Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

31Onderzochte producten

69Bestede uren

28Beoordeelde onderzoeken

131Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote pastelkrijt test 2022. Hier stellen we alle pastelkrijtjes voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste pastelkrijt voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je pastelkrijt wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Afhankelijk van wat je wilt tekenen, is zacht of hard pastelkrijt beter geschikt.
 • Kleurpigmenten blijven los op het ruwe papieroppervlak liggen tot ze gefixeerd zijn.
 • Het bijzondere schildereffect wordt bereikt door het pastelkrijt te vegen.

Pastelkrijt: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je pastelkrijt koopt

Welke vormen van pastelkrijt zijn er?

Pastelkrijtjes kunnen in verschillende vormen verdeeld worden. Er zijn ronde en vierkante pastelkrijtjes, pastelpotloden en zuivere pigmenten.

De vorm van een pastelkrijt geeft vaak de mate van hardheid aan. (Image source: Unsplash.com / Jason Leung)

Ronde pastelkrijtjes zijn meestal ook de zachte pastelkrijtjes. Ze zijn bijzonder geschikt om te vegen en dus om grote vlakken in je werk te bedekken. De ronde vorm is echter minder geschikt voor details. Vierkante pastelkrijtjes, daarentegen, zijn vooral de harde pastelkrijtjes en zijn verkrijgbaar in vierkante vorm. Door de hardheid en de hoeken zijn deze pastelkrijtjes super geschikt voor details en arceringen in je werkstukken. Vlekken maken is hier iets minder productief dan met de zachte pastelkrijtjes.

Pastelkrijtjes worden gekenmerkt door hun moeiteloze en eenvoudige toepassing. Het pastelkrijt wordt in een loodje geperst en in een houten potlood gestoken. Qua presentatie is het vergelijkbaar met kleurpotloden. Pastelkrijtjes zijn ideaal voor filigraan werk. Je hebt echter een speciale puntenslijper of een knutselmes nodig om je potloden opnieuw te slijpen. Pure pigmenten worden verkocht in potjes. De pigmenten zijn verkrijgbaar in poedervorm, want er is helemaal geen bindmiddel. Je kunt de pigmenten aanbrengen met een speciaal sponsje en spateltje en de kleuren mengen. Zuivere pigmenten zijn geschikt om over grote oppervlakken te werken.

Hoeveel kosten pastelkrijtjes?

Er zijn verschillende prijzen tussen de verschillende vormen. De kwaliteit van het pastelkrijt heeft ook een doorslaggevende invloed op de prijs. Je kunt je pastelkrijtjes kopen in verschillende sets en verpakkingen. Afhankelijk van wat je kiest, varieert de prijs tussen 6 en 200 euro.

Pastelkrijtjes Oliepastelkrijtjes Pastelkrijtjes
10€-130€ 6€-68€ 6€-200€

Welke alternatieven zijn er voor pastelkrijtjes?

Pastelkrijtjes zijn heel bijzonder in hun schildergedrag en moeilijk te vergelijken. Niettemin hebben we geprobeerd je een klein overzicht te geven van mogelijke alternatieven.

Alternatief Beschrijving
Houtskool Houtskool of houtskoolpotloden zijn erg stoffig en vlekken gemakkelijk. Ze zijn verkrijgbaar in zwart en kosten tussen 5 en 35 euro.
Aquarelpotloden Aquarelpotloden daarentegen vegen en mengen alleen als er water aan toegevoegd wordt. Ze zijn in veel verschillende tinten verkrijgbaar. Ze kosten tussen 5 en 40 euro.
Waskrijt Waskrijt is voorwaardelijk mengbaar en gemakkelijk te verwerken. Dit krijt is ook in vele kleuren verkrijgbaar. De prijs is hier 3 tot 10 euro.

Elk schildergereedschap heeft verschillende effecten. Het effect dat pastelkrijt geeft is onmiskenbaar. Het is geen toeval dat pastelkrijt al in de 15de eeuw een geliefd schildergerei was van grote kunstenaars. Het geniet ook nu nog grote populariteit.

Pastelkrijtjes maken indrukwekkend realistische schilderijen mogelijk. (Image source: unsplash.com / Samuel Castro)

Zijn pastelkrijtjes geschikt voor kinderen?

Pastelkrijtjes van hoge kwaliteit zijn vrij van schadelijke stoffen en zijn ook geschikt voor kinderen. Om zeker te zijn, neem je best contact op met de fabrikant van je keuze. Maar over het algemeen moet je op een paar dingen letten als je met de Picasso van je kind werkt. Zachte pastelkrijtjes maken stof wanneer je schildert, wat betekent dat fijne pigmenten los op de pagina liggen. Ook waar niet geschilderd is. Daarom kan het voor kleine kunstenaars moeilijk zijn om ervoor te zorgen dat hun werk niet vlekt.

Met een beetje voorbereiding kunnen zelfs de allerkleinsten ware kunstenaars worden. (Image source: pixabay.com / VISLOQ)

Om ervoor te zorgen dat het veilige plezier van schilderen met pastelkrijt niet gevolgd wordt door frustratie over een uitgesmeerd kunstwerk, zijn hier een paar handige trucjes.

 • Om het fijne stof tegen te gaan, kan je kind met een stofmasker werken. Dit garandeert dat geen fijn pigmentstof ingeademd kan worden.
 • Krantenpapier beschermt je vloer tegen de pigmenten die naar beneden druppelen.
 • Schud in een daarvoor bestemde emmer of kom gewoon het overtollige krijtstof eraf. Het pigmentstof kan verwijderd worden door er lichtjes op te tikken.
 • Bij gebruik van een schildersezel druppelt het stof vanzelf van het schilderij.
 • Blaas nooit op het papier, dit zal de fijne pigmenten overal verspreiden, op kleren, in de flat, enz…
 • Om het kunstwerk te conserveren is het raadzaam het met een Fixaktiv spray te bespuiten.

Besluit: Welke soorten pastels zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe zijn er drie verschillende soorten

 • Zacht pastelkrijt
 • Hard pastelkrijt
 • Oliepastelkrijt

We zullen de voordelen en nadelen ervan in de volgende paragrafen uitleggen om je beslissing te vergemakkelijken.

Wat zijn de kenmerken van zachte pastels en wat zijn hun voor- en nadelen?

Zachte pastelkrijtjes bevatten weinig bindmiddel en bestaan bijna geheel uit kleurpigmenten. Door het hoge aandeel kleurpigmenten is het krijt heel gemakkelijk uit te vegen. Je kunt zelfs meerdere lagen kleur aanbrengen. Je kunt de kleur ook heel gemakkelijk op het gewenste oppervlak aanbrengen. Maar ongewenste kleurpigmenten kunnen ook gemakkelijk op ongewenste delen van je werk vallen. Als je klaar bent met je werk, is er de uitdaging om het te repareren. Met zacht krijt kan dit soms moeilijk zijn.

Voordelen
 • Rijke kleuren
 • Gemakkelijk uit te vegen
 • Gemakkelijk aan te brengen
Nadelen
 • Vallende kleurpigmenten
 • Fixeerbaarheid
 • Lage opbrengst

Wat zijn de kenmerken van een hard pastelkrijt en wat zijn de voor- en nadelen?

Het harde pastelkrijt is, zoals de naam al doet vermoeden, veel harder en dichter. Het is bijzonder geschikt voor details, schetsen en om te tekenen. Ze worden vooral gebruikt als de schildering niet bevlekt mag worden. Omdat het krijt niet in zijn pigmenten uiteenvalt zodra het opgebracht is, is je harde pastelkrijt productiever en kan het gemakkelijker uitgewist worden. Harde pastelkrijtjes zijn echter niet zo gemakkelijk uit te vegen als hun zachte tegenhangers. Ze zijn ook minder geschikt om over grote oppervlakken te schilderen.

Voordelen
 • Bijzonder geschikt voor details en schetsen
 • Goede opbrengst
Nadelen
 • Moeilijker uit te vegen

Waarin onderscheidt een oliepastelkrijt zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Ook hier geeft de naam informatie over de eigenschappen. De olie in oliepastels maakt het pastel zacht en tegelijk gemakkelijk aan te brengen. De oliepastels hechten heel goed aan het papier. Ook het typische pigmentstof van pastels blijft je met oliepastels bespaard. Je moet er echter rekening mee houden dat oliepastels nogal moeilijk uit te vegen zijn. Je oliepastels kunnen ook uitdrogen en gaan helaas niet oneindig lang mee.

Voordelen
 • Intensieve kleuren
 • Stofvrij
 • Fixatie niet nodig
Nadelen
 • Uitdrogen van de kleurpotloden, Slechte vlekken

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om pastelkrijtjes te vergelijken en te beoordelen

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke pastelkrijtjes. De criteria die je kunt gebruiken om pastelkrijtjes te vergelijken zijn o.a.

 • Pigmentatie
 • Smudgen
 • Lichtechtheid
 • Krijt vorm

In de volgende paragrafen leggen we uit wat voor elk criterium belangrijk is.

Pigmentatie

Pigmentatie is een belangrijk kwaliteitskenmerk omdat het verantwoordelijk is voor de kleurenpracht. Pastelkrijtjes bestaan uit pigmenten en een bindmiddel. Als je een zacht krijt kiest, heeft het weinig bindmiddel. Het stoft direct op het papier zodra je begint te schilderen. Dit stof zijn de pigmenten. Harde pastels kunnen ook sterk gepigmenteerd zijn. Met de hoog gepigmenteerde pastelkrijtjes kun je gemakkelijk de gewenste kleurintensiteit bereiken.

Vlekken maken

In principe geldt: hoe zachter het krijt, hoe beter je het kunt vlekken. Smudgen geeft een heel bijzonder effect dat typisch is voor pastelschilderen. Door te vegen kun je de kleuren ook in elkaar laten overlopen. Als je echter scherpe lijnen en grenzen wilt krijgen, heb je harde pastelkrijtjes nodig. Deze pastelkrijtjes bevatten meer bindmiddel, dat voorkomt dat ze stoffig worden. Harde krijtjes zijn moeilijk uit te vegen.

Lichtechtheid

Lichtechtheid betekent een constante kleur bij blootstelling aan licht. Vooral direct zonlicht doet kleuren ontbinden. De weerstand van de kleur tegen licht wordt aangegeven op een schaal van één tot acht. Sommige fabrikanten tonen de lichtechtheid door middel van sterren op hun producten. Hoe hoger het getal (of hoe meer sterren), hoe hoger de lichtechtheid van de kleur. Wat dit voor jou betekent is dat als de pastelkrijtjes lichtecht zijn, je kunstwerk intact blijft. Met andere woorden, de kleuren vervagen niet.

Kleurkrijt vorm

Pastelkrijtjes zijn er in verschillende vormen. De juiste vorm voor je kunstwerk hangt af van wat je wilt tekenen. Een ronde vorm duidt meestal ook op een zacht pastelkrijt. Deze zijn gemakkelijk uit te vegen en kunnen over een groot oppervlak gebruikt worden. Hoekige vormen (vaak vierkant) zijn een gebruikelijke vorm voor hardere pastelkrijtjes. Hun hoekige vorm maakt scherpe lijnen en schetsen voor je kunstwerk mogelijk. Pastelkrijtjes brengen het comfort van gewone stiften met zich mee. Je handen blijven schoon tijdens het tekenen. Het vermindert ook het risico dat je per ongeluk iets veegt, zelfs tijdens het tekenen. Pure pigmenten kun je op het papier aanbrengen met een hulpmiddel of direct met je vinger. Dit voorkomt automatisch vlekken.

Wetenswaardigheden over pastelkrijt

Pastelkrijt fixeren

Fixeren is een noodzakelijke stap om te zorgen dat je kunstwerk lang meegaat. Pastelkrijtjes bestaan hoofdzakelijk uit pigmenten en in de tweede plaats uit bindmiddel. Door het krijt op het papier te drukken, worden de pigmenten vrijwel verkruimeld. De pigmenten blijven echter alleen los op het papieroppervlak liggen. Zonder fixatief kunnen ze uitsmeren of helemaal van het oppervlak druipen. Als je echter te veel fixatief gebruikt, kan de kleur zijn helderheid verliezen. De kleuren zien er doffer uit.

Accessoires voor pastelkrijt schilderen

Behalve het pastelkrijt heb je in principe nog vier andere gebruiksvoorwerpen nodig.

 • Papier waarop je wilt tekenen. Je krijgt het mooiste resultaat met het speciale pastelpapier, want dat heeft een ruw oppervlak. De pigmenten hechten zich bijzonder goed aan dit oppervlak. Maar andere soorten papier zijn ook heel geschikt. Probeer gewoon uit welke het beste bij je past.
 • Gum waarmee je correcties kunt aanbrengen. Een gewone gum heeft de neiging het pastelkrijt te bevlekken in plaats van het netjes te verwijderen.
 • Kleurvormers (siliconenkwastjes), estomps (papieren wissers) of wattenstaafjes zijn goed om te vegen. Sommige kunstenaars gebruiken ook graag hun vinger.
 • Fixaktiv is nodig om je schilderwerk op lange termijn in stand te houden. Er zijn hiervoor speciale fixeermiddelen te koop in online winkels of in je kunstbenodigdhedenwinkel. Je kunt het echter het beste buiten gebruiken, want het is niet aan te bevelen de dampen in te ademen.

Beeldbron: unsplash.com / Peter Feghali

Recensies