Phono-voorversterker
Laatst bijgewerkt: 11-08-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

26Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

56Verzamelde opmerkingen

Lp’s en platenspelers worden weer steeds populairder. Zonder een RIAA/phono-voorversterker is je vinylcollectie echter eigenlijk niets meer dan een stapel nutteloze schijven van kunststof met een mooie kartonnen hoes eromheen. Om alles uit je geluidssysteem te halen is het nodig om een Phono-voorversterker aan te schaffen, hoewel er ook gevallen zijn waarin deze kleine apparaten niet nodig zijn, omdat tegenwoordig veel platenspelers al een geïntegreerde voorversterker hebben.

Fans van goed geluid zullen echter altijd de voorkeur geven aan een platenspeler die niet vooraf is versterkt. Op die manier kun je namelijk een Phono-voorversterker kopen die het beste bij je eigen voorkeuren past. Vaak vind je voorversterkers van betere kwaliteit tegen redelijke prijzen, die veel beter zijn dan de versterkers die van tevoren geïntegreerd zijn in platenspelers. In deze shopgids vind je de beste modellen en alle andere belangrijke informatie om het model te vinden dat het beste bij je past.
Belangrijk om te weten

 • Voorversterkers zijn meestal kleine apparaten die niet mogen worden onderschat vanwege hun grootte of uiterlijk. De apparaten versterken het Phono-signaal van een platenspeler zodat het op luidsprekers kan worden afgespeeld.
 • Er zijn verschillende manieren om Phono-voorversterkers te gebruiken, niet alleen voor platenspelers. Ze worden bijvoorbeeld ook veel gebruikt in de wereld van professionele geluidsopnames. Bovendien kun je er verschillende geluidsinstellingen mee maken, afhankelijk van de apparaten die je gebruikt.
 • Phono-voorversterkers hebben een relatief eenvoudig ontwerp en functie. Als je echter nog niet erg bekend bent met geluidssystemen of -instellingen, weet je misschien niet waar je op moet letten bij je aankoop. Er zijn verschillende aankoopcriteria om te overwegen, zoals het vermogen, het type en andere kenmerken.

Onze selectie: De beste Phono-voorversterkers op de markt

Het aanbod van Phono-voorversterkers is zeer breed. Dit kleine apparaat hoeft je gelukkig geen fortuin te kosten. Er zijn veel opties tegen redelijke prijzen die niet hoger zijn dan € 50,-. Bovendien kun je op internet duizenden merken en modellen vinden. In de selectie hieronder vind je onze favoriete modellen Phone-versterkers die op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn.

Tidigare Rekommendationer

De Phono-voorversterker met de beste prijs-kwaliteitverhouding


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Met de DAP PRE-101 Phono voorversterker met RIAA correctie sluit je eenvoudig een platenspeler aan op je versterker. Zo kun je de platenspeler of pick-up op een normale lijningang aansluiten en het zwakke signaal uit het apparaat gemakkelijk versterken. De Phono-voorversterker van DAP Audio is een mooi apparaat voor een vriendelijk prijsje. Het geeft de audio helder en gebalanceerd door, zonder ruis of distortion. Het apparaat is eenvoudig aan te sluiten.

De beste MM Phono-voorversterker

Laat je niet misleiden door de presentatie van de PA 506 voorversterker van Hama, want ondanks dat het apparaat er heel eenvoudig uitziet, is het er een van zeer goede kwaliteit. Deze apparatuur versterkt en komt overeen met de signalen van de spelers. Het is ideaal voor het aansluiten van platenspelers met een magnetisch systeem (MM) op consoles voor het mixen van audio of stereosystemen met lijn-, AUX- of MD-ingangen.

De beste Phono-voorversterker voor beginners


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

De Easy Phono-voorversterker van Analogis zorgt voor een optimale niveau-aanpassing en egalisatie van de muzieksignalen op de plaat. Het apparaat heeft cinch- en DIN-aansluitingen voor alle toepasselijke plug-normen. De voorversterker is eenvoudig te gebruiken. Als er een continu zoemend geluid is bij het aansluiten van een platenspeler met cinch-stekkers en extra aardingskabel, moet je de aardingskabel aansluiten op de aardingsschroef van de Easy Phono-voorversterker met het label “GND”.

De meest compacte Phono-voorversterker

Deze PDX010 Phono-voorversterker van Power Dynamics zet het zwakkere signaal uit een platenspeler om naar een sterker signaal zoals dat uit bijvoorbeeld ook uit een CD-speler komt. De high end RIAA-correctie zorgt ervoor dat vinyl klinkt zoals het bedoeld is. Het apparaat is voorzien van een ground-aansluiting en wordt inclusief netstroomadapter geleverd. Doordat het apparaat klein is, past hij eenvoudig in ieder soort kast en zie je er niets meer van.

Shopgids: Alles wat je moet weten over Phono-voorversterkers

Als je nieuw bent in de wereld van de geluidssystemen, ben je misschien een beetje overweldigd. Phono-voorversterkers zijn over het algemeen niet bekend bij mensen die geluid niet zo belangrijk vinden. Ze spelen echter een belangrijke rol in het leven van audiofielen, mensen die zich zeer gedreven voelen tot het perfectioneren van de weergave van opgenomen geluid. Hieronder beantwoorden we belangrijke vragen die je helpen een beter idee te krijgen van hoe het apparaat werkt en welk model je nodig hebt.

Phono-voorversterker

Een Phono-voorversterker zorgt ervoor dat de RIAA-egalisatie terugkeert naar de vorm die het had in de oorspronkelijke opname, waardoor het eindresultaat weer aanhoorbaar is en de correctie nul.
(Bron: 36clicks: 75782500/ 123rf.com)

Wat zijn en hoe werken Phono-voorversterkers?

Een Phono-voorversterker wordt ook wel een RIAA-voorversterker genoemd. Het is een audiocomponent die het signaal van een platenspeler versterkt tot een lijnniveau, waarmee je het op een geluidssysteem kunt aansluiten, net zoals je dat met elke andere audiobron kan doen. Een Phone-voorversterker is onmisbaar voor de meeste platenspelers.

Het audiosignaal dat uit de platenspeler-cartridge komt, is erg zwak, tot 1000 keer lager dan dat van een CD-speler. Daarom is versterking vereist om het standaardlijnniveau, ook bekend als AUX, te bereiken dat moderne luidsprekers vereisen. Kortom, het verbindt de speler en zijn versterker en versterkt het Phono-signaal tot op lijnniveau.

Wist je al dat de Association of Recording Industries of America (RIAA) een standaard reproductiecurve voor egalisatie heeft ontwikkeld en hiermee eiste dat alle LP-platen en platenspelers aan kwaliteitsnormen voldeden?

Met welke geluidsinstellingen kun je een Phono-voorversterker gebruiken?

Er zijn minstens 4 geluidsinstellingen waarbij je een voorversterker nodig hebt om muziek af te kunnen spelen. Hetgeen dat afhangt van jouw smaak is naar welke geluidsspeler de voorversterker het signaal verzendt. Het is ook afhankelijk van je budget of je voor een eenvoudigere of juist een meer “professionele” configuratie kiest. Om dit beter te begrijpen, vind je hieronder een lijst met de belangrijkste configuraties:

 • Gangbare platenspeler + versterkerconfiguratie: Je hebt een platenspeler nodig waarvan de patroon of cartridge is aangesloten op een voorversterker (meegeleverd of extern), die aan het andere uiteinde wordt verbonden met luidsprekers of een koptelefoon. Dit is de instelling die het meest wordt gebruikt.
 • Vereenvoudigde configuratie van een platenspeler en versterkte luidsprekers: De platenspeler met zijn patroon of cartridge is verbonden met een voorversterker (meegeleverd of extern), en deze is rechtstreeks verbonden met de versterkte luidsprekers. Je moet er alleen voor zorgen dat de luidsprekers op eigen kracht werken.
 • Platenspeler en computer configureren: In dit geval is de platenspeler met zijn cartridge altijd verbonden met de voorversterker (meegeleverd of extern), en is deze aangesloten op je laptop of desktop computer. Als je platenspeler vooraf versterkt is en een USB-ingang heeft, kun je deze rechtstreeks op de computer aansluiten.
 • Oude stereosysteemconfiguratie: Deze configuratie werd gebruikt toen de platenspelers op de markt kwamen. De platenspeler met zijn cartridge werd rechtstreeks verbonden met een stereosysteem dat als ontvanger werkte en al een Phono-ingang had. Daarna werd het apparaat verbonden met luidsprekers of hoofdtelefoons.

Fans van goed geluid en geluidspuristen kiezen meestal voor de eerste soort configuratie uit de bovenstaande lijst. Met deze instelling heb je meer controle over het geluid en de equalizer. In deze audioconfiguratie heb je 4 apparaten nodig die onafhankelijk van elkaar werken. De volgorde ziet er als volgt uit:

Platenspeler  Phono-voorversterker  Versterker  Speakers

Preamplificadores-phono

Een phono-voorversterker is onmisbaar wanneer er geen phono-ingang op de versterker zit voor je platenspeler.
(Bron: Mediagram: 31289529/ 123rf.com)

Welke soorten Phono-voorversterkers zijn er?

Je kunt de verschillende soorten Phono-voorversterkers in principe in 2 groepen onderverdelen, op basis van het type cartridge dat de platenspeler heeft. De apparaten kunnen worden onderverdeeld in MM-voorversterkers en MC-voorversterkers. Als je niet weet welk type cartridge je hebt, kijk dan naar de specificaties van de fabrikant.

Met de MM-cartridges of -patronen werkt de naald op een magneet. Het is de magneet die het signaal naar de spoel stuurt. In het geval van MC-cartridges werkt de naald direct op de spoel. Dit systeem werkt veel preciezer en slaagt erin om meer informatie te verzamelen dan de MM-capsules. Het uitgangsniveau is echter veel lager.

Preamplificadores-phono

Phono-voorversterkers zijn een audiocomponent die het signaal van een platenspeler tot een lijnniveau versterkt, waardoor je deze op een geluidssysteem kunt aansluiten.
(Bron: Belchonock: 95167265/ 123rf.com)

De meeste platenspelers hebben MM-cartridges. Dat komt omdat deze goedkoper zijn en een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding hebben. Als je dit deel van de platenspeler hebt verbeterd, komt dit omdat je een MC-cartridge hebt geplaatst en een voorversterker nodig hebt die de benodigde kracht en precisie biedt en het geluid zo weinig mogelijk vervormt.

Phono-voorversterker (MM) Phono-voorversterker (MC)
Outputs-niveau Beter Minder
Millivolt (mV) Tot 7 mV Tussen de 0,3 en 2.5 mV
Vereiste versterking Minder Meer
Prijs Goedkoop tot gemiddeld Gemiddeld tot hoog

Waarom zijn Phono-voorversterkers zo belangrijk in audio-instellingen?

Een platenspeler is natuurlijk heel mooi, maar het wordt pas echt mooi wanneer je er ook naar kunt luisteren. Een Phono-voorversterker is een belangrijk onderdeel in de geluidsketen. Daarom worden ze beschouwd als de eerste schakel in de audioketen, omdat het de eerste stap is tussen de platenspeler en het versterkingsmedium.

Ook de kwaliteit van het apparaat is belangrijk. Kies het meest geschikte model op basis van de functies die je nodig hebt. Het apparaat moet aan bepaalde kwaliteitsvereisten voldoen om de geluidskwaliteit van de platenspeler niet te bederven. Denk eraan dat ook factoren zoals signaalvervorming en frequentierespons afhankelijk zijn van de kwaliteit van de Phono-voorversterkers.

Wat zijn de voordelen van externe t.o.v. geïntegreerde Phono-voorversterkers?

Deze vraag wordt vaak gesteld, vooral door mensen die nieuw zijn in de wereld van geluid. Tegenwoordig nemen veel fabrikanten een Phono-voorversterker op in hun platenspelers. Dit kan handig zijn, met name om praktische redenen, zoals bijvoorbeeld het besparen van ruimte. Je hoeft tenslotte niet nog een ander apparaat te plaatsen. Er zijn echter ook voordelen verbonden aan het hebben van een externe Phono-voorversterker. Je vindt ze hieronder:

Voordelen
 • Je kunt ze zo vaak vervangen als je wilt
 • Er is veel keuze uit verschillende modellen
 • Meer controle over de egalisatie van het geluid
 • Meer vrijheid om de gewenste geluidsinstellingen in te stellen
Nadelen
 • Je moet ze apart van het apparaat kopen

Waar moet je op letten bij je aankoop?

De versterker is samen met de luidspreker misschien wel het belangrijkste onderdeel van je stereo- of surroundsysteem. Versterkers zijn er in veel verschillende soorten en maten, ieder met zijn eigen kenmerken en voordelen. Als je een nieuwe versterker wilt kopen, is het daarom belangrijk om een reeks aankoopcriteria in overweging te nemen. Hieronder vind je een onderzicht met de belangrijkste factoren:

Materiaal

Het materiaal speelt een belangrijke rol, omdat het van invloed is op hoe lang het apparaat mee gaat en in hoeverre het apparaat bestendig is tegen mogelijke ongevallen, zoals een val of een klap. We raden je aan om altijd op zoek te gaan naar een voorversterker met een goede stalen of metalen behuizing die stevig genoeg is. Vergeet ook niet te kijken naar het ontwerp dat je mooi vindt.

Preamplificadores-phono

Een volledig gescheiden Phono-voorversterker geeft immers toch het meest zuivere signaal. 
(Bron: Alessandro Lucca: 29044507/ 123rf.com)

Formaat en gewicht

Er zijn veel verschillende soorten Phono-voorversterkers verkrijgbaar. Je hebt keuze uit een divers aanbod met verschillende maten en uitvoeringen. Er is voor ieder wat wils. De meeste Phono-voorversterkers zijn echter vrij compact, omdat ze, ondanks hun belang in de audioketen, niet veel ruimte nodig hebben om hun functie te vervullen. Vergeet niet dat de grootte van het apparaat invloed heeft op het gewicht ervan.

Toch zijn er ook grotere voorversterkers verkrijgbaar. Deze apparaten hebben vaak een moderner ontwerp. Houd er rekening mee dat een groter apparaat altijd lastiger te vervoeren is. Als je het apparaat alleen thuis gebruikt, zal dit geen probleem zijn, maar als je van plan bent het apparaat van de ene naar de andere plaats te brengen, past een kleiner model misschien beter bij jou.

Phono-voorversterker

Een Phono-voorversterker wordt ook wel een RIAA-voorversterker genoemd.
(Bron: Hanohiki: 57934155/ 123rf.com)

Vermogen

Zoals we weten, wordt het vermogen in de audiowereld gemeten in watt (W). We willen je wel waarschuwen, aangezien sommige fabrikanten overdrijven in de specificaties van hun producten om zo meer te verkopen. Logischerwijs biedt een apparaat met een hoger vermogen betere resultaten, zolang de luidsprekers of versterkers geschikt zijn om het signaal te ontvangen.

Hoewel de enige manier om achter het echte vermogen van een Phono-voorversterker te komen, is door het apparaat zelf te testen, is dit helaas niet altijd mogelijk. We raden je in dat geval aan onderzoek te doen per specifiek product. Tegenwoordig zijn er veel gespecialiseerde forums en artikelen waar experts en gebruikers hun ervaringen en aanbevelingen delen. Ook kun je in online shops de reviews van andere kopers raadplegen.

Totale harmonische vervorming

De specificatie voor de totale harmonische vervorming van een Phono-voorversterker is er een die de invoer- en uitvoeraudiosignalen vergelijkt, gemeten in een percentage. Om deze factor te berekenen, moet je enigszins handig zijn met getallen. Wees echter niet bang, het enige dat je echt moet begrijpen, is dat het percentage de afwijking van het uitgangssignaal vertegenwoordigt. Een lager percentage is beter.

Dit type vervorming is in principe onvermijdelijk. Maar in werkelijkheid is de totale harmonische vervorming nauwelijks merkbaar voor de meeste menselijke oren, vooral omdat de fabrikanten producten maken met vervormingsspecificaties die slechts kleine fracties van een percentage zijn.

Preamplificadores-phono

Phono-voorversterkers zijn verdeeld in MM-voorversterkers en MC-voorversterkers.
(Bron: Tomertu: 47272203/ 123rf.com)

Patroon

Hoewel de cartridge geen deel uitmaakt van de voorversterker maar van de platenspeler, zal deze bepalen welk type voorversterker je nodig hebt. De meeste platenspelers gebruiken MM-cartridges. Daarom zal het aanbod van MM Phono-voorversterkers groter zijn. De meeste geluidsfans, die belang geven aan de kwaliteit van goed geluid, geven echter de voorkeur aan MC-cartridges. Wel zijn deze vaak duurder.

Niet alle voorversterkers zijn compatibel met beide typen en als ze dat wel zijn, zijn ze duurder. Ze hebben meestal een schakelaar om tussen de 2 soorten te schakelen. Als je een MC-cartridge aansluit op een MM Phono-voorversterker, is het geluid niet luid genoeg. Als je echter een MM-cartridge aansluit op een MC Phono-ingang, zal het geluid zeer waarschijnlijk vervormd klinken.

Alex J.MusicMastermind
“Het geheim van een goede opname is de combinatie van een goede voorversterker en uiteraard de kamer.”

Samenvatting

De Phono-voorversterker speelt een belangrijke rol in de geluidsketen en vooral in het geval van een HiFi-audioconfiguratie. Om deze reden is het de moeite waard om te investeren in een Phono-voorversterker van goede kwaliteit. Als je fan bent van goed geluid en nog niet zo bekend bent in deze wereld, onderschat dit dan niet. Een Phono-voorversterker kan de geluidskwaliteit van je platenspeler bepalen en naar een hoger niveau tillen.

Hoewel het niet altijd nodig is om een aparte Phono-voorversterker aan te schaffen, omdat tegenwoordig veel apparaten geïntegreerde voorversterkers hebben, is het altijd beter om toch een ​​extern model te kopen. Door de apparatuur afzonderlijk aan te schaffen, krijg je meer mogelijkheden om het geluidssysteem nauwkeurig en naar eigen wens in te stellen.

Vond je onze shopgids over Phono-voorversterkers interessant? Deel het artikel dan op social media of laat hieronder een reactie achter. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen!

(Bron van de header afbeelding: Konstantin Fresher: 54939676/ 123rf.com)

Recensies