Laatst bijgewerkt: 28-09-2021

Altijd geld in je zak hebben zonder elke dag te hoeven werken – dat is waar veel mensen van dromen. Als ze erin slagen passief inkomen te genereren, kan deze droom werkelijkheid worden, althans tot op zekere hoogte.

Er zijn verschillende manieren om een passief inkomen op te bouwen. In het begin is er werk en tijd, maar met de juiste know-how kan het de moeite waard zijn om te investeren in het opbouwen van een passief inkomen. Het digitale tijdperk maakt een heleboel dingen gemakkelijker.

Belangrijk om te weten

 • Passief inkomen stroomt ook als je niet elke dag naar je werk gaat. In theorie kun je ook ’s nachts, tijdens vakanties of in het weekend inkomen verdienen.
 • Passief inkomen kun je ook opbouwen naast je hoofdbaan. Als je er maar een paar uur per week in investeert, kun je na verloop van tijd een bron van geld genereren die je maandelijkse inkomen verhoogt en je spoedig kan helpen je hoofdbaan af te bouwen.
 • Het is vaak tijdrovend om een passief inkomen op te bouwen. Maar als het geld eenmaal begint binnen te komen, is er nog maar weinig werk nodig en heb je meer tijd voor vrije tijd en gezin of nieuwe projecten.

Definitie: Wat is passief inkomen?

Als je regelmatig werkt en in dienst bent, word je betaald naar prestatie. Er is dus een direct verband tussen het werk dat je doet en het geld dat je verdient. Dit is actief inkomen.

Rechner

Helaas betekent passief inkomen niet dat je helemaal niets hoeft te doen om je geld te verdienen. Maar als je eenmaal een stroom van inkomsten hebt opgebouwd, neemt het werk meestal sterk af. (Image source: pexel.com / Pixabay)

Passief inkomen vereist ook een investering of prestatie, maar die wordt niet onmiddellijk betaald. In plaats van een eenmalige loonbetaling bouwt passief inkomen een blijvend inkomen op dat daarna niet veel tijd of inspanning vraagt.

Grofweg kunnen passieve inkomsten in twee vormen verdeeld worden:

Soort inkomen Uitleg Voorbeelden
Portefeuille-inkomen Er is startkapitaal nodig, want aanvankelijk moet een bepaald bedrag geïnvesteerd worden. Aandelenhandel, verhuur van onroerend goed
Extern passief inkomen Hiervoor is geen grote investering nodig, maar wel veel tijd en inspanning Een blog schrijven, een boek schrijven, schilderen, muziek componeren

Achtergrond: Wat je moet weten over passief inkomen

Het lijkt je verleidelijk om deze extra bron van geld te hebben? Maar heb je tot nu toe nog niet veel aandacht besteed aan de mogelijkheden van passief inkomen? Dan kun je hieronder lezen hoe je passief inkomen kunt opbouwen, welke voordelen deze geldbron je brengt en welke bedrijfsideeën hiervoor het meest geschikt zijn.

Hoe kan ik passief inkomen genereren?

Als je op lange termijn een betrouwbare bron van geld wilt hebben, zul je goed moeten plannen. Om het risico zo klein mogelijk te houden, is het een goed idee om verschillende opties te overwegen en als het ware een plan B op zak te hebben, als één bron van inkomsten niet lukt.

Biedt het Internet de beste mogelijkheden om geld te verdienen? Niet noodzakelijk, en zeker niet als je er niet mee vertrouwd bent. Welke vorm van passief inkomen geschikt is voor jou hangt af van je interesses en talenten.

Zoals zo vaak het geval is, is ook het financiële aspect van cruciaal belang. Als je genoeg kleingeld hebt, kun je je geld investeren of onroerend goed kopen en snel een flink bedrag aan passief inkomen verdienen.

Je zult het meeste succes hebben met dingen waar je goed in bent, vakgebieden die je beheerst en taken die je leuk vindt. Prioriteit moet gegeven worden aan geautomatiseerde processen en schaalbaarheid bij het opbouwen van passief inkomen.

Dit geeft je het voordeel van achteraf, want geautomatiseerde processen hebben pas werk nodig als ze gegenereerd zijn. Schaalbaarheid staat voor de mogelijkheid om het aantal klanten of gebruikers naar wens uit te breiden.

Welke kennis heb ik nodig om passief inkomen te genereren?

Welke kennis vereist is, hangt af van de gekozen manier van verdienen.

Het verkopen van digitale producten is een markt van de toekomst en krijgt bijna dagelijks prioriteit. Kennis van online marketing opent vele deuren. Wie computervaardig is en digitale producten dienovereenkomstig op de markt kan brengen, vindt zijn bestemming in het runnen van blogs, het schrijven van ebooks of het ontwikkelen van online cursussen.

Geld

De vaardigheden die je nodig hebt om passief inkomen te genereren hangen helemaal af van het gebied waarin je geld wilt verdienen. Op veel gebieden is kennis van online marketing echter een groot voordeel. (Bron: pexels.com / rawpixel.com)

Als je eigen vermogen hebt, kun je verleid worden door de aandelenmarkt. Maar om aandelentransacties winstgevend te maken is speciale kennis nodig. Je moet je beslist van tevoren vertrouwd maken met dit ingewikkelde onderwerp.

Passief inkomen opbouwen en je eigen talenten promoten – ook dat is mogelijk. Als je graag foto’s maakt, een goede camera hebt en de juiste beeldbewerkingssoftware, kun je geld verdienen met stockfoto’s, blogs verfraaien of digitale producten illustreren.

Als je goed met woorden overweg kunt, probeer dan e-boeken te schrijven of niche sites te genereren die een hoog doorklikpercentage beloven. Als je muzikaal bent, componeer dan je eigen muziek om video’s of clips te begeleiden.

Wat zijn de voordelen van passief inkomen?

Het grootste voordeel van passief inkomen is dat je meer inkomen tot je beschikking hebt. Je kunt in je hoofdbaan blijven werken en een extra passief inkomen ontvangen. De twee sluiten elkaar geenszins uit.

Voordelen Details
Financiële zekerheid Als je reserves opbouwt, creëer je financiële zekerheid. Als ze de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, moeten veel Duitsers het met veel minder doen dan vroeger in hun baan. Als je tegen de tijd dat je met pensioen gaat voldoende passief inkomen hebt opgebouwd, kun je comfortabeler leven en hoef je geen beperkingen te accepteren. Verzekeringen bieden steun bij schade en keren financieel noodsituaties. Wie genoeg geld heeft verzameld, kan het zonder hoge verzekeringspremies stellen. Dit moet echter zorgvuldig worden afgewogen.
Financiële armslag Maand na maand elke cent moeten omdraaien kan vermoeiend zijn. Wie financiële armslag krijgt, leidt een rustiger en meer ontspannen leven. Onvoorziene investeringen brengen u niet langer op een dwaalspoor en er blijft genoeg geld over voor de vervulling van persoonlijke wensen.
Persoonlijke vrijheid De financiële ruimte die je krijgt creëert persoonlijke vrijheid. De lang geplande vakantie kan eindelijk worden gerealiseerd. U hoeft niet meer eindeloos te sparen voor een nieuwe auto.
U hoeft geen beperkingen in uw dagelijks leven te accepteren, alleen omdat u denkt dat u het zich niet kunt veroorloven.
Meer vrije tijd en flexibiliteit Passief inkomen geeft u meer vrijheid om uw arbeid te gebruiken. U kunt overwegen om in de toekomst parttime te gaan werken en meer tijd met uw gezin of aan andere projecten te besteden. Misschien bent u van plan van baan te veranderen of wilt u de stap naar zelfstandig ondernemerschap zetten. Beide kunnen veel stresslozer worden beheerd als de kosten gemakkelijk te dekken zijn.

Wat moet ik overwegen met betrekking tot passief inkomen?

Niemand wordt van de ene dag op de andere rijk. Passief inkomen mag verleidelijk klinken, maar het moet eerst opgebouwd worden. Het zal nauwelijks haalbaar zijn om zonder veel moeite snel aansprekende bedragen op de rekening te kunnen boeken. Als je echt succesvol wilt zijn, moet je een doel voor ogen hebben en hard werken om het te bereiken.

Deze aanpak kan helpen bij het zoeken naar de juiste passieve inkomstenbronnen

 • overweeg verschillende opties
 • inkomensideeën te vinden die bij je vaardigheden en bekwaamheden passen
 • kies drie tot vijf geschikte opties
 • ontdek welke opties voor jou het beste werken
 • controleer wekelijks je inkomsten en uitgaven
 • sluit onrendabele opties uit

Hoe wordt passief inkomen belast?

Of je al dan niet belasting moet betalen hangt niet in de eerste plaats af van het bedrag van je inkomen, maar van de activiteit die je gekozen hebt. Je kunt nagaan of je inkomstenbelasting moet betalen volgens §2 lid 1 van de Wet op de Inkomstenbelasting.

De volgende inkomsten worden belast

 • Inkomen uit zelfstandige arbeid
 • Inkomen uit arbeid anders dan in loondienst
 • Inkomsten uit bedrijf
 • Inkomen uit landbouw en bosbouw
 • Inkomsten uit verhuur en verpachting
 • Opbrengsten uit kapitaalgoederen

Voor online inkomen is de juridische situatie nogal ondoorzichtig. Eerst wordt nagegaan of een bedrijf geregistreerd is. Iedereen die een bedrijf heeft geregistreerd betaalt in elk geval belasting.

Inkomsten uit zelfstandige arbeid moeten ook belast worden. Freelancers profiteren van verdiensten van 24.500 euro of meer en betalen geen bedrijfsbelasting. Als je passief inkomen boven dit bedrag ligt, moet je proberen om je als freelancer te laten indelen.

Passief inkomen: Met deze ideeën kun je passief inkomen verdienen

Nu ken je de grondbeginselen en wil je aan de slag. Hieronder hebben we enkele ideeën verzameld die meestal goed werken en een aantrekkelijk passief inkomen beloven.

Stockfoto’s verkopen

Als je graag foto’s maakt en over de nodige uitrusting beschikt, is dit de perfecte manier om geld te verdienen. Zelfs professionele fotografen hebben deze mogelijkheid voor zichzelf ontdekt en gebruiken ze actief.

De gemaakte foto’s worden op het Internet geplaatst in een beurs voor stockfoto’s. Daar kunnen belangstellenden de foto’s kopen. Je hoeft geen professional te zijn om met dit bedrijfsmodel succes te hebben.

Als je geen camera hebt, maar wel een smartphone van hoge kwaliteit, heb je ook de nodige kwalificaties.
Enkele stockfoto uitwisselingen om uit te kiezen

 • Shutterstock
 • Photosearch
 • Alamy
 • Adobe voorraad
 • iStock

Op sommige beurzen kunnen behalve foto’s ook video’s of afbeeldingen verkocht worden. Hoe meer foto’s of video’s gepubliceerd worden, hoe groter de kans om geld te verdienen.

Onroerend goed, aandelen, beleggingen

Als je al wat startkapitaal hebt, is het de moeite waard het geld winstgevend te investeren. Beleggingen zijn een van de klassieke mogelijkheden om passief inkomen te genereren. Terwijl call geld of termijndepositorekeningen nauwelijks een aanzienlijke opeenstapeling van rente mogelijk maken, zijn er winstgevende alternatieven, die echter met een groter risico gepaard gaan.

Het risico kan geminimaliseerd worden door fondsen te kiezen die verschillende effecten omvatten. Met beleggingen in effecten kan passief inkomen worden verkregen door waardestijgingen en dividenduitkeringen.

Waardeverlies moet echter verwacht worden. Wie tot deze inkomstenoptie besluit, moet zich vooraf grondig in de materie verdiepen en in staat zijn de effectenrekening zelf te beheren via een online makelaar.

Geld kan ook verhoogd worden als je leningen toekent aan particulieren. Contacten kunnen gelegd worden via speciale online portalen. Investeerders lenen er leningen tegen gunstige rentetarieven. Omdat het risico van wanbetaling op leningen niet kan worden uitgesloten, is het zinvol verschillende kleine bedragen te investeren.

Ontwikkel je eigen product

Als je creatief bent, kun je hier ook munt uit slaan. Op het Internet staan vele wegen voor je open. E-boeken schrijven of een online cursus ontwikkelen zijn maar een paar voorbeelden.

Schreiben

Je kunt bijvoorbeeld je eigen boek schrijven en het online verkopen. Online cursussen op vele gebieden zijn tegenwoordig ook erg populair en een goede manier om passief inkomen te verdienen. (Image source: pexels.com / Adrienne Andersen)

De al genoemde stockfoto’s vallen ook in deze categorie. Ook in opkomst zijn de ontwikkeling van T-shirt motieven of het ontwerpen van sjablonen voor de 3D printer.

Affiliate marketing

Affiliate marketing heeft betrekking op niche sites. Als in een artikel naar producten of diensten wordt verwezen, ontvangt de sitebeheerder daarvoor een commissie.

Geschikte partners vind je op netwerken als

 • TradeTracker
 • Belboon
 • SuperClix of
 • Digistore24

Voor deze bron van inkomsten heb je eerst een website nodig met een hoog klikpercentage. Je eigen blogs zijn goede kandidaten. Misschien heb je een bijzondere hobby of weet je iets bijzonder goed.

Er moet regelmatig inhoud geproduceerd worden. Deze inhoud moet geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines. Het artikel moet trefwoorden bevatten die vaak gevraagd worden.

Om geld te verdienen met affiliate marketing moet je kennis hebben van online marketing.

Schrijf je eigen blog

Zoals reeds gezegd heeft een blog bezoekers nodig. Hoeveel bezoekers je kunt trekken bepaalt uiteindelijk hoeveel inkomsten je kunt halen uit de beschreven affiliate links of het huren van advertentieruimte.

Een goede bron van inkomsten is Pay per Click reclame. Na een analyse van je website worden er geschikte advertenties getoond. Je verdient inkomen zodra iemand op deze advertentie klikt. De betaling varieert van een paar cent tot enkele euro’s per klik.

Word een beïnvloeder

YouTube heeft al veel mensen geholpen om geld te verdienen. Er is echter eerst veel te doen, want alleen goede video’s maken kans op veel kliks. Als je wilt adverteren via het YouTube partnerprogramma, kun je je aanmelden als je kanaal het afgelopen jaar ten minste 1.000 abonnees en 4.000 afspeeluren heeft gehad.

Dropshipping

Dropshipping biedt de mogelijkheid om een online winkelier te worden zonder een magazijn nodig te hebben en zonder zelfs maar de goederen te zien. De producten worden via een groothandelaar aan de klanten geleverd.

Er hoeven geen goederen gekocht en opgeslagen te worden. Daarom kan dropshipping met weinig moeite en investering worden ingevoerd.

Dropshipping omvat de volgende stappen

 • Creëer een concept
 • Zoek groothandelaar
 • Onderhandelingen voeren
 • Test producten
 • Online winkel opzetten
 • Onderhouden van de online winkel
 • Klantenadvies
 • Reclame

Met behulp van portalen zoals Shopify is het mogelijk om een passief inkomen op te bouwen. De manier waarop Amazon FBA werkt is vergelijkbaar. Als verkoper op het portaal kun je producten aanbieden die door Amazon worden opgeslagen en verzonden. Amazon vraagt hiervoor een vergoeding, die zich snel terugbetaalt als er genoeg klanten zijn.

Conclusie

Passief inkomen is in de mode. Of het nu als hobby is of als serieuze optie om financiële onafhankelijkheid te bereiken. Er zijn verschillende manieren om een passief inkomen op te bouwen. De meeste modellen kunnen via het Internet worden uitgevoerd.

Wie een aanzienlijk passief inkomen wil verdienen, zal wat tijd moeten investeren. Startkapitaal is vaak nodig. Passief inkomen moet je in kleine stapjes opbouwen. In geen geval moet je overhaast je baan opzeggen en alleen op passief inkomen vertrouwen.

Beeldbron: unsplash.com / Sharon McCutcheon

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies