Laatst bijgewerkt: 05-09-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

21Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

84Verzamelde opmerkingen

Koffie is de op één na meest geconsumeerde drank ter wereld, alleen water wordt meer gedronken. Veel mensen nemen ’s ochtends een kopje koffie om wakker te worden ’s avonds om wakker te blijven. Voor velen is het van belang na het eten een lekker kopje koffie te nemen. Het is daarnaast het perfecte excuus om even een korte pauze te nemen op het werk. Er zijn maar weinig dingen zo aangenaam als een echte Italiaanse espresso.

Een percolator, ook wel bekend als een Italiaans espressopotje, helpt je om nog meer te genieten van dit heerlijke drankje. Ze worden gebruikt om espresso’s te maken, met behulp van een waterverdampingsproces. Voor veel mensen is dit de beste manier om koffie te zetten. In dit artikel laten we je de redenen zien om dit type koffiezetapparaat bij jou thuis te hebben. Ook laten we je de beste modellen die er op de markt te krijgen zijn zien.
Belangrijk om te weten

 • Percolators zijn de beste optie om te genieten van een goede koffiesmaak. In een tijd dat keukens toch al vol staan met allerlei apparaten, is het een handig apparaat. Zonder kabels, omhulsel, moeilijke instructies, oftewel, zonder iets dat het je moeilijk maakt als een kopje koffie wilt.
 • Voor veel mensen is dit het soort koffiezetapparaat waar je de beste koffie mee kunt bereiden. Kopers vinden dat geen ander soort apparaat de smaak van koffie hetzelfde maakt.
 • Er zijn veel verschillende apparaten, sommige met een iets hogere prijs dan andere. Goed om te weten is dat er enkele modellen zijn met een zeer goede prijs-/kwaliteitsverhouding, in onze rankingslijst zie je welke.

Onze selectie: De beste percolators op de markt

Hieronder laten we je de beste Italiaanse espressopotjes zien die je op de markt kunt vinden. In deze paragraaf ontdek je welke het meest geschikt is voor jou en je gezin. Daarna laten we je zien welke handige accessoires je kunt kiezen en wat de verschillende aankoopcriteria zijn.

De percolator met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Het Italiaanse koffiezetapparaat van Bialetti is de klassieker onder de percolators. De percolator is gemaakt van robuust gegoten aluminium, het handvat en de knop op het deksel zijn van zwart acryl. De ergonomische handgreep is bestand tegen hoge temperaturen. Het is een model met een veiligheidsventiel. De espressomaker is geschikt voor alle kookplaten met uitzondering van inductie.

Je kunt een intense en stevige koffie bereiden met dit model. Het model behoort tot het bedrijf dat de naam draagt van de uitvinder van dit soort koffiezetapparaten. Het ontwerp is dat van de traditionele percolator en de zilveren kleur trekt al snel je aandacht. Op de bovenste helft van het apparaat vind je het Bialetti-logo. Dit product heeft een vrij hoge prijs, maar die wordt al snel gecompenseerd door de kwaliteit van de koffie. Je kunt dit model ook in kleinere en grote uitvoeringen bestellen, zoals een model voor drie of negen kopjes koffie.

Onze favoriete percolator die in de vaatwasser kan

Met deze mooi vormgegeven percolator van GS Quality Product maak je binnen no-time de lekkerste koffie, gewoon op jouw fornuis. Na gebruik was je de percolator eenvoudig af in de vaatwasmachine.

De percolator is groot genoeg voor het zetten van 9 koppen á 40 tot 50 ml. Zo zet je gemakkelijk koffie voor je hele familie en visite. Het koffiezetapparaat is gemaakt van roestvrijstaal en is geschikt voor diverse hittebronnen; gas en elektrisch.

De beste percolator voor grote groepen

Met het Palermo koffiezetapparaat maak je snel en gemakkelijk een heerlijke espresso. Uitzonderlijk aan dit ontwerp is dat het ook mogelijk is de koffie te bereiden op een inductie kookplaat. De handige druppel- vrije uitloop maakt het geheel af.

De percolator is groot en biedt voldoende capaciteit voor het zetten 12 koppen. Dat is handig als je een grote groep visite krijgt en iedereen tegelijkertijd van een heerlijke kopje espresso wilt voorzien.

De beste percolator voor op een inductie kookplaat

Bialetti staat bekend om zijn unieke stijl en kwaliteit. Naast aluminium modellen heeft Bialetti ook verschillende roestvrijstalen modellen, alle voorzien van het bekende kleine mannetje met de grote snor.

Dit Venus koffiezetapparaat komt als winnaar uit onze test als het gaat over percolators die geschikt zijn voor inductie kookplaten. Dat is zeldzaam. De percolator geeft de koffie een heerlijke smaak en zorgt ervoor dat je binnen een mum van tijd van een lekker kopje koffie kunt genieten.

De beste percolator voor de kleinere dorst

Voor de kleinere koffiedorst is de percolator van Relaxwonen de perfecte optie. De percolator is geschikt voor 3 kopjes koffie. Het gebruik ervan is gemakkelijk en handig, we zijn erg tevreden over het gebruikersgemak.

De percolator is gemaakt van aluminium en heeft een mooi, traditioneel ontwerp. Vanwege het kleine en compacte ontwerp is dit model perfect voor gebruik op kantoor of bijvoorbeeld onderweg op reis in een hotel.

Shopgids: Wat je moet weten over percolators

Nu ben je bekend met de beste modellen van Italiaanse espressopotjes. Wel is het belangrijk om over een aantal dingen na te denken voor je een uiteindelijke beslissing maakt over welke percolator je wilt kopen. Hieronder leggen we alles uit over wat je moet weten over percolators.

Niets beters dan een Italiaanse espresso na de maaltijd.
(Bron: Guillem: 40441523/ 123rf.com)

Wat is een percolator?

Een percolator wordt ook wel een Italiaans espressopotje of Moka-Express genoemd. Het is een apparaat dat is ontworpen om de beroemde “Italiaanse espresso” te bereiden. Dit type voorbereiding is al jarenlang erg populair in Spanje en Italië, en komt nu ook steeds vaker in Nederland voor. Veel mensen vinden weinig koffie zo heerlijk als een echte espresso. Espresso-koffiezetapparaten maken koffie door een waterverdampingsproces.

Hoe werkt een percolator?

Voor je een product koopt, is het uiteraard handig om te weten hoe het werkt. In het geval van een percolator kan het bijna niet eenvoudiger. Het apparaat heeft een tank aan de onderkant die je tot het merkteken met water moet vullen. Vervolgens plaats je de trechter bovenop en doe je daar de gemalen koffie in. Schroef de bovenkant vast, en het espressopotje is klaar voor gebruik.

De oorsprong van het Italiaanse espresso-apparaat dateert uit 1933. Het werd uitgevonden in de Alpenlanden door Alfonso Bialetti.
(Bron: Pinkasevich: 114368305/ 1234rf.com)

Zodra je het koffiezetapparaat klaar hebt, hoef je het alleen nog maar op het vuur te zetten, bij hoge temperatuur. Er zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Plaats bijvoorbeeld niet te veel koffie in de trechter, zodat die niet overloopt. Houd er ten slotte rekening mee dat wanneer het water kookt, de koffie naar boven zal stijgen.

Als er geen nieuwe koffie meer in de kan loopt en de koffiebelletjes stoppen met pruttelen, is de koffie klaar. Zorg ervoor dat de koffie niet aan de bovenkant kookt, dat is niet goed voor de smaak. Zoals je ziet, is het bereiden van een kopje koffie heel eenvoudig, je moet gewoon een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen nemen.

Een andere tip is dat je het bovendeel goed vast moet schroeven, zodat het water niet naar buiten komt.

Is een percolator geschikt voor inductie?

Duidelijk is dat de eerste Italiaanse espresso apparaten werden ontworpen om op gasfornuizen te gebruiken. Na verloop van tijd zijn de modellen aangepast naar andere soorten keukens en kookplaten. Een vraag die kopers vaak hebben, is of ze een percolator kunnen gebruiken op inductieplaten. Het antwoord is meestal ja, zoals je al hebt gezien bij de meeste modellen uit onze rankingslijst.

Natuurlijk is het belangrijk om, als je een inductieplaat hebt, een percolator te kopen waarvan je zeker weet dat het werkt. Om helemaal zeker te zijn, is het het beste om naar het materiaal waar het model van is gemaakt te kijken. Het moet gemaakt zijn van ferromagnetisch staal. Een ander aspect waar je aan moet denken, is dat je eigen keuken een plaat heeft voor apparaten met een kleine diameter.

Welke accessoires heb je nodig bij een percolator?

Om van een goede Italiaanse espresso te kunnen genieten, heb je niet veel nodig. Toch is een aantal van de onderstaande accessoires handig om bij de hand te houden, om je espresso ervaring nog beter te maken:

Accesoire Functie
Koffiemolentje Hiermee maal je de koffiebonen
Espresso kopje Zodat je de koffie in de juiste hoeveelheid kunt serveren
Thermosbeker of -kan Zodat je je koffie buitenshuis mee kunt nemen
Maatlepeltje  Om de exact nodige hoeveelheid koffie te kunnen afmeten

Percolator of koffiepadmachine?

Ook koffiepadmachines zijn erg populair in Nederland. In de winkels vind je eindeloos veel verschillende modellen. Sommige modellen bereiden niet alleen koffie, maar ook chocolade of thee. In veel huishoudens gaat dit type koffieapparaat vaak samen met het Italiaanse espressoapparaat. De laatste heeft een aantal voordelen ten opzichte van de eerste:

Kenmerk Voordeel
Prijs Je hebt al een percolator voor minder dan € 20,-
Capaciteit Het is mogelijk om koffie voor meerdere mensen tegelijk te maken
Verbruik Verbruikt minder energie
Onderhoud Is erg makkelijk om te onderhouden
Storingen Gaat meestal niet kapot

Hoe maak je een percolator schoon?

Het is belangrijk dat je je Italiaans koffiezetapparaat nooit met een schurend product reinigt, aangezien je daarmee het materiaal kunt beschadigen. Het eerste wat je moet doen is het potje goed leeghalen en alle koffierestanten verwijderen. Vervolgens haal je het filter eruit en spoel je deze schoon onder de kraan. Je kunt af en toe een klein beetje zeep gebruiken. Droog alle onderdelen goed met een schone doek, om te voorkomen dat er roest verschijnt.

Zodra het apparaat schoon en droog is, bewaar je het zonder in elkaar te zetten, zodat je langer dezelfde rubberen ring voor het filter kan blijven gebruiken. Het is belangrijk dat je tijdens het reinigen controleert of de klep schoon is. Sommige modellen kun je in de vaatwasser wassen, maar handmatige reiniging is altijd beter.

Axel SimonKoffie-expert
“Als je het koffiezetapparaat schoon en in goede staat houdt, zal vrijwel elk model goed blijven werken.”

Wat zijn de onderdelen van een percolator?

De Italiaanse espressopotjes bestaan uit verschillende onderdelen, die elk een belangrijke functie vervullen voor de bereiding van een goede koffie.Hieronder tonen we de verschillende onderdelen en waar ze voor zijn:

 • Deksel. Dient om de koffie niet uit het koffiezetapparaat te laten druppelen. Je kunt het deksel openen om te controleren of al het water al naar boven is gestegen.
 • Dop. Zit bovenop het deskel en wordt gebruikt om het deksel te openen zonder daarbij je handen te verbranden.
 • Uitschenkkan. Is het bovenlichaam van de koffiemachine. Zijn functie is om de bereide koffie op te vangen.
 • Handvat. Wordt gemaakt van een warmte-isolerend materiaal. Het wordt gebruikt om het koffiezetapparaat op te kunnen pakken zonder te verbranden.
 • Rubberen ring. Is verantwoordelijk voor het scheiden van het filter van de trechter. Het is gemaakt van rubber of siliconen. Meestal is het nodig om de ring een keer in de zoveel tijd te vervangen.
 • Trechter. De plaats waar je de gemalen koffie plaatst. Het water stijgt van onder af.
 • Waterreservoir. Wordt gebruikt om het water in te doen dat wordt gebruikt om de koffie te bereiden.
 • Veiligheidsventiel. Bevindt zich in het waterreservoir, zijn functie is om de druk te laten ontsnappen. Je moet voorzichtig zijn en niet te veel water in het reservoir plaatsen om het apparaat goed te laten werken.
 • Filter. Zit tussen de uitschenkkan en trechter. Zijn functie is om te voorkomen dat het koffiedik zich mengt met de drank.

Een goede espresso geeft je alle energie die je nodig hebt om de dag het hoofd te bieden.
(Bron: Andreadonetti: 17474582/ 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van de percolator?

De voor- en nadelen van het Italiaanse espressopotje zijn als volgt:

Voordelen
 • Heerlijke smaak
 • Voordelig
 • Vereist weinig ruimte
Nadelen
 • Kan maar één soort koffie maken
 • Je moet de rubberen ring zo nu en dan vervangen

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Bij het kopen van een Italiaans espressopotje zijn er veel aspecten waar je rekening mee moet houden. Op die manier kun je het koffiezetapparaat kiezen dat het beste bij je wensen en behoeftes past. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de belangrijkste aankoopcriteria:

 • Capaciteit
 • Kenmerken
 • Ontwerp
 • Veiligheid
 • Materiaal

Capaciteit

Om de capaciteit van de percolator te berekenen, moet je niet vergeten dat dit in koppen van 100 milliliter wordt gemeten. Normaal gesproken, vooral bij het ontbijt, drinkt men vaak twee keer zoveel dan wordt aangegeven. Als je niet meer dan één keer koffie wilt zetten, moet je dus rekening houden met de leden van je huishouden en dit aantal vermenigvuldigen. Dat wil zeggen, als je met z’n vieren ontbijt, zijn dat acht kopjes.

Kenmerken

Naast de capaciteit zijn er nog meer kenmerken die je van tevoren moet beoordelen. Bijvoorbeeld het type kookplaat dat je gebruikt. Je hebt al gezien dat niet alle percolators op inductie-platen gebruikt kunnen worden. Misschien vind je het ook wel makkelijk om het apparaat in de vaatwasser te kunnen doen. Bekijk alle functies die voor jou belangrijk zijn voor je aankoop en maak daarmee je leven wat gemakkelijker.

Er zijn Italiaanse espressopotjes met elegante en moderne ontwerpen.
(Bron: Trebizan: 29305656/ 123rf.com)

Ontwerp

Hoewel de meeste percolators een soortgelijk ontwerp hebben, zijn er ook alternatieven te vinden. Naast de zilveren klassieke exemplaren zijn er ook apparaten in verschillende kleuren, of zelfs met prints. Vergeet niet dat het in deze gevallen ingewikkelder kan zijn om het model in perfecte staat te houden.

Veiligheid

Het is van vitaal belang dat je controleert of het gekozen model voldoet aan alle veiligheidsvoorschriften. Het Italiaanse espressopotje heeft een zeker risico, want als de druk stijgt en deze geen uitgang kan vinden, kan er een ongeluk gebeuren. Het beste is dat wanneer je het apparaat gebruikt, deze op de juiste manier is gesloten.

Materiaal

De kwaliteit van de koffie hangt nauw samen met het materiaal van de percolator. Deze koffiezetapparaten zijn meestal gemaakt van roestvrij staal of aluminium. Over het algemeen is het beter om roestvrij staal te gebruiken, omdat de kwaliteit ervan meestal hoger is. Ook zijn er percolators die zijn verchroomd met koper of een ander materiaal, dit maakt ze over het algemeen nog beter.

Roestvrij staal is chemisch inert en reageert niet of nauwelijks op andere stoffen. Daarom is het ideaal om mee te koken.

Samenvatting

Veel mensen vinden dat percolators de beste koffie maken. Het geeft de koffie een unieke en speciale smaak. Alle liefhebbers van deze populaire drank zouden er een moeten hebben. Maar het is belangrijk een aantal aspecten van het product te beoordelen voor je het koopt. Zo is handig om rekening te houden met de capaciteit, het soort kookplaat dat je gebruikt en de overige zaken die bij je aankoop komen kijken.

Als je meerdere koffies tegelijk wilt bereiden, heb je met het Italiaanse espressopotje geen probleem. De werking ervan is net zo eenvoudig als het gebruik. Reinig het koffiezetapparaat grondig bij elk gebruik om het in goede staat te houden. Vergeet ook niet om het goed te drogen en de slijtage van de rubberen ring te controleren.

Als je ons artikel interessant vond, aarzel dan niet om het te delen op social media.

(Bron van de header: Rybitskyi: 61853911/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies