Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

47Bestede uren

29Beoordeelde onderzoeken

126Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote pianokruk test 2022. Hier stellen we alle pianokrukken voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste pianokruk voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een pianokruk wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Pianokrukken helpen je om tijdens het spelen een goede ergonomische houding aan te nemen. Een juiste houding voorkomt ongemak en is de basis voor een goede speeltechniek.
 • Een goed gekozen pianokruk is ook een mooie visuele aanwinst voor je toetsinstrument. Een pianobank of pianostoel zijn ook decoratieve alternatieven.
 • Voordat je een pianokruk koopt, moet je letten op de hoogteverstelling, stabiliteit, bekleding, bewegingsvrijheid en extra functies.

Pianokruk: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een pianokrukje koopt

Wat is een pianokruk?

De vormgeving van een pianokruk ondersteunt de bewegingsvrijheid van de speler en een ergonomisch goede zithouding. Het uiterlijk van een mooie pianokruk is ook een aanvulling op je piano. Een gezonde houding bij het spelen van piano of keyboard is essentieel, zelfs voor beginners. Een slechte zithouding slaat onvermijdelijk over op de houding van handen en vingers en kan zo de ontwikkeling van een goede speeltechniek verhinderen.

Je pianokruk geeft je veel beenruimte en een goede, comfortabele zithouding. (Image source: amazon.de)

Last but not least kunnen pijnklachten het gevolg zijn. Een pianokruk kan het je gemakkelijker maken om bij het spelen een ergonomisch juiste houding aan te nemen, vanwege de speciale vormgeving. Hij biedt veel bewegingsvrijheid en is meestal in hoogte verstelbaar. Veel pianokrukken zijn er ook in een elegante uitvoering en kunnen zo je muziekkamer perfect aanvullen. Sommige modellen bieden ook extra voorzieningen zoals een muziekvak.

Waarin verschillen pianokrukken van andere zitmeubelen voor piano’s?

Strikt genomen is de pianokruk slechts een van de vele termen die zitmeubelen speciaal voor het spelen van piano en klavier beschrijven. Deze termen omvatten

 • Pianokrukken
 • Pianobanken
 • Toetsenbordbanken
 • Toetsenbord krukken
 • Concertbanken

Het is niet altijd mogelijk deze termen duidelijk van elkaar te onderscheiden. In principe kan een onderscheid gemaakt worden tussen krukken en zitbanken.

Onderscheidend kenmerk Krukjes Banken
Vorm Eén tot drie poten en ronde zitting Vier poten en rechthoekige zitting
Ruimte Neemt minder ruimte in beslag Groter
Stabiliteit Minder stabiel Zeer stabiel
Uiterlijk Hangt af van het ontwerp van de piano Bijzonder elegante vormgeving

Krukjes hebben één of drie poten en e Banken hebben meestal vier poten. Hun zitvlak is rechthoekig en meestal iets groter. Een groot voordeel van krukjes boven bankjes is dat ze minder plaats innemen. Het uiterlijk van de zitmeubelen is een ander belangrijk onderscheidend kenmerk.

De vormgeving van pianokrukken en -banken moet die van de piano zo goed mogelijk aanvullen. Toetsenbordbanken en -krukken zijn zo ontworpen dat ze gemakkelijk vervoerd kunnen worden. Dit maakt ze echter minder stabiel dan hun piano-equivalenten.

Bij de vormgeving ligt de nadruk vaak op metaal, wat klavierkrukken of -banken visueel minder geschikt maakt voor akoestische piano’s. Vleugelpiano’s en concertbanken hebben meestal een bijzonder edele vormgeving en onderscheiden zich zo weer van pianobanken.

Pianokrukken worden gekenmerkt door hun poten en hun ronde zitting. (Image source: amazon.de)

Waar moet ik op letten als ik een pianokruk koop?

Bij het kopen van een meubelstuk speciaal voor het pianospelen moet je letten op het volgende

 • De soort constructie die je verkiest (kruk of bank)
 • het juiste uiterlijk (als dit belangrijk voor je is)
 • een goed zitkussen
 • In hoogte verstelbaar
 • Beenruimte
 • stevige, stabiele standaard
 • goed vakmanschap

In ons gedeelte “Koopcriteria” gaan we dieper in op kenmerken waarmee je pianokrukken en -banken kunt vergelijken.

Hoeveel kost een pianokrukje?

Terwijl pianokrukken over het algemeen goedkoop zijn, kunnen pianobanken door hun goede afwerking en mechaniek enkele honderden euro’s kosten. Een pianokruk kost zelden meer dan 100 euro. Bij bankjes zijn er grotere verschillen. Vooral de hoge kwaliteit van het mechaniek, de afwerking en de vormgeving worden weerspiegeld in de prijs van een dure pianobank.

Besluit: Welke soorten pianokrukken zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je drie soorten pianokrukken onderscheiden

 • Pianokruk met gasdrukveer
 • Pianokruk met schroefmechanisme
 • Pianokrukje met spil

Elk van deze krukken heeft een ander mechanisme, dat individuele voordelen en nadelen met zich meebrengt. Afhankelijk van wat voor jou comfortabel is en aan welke aspecten je de meeste waarde hecht, is een andere soort pianokruk geschikt voor jou.

In het volgende gedeelte willen we je helpen uit te zoeken welke soort pianokruk voor jou het beste is. Daartoe laten we je kennismaken met alle hierboven genoemde soorten zitmeubilair en vertellen je hun respectieve voor- en nadelen.

Hoe werkt een pianokruk met gasveer en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Pianostoelen met gasveren zijn meestal in de hogere prijsklasse en worden gekenmerkt door hun hoge kwaliteit. Je kunt kiezen uit zowel klassieke krukjes van hout met een zitting van zachte stof, als uit modernere modellen van kunstleer.

Je kunt ook beslissen of je een ronde of vierkante zitting verkiest. Dit type kruk is vooral in zwart verkrijgbaar.

Voordelen
 • Ook verstelbaar tijdens het zitten
 • Meestal van hoge kwaliteit
 • Mooie vormgeving
 • Stabiliteit
Nadelen
 • Iets duurder dan andere modellen
 • Moeilijk te vervoeren

Met de gasdrukveer kun je het zitje in hoogte verstellen met een hendel onder het zitje. Dit is bijzonder praktisch, want je kunt de hoogte nog steeds zittend instellen. Dankzij zijn verhoudingsgewijs hoge gewicht staat de kruk altijd stabiel op de vloer.

Dit type pianokruk is geschikt voor gevorderde spelers die bereid zijn iets meer geld uit te geven voor hoge kwaliteit en comfortabel gebruik.

Hoe werkt een pianokruk met schroefmechanisme en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Dit type kruk is meestal in de lagere prijsklasse. Pianostoelen met een schroefmechanisme zijn meestal van metaal, en de vorm van de plastic zitting is meestal rond.

Voordelen
 • Lage prijs
 • Gemakkelijk te vervoeren
Nadelen
 • Minder stabiel
 • Niet al te comfortabel

Om de hoogte te verstellen draai je de schroef onder het zitje los en kun je het zitje zo naar wens omhoog of omlaag bewegen en op de gewenste hoogte vastzetten. Het lage gewicht en de motiefachtige vormgeving maken hem gemakkelijk te vervoeren, maar hij is niet zo stabiel als zwaardere modellen.

Dankzij zijn verhoudingsgewijs lage prijs is dit type kruk zeer geschikt voor beginners en hobbyspelers die (nog) niet te veel tijd aan de piano besteden.

Hoe werkt een pianokruk met spindel en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Pianokrukken met spindels zijn meestal in de middenprijsklasse en worden gekenmerkt door hun klassieke vormgeving. De stoelen zijn meestal gemaakt van massief hout en hebben een ronde zitting die bekleed is met stof of kunstleer. Wat de kleur betreft zijn de stoelen er zowel in zwart als in verschillende tinten bruin.

Voordelen
 • Klassiek ontwerp
 • Gemakkelijk in zithoogte te verstellen
 • Stabiliteit
Nadelen
 • Moeilijk te vervoeren
 • Kan niet gedemonteerd worden

Met het spindelmechanisme kan de zitting comfortabel omlaag of omhoog gedraaid worden. Met goed vakmanschap is dit mogelijk zonder verdere problemen en storende geluiden.

Door het tamelijk hoge gewicht en de drie met elkaar verbonden poten biedt de kruk een stabiele zitting. Dit type kruk is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde spelers die de voorkeur geven aan een klassiek ontwerp en een stabiele zitting op prijs stellen.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om pianokrukken te vergelijken en te evalueren

Ben je geïnteresseerd in een pianokruk maar weet je niet welk model geschikt is voor jou? We presenteren enkele criteria die je kunt gebruiken om pianokrukken met elkaar te vergelijken. Dit zijn de volgende criteria

 • Hoogteverstelling
 • Stabiliteit
 • Stoffering
 • Optiek
 • Vrijheid van beweging
 • Extra functies

In hoogte verstelbaar

Een pianokruk moet in hoogte verstelbaar zijn om de hoogte van de zitting aan je lichaamslengte aan te passen. Afhankelijk van het model kan de zithoogte met een bepaald mechanisme versteld worden. De meeste pianokrukken zijn in hoogte verstelbaar. Deze eigenschap is belangrijk, want zonder kun je de hoogte van de kruk niet aan je lengte aanpassen.

Je moet ook letten op het bereik waarin de kruk verstelbaar is. De fabrikant geeft vaak een bereik in centimeters. Het verstelmechanisme kan variëren. Veel goedkope modellen hebben een schroefmechanisme dat vergelijkbaar is met een fietszadel. Een ander mechanisme is de spindel:

hier wordt de zitting versteld door hem eenvoudig te draaien. Dure pianokrukken hebben vaak een gasdrukveer zoals die in bureaustoelen gebruikt worden.

Met een in hoogte verstelbaar pianokrukje kunnen zelfs kinderen comfortabel bij het pianoklavier. (Image source: pixabay.com / cocoparisienne)

Stabiliteit

Stabiliteit is een belangrijk kwaliteitskenmerk van een pianokruk. Als je model wiebelt, zul je niet lang een goede zithouding kunnen volhouden. Minder dure modellen zijn meestal minder stabiel. Vooral veel klavierkrukken bestaan uit verschillende afzonderlijke delen om ze gemakkelijk te kunnen vervoeren.

Bijgevolg hebben ze de neiging te wiebelen. Als je je pianokruk ergens anders wilt gebruiken, is een gemakkelijk vervoerbaar model nog steeds zinvol. Ook de mechanica kan de stabiliteit beïnvloeden. Hiervoor geldt: hoe hoger de kwaliteit van het mechanisme, hoe stabieler de pianokruk. Bij een schroefmechanisme bijvoorbeeld moet de schroef steeds weer vastgedraaid worden om een stabiele passing te verkrijgen.

Padding

Padding is belangrijk voor een comfortabele zitting. Zonder goede opvulling worden lange oefensessies vaak een marteling. De bekleding moet zo dik mogelijk zijn. Als de kwaliteit laag is, duurt het langer voor het zitkussen zijn vorm terugkrijgt.

Uiterlijk

Als je belang hecht aan het uiterlijk van je pianokruk, moet hij bij je piano of elektrische piano passen. Pianokrukken zijn vaak van hout en staan mooi bij piano’s. De kleur van het hout moet passen bij het uiterlijk van de piano. Toetsenbordkrukken daarentegen hebben meestal een “metallic”, modern uiterlijk – vergelijkbaar met veel toetsenborden.

Bewegingsvrijheid

In de regel zijn pianokrukken zo gebouwd dat de armen en benen een hoge mate van bewegingsvrijheid hebben. Veel stoelen hebben armleuningen of grote voeten. De meeste pianokrukken zijn meestal zo gebouwd dat ze je meer mobiliteit bieden. Hierdoor kun je de toetsen en pedalen van de piano zonder beperking bereiken. Er zijn in principe twee soorten constructie: Drie kleine voeten of een enkele grote voet.

Extra functies

Sommige pianokrukken bieden extra functies, waarmee je bij je aankoop rekening moet houden. Vooral sommige pianokrukken hebben een muziekvak. Je kunt er gemakkelijk je muziekboeken opslaan. Een muziekvakje is echter minder gebruikelijk op pianokrukken.

Wetenswaardigheden over pianokrukken

Hoe vind ik de juiste zithoogte bij de piano?

Een ergonomisch goede zithouding helpt om een juiste speeltechniek te ontwikkelen en om klachten zoals hand- of rugpijn te voorkomen. Zelfs beginners moeten tijdens het spelen naar een goede houding streven, want een slechte houding is later moeilijk te corrigeren.

Om de juiste zithoogte te vinden, ga je in het midden van je piano zitten. Het is belangrijk dat je een rechte houding aanneemt, met ontspannen schouders en armen. Plaats je duim op een van de toetsen.

Je duim en onderarm moeten een lichte lijn vormen zonder je onderarm te buigen. De elleboog moet enkele centimeters boven je pols staan. De dijen moeten horizontaal staan ten opzichte van de vloer en de onderbenen loodrecht. Je voeten zijn licht gebogen, zodat je gemakkelijk bij de pedalen van je piano kunt.

Beeldbron: unsplash.com / Kyle Arcilla

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies