Traditional Paella
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

21Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Als er één gerecht is dat representatief is voor Spanje, dan is het ongetwijfeld de paella, hoewel de gastronomie van dit land zeer gevarieerd is. Maar het is een gerecht dat in bijna elk Spaans restaurant ter wereld te vinden is. Om het op de juiste manier te bereiden heb je een paella pan nodig, een soort koekenpan met handgrepen.

Er is een grote verscheidenheid aan paella pannen, maar ze hebben allemaal een vergelijkbare vorm. Als je echter het meeste uit dit keukengerei wilt halen, moet je rekening houden met een aantal kenmerken. Om je hierbij te helpen, hebben we deze shopgids samengesteld, waarmee je de belangrijkste aspecten van de paella pan kunt ontdekken.
Belangrijk om te weten

 • Op de markt kun je een groot aantal verschillende paella pannen vinden. Eén van de belangrijkste aspecten waar je op moet letten is hun grootte. Dat is belangrijk om te bepalen hoeveel porties je ermee kunt bereiden. Het is van vitaal belang dat deze groot genoeg is om een paella te maken voor al je gasten.
 • Hygiëne is altijd essentieel in de keuken, dus let er bij de keuze van je paella pan op of deze eenvoudig schoon te maken is. Hiervoor heb je een anti-aanbaklaag nodig, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Het is ook handig als je hem in de vaatwasser zou kan stoppen.
 • Een essentieel aspect dat je in gedachten moet houden bij het kopen van je paella pan is je soort fornuis. Niet alle modellen die je zult vinden zijn geschikt voor elk type fornuis. Bovenal kan je meer problemen hebben als je er één met inductie hebt. Maar je hebt evengoed nog vele opties.

Onze selectie: De beste paella pannen op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste paella pannen die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte paella pan een stuk eenvoudiger.

De meest praktische paella pan

De Hakal paella wok pan is de perfecte paellapan om binnen een mum van tijd een heerlijke paella op tafel te toveren. De pan is gecoat met een keramische laag die ervoor zorgt dat het eten niet blijft kleven aan de pan. Doordat de pan laag en breed is wordt de warmte in rap tempo over de hele breedte van de pan geleid. Een ander groot voordeel aan deze pan is dat je hem gewoon met de vaatwasser kunt wassen.

De meest lichte paella pan


Tijdelijk niet leverbaar

De lichtgewicht paella pan van aluminium met anti-aanbaklaag en roestvrijstalen handgrepen van Cadac is een echte must-have onder paella-fans. De pan heeft een doorsnee van 47 cm. Naast het bereiden van paella, kun je er ook recepten als risotto, pasta, vlees of vis mee bereiden. Geschikt voor o.a. de CADAC Carri Chef, Skottelbraai range, Citi Chef 50, een gasfornuis of een elektrische kookplaat. De pan zit netjes in een hoes waardoor je hem eenvoudig opbergt.

De beste paella pan voor een grote groep

De authentieke paellapan van La Estrella is daadwerkelijk afkomstig uit Spanje. Het is een populair item onder veel professionals en paella-liefhebbers bij onze zuidelijke buren. Door de diameter van 55 cm is de paellapan groot genoeg om voor 8 tot 10 personen paella te bereiden. Met zijn gladde bodem en kookoppervlak, kan het gebruikt worden op een kook- en grillplaat. Voor het grootste gemak kun je er ook voor kiezen om de gasbrander of 3 losse poten erbij te bestellen.

De beste paella pan met deksel

De paellapan van Sola is niet alleen heel praktisch, maar ziet er ook nog eens heel mooi uit. De pan heeft een antiaanbaklaag en een handige deksel. Bakken, braden, sudderen, stoven en paella maken was nog nooit zo eenvoudig. Wat de pan uniek maakt is de combinatie van dik gietaluminium, de sterke anti aanbaklaag en de trendy meegegoten handvaten. Deze bevestiging is hierdoor extra stevig verankerd. Vanwege de hoge kwaliteit gaat de paellapan jarenlang mee.

Shopgids: Alles wat je moet weten over paella pannen

Het is van groot belang dat je voordat je een paella pan koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Paella pan

Eén van de aspecten die je moet evalueren is of de paella pan geschikt is voor het type fornuis dat je hebt.
(Bron: Miguel Dovale Alvarez: 95423270/ 123rf.com)

Wat is een paella pan?

Een paella pan is een soort koekenpan zonder handvat, omdat hij meestal twee handgrepen heeft. Er zijn pannen in verschillende diameters zodat je het aantal porties kunt bereiden dat je nodig hebt. In de meeste gevallen zal het aan de binnenkant en soms ook aan de buitenkant voorzien zijn van een antiaanbaklaag. Dit is een essentieel hulpmiddel om een heerlijke paella te bereiden.

Hoe maak je een paella pan schoon?

Het is inmiddels duidelijk dat het essentieel is dat de paella pan een antikleeflaag heeft, waardoor het aanbakken van voedsel wordt voorkomen. Maar je moet de pan evengoed schoonmaken. Je kunt dit doen zodra de pan afgekoeld is of wanneer je klaar bent met het genieten van de paella. Als je voor deze tweede optie kiest, raden wij je aan deze met water en zeep te weken, om de restjes makkelijker te verwijderen.

Het eerste wat je moet doen is het resterende voedsel verwijderen. Gebruik een houten lepel om krassen te voorkomen. Vervolgens kun je in azijn gedrenkt keukenpapier gebruiken om eventuele restjes te verwijderen. Was de pan vervolgens af met water en zeep totdat hij schoon is. Sommige modellen kunnen in de vaatwasser worden geplaatst, dat is nog gemakkelijker.

AmbianceTravelRondreizen in Spanje
“De deskundigen zijn het er niet helemaal over eens waar het woord paella precies vandaan komt: van het woord ‘pan’, waar de paella in bereid en uit gegeten wordt (inderdaad, allemaal uit dezelfde pan) of van ‘para ella’, hetgeen ‘Voor haar’ betekent. De mannen maakten het namelijk vroeger voor de vrouwen. Vermoedelijk van dat laatste.”

Hoe gebruik je de paella pan voor het eerst?

Als je wilt dat je paella pan lang meegaat, moet je er vanaf het begin aandacht aan besteden. Eén van de manieren is om de pan voor te bereiden voor het eerste gebruik. De experts raden aan om in de paella pan eerst een paar minuten water en azijn te koken, alvorens hem te gebruiken. Leeg de pan dan, laat hem een beetje afkoelen en was hem af met water en zeep. Hiermee wordt voorkomen dat de paella pan gaat roesten.

Girl eating a paella

De meeste paella pannen hebben een antiaanbaklaag aan de binnenkant.
(Bron: Olena Kachmar: 88580619/ 123rf.com)

Welke diameter moet een paella pan hebben?

Eén van de belangrijkste aspecten bij de aankoop van je paella pan is dat je het aantal porties goed berekent. Het is belangrijk om er één te kopen die noch te klein, noch te groot is. Hoewel elke fabrikant zijn eigen maten gebruikt, hebben we de volgende tabel opgesteld zodat je kunt berekenen welke je nodig hebt.

Porties Diameter
2 26 cm
3 28 cm
4 30 cm
6 34 cm
8 38 cm
10 42 cm
12 46 cm
16 55 cm
20 60 cm
25 65 cm
30 70 cm

Van welk materiaal moet de paella pan gemaakt zijn?

Een ander aspect waarmee je rekening moet houden bij de aankoop van je paellapan is het materiaal waarvan hij gemaakt is. Dit is belangrijk omdat het zal bepalen hoe je hem kunt gebruiken en ook hoe lang hij meegaat. Laat dit aspect niet aan het toeval over, want het is van cruciaal belang als je de beste pan wilt kopen. Let dus goed op deze tabel:

Materiaal Eigenschappen
Gepolijst staal Dit is het type paella pannen waarin de Valenciaanse paella meestal wordt bereid. Ze zijn zeer resistent en kunnen zelfs gebruikt worden op houtvuur en gas.
Roestvrij staal Dit is sterker dan gepolijst staal. Het is een model dat je een geweldige prestatie levert vanwege zijn duurzaamheid. Ze zijn ook geschikt voor houtvuur en gas.
Aluminium Stalen paella’s zijn niet geschikt voor inductie fornuizen. Dus als je zo’n soort fornuis hebt, moet je er één kopen die dat wel is, zoals een aluminium pan.

Hoe gebruik je een paella pan?

Het gebruik van een paellapan is heel eenvoudig, maar je moet rekening houden met een aantal aspecten om het goed te doen. Het is belangrijk dat je vanaf het eerste moment weet hoe je de pan moet gebruiken. Kijk hiervoor op de volgende lijst die we samengesteld hebben, hierna zal je in staat zijn om een heerlijke paella te bereiden die je gasten in verrukking zal brengen!

 • Eerste reiniging. Zoals je in een vorige sectie hebt gezien, moet je de paella volgens een aantal specifieke stappen schoonmaken. Vergeet niet om het op deze manier te doen.
 • Kookplaat. Je moet altijd de grootste kookplaat van je fornuis gebruiken. Als deze niet heel groot zijn, probeer er dan voor te zorgen dat de gekozen paella pan een oppervlak heeft dat de warmte gelijkmatig verdeelt. Als je het buiten gebruikt, controleer dan of de basis waarop je de pan gaat plaatsen stabiel is, op die manier zal het zijn evenwicht niet verliezen.
 • Temperatuur. Gebruik bij het koken met de paella pan altijd de juiste temperatuur. Overmatige hitte kan het materiaal beschadigen. Natuurlijk moet je oppassen dat je de lege paella pan niet op het fornuis plaatst om aanbranding te voorkomen.
 • Wees voorzichtig met de pan. Het is belangrijk dat je bij het gebruik van de paella pan zo voorzichtig mogelijk te werk gaat. Als je dat doet, zal hij langer meegaan. Gebruik altijd houten keukengerei terwijl je kookt, je vermijdt krassen op het binnenoppervlak van de paella pan. Houd er rekening mee dat als je aan de binnenkant krassen maakt, hij zijn antiaanbaklaag verliest.
 • Schoonmaken. Je hebt al gezien hoe je de paella pan schoonmaakt, maar we willen nog even benadrukken dat dit zo snel mogelijk moet gebeuren. Laat de pan altijd weken tot je hem schoonmaakt.
 • Inbranden. Sommige fabrikanten raden aan de binnenkant van de paella pan in te oliën om roestvorming te voorkomen. Dit proces wordt inbranden genoemd.
 • Opslag. Bewaar de paella pan als je hem niet gebruikt altijd op een droge plaats zonder luchtvochtigheid. Als je dit doet, zal hij langer meegaan.
Jamie OliverEngelse kok
“Goed Spaans eten kan niet veel beter zijn dan een paella. Mijn versie heeft als ingrediënten kippendijen en chorizo.”

Wat zijn de voor- en nadelen van paella pannen?

Op dit punt van de shopgids ken je al heel wat interessante aspecten van de paella pan. Maar je moet nog een aantal andere aspecten beoordelen om je aankoop succesvol te laten verlopen. Voorafgaand aan de uiteindelijke analyse willen we dat je een duidelijk inzicht hebt in de belangrijkste voor- en nadelen van paella pan. Houd deze in gedachten bij het kopen van je pan.

Voordelen
 • Het is de beste manier om een paella te maken.
 • Ze zijn vrij goedkoop.
 • Er zijn veel verschillende mogelijkheden.
Nadelen
 • Niet alle pannen zijn geschikt voor alle fornuizen.
 • Sommige zijn niet gemakkelijk schoon te maken.
 • De grotere zijn moeilijk te bewaren.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een paella pan om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de pan te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de paella pan die je nodig hebt:

Fornuis

Eén van de aspecten die je moet beoordelen is of de paella pan geldig is voor het type fornuis dat je hebt. Het zal van vitaal belang zijn als je een vitrokeramisch fornuis hebt of een inductie fornuis. In het laatste geval zijn niet alle modellen geschikt. Als je de pan buiten gaat gebruiken, controleer dan of hij geschikt is voor de barbecue of op houtvuur. Overweeg tot slot of hij in de oven gebruikt kan worden.

Spanish Paella

Sommige modellen hebben verwijderbare siliconen handgrepen om verbranding te voorkomen.
(Bron: Enrico Antognelli: 34112232/ 123rf.com)

Grootte

Je moet controleren of de paella-pan groot genoeg is voor je familie of gasten. Omdat dit een relatief betaalbaar keukengerei is, kun je misschien twee paella pannen kopen. Eén voor als je alleen voor het gezin kookt, en een grotere voor als je gasten hebt. Dit laatste is een goede optie als je dit gerecht regelmatig bereidt.

Materiaal

De paella pan wordt gemaakt van verschillende materialen. De meest voorkomende zijn staal en aluminium. Van de eerste zijn er pannen van gepolijst staal te vinden, die voor de Valenciaanse paella’s wordt gebruikt. Er zijn ook pannen van roestvrij staal, dat nog resistenter is. Aluminium is het meest geschikt als je een inductiekookplaat hebt. Houd hier rekening mee bij je aankoop.

Anti-aanbaklaag

De meeste paella pannen hebben een antiaanbaklaag aan de binnenkant om te voorkomen dat het voedsel aan de bodem blijft plakken. Maar je kunt beter controleren of die van jou dit ook heeft. Bovendien zijn sommige modellen aan de buitenkant voorzien van ditzelfde type coating. Op deze manier is de pan makkelijker schoon te maken.

Veiligheid

De veiligheid in de keuken is van vitaal belang, vergeet niet dat er vaak ongelukken in gebeuren. Controleer of de pan voldoet aan alle bestaande regelgeving op dit gebied. Sommige modellen hebben afneembare siliconen handgrepen om verbranding te voorkomen, een zeer handige optie. Gebruik de paella pan natuurlijk altijd met voorzichtigheid en extreme voorzorgsmaatregelen.

Samenvatting

Een paella pan is essentieel voor het bereiden van een paella. Zoals je hebt gezien, vind je op de markt verschillende modellen. Het is belangrijk dat je bij je aankoop rekening houdt met een aantal aspecten. Eén van de belangrijkste is de grootte, die afhangt van het aantal porties dat je met je paellapan kunt bereiden. Je moet het aantal eters goed berekenen.

Ook het materiaal waarvan de paella pan wordt gemaakt is erg belangrijk. Dit zal de duurzaamheid en het gebruik dat je eraan kunt geven kenmerken. Ook zijn niet alle pannen geschikt voor verschillende soorten kookplaten. Daarom moet je rekening houden met dit aspect. Controleer of het van binnen en van buiten voorzien is van een antiaanbaklaag.

Vond je ons artikel over paella pannen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte paella pan kunnen vinden!

(Bron van de header afbeelding: Iryna Denysova: 41214314/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies