Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

45Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Bij een gesprongen waterleiding en een lekkende wasmachine is de pijpsleutel of waterpompsleutel de beste vriend van de mens. Een pijptang is een must in de loodgieterssector en behoort tot de basisuitrusting van elke loodgieter. Met dit gereedschap kun je verouderde leidingen vervangen en afdichtingen controleren.

Met onze grote pijpsleutel test 2022 willen we je helpen het perfecte gereedschap voor je te vinden. We hebben de belangrijkste feiten over de pijpsleutel uitgezocht en ze hieronder samengevat. In dit artikel kom je de voor- en nadelen van dit hulpmiddel te weten, zodat je aankoop gemakkelijker wordt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Pijpsleutels zijn nodig als het tijd is om pijpen, schroeven of moeren te vervangen of als ze gedraaid moeten worden. De juiste pijpsleutel kan je een telefoontje naar de loodgieter besparen.
 • Er wordt ruwweg onderscheid gemaakt tussen een standaard pijpsleutel, een eenhandige pijpsleutel en een waterpomptang. De drie varianten hebben door hun gebruik verschillende kwaliteitskenmerken.
 • Bij gebruik bepaalt de pijp steeds welke pijpsleutel gebruikt moet worden. Dat komt omdat er werkstukken van hard en zacht materiaal zitten, op plaatsen die gemakkelijk of moeilijk te bereiken zijn.

Pijpsleutel: Onze selectie

Pijpsleutel: Koop- en beoordelingscriteria

Het grote aantal verschillende pijpsleutels kan een koper vaak aan het twijfelen brengen. Daarom hebben we enkele criteria opgesomd en beschreven die je moeten helpen bij je keuze.

Samengevat zijn dat:

In het volgende gaan we meer in detail over de criteria.

Materiaal

Een pijpsleutel is gewoonlijk altijd van staal gemaakt. Het enige nadeel van staal is dat het na langdurig gebruik kan gaan roesten. Om het materiaal te beschermen, moet de tang natuurlijk regelmatig gesmeerd worden met een lichte laag olie.

Om roest te voorkomen zijn hoogwaardige pijpsleutels gemaakt van chroom-vanadium staal. Deze legering is zo populair omdat ze de gereedschappen extra sterkte geeft.

Een andere ondersteuning voor de duurzaamheid van de pijptang is een fosfaatcoating. Natuurlijk levert de fosfaatcoating slechts een tijdelijke bijdrage tot roestpreventie. Daarom is het ook heel normaal dat deze laag binnen een bepaalde tijd oplost.

Spanwijdte

Om een pijpsleutel ook met de hand te kunnen gebruiken, moet erop gelet worden dat de spanwijdte van de sleutel groot genoeg is. Maar om dit niet te veel een probleem te laten zijn, kan de spanwijdte zo breed ingesteld worden als gewenst. Toch betekent een willekeurige breedte niet dat dit voor alle maten geldt.

Als je een pijpsleutel koopt, zul je merken dat de maximale spanbreedte voor pijpen of moeren altijd op de beschrijving staat. Het enige dat opvalt is dat er altijd twee maten gegeven worden. Een voor de diameter voor pijpen en een voor moeren. Iedereen zou dit als leidraad moeten gebruiken bij de aanschaf van dit gereedschap.

De beste pijpsleutel heeft een maximale spanwijdte van minstens 35 tot 50 millimeter. Zo krijg je een gereedschap dat universeel aan de meeste pijpen aangepast kan worden. Het is duidelijk dat pijpsleutels met meer instelmogelijkheden vaker gebruikt worden.

Klembeveiliging

Een standaard pijpsleutel heeft als bijzondere functie dat hij zelfklemmend is. Dit betekent dat de tanden op de bekken van de tang stevig tegen de buis kantelen als ze samengeknepen worden, en zo de tang steeds onder druk houden.

Nu kan het gebeuren dat een vinger of hand tijdens dit proces vast komt te zitten. Daarom zit er op elke pijpsleutel een knelbeveiliging.

Zoals de naam al doet vermoeden, is de knijpbeveiliging een functie die voorkomt dat er vervelende verwondingen tussen de handgrepen ontstaan. In principe betekent deze bescherming gewoon dat in het handvat een uitstulping is gemaakt om te voorkomen dat vingers bekneld raken.

Gebruik

Het soort tangen moet niet onderschat worden als je aan een klus begint. Maar de juiste beslissing kan natuurlijk alleen genomen worden in samenhang met de pijp waaraan gewerkt wordt.

Standaard pijpsleutel

De standaard pijpsleutel is het beste gereedschap als het om doe-het-zelf werk gaat. Met zijn 25 centimeter lengte is het de ideale tang voor werk rond het huis of in de werkplaats.

Als het om verwarmingsbuizen gaat, bijvoorbeeld, doet niets onder voor een gewone pijpsleutel. Omdat ze ideaal ontworpen zijn voor het bewerken van harde en extreem sterke pijpen.

Voordelen
 • zelfklemmend
 • bekstand traploos regelbaar
 • hoge krachtoverbrenging
Nadelen
 • slechts één draairichting

Hij heeft een hoge krachtoverbrenging, maar slechts één draairichting.

Eenhandige pijpsleutel

Eenhandige pijpsleutels lijken op standaard pijpsleutels en zijn bedoeld voor harde pijpen. Het belangrijke verschil is echter dat dit type maar met één hand gebruikt kan worden. Dit is belangrijk omdat de eenhandige pijpsleutel grotere voordelen biedt voor moeilijk bereikbare pijpleidingsystemen.

Voordelen
 • zelfklemmend
 • gemakkelijk te gebruiken
 • met één hand te bedienen
 • schroeven snel
Nadelen
 • zwaar gewicht
 • duur

Hij is gemakkelijk te hanteren, maar zwaar en duur.

Waterpomptang

Voor zachte en gemakkelijk buigzame pijpen is de waterpomptang het ideale gereedschap, omdat hij zich beter aan de vorm van de pijp aanpast en het materiaal ervan beschermt. In dit geval is een standaard pijpsleutel niet aan te bevelen.

Omdat dit type tang de uitgeoefende kracht niet gelijkmatig over de pijp verdeelt zoals de waterpomptang, maar veeleer in de richting waarin hij gedraaid wordt.

Voordelen
 • anti-slip
 • bekbreedte variabel instelbaar
 • grote spanwijdte
Nadelen
 • niet zelfklemmend
 • tanden van de tang kunnen sporen achterlaten

Deze tang heeft een grote spanwijdte. Ze zijn echter niet zelfklemmend.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je pijpsleutels koopt

Voor je een pijpsleutel koopt, is het belangrijk enkele onbeantwoorde vragen te beantwoorden om de juiste aankoopbeslissing te nemen. We hebben een paar vragen voor je opgeschreven en ze beantwoord.

Wat is er bijzonder aan een pijpsleutel en welke voordelen biedt hij?

Een pijpsleutel wordt gebruikt om verouderde pijpen te vervangen en om afdichtingen van pijpen te controleren. Dit is vooral nodig als deze leidingen dreigen te barsten of als er water uit de wasmachine begint te lekken.

Rohrzange

Een stalen pijpsleutel met een verstelbare spanwijdte. Daarmee ben je op elke leiding voorbereid. (Image source: Prateek Katyal / unsplash)

De verbindingen die pijpen bij elkaar houden heten schroefdraadmoffen. Deze onderdelen zijn de bijzondere reden waarom pijpsleutels niet weg te denken zijn. Een pijpsleutel of waterpomptang heeft de bijzondere eigenschap dat hij een verstelbare bek spanwijdte heeft die zich aan elke schroefdraad kan aanpassen.

De voordelen en nadelen van de pijpsleutel zijn:

Voordelen
 • Verstelbaar op verschillende bekkenmaten
 • grijptanden voor glad materiaal
 • kan in beide richtingen gedraaid worden, afhankelijk van het model
Nadelen
 • Grijpvlak kan krassen veroorzaken
 • kan in één richting gedraaid worden, afhankelijk van het model

Om het vastgrijpen van bouten of moeren en van pijpen of moffen te vergemakkelijken, zijn er pijptangen met en zonder tanden op de grijpvlakken. Dit betekent dat ronde, platte of hoekige materialen gegrepen kunnen worden. Bovendien is de lange steel van de pijpsleutel handig om de nodige hefboomwerking uit te oefenen om zelfs de meest hardnekkige schroefverbindingen los te krijgen.

Welke soorten pijpsleutels zijn er?

Pijptangen kunnen in het algemeen in drie verschillende soorten gegroepeerd worden

 • Standaard pijpsleutel
 • Eenhandige pijpsleutel
 • Waterpomptang

De grootste onderscheidende factor tussen deze categorieën is hun constructie.

Type Bijzonderheden
Standaard pijpsleutel De standaard pijpsleutel heeft de bijzondere functie dat de bekbreedte met een moer aan het begin ingesteld moet worden. In de regel zijn de tangen zelfklemmend door hun speciale hefboomfunctie. Na het aanbrengen van de pijpsleutel is het voldoende druk uit te oefenen op één kant. Het is belangrijk op te merken dat de pijpsleutel opnieuw afgesteld moet worden als de draairichting veranderd wordt.
Eenhandige pijpsleutel De eenhandige pijpsleutel heeft, zoals de naam al zegt, maar één handvat. Aan het bovenuiteinde van dit handvat zit een stelschroef waarmee je de bekbreedte van de tang kunt instellen. Het bijzondere van deze verstelsoort is het snel vastschroeven, want de bek houdt vast bij het vastschroeven en laat weer los bij het omhoog trekken.
Waterpomptang De waterpomptang is voorzien van een scharnier dat heen en weer kan schuiven. Dit maakt het mogelijk de bekbreedte aan te passen aan verschillende of brede schroeven. Dit maakt de tang universeel inzetbaar voor vele klussen. Bij het schroeven bouwt de tang een zekere druk op, die draaiing in beide richtingen mogelijk maakt.

Wat kost een pijpsleutel?

De prijsklasse voor verschillende pijptangen kan sterk variëren. Afhankelijk van het type, materiaal, bekleding en afmetingen kost een pijpsleutel tussen de 10 en 500 euro. Op basis van gebruik en grootte kun je veel redelijke aanbiedingen vinden.

Rohrzange

Soms is het beter om meerdere pijpsleutels bij de hand te hebben. Zo ben je er altijd zeker van dat je in elke situatie een hulpmiddel bij de hand hebt. (Image source: stevepb / pixabay)

Dus een goedkope pijpsleutel doet soms zijn werk. Wel moet opgemerkt worden dat, als het om de duurzaamheid van deze gereedschappen gaat, een duurdere pijptang een betere keuze zou zijn. Het is ook aan te bevelen een hele set pijpsleutels aan te schaffen om aan alle eisen te voldoen.

Hoe gebruik ik een pijpsleutel?

De pijpsleutel wordt gebruikt door hem op de pijp of schroef te zetten. Vervolgens is het belangrijk de bekbreedte van de tang af te stemmen op het te schroeven materiaal. Daarna moet de tang goed vastgepakt worden, zodat hij vanzelf stevig vastgrijpt.

De druk moet nu vanuit één richting opgebouwd worden, meestal vanuit de bovenkant van de pijptang. Het is belangrijk dat je hierbij voorzichtig te werk gaat. Als er te veel druk op de tang wordt uitgeoefend, kan dat de tang en de pijp beschadigen en, in het ergste geval, verwondingen veroorzaken.

Foto bron: Vladimir Badaev / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies