set steelpannen in de keuken
Laatst bijgewerkt: 16-11-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

16Bestede uren

20Beoordeelde onderzoeken

76Verzamelde opmerkingen

Als je enig idee van koken hebt, dan weet je dat de pannen die je gebruikt voor de bereiding van het eten net zo belangrijk zijn als de ingrediënten die je gebruikt. Het resultaat van je gerechten hangt ervan af, daarom moeten ze van goede kwaliteit zijn zodat ze lang mee gaan. Bovendien zijn niet alle pannen geschikt voor dezelfde doeleinden.

We weten dat de aankoop van een pannenset een aanzienlijke uitgave is. Toch kun je, geloof het of niet, heel wat besparen met de aanschaf van een goede pannenset. In deze shopgids vertellen we je alles over de beste pannensets die er op de markt verkrijgbaar zijn om je aankoop een beetje eenvoudiger te maken.
Belangrijk om te weten

 • Een basis pannenset kan bestaan uit ten minste twee kookpannen van verschillende grootte, een of twee koekenpannen, een paar deksels en een steelpan. Al zijn er ook kleinere of uitgebreidere sets.
 • Het meest gebruikte materiaal bij de vervaardiging van pannen is roestvast staal, hoewel er ook veel pannen van koper of gietaluminium te vinden zijn.
 • Bij de aankoop van een pannenset moet je rekening houden met de coating, de compatibiliteit met het soort kookplaat en het aantal onderdelen.

Onze selectie: De beste pannensets op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste pannensets die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld.

De beste low-budget pannenset voor beginners

Deze 12-delige RVS pannenset van Royalty Line gaat misschien niet een leven lang mee, maar is een goede optie voor starters met een laag budget. De set bestaat uit een hapjespan, 2 kookpannen van 2.2 liter, 1 kookpan van 3 liter, 1 kookpan van 4 liter en een soeppan van 7 liter, allemaal met glazen deksels.

Deze complete pannenset is geschikt voor elektrische-, gas-, inductie- en keramische kookplaten. Ze kunnen beter niet in de vaatwasser afgewassen worden.

De pannenset met de beste prijs/kwaliteit verhouding

Deze RVS Tefal kookset bestaat uit 3 kookpannen van 16, 20 en 24 cm (inclusief deksel) en een steelpan van 16 cm. Hierdoor is de set zowel geschikt voor kleine als grotere hoeveelheden.

Deze pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen en hebben een handige schenktuit en ingebouwd vergiet in het deksel, zodat het afgieten een stuk makkelijker is. Ook hebben de pannen comfortabele rvs handgrepen en een handige maatverdeling aan de binnenzijde.

De meest complete pannenset

De pannen van de GreenPan Mayflower Keramische Pannenset hebben een niet-schadelijke Thermolon™ Infinity keramische anti-aanbaklaag. Ze zijn geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en oven.

De complete set bestaat uit een koekenpan van 28 cm, 4 kookpannen van 18, 20 en 24 cm met glazen deksels, een steelpan, een vergiet, spatel, pastalepel, en 2 opscheplepels.

De beste koperen pannenset

Deze geweldige set voor fanatieke kookliefhebbers van DUCQ bestaat uit 3 kookpannen (2 hoge pannen van 20cm en 24cm en een lage pan van 20cm), een steelpan van 16cm, een koekenpan van 26cm en een grote braadpan van 28cm.

De pannen zijn opgebouwd uit 3 lagen: koper aan de buitenzijde, roestvrijstaal (RVS) aan de binnenzijde en een aluminium tussenlaag. De koperen pannen zijn speciaal ontwikkeld voor inductie. Maar ze zijn ook te gebruiken op gas en alle andere warmtebronnen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over pannensets

Het is een goed idee dat je voordat je een pannenset koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

gelukkig meisje in de keuken

Een basis pannenset kan bestaan uit ten minste twee kookpannen van verschillende grootte, een of twee koekenpannen, een paar deksels en een steelpan.
(Bron: Marctran: 87864192/ 123rf.com)

Welke soorten pannensets zijn er?

Om te beginnen onderscheiden we drie hoofdtypen pannensets, afhankelijk van het type fornuis waarvoor ze zijn ontworpen:

 1. Pannensets voor gaskookplaten: We zouden kunnen zeggen dat alle pannen geschikt zijn voor dit type fornuis, maar de meest geschikte zijn die van gietijzer. Dit materiaal is zeer goed bestand tegen hitte en direct contact met de vlam en de duurzaamheid ervan is groot.
 2. Pannensets voor een keramische kookplaat: Er is geen speciaal materiaal nodig, omdat de warmte afkomstig is van een elektrische weerstand met een glaslaag. De bodem van pannen en koekenpannen wordt niet zwart omdat er geen roet vrijkomt.
 3. Pannensets voor inductiekookplaten: De basis van de pannen die we bij dit type fornuis gebruiken moet gemaakt zijn van ferromagnetisch materiaal. Want inductiekooktoestellen verhitten door middel van een elektromagnetisch veld dat wordt opgewekt door een spoel onder het glas. Tegenwoordig zijn bijna alle pannensets geschikt voor inductie.

Uit welke onderdelen bestaat een pannenset en waar worden ze voor gebruikt?

Er zijn vele soorten pannensets, maar een complete pannenset zou moeten bestaan uit:

 • Twee kookpannen van verschillende grootte met deksels: Deze gebruik je voor het koken van groente, stoofschotels, rijst of pasta. Het is handig als alle pannen een deksel hebben, bij voorkeur van glas.
 • Een middelgrote koekenpan: Deze wordt gebruikt om te bakken, te roerbakken, vlees of vis te grillen of een omelet te bereiden. Het is een zeer veelzijdige pan, dus het is handig om minstens twee verschillende maten te hebben.
 • Een steelpan: Het is als een klein pannetje zonder deksel en met een handvat. Je kunt het gebruiken voor het bereiden van sauzen of om kleine hoeveelheden in te koken.

Deze set kan worden aangevuld met andere elementen, zoals nog een koekenpan van verschillende grootte, een grillpan, een stoompan, een snelkookpan, een hapjespan, een braadpan of een wok.

steelpannetje

Het meest gebruikte materiaal bij de vervaardiging van pannen is roestvast staal, hoewel er ook veel pannen van koper of gietaluminium te vinden zijn.
(Bron: Jpchret: 10767426/ 123rf.com)

Wat zijn de voordelen van het kopen van een pannenset?

Vind je het ook een beetje eng om gelijk een hele pannenset te kopen? Dat is logisch, omdat het een hele aanschaf is en omdat je je niet wilt vergissen met je aankoop. Het kopen van een set heeft echter veel voordelen:

 1. Een pannenset is goedkoper dan als je alle pannen apart koopt.
 2. Ze hebben allemaal dezelfde eigenschappen bij het koken of bakken. Bovendien zal je keuken er mooier uitzien met pannen met hetzelfde ontwerp.
 3. Ze gaan een leven lang mee, als je ze goed onderhoudt.
 4. Er zit meestal een betere garantie op complete pannensets.

Hoe moet je een pannenset onderhouden?

Een goed onderhouden pannenset kan je hele leven meegaan. Om de pannen mooi te houden, is het belangrijk dat je ze altijd wast met een neutrale zeep en warm water, zonder gebruik te maken van te ruwe of metalen schuursponzen. Het is ook raadzaam om ze onmiddellijk af te drogen, zodat er geen witte kalkvlekken ontstaan.

Een andere tip is om geen messen of scherpe metalen voorwerpen op de pannen te gebruiken. Als je pannenset is gemaakt van roestvrij staal, gebruik dan nooit bleekmiddel of reinigingsmiddelen met chloriden, omdat deze de glans van de pannen kunnen beschadigen. Als je ze gaat bewaren plaats je de deksels er ondersteboven op, zodat er geen geuren blijven hangen.

Hoe maak ik een aangebrande pan schoon?

Het is ons allemaal wel eens overkomen: je bent aan het telefoneren en je vergeet de pan op het fornuis, de bodem verbrandt en je weet niet hoe je de pan moet schoonmaken. Dit zijn een aantal opties:

 • Cola: Doe wat van dit drankje in de pan en zet het op een laag pitje. Laat het een paar minuten rusten en schrob de bodem schoon.
 • Citroen en zout: Pers citroensap uit over het verbrande gedeelte en strooi er zout op. Laat het mengsel een paar minuten rusten en boen de pan schoon. Je kunt het proces zo vaak als nodig herhalen.
 • Rode wijn: Giet wat wijn in de pan, laat het inwerken en schrob de pan schoon.
 • Baking soda: Maak een pasta van twee eetlepels water en een eetlepel baking soda (zuiveringszout). Breng de pasta aan op de verbrande delen en laat het enkele uren inwerken.
 • Azijn: Giet er wat azijn in en voeg water toe. Breng het aan de kook op een laag vuur, doe het deksel op de pan en laat het vijf minuten rusten. Boen de verbrande resten eraf en je pan is weer schoon.

Samenvatting

Voor iedereen komt er een moment in het leven waarop er een pannenset gekocht moet worden – sommigen zeggen dat dat het teken is dat we volwassen worden. Oké, we weten dat dit niet de meest opwindende aankoop ter wereld is, maar denk eens aan alle heerlijke gerechten die je met je nieuwe pannen zal bereiden!

Het aanbod van pannensets is vrij breed: de materialen waarvan ze gemaakt zijn, zijn zeer gevarieerd, evenals het aantal en het type pannen die er deel van uitmaken. Als je een pannenset wilt kopen en er later geen spijt van wilt hebben, moet je allereerst bedenken wat je behoeften en je kookgewoonten zijn, wat voor soort maaltijden je het vaakst kookt en hoeveel mensen bij je thuis eten.

Vond je onze shopgids over pannensets interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Golubov: 92881898/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies