klassieke kachel
Laatst bijgewerkt: 25-09-2020

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

35Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

94Verzamelde opmerkingen

Pelletkachels zijn een van de meest populaire opties als het gaat om het verwarmen van ons huis. In een pelletkachel kun je kleine geperste houtkorrels verbranden. Het is een goedkope en duurzame manier om je woning te verwarmen. Door de geavanceerde techniek hebben pelletkachels een optimale verbranding en een zeer hoog rendement.

Pelletkachels hebben doorgaans een vermogen tussen de 5 en 13 kW, wat meer dan voldoende is om ruimtes tot 125 m2 te verwarmen. We moeten ze niet verwarren met biomassaketels, die naast houtpellets ook olijvenpitten, amandelschalen of brandhout als brandstof kunnen gebruiken. In deze shopgids laten we je zien wat de beste pelletkachels zijn en op welke factoren je nog meer moet letten bij je aankoop.
Belangrijk om te weten

  • Een van de meest populaire verwarmingssystemen van dit moment zijn pelletkachels. Deze apparaten gebruiken houtpellets als brandstof, een materiaal met een groot verwarmingsvermogen dat ook nog eens goed is voor het milieu. Pelletkachels vereisen aanvankelijk een aanzienlijke investering. Maar wees niet bang, deze investering zal zich dankzij het hoge rendement in een korte tijd gemakkelijk terugverdienen.
  • Pelletkachels zijn veilige en betrouwbare apparaten, omdat ze systemen hebben die incidenten detecteren. Bovendien kunnen houtpellets niet exploderen. Het gebruik ervan heeft meer voor- dan nadelen, hoewel bij het gebruik rekening moet houden met een aantal belangrijke factoren, zoals de installatie van een rookafvoer.
  • Voor de investering van een pelletkachel is het verstandig om een aantal basisaanbevelingen op te volgen. Let bij je aankoop bijvoorbeeld op factoren zoals het verwarmingsvermogen, het elektriciteitsverbruik, de prestaties en de onderhoudstaken van het desbetreffende apparaat.

Onze selectie: De beste pelletkachels op de markt

Ben je op zoek naar de beste pelletkachel? We helpen je graag. Ons team van experts heeft een selectie voor je gemaakt met de vijf beste pelletkachels die op de markt verkrijgbaar zijn. Hoewel een pelletkachel in eerste instantie een grote investering vereist, zul je er dankzij de lagere brandstofkosten en het grote rendement, op de langere termijn veel geld mee besparen.

De pelletkachel met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Deze pelletkachel van de prestigieuze fabrikant Carinic heeft een grote ruit, zodat je de vlam goed kunt zien. De kachel is dagelijks en wekelijks programmeerbaar. Het model heeft een multifunctionele controle-eenheid, waarmee je de werking van het apparaat eenvoudig van tevoren programmeert.

De kachel is verkrijgbaar in de kleuren rood, zwart en wit. Het allergrootste voordeel aan deze pelletkachel vinden we het stijlvolle design. Voor een vriendelijke prijs ontvang je een pelletkachel die aan al je wensen voldoet.

De beste pelletkachel met compacte afmeting

De Julia Next pelletkachel van Italfuoco is een praktische en luxe pelletkachel. Dankzij haar compacte afmeting past de Julia eenvoudig in ieder soort ruimte. Samen met het stijlvolle design, maakt dit dat de kachel een mooi sieraad voor je woonkamer is.

De kachel is niet goedkoop, maar biedt een zeer goede kwaliteit. De brander is gemaakt van duurzaam gietijzer. Een ander voordeel van dit model is dat het weinig geluid maakt. De kachel geeft bovendien zeer snel een heerlijke warmte af.

De beste pelletkachel met een maximaal rendement van 90%

Deze Eva Calor pelletkachel van 9 kW kenmerkt zich door zijn zeer moderne en originele stijl, dankzij de metalen bekleding die van beneden naar boven buigt en zo een prachtig tintje aan de pelletkachel geeft. De kachel heeft een matzwarte kleur, waardoor het apparaat in ieder soort interieur thuisplaat.

Het maximale rendement is 90%. Dat is veel! De pelletkachel verwarmt je huis gelijkmatig. Met de afstandsbediening kun je het apparaat ook vanaf een afstandje bedienen.

De beste budget pelletkachel

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

De pelletkachel van Eldstad heeft een verwarmingsvermogen van 9,4 kW en 5 verschillende instelbare verwarmingsniveau’s. De kachel is ook te bedienen met de meegeleverde afstandsbediening. Het apparaat is compact en dus eenvoudig overal te plaatsen.

Wat misschien nog wel het belangrijkste punt is, is de prijs van dit product. In vergelijking met de andere kachels is deze pelletkachel een stuk goedkoper. Toch doet hij niet onder voor veel pelletkachels die net een beetje duurder zijn.

Shopgids: Alles wat je moet weten over pelletkachels

Een groeiend bewustzijn over het milieu zorgt ervoor dat veel mensen zich steeds beter bewust worden van de noodzaak om duurzame verwarmingssystemen te gebruiken. Pelletkachels zijn daarmee een van de populairste alternatieven om je huis te verwarmen. Wil je weten hoe een pelletkachel werkt en welke voordelen het apparaat biedt? Lees snel verder!

meisje dat fornuis kiest

Pelletkachels lijken qua ontwerp een beetje op de traditionele open haard.
(Bron: Stocked House Studio: 56144260/ 123rf.com)

Hoe werkt een pelletkachel?

De werking van een pelletkachel is eigenlijk vrij simpel. Voordat je de kachel aanzet, moet je deze vullen met houtpellets. De houtpellets worden door middel van een wormwiel automatisch naar de verbrandingsruimte getransporteerd. Om de vlam aan te krijgen, perst het toestel lucht door de verbrandingsruimte, waarna de lucht door de warmtewisselaar gaat circuleren en zo, opgewarmd, naar buiten ontsnapt.

Na ontsteking wordt de elektrische weerstand die de eerste pellets verbrandt uitgeschakeld.

Daarna begint de kachel automatisch te werken. Het systeem doseert de juiste hoeveelheid brandstof, waardoor het apparaat zeer efficiënt en duurzaam te werk gaat. Normaalgesproken wordt de lucht geabsorbeerd vanuit de kamer waar de kachel staat. Er zijn echter ook modellen die de lucht vanuit de buitenlucht halen.

De rook van de kachel wordt afgevoerd via een schoorsteenkanaal dat naar buiten moet leiden. Zowel de rook als de gassen die vrijkomen bij het verbranden van de pellets worden op hun beurt weer gebruikt om meer warmte op te wekken en zo de uitstoot van kooldioxide te verminderen. De kachel schakelt zichzelf automatisch uit en vermindert geleidelijk de verbranding van de houtrestanten.

close-up over de verbranding van een pelletkachel

Pelletkachels zijn een van de meest populaire opties als het gaat om het verwarmen van ons huis.
(Bron: Pixinoo: 24953990/ 123rf.com)

Voordelen van pelletkachels

Eerder in deze shopgids vertelden we je al over een aantal voordelen van pelletkachels, zoals hoe duurzaam en efficiënt deze apparaten zijn. Hieronder vind je de rest van de belangrijkste voordelen van dit product:

  • Pelletkachels zorgen voor een aangename warmte in huis. De warmte die door deze kachels wordt gegenereerd, is heel anders dan die van andere verwarmingssystemen. Ze verwarmen niet alleen de lucht op natuurlijke wijze, ze stralen door hun vlam ook een aangename warmte uit.
  • Ze zijn erg compact. Houtpellets nemen veel minder ruimte in dan de stukken hout die je voor een houtkachel nodig hebt. Pelletkachels zijn daarom ideaal als je niet zoveel ruimte hebt om brandstof op te slaan.
  • Je spaart geld. Hoewel de initiële investering misschien aan de hoge kant is, zijn pelletkachels op de lange termijn goedkoper dan de meeste andere verwarmingssystemen. De brandstof is vrij goedkoop, de prijs is stabiel en je verbruikt ongeveer 100% van het materiaal dat je koopt om warmte te genereren.
  • Makkelijk te gebruiken. De meeste pelletkachels hebben programma’s die vooraf instelbaar zijn en werken met geautomatiseerde bedieningselementen. Sommige modellen kunnen zelfs worden bediend via een afstandsbediening of vanaf je mobiel.
  • Veilig. In tegenstelling tot verwarmingssystemen op basis van fossiele brandstoffen, zoals gas, zijn pelletkachels volkomen veilig, aangezien er geen kans op explosie bestaat.
  • Geen vieze geurtjes. Bij het verbranden van pellets komt geen geur vrij, zoals het geval is bij veel andere brandstoffen.
  • Veelzijdigheid. Pelletkachels zijn zeer veelzijdige apparaten. De kachels zijn zowel geschikt voor het verwarmen van één of meerdere kamers (mits de kachel meerdere kanalen heeft), als voor het verwarmen van bijvoorbeeld een kleine vloer.

Pelletkachels hebben een zeer hoog rendement tot wel 94%. Bijna alle energie wordt dus omgezet naar warmte. Zoals je ziet, zijn er veel verschillende voordelen aan het gebruik van een pelletkachel.

Pijnboompellets voor een muur van brandhout

Houtpellets zijn geperste houtkorrels van ongeveer twee centimeter. Ze bevatten geen chemische toevoegingen en zijn meestal gemaakt van houtresten uit de houtindustrie. (Bron: Sabeva: 30575956/ 123rf.com)

Welke soorten pelletkachels zijn er?

De meest voorkomende pelletkachels zijn warmelucht pelletkachels. Dit soort kachels blaast de opgewarmde lucht de ruimte in. Hier bestaat ook een variant op: de pelletkachels met kanalisatie.
Deze pelletkachels geven de mogelijkheid om een ​​of meerdere kanalen aan elkaar te verbinden om verschillende aangrenzende kamers tegelijkertijd te verwarmen.

CV pelletkachels verwarmen het water dat door een radiatorsysteem of door de vloerverwarming circuleert. Er zijn ook pelletkachels met een ovenfunctie, wat betekent dat je er mee kunt koken, door bijvoorbeeld pizza’s te bakken. Sommige pelletkachels lijken erg op traditionele kachels, waardoor ze naast als kachel en oven, ook als decoratief accessoire in je woonkamer functioneren.

Inzet pelletkachels lijken qua uiterlijk erg op de traditionele open haard. Het is een verbrandingssysteem, dat is afgescheiden van de ruimte waarin de kachel staat. Op die manier kun je het apparaat eenvoudig reinigen en onderhouden. Door hun plaatsing in de muur zien ze er bovendien erg mooi uit, aangezien de rookafvoerkanalen niet zichtbaar zijn.

gezin met houtkachel

Pelletkachels zijn veiligen en betrouwbare apparaten, omdat ze systemen hebben die incidenten detecteren. (Bron: Dealer: 5935254086/ Flickr.com)

Zijn pelletkachels veilig?

Hoewel pelletkachels redelijk veilig zijn, kunnen er, als je niet goed oplet, toch ongelukken gebeuren. Gelukkig hebben de kachels een reeks beveiligingsmaatregelen om incidenten te voorkomen. De meest voorkomende is de detector van een abnormale temperatuurstijging.

Bij een abnormale temperatuurstijging schakelt de kachel zichzelf automatisch uit. Dit proces mag niet worden onderbroken door de stroom van het apparaat uit te schakelen.

Pelletkachels gebruiken voor de verbranding van de houtpellets een elektronisch geregelde ventilator. Op deze manier wordt de toevoer van zuurstof naar de vlam gegarandeerd, waardoor de uitstoot van koolmonoxide wordt voorkomen. Dit type gas doodt alleen al in de Verenigde Staten elk jaar tussen de 500 en 1.000 mensen en wordt geproduceerd door de onvolledige verbranding van op koolstof gebaseerde materialen, zoals kolen of diesel.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hierboven vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over pelletkachels. Nu is de beurt aan jou! Om je te helpen de pelletkachel te vinden die het beste bij je past, hebben we een lijstje gemaakt met de belangrijkste criteria waar je op moet letten bij de aankoop van een pelletkachel. Het zijn tenslotte niet bepaald goedkope artikelen. Houd dus rekening met de volgende factoren, om spijt van je aankoop te voorkomen:

Energieverbruik

De meeste pelletkachels hebben elektrische stroom nodig om de verbranding van de houtpellets te starten, de ventilator in beweging te brengen, de brander van stroom te voorzien en andere functies uit te voeren. De meeste energie wordt verbruikt wanneer de weerstand wordt ingeschakeld om de pellets te ontsteken. Het energieverbruik van een pelletkachel is afhankelijk van het vermogen van het model.

Een pelletkachel verbruikt gemiddeld ongeveer 300 watt bij het opstarten van de kachel. Tijdens het brandproces verbruikt de kachel ongeveer 25 tot 50 watt. Sommige experts zeggen dat het stoken op pellets tot 30 tot 50% voordeliger is dan het stoken op aardgas. Het is daarbij wel belangrijk om de pelletkachel met het juiste vermogen te kiezen.

Architectuurinterieurs, modern huis

Een pelletkachel verbruikt gemiddeld ongeveer 300 watt bij het opstarten van de kachel.
(Bron: Zveiger: 55519320/ 123rf.com)

Vermogen

Om het benodigde vermogen te berekenen dat je nodig hebt om je huis te verwarmen, moet je niet alleen rekening houden met de afmetingen van de ruimte, maar ook met het heersende klimaat en de isolatie van het gebouw waar je woont. Over het algemeen geldt dat elke kilowatt aan vermogen een ruimte van 10 m2 kan verwarmen, wat betekent dat een kachel van 6 kW een kamer van 60 m2 kan verwarmen.

Houten geperste pellets en briketten uit biomassa met herfstbladeren.

Bij het verbranden van pellets komt geen geur vrij, zoals het geval is bij veel andere brandstoffen.
(Bron: Vejcik: 108579001/ 123rf.com)

Rendement

Pelletkachels hebben een zeer hoog rendement tot wel 94%. Bijna alle energie wordt dus omgezet naar warmte. Het rendement van een pelletkachel is de hoeveelheid warmte die wordt verkregen door de verbranding en die dus gebruikt kan worden om een ruimte te verwarmen. Dit getal hangt af van het vermogen van de kachel. Het rendement van een goede pelletkachel ligt in ieder geval boven de 80%.

Ontwerp

Ook de afwerking van een pelletkachel is een belangrijke factor om rekening mee te houden bij je aankoop. De meeste nieuwe modellen hebben een modern design met een elegant ontwerp dat bij vrijwel elk type interieur past. Er zijn zelfs modellen die lijken op smeedijzeren haarden, zoals de mooie pelletkachels met ovenfunctie.

Plaatsing

Waar moet je een pelletkachel plaatsen? De plaats waar je de pelletkachel plaatst, is bepalend voor de effectiviteit van het apparaat. We raden je aan om een ruimte te kiezen zonder al te veel obstakels die de circulatie van de warme lucht belemmeren. Het beste is om een paar meter voor de kachel vrij te houden. Belangrijk is verder dat er een stopcontact in de buurt is, evenals een geschikte plek om de rook naar buiten af te voeren.

Houd er verder rekening mee dat je de kachel niet in de buurt plaatst van licht ontvlambare elementen, zoals tapijten en gordijnen. Als je kiest voor een kachel met meerdere kanalen, houd er dan rekening mee dat hoe langer de kanalen zijn, hoe meer de lucht onderweg zal afkoelen. Tot slot raden we je aan om de ventilatieopeningen in de kamers aangrenzend aan de ruimte met de kachel te plaatsen.

close-upbeeld van houtpellets

Pelletkachels vereisen aanvankelijk een aanzienlijke investering die zich dankzij het hoge rendement echter in een korte tijd gemakkelijk terugverdient. (Bron: Tiero: 24181497/ 123rf.com)

Rookafvoer

De rook van pelletkachels moeten naar buiten worden afgevoerd. Er zijn verschillende manieren om de rook naar buiten te brengen, bijvoorbeeld met een afvoer die regelrecht door de muur loopt of door de pelletkachel aan te sluiten op een bestaande schoorsteen.

De afvoer moet worden goedgekeurd door een erkend bedrijf, pas dan heb je recht op subsidie.

De schoorsteen van de pelletkachel moet van geïsoleerd roestvrij staal zijn en aan de onderzijde voorzien zijn van een condensafvoer. Hoewel het het beste is als de buis recht is, is dit niet altijd mogelijk. Meestal zijn tot drie bochten van minder dan negentig graden toegestaan.

Onderhoud

Pelletkachels zijn gemakkelijk schoon te maken omdat ze nauwelijks brandstofresten achterlaten. We raden je aan om twee of drie keer per week de as uit de kachel te verwijderen. Vergeet daarbij ook niet om het beschermglas goed schoon te maken. Sommige modellen hebben tellers, die de gebruiksuren bijhouden en je waarschuwen wanneer het apparaat grondig moeten worden schoongemaakt.

Veel fabrikanten van pelletkachels raden hun klanten aan om de kachel jaarlijks te laten controleren door een professional. Bij deze inspectie worden zowel de verbrandingskamer, motoren, ventilatoren als het rookafvoerkanaal gereinigd. Ook wordt de sluiting van de kachel gecontroleerd, net als of alle automatische functies nog goed werken.

stel dat een kachel kiest

De meest voorkomende pelletkachels zijn warmelucht pelletkachels.
(Bron: Stocked House Studio: 59359754/ 123rf.com)

Samenvatting

Pelletkachels zijn een van de meest populaire opties als het gaat om het verwarmen van onze huizen. Ze zijn een goedkope en duurzame manier om je woning te verwarmen. Pelletkachels werken op houtpellets, geperste houtkorrels van ongeveer twee centimeter groot. De pelletkachel is een zuinige kachel die zeer respectvol is voor het milieu. Het rendement van de kachel kan oplopen tot 90% of meer.

Met deze shopgids hebben we antwoord gegeven op de meest gestelde vragen over dit product. We hebben je laten zien welke verschillende soorten pelletkachels er zijn en wat de voordelen van dit type kachel zijn. Dit is belangrijk om te weten als je overweegt om een ​​van deze efficiënte apparaten aan te schaffen. We hopen je zo geholpen te hebben de pelletkachel te vinden die het beste bij je past.

Heb je vragen over ons artikel of wil je een suggestie achterlaten? Doe dat door hieronder je reactie met ons te delen. Vond je onze shopgids over pelletkachels interessant? Deel het artikel dan met je vrienden en familie op social media, zoals Twitter of Facebook.

(Bron van de header afbeelding: Sandrine: 12957649/ 123rf.com) 

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies