Laatst bijgewerkt: 28-08-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

22Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

86Verzamelde opmerkingen

Als je erover denkt om je huis opnieuw in te gaan richten, zou je aan de mogelijkheid van plafondventilators kunnen denken. Waarom? Om meerdere redenen, maar vooral omdat het een praktisch en energiebesparend apparaat is. Toch moet je de ventilator als woonaccessoire wat functionaliteit en stijl betreft weten uit te kiezen.

Tegenwoordig zitten er bij de meeste plafondventilators een lamp ingebouwd. Deze zijn heel handig voor je interieur, want ze zijn aan te passen aan alle stijlen van inrichting en verlichten bovendien je woonruimte. Er zijn ook mensen die alleen kunnnen slapen als het helemaal donker is, ook voor hen is deze gids bestemd. Klaar? Laten we beginnen!
Belangrijk om te weten

 • Door de technologische vooruitgang hebben deze apparaten steeds meer functies, zoals afstandsbediening, of een zomer- en winter stand, waarmee je de ventilator het hele jaar kunt gebruiken.
 • Het is belangrijk om alle technische aspecten van het apparaat te bekijken voordat je een plafondventilator gaat kopen. Bijvoorbeeld: het gebruik in een grote kamer is anders dan in een kleiner vertrek.
 • De installatie van de ventilator is niet echt eenvoudig. Als je een doe-het-zelver bent heb je misschien geen hulp nodig van een installeur, maar het is wel van belang om de installatie instructies nauw te volgen. Als je dat te ingewikkeld lijkt, kun je beter professionele hulp inhuren.

Onze selectie: De beste plafondventilatoren op de markt

Er bestaat een groot assortiment plafondventilators op de markt. Uiteraard moet je de verschillende prijsklassen en functies afwegen om de beste keus te kunnen maken. Hieronder hebben we een gevarieerde selectie gemaakt om je te helpen bij het kiezen van een plafondventilator. Vergelijk de verschillende technische aspecten van elk apparaat.

De meest stijlvolle plafondventilator

De Bestron DC30T plafondventilator is voorzien van een handige lamp en 6 omkeerbare bladen. Het apparaat heeft een trekschakelaar voor verlichting en is uitgerust met 3 ventilatorsnelheden. De ventilator heeft een mooi en trendy design en is aan te raden voor een niet al te grote ruimte. Het apparaat geeft een lekkere bries voor de nodige koeling van de ruimte. De prijs van de ventilator is uitstekend. Kopers raden de aanschaf van dit product aan anderen aan.

De meest praktische plafondventilator met zomer-/winterschakelaar

De Bestron DT48C plafondventilator is handig voor zowel in de zomer als winter. Met de zomer-/winterschakelaar kun je dit eenvoudig naar eigen wens instellen. De ventilator heeft een enorme reikwijdte, die zorgt voor een goede luchtcirculatie. De prijs-kwaliteitverhouding van het apparaat is uitstekend. Een ander voordeel is dat de ventilator bijna geen geluid maakt. Je hebt het apparaat binnen no-time geïnstalleerd en klaar voor gebruik.

De perfecte plafondventilator voor gadgetfans


AffiliateLink


AireRyder Cosmos

Tijdelijk niet leverbaar

De moderne plafondventilator met plafondlamp van de Amerikaanse kwaliteitsproducent AireRyder ziet er niet alleen heel mooi uit, het apparaat bevat ook een aantal handige technische snufjes. De 6 snelheden en de verlichting kunnen comfortabel worden bediend via de meegeleverde afstandsbediening.

De ventilator heeft een hoogwaardige, lang meegaande en geruisloze wisselstroommotor. Bladen met een totale diameter van 132 cm, voor ruimtes tot 25 m². De zomer- en wintermodus zorgt voor warmterecycling, met in de wintermodus tot 30% besparing op de verwarmingskosten. Installatie op schuine vlakken is goed mogelijk.

De beste plafondventilator voor in hotels en restaurants

De Aeolus Eco plafondventilator van Freelight is een duurzaam en zuinig apparaat. De fabrikant geeft aan dat de ventilator 50% minder energie dan de gemiddelde plafondventilator verbruikt. Het apparaat is speciaal geschikt voor gebruik in hotels, restaurants en andere grote ruimtes, aangezien het de mogelijkheid heeft om 5 ventilatoren met 1 afstandsbediening te bedienen. De Freelight plafondventilator maakt heel weinig lawaai en zijn ideaal voor ruimtes met lage plafonds.

De plafondventilator met de meest sfeervolle verlichting

Ook de Bendan plafondventilator van Westinghouse is één van onze favorieten. Door de behuizing van het zijdemat chroom, de naadloos aansluitende geïntegreerde lamp met opaal-melkglas en de 5 bladen van wengé, heeft de Bendan een strak en harmonieus ontwerp dat bij elke interieurstijl past. De duurzame en vrijwel geruisloze wisselstroommotor van koudgewalst staal zorgt het hele jaar voor comfort. Perfect voor in de slaap- en woonkamer!

Shopgids: Alles wat je moet weten over plafondventilators

Als je een kamer wilt conditioneren is er niets beter dan een plafondventilator. Als je bovendien je huis anders wilt inrichten, dan moet je zeker een ventilator met verlichting kiezen, er zijn hele decoratieve modellen voor alle smaken. Hieronder beantwoorden we je de meest gestelde vragen van consumenten.

De afstand tussen de muur en het plafond zijn heel belangrijk bij het installeren van een plafondventilator.
(Bron: Diaz: 88432800/ 123rf.com)

Waarom is een plafondventilator aan te raden?

Als eerste geven we je een goede reden: Omdat je geld kunt besparen op je energierekening. Aangezien de ventilator in de winter de warme lucht naar beneden verplaatst en vice versa, kun je besparen op verwarmingskosten en airconditioning. Bovendien is het een ideaal accessoire voor de inrichting van je huis, en kun je er ook nog verlichting aan toevoegen.

Wat is de definitie van een plafondventilator?

Dit is een apparaat dat aan het plafond van een vertrek hangt. Deze mechanische, meestal electrische apparaten, hebben ingebouwde draaibare bladen die de lucht laten circuleren.

De meeste plafondventilatoren hebben een knop om de draairichting van de bladen te veranderen, afhankelijk van het seizoen.

Deze apparaten hebben hun oorsprong in de Verenigde Staten, om precies te zijn tussen 1860 en 1870. In het begin werkten ze niet met een electrische motor, maar gebruikte men stromend water in combinatie met een turbine. Dit systeem liet twee bladen draaien via een soort riemen. Er bestaan nog een aantal van deze voorlopers van de huidige ventilator  in de VS.

Wat is de zomer- en winter functie precies?

Dankzij de voor- en achteruit functie kan het apparaat zowel op warme dagen als in de winter gebruikt worden. Warme lucht is lichter dan koude en als we de winterfunctie activeren, wordt de warme lucht naar beneden verplaatst. Nog duidelijker gezegd: in de zomer draait de plafondventilator tegen de klok in en in de winter andersom.

Ventilators kunnen een goede aanwinst zijn voor het interieur.
(Bron: Jrstock: 55930421/ 123rf.com)

Wanneer kun je plafondventilators gebruiken?

Voornamelijk als het klimaat niet te heet is en je geen airconditioning nodig hebt. Maar zelfs als je een airco nodig hebt kan een plafondventilator je helpen om energie te besparen. Deze ventilators verplaatsen de lucht en al verlagen ze de temperatuur van het vertrek niet, toch geven ze een onmiskenbaar gevoel van frisheid.

“Als je je geheimen aan de wind onthult, verwijt hem dat niet dat hij ze doorvertelt aan de bomen.” Khalil Gibran

Welke voor- en nadelen hebben plafondventilators?

De plafondventilator is een handig apparaat. Het verbetert de ventilatie van een kamer en maakt het interieur stijlvol. Als decoratief accessoire is het belangrijk om de juiste keuze te maken, maar daarbij moeten we de voor- en nadelen weten. In de volgende tabel hebben we deze voor je op een rijtje gezet:

Voordelen
 • Ventilatie
 • Conditionering
 • Inrichting
 • De luchtstroom die de ventilator voortbrengt schrikt insecten af
Nadelen
 • Geven niet dezelfde verkoeling als een air conditioning

Verkoelen plafondventilators de kamers niet?

Nee, de temperatuur van de ruimte wordt niet verlaagt, maar de gevoelstemperatuur verandert wel. Het gevoel van frisheid wordt veroorzaakt door twee manieren om het menselijk lichaam te verkoelen:  convectie en verdamping. De lucht op de huid heeft als gevolg dat het verdampingsproces in het organisme koelte veroorzaakt.

Het oorspronkelijke systeem met een waterturbine werd gebruikt voor meerdere ventilators. Zo werden ze al snel populair in restauranten, winkels en kantoren, overal waar koelte gewenst was.

Wist je dat tijdens de Eerste Wereldoorlog voor het eerst plafondventilators met vier bladen gemaakt werden in plaats van de oorspronkelije twee bladen?

Hoe zet je plafondventilators aan?

Tegenwoordig bestaat er een groot assortiment plafondventilators op de markt. Vanaf het moment dat ze uitgevonden werden is het ontwerp van deze apparaten enorm veranderd. In de XIXe eeuw werden alleen kettingen gebruikt om ze aan en uit te doen. Tegenwoordig bestaan er meer mogelijkheden. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

 • Ketting. In dit geval, laat je de schakelaar aan de wand aanstaan en gebruik je een ketting voor de ventilator en een andere voor de verlichting. Bovendien kun je ook één van de functies gebruiken met de wandschakelaar. Je hoeft hem alleen maar op OFF te zetten in de functie die je niet wilt gebruiken en ON op de functie van ventilator of verlichting, net zoals je wilt.
 • Wandschakelaar. Je kunt ook alleen het wandschakelaar gebruiken, zoals we je in de vorige optie uitlegden. Deze mogelijkheid is makkelijker als de kettingen te hoog hangen.
 • Alleen via afstandsbediening. Deze mogelijkheid vereist dat de wandschakelaar op ON staat. Als de afstandsbediening een geheugen heeft, maakt het niet uit of je de wandschakelaar aan of uit doet, aangezien het apparaat “zich herinnert” dat het op de ON-mode staat. Als deze geen geheugen heeft, zul je de afstandsbediening weer aan moeten doen.
 • Combinatie van kettingen en afstandsbediening.  In dit geval, als je alleen de wandschakelaar wilt gebruiken, dan moet je de kettingen activeren. Als je alleen de afstandsbediening wilt gebruiken dan moet je de kettingen en wandschakelaar op de ON-mode zetten. Deze combinatie van afstandsbediening en kettingen komt het meest voor bij plafondventilators met licht.

In de zomer kun je de gevoelstemperatuur met 3 tot 6 graden verlagen.
(Bron: Chernobrivets : 39731403/ 123rf.com)

Op welke hoogte moeten de plafondventilators geplaatst worden?

Als het plafond van de kamer heel hoog is kun je altijd een verlengsnoer installeren. Als algemene regel is de minimale hoogte 2,20 meter, en de maximale hoogte drie meter. Deze afmetingen kunnen variaties vertonen, afhankelijk van het product. De juiste afmetingen staan over het algemeen in de installatie instructies.

Als de ventilator te dicht bij de grond hangt, kan dit vooral met kinderen in huis gevaarlijk zijn.

Maken ventilators veel lawaai?

Over het algemeen geldt de regel: hoe hoger de snelheid, hoe minder geruisloos. De ventilators met lange bladen maken minder geruis, maar hebben ook een lagere snelheid. En hoe meer bladen, hoe geruislozer ze zijn. Er bestaan tegenwoordig ook ventilators met een doorlopende motor, die veel geruislozer zijn.

Welke soorten motors hebben plafondventilators?

Hoe krachtiger de motor is, hoe meer lucht er verplaatst zal worden. Er bestaan twee soorten motors: de synchroommotor (AC) en de gelijkstroommotor (DC). De eersten zijn goedkoper, maar worden sneller warm. De tweeden zijn moderner, duurder maar geruisloos en energiebesparend. Er zijn nog niet veel van deze ventilators op de markt.

Een plafondventilator is niet alleen decoratief, deze kan je ook helpen om het energieverbruik te verlagen, zowel in de zomer als in de winter.
(Bron: Kluengsuwanchai: 46378777/ 123rf.com)

Wat is de geschiktste diameter van de ventilator?

De afmeting van de plafondventilator is essentieel, dit hangt uiteraard af aan de grootte van de kamer. Hoe groter de ventilator, hoe stiller en energiebesparender. En hoe groter de doorsnede is, hoe groter de bladen zijn. Hieronder leggen we je uit hoe groot de diameter moet zijn afhankelijk van het aantal vierkante meter van de kamer:

Diameter van de ventilator Vierkante meter per ruimte
Minstens 75 cm Kamers tot 10 m²
Minder dan  107 cm Ruimte tot 13 m²
Tussen 108 en 132 cm Ruimte tussen 13 en 18 m²
Meer dan 132 cm Ruimte groter dan 18 m² (tot 27 m² of zelfs 32 m², afhankelijk van de ruimte)

Welk plafondventilator is geschikt voor de badkamer?

Er bestaan vele modellen op de markt, maar het is niet hetzelfde om er één te installeren in de huiskamer als in de badkamer. In dit geval kun je beter geen ventilator met houten bladen nemen. Ze zijn wel mooi, maar vanwege de hoge vochtigheid kan het hout vervormen. Deze zijn evenmin aan te raden voor buiten, daarvoor zijn die van staal het beste.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Er bestaan zo veel modellen van plafondventilators op de markt dat je het beste de verschillende aspecten kunt afwegen voor je je aankoop doet. Hieronder laten we je de belangrijkste punten zien om je te helpen bij je beslissing.

 • Grootte van de kamer
 • Soort licht
 • Energieverbruik
 • Snelheid
 • Materiaal van de bladen
 • Draairichting
 • Geluid
 • Locatie

Grootte van de kamer

We hebben het hier al over gehad in het vorige segment, maar we raden aan om in de slaapkamers een geruisloze ventilator te nemen. Denk aan de afmeting van de kamer en de hoogte van het plafond. Hoe langer de bladen zijn, hoe meer lucht er verplaatst kan worden.

Soort licht

Indien mogelijk, kies dan een model waar je LED lampjes in kan gebruiken. Deze zijn ecologisch en energiebesparend. Er bestaan drie soorten verlichting op de markt. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt met de voordelen van de verschillende soorten:

 • Spotjes. Deze hebben meerdere lichtpunten, ideaal voor een aanpasbare verlichting van een kamer. Hierbij kun je energiebesparende lampjes gebruiken.
 • Plafond. Deze hebben maar één lichtpunt, voor wanneer je maar één soort verlichting in een ruimte nodig hebt. Deze geven meestal niet veel licht, maximaal 60 Watt.
 • Tulpvormig. Deze hebben meestal drie of vier lichtpunten. Hierbij kun je LED lampen, laag in energieverbruik of hallogeen lampen gebruiken.

Energieverbruik

Als je energie wilt besparen, kies dan voor plafondventilators met een maximaal verbruik van 60 Watt. Ook al is het energieverbruik niet te vergelijken met dat van een airconditioning, kun je toch wel wat besparen. Hierbij komt ook nog het verbruik van de (energiebesparende) lampen.

Snelheid

De verschillende modellen plafondventilators hebben meestal drie snelheden. De derde snelheid maakt meestal ook het meeste lawaai. Je kunt de afstelbare snelheid veranderen wanneer je wilt. Er zijn ook modellen met nog meer snelheden, al zijn die meestal hoger geprijsd. De keus is aan jou.

Materiaal  van de bladen

Er zijn normaal drie materialen van de bladen te koop: metaal, hout en kunststof. De houten bladen zijn over het algemeen stijlvol en goed te combineren in het interieur. Deze zijn alleen niet aan te raden in vochtige ruimtes zoals de badkamer, buiten en in de keuken.  De bladen van kunststof hebben als nadeel dat ze kunnen gaan vergelen en die van metaal zijn het makkelijkst te reinigen.

Draairichting

Zoals we je al uitgelegd hebben, hebben veel ventilators tegenwoordig de zomer- en winterfunctie ingebouwd. Niet alle ventilators hebben deze functie, maar we raden je aan om deze te overwegen. Als je een model met zomer- en winterfunctie kiest, kun je de ventilator het hele jaar door gebruiken. Je zal er waarschijnlijk geen spijt van krijgen!

Lawaai

We hebben het al over dit onderwerp gehad, maar we willen er hier nog wat over zeggen. Er zijn mensen die alleen in een donkere kamer kunnen slapen en anderen die absolute stilte nodig hebben. Als jij één van dat soort mensen bent, kies dan een ventilator met lange bladen. En als het kan, een DC motor, met meer snelheden en zo goed als geluidloos.

Locatie

Bedenk goed waar je de ventilator gaat ophangen. Als je deze buiten gaat gebruiken, moet je op het materiaal letten, het beste zijn die van staal, zodat ze langer meegaan. Als je de ventilator binnen gaat gebruiken, neem dan geen houten bladen voor vochtige of warme ruimtes zoals de keuken of badkamer. Ook zijn er vaak reserve onderdelen te koop, zodat je ze indien nodig vervangen kan.

Samenvatting

Plafondventilators zijn een ideale combinatie van interieurinrichting en funcionaliteit. Je kunt er niet alleen energie mee besparen, maar je kunt er ook zonder veel moeite je huis een nieuwe look geven. Voor de meeste mensen is het een betaalbaar product vergeleken met een airconditioning, en bovendien bespaar je geld aan verwarmingskosten.

Zoals je ziet zijn er meerdere aspecten waar je over na moet denken voor de aankoop van een plafondventilator. De grootte van de kamers, het materiaal van de bladen en wel of geen zomer/winter functie zijn belangrijke factoren. Bovendien is het design van de ventilator voor veel mensen ook belangrijk en een beslissingsfactor bij de aankoop.

Als je ons artikel over plafondventilators leuk vond, deel het dan op social media of laat hieronder je reactie achter.

(Bron van de header afbeelding: Megraphics: 66672179/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies