Laatst bijgewerkt: 26-10-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

26Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

We leven midden in een digitaal tijdperk, een realiteit waarin het lijkt alsof praktisch alles kan worden gedaan met computers, mobiele telefoons, tablets en andere elektronische apparaten. Een realiteit waarin steeds meer gesproken wordt over slimme apparaten, het Internet of Things en de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

Toch zijn er uitvindingen van een lange tijd geleden, die nog steeds buitengewoon nuttig blijken te zijn. Uiteindelijk ligt het grootste belang vaak in eenvoud en het oplossen van problemen op de meest praktische manier. Neem een voorbeeld aan de pantograaf, een hulpmiddel voor bij het maken van tekeningen. In deze shopgids laten we je zien wat de beste pantografen zijn en hoe je er het beste gebruik van maakt.
Belangrijk om te weten

  • Een pantograaf wordt gebruikt om afbeeldingen, tekeningen en patronen vergroot of verkleind over te nemen.
  • Het is een populair hulpmiddel binnen verschillende vakgebieden zoals design, engineering, geografie en architectuur. Het instrument wordt door zowel studenten als professionals gebruikt.
  • Bij het kiezen van een pantograaf is het belangrijk dat je rekening houdt met het gewenste gebruik en het materiaal van het instrument. Verderop laten we je zien wat naast deze twee kenmerken nog meer belangrijke factoren zijn bij je aankoop.

Onze selectie: De beste pantografen op de markt

Hieronder zie je een selectie met de beste pantografen die je op de markt vindt. We hebben deze selectie gemaakt na de markt grondig te hebben afgespeurd en hebben alleen artikelen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding opgenomen. Om de pantograaf te vinden die het beste bij je past, raden we je daarom aan een kijkje in de onderstaande selectie te nemen:

De pantograaf met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Rumold is een Duitse fabrikant van linialen, geodriekhoeken en schaalstokken. De Duitse degelijkheid zoals we die gewend zijn van onze buren zie je ook terug in deze pantograaf. De hardhouten uitvoering van 34 cm is zeer stevig en comfortabel om tekeningen te vergroten of verkleinen.

De pantograaf werkt vooral goed bij hele kleine tekeningen. Het instrument is van stevig materiaal gemaakt en is zeer eenvoudig te gebruiken. Voor een zeer vriendelijke prijs ontvang je een pantograaf die aan al je wensen voldoet.

De meest praktische pantograaf

Met de houten pantograaf van Jakar is het mogelijk om tekeningen, afbeeldingen of figuren te vergroten of te verkleinen. Het hout is kunstmatig gedroogd met grijze lak. De tool heeft een opname van 1.1/9-10. De pantograaf wordt geleverd met een metalen tafelklem om het instrument stevig aan de tafel te bevestigen.

Gebruikers geven aan groot fan te zijn van het gebruiksgemak van deze tool. De pantograaf is vrij licht en eenvoudig aan te passen aan iedere soort opdracht. Tekenen was nog nooit zo eenvoudig.

De beste pantograaf voor onder de 25 euro

Ben je op zoek naar een pantograaf maar niet van plan om meteen een fortuin uit te geven? Dan is dit model van Kunse iets voor jou. De pantograaf van 34 centimeter bevat een praktische klem om de tool eenvoudig aan een bureau of tafel te bevestigen.

De Artist Drawing Tool is fraai vormgegeven en een perfecte keuze voor alledaags gebruik. Het tekengereedschap is verpakt in een handige doos, waar je hem ook weer eenvoudig in opbergt op de momenten dat je hem niet gebruikt.

De beste 3D-pantograaf voor professionals

Met deze professionele 3D-pantograaf maak je eenvoudig kopieën van afbeeldingen, tekeningen of tekst in 2D. Elke afbeelding die je kunt afdrukken, kan worden nagemaakt. Het gereedschap zorgt voor een nauwkeurige replicatie van het patroon op 50% van de oorspronkelijke grootte.

Het apparaat werkt met een breedte tot 250 mm. De pantograaf wordt geleverd met een universele freesadaptervoet, geschikt voor alle bovenfrezen met een diameter van 150 mm of minder.

Shopgids: Alles wat je moet weten over pantografen

Het gebruik van een pantograaf vergt de nodige oefening om tot een goed resultaat te komen. We willen je graag helpen de beste pantograaf te kopen door duidelijkheid te geven over enkele fundamentele kenmerken van het instrument. Daarom geven we hieronder antwoord op de meest gestelde vragen die kopers gewoonlijk hebben bij de aankoop van een pantograaf.

ontwerpen in klassen

Een pantograaf wordt gebruikt om afbeeldingen, tekeningen en patronen vergroot of verkleind over te nemen. (Bron: Stössinger: 8758589774/ Flickr.com)

Wat zijn pantografen precies?

Een pantograaf, ook wel tekenaap of pentograaf genoemd, is een hulpmiddel bij het maken van tekeningen. Het is een verstelbaar parallellogram van hout, metaal of plastic die wordt gebruikt om afbeeldingen, tekeningen en patronen vergroot of verkleind over te nemen. Pantografen bestaan ​​uit een reeks onderling verbonden staven die verplaatsbaar zijn ten opzichte van een vast punt of draaipunt.
Door daarbij altijd een parallelle relatie van de twee kanten te behouden.

Met het verstrijken van de tijd worden er steeds meer functies aan de pantograaf toegevoegd. Ook de kopieerfrees is een vergelijkbaar apparaat, dat wordt gebruikt om 3D-modellen na te maken. Een bekend voorbeeld hiervan is een machine om klompen te maken. Pantografen zijn ook populair bij kinderen en tieners om te tekenen.

Waar is de werking van een pantograaf op gebaseerd?

De werking van de pantograaf is gebaseerd op zeer fundamentele basisprincipes van de elementaire geometrie. Een pantograaf is een verstelbaar parallellogram van hout, metaal of plastic die wordt gebruikt om afbeeldingen, tekeningen en patronen vergroot of verkleind over te nemen.

De pantograaf werd in 1603 door Christoph Scheiner uitgevonden, hoewel hij pas 27 jaar later over zijn uitvinding schreef.

Wist je al dat Christoph Scheiner, de uitvinder van de pantograaf, een 17e-eeuwse Duitse natuurkundige, astronoom en jezuïet was?

Voor wie is de pantograaf bedoeld?

De pantograaf is een instrument dat veel wordt gebruikt door onder meer ingenieurs, architecten, ontwerpers en geografen. Het instrument is ook interessant voor alle studenten binnen deze vakgebieden. Een pantograaf kan bovendien een geweldig cadeau zijn voor kinderen en tieners die het leuk vinden om te tekenen. Het is weer eens iets anders dan een tekentablet.

Hoe werkt een pantograaf?

Het juiste gebruik van een pantograaf vereist enige training en veel oefening. Om deze reden zit er vaak een handleiding bij het instrument. We raden je aan om dat te controleren als je een nieuwe pantograaf koopt. In andere gevallen kun je Youtube-video’s checken om het gebruik onder de knie te krijgen. Om je verder te helpen leggen we hieronder uit wat de belangrijkste stappen zijn om een pantograaf te gebruiken.

Begin door het draaipunt goed te fixeren. Vervolgens verplaats je het referentiepunt over de originele figuur door deze over te trekken. Deze beweging veroorzaakt op zijn beurt de verplaatsing van het potlood of de pen, die zich op het blad bevindt waar je het kopie op wilt maken. Op deze manier wordt het originele beeld op schaal nagemaakt, waardoor je dus een kleinere of grotere kopie krijgt.

Wat zijn de voor- en nadelen van pantografen?

Het feit dat pantografen na zoveel jaar nog steeds in gebruik zijn, is een direct gevolg van de voordelen die de tool ons biedt. In de volgende tabel vind je een handig overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van pantografen. Zo weet je zeker of een pantograaf hetgeen is waar jij naar op zoek bent.

Voordelen
  • Pantografen zijn erg goed te betalen
  • Het mechanisme werkt heel eenvoudig
  • Een pantograaf van goede kwaliteit kan veel jaren meegaan
  • Veel mensen genieten van het plezier om met de eigen handen te werken
  • Je kunt een pantograaf voor veel verschillende doeleinden gebruiken
Nadelen
  • Het juiste gebruik van een pantograaf vereist enige training en veel oefening.
  • Je hebt voldoende ruimte nodig om aan het werk te gaan.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Er wordt vaak gezegd dat informatie macht is. Soms leidt een teveel aan informatie echter tot het tegenovergestelde effect, namelijk dat je niet meer weet welke informatie klopt en welke niet. Bij het kopen van een pantograaf is het belangrijk dat je weet welke factoren de goede van de slechte pantografen onderscheiden. Zo ontdek je welke pantograaf het beste bij je past en voorkom je dat je spijt krijgt van je aankoop.

Gewenst gebruik

Zoals bij elk product dat je gaat kopen, is het eerste dat je je moet afvragen als je een pantograaf wilt kopen, waar je hem eigenlijk voor nodig hebt. Als je op zoek bent naar een pantograaf die je vaak zult gebruiken voor professioneel gebruik, dan is het raadzaam om een product van hoge kwaliteit te kopen, dat gemaakt is van zeer goede materialen.

Denk je daarentegen de pantograaf slechts af en toe te gebruiken, dan kun je ook voor een goedkoper model kiezen. Als je de pantograaf regelmatig moet vervoeren, is het het beste om voor een exemplaar met kleinere afmetingen te kiezen. Mocht je het instrument als cadeau aan je kinderen willen geven, dan raden we je aan om er een met een aantrekkelijk ontwerp te kiezen.

https://www.instagram.com/p/BxxFEDjiLTx/?utm_source=ig_web_copy_link

Materiaal

Oorspronkelijk was hout het materiaal dat het meest werd gebruikt voor de vervaardiging van pantografen. Tegenwoordig wordt het instrument echter van veel verschillende materialen gemaakt zoals plastic, metaal en zelfs acryl. Over het algemeen zorgt vooral hout voor een lange levensduur en een betrouwbare kwaliteit. In de onderstaande tabel vind je de voor- en nadelen van ieder soort materiaal:

Hout Metaal of acryl
Levensduur Hoewel ze gevoelig zijn voor water of andere vloeistoffen, gaan houten pantografen over het algemeen zeer lang mee. Dit zijn meestal vrij robuuste pantografen. Ze zijn over het algemeen van betere kwaliteit dan goedkope plastic modellen.
Belangrijkste voordelen Ze bieden meer stevigheid en een grote duurzaamheid. Ze maken een groter gebruik van de steunen mogelijk.
Belangrijkste nadelen Houten pantografen zijn soms iets moeilijker te gebruiken. Deze pantografen zijn minder sterk dan de houten pantografen.

Schaal

Als je de verhoudingen van de benen van de pantograaf wijzigt, verandert de vergrotingsfactor. Door van tevoren de schaal van een pantograaf te controleren weet je met welk waardenbereik je de ontwerpen of tekeningen kunt vergroten of verkleinen. De schaal is daarom een fundamenteel criterium bij het kopen van een pantograaf.

Normaalgesproken wordt de schaal uitgedrukt door de minimum- en maximumwaarde in de productbeschrijving aan te geven. Sommige fabrikanten geven echter ook informatie over alle mogelijke schaalwaarden. Over het algemeen zijn pantografen immers ontworpen om slechts enkele tussenliggende waarden te gebruiken.

tekengereedschap

De pantograaf is een populair hulpmiddel op verschillende gebieden zoals design, engineering, geografie en architectuur. De tool wordt door zowel studenten als professionals binnen deze vakgebieden gebruikt. (Bron: Bernina International: 32628634957/ flickr.com)

Meegeleverde accessoires

Om de pantograaf correct te gebruiken, zijn er bepaalde accessoires nodig. Allereerst mag je nooit een steun missen waarmee je het instrument aan de tafel of het bureau kunt bevestigen. Het is nog beter als je meer dan één steun hebt. Een ander belangrijk accessoire dat eigenlijk niet mag ontbreken is een praktische handleiding. Controleer altijd of de fabrikant deze meelevert bij de pantograaf die je wilt kopen.

Samenvatting

Ondanks dat het instrument vaak onopgemerkt blijft, is de pantograaf veel meer aanwezig in ons dagelijks leven dan we denken. Gemaakt door de Duitse astronoom Cristopher Scheiner, was de pantograaf oorspronkelijk uitsluitend bedoeld om tekeningen of gravures te vergroten en verkleinen. Na verloop van tijd werd het tekengereedschap echter voor steeds meer toepassingen gebruikt.

Als tekeninstrument worden ze vooral gewaardeerd in vakgebieden als architectuur en design. Pantografen worden zowel door professionals als door studenten binnen deze vakgebieden gebruikt. Als je een pantograaf wilt kopen is het belangrijk om op een aantal factoren te letten. Kijk bijvoorbeeld goed naar het materiaal en de schaal van het instrument. In deze shopgids laten we je zien waar je nog meer op moet letten. Zo voorkom je dat je spijt krijgt van je aankoop.

Ben je van mening bent dat deze shopgids over pantografen nuttig is geweest in je verkiezingsproces? Deel het artikel dan op social media of laat hieronder je reactie achter. We zijn erg benieuwd naar jouw mening en ervaringen!

(Bron van de header afbeelding: Lothar Monshausen: 3429640554/ Flickr.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies