Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

24Onderzochte producten

77Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

91Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote gaiter test 2022. Hier stellen we alle beenkappen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste beenkappen voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je beenkappen wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Gaiters maken je regenoutfit compleet. De waterafstotende beenwarmers bieden je voeten tot aan de knie bescherming tegen water, sneeuw, vuil en struiken.
 • Gaiters zijn meestal gemaakt van steviger materiaal zoals nylon, zodat ze bestand zijn tegen water en takken. Ze kunnen ook een coating of een membraan hebben.
 • Voor atleten zijn er speciale modellen die niet alleen regen maar ook sneeuw buiten houden. Deze zijn ook isolerend.

Overgooier: Onze selectie

Shopgids Overgooier: Alles wat je moet weten

Wat zijn overgooier precies en waar zijn ze goed voor?

Een gaiter is, simpel gezegd, een buis. Het wordt over de schoen en broek getrokken. Het doel kan heel verschillend zijn. Meestal is het om het bedekte deel van het been extra bescherming te bieden, bijvoorbeeld tegen regen en nattigheid.

Wist je dat slobkousen vroeger vooral gebruikt werden als onderdeel van militaire kleding? In de 18de en 19de eeuw, bijvoorbeeld, waren de voetvolkeren van de meeste westerse legers met verschillende beenkappen uitgerust. Bij het uniform hoorden meestal witte of zwarte slobkousen van linnen.

Maar ook slobkousen kunnen bescherming bieden tegen de kou. Gaiters zijn vooral voor gebruik buitenshuis, maar vooral dansers gebruiken de wollen variant ook binnenshuis. Vooral wandelaars zijn vaak van top tot teen uitgerust met goede regenkleding.

Gaiters zijn daarom, naast regenjacks en ongecompliceerde regenponcho’s, de ideale aanvulling voor regenachtige uitstapjes. Gaiters worden gebruikt om de ruimte tussen de (regen)broek en de meestal waterdichte schoenen te beschermen. Deze extra waterafstotende stof voorkomt dat water van bovenaf in de schoenen loopt.

Voordelen
 • Spatbescherming tegen regen en vuil
 • Water kan niet in de bovenkant van de schoenen lopen
 • Mogelijk verwarmend
Nadelen
 • Kan de bewegingsvrijheid beperken

Eigenlijk zijn slobkousen dus een extra laag stof, van de voeten tot de knie. Het kalf is erg vatbaar voor opspattend water. De slobkousen geven dit gedeelte van de broek extra bescherming. Dierenliefhebbers zullen het woord gaiter ook kennen van paarden. Daar verwijst het ook naar beenbescherming. Voor de gevoelige benen van paarden moeten goed gevoerde beenkappen dienen als bescherming tegen stoten en krassen.

Vooral joggers kennen het onaangename gevoel van water dat in de regen langs hun benen omhoog spat. Gaiters kunnen hierbij een waardevolle hulp zijn, want ze beschermen de benen tegen opspattend water. (Beeldbron: pixabay.com / FreePhotos)

Hoeveel kosten overgooier?

Gaiters zijn bij verschillende fabrikanten verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten en dus ook in verschillende prijsklassen. Voor weinig geld kun je goedkope plastic beenkappen kopen, maar die zijn maar heel kort. Zeer hoogwaardige beenkappen, met alle denkbare voorzieningen, kosten tussen de 100 en 200 euro.

Voor slobkousen van goede kwaliteit moet je tussen de 50 en 70 euro rekenen. Je moet ze kiezen volgens de eigenschappen die je nodig hebt. In deze prijsklasse vind je een zeer goede prijs/prestatie verhouding en kun je zeker zijn van functionele en duurzame regenbegeleiders.

Van welk materiaal zijn overgooier gemaakt?

Idealiter zijn beenkappen van waterafstotend materiaal gemaakt. Het moet licht zijn, scheurvast en gemakkelijk schoon te maken.

Materiaal Eigenschappen
Polyamide, nylon Gaiters van dit materiaal worden vooral gekenmerkt door hun stevigheid en scheurvastheid. Ze zijn ook waterdicht. Hun oppervlak is glad en dus gemakkelijk schoon te maken.
Membraanweefsels membraanweefsels hebben gelijkaardige eigenschappen als nylonweefsels. Gaiters van membraanweefsel zijn meestal waterdicht en bijzonder goed ademend.
Leer Leren beenkappen worden vooral in de ruitersport gebruikt als vervanging van rijlaarzen. Door het leren materiaal hebben ze een goede grip. De meeste beenkappen van leer zijn niet waterdicht.
Wollen stoffen slobkousen van wol zijn de klassieke beenwarmers die bijvoorbeeld door dansers gebruikt worden. Omdat ze van wol gemaakt zijn, zijn deze beenkappen niet waterafstotend. Ze hebben alleen een verwarmende functie.

Als materiaal wordt vaak nylon gebruikt. Er zijn echter ook beenkappen van stoffen met een membraan, bijvoorbeeld van de firma Gore-Tex. Een membraan zorgt ervoor dat waterdruppels niet van buitenaf kunnen binnendringen. Niettemin kan transpiratie in de vorm van waterdamp van binnen naar buiten afgevoerd worden.

Dit is een voordeel, vooral voor extra atleten, want de beenkappen zijn dan ademend. Behalve beenkappen voor sport zijn er ook andere die je in het dagelijks leven kunt dragen. Deze bieden bescherming tegen regen of tegen kou. Gewenste stoffen voor beenkappen voor binnen en buiten zijn:

 • Nylon
 • Membraanweefsels
 • Leer, mogelijk met bont aan de binnenkant
 • Wollen stoffen, zoals wollen

Besluit: Welke soorten beenkappen zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen 3 soorten beenkappen:

 • Loopsokken
 • Wandelgangen
 • Outdoor beenkappen

Daarom willen we je in het volgende gedeelte laten kennismaken met de verschillende soorten en je helpen om uit te zoeken welke beenkappen voor jou de juiste zijn. Om dit te doen laten we je meer in detail kennismaken met de hierboven genoemde soorten en laten we je duidelijk zien wat precies hun voor- en nadelen zijn.

Wat zijn de voordelen en nadelen van loopsokken?

Running beenkappen kunnen gebruikt worden bij allerlei buitenactiviteiten, vooral bij sportactiviteiten in nat en vochtig weer, zoals joggen of fietsen.

Wist je dat slobkousen ook gebruikt worden als onderdeel van werk- en sportkleding, en ook in de paardensport? Als werkkleding worden slobkousen gebruikt om de voeten te beschermen bij bijvoorbeeld laswerk. In de sportsector zijn beenkappen van verschillende materialen populair geworden, vooral bij fietsers, wandelaars en skiërs. Ook in de paardensport worden leren beenkappen gebruikt door ruiters, en beenkappen van harder plastic worden gebruikt als beenbescherming voor paarden.

Daartoe zijn loopsplitten gemaakt van licht materiaal dat de bewegingsvrijheid zo min mogelijk beperkt, maar de voeten betrouwbaar beschermt tegen binnendringend spatwater en vuil. Een ander voordeel is dat slobkousen heel snel en gemakkelijk aan en uit te trekken zijn.

Voordelen
 • Veelzijdig te gebruiken
 • Grote bewegingsvrijheid
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Snel aan en uit te trekken
Nadelen
 • Geen goede thermische isolatie
 • Minder robuust
 • Beschermt vaak maar tot de enkels

Een nadeel is dat ze vaak maar tot boven de enkels reiken en dus niet altijd optimale bescherming kunnen bieden. Hardloopsloffen bieden dus geen goede thermische isolatie en zijn ook iets minder robuust dan wandelsloeken, maar ze zijn heel gemakkelijk te onderhouden.

Wat zijn de voordelen en nadelen van wandelschoenen?

Wandelschoenen zijn geschikt voor lange wandelingen en alpiene activiteiten in alle weersomstandigheden. Door hun robuuste en zeer lange pasvorm, die tot de knie reikt, zijn wandelschoenen een perfecte bescherming.

Voordelen
 • Beschermt bij weer en wind
 • Thermische isolatie
 • Beschermt het hele scheenbeen
Nadelen
 • Beperkt de beweging

Sommige ontwerpen hebben een extra voering voor optimale thermische isolatie, maar dit kan ook de ademende werking beperken. Een nadeel is de merkbare bewegingsbeperking.

Wat zijn de kenmerken van outdoor laarzen en wat zijn de voor- en nadelen?

Outdoor laarzen zijn geschikt voor handenarbeid in de buitenruimte, maar ook voor sportieve vrijetijdsbesteding en wandelen. Ze zijn daarom zeer flexibel in hun toepassing en worden in hoofdzaak gekenmerkt door een robuuste en slijtvaste fabricage.

Voordelen
 • Flexibel
 • Robuust / slijtvast
Nadelen
 • Minder ademend

In werkkleding vind je ook beenkappen met ijzeren versterkingen om de voeten en schenen tegen verwondingen te beschermen. Een nadeel is het beperkte ademend vermogen van sommige modellen.

Waar moet je op letten bij je aankoop

In de volgende tekst worden vergelijkings- en onderscheidingskenmerken van slobkousen genoemd en beschreven. Je kunt deze gebruiken om te bepalen of het product geschikt is voor je behoeften of niet. In een notendop zijn de factoren als volgt:

 • Materiaal
 • Sluiting
 • Hoogte
 • Verwerking
 • Omgaan met

In de volgende paragrafen leggen we je uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria, om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.

Materiaal

Zoals al in de gids vermeld, is nylon het meest gebruikte materiaal voor outdoor laarzen. Soms vind je ook de aanduiding polyamide. Dit is niet erg, want polyamide is de directe naam van het materiaal en nylon is een merknaam van een bepaald polyamide produkt. Het is dus één en hetzelfde materiaal. Het materiaal moet voor gebruik in de natuur de volgende eigenschappen bezitten:

 • Robuust
 • Scheurvast
 • Waterdicht
 • Ademend
 • Glad

Om de beenkappen bestand te maken tegen struikgewas en puin, en ook tegen regen en sneeuw, moet het materiaal robuust en functioneel zijn. De stof kan waterafstotend zijn, hetzij door een coating, hetzij door een membraan. Coatings zijn goedkoper, maar niet zo duurzaam.

Membranen hebben ook het voordeel dat ze ademend zijn. Dit is vooral belangrijk voor wandelaars en atleten. Het gladde oppervlak zorgt ervoor dat vuil niet blijft kleven. Gaiters dienen vaak als bescherming tegen spatten en zitten vol modder en vuil na lange regenachtige wandelingen.

Bij gladde stoffen kan dit er gewoon afgeveegd worden. Voor wandelingen in de winter is het aan te raden om slobkousen te kiezen die ook warmte geven. Deze isolerende laag voorkomt dat de voeten te snel afkoelen.

Bevestiging

Gaiters moeten snel aan te trekken zijn. Het aantrekken wordt meestal bemoeilijkt door wind en aanvankelijke regen. Als je de slobkousen in de winter gebruikt, kun je ze misschien ook aantrekken met handschoenen aan. Daarom is het belangrijk dat de bevestiging zo eenvoudig mogelijk is.

Klittenbandsluitingen of grove ritsen zijn hiervoor ideaal. In het beste geval kan de beenkappen ook verder aan de voet aangepast worden, bijvoorbeeld met trekkoorden of elastieken banden. Je zou ook een lus onder de voet moeten kunnen zetten. Dit voorkomt dat de beenkappen wegglijden, zelfs op moeilijke beklimmingen of bij erg harde wind.

Hoogte

Gaiters moeten het gebied tussen de voeten en de knieën bedekken. Afhankelijk van de lichaamsgrootte varieert ook de lengte van het kalf. Idealiter beschermt de gaiter het hele gebied. Het is ook belangrijk dat de beenkappen een deel van de voet bedekken. Anders zou er water in de schoen kunnen dringen. De slobkousen moeten aan de bovenkant met een koord vastgemaakt worden. Anders kunnen ze snel naar beneden glijden en hun beschermende werking verliezen.

Zorg ervoor dat je de lengte van je benen meet. Dit bepaalt hoe lang je slobkousen moeten zijn.

Vakmanschap

Maar al deze kenmerken hebben geen nut als de afwerking niet goed is. Slecht gemaakte ritsen of klittenbandsluitingen die alleen vastgelijmd zijn, bijvoorbeeld, geven de drager niet lang plezier. Vooral bij heel goedkope modellen wordt bespaard. Het materiaal is dun en daardoor nauwelijks scheurvast. Vaak is de coating alleen ontworpen voor de eerste paar keer gebruik en dan dringt er water in.

Dus als je echt langer iets uit je beenkappen wilt halen, moet je een paar euro meer investeren en een product van hoge kwaliteit kopen. Als je alleen snelle regenbescherming wilt voor een paar wandelingen per jaar, kun je voor een goedkoop model gaan.

Omgaan met

Zoals reeds gezegd, zijn de omstandigheden waarin beenkappen worden aangetrokken vaak stressvol. Gemakkelijk hanteren is dus een must.

Bron: modeminister.de

Behalve de sluiting moeten ook de trekkoorden en eventuele riemen of ceintuurs onder de voet gemakkelijk verstelbaar en aanpasbaar zijn. De slobkousen moeten goed om het been zitten en niet naar beneden glijden. Het elastiek onder de voet moet helpen om de slobkous naar beneden toe vast te zetten, zodat regen en sneeuw echt geen kans krijgen.

Let op de verzorgingsvoorschriften van de fabrikant, en zorg er ook voor dat je de beenkappen thuis goed laat drogen als ze aan sterke weersomstandigheden blootgesteld zijn. Dit zal de duurzaamheid van het product vergroten.

Wetenswaardigheden over beenkappen

Hardloop-, wandel- of outdoor beenkappen, wat is wat?

Gaiters zijn natuurlijk niet alleen een ideaal regenbeschermend verlengstuk voor wandelaars. Ook voor hardlopers zijn wanten aan te bevelen. Vooral als je jogt in de regen, spat het water op en doorweekt het je kuiten. Gaiters zijn daarom in principe nuttig voor alle buitensporters.

Maar ze kunnen ook gebruikt worden als vervanger van rubberlaarzen om de hond uit te laten. Er is echter geen echt onderscheid tussen de soorten. Er zijn alleen verschillende kenmerken die meer uitgesproken moeten zijn, afhankelijk van de soort sport of het beoogde gebruik. Je vindt wat deze zijn in de sectie kenmerken hierboven.

Zijn er ook beenkappen voor kinderen?

Voor de kleintjes die dol zijn op de regen zijn er ook speciale beenkappen in kindermaten. Deze zijn navenant kleiner en komen vaak in heel opvallende kleurencombinaties. Moeders met talent voor naaien kunnen ook zelf slobkousen voor hun kleintjes naaien. Je kunt veel leuke patronen vinden op het internet.

Dan kun je de slobkousen heel individueel ontwerpen en de kinderen kunnen zelf de snit, stof en kleur kiezen. Als je zelf waterdichte beenkappen wilt maken, moet je ervoor zorgen dat de gebruikte stof waterafstotend is. Met speciale tapes kun je de naden van binnenuit afplakken, zodat ook hier geen water kan binnendringen.

Kinderen die bijzonder creatief zijn kunnen hun slobkousen ook zelf versieren, of ze die nu gekocht of zelf genaaid hebben. Alles wat je nodig hebt is creativiteit en watervaste verf. Je moet hier echter een beetje voorzichtig zijn, want de kleur kan het ademend vermogen van het materiaal verder beperken. In het algemeen moet je de kleur eerst op een klein lapje testen om te zien of het houdt en hoe de stof reageert.

Zijn beenkappen geschikt voor sneeuw en ijs?

Gaiters zijn vaak niet alleen aan te bevelen in de regen, maar kunnen ook je voeten warm houden in de winter. In de sneeuw moeten ze echter hoog en isolerend zijn. Voor fysieke activiteit in diepe sneeuw kun je beter kiezen voor een beenkappen met membraanstof. Gaithes van hoge kwaliteit kunnen ook gebruikt worden bij sneeuwschoenwandelen en ijstochten.

Samen met het juiste schoeisel heb je niet alleen warme voeten, maar ook een stevige grip. De lengte van de slobkousen is belangrijk. Ze moeten hoog genoeg zijn om te voorkomen dat de sneeuw van boven naar binnen valt. Als je stijgijzers nodig hebt voor een tocht, is het belangrijk dat de beenkappen er niet aan blijven haken. Daarom moeten de beenkappen goed passen en mogen er geen riemen of banden uitsteken.

Hoe maak ik beenkappen voor noodgevallen?

Als je snel regenbescherming voor je benen nodig hebt, kun je een remedie maken, zelfs als je geen slobkousen hebt. In een uiterste noodsituatie kun je ook de overgang tussen broek en schoenen beschermen met een ander waterdicht materiaal: Plastic. Alles wat je nodig hebt zijn twee plastic zakken waarin je aan de onderkant een gat maakt.

Dit kan in het begin kleiner zijn, want het zet uit als je er je voet doorheen laat glijden. Het moet zo strak mogelijk zitten, zodat het vasthoudt. Zo nodig kun je jezelf helpen met een touwtje of plakband. De tassen mogen ook niet te veel flapperen aan de onderkant van de voeten, zodat je geen moeilijkheden hebt bij het lopen. Deze oplossing is niet echt in de mode, maar in een absolute noodsituatie is het beter dan niets.

Foto bron: 123rf.com / lzflzf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies