Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

25Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

31Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote plakband test 2022. Hier stellen we alle kleefbanden voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste plakband voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarop je moet letten als je een plakband koopt.
Belangrijk om te weten

 • De eigenschappen van het plakband worden bepaald door het respectieve dragermateriaal. Het dragermateriaal bestaat uit ofwel plastic, papier of een mengsel van plastic en textielstof
 • Plakband is er voor bijna alle doeleinden. Verschillende kleuren en breedtes zijn ook in de winkels verkrijgbaar.
 • Bij de keuze van het juiste plakband moet je weten of je het tijdelijk of permanent wilt hebben, en of je het nodig hebt voor binnen- of buitengebruik.

Plakband: Onze selectie

Shopgids plakband: Alles wat je moet weten

Wat is een plakband?

Plakband is een term voor een combinatie van steunmateriaal en een kleefmassa die erop kleeft. Het steunmateriaal is heel soepel en kan van verschillende materialen gemaakt worden. Door de verschillende eigenschappen wordt het beoogde gebruik van het plakband bepaald door de soort drager.

Plakband kan niet alleen praktisch van pas komen bij het knutselen, maar scoort vaak ook visueel door de uiteenlopende motieven. (Image source: pixabay.com / StockSnap)

In de volgende paragrafen willen we je nog meer gedetailleerde informatie geven over het onderwerp plakband en ook dieper ingaan op de verschillende soorten ruggen.

Wat kost plakband?

De prijsklasse van plakband is zeer breed. Het varieert van ongeveer €0.50 tot €50. Dit komt grotendeels omdat er tapes zijn voor allerlei soorten gebruik.

Verpakkingstapes of transparante kleefbanden zijn veel goedkoper dan kleefbanden voor buiten die water- en hittebestendig zijn. In het huishouden is meestal verpakkingstape of plakfolie nodig, en die kosten meestal niet meer dan € 1-2 per stuk of pak.

gebruiksgebied prijs
dagelijks gebruik 0,50€ – 5€
naaien en handwerken 9€ – 15€
handwerken van 15€ – 50€

Voor handwerken en naaien zijn er extra bandjes in verschillende kleuren en patronen. Deze variëren van 9€-15€.

Plakbanden die in de kunstnijverheid of industrie gebruikt worden, moeten veel duurzamer zijn. Hier kan een rol meer dan € 30 kosten.

In principe geldt: hoe meer meters er op een rol plakband zitten, hoe lager de prijs per meter.

Welke alternatieven zijn er voor plakband?

Als je op dit moment geen plakband bij de hand hebt, zijn hier twee alternatieven die je in plaats van plakband kunt gebruiken.

Vloeibare lijm

De lijm kan direct uit de tube op het oppervlak aangebracht worden. Als het opdroogt, ontwikkelt de lijm dan zijn volledige hechtende werking. Een voordeel van vloeibare lijm is dat hij soepel en snel aangebracht kan worden zonder extra gereedschap.

Hete lijmpistool

Met het hete lijmpistool wordt smeltlijm eerst in het pistool verwarmd. Na een korte opwarmtijd kun je de hete, vloeibare lijm nauwkeurig op de te lijmen plaats aanbrengen. Na korte tijd is de smeltlijm afgekoeld en heeft hij zijn volledige kleefwerking bereikt.

Besluit plakband: Welke soorten zijn er en welke is geschikt voor u?

Zoals gezegd verschillen kleefbanden vooral in het materiaal van de drager. Dit resulteert in de volgende indeling

 • Stoffen banden
 • Masking tapes
 • Plastic plakband

Elk dragermateriaal heeft bijzondere eigenschappen die hun voor- en nadelen hebben. Om je te helpen de juiste tape voor je te kiezen, geven we je in de volgende paragrafen een kort overzicht van de verschillende soorten tape.

Wat zijn de eigenschappen van weefselband en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Stoffen banden hebben een extra versteviging van kunststof of textielweefsel. Door hun robuuste aard kun je ze zowel binnen als buiten gebruiken, want ze zijn niet alleen waterdicht maar ook temperatuurbestendig.

Voordelen
 • Temperatuurbestendig
 • Waterdicht
 • Grote scheurvastheid
Nadelen
 • Kan niet verwijderd worden zonder resten achter te laten

Of het nu in ziekenhuizen is voor het bevestigen van injectienaalden of thuis voor het repareren van scheuren en breuken, stoffen tape kent een groot aantal toepassingen. Een heel bekende stoffen tape is Gaffa tape, dat vaak gebruikt wordt in de toneelwereld.

Voor stoffen tape heb je niet eens een schaar nodig, de plakstroken kun je gemakkelijk met de hand afscheuren.

Wat zijn de eigenschappen van maskeertape en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Masking tape, beter bekend als schildersplakband, heeft papier als drager. Het kleeft aan bijna alle oppervlakken en kan verwijderd worden zonder resten achter te laten. Vanwege deze eigenschappen wordt het vooral gebruikt in de verfindustrie om plekken op muren of plinten af te dekken.

Voordelen
 • Kan verwijderd worden zonder resten achter te laten
 • Hecht op vele oppervlakken
 • Hoge scheurvastheid
Nadelen
 • Weinig afdichtend
 • Geen transparante versie

Je kunt de maskeertape in veel verschillende breedtes kopen. Ga echter niet voor de goedkoopste producten, want die zijn meestal moeilijk te verwijderen zonder resten achter te laten en hebben een slechte kleefkracht.

Wat zijn de eigenschappen van plastic tape en wat zijn de voor- en nadelen?

Plastic plakband wordt vaak in het huishouden gebruikt, bijvoorbeeld als pakketband of als plakfolie om inpakpapier stevig vast te kleven. Het folieachtige dragermateriaal van de banden is gemaakt van kunststoffen zoals polypropyleen (PP) of PVC.

Voordelen
 • Bestand tegen veroudering
 • Scheurvast
 • Transparante varianten beschikbaar
Nadelen
 • Lage bestendigheid bij hoge temperaturen
 • hecht alleen op licht tot middelzwaar karton

Plastic kleefbanden zijn scheurvast, bestand tegen veroudering en hebben een goede kleefkracht. Een groot voordeel dat ze hebben is dat ze ook in transparante versies verkrijgbaar zijn. Je kunt ze dus ook gebruiken om te knutselen of om raamdecoraties aan te bevestigen.

Plakband: Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om je te helpen de juiste plakband te kiezen uit de vele die er zijn, stellen we de volgende criteria voor waarmee je rekening moet houden als je een plakband koopt.

De volgende criteria helpen je een product te kiezen

 • Schilhechting
 • Schuifsterkte
 • Scheursterkte
 • Weerstand
 • Ondergronden

In de volgende paragrafen zullen we de aankoopcriteria nader toelichten.

Peel adhesion

Peel adhesion geeft de kracht aan die nodig is om een kleefband los te scheuren van het oppervlak waarop het geplakt is. Hier is het eerst belangrijk te onderscheiden of de band permanent of slechts tijdelijk moet zijn.

Vooral in de handwerksector worden vaak kleefbanden gebruikt met een tijdelijke kleefduur die gemakkelijk verwijderd kan worden. Vaak zijn de plakbandjes er in veel verschillende kleuren met een grote verscheidenheid aan motieven. (Image source: unsplash.com / Kelly Sikkema)

Bijvoorbeeld bij schilderwerk is vaak maar een tijdelijke hechting nodig, hier moet de schilhechting niet te hoog zijn. Bij permanente hechting is dat anders.

Schuifsterkte

Schuifsterkte is het vermogen van een kleefband om niet van het oppervlak waarop het kleeft af te glijden als er spanning op uitgeoefend wordt. Zulke belastingen komen voor wanneer bijvoorbeeld zware voorwerpen aan de wand gekleefd worden.

Als je echter alleen lichte voorwerpen of kleine scheurtjes wilt plakken, is een kleine tot gemiddelde afschuifsterkte volkomen voldoende.

Scheursterkte

De scheursterkte is de kracht die nodig is om de tape te scheuren. Tegelijkertijd laat deze kracht ook zien hoe rekbaar de tape is.

De scheursterkte wordt een belangrijk criterium als je verschillende voorwerpen in een bundel aan elkaar wilt plakken of een doos wilt afsluiten met een verpakkingstape. In dit geval moet je op zoek gaan naar een hoge scheursterkte.

Weerstand

Weerstand omvat verschillende eigenschappen die de tape moet hebben, afhankelijk van het beoogde gebruik.

Als je een tape nodig hebt voor gebruik buitenshuis, let er dan op dat hij zowel water- als temperatuurbestendig is. Als het permanent aan zonlicht zal worden blootgesteld, moet het ook uv-bestendig zijn.

Ook als je de tape in de badkamer of op andere natte plaatsen gebruikt, moet je erop letten dat hij waterdicht is.

Geheel volgens het motto “noodzaak is de moeder van de uitvinding”, vervangt de tape in dit geval tijdelijk de loodgieter. (Image source: unsplash.com / Ken Treloar)

Het is altijd belangrijk om te bedenken hoe lang de kleefband aan bijzondere invloeden zal worden blootgesteld. In de industrie, bijvoorbeeld, worden kleefbanden soms maar een bepaalde tijd aan zeer hoge temperaturen blootgesteld.

Ondergronden

Op welke ondergronden moet de kleefband plakken? Omdat deze vraag heel belangrijk is bij het nemen van een aankoopbeslissing, moet je hem beslist stellen vóór je koopt.

Er is een ruime keuze aan verschillende kleefbanden, maar ze kleven niet allemaal op alle oppervlakken. Vooral voor speciale en oneffen oppervlakken zoals steen zijn er maar heel weinig tapes die geschikt zijn voor zulke oppervlakken.

Op welk oppervlak je de tape ook plakt, je moet er altijd voor zorgen dat het oppervlak van tevoren droog en schoon is.

Plakband: interessante feiten over het onderwerp

Hoe verwijder ik plakband?

Plakband is niet altijd gemakkelijk te verwijderen, zeker niet zonder resten achter te laten. Daarom hebben we een paar tips voor je op een rijtje gezet die het verwijderen van plakband gemakkelijker kunnen maken.

 1. Trek de tape langzaam en gelijkmatig af in een hoek van 90° ten opzichte van de ondergrond.
 2. Verwarm de tape met een föhn voor je hem verwijdert.
 3. Lijmresten kunnen meestal met warm water en afwasmiddel verwijderd worden.
 4. Als de lijmresten flink hard geworden zijn, is universele verdunner vaak de enige oplossing

Wanneer verwijder ik de afplaktape na het schilderen?

Het is heel belangrijk om het juiste moment te kiezen om de tape na het schilderen te verwijderen. Als je te lang wacht, kan de tape samen met de verf opdrogen. Hierdoor kun je delen van de verflaag afscheuren als je de tape verwijdert.

Maar als je de tape te snel verwijdert, kunnen de randen van de verf uitlopen. Vers geschilderde verf is niet alleen nat, hij glimt ook op de muur. Als de verf dof wordt maar nog nat is, is het de juiste tijd om de tape te verwijderen.

Beeldbron: pixabay.com / honglixin

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies