Tornadiscos moderno y de bonita presentación
Laatst bijgewerkt: 05-10-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

25Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Hoewel alles wat met geluid te maken heeft op dit moment digitaal is, zijn er nog steeds enkele geluidsreproducerende apparaten die overleven. Zonder twijfel zijn sommige apparaten zoals cd-spelers en mp3-spelers in het digitale tijdperk in de vergetelheid geraakt. Dat is natuurlijk ook logisch, het is heel handig om alle muziek in je smartphone of computer te hebben.

Er is echter een apparaat dat vele jaren van technologische vooruitgang heeft overleefd en dat zich tegelijkertijd heeft ontwikkeld. We hebben het over platenspelers, die nog steeds worden beschouwd als de klassieke geluidsapparaten bij uitstek. Ze zijn nu zelfs erg populair bij verzamelaars en als hobby, evenals in de wereld van de elektronische muziek.
Belangrijk om te weten

  • Platenspelers zijn hifi-geluidsapparaten die al vele jaren worden geproduceerd. Deze apparaten gebruiken een motor om een schotel aan te drijven waar vinylschijven, beter bekend als platen, worden geplaatst. De platenspelers hebben een ongelooflijke heropleving meegemaakt en hun verkoopvolume is de afgelopen jaren enorm gestegen.
  • We kunnen zeggen dat er momenteel 3 types platenspelers zijn die verschillen naargelang het type aandrijving dat door de motor van deze toestellen wordt uitgeoefend. Tegenwoordig zijn er echter in principe twee soorten draaitafels op de markt. Er zijn platenspelers met directe aandrijving (Direct Drive) en die met riemaandrijving (Belt Drive).
  • Hoewel ze op het eerste gezicht misschien eenvoudig lijken, zijn er veel factoren die onbeduidend kunnen zijn, maar die de geluidskwaliteit kunnen beïnvloeden. De plaats waar de platenspeler staat bijvoorbeeld. Andere factoren, zoals de naald, zijn ook van belang om een hoge geluidskwaliteit te bereiken.

Onze selectie: De beste platenspelers op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste platenspelers die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte platenspeler een stuk eenvoudiger.

De beste platenspeler met USB-aansluiting

De Denver VPL-120 Platenspeler verenigt het nostalgische met het moderne. Je kunt er niet alleen platen mee afspelen, maar ook muziek van je lp op je pc zetten. Je sluit je pc aan met een USB-kabel, de software doet de rest. De platenspeler speelt 331/3, 45 en 78rpm vinyl platen af. Het geluid is erg goed. Via de photo-aansluiting kun je het apparaat bovendien verbinden met een muzieksysteem voor een nog betere muziekbeleving.

De beste platenspeler en radio-combi

De PL186H retro platenspeler van Soundmaster is een platenspeler en radio-combi met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Geïnspireerd op platenspelers uit de jaren ’70 heeft de PL186H een houten behuizing, die het toestel een warm en nostalgisch uiterlijk geeft. Laat je niet misleiden door de lage prijs. De ingebouwde luidsprekers hebben een uitstekende geluidskwaliteit die binnen no-time de hele kamer vult. De platenspeler is zeer eenvoudig te installeren en gebruiken.

De platenspeler die jouw favoriete platen geweldig laat klinken

De Lenco L-30 heeft alles wat nodig is om jouw favoriete platen weer prachtig te laten klinken. De combinatie van het moderne design en de nieuwste technologiën maakt de platenspeler een echte must-have voor iedere liefhebber. Je kunt kiezen tussen 2 uitvoeringen: zwart en hout. De Lenco L-30 produceert een prachtig geluid. Het apparaat is bovendien voorzien van een MMC, autostop, riemaandrijving en ingebouwde voorversterker.

De beste platenspeler met Bluetooth voor draadloze audio streaming

De RP115 platenspeler is een echte eyecatcher in huis. De vrolijk ogende koffer is afgewerkt met blauw leer en dat maakt de platenspeler erg opvallend. Het is bijvoorbeeld mogelijk om via Bluetooth een draadloze verbinding te leggen met een telefoon of tablet. Muziek die je dan via Spotify afspeelt wordt hoorbaar via de speakers van de RP115. Het geluid is goed en de bediening is zeer eenvoudig.

Shopgids: Alles wat je moet weten over platenspelers

Het is van groot belang dat je voordat je een platenspeler koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Persona colocando vinil en tocadiscos

Draaitafels gebruiken elektromagnetische componenten om de geluidstrillingen van een draaiende schijf om te zetten in elektrische signalen.
(Bron: Alessandro Lucca: 29044507/ 123rf.com)

Hoe werkt een platenspeler?

Een moderne platenspeler werkt bijna op dezelfde manier als zijn voorganger, de fonograaf van Thomas Alba Edison. Er is echter een groot verschil tussen de twee, aangezien Edison’s fonograaf afhankelijk was van een grote, hoornvormige luidspreker. De luidspreker versterkte de geluidsgolven tijdens het afspelen, d.w.z. het was volledig mechanisch.

De platenspelers gebruiken elektromagnetische componenten om de geluidstrillingen van een roterende schijf om te zetten in elektrische signalen. Deze signalen worden vervolgens naar een voorversterker gevoerd, die wordt aangesloten op luidsprekers of koptelefoons, waardoor het geluid veel harder klinkt. Een platenspeler is dus een mix van mechanische en elektromagnetische technologie.

Caballero escuchando música y leyendo revista para relajarse

Er gaat niets boven het genieten van je favoriete muziek.
(Bron: Daria Minaeva: 37672164/ 123rf.com)

Hoe kalibreer je platenspelers?

Platenspelers zijn geen apparaten die je alleen maar aan hoeft te sluiten en die het daarna vanzelf doen. Deze apparaten vereisen enige aanpassing. We zullen echter proberen om op een eenvoudige manier uit te leggen wat je moet weten om deze apparaten optimaal te laten werken.

Het eerste wat je moet doen is de speler op een zeer stevige ondergrond plaatsen, zonder oneffenheden die onnodige trillingen kunnen veroorzaken. Een ander zeer belangrijk ding is het contragewicht, dat wordt afgesteld door een wiel aan de achterkant van de arm. Dit wiel heeft twee knoppen, een voor het markeren van het gewicht en de andere voor de schaalverdeling.

Los viniles en su presentación son mucho mas grandes que un cd noraml

De naald van de draaitafel is erg belangrijk, want wanneer deze over de groeven wordt geplaatst, stuurt deze de trillingen naar de transducer die bekend staat als een capsule of cartridge.
(Bron: tomertu: 26950249/ 123rf.com)

Verplaats het wiel tot het evenwijdig aan de draaischijf staat en draai de schaalverdeling knop naar stand 0, dit wordt punt 0 genoemd. Op dit punt zal de arm “zweven” en moeten we het contragewicht aanpassen. Elke cartridge geeft aan welk contragewicht het nodig heeft en je vindt deze informatie in de gebruikershandleiding. De duurzaamheid van de naald hangt hiervan af!

Daarna moet je de anti-slip of zijdelingse kracht aanpassen, als je platenspeler deze heeft. Zo ja, zet de indicator dan op 0 totdat je het contragewicht hebt ingesteld. Dit zorgt ervoor dat de naald niet zijwaarts beweegt. Tot slot kun je de hoogte aanpassen met behulp van een wiel aan de basis van de arm. Plaats de naald op een LP en beweeg het wiel tot hij evenwijdig aan de schijf staat.

Welke soorten platenspelers zijn er op de markt?

We kunnen platenspelers voornamelijk indelen in twee hoofdcategorieën, volgens het type interne motor dat ze hebben om de platen te laten draaien, dat wil zeggen, volgens hun tractie of aandrijving. Deze types zijn: de directe aandrijving (direct drive) of de riemaandrijving (belt drive). In de volgende tabel wijzen we op de belangrijkste kenmerken en verschillen tussen elk van hen.

  • Directe aandrijving: Over het algemeen kun je zeggen dat direct drive vooral bij DJ-draaitafels wordt gebruikt. Ze starten en stoppen heel snel, wat ideaal is als je vanaf een bepaald punt in de muziek meteen wilt starten
  • Riemaandrijving: De riemaangedreven variant heeft dus iets langer nodig om te starten en stoppen. Uiteraard zijn er ook gewone platenspelers die over een motor beschikken, maar deze zijn vaak duurder dan de snaaraangedreven variant.

Ten slotte wat de aandrijving of tractie betreft, kunnen we een derde type vinden, hoewel deze zeer weinig gebruikt wordt, de wiel aandrijving. Dan kunnen we ze ook weer indelen op basis van hun automatisatie, of ze die wel of niet hebben. Tot slot kunnen we ze ook onderverdelen in modellen die al voorversterkt zijn of apparaten die een externe voorversterker nodig hebben. Ook zijn er modellen met USB-poorten, Bluetooth en kan er wel of geen koptelefoon op aangesloten worden.

Welk type aandrijving van de platenspeler is het beste voor mij?

Het antwoord op deze vraag zal in wezen afhangen van het gebruik dat je van de platenspeler wilt maken. Elke aandrijving of tractie heeft zijn eigen kenmerken die voor sommigen voordelen zullen opleveren, terwijl het voor anderen nadelen kan hebben. We kunnen het echter eens zijn over twee soorten gebruiksvormen van de platenspelers: draaitafels voor DJ’s of voor gebruik in huis.

Een directe aandrijving- of direct drive draaischijf zal meer aanbevolen zijn voor mensen die willen mixen of scratchen. Ze starten en stoppen heel snel, wat ideaal is als je vanaf een bepaald punt in de muziek meteen wilt starten. Bovendien zijn ze over het algemeen stabieler, veiliger en betrouwbaarder.

DJ con tornamesa moderno

Het eerste wat je moet doen is de platenspeler op een volledig stevige ondergrond plaatsen, zonder oneffenheden die onnodige trillingen kunnen veroorzaken.
(Bron: warrengoldswain: 22885684/ 123rf.com)

Aan de andere kant zijn riemaandrijvingen niet functioneel voor DJ-gebruik. Sommige audiofielen zeggen dat dit type platenspeler het beste geluid weergeeft. Dus als je het alleen voor huishoudelijk gebruik wilt gebruiken en je houdt van het ritueel waarmee ze werken, is dit zeker het type speler dat het beste bij je past.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een platenspeler om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de draaitafel te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de platenspeler die je nodig hebt: 

Materiaal

Materialen kunnen een directe invloed hebben op de geluidskwaliteit en de duurzaamheid van je apparatuur. Tegenwoordig worden er veel platenspelers verkocht voor minder dan 50 euro. Persoonlijk raden wij je deze niet aan, omdat het materiaal ervan over het algemeen van zeer slechte kwaliteit is. Kies voor de basis altijd een materiaal dat stabiliteit geeft aan de platenspeler.

Wat de platter betreft, zijn de beste gemaakt van aluminium en een toonarm van staal. Het materiaal geeft ook een esthetisch aspect aan je apparaat. Sommige fabrikanten gebruiken bijvoorbeeld kunststoffen van zeer goede kwaliteit, dit aspect is van invloed op het gewicht.

Aandrijving

Zoals we al in één van de vragen hebben vermeld, is dit het aspect waarmee we de verschillende soorten draaitafels kunnen classificeren. De aandrijving is van het grootste belang, omdat het de werking van het apparaat bepaalt. Factoren zoals mogelijke interne of externe trillingen beïnvloeden de geluidskwaliteit en zijn direct afhankelijk van het type tractie.

Een andere factor die hieruit voortvloeit is het soort gebruik dat je het wilt geven. Als je een draaitafel wilt kopen omdat je wilt mixen of scratchen, heb je geen andere keuze dan direct drive. Houd er ook rekening mee dat je bij de apparaten met belt drive af en toe de riem moet vervangen, hoewel dit geen groot probleem of erg duur hoeft te zijn.

Naald

Als je geen goede naald hebt, heeft het geen zin om de beste platenspeler te hebben. De naalden, die de trillingen opvangen en naar de capsule sturen, zijn van groot belang voor de kwaliteit van het geluid. De beste naalden zijn gemaakt van diamant, dat is het hardste en meest resistente materiaal dat er is, en dit zijn de meest gebruikte tegenwoordig.

Elliptische naalden hebben het grote voordeel dat ze de getrouwheid van het geluid verhogen, omdat ze meer contact hebben met de groeven van de schijf. Op platenspelers voor thuisgebruik zul je deze aantreffen. Een sferische naald is daarentegen minder gedetailleerd, maar veel gevoeliger. Deze laatste wordt vooral door (scratch-)DJ’s gebruikt.

Automatisatie

De automatisatie is geen criterium dat noodzakelijkerwijs van invloed is op de geluidskwaliteit van je platenspeler. Deze factor is de laatste tijd iets belangrijker geworden, omdat er veel mensen zijn die er de voorkeur aan geven de toonarm niet te manipuleren. Dus wanneer een LP afgelopen is, keert de arm automatisch terug naar zijn plaats, zonder dat je iets hoeft te doen.

De meest radicale audiofielen zullen zeggen dat een automatische platenspeler een deel van zijn essentie verliest. Voor velen is dat ritueel van het plaatsen van de LP, het plaatsen van de naald erop en het terugzetten van de arm als de reproductie voltooid is, de essentie van deze apparaten. Deze factor zal afhangen van je smaak en of je het comfortabeler vindt om de toonarm niet elke keer te moeten bedienen.

Voorversterking

Veel van de huidige platenspelers worden al voorversterkt verkocht. Wat betekent dat? Platenspelers hebben een uitgang die een phono-uitgang heet, en dit signaal moet noodzakelijkerwijs worden omgezet in een AUX-signaal. Zo kan je de muziek met je luidsprekers afspelen. Met één geïntegreerde kabel heb je slechts één uitgang nodig, AUX of RCA, om hem aan te sluiten.

In het geval dat je het wat professioneler aan wilt pakken, raden wij je aan er een te kopen die geen externe voorversterker bevat en deze er apart bij te kopen. Omdat de meegeleverde exemplaren vaak niet de beste zijn, en als je ze apart koopt, kun je er een apparaat van hoge kwaliteit van maken. Je hoeft de voorversterker alleen maar aan te sluiten op de AV-versterker of -ontvanger, en klaar ben je!

USB-uitgang

Dit aspect is misschien niet erg belangrijk voor veel mensen, omdat één van de belangrijkste redenen om een platenspeler te kopen is om afstand te nemen van de digitale wereld. Het kan echter een goede optie zijn om je LP’s gemakkelijk te digitaliseren. Om deze reden zijn veel gebruikers op zoek naar een apparaat waar ze dit mee kunnen doen.

Het eenvoudigste wat je in dit geval kunt doen is een platenspeler te verkrijgen die een USB-poort bevat. Je zult een software op je computer moeten gebruiken, de meest gebruikte is Audacity. Met deze software kan je je platen omzetten naar digitaal formaat. Veel van de mid-range modellen hebben deze functie.

Samenvatting

De platenspelers en natuurlijk de vinylplaten hebben een soort revival doorgemaakt. In landen als de VS worden ze weer in grote hoeveelheden verkocht, met een recordaantal verkopen. Zelfs veel artiesten geven er vandaag de dag de voorkeur aan om hun nieuwe albums in dit formaat uit te brengen. Er is niets dat je nostalgischer doet voelen dan het luisteren naar een goede langspeelplaat.

Het kopen van een platenspeler is niet iets wat je lichtvaardig moet opvatten. Je moet alle aspecten ervan onderzoeken, en je moet over een ruim budget beschikken om een goede te kopen. Zodra je er één hebt aangeschaft, moet je er rekening mee houden dat je niet alleen ruimte nodig hebt voor de platenspeler, maar ook voor de collectie LP’s!

Vond je ons artikel over platenspelers interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte platenspeler kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Viktor Gmyria: 43101232/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies