Laatst bijgewerkt: 28-08-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

17Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Of je nu graag naar muziek luistert, films kijkt of videogames speelt, met goede pc-speakers kun je zelfs op je computer of laptop genieten van het beste geluid. Er bestaan veel verschillende soorten speakers voor de pc. Het kan daardoor soms moeilijk zijn om een keuze te maken. Met deze shopgids hopen we je te helpen om de pc-speakers te vinden die het beste bij je passen.

Bij het kopen van pc-speakers zijn er talloze aspecten waar je rekening mee moet houden. Ben je op zoek naar een draadloze speaker of geef je juist de voorkeur voor speakers met kabel? Wil je een surround sound system? Misschien ben je wel op zoek naar pc-speakers voor zeer specifieke doeleinden. In dit artikel vind je de antwoorden op al je vragen rondom pc-speakers.
Belangrijk om te weten

  • Het vermogen van de luidsprekers staat niet synoniem voor de kwaliteit ervan. Een speaker van meer dan 20 Watt is meestal voldoende. Als je op zoek bent naar een bepaald geluid, bijvoorbeeld een heel puur geluid of een geluid dat rijk is aan texturen, is het extra belangrijk om je te concentreren op aspecten zoals frequentiebereik.
  • Draadloze pc-speakers kunnen hele goede speakers zijn. Je moet echter wel de codec beoordelen om er zeker van te zijn dat de compatibel is met het apparaat. Afhankelijk van de geluidskwaliteit waar je naar op zoek bent of het hulpprogramma dat je wilt gebruiken, kies je voor het een of het andere model.
  • Als je op zoek bent naar pc-speakers om films mee te kijken, raden we je aan om voor een 5.1-apparaat te kiezen. Niet alle 5.1-systemen zijn echter compatibel met computers. Gelukkig zijn er adapters die je bij dit probleem kunnen helpen. De kwaliteit van dit soort speakers is meestal erg hoog dankzij het surroundgeluid.

Onze selectie: De beste pc-speakers op de markt

Een paar decennia geleden was het aanbod van pc-speakers op de Nederlandse markt nog niet zo groot. In de afgelopen 15 jaar is dit aanbod echter exponentieel toegenomen dankzij ontelbare technologische ontwikkelingen, zoals op het gebied van de verbinding met de hoofdapparaten. Hieronder vind je een lijst met de beste pc-speakers van 2022. Van compacte modellen tot surround sound speakers die voor een complete beleving zorgen.

De pc-speakers met de beste prijs-kwaliteitsverhouding

Op de eerste plaats in onze selectie staan de Z200 multimediale speakers van Logitech. De speakers maken een vol en rijk geluid en vullen je huis met een heldere akoestiek. De speakers zijn voorzien van 2 drivers per satelliet. Ze bieden 10 Watt piekvermogen. Dankzij het controlewiel heb je de volledige controle over de bas. De speakers leveren een extra diepe bas. Het apparaat beschikt over een audio-ingang en een AUX-aansluiting van 3,5 mm.

Een andere handige functie is de ingebouwde koptelefoonaansluiting. De speakers zijn compatibel met tv’s, laptops, computers, smartphones, tablets en muziekspelers. Het apparaat heeft een modern ontwerp en biedt voldoende vermogen voor een gebalanceerd stereogeluid met heldere en kamervullende diepten. Of je nou wilt genieten van muziek in de slaapkamer, keuken of woonkamer, de perfect afgestemde luidsprekers bieden overal een krachtig en stijlvol geluid.

De beste pc soundbar

Deze stijlvolle horizontale Trusto Asto PC speaker is zo ontworpen dat deze precies onder een monitor past. De speaker is voorzien van een grote verlichte volumeknop heeft een handige microfoon- en koptelefoonaansluiting aan de voorkant. De kabellengte van deze speaker is 1,4 meter. Deze speakerset heeft een piekvermogen van 12 Watt. De speakerset heeft een USB-aansluiting zo sluit je deze direct aan op je pc of laptop, plug en play. Een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding!

Het beste pc-multimedia speakersysteem

Met 120 watt* piekvermogen levert het Logitech Z533-multimediaspeakersysteem krachtige akoestiek met rijke lage tonen en gedetailleerde hoge tonen voor een robuust, kamervullend geluid. Via meerdere ingangen, waaronder 3,5mm- en RCA-ingangen, kun je vrijwel elk apparaat met een audio-uitgang aansluiten, zoals een computer, tablet, smartphone, of zelfs een tv.
Bedrade bedieningseenheid voor gemakkelijke toegang tot volumeknop, aan-uitknop en basregelaar.

De beste compacte pc speakers

Voor mensen die op zoek zijn naar een compacte speakerset die niet onnodig veel ruimte inneemt is de Trust Leto 2.0 speakerset ideaal. Hij is klein, compact en heeft een strak design. De kabellengte van de speakers naar de pc is 1 meter. Ondanks het kleine, compacte design van de Leto speakerset is de geluidskwaliteit verrassend. Dit maakt de speakerset ideaal voor onderweg in combinatie met je laptop. Daarnaast kun je hem natuurlijk ook gebruiken voor je vaste pc om bijvoorbeeld, Youtube filmpjes te bekijken of muziek te luisteren.

Shopgids: Alles wat je moet weten over pc-speakers

Voor geluidsfans is een goede speaker een essentieel randapparaat. Ook voor mensen die gewoon graag een muziekje op de achtergrond aanzetten, trouwens. Het kopen van een goede pc-luidspreker kan je leven veranderen door je geluidservaring te verbeteren. Om optimaal van je favoriete videogames en films met een goede geluidskwaliteit te genieten, moet je eerst een aantal belangrijke aspecten van pc-luidsprekers kennen. Hieronder helpen we je door de meest gestelde vragen over pc-speakers te beantwoorden.

Pc-speakers

PC-speakers zijn onmisbaar voor liefhebbers van muziek en geluid. 
(Bron: Kzenon: 20180011/ 123rf.com)

Wat zijn pc-speakers precies?

Een pc-luidspreker is een randapparaat dat is ontworpen om de geluidskwaliteit van een computerapparaat te verbeteren. Het ontwerp is meestal gericht op de muziek- en gamingwereld. Dankzij goede pc-speakers kun je genieten van een unieke geluidservaring. Ze helpen je om volledig in de muziek of de games te komen. Of om te ontsnappen aan het basisgeluid van de luidsprekers die standaard met een computer of laptop worden meegeleverd.

Veel pc-speakers hebben daarnaast nog andere functies. Ze dienen niet alleen voor het spelen van games of luisteren naar muziek. Sommige modellen zoals 5.1 surrounds zijn bijvoorbeeld perfect voor het bekijken van series of films.

De modellen met een breed frequentiebereik zijn een geweldige optie om naar muziek te luisteren. Er is voor ieder wat wils!

Wat voor soort pc-speakers zijn er?

De keuze voor een speaker hangt van veel verschillende soorten factoren af. Naast het prijskaartje, is het vooral belangrijk om te kijken naar de manier waarop je de speakers wilt gaan gebruiken. Ook de ruimte die je over hebt voor de speakers is essentieel, omdat je afhankelijk van het type luidspreker dat je kiest, een groter of een minder groot apparaat kwijt moet kunnen. Hieronder laten we het verschil zien tussen de 2.0-, 2.1- en 5.1-luidsprekers.

Elk van hen vertoont opmerkelijke verschillen. Ieder model heeft zijn eigen voor- en nadelen. De eigenschappen bepalen de geluidskwaliteit en de manier waarop je de apparaten het beste kunt gebruiken. De Logitech Z200 speakers zijn een uitstekend voorbeeld van PC 2.0-luidsprekers. Een ideale optie als je geen 2.1-model kwijt kunt. In de onderstaande video vind je een review van de Z200 speakers:

2.0: De speakers bestaan uit 2 luidsprekers en zijn over het algemeen van goede kwaliteit. Ze bevatten geen subwoofer. Goede kwaliteit 2.0-luidsprekers zijn bijzonder veelzijdig. Ze zijn (meestal) de meest betaalbare optie. De beste modellen bieden een helder geluid en een rijke textuur. Ze hebben vaak diepe bassen. Bij sommige modellen kun je een subwoofer toevoegen.

2.1: De 2.1 modellen zijn gebaseerd op 2 luidsprekers. Ze omvatten een subwoofer. Het zijn modellen die zijn ontworpen om een bas met een grotere kwaliteit te bieden. Ze nemen meer ruimte in beslag dan 2.0-luidsprekers. Als de speakers niet in balans zijn, kunnen ze vervormingsproblemen veroorzaken. Er zijn genoeg betaalbare modellen te vinden, hoewel ze meestal duurder zijn dan de 2.0-luidsprekers.

5.1: Deze modellen zijn met name geschikt voor film- en videogameliefhebbers. Ze hebben een subwoofer. De apparaten bestaan uit verschillende luidsprekers (er zijn ook 7.1 versies). De 5.1 luidsprekers bestaan uit 4 surround-luidsprekers, een centrale luidspreker en een subwoofer. Over het algemeen zijn dit duurdere apparaten dan de 2.0 en 2.1 modellen. Ze vereisen meestal veel ruimte. Voor de beste 5.1-luidsprekers is er aan het begin dus een grotere investering nodig.

Wat is de impedantie van pc-speakers?

De wereld van speakers is complex. Er zijn veel aspecten die de kenmerken en prestaties ervan beïnvloeden. Een van die aspecten is de impedantie van pc-luidsprekers. Impedantie is een aspect dat wordt gemeten in ohm en dat de weerstand die de elektrische stroom in de geleider ondervindt weerspiegelt.

Een lagere impedantie vertaalt zich in een betere doorgang van elektrische stroom door de pc-luidsprekers. Dit betekent dat het geluid dat uit de speakers komt, meer op het originele geluid lijkt. Maar wees voorzichtig, want als de impedantie van de luidspreker hoger is dan die van het apparaat dat het geluid uitzendt, hoor je niets meer.

PC speaker and amplifier on table with display monitor

Als je speakers voor je computer koopt, is het belangrijk om naar de compatibiliteit met de andere apparaten te kijken.
(Bron: Jitjong: 100119042/ 123rf.com)

Wat is het frequentiebereik van pc-speakers?

Zoals aangegeven door diverse experts op het gebied van het menselijk gehoor, neemt het menselijk oor frequenties waar tussen 20 Hz (lagere toon) en 20 kHz (hogere toon). Lage tonen variëren van 10 Hz tot 256 Hz, gemiddelde tonen van 256 Hz tot 2000 Hz en hoge tonen van 2000 Hz tot 20.000 (20 kHz).

De beste pc-speakers houden rekening met deze cijfers en de mogelijkheden van het oor. Een goede luidspreker kan minimale frequenties van 18 Hz en maximale frequenties van 20.000 Hz weergeven. We raden je aan om rekening te houden met het frequentiebereik bij het kiezen van een luidspreker en te kijken of deze meer gericht is op hoge tonen, de bas of gebalanceerde tonen.

Wat is de gevoeligheid van pc-speakers?

De gevoeligheid van een luidspreker geeft aan hoeveel decibel aan geluid een luidspreker op één meter afstand produceert bij een vermogen van één watt. De gevoeligheid wordt uitgedrukt in decibel (dB). Het geeft de maximale geluidsintensiteit aan die wordt gegenereerd door een akoestische druk op je oor. Houd er rekening mee dat 140 dB de maximale grens is. Een limiet van 100 dB is meer gebruikelijk.

De gevoeligheid hangt rechtstreeks samen met het vermogen van de speakers. Het continu/nominaal uitgangsvermogen totaal, uitgedrukt in RMS, geeft het maximum aan dat de luidspreker kan spelen voordat deze begint te vervormen. Het overschrijden van die drempel kan de luidsprekers ernstig beschadigen. In de video hieronder, wordt het belang van het vermogen van speakers meer gedetailleerd uitgelegd:

Wat zijn de filters van pc-speakers?

De beste pc-speakers gebruiken een reeks filters. Dankzij deze filters zijn de speakers in staat om de verschillende geluidsgolven van de lage, gemiddelde en hoge frequenties te verspreiden door de verschillende stuurprogramma’s die zijn bedoeld om elk frequentiebereik te verwerken. In meer technische termen zijn dit: woofer (bas), mediadriver (gemiddeld) en tweeter (hoog).

In de gevallen waarin de luidspreker een stuurprogramma heeft voor elk frequentiebereik, gaat het om een drieweg-luidspreker. De andere optie is een tweeweg-luidspreker (tweeter en mediastuurprogramma voor gemiddelde en lage frequenties). Hoe meer wegen, hoe hoger de kwaliteit van de frequentieweergave. Dit is een criterium dat door de echte fans gewaardeerd zal worden, vooral als je veel naar muziek luistert.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Computer-expert Paco Rodríguez constateert “dat alle speakers op de markt niet hetzelfde klinken (…) is iets waar niemand aan ontsnapt”. Het vinden van de beste pc-speakers is niet altijd makkelijk. Er is veel keuze en alle fabrikanten claimen de ultieme speaker te hebben. Om je verder te helpen, vind je hieronder een overzicht van de belangrijkste aankoopcriteria bij de aanschaf van nieuwe pc-speakers:

Draadloos of met kabel

Zowel draadloze modellen als pc-speakers met kabel kunnen van hoge kwaliteit zijn. Steeds meer gebruikers kiezen voor een draadloos model. Ze bieden meer mobiliteit. Op hetzelfde kwaliteitsniveau hebben de beste bluetooth pc-luidsprekers echter vaak een hogere prijs. Maar gelukkig zijn er ook voldoende opties te vinden met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Als je een goede draadloze speaker wilt, raden we je aan om rekening te houden met het profiel ervan. Het is belangrijk om van tevoren te controleren met welke codecs ze compatibel zijn. In grote lijnen zijn er 3 soorten, hieronder zie je welke. Afhankelijk van hoe belangrijk de geluidskwaliteit voor je is, moet je een model kiezen dat compatibel is met de ene of de andere codec.

Close-up of a minimalist workspace with a desktop computer and speakers on a white desk in a modern home office interior. Real photo.

Er zijn veel pc-speakers met moderne en elegante ontwerpen verkrijgbaar op de Nederlandse markt. 
(Fuente: Białasiewicz: 108021990/ 123rf.com)

Codecs en bluetooth

SBC: Zijn compatibel met A2DP bluetooth-luidsprekers. De SBC-codec is ook compatibel met MP3- en AAC-formaten, indien aangegeven. De audio beschikt over een 320 kbps bitrate, ideaal voor het luisteren naar muziek van streamingdiensten. Het kan samplefrequenties van 44,1 Khz verzenden. De audio die het biedt is van vrij goede kwaliteit. Dit geldt niet voor de goedkopere modellen.

APTX: Coderen audio met een zeer hoge efficiëntie. Het kan meer informatie verwerken en beschikt over verschillende alternatieven (APTX LL en APTX HD). Zijn onderdeel van pc-luidsprekers en high-end Bluetooth-hoofdtelefoons. Zijn perfect als je op zoek bent naar geluiden die verder gaan dan de ‘normale’ muziek.

AAC: Zijn vergelijkbaar met de SBC-modellen. Het verschil ligt vooral in de superieure geluidskwaliteit ervan. Meer gebruikt voor speakers dan voor koptelefoons. Deze soort is vooral populair geworden dankzij het Apple iTunes-platform.

Compatibiliteit

Over het algemeen zijn de beste pc-speakers compatibel met alle soorten computers. Op sommige verpakkingen zul je lezen dat de speakers compatibel zijn met de nieuwste versies van Windows of andere besturingssystemen. Dit betekent vaak dat ze ook met eerdere versies zullen werken. Maar let op: Dit is zeker niet altijd het geval!

Vooral met betrekking tot de 5.1-luidsprekers moet je extra voorzichtig zijn. Dit type luidspreker wordt meestal niet met pc-gebruikers in gedachten gemaakt. Ze zijn echter ideaal als je graag films kijkt op je computer of geniet van surround sound. We raden je in ieder geval altijd aan om te controleren of de speakers compatibel zijn met je computer of laptop.

Vermogen en kwaliteit

Er is een grote kans dat je geneigd bent om de luidsprekers te kiezen die het grootste vermogen (in Watt) bieden. Echter, een speaker met veel vermogen maar bijvoorbeeld weinig gevoeligheid, is niet altijd de beste keuze. Vaak adverteren fabrikanten met een hoog vermogen, om andere gebreken te verbergen. Onthoud daarom: Een hoog vermogen staat niet altijd synoniem voor kwaliteit.

Het is lastig om de kwaliteit van een luidspreker te bepalen zonder deze eerst uit te proberen. Zelfs kwaliteitsmerken kunnen in real life tegenvallen. Goed om te weten daarom is dat bijna alle opties die 20 Watt of meer bieden, aan je wensen zullen voldoen. Met dit type luidsprekers vul je vrijwel elke kamer in je huis met een krachtig en vol geluid. Maar let op, zoals hierboven aangegeven, vergeet nooit naar andere kenmerken als de gevoeligheid en RMS van het apparaat te kijken.

Connectiviteit

Als je een beetje old school bent, is er een grote kans dat je overweegt om pc-speakers met kabel te kopen. De keuze voor een draadloze of een bekabelde speaker is erg persoonlijk. Beide soorten hebben voor- en nadelen. Het eerste wat je altijd moet controleren is de compatibiliteit van de apparaten. Daarna volgt de keuze van de manier waarop je de speakers op het apparaat dat het geluid verzendt aansluit.

AUX-uitgangen (3,5 mm) zijn de meest voorkomende uitgangen. De meer geavanceerde luidsprekers hebben mogelijk zelfs 3 AUX-poorten. Aan de andere kant zijn er de RCA-speakers, die niet specifiek voor computers bedoeld zijn, maar die je wel kunt gebruiken met adapters.

Wist je al dat ook een verbinding middels een USB-kabel een voordelige optie is? Het helpt je om het energieverbruik te verminderen.

Gewenst gebruik

Het doel waarvoor je de pc-speakers wilt aanschaffen, zal uiteindelijk voor een groot gedeelte bepalen welk model je nodig hebt. Kijk je graag films op je computer? Dan raden we je aan om te kiezen voor een 5.1- of een 2.1 model met een midden/hoog bereik-systeem. Ben je een gamer? Dan moet je misschien voor een 2.1- of een 2.0 speaker gaan, met een midden/hoog bereik.

Als je de speakers voor je pc wilt gebruiken om naar muziek met een verbeterde kwaliteit te luisteren, kan een goed betaalbare 2.0-luidspreker voldoende zijn. Vergeet niet om ook naar de overige kenmerken van de apparaten te kijken. Vind je een zware bas belangrijk? Zoek dan naar een 2.1-model met een aangepast frequentiebereik. Als je graag het geluid van de speakers wilt aanpassen, moet je een model met equalizers kopen.

Samenvatting

Met de juiste pc-speakers kun je voortaan ook vanaf je computer of laptop genieten van goede muziek en films. De beste pc-speakers hoeven niet de duurste te zijn. Als je nieuwe speakers wilt kopen, is het belangrijk om van tevoren de verschillende modellen te onderzoeken. Niet alle soorten luidsprekers zijn geschikt voor iedere situatie. Zo zijn er bijvoorbeeld opmerkelijke geluidsverschillen tussen de 3 soorten geluidssystemen: 2.0, 2.1 en 5.1.

Het allerbelangrijkste is om te beslissen of je op zoek bent naar luidsprekers die meer gericht zijn op het afspelen van muziek, films of het spelen van videogames. We raden je ook aan om naar aankoopcriteria als het vermogen, de impedantie en het frequentiebereik van de speakers te kijken. In dit artikel vind je de antwoorden op al je vragen rondom pc-speakers.

Vond je onze shopgids over pc-speakers interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel op social media met je vrienden en familie!

(Bron van de header afbeelding: Dhru J : fO6OHNWfLxc/ Unsplash.com)

Recensies