kunt ook lauw water gebruiken en schoonmaken met een sportwasmiddel. Als je klaar bent met schoonmaken, is het belangrijk ze goed te drogen. Maar hoe droog ik mijn buitenschoenen goed? Wat voor velen erg verleidelijk is, is om de schoenen onder een radiator of oven te zetten om ze sneller te drogen. Dit is echter niet aan te bevelen, want buitenschoenen kunnen er broos en gebarsten van worden. Droge ruimten zoals een stookruimte zijn veel geschikter.

De zon met directe warmtestraling is ook uitstekend. Je moet ook de winterzon niet onderschatten. Om het droogproces te versnellen, kun je krantenpapier in je buitenschoenen stoppen. Je moet het ook regelmatig verschonen zodra het doorweekt is geraakt. Zodra de schoenen weer helemaal droog zijn, kun je ze goed verzorgen. Als je schoenen veel leer bevatten, kun je ze met was insmeren.

Dit is de perfecte verzorging voor leren buitenschoenen en maakt ze nog duurzamer. Masseer de was gewoon in de schoenen en laat hem intrekken. Voor suède schoenen kun je een grove borstel gebruiken om de structuur van voorheen te herstellen. Je kunt je schoenen ook impregneren met een spray. We leggen uit waar dit goed voor is en hoe het werkt in de volgende sectie.

Wat is de beste manier om mijn outdoor schoenen te impregneren?

Er zijn twee verschillende manieren om je outdoorschoenen waterdicht te maken. Enerzijds kun je je buitenschoenen impregneren met was, anderzijds kun je je schoenen impregneren met een impregneerspray. Maar waarom zou ik mijn buitenschoenen überhaupt impregneren? De reden waarom je je buitenschoenen moet impregneren is in de eerste plaats om ze te beschermen tegen vocht en vuil.

Een goede impregnering voorkomt dat vuil in het materiaal vreet. Bovendien is impregneren een goede verzorging voor je buitenschoenen en maakt het ze duurzamer. In principe is het voor waterdichtheid heel belangrijk dat je buitenschoenen schoon zijn. Als je vuile schoenen impregneert, heeft dat heel weinig zin. We hebben al uitgelegd hoe impregneren met was werkt in het deel hierboven.

Als je een impregneerspray gebruikt, zorg er dan voor dat je die in een grote, goed geventileerde ruimte gebruikt. Of bij voorkeur buiten. In geen geval mag je de spray inademen.

Waterdicht maken met een spray is in principe heel gelijkaardig. Je kunt de waterdichtmakende spray het beste schudden voor gebruik. Breng het dan gelijkmatig aan op je schoongemaakte buitenschoenen. Laat het dan korte tijd zitten en herhaal het proces minstens twee keer. Let op – meerdere dunne lagen gaan beter mee dan één dikke laag.

De meningen zijn vaak verdeeld over de vraag wanneer je je outdoorschoenen waterdicht moet maken. Het is belangrijk dat je je buitenschoenen vóór het eerste gebruik waterdicht maakt. Als je je schoenen regelmatig gebruikt, moet je de impregnering om de 1 tot 2 maanden verversen. Je moet je buitenschoenen ook opnieuw impregneren als ze blootgesteld zijn geweest aan hevige regen, want die kan de impregnering wegspoelen.

Foto bron: Kryuchkov/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies