Laatst bijgewerkt: 21-09-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

24Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

96Verzamelde opmerkingen

Op het moment dat je je huis wilt inrichten zijn er veel dingen waar je aan moet denken. Je moet meubels, de kleur voor op de muur en decoratie uitkiezen. Op het gebied van decoratie is er niets belangrijkers en geen betere manier om leven in je woning aanbrengen dan door planten. Om planten op een mooie manier te verwerken in je interieur, is het noodzakelijk om een aantrekkelijke plantenbak aan te schaffen.

Er bestaan ontzettend veel soorten plantenbakken. Hierdoor kun je altijd eentje vinden die past bij jouw behoeftes en smaak. Bovendien zijn ze tegenwoordig van verschillende soorten materialen gemaakt en hebben ze heel gevarieerde prijzen. We hebben deze gids voor je samengesteld zodat je de beste plantenbak voor jouw planten kunt vinden.
Belangrijk om te weten

 • In plantenbakken kun je een of meerdere planten kwijt, dat hangt af van de afmeting van de plantenbak.
 • Plantenbakken kun je zowel binnen als buiten gebruiken. Als je erover denkt om hem buiten te gebruiken, is het wel nodig dat je plantenbak daarvoor geschikt is. Hij moet bijvoorbeeld bestendig zijn tegen allerlei weersomstandigheden; tegen zon, regen, hitte en kou.
 • Hou bij de aankoop van een plantenbak rekening met de planten die je in de plantenbakken wilt zetten. Denk hier bijvoorbeeld aan de grootte van de plant en het gewicht die de plantenbak zou moeten hebben, zodat je plant niet om kan vallen.

Onze selectie: De beste plantenbakken op de markt

De beste manier om een goede keuze te maken bij de aankoop van een plantenbak is een aantal kenmerken in je achterhoofd te houden. Ook kun je naar de reviews van gebruikers van plantenbakken kijken op internetpagina’s zoals Amazon. Wij hebben de beste plantenbakken uitgezocht met de hoogste reviews om het keuzeproces voor jou makkelijker te maken.

De beste kunststof plantenbak

Deze Elho plantenbak heeft een modern en wit ontwerp. Hij is geschikt om zowel binnens- als buitenshuis te gebruiken. Doordat hij een speciale behandeling heeft gehad, verkleurd hij namelijk niet door het zonlicht. Tevens is het materiaal bestand tegen lage en hoge temperaturen. Bovendien is het, door de afmeting, mogelijk om verschillende planten in de plantenbak te plaatsen.

De beste houten plantenbak

Deze houten plantenbak Vida XL biedt veel ruimte voor je planten, groenten, kruiden en bloemen. Dankzij het eenvoudige, rechthoekige design wordt het een stijlvolle aanvulling voor elk balkon, terras, of patio. De houten plantenbak is gemaakt van FSC-gecertificeerd, groen geïmpregneerd grenenhout, hierdoor is hij erg stevig, duurzaam en rotbestendig. De 2 houten poten aan de onderkant dragen bij aan de stabiliteit. Montage is zeer eenvoudig. Totale afmetingen: 120 x 40 x 30 cm (L x B x H).

De beste  plantenbak voor binnen en buiten

Deze kunststof bloempot van Euro3Plast is mooi en trendy. De bloempot heeft een binnenpot welke eruit gehaald kan worden. Daarnaast is deze bloempot licht van gewicht, vormvast, kras- en stootvast, kleurrecht en winterhard. Dit zorgt voor duurzaamheid en topkwaliteit. Deze bloempot is zowel geschikt voor binnen- als buitengebruik. De buitenpot meet 40 Ø x 73 H cm en heeft een inhoud van 69,5 liter. De binnenpot meet 39,5 Ø x 72,5 H cm en heeft een inhoud van 29 liter. Het materiaal is polypropyleen.

De beste terracotta plantenbak

Terracotta heeft een unieke welbekende uitstraling. Het aardewerk heeft een prachtige natuurlijk uiterlijk en creeërt mediteraanse sferen in je tuin, huis of kantoor. Terracotta heeft de natuurlijke eigenschap om water op te nemen en daarmee vuil aan te trekken. Deze lijn is geglazuurd en verminderd daarmee de kwetsbaarheid. Ook prima geschikt om in de tuin te zetten dus! De diameter van de pot is 30 cm, de hoogte is 26 cm, en hij is geschikt voor een potmaat van minder dan 29cm.

Shopgids: Alles wat je moet weten over plantenbakken

We hebben je al een lijst met de beste plantenbakken die op de markt te verkrijgen zijn gegeven. Er zijn echter nog een aantal aspecten die belangrijk zijn om de beste aankoop te doen. Hieronder beantwoorden we een aantal van de meest gestelde vragen die je kunt hebben op het moment dat je een plantenbak gaat aanschaffen.

Je kunt een keuze maken uit een groot aanbod plantenbakken.
(Bron: Dean Drobot: 51554478/ 123rf.com)

Wat is een plantenbak?

Een plantenbak is een houder waarin je planten met een plastic plantenpot kunt stoppen en plantenbakken zijn van verschillende materialen en afmetingen gemaakt. Hoe groter de plantenbak is, hoe meer planten er natuurlijk in gedaan kunnen worden. Ook hangt de afmeting samen met het type plant dat je erin wilt doen.

Het is mogelijk dat je hebt gemerkt dat de termen voor plantenbak en bloem- of plantenpot door elkaar worden gebruikt. In dit artikel gebruiken we het woord plastic plantenpot voor de potten waarin een plant met aarde worden verpakt en verkocht. Bovendien zitten er gaten onderaan de pot, zodat de wortels niet kunnen verrotten. Het woord plantenbak gebruiken we voor een grotere bak waarin je een of verschillende plastic plantenpotten met planten kun stoppen.

In een plastic plantenpot zitten de plant en aarde en de pot heeft aan de onderkant gaten.

Wat is een plantenbak met irrigatiesysteem?

Sommige modellen plantenbakken hebben de beschikking over een irrigatiesysteem, ze hebben een waterreservoir en een installatie waardoor de plant water krijgt wanneer de aarde te droog wordt. Hierdoor hoef jij daar niet aan te denken en bovendien is het erg handig voor als je op vakantie gaat. Hieronder leggen we je het in een schema uit:

Stappen Wat moet je doen
1 Vul de plantenbak met potgrond, laat wel ruimte over voor de kluit. In dit geval gebruik je geen plastic plantenpot.
2 Vul het waterreservoir met water, tot aan de maximale hoeveelheid, zodat hij niet overloopt.
3 Het water zal langzaam door de aarde opgenomen worden, zodat de plant automatisch water krijgt. Elke plant neemt alleen de hoeveelheid water op die hij nodig heeft.
4 Check elke paar dagen of er nog water in het reservoir zit, zo niet, vul hem dan bij.

Waar aan te denken als je een bepaalde plant in een plantenbak wilt plaatsen?

Denk bij een plantenbak aan de plant die je erin wilt zetten. Houd rekening met drie aspecten van een plant bij de keuze van een plantenbak. Die drie aspecten zijn de hoogte van de plant, de hoeveelheid bladeren van de plant en hoeveel wortels de plant heeft en hoe die groeien. Denk eraan dat een plant niet goed groeit in een te grote plantenbak. Let er verder op dat de plantenbak het gewicht van de plant aankan. Een grote, hoge plant heeft een stevige plantenbak nodig, zodat de plant niet omvalt.

Plantenbakken kunnen veel doen in je interieur.
(Bron: Teerayut Ninsiri: 17120207/ 123rf.com)

Kun je plantenbakken ophangen?

Zowel binnens- als buitenshuis zie je steeds vaker plantenbakken en plantenpotten die opgehangen worden. Dat kan aan het plafond of aan een muur of schutting. Zorg er wel voor dat de plantenbakken of potten stevig vastzitten en of er bijvoorbeeld in het plafond geboord kan worden. Er bestaan bovendien handige hulpmiddelen om de bakken en potten op te hangen.

De plantenbak moet geschikt zijn voor het gewicht van de plant. Indien je de plantenbak ophangt, check dan of hij goed vastzit.

Van welke materialen kunnen plantenbakken zijn gemaakt?

Bij het kopen van een plantenbak zul je merken dat ze uit verschillende materialen kunnen bestaan. Van de keuze voor een bepaald materiaal hangen verschillende dingen af, zoals de prijs, hoe lang hij meegaat, het gewicht, en of de plantenbak wel of niet buiten gebruikt kan worden. Dit zijn de meestgebruikte materialen:

 • Hout. Dit materiaal kan op verschillende manieren zijn behandeld, met bijvoorbeeld verf, beits of lak. Let erop dat als je hem buiten gaat gebruiken, hij behandeld moet zijn tegen schimmel en houtrot.
 • Aardewerk. Dit is een veelgebruikt materiaal, aangezien het echter een poreus materiaal is, is geregeld water geven aan de planten wel aan te bevelen. Bovendien zijn ze behoorlijk zwaar en breekbaar.
 • Plastic. Deze plantenbakken zijn erg licht en verkrijgbaar in veel kleuren en maten. Bij sommigen worden andere materialen geïmiteerd, zoals aardewerk of hout.
 • Metaal. Dit is een mooi materiaal, maar kwetsbaar.
 • Fiberstone. Materiaal bestaande uit glasvezel. Zijn lichtgewicht en weerbestendig.
 • Glas. Komt niet vaak voor en zijn behoorlijk kwetsbaar.

Welke plantenbakken kun je buiten en binnen gebruiken?

We hebben de verschillende materialen waaruit een plantenbak kan bestaan, besproken. Je kunt je afvragen waarvoor je welk materiaal het beste kunt gebruiken. Hieronder geven we je een overzicht met materiaalsoorten en of je ze binnens- of buitenshuis kunt gebruiken.

Materiaal van de plantenbak Buitenshuis Binnenshuis
Hout Ja Ja
Aardewerk Ja Ja
Plastic Ja Ja
Metaal Nee Ja
Fiberstone Ja Ja
Glas Nee Ja

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Er zijn een aantal aspecten waar je op kunt letten om een zo goed mogelijke aankoop te kunnen doen. Vergeet niet dat er een aantal plantenbakken op de Nederlandse markt te koop zijn waarvan de prijs aan de hoge kant is. Verzeker jezelf ervan dat je waar voor je geld krijgt.

 • Gebruiksvriendelijkheid
 • Ontwerp
 • Kwaliteit
 • Materialen
 • Afmetingen

Gebruiksvriendelijkheid

Het is belangrijk dat de plantenbak die je aanschaft gebruiksvriendelijk is. Dat hij bijvoorbeeld niet moeilijk te monteren is, dat het onderhoud niet te ingewikkeld of duur is en dat de instructies duidelijk en eenvoudig zijn. Het gaat om een decoratief product en daarom moet hij op geen enkele manier een last voor je vormen.

Plantenbakken fleuren je interieur op.
(Bron: Dolgachov: 38958025/ 123rf.com)

Ontwerp

Bij een plantenbak draait het om decoratie. Het is natuurlijk zo dat hij een functie vervuld, namelijk het bedekken van een plastic plantenpot die wat minder mooi is, maar een plantenbak is niet onmisbaar. Om die reden is het belangrijk om bij de aankoop te letten op het ontwerp van de plantenbak. Past hij bij de rest van je interieur of, als je hem buiten gaat plaatsen, bij de rest van je tuin?

Kwaliteit

Zoals we eerder hebben gezien, zijn een aantal plantenbakken redelijk hoog geprijsd. Verzeker je ervan dat je altijd voor kwaliteit betaalt. Natuurlijk, hoe hoger de kwaliteit van de materialen, hoe hoger de prijs van de plantenbak zal uitvallen. Let dus op of de gebruikte materialen een hogere prijs rechtvaardigen, zodat je geen onnodig geld besteed.

Wist je dat je grootste bloem ter wereld een diameter van een meter heeft? Het gaat om de Rafflesia arnoldii en komt voor in de bossen van Indonesië.

Materialen

Het materiaal waarvan de plantenbak is gemaakt bepaalt in zekere mate de manier waarop je hem gaat gebruiken. Als het een stevige plantenbak is, kun je er zwaardere planten indoen. Als hij lichter en fragieler is, zijn lichtere planten geschikter. Bovendien is het raadzaam om als je kinderen in huis hebt, geen fragiele plantenbakken te kiezen om ongelukken te voorkomen. Hou er tevens rekening mee of ze geschikt zijn voor buiten of niet.

Afmetingen

De afmetingen van een plantenbak is een cruciaal aspect op het moment dat je je keuze voor een plantenbak maakt. Je moet er aan denken of de plantenbak geschikt is voor de planten die je in je interieur wil plaatsen, maar ook of de plantenbak qua afmetingen in je interieur past. Indien hij te groot is, staat het niet mooi, als hij te klein is, kan het ook erg raar staan.

Samenvatting

Een plantenbak is een onmisbaar element in een interieur of tuin als je er ruimte voor hebt en graag planten en bloemen in je omgeving hebt. Of je hem binnen of buiten kunt plaatsen, hangt af van het materiaal van de bak. Er zijn veel verschillende ontwerpen op de markt te vinden. Ga bij je aankoop altijd voor de kwaliteit, die investering haal je er zeker weten uit.

Houd rekening met een aantal aspecten op het moment dat je een plantenbak koopt. Is de plantenbak stevig genoeg voor het gewicht van de planten bijvoorbeeld. Let er ook op of het ontwerp in je bestaande interieur, balkon of tuin past. Als je meerdere plantenbakken nodig hebt, kies er dan voor om meerdere tegelijkertijd te kopen, misschien worden ze na je aankoop wel niet meer geproduceerd.

Vond je dit een interessant artikel? Aarzel dan niet om een commentaar achter te laten of dit artikel te delen op social media.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Sophie McAulay: 26603702/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies