Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

36Onderzochte producten

75Bestede uren

29Beoordeelde onderzoeken

169Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote plectrum test 2022. Hier stellen we alle picks die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste keus voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een plectrum wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een plectrum is het juiste voor je als je je plukkende hand en vingernagels wilt beschermen of als je een bepaalde klank met je gitaar wilt bereiken.
 • Prikkers zijn er in verschillende diktes en materialen. Afhankelijk van je gitaarmodel, snaarspeling, gewoonten en genre, moet je het juiste plectrum kiezen.
 • Het goedkoopste plectrum is een plastic plectrum, dat ongeveer 0,05 tot drie euro per stuk kost. Andere materialen zoals hout, hoorn of caseïne zijn duurder en kosten tot 17 euro per stuk.

Plectrum: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een plectrum koopt

Denk je erover een plectrum te kopen, maar ben je een beetje overweldigd door de keuze en de verschillende aanbiedingen? Dan ben je op de juiste plaats, want we leggen uit waar je op moet letten bij het kopen van picks.

Wat is een plectrum?

Een plectrum is een klein plaatje dat gebruikt wordt om de gitaarsnaren te bespelen. Hij is gemaakt van verschillende materialen. De vorm van het plectrum (plectrum) kan druppelvormig zijn of driehoekig (triangle plectrum). Picks zijn er in verschillende diktes en zijn gemaakt van verschillende materialen, die de klank van de gitaar beïnvloeden.

Waarom heb je een plectrum nodig?

Een plectrum is handig om je tokkelende hand en vingernagels te beschermen bij het gitaarspelen. Maar ook als je een bepaalde klank verkiest, is het de moeite waard een plectrum te kopen. Je moet uitproberen aan welke klank van de gitaar je de voorkeur geeft en kunt dienovereenkomstig het materiaal van het plectrum kiezen. Onder het item “Koopcriteria”: Dit zijn de criteria waar je vooral op moet letten als je plectrums koopt” je vindt hier meer informatie over de verschillende materialen en hun klankkleur.

Besluit: Welke soorten picks zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen twee soorten picks

 • Klassiek plectrum
 • Vingerplectrum

Door hun vorm zijn de respectieve functies van deze soorten plectrums verschillend. Daarom zijn er bij elk van deze soorten constructie verschillende voor- en nadelen. Afhankelijk van het beoogde gebruik en de voorkeur is een bepaalde plectrum het meest geschikt voor jou en je snaarinstrument. In het volgende gedeelte worden de verschillen tussen de afzonderlijke soorten verder toegelicht, zodat je zelf kunt beslissen welke keuze voor jou de juiste is. Bovendien worden de individuele voor- en nadelen van elk type duidelijk vergeleken en beschreven. In principe bestaat er niet zoiets als een verkeerd plectrum. Voor musici met grote handen zijn bijvoorbeeld grotere plectrums geschikt, terwijl gitaristen met dunne vingers en kleine handen de voorkeur geven aan kleine plectrums. Je moet daarom verschillende plectrums uitproberen om te kunnen beslissen welke het beste bij je past.

Wat zijn de kenmerken van een klassieke plectrum en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Het klassieke plectrum wordt tussen duim en wijsvinger gehouden – soms ook tussen duim, wijsvinger en middelvinger. De punt is naar het lichaam van het snaarinstrument gericht. Bij het aanslaan of tokkelen van de snaren wordt de hand gewoon over de snaren gehaald.

Wist je dat het duurste paar plectrums ter wereld ongeveer 3.200 euro kost? Deze twee plectrums danken hun trotse prijs aan het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Dit zijn pikhouwelen gemaakt van een meteoriet die ongeveer vier miljard jaar oud is.

In bepaalde muziekstijlen, zoals rock, hardrock of heavy metal, is het gebruik van een plectrum een belangrijke vereiste in veel muziekstukken. De hardheid en dus ook het materiaal spelen hier een belangrijke rol, want zachte plectrums zijn meer geschikt voor het spelen van akkoorden en ballades. Anderzijds worden hardere plectrums vaak gebruikt voor muziekstukken in een harder tempo, omdat het gemakkelijker is een snelle opeenvolging van noten te spelen en te wisselen tussen power chords en riffs. Bovendien is het gebruik van een plectrum ook gemakkelijker voor je vingertoppen.

Voordelen
 • Meer druk en controle
 • Gemakkelijk te hanteren
Nadelen
 • Kan uit je hand vallen
 • Fingerpicking moeilijk

Bij het bespelen van een snaarinstrument met stalen snaren kunnen je nagels snel scheuren en je vingertoppen kunnen pijnlijk worden. Dit kan een probleem zijn, vooral tijdens lange sessies en oefensessies. Muzikanten met dunne nagels moeten daarom altijd een plectrum in hun zak hebben voor noodgevallen.

Wat zijn de kenmerken van een finger pick en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De finger pick is een verdere ontwikkeling van de klassieke plectrum en hoeft, in tegenstelling tot de laatste, niet tussen twee vingers gehouden te worden. Het plectrum wordt eenvoudig op de duim of een vinger gelegd. Afhankelijk van of je de snaren wilt tokkelen of tokkelen, is een bepaalde finger pick het meest geschikt voor je. Je kunt kiezen tussen een finger pick voor de duimen met zijdelingse uitlijning of een pick met rechte uitlijning. Het zijwaarts gerichte plectrum is met een extra clip aan de duim bevestigd en wordt in principe vastgehouden als een klassiek plectrum.

Voordelen
 • Veelzijdig
 • Geschikt voor musici met gevoelige nagels
Nadelen
 • Vereist oefening

 • Clip kan draaien

Het plectrum met rechte uitlijning wordt ook op de duim geplaatst. De punt hier dient echter als nagelverlengstuk en beschermt je vingertoppen als je vingernagels zwak of kort zijn. Extra plectrums in verschillende maten kunnen bij beide versies gemakkelijk aan de rest van de vingers bevestigd worden.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om picks te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke picks. De criteria die je kunt gebruiken om plectrums met elkaar te vergelijken zijn o.a.

 • Materiaal
 • Dikte

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.

Materiaal

Behalve de plastic plectrums, die het meest gebruikt worden en het meest geschikt zijn voor beginners, zijn er een verscheidenheid aan materialen waarvan plectrums gemaakt worden. Caseïne, is een eiwit dat uit melk gewonnen wordt, en lijkt op het oorspronkelijk gebruikte materiaal schildpad. Prikkers van hoorn zien er niet alleen heel mooi uit, maar hebben ook een zekere hardheid en kunnen dus lang gebruikt worden.

Botten gaan ook lang mee en hebben een hoge sterkte. Steen is een heel hard materiaal en vertoont dan ook nauwelijks tekenen van slijtage. Afhankelijk van het materiaal van het plectrum verandert ook de geproduceerde klank. De hardheid van het materiaal bepaalt ook de slijtage van de plectrum. Het geluid van een stenen plectrum is gaaf en je kunt de aanslag van de snaren horen. Houten plectrums hebben een bepaalde sterkte nodig, anders verslijten ze snel. De houten plectrum heeft een warme klank.

Afhankelijk van het materiaal heeft een plectrum verschillende klankeigenschappen. Hardere materialen hebben de neiging koele klanken voort te brengen, zachtere materialen hebben de neiging warme klanken voort te brengen. (Image source: pixabay.com / Didgeman)

Leer is een natuurlijk materiaal en wordt verwerkt tot een dikker plectrum. Metaal is een heel dun materiaal dat een langere of kortere levensduur heeft, afhankelijk van het metaal. Het geluid is tamelijk gaaf. De “hardere” materialen, zoals metaal en steen, produceren een tamelijk harde, ruwe, koele klank en de “zachtere” materialen, zoals hout, produceren zachter klinkende tonen en warmere klanken. In de volgende tabel willen we nog een paar materialen voorstellen en ingaan op hun eigenschappen:

Materiaal Geluid Beschrijving
Acrylglas Warm Acrylglas plectrums zijn zeer resistent, wat betekent dat zowel dunne als dikke plectrums geen probleem zijn. Het grote voordeel is dat deze plectrum ook bij lage warmte een stevige greep ontwikkelt en daardoor niet zo gemakkelijk uit de hand glijdt.
Vilt Gewatteerde, Zachte Deze plectrums zijn meestal erg groot en dik, zodat de functionaliteit gegarandeerd is. Door hun eigenschappen zijn vilten plectrums meer geschikt voor speciale toepassingen, zoals een mandoline.
Leder Warm Lederen plectrums worden vooral gekenmerkt door hun lichtheid en plooibaarheid. Bovendien is het plectrum erg dik en het meest geschikt voor de ukelele of de bas.
Bone Evenwichtig, volledig Bone picks hebben meestal inkepingen, die een zo ergonomisch mogelijke houding mogelijk moeten maken. Deze plectrum biedt weinig weerstand en wordt ook gekenmerkt door zijn lange duurzaamheid.

Dikte

De dikte beïnvloedt ook de klank van de gitaar. Picks zijn verkrijgbaar in de sterktes licht, medium en zwaar. Er zijn ook tussenklassen, zoals extra licht, licht-middel, middelzwaar, extra zwaar. Het dunste plectrum begint bij 0.51 mm en medium plectrums beginnen bij ongeveer 0.76 mm. Een plectrum kan als zwaar ingedeeld worden vanaf ca. 1.01 mm dikte.

Dikte Benaming
Ca. 0.38 mm Extra licht (zeer zacht)
Ca. 0.51 mm Licht (zacht)
Ca. 0.64 mm Licht-medium (medium-zacht)
Ca. 0.64 mm. 0.76 mm Medium (middelzwaar)
Ca. 0.89 mm Medium-zwaar (middelhard)
Ca. 1.01 mm Zwaar (hard)
Ca. 1.14 mm Extra zwaar (extra hard)

Dunnere plectrums zijn meestal flexibeler en produceren daardoor een zachte klank, dikkere plectrums zijn expressiever en produceren een hardere klank. Het kopen van plectrums is een kwestie van smaak en hangt af van het plectrum waarmee je het liefst speelt, van de klank en van het materiaal dat je verkiest!

(Afbeelding bron: unsplash.com / freestocks.org)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies