Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

39Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

Elke vrouw zou een outdoor jas in haar garderobe moeten hebben. Met zijn winddichte en waterdichte materiaal is het outdoor jack een uiterst praktische metgezel voor alle weersomstandigheden. Iedereen die graag wandelt, wandelt, fietst of de hond uitlaat, kan een functioneel jack goed gebruiken. Het is gemakkelijk het overzicht te verliezen over de talloze soorten en modellen outdoor jassen voor vrouwen.

Zodat je weet waar je op moet letten voor je een outdoor jas koopt, hebben we alle belangrijke informatie voor je samengebracht in dit artikel. In onze outdoor jassen voor vrouwen test 2022 willen we je kennis laten maken met verschillende jassen, zoals het softshell jack of het fleece jack, en hun respectieve voor- en nadelen op een rijtje zetten.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Een outdoor jas is ideaal om je te beschermen tegen extreme weersomstandigheden tijdens buitenactiviteiten en tegelijk je lichaamsklimaat te reguleren.
  • Er zijn veel verschillende soorten outdoorjassen – maar in principe kun je onderscheid maken tussen softshell en hardshell jassen, fleece en synthetische vezel jassen en isolatiejassen.
  • Als je een outdoor jas zoekt die geschikt is voor alle seizoenen, let er dan op dat de jas waterdicht en winddicht is en uit vele lagen bestaat die idealiter apart gedragen kunnen worden.

Outdoorjas voor Dames: Onze selectie

Er zijn een overweldigend aantal outdoor jassen op de markt. Om je te helpen bij je beslissing, hebben we hieronder de beste outdoor jassen voor vrouwen samengesteld.

Outdoorjas voor dames: Aankoop- en evaluatiecriteria

In het volgende willen we je laten zien op welke aspecten je moet letten bij je keuze voor een outdoor jas. Je kunt de volgende criteria gebruiken om outdoor jassen te evalueren en te vergelijken en het juiste model voor je te vinden:

In de volgende alinea’s kun je vinden wat je precies in de afzonderlijke criteria moet zoeken.

Materiaal

Het materiaal is het belangrijkste criterium voor een outdoor jas. In principe heeft het functionele jack de taak het lichaamsklimaat constant te houden en te beschermen tegen alle weersomstandigheden. Outdoorjassen kunnen van veel verschillende materialen gemaakt zijn.

Zoek een stof van hoge kwaliteit voor een optimale bescherming.

In principe geldt: hoe beter het materiaal, hoe beter de koudebescherming, het ademend vermogen, de waterdichtheid en de vochtregulatie van het jack. Je moet er zeker van zijn dat het buitenjack een hoogwaardige membraanstof heeft die uit twee lagen bestaat. Wil je voorbereid zijn op koudere dagen, dan kun je kiezen voor outdoorjassen die een laagje verwarmend fleece hebben.

Dons en synthetische vezels zorgen ook voor isolatie. Als je allergieën hebt, moet je ook rekening houden met het materiaal van de buitenjas. Fleece en microvezels, bijvoorbeeld, zijn gemaakt van polyester en zijn daarom bijzonder geschikt voor mensen met een allergie.

Wind- en waterbestendigheid

Een ander belangrijk criterium bij het vergelijken van outdoorjassen is wind- en waterbestendigheid. Dit criterium houdt verband met het materiaal van de jas, dat al genoemd is. Zorg ervoor dat de outdoor jas waterafstotend is. Veel functionele jassen zijn volledig waterdicht en behouden deze eigenschap. Andere jassen, daarentegen, hebben een impregnering die na een tijdje slijt.

Je kunt de waterdichtheid van een buitenjas controleren met behulp van de zogenaamde waterkolom. Volgens de EU-richtlijn wordt een weefsel met een waterkolom van 800 mm of meer als waterdicht beschouwd. Een waterkolom van minstens 4.000 mm is echter aan te bevelen als je bij zware regen beschermd wilt zijn. Kijk ook of de outdoorjas winddicht is. Jasjesfabrikanten vermelden deze eigenschap in hun beschrijving of op het etiket.

Seizoen

Er zijn verschillende soorten functionele jassen die geschikt zijn voor verschillende seizoenen en weersomstandigheden.

Afhankelijk van het weer, het seizoen of de gelegenheid waarvoor je een buitenjas nodig hebt, moet je op verschillende aspecten letten bij je beslissing wat je gaat kopen.

In koudere maanden zijn windbestendige en warme buitenjassen bijzonder belangrijk. Zoek isolerende lagen zoals fleece, dons of synthetische vezels. Het buitenmateriaal moet ook wind- en waterdicht zijn.

In warmere seizoenen of als je veel beweegt, moet je ervoor zorgen dat de outdoor jas bijzonder goed ademend is en een goede vochtregulatie heeft. Als de weersomstandigheden schommelen, is het ook belangrijk dat het jack een regenbeschermende functie heeft.

Fit

Bij de keuze van een outdoorjas is ook het comfort belangrijk. Je bent immers onderweg met je functionele jas en je wilt dat hij zo comfortabel en bewegingsvrij mogelijk is.

Zorg ervoor dat de outdoorjas niet te strak zit, dat hij een comfortabele pasvorm heeft en dat je voldoende bewegingsvrijheid hebt.

Omdat niet iedereen hetzelfde figuur en dezelfde lichaamsbouw heeft, is de pasvorm bijzonder belangrijk. Jasjesfabrikanten bieden hiervoor verschillende patronen aan: Zo zijn er outdoorjassen in lange of korte maten en als jas of parka. Je moet de pasvorm van je outdoorjas zo kiezen dat je nog genoeg ruimte hebt.

Zo zweet je niet zo snel en kun je kledingstukken in laagjes dragen. Het is altijd aan te raden en zinvoller om volgens het ui-principe verschillende lagen te dragen dan slechts één kledingstuk. Zo kun je je perfect aanpassen aan de buitentemperatuur.

Outdoorjas voor dames: Veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende hebben we de belangrijkste vragen over outdoor jassen voor vrouwen voor je verzameld. We willen ze graag kort voor je beantwoorden, zodat je van alle belangrijke informatie voorzien bent voordat je een outdoor jas koopt.

Wat is een outdoor jas?

Een outdoorjas – ook wel functioneel jack genoemd – is een functioneel kledingstuk dat geschikt is voor buitenactiviteiten. Als je van buitenactiviteiten houdt, zoals wandelen, hiken of met de hond op stap gaan, is een outdoor jas een goede keuze.

Outdoorjacke-Damen

Een outdoor jas is verplicht voor elke wandeling of wandeltocht buiten bij wisselvallig weer. Het is bestand tegen extreme weersomstandigheden en regelt het lichaamsklimaat. (Image source: Chris Henry / Unsplash)

In de regel kan een outdoorjas tot drie lagen hebben. De afzonderlijke lagen van een functioneel jasje zijn verantwoordelijk voor verschillende taken:

  • Laag 1: De eerste laag zorgt voor de vochtregulatie van het jack. Bij kouder weer kan de eerste laag ook een verwarmend effect hebben.
  • Laag 2: De ademende stof van de tweede laag dient als isolatie. Afhankelijk van de streek of gelegenheid waar de buitenjas wordt gedragen, heeft het materiaal een ventilerende of verwarmende werking.
  • Laag 3: De derde en laatste laag werkt als een beschermend schild tegen weersinvloeden van buitenaf. Dit maakt de outdoor jas winddicht en waterdicht.

Met zijn winddichte en waterdichte eigenschappen biedt het bescherming tegen extreme weersomstandigheden. Bovendien is een goed outdoorjack ademend en garandeert zo een goed lichaamsklimaat tijdens sport of andere lichamelijke activiteiten.

Welke soorten outdoorjassen zijn er voor dames?

Als je een outdoor jas voor vrouwen wilt kopen, kun je in principe kiezen uit vier verschillende alternatieven. We hebben de voor- en nadelen van de verschillende soorten functionele jassen in de volgende tabel samengevat:

Type Voordelen Nadelen
Softshell jack ademend, wind- en waterafstotend niet waterdicht, niet verwarmend
Hardshell jack ademend, wind- en waterdicht, vochtregulerend niet warmtegevend
Jas van fleece en synthetische vezels ademend en warmte-isolerend, waterafstotend oppervlak, robuust niet waterdicht en winddicht
Isolatiejas warmte-gevend, hoog klimaatcomfort, gering gewicht je kunt sneller zweten, minder ademend

Het softshell jack is een buitenjack dat ademend is en daardoor ideaal voor lichamelijke activiteiten buitenshuis. Het is wind- en waterafstotend, maar niet bestand tegen zware regen. Dit komt omdat het meestal een waterafstotende impregnering heeft, maar het is niet waterdicht. Dus als je in regenachtige streken woont of een buitenjas nodig hebt voor de lente en de herfst, kun je beter kiezen voor een hardshell jas.

Net als het softshell jack is het ademend, maar het heeft als extra voordelen dat het winddicht, waterdicht en vochtregulerend is. Het softshell jack en het hardshell jack hebben echter het nadeel dat ze geen warmte afgeven en niet warmte-isolerend zijn. Het fleece en synthetische vezel jack daarentegen zijn overtuigend met zo’n warmte-isolatie. De behaaglijke stof is ook robuust en heeft een waterafstotend oppervlak. Maar zelfs het fleece jack houdt harde wind en regen niet buiten.

Outdoorjacke-Damen

Het hardshell jack biedt ideale bescherming tegen wind en regen. Tijdens lichamelijke activiteiten regelt het met zijn vochtregulatie het lichaamsklimaat van de drager. (Image source: Misha Levko / Unsplash)

Het isolatiejack is zeer verwarmend en biedt dus een hoog klimaatcomfort. Het winddichte en waterdichte isolerende jack, dat tegen alle weersomstandigheden bestand is, is ook veel lichter dan het alternatieve winterjack. Dit isolerende jack kan je echter ook sneller doen zweten, omdat het niet zo ademend is als alle andere outdoorjacks.

Hoeveel kost een outdoor jas voor dames?

De prijs van een outdoor jas voor vrouwen kan sterk variëren. Het type, model en kwaliteit van de jas beïnvloeden deze kosten. Je kunt verwachten dat je tussen de 30 en 230 euro betaalt. De volgende prijstabel geeft een overzicht van hoeveel de verschillende soorten outdoor jassen gemiddeld kosten:

Type prijsklasse
Softshell jack circa 60 tot 90 euro
Hardshell jack circa 90 tot 230 euro
Fleece en synthetischevezel jack circa 30 tot 50 euro
Isolatie jack circa 70 tot 150 euro

Fleece en synthetische vezel jassen zijn de goedkoopste optie als het gaat om outdoor jassen. Je kunt ze kopen voor zo weinig als 30 tot 50 euro, maar wees je ervan bewust dat ze niet geschikt zijn voor alle weersomstandigheden. Wind- en waterdichte softshell en hardshell jassen zijn er vanaf 60 euro.

Voor hardshell jassen kunnen de kosten echter sterk variëren, afhankelijk van de fabrikant, zodat een prijs van tot 230 euro bereikt kan worden. Als je echter zoveel geld investeert, kun je verwachten dat de materialen van een zeer hoge kwaliteit zijn en dus een betere bescherming bieden.

Als je veel tijd buiten doorbrengt, moet je niet per se geld besparen bij de aanschaf van een outdoorjas. De regel is: hoe hoger de kwaliteit van het materiaal, hoe beter je beschermd bent tegen weer en wind.

De prijsklasse voor een isolatiejack, daarentegen, is 70 tot 150 euro. Ook hier hangt de prijs af van hoe de materialen verwerkt worden en welke kwaliteit ze hebben. Een isolerende jas moet immers de kou van buiten tegenhouden en, in het beste geval, nog steeds ademend zijn.

Welke alternatieven zijn er voor een outdoor jas voor dames?

Behalve de outdoor jas zijn er nog vele andere jassen die geschikt zijn voor verschillende seizoenen en weersomstandigheden. In het volgende deel geven we je een korte beschrijving van deze alternatieven:

Alternatief Beschrijving
Winterjas Een winterjas is een verwarmende jas die meestal gevoerd is, een dikke capuchon heeft en zwaar is. Het is daarom bijzonder geschikt voor zeer lage temperaturen en sneeuwval.
2 in 1 en 3 in 1 jassen De 2 in 1 of 3 in 1 jas wordt ook wel een dubbele jas genoemd. Zo’n jas bestaat meestal uit twee jasjes over elkaar, die ook apart gedragen kunnen worden.
Regenjack Het regenjack wordt gekenmerkt door een synthetisch materiaal dat nattigheid en regen tegenhoudt. Zo’n stof is vaak niet ademend en daarom niet geschikt voor sportieve activiteiten.
Windbreaker Een windbreaker is een heel dun en fijn alternatief voor een buitenjas die lichte bescherming biedt tegen wind en weer. Dit winddichte jack hoeft echter niet per se waterdicht te zijn.

De genoemde soorten jassen hebben hun voor- en nadelen. Ze worden gekenmerkt door het feit dat ze elk eigenschappen hebben die geschikt zijn voor één toepassingsgebied. Het outdoor jack is echter een echte allrounder: het biedt veel functies tegelijk en is daardoor geschikt voor bijna alle seizoenen en weersomstandigheden.

Hoe kan een outdoor jas voor dames gereinigd worden?

Om ervoor te zorgen dat je outdoorjas en zijn speciale functies je lang bijblijven, is een juiste verzorging die zacht is voor het materiaal van cruciaal belang. In het algemeen moet je vóór het wassen altijd het wasetiket met de wasvoorschriften of de voorschriften van de fabrikant bestuderen.

Het is altijd mogelijk dat het functionele jack een speciaal wasprogramma nodig heeft of zelfs met de hand gewassen moet worden. De volgende wasvoorschriften zijn echter gebruikelijk voor de meeste outdoorjassen:

  1. Kijk of er nog iets in de zakken van je outdoorjas zit en sluit alle zakken, ritsen en klittenbandsluitingen. Het jasje moet binnenstebuiten gewassen worden – keer het binnenstebuiten.
  2. Om je outdoorjas te wassen, gebruik je een zacht programma met een lage temperatuur tussen 30 en 40 graden en een laag centrifugeprogramma.
  3. Gebruik vloeibaar mild wasmiddel en geen wasverzachter. Dit laatste kan de impregnering van je functionele jas aantasten. Kijk ook of de fabrikant een speciaal wasmiddel voor de verzorging van je jas voorschrijft.

Voor zwaardere vervuiling kun je je jas eerst in de voorwas doen. Ook hier moet je instellingen kiezen die zacht zijn voor het materiaal. In de regel mag de temperatuur niet hoger zijn dan 40 graden. Kies ook een relatief laag centrifugetoerental van 800 tot 1.000 omwentelingen.

Behalve dat je wasverzachter vermijdt, moet je er ook voor zorgen dat je wasmiddel geen bleekmiddel bevat. Beide kunnen de functionele vezels en poriën van je outdoor jas vernietigen.

Je moet ook regelmatig testen of de impregnering van je functionele jas nog intact is. Veelvuldig wassen kan het waterafstotende oppervlak van je jas doen afslijten. Als er geen water meer van je jas parelt, werkt de impregnering niet meer goed. Je kunt meestal in de gebruiksaanwijzing van de fabrikant vinden hoe je het kunt herstellen.

Zijn er outdoorjassen voor dames die van duurzame materialen gemaakt zijn?

Vooral bij outdoor kleding komen de speciale functies van de membranen tot stand door chemische processen die schadelijk zijn voor het milieu. Er zijn nu echter veel oplossingen die duurzamere en milieuvriendelijkere alternatieven bieden. Je kunt bijvoorbeeld outdoorjassen gebruiken die van gerecycleerde vezels gemaakt zijn.

Deze zijn verkrijgbaar bij tal van fabrikanten, zoals Vaude, Patagonia of Bleed. Meestal worden gerecycleerde vezels gemaakt van oude, gesmolten PET flessen. Dit proces gebruikt ongeveer 50 procent minder energie en stoot 50 procent minder CO2 uit.

Outdoorjacke-Damen

Veel fabrikanten bieden nu outdoorjassen aan die van gerecycleerde vezels gemaakt zijn. Deze worden gemaakt van oude PET-flessen en zijn veel milieuvriendelijker dan kunstvezels. (Afbeelding bron: pasja1000 / Pixabay)

Er zijn nu ook veel outdoorjassen die van natuurlijke vezels gemaakt zijn. De fabrikant Klettermusen, bijvoorbeeld, biedt een functioneel jack aan waarvan de katoenvezels zo dicht geweven zijn dat vocht van buiten er op natuurlijke wijze afrolt. Natuurlijke vezels hoeven dus niet waterdoorlatendheid te betekenen.

Bij het kopen van je outdoor jas kun je ook op zoek gaan naar een PFC-vrije productie van het kledingstuk. De zogenaamde geperfluoreerde en polygefluoreerde chemicaliën worden als bijzonder gevaarlijk voor mens en milieu beschouwd. Ze breken nauwelijks af in het milieu en worden ervan verdacht mogelijk kanker te veroorzaken.

Conclusie

Een outdoor jas voor vrouwen kan een trouwe en praktische metgezel voor je zijn. Als je veel tijd buiten doorbrengt of veel lichamelijke activiteiten in de natuur doet, kun je de talrijke functies van een outdoor jas goed gebruiken. Het beschermt je op betrouwbare wijze tegen verschillende weersomstandigheden en regelt het lichaamsklimaat door zijn ademende werking.

Fleece en synthetische vezel jassen bieden lichte bescherming voor warmere seizoenen. Als je vaak blootgesteld wordt aan harde wind en regen, maar toch een goede vochtregulatie wilt, is een softshell of hardshell jas de juiste optie. Het isolatiejack, daarentegen, is verwarmend en weersafstotend en dus perfect als je een buitenjas voor lage temperaturen nodig hebt.

Foto bron: Gpointstudio/ 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies