
Onze selectiecriteria
Een plasmasnijder biedt veel voordelen bij het snijden van metalen in vergelijking met conventionele toestellen zoals een Flex. Je hoeft geen zaagbladen te verwisselen en het werk is minder inspannend. Bovendien is een plasmasnijder heel precies en flexibel. Dit betekent dat zelfs ronde vormen gemakkelijk uitgesneden kunnen worden. Dus als je veel met metalen werkt, is een plasmasnijder het ideale gereedschap.
Met onze grote plasmasnijder test willen we je helpen de juiste plasmasnijder te kiezen en de aankoopbeslissing gemakkelijker maken. Bovendien beantwoorden we in onze gids veel gestelde vragen over plasmasnijders.
Inhoud
- 1 De belangrijkste feiten in het kort
- 2 Plasmasnijder: Onze selectie
- 3 Koop- en beoordelingscriteria voor plasmasnijders
- 4 Besluit: Welke soorten plasmasnijders zijn er en welke is geschikt voor jou?
- 5 Gids: Veel gestelde vragen over plasmasnijders uitvoerig beantwoord
- 5.1 Voor welke materialen is een plasmasnijder geschikt?
- 5.2 Wat zijn de voordelen van een plasmasnijder?
- 5.3 Hoe werkt een plasmasnijder?
- 5.4 Wat kost een plasmasnijder?
- 5.5 Wat zijn de alternatieven voor de plasmasnijder?
- 5.6 Waar moet ik op letten als ik met een plasmasnijder werk?
- 5.7 Kan een plasmasnijder lassen?
- 5.8 Hoe mobiel is een plasmasnijder?
- 5.9 Kan een plasmasnijder roestvast staal snijden?
De belangrijkste feiten in het kort
- Een plasmasnijder is het ideale gereedschap voor het bewerken en snijden van geleidende materialen zoals staal.
- Met een plasmasnijder zijn resultaten van zeer hoge kwaliteit te bereiken, want zeer zuivere en vooral precieze snijkanten zijn mogelijk.
- Met een plasmasnijder kun je ook heel gemakkelijk ronde sneden maken. Werken met de plasmasnijder is gemakkelijk en vereist geen verwisseling van zaagbladen zoals bij ander gereedschap.
Plasmasnijder: Onze selectie
Koop- en beoordelingscriteria voor plasmasnijders
De criteria die je kunt gebruiken om plasmasnijders met elkaar te vergelijken zijn:
Snijdikte
Snijdikte is een belangrijk criterium bij de keuze van een plasmasnijder. Een eenvoudig apparaat kan tussen 6 en 12 millimeter snijden.
Sterke apparaten kunnen zelfs tot 40 millimeter doorsnijden. De prijs neemt echter toe met het vermogen.
Bij industrieel gebruik kunnen plasmasnijders platen tot 200 millimeter doorsnijden. Deze toestellen zijn echter ook veel groter en krachtiger. Ze zijn ook niet met de hand, maar machinaal bestuurd en daardoor veel minder flexibel.
In de hobbysector zijn snijdiktes tot 20 millimeter voldoende.
Externe of interne compressor
Een compressor is nodig om je plasmasnijder van voldoende perslucht te voorzien. De meeste plasmasnijders hebben een externe compressor.
Duurdere modellen kunnen een ingebouwde compressor hebben, wat je plasmasnijder ook mobieler maakt.
Het wordt echter meestal als een apart toestel geleverd. Om er zeker van te zijn dat de compressor en de plasmasnijder bij elkaar passen, moet je het effectieve levervolume van de compressor vergelijken met het vereiste volume van de plasmasnijder.
Idealiter moet de afleverhoeveelheid van de compressor iets groter zijn dan de verbruikshoeveelheid van de plasmasnijder.
Als je niet zeker bent over de juiste compressor, kun je ook kijken naar combinatiepakketten waarin de plasmasnijder en compressor al inbegrepen zijn. Dit heeft het voordeel dat de apparaten ook op elkaar afgestemd zijn.
Soort ontsteking
Er zijn drie verschillende soorten ontsteking
- Hoogfrequente ontsteking
- Contact ontsteking
- Laagfrequente ontsteking
Met hoogfrequente ontsteking wordt de elektrode ontstoken zonder dat er contact met het werkstuk hoeft te zijn. Dit is anders bij contactontsteking en laagfrequente ontsteking. Overigens hebben de meeste plasmasnijders voor particulier gebruik contactontsteking.
Snijstroom
De snijstroom hangt af van de materiaaldikte van het te snijden werkstuk. De gemiddelde stroomsterkte bedraagt ongeveer 50 ampère. Afhankelijk van het gereedschap kun je hiermee tot ca. 12 millimeter snijden. Als je dikkere materialen wilt snijden, kun je gereedschap met een hogere snijstroom gebruiken.
Leveringsomvang
Om je te laten weten wat tot de leveringsomvang moet behoren, willen we eerst de noodzakelijke onderdelen voor een plasmasnijder op een rijtje zetten
- Slangenpakket
- Snijbrander
- Plasmatoorts
- Aardingskabel
- Drukslang / drukventiel
- Toorts en keramische spuitmonden.
De meeste dingen zijn meestal bij de levering inbegrepen. Soms moet de compressor echter apart besteld worden.
Omdat het werken met een plasmasnijder een zekere mate van slijtage van het materiaal met zich meebrengt, kan het zinvol zijn om een paar aparte mondstukken te bestellen. Vooral als je een plasmasnijder met contactontsteking gebruikt, is de slijtage wat groter.
Besluit: Welke soorten plasmasnijders zijn er en welke is geschikt voor jou?
Er zijn twee soorten plasmasnijders. Een met een overbrengingsboog en een zonder overbrengingsboog. In het volgende zullen we de verschillen kort toelichten.
overdragende boog | niet-overdragende boog |
---|---|
direct plasmasnijden | indirect plasmasnijden |
alleen geleidend materiaal | voor non-ferromaterialen |
speciaal voor hobbymateriaal | professioneel gebruik |
Gids: Veel gestelde vragen over plasmasnijders uitvoerig beantwoord
Voor welke materialen is een plasmasnijder geschikt?
Geschikte materialen voor een plasmasnijder zijn:
- Staal en roestvast staal
- Aluminium
- Koper
- Gietijzer
In het algemeen kun je met een plasmasnijder alle geleidende materialen snijden en zelfs geverfde metalen.
Afhankelijk van het materiaal kan het echter nodig zijn een ander gas te gebruiken, of niet elke plasmasnijder is even geschikt voor alle materialen. Dit hangt af van de bijzondere mogelijkheden van de plasmasnijder. De materiaaldikte die een plasmasnijder in de hobbysector kan snijden is tot 40 millimeter, afhankelijk van het apparaat.
(Image source: Jarmoluk / Pixabay)
Industriële apparaten kunnen zelfs tot 200 millimeter doorsnijden. Maar plasmasnijders voor hobbygebruik met maximaal 20 millimeter zijn voor de meeste toepassingen prima geschikt.
Wat zijn de voordelen van een plasmasnijder?
Een bijzonder groot voordeel is de kwaliteit van de snede. Ook al vereist het snijden met de plasmasnijder enige oefening, de snijkanten zijn heel zuiver en hoeven nauwelijks nabewerkt te worden als de plasmasnijder goed ingesteld en gebruikt wordt.
Door de hoge temperatuur van tot 30.000 graden gaat het snijden bovendien gemakkelijker en sneller dan met een Flex. Bovendien is het niet nodig zaagbladen te verwisselen.
Wie ooit geprobeerd heeft ronde vormen met een flex te snijden, weet hoe moeilijk dit kan zijn. Met een plasmasnijder is dit geen probleem. Ook al is een plasmasnijder duurder dan een flex, de voordelen wegen duidelijk op tegen de nadelen.
Hier hebben we kort de voor- en nadelen van een plasmasnijder samengevat in vergelijking met conventioneel gereedschap zoals een flex.
Hoe werkt een plasmasnijder?
Wat kost een plasmasnijder?
Bij aankoop moet je ook nagaan of een compressor al inbegrepen is of dat je er een apart moet kopen.
Je budget moet ook voorzien in beschermende kleding zoals handschoenen en een lashelm, en in eventuele reserve-onderdelen zoals mondstukken.
Wat zijn de alternatieven voor de plasmasnijder?
Hetzelfde geldt voor zagen. Vooral elektrische zagen zijn vaak erg zwaar en niet erg flexibel in hun bediening. Een voordeel is echter de dikte van de snede. Hoewel je met een plasmatoorts voor hobbygebruik slechts een dikte van ongeveer 40 millimeter kunt zagen, kunnen de werkstukken dikker zijn met een zaag.
Waar moet ik op letten als ik met een plasmasnijder werk?
Je mag ook geen brandbare voorwerpen in de buurt zetten, want er kunnen vonken overvliegen. Dit geldt ook voor de ondergrond die je gebruikt bij het werken. Het moet zo onontvlambaar mogelijk zijn. Ook andere elektrische apparatuur kan beschadigd worden omdat er een elektromagnetisch veld ontstaat. Zorg er ook voor dat je in goed geventileerde ruimten werkt.
Werken met een plasmasnijder vereist oefening. Je kunt het beste beginnen met werkstukken waarbij schone snijkanten niet zo belangrijk zijn. Hoe beter je wordt, hoe minder je de randen naderhand hoeft te bewerken.
Kan een plasmasnijder lassen?
Lassen is ook een heel andere vorm van metaalbewerking en vereist aanzienlijk meer oefening en kennis. Er zijn echter ook combinatie-apparaten met een TIG lasfunctie. Deze toestellen zijn echter aanzienlijk duurder en zijn speciaal voor professioneel gebruik bedoeld.
Hoe mobiel is een plasmasnijder?
Toch zijn er verschillen tussen de afzonderlijke apparaten. Vooral als het om gewicht gaat.
Zwaardere toestellen kunnen echter tot 20 kilo wegen. Het hangt af van de soort constructie en de uitrusting.
Een plasmasnijder heeft ook een compressor nodig. Als je je plasmasnijder vaak wilt vervoeren, kan een toestel met een ingebouwde compressor de moeite waard zijn.
Kan een plasmasnijder roestvast staal snijden?
Beeldbron: awrangler/ 123rf.com