Laatst bijgewerkt: 07-08-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

23Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

50Verzamelde opmerkingen

Een polystyreensnijder, ook wel thermische zaag genoemd, is een elektrisch werktuig dat materialen met een laag smeltpunt met behulp van verwarmingsdraad in een geschikte vorm kan snijden. Het toepassingsgebied is geenszins beperkt tot piepschuim. Elk materiaal dat gemakkelijk smelt en ongeschikt is om met mechanische zagen bewerkt te worden, kan gemakkelijk met een piepschuimsnijder in vorm gebracht worden.

De veelzijdigheid van de materialen die met een thermische zaag gezaagd kunnen worden, komt ook tot uiting in het aantal verschillende variaties in de keuze van de uitrusting. Heb je een handapparaat nodig, een warmdraadsnijder voor op tafel of zelfs een isolatieplaatsnijder?

Hoewel deze apparaten allemaal polystyreensnijders genoemd kunnen worden, zijn ze toch heel verschillend. Onze grote polystyreen snijder test 2022 is bedoeld om een klein overzicht te geven en jou als klant te helpen het gereedschap te vinden dat het best aan je eisen voldoet.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Styrofoam knippers zijn elektronische toestellen die via een verwarmingsdraad materialen met een laag smeltpunt kunnen knippen.
  • Er zijn drie soorten polystyreen knippers: Vrijgeleidende handuitrustingen, tafeluitrustingen voor preciezer werk en isolatieplaat-snijders voor het bewerken van grotere delen in de bouw.
  • Piepschuimsnijders die op netstroom werken hebben een transformator nodig die de spanning van gewone huishoudelijke elektriciteit verlaagt. De meeste toestellen hebben een ingebouwde transformator.

Piepschuimsnijder : Onze selectie

Piepschuimsnijder: koop- en beoordelingscriteria

De term “piepschuimsnijder” wordt gebruikt voor allerlei gereedschap dat er in verschillende maten en uitvoeringen is, afhankelijk van het toepassingsgebied. De beslissing welk gereedschap voor een bepaald project het meest geschikt is, kan worden genomen aan de hand van de volgende criteria.

Omdat polystyreen een gemakkelijk materiaal is om mee te werken, is de keuze aan gereedschap groot en het aantal beperkingen klein. Niettemin moet met de volgende criteria rekening gehouden worden om onaangename verrassingen te voorkomen bij de start van het volgende project.

Fabrikant

Voor sommigen lijkt dit punt overbodig, voor anderen essentieel. Zeker is dat een overvloed aan werktuigfabrikanten thermische zagen ontwerpen en produceren. Welk merk je uiteindelijk kiest hangt deels af van persoonlijke voorkeur.

Thermische zagen zijn elektrische apparaten en moeten veilig zijn, anders kun je bij een ongeluk met de schade opgescheept zitten.

Elke koper moet hier echter op letten: Doe geen concessies aan de veiligheid! Thermische zagen zijn elektrische apparaten en moeten veilig zijn, anders kun je bij een ongeluk met de schade blijven zitten.

Afmetingen

Grote apparaten worden gebruikt voor de productie van grote onderdelen, maar voor kleinere klussen zijn ze omvangrijk en in het ergste geval zelfs ongeschikt voor je eigen project. Schuimsnijapparatuur is er meestal in verschillende maten, passend bij de toepassing.

Zorg dat je weet welk gereedschap het beste bij je past door de lengte en diepte van de snede te vergelijken met de te bewerken delen.

Zaagdiepte

Dikkere materiaaldelen kunnen problemen opleveren voor kleinere thermische zagen. Om een zuivere snede te krijgen, zorg je ervoor dat de snijdiepte van de frees niet minder is dan de dikte van het te bewerken materiaal.

Snijlengte

Als grote stukken recht in geschikte vormen moeten worden gesneden, is een lange snijlengte essentieel. Langs de snijdraad kunnen met lineale precisie lijnen in het materiaal gesneden worden.

Als je voor je werk grotere stukken materiaal langs rechte lijnen moet snijden, zorg dan dat de snijlengte van de machine voldoende is voor je project.

Transformator

Thermische zagen hebben voor hun verwarmingsdraad een hoge stroomsterkte (ampère) en een lage spanning (volt) nodig. Wil men het toestel met gewone huishoudelijke stroom laten werken, dan moet eerst een transformator de spanning verlagen. Je moet beslist een model kopen met een kortsluitvaste transformator om mogelijke ongelukken te voorkomen.

Vooral als een hoger aantal watt vermogen bereikt moet worden, moet veiligheid niet met kleine letters geschreven worden. Een transformator wordt gewoonlijk bij het toestel geleverd/ingebouwd en moet altijd voldoen aan de “Geprüfte Sicherheit” (GS) norm.

Piepschuimsnijder: veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende gedeelte worden nu enkele vragen beantwoord die mensen vaak stellen bij het gebruik van piepschuimsnijders. Wees echter gerust, zachtschuim is gemakkelijk te bewerken en vereist geen speciale vakkennis.

Wat is een polystyreensnijder?

Een polystyreensnijder, ook wel thermische zaag genoemd, is een elektronisch apparaat waarmee materialen met een laag smeltpunt, zoals polystyreen, doorgesneden kunnen worden.

styroporschneider-test

Het gemak waarmee het verwerkt kan worden maakt piepschuim tot een populair bouwmateriaal voor modelbouwers. (Image source: torstensimon / pixabay)

Hoe werkt een piepschuimsnijder?

Door elektriciteit door een dunne draad te leiden, ontstaat een thermisch mes dat moeiteloos en selectief door het materiaal kan smelten. Er is een lage spanning nodig om de draad te laten opwarmen.

Welke soorten polystyreen knippers zijn er?

Styrofoam knippers worden op veel gebieden gebruikt en zijn daarom soms heel verschillend van ontwerp. De volgende tabel geeft een overzicht van de drie meest voorkomende soorten, afhankelijk van hun toepassingsgebied.

Type Voordelen Nadelen
Handgereedschap Gemakkelijk te hanteren Ongeschikt voor precisiewerk
Tafelgereedschap Gemakkelijk te hanteren Niet geschikt voor grotere klussen
Isolatieplaat snijder Geschikt voor precisiewerk in de bouwsector Omslachtig te hanteren, Ronde sneden niet mogelijk op alle modellen

Het soort polystyreen snijder dat het best bij je past hangt helemaal af van het soort werk dat je ermee wilt doen. Voor thuisgebruik worden vaak thermische zagen gebruikt, vooral bij modelbouw. Commercieel ontkomen zelfs architecten er niet aan om bij het maken van illustratieve modellen uit polystyreen knippers te gebruiken, en zelfs in de filmindustrie worden nog veel rekwisieten uit polystyreen gemaakt. Maar thermische zagen kunnen ook nuttig zijn in de bouw.

styroporschneider-test

De meeste nieuwe gebouwen zijn tegenwoordig voorzien van thermische isolatie van onder andere polystyreen. Styrofoam knippers die ontworpen zijn voor gebruik op bouwterreinen zijn aangepast om gestandaardiseerde sneden precies en snel te maken. (Image source: Alina Kuptsova / Pixabay)

Als je polystyreenplaten of soortgelijke materialen als isolatiemateriaal voor je huis wilt gebruiken, is het aan te raden een grote isolatieplaatsnijder te gebruiken, want die zijn gemaakt om snel exacte vormen uit te snijden.

Welke voeding heeft een polystyreen snijder nodig?

Het vermogen van de transformator hangt meestal af van de dikte en lengte van de verwarmingsdraad, en van de temperatuur die hij moet bereiken. Als je zelf een polystyreen snijder wilt bouwen, is een voedingseenheid met een capaciteit van 12 volt en 3 ampère voldoende. Als je besluit een in de handel verkrijgbaar apparaat te kopen, is de voeding natuurlijk al bij het product inbegrepen.

Hoeveel kost een polystyreensnijder?

Thermische zagen zijn in massa geproduceerd gereedschap en dus niet duur. De volgende lijst geeft een selectie van goedkope producten voor je volgende project.

Type Prijs Geschiktheid
Handgereedschap(snoerloos) 30 € Modelbouw en knutselen
Handgereedschap 20 – 30 € Modelbouw en knutselen
Handgereedschap voor professionals 60 – 120 € Bouwwerkzaamheden
Tafelapparaat 70 – 90 € Modelbouw(op schaal)
Isolatieplaat snijder 800 – 600 € Bouwwerkzaamheden

Het hoeft niet altijd het duurste apparaat te zijn, die de beste prestaties levert. Waar voor je geld is altijd direct verbonden met je individuele doel. Onthoud: Grote machines kunnen gemakkelijk elke minuut foutloze sneden maken, maar ze hebben ook hun prijs.

In principe geldt: hoe kleiner de klus, hoe kleiner het benodigde materieel, hoe kleiner de prijs.

Welke dampen ontstaan er bij het snijden van piepschuim?

Styreen en koolmonoxide zijn twee giftige stoffen die kunnen ontstaan bij verbranding van piepschuim. Bij het snijden van gewoon piepschuim moeten echter normaal geen dampen vrijkomen; het smeltpunt van het materiaal bereiken is meestal voldoende voor een effectieve verwerking. Als er toch dampen ontstaan, is het raadzaam het vermogen van het apparaat wat te dimmen.

Waar kan ik een polystyreen snijder kopen/huren?

Thermische zagen zijn standaard gereedschap binnen het bouw- en knutselambacht en zouden in elke goede doe-het-zelf zaak verkrijgbaar moeten zijn.

Welke alternatieven zijn er voor een polystyreensnijder?

In principe kan alles wat warmte genereert polystyreen vormen. Mechanische bewerking met zaaggereedschap is ook mogelijk, maar geeft niet zulke fijne resultaten omdat het materiaal vaak poreus en bros is. In de volgende tabel staan een aantal hulpmiddelen die als alternatief gebruikt kunnen worden.

Alternatief Beschrijving
Soldeerbout Elektrisch apparaat dat gebruikt wordt om metalen met een laag smeltpunt te bewerken.
Soldeerpistole Een pistoolvormige versie van de soldeerbout. Alleen geschikt voor grover werk.
DIY piepschuimsnijder Piepschuimsnijders kunnen ook zelf gemaakt worden. Dit is echter niet aan te bevelen voor beginners in de elektrotechniek.

Bedenk dat deze alternatieven allemaal maar beperkt bruikbaar zijn. Dus als je geen specifieke eisen hebt, maar gewoon polystyreen wilt snijden, meerdere malen en in constante kwaliteit, is het ook de moeite waard een passende snijder te kopen.

Welke extra onderdelen zijn er voor polystyreenzagen?

Het belangrijkste onderdeel van een thermische zaag, de verwarmingsdraad, is natuurlijk apart verkrijgbaar als reserve-onderdeel. Bovendien zijn er verschillende vormen voor verschillende sneden voor hand-held toestellen.

Conclusie

Piepschuimsnijders zijn in principe eenvoudige gereedschappen voor gemakkelijk te verwerken materialen. Je hebt geen ingewikkelde opleiding of een dikke portemonnee nodig om je projecten in piepschuim of andere smeltbare kunststoffen te maken.

Zoals je nu geleerd hebt hangt, als het om polystyreen knippers gaat, veel af van het doel waarvoor je je gereedschap nodig hebt. Uiteindelijk spreekt deze overvloed aan verschillende gereedschappen voor de bewerking van hetzelfde materiaal alleen maar van de veelzijdigheid van dit materiaal. We hopen dat ook jij hier je voordeel mee kunt doen en wensen je veel succes bij je volgende project.

Beeldbron: 123rf / Norasit Kaewsai

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies