Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

16Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Een plasmasnijder biedt veel voordelen bij het snijden van metalen in vergelijking met conventionele toestellen zoals een Flex. Je hoeft geen zaagbladen te verwisselen en het werk is minder inspannend. Bovendien is een plasmasnijder heel precies en flexibel. Dit betekent dat zelfs ronde vormen gemakkelijk uitgesneden kunnen worden. Dus als je veel met metalen werkt, is een plasmasnijder het ideale gereedschap.

Met onze grote plasmasnijder test willen we je helpen de juiste plasmasnijder te kiezen en de aankoopbeslissing gemakkelijker maken. Bovendien beantwoorden we in onze gids veel gestelde vragen over plasmasnijders.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een plasmasnijder is het ideale gereedschap voor het bewerken en snijden van geleidende materialen zoals staal.
 • Met een plasmasnijder zijn resultaten van zeer hoge kwaliteit te bereiken, want zeer zuivere en vooral precieze snijkanten zijn mogelijk.
 • Met een plasmasnijder kun je ook heel gemakkelijk ronde sneden maken. Werken met de plasmasnijder is gemakkelijk en vereist geen verwisseling van zaagbladen zoals bij ander gereedschap.

Plasmasnijder: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor plasmasnijders

De criteria die je kunt gebruiken om plasmasnijders met elkaar te vergelijken zijn:

Snijdikte

Snijdikte is een belangrijk criterium bij de keuze van een plasmasnijder. Een eenvoudig apparaat kan tussen 6 en 12 millimeter snijden.

Maar afhankelijk van het materiaal en de dikte die je wilt snijden, heb je misschien een sterkere plasmasnijder nodig.

Sterke apparaten kunnen zelfs tot 40 millimeter doorsnijden. De prijs neemt echter toe met het vermogen.

Bij industrieel gebruik kunnen plasmasnijders platen tot 200 millimeter doorsnijden. Deze toestellen zijn echter ook veel groter en krachtiger. Ze zijn ook niet met de hand, maar machinaal bestuurd en daardoor veel minder flexibel.

In de hobbysector zijn snijdiktes tot 20 millimeter voldoende.

Externe of interne compressor

Een compressor is nodig om je plasmasnijder van voldoende perslucht te voorzien. De meeste plasmasnijders hebben een externe compressor.

Duurdere modellen kunnen een ingebouwde compressor hebben, wat je plasmasnijder ook mobieler maakt.

Een plasmasnijder heeft, afhankelijk van het toestel, tussen 4 en 5,5 bar perslucht nodig.

Het wordt echter meestal als een apart toestel geleverd. Om er zeker van te zijn dat de compressor en de plasmasnijder bij elkaar passen, moet je het effectieve levervolume van de compressor vergelijken met het vereiste volume van de plasmasnijder.

Idealiter moet de afleverhoeveelheid van de compressor iets groter zijn dan de verbruikshoeveelheid van de plasmasnijder.

Als je niet zeker bent over de juiste compressor, kun je ook kijken naar combinatiepakketten waarin de plasmasnijder en compressor al inbegrepen zijn. Dit heeft het voordeel dat de apparaten ook op elkaar afgestemd zijn.

Soort ontsteking

Er zijn drie verschillende soorten ontsteking

 • Hoogfrequente ontsteking
 • Contact ontsteking
 • Laagfrequente ontsteking

Met hoogfrequente ontsteking wordt de elektrode ontstoken zonder dat er contact met het werkstuk hoeft te zijn. Dit is anders bij contactontsteking en laagfrequente ontsteking. Overigens hebben de meeste plasmasnijders voor particulier gebruik contactontsteking.

Snijstroom

De snijstroom hangt af van de materiaaldikte van het te snijden werkstuk. De gemiddelde stroomsterkte bedraagt ongeveer 50 ampère. Afhankelijk van het gereedschap kun je hiermee tot ca. 12 millimeter snijden. Als je dikkere materialen wilt snijden, kun je gereedschap met een hogere snijstroom gebruiken.

Leveringsomvang

Om je te laten weten wat tot de leveringsomvang moet behoren, willen we eerst de noodzakelijke onderdelen voor een plasmasnijder op een rijtje zetten

 • Slangenpakket
 • Snijbrander
 • Plasmatoorts
 • Aardingskabel
 • Drukslang / drukventiel
 • Toorts en keramische spuitmonden.

De meeste dingen zijn meestal bij de levering inbegrepen. Soms moet de compressor echter apart besteld worden.

Omdat het werken met een plasmasnijder een zekere mate van slijtage van het materiaal met zich meebrengt, kan het zinvol zijn om een paar aparte mondstukken te bestellen. Vooral als je een plasmasnijder met contactontsteking gebruikt, is de slijtage wat groter.

Besluit: Welke soorten plasmasnijders zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er zijn twee soorten plasmasnijders. Een met een overbrengingsboog en een zonder overbrengingsboog. In het volgende zullen we de verschillen kort toelichten.

overdragende boog niet-overdragende boog
direct plasmasnijden indirect plasmasnijden
alleen geleidend materiaal voor non-ferromaterialen
speciaal voor hobbymateriaal professioneel gebruik
übertragender Lichtbogen

overdragende boog

Plasmasnijders met overdragende boog worden vooral gebruikt voor hobbymateriaal. De zogenaamde proefboog wordt via een gasstroom op een geleidend materiaal gestuurd tot ontbranding optreedt. Alleen elektrisch geleidende metalen kunnen met een overbrengingsboog bewerkt worden. De snijkwaliteit is zeer hoog.

nicht übertragender Lichtbogen

niet-overdragende boog

Bij de niet-overdragende boog is er een doorlopende boog tussen de elektrode en het mondstuk. Het plasma dat uit de spuitmond komt, smelt en snijdt zo het materiaal. Dit type plasmasnijder heeft het voordeel dat ook materialen verwerkt kunnen worden die niet geleidend zijn.

Gids: Veel gestelde vragen over plasmasnijders uitvoerig beantwoord

Plasmasnijders worden ook steeds beter voor hobbygebruik. Om te weten waar je op moet letten en om te kunnen beslissen of de aanschaf van een plasmasnijder voor jou de moeite waard is, hebben we in onze gids wat vragen en informatie voor je samengebracht.

Voor welke materialen is een plasmasnijder geschikt?

De belangrijkste vraag is natuurlijk welke materialen je met een plasmasnijder kunt bewerken. Dit zal je helpen beslissen of een plasmasnijder een goede oplossing voor je is of dat je liever met conventioneel gereedschap zoals een Flex werkt.

Geschikte materialen voor een plasmasnijder zijn:

 • Staal en roestvast staal
 • Aluminium
 • Koper
 • Gietijzer

In het algemeen kun je met een plasmasnijder alle geleidende materialen snijden en zelfs geverfde metalen.

Afhankelijk van het materiaal kan het echter nodig zijn een ander gas te gebruiken, of niet elke plasmasnijder is even geschikt voor alle materialen. Dit hangt af van de bijzondere mogelijkheden van de plasmasnijder. De materiaaldikte die een plasmasnijder in de hobbysector kan snijden is tot 40 millimeter, afhankelijk van het apparaat.

Plasmaschneider-1

Industriële plasmasnijders kunnen dikker materiaal snijden. Voor hobbygebruik zijn snijdiktes tot 30 millimeter echter voldoende.
(Image source: Jarmoluk / Pixabay)

Industriële apparaten kunnen zelfs tot 200 millimeter doorsnijden. Maar plasmasnijders voor hobbygebruik met maximaal 20 millimeter zijn voor de meeste toepassingen prima geschikt.

Wat zijn de voordelen van een plasmasnijder?

Of een plasmasnijder kopen voor jou de moeite waard is, hangt sterk af van hoe je hem gebruikt. De plasmasnijder biedt echter veel voordelen boven conventioneel gereedschap zoals zagen of Flex.

Een bijzonder groot voordeel is de kwaliteit van de snede. Ook al vereist het snijden met de plasmasnijder enige oefening, de snijkanten zijn heel zuiver en hoeven nauwelijks nabewerkt te worden als de plasmasnijder goed ingesteld en gebruikt wordt.

Door de hoge temperatuur van tot 30.000 graden gaat het snijden bovendien gemakkelijker en sneller dan met een Flex. Bovendien is het niet nodig zaagbladen te verwisselen.

Wie ooit geprobeerd heeft ronde vormen met een flex te snijden, weet hoe moeilijk dit kan zijn. Met een plasmasnijder is dit geen probleem. Ook al is een plasmasnijder duurder dan een flex, de voordelen wegen duidelijk op tegen de nadelen.

Hier hebben we kort de voor- en nadelen van een plasmasnijder samengevat in vergelijking met conventioneel gereedschap zoals een flex.

Voordelen
 • zeer nauwkeurig
 • hoge snijkwaliteit
 • weinig kracht nodig
 • meer flexibele vormen mogelijk
 • sneller
Nadelen
 • duurder in aanschaf
 • minder flexibel
 • vereist oefening

Hoe werkt een plasmasnijder?

Een plasmasnijder werkt met een elektrode en een vlamboog. De boog wordt ingesnoerd door een mondstuk, dat de intensiteit en de energiedichtheid ervan verhoogt. In de plasmasnijder wordt een gas, het plasma, gemaakt. Het wordt tot 30.000 graden heet. Hierdoor smelt het materiaal en kan het gesneden worden.

Wat kost een plasmasnijder?

De prijzen van plasmasnijders hangen af van prestaties en kwaliteit. Vooral apparaten die materiaal tot 40 millimeter kunnen snijden zijn veel duurder dan hobby-apparaten met een snijcapaciteit tussen 10 en 20 millimeter.

Goede instapmachines beginnen rond de €300, terwijl professionele machines al gauw €1000 en meer kosten.

Bij aankoop moet je ook nagaan of een compressor al inbegrepen is of dat je er een apart moet kopen.

Je budget moet ook voorzien in beschermende kleding zoals handschoenen en een lashelm, en in eventuele reserve-onderdelen zoals mondstukken.

Wat zijn de alternatieven voor de plasmasnijder?

Veel voorkomende alternatieven voor de plasmasnijder zijn flex en zagen. Het belangrijkste voordeel van deze alternatieven is de prijs. Een flex is betrekkelijk goedkoop in aanschaf en gemakkelijk in het gebruik. Niettemin kan ermee werken erg inspannend zijn. Het is ook ongeschikt voor ronde sneden en de snijkanten zijn vaak niet erg zuiver. Hier moet je meestal opnieuw met een bestand aan de slag.

Hetzelfde geldt voor zagen. Vooral elektrische zagen zijn vaak erg zwaar en niet erg flexibel in hun bediening. Een voordeel is echter de dikte van de snede. Hoewel je met een plasmatoorts voor hobbygebruik slechts een dikte van ongeveer 40 millimeter kunt zagen, kunnen de werkstukken dikker zijn met een zaag.

Waar moet ik op letten als ik met een plasmasnijder werk?

In principe is het werken met een plasmasnijder niet moeilijk. Je moet echter op een paar dingen letten. Bijvoorbeeld adequate beschermingsmiddelen. Dit omvat handschoenen en een lashelm of beschermende bril.

Een veiligheidsbril beschermt je ogen tegen de schittering van de vlamboog, maar ook tegen de hitte.

Je mag ook geen brandbare voorwerpen in de buurt zetten, want er kunnen vonken overvliegen. Dit geldt ook voor de ondergrond die je gebruikt bij het werken. Het moet zo onontvlambaar mogelijk zijn. Ook andere elektrische apparatuur kan beschadigd worden omdat er een elektromagnetisch veld ontstaat. Zorg er ook voor dat je in goed geventileerde ruimten werkt.

Werken met een plasmasnijder vereist oefening. Je kunt het beste beginnen met werkstukken waarbij schone snijkanten niet zo belangrijk zijn. Hoe beter je wordt, hoe minder je de randen naderhand hoeft te bewerken.

Kan een plasmasnijder lassen?

Als je met metalen werkt, kan het zijn dat je ze niet alleen wilt scheiden, maar ook op een andere manier weer in elkaar wilt zetten, d.w.z. aan elkaar lassen. Helaas is dit niet mogelijk met een gewone plasmasnijder.

Lassen is ook een heel andere vorm van metaalbewerking en vereist aanzienlijk meer oefening en kennis. Er zijn echter ook combinatie-apparaten met een TIG lasfunctie. Deze toestellen zijn echter aanzienlijk duurder en zijn speciaal voor professioneel gebruik bedoeld.

Hoe mobiel is een plasmasnijder?

Een plasmasnijder is natuurlijk niet zo handzaam of klein als een Flex en is daarom niet helemaal zo draagbaar. Maar omdat plasmasnijders vaak op bouwplaatsen gebruikt worden om snel metaal te snijden, moeten ze zeker mobiel zijn.

Toch zijn er verschillen tussen de afzonderlijke apparaten. Vooral als het om gewicht gaat.

Lichtgewicht plasmasnijders wegen net geen 10 kilo.

Zwaardere toestellen kunnen echter tot 20 kilo wegen. Het hangt af van de soort constructie en de uitrusting.

Een plasmasnijder heeft ook een compressor nodig. Als je je plasmasnijder vaak wilt vervoeren, kan een toestel met een ingebouwde compressor de moeite waard zijn.

Kan een plasmasnijder roestvast staal snijden?

In principe is een plasmasnijder geschikt voor het snijden van roestvast staal. Er zijn echter een paar dingen om rekening mee te houden. Om roestvast staal optimaal te snijden is een ander gas nodig. Een mengsel van argon en waterstof is geschikt. Het is al gemengd in flessen verkrijgbaar. Maar niet elke plasmasnijder kan deze gassen verwerken. Controleer van tevoren of je plasmasnijder hiervoor geschikt is.

Beeldbron: awrangler/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies