Laatst bijgewerkt: 16-07-2021

Onze selectiecriteria

24Onderzochte producten

45Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote polijstmachine test 2021. Hier stellen we alle polijstmachines die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste polijstmachine voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een polijstmachine wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Met polijstmachines kun je een glanzende autolak krijgen, maar ook kleine krasjes en onvolkomenheden verhelpen.
 • Polijstmachines kunnen in categorieën verdeeld worden: Excentrische polijstmachines, roterende polijstmachines, polijstmachines met batterij en persluchtpolijstmachines. De laatste soort polijstmachine is echter nogal moeilijk te vinden op het internet.
 • Excentrische polijstmachines zijn geschikt voor beginners en incidenteel gebruik. Roterende polijstmachines kunnen gebruikt worden door professionals en autohandelaars en beloven een professioneel polijstresultaat. Polijstmachines met oplaadbare batterijen zijn bijzonder handig en praktisch. Persluchtpolijsters zijn ontworpen voor professioneel gebruik.

Polijstmachine: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een polijstmachine koopt

Heb ik echt een polijstmachine nodig?

Elke klusjesman weet dat de glans op een gloednieuwe auto niet eeuwig blijft. Maar wat kun je doen om corrosie en krassen aan te pakken? Het is eenvoudig: gebruik een polijstmachine!

Als je je auto glanzend wilt polijsten, is niet alleen de juiste polijstpad of polijstmiddel voor je lak of soort vuil belangrijk, maar ook de juiste en handige polijstmachine. (Afbeelding bron: kissu / Pixabay.com)

Intussen wordt een grote keuze aan polijst-apparaten aangeboden in diverse online winkels … Maar wat is het juiste polijst-apparaat voor jou? Welke andere toepassingen zijn er voor poetsmachines in je huishouden? Welke polijstmiddelen en polijstschijven zijn geschikt voor jouw behoeften?

LateNightStreaming RedaktionGlänzender Autolack
Gebruik een polijstmachine om je auto een glanzende afwerking te geven, net als in de Fast and Furious filmserie, die je kunt vinden op latenightstreaming.com. (Bron: latenightstreaming.com)

We beantwoorden deze en andere vragen hieronder en helpen je de juiste polijstmachine en toebehoren te vinden.

Wist je dat de polijstmachine oneffenheden in de lak wegschuurt en zo een glanzend effect creëert? De “vlekken” op de lak hebben de neiging de auto er oud uit te laten zien en de polijstmachine geeft hem een als nieuw uiterlijk.

Wat kost een polijstmachine?

Nu heb je een overzicht van de verschillende soorten polijstmachines. Maar hoeveel kost een goede en efficiënte polijstmachine? Hoeveel moet je uitgeven om waar voor je geld te krijgen? Hier vind je de prijsklasse voor de verschillende categorieën polijstmachines.
Product Prijs
Excentrische polijstmachine vanaf ca. 60€
Roterende polijstmachine vanaf ca. 100€
Persluchtpolijstmachine vanaf ca. 70€
Polijstmachine met batterij vanaf ca. 30€

Krachtige professionele polijstmachines voor minder dan € 100 zijn moeilijk te vinden. Als je echter je eerste polijstmachine wilt kopen en geen hoge verwachtingen hebt, kun je een goede excentrische polijstmachine vinden voor zo weinig als € 60. Persluchtpolijsters zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 70 €. Maar omdat deze meer geschikt zijn voor het polijsten van kleinere oppervlakken, zijn ze niet bijzonder interessant voor beginners. Polijstmachines met oplaadbare batterijen zijn verkrijgbaar voor zo weinig als € 30, maar machines in deze prijsklasse zijn niet aan te bevelen omdat ze aanzienlijke schade en krassen aan de lak van de auto kunnen veroorzaken.

Hoe ziet een polijstmachine eruit en wat is de beste manier om mijn autolak te polijsten?

Polijstmachines zijn op dezelfde manier ontworpen als schuurmachines. Ze bestaan in principe uit een motor, een schroefdraad en een polijstschijf. Bij de accessoires horen ook een brandschijf van hard vilt – waarop met lijm amaril wordt aangebracht – en een polijstschijf van stoffen schijven voor de laatste polijstbeurt. Tijdens het draaien wordt polijstwas op deze stoffen schijven aangebracht. Het poetsmiddel is niet alleen om oneffenheden te egaliseren en de autolak te laten glanzen, maar ook om de corrosiebestendigheid te maximaliseren.

Voor optimaal polijsten moet de snelheid van de elektrische motor ingesteld worden op ongeveer 2000-2500 omwentelingen per minuut. Je begint bij voorkeur met een lagere snelheid en oefent een beetje druk uit. De snelheid en druk worden dan geleidelijk opgevoerd.

Werk niet gehaast! Neem de tijd om volledig te begrijpen hoe je machine werkt.

Welke poetsmiddelen kan ik met mijn polijstmachine gebruiken?

Om kwetsbare autolak tegen roest en krassen te beschermen, moet je het juiste poetsmiddel kiezen. Intussen zijn er zowel enkelvoudige als combinatieproducten voor autoverzorging op de markt, die sterk verschillen in hun werking. Hoewel het heel moeilijk kan zijn om het perfecte product voor je auto te vinden, moet je toch opmerken dat all-in-one producten koste wat kost vermeden moeten worden.

Voor elke behoefte moet eerder een specifiek product gebruikt worden. Beantwoord eerst de vraag of de verzorgingsproducten nodig zijn voor een oude of een nieuwe autolak, of je de lak alleen wilt polijsten of ook krassen wilt verwijderen, en hoe lang je de autokit wilt laten meegaan.

Wist je dat je de auto grondig moet wassen voor je hem gaat polijsten? Doe je dat niet, dan loop je het risico de auto te beschadigen, want onzuiverheden zullen met de polijstmachine cirkelen en krassen op de lak maken.

De gebruiksaanwijzing van elk afzonderlijk verzorgingsproduct staat altijd op de verpakking. Maar er zijn enkele regels die je altijd moet volgen bij het gebruik van een poetsmiddel:

 • Parkeer je auto in de schaduw of in je garage, anders droogt het poetsmiddel te snel in de zon en is er niet genoeg tijd om het werk af te maken
 • Pas op dat de plastic of rubberen delen van de auto niet te intensief met het poetsmiddel in aanraking komen, want dat zal ze hoogstwaarschijnlijk beschadigen
 • De te polijsten oppervlakken moeten schoon en droog zijn
 • Gebruik je polijstmachine in een cirkelvormige beweging, waarbij je elkaar lichtjes overlapt: zo breng je het polijstmiddel op de beste manier aan en werk je het in

We hebben een tabel samengesteld, zodat je een overzicht krijgt van welk polijstmiddel en welke pad je voor welke polijststap moet gebruiken.

Polijststap Polish Polijstpad
Stap 1 Zwaar geslepen polijstmiddel om verwering en krassen te verwijderen Schuursponsje voor polijsten
Stap 2 Middelmatig geslepen polijstmiddel om glans te ontwikkelen Standaard Polijstspons
Stap 3 Finish Hoogglans Polish voor volle glans zonder hologrammen Hoogglans Polijstspons
Stap 4 Lakverzegeling voor bescherming en langdurige glans van de lak Finish Polijstspons voor het inmasseren van de verzegeling

Bij het kopen van poetsmiddelen en pads is het altijd aan te raden alles van dezelfde fabrikant te kopen. Zo ben je er zeker van dat je het best mogelijke resultaat krijgt en dat er geen ongewenste chemische reacties op je lak ontstaan.

Zijn er alternatieven voor een polijstmachine?

Om je auto zijn oorspronkelijke glans terug te geven, is het niet altijd nodig een polijstmachine met verschillende polijstschijven en veel toebehoren te kopen, zeker niet als je dit alleen als hobby doet. Natuurlijk kan autolak polijsten ook met de hand gedaan worden, maar dat kost veel tijd. Bovendien zal het resultaat niet zo professioneel zijn als met een polijstmachine. Met de juiste apparatuur kun je een glans creëren die je met alleen handpolijsten niet zou kunnen bereiken. Maar als een oppervlakkig poetsbeurtje alles is wat je nodig hebt, kun je ook de poetsapparatuur bij de wasstraat gebruiken.

Maar wees voorzichtig! Je kunt met deze machines lichte schade aan het koetswerk veroorzaken als je er niet mee vertrouwd bent. Als dit te riskant lijkt, kun je je natuurlijk toevertrouwen aan een expert. Naast traditioneel onderhoud bieden veel werkplaatsen ook professioneel autolak polijsten aan, wat meestal met flex polijstmachines gedaan wordt. Zo krijg je een glanzende autolak zonder oneffenheden en krassen, zonder veel geld te hebben geïnvesteerd in een machine die je maar twee of drie keer per jaar zou hebben gebruikt. Een ander voordeel is dat je je niet vertrouwd hoeft te maken met de machine – dat bespaart je kostbare tijd!

Waar kan ik een polijstmachine kopen?

Er zijn veel manieren om een polijstmachine te kopen. In elke stad vind je zulke elektrische apparaten te koop in gespecialiseerde winkels of supermarkten. Op sommige websites heb je zelfs de mogelijkheid om gebruikte polijstmachines en bijpassende accessoires te kopen. Het nadeel hier is dat je de toestand van de polijstmachine niet kunt controleren voor je hem koopt, en dat de meeste gebruikte polijstmachines al buiten de garantie en het onderhoud zijn. Als je een polijstmachine wilt kopen die je verscheidene jaren trouwe dienst zal bewijzen, kun je beter een nieuwe kopen – zo sluit je bij voorbaat bepaalde risico’s uit! Omdat er op dergelijke websites een beperkte keuze aan polijstmachines is, kan het bovendien moeilijker zijn om op deze manier een specifiek model te vinden. Omdat particulieren hun eigen machines verkopen, zul je in de meeste gevallen zelf de verzendkosten moeten betalen

Besluit: Welke soorten polijstmachines zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er zijn verschillende soorten polijstmachines die in deze 4 categorieën kunnen worden onderverdeeld:

 • Excentrische toestellen
 • Roterende toestellen
 • Perslucht polijstmachines
 • Polijstmachines met batterij

Afhankelijk van het beoogde gebruik en je persoonlijke ervaring is een bepaalde polijstmachine meer of minder geschikt voor je. Je kunt ook zowel excentrische boenmachines als roterende boenmachines gebruiken voor glanzende meubels. Met de juiste onderhoudsoliën en polijstschijven is het polijsten van je meubels en vloeren geen enkel probleem! In de volgende paragrafen leer je alles wat je moet weten over de verschillende soorten polijstmachines: We hopen dat dit je helpt bij het kiezen van de perfecte polijstmachine.

Poliermaschine

Het resultaat van een goede poetsbeurt is iets om trots op te zijn. (Beeldbron: prostooleh / 123rf.com)

Hoe werkt een excentrische polijstmachine en wat zijn de voordelen en nadelen?

Excentrische polijstmachines zijn ongecompliceerd in het gebruik en kunnen op vele manieren in het huishouden gebruikt worden. Daarom zijn ze vooral populair bij beginners. Deze polijstmachines werken met behulp van een plaat die in een ellipsvormige baan beweegt. Bevestig een pad aan de plaat en je kunt beginnen met polijsten! Excentrische polijstmachines hebben geen roterende schotel en werken met oscillerende bewegingen. De te polijsten oppervlakken mogen elk niet groter zijn dan 40 x 40 cm, anders wordt het polijsten veel moeilijker en is het resultaat onregelmatig.

Voordelen
 • Geschikt voor beginners
 • Regelbare snelheid
 • Gemakkelijk in gebruik
Nadelen
 • Langdurige verwerking
 • Kostbaar
 • Risico op beschadiging

Hoe werkt een roterende polijstmachine en wat zijn de voordelen en nadelen?

Flexpoetsmachines – of roterende poetsmachines – zijn het geheim van veel autohandelaars: deze poetsmachines maken het mogelijk de oorspronkelijke glans van de lak van de auto te behouden en zelfs eventuele krassen te verwijderen. Deze professionele poetssets zijn geschikt voor elke auto en motorfiets. Met de juiste pasta’s geef je het lakoppervlak van je auto een nieuwe glans!

Deze gereedschappen zijn meer geschikt voor ervaren vaklieden en professionals: hoewel ze bijzonder krachtig zijn, wordt er veel meer hitte opgewekt dan bij excentrische polijstmachines. Roterende polijstmachines werken met behulp van een draad die de plaat met het polijstwiel erop vastgelijmd in cirkelvormige bewegingen ronddraait.

Voordelen
 • Professioneel resultaat
 • Rendement
 • Accessoires reeds inbegrepen
Nadelen
 • Niet geschikt voor beginners
 • Beschadiging van de verf kan optreden
 • Snelheid niet altijd regelbaar

Hoe werken persluchtpolijstmachines en wat zijn hun voor- en nadelen?

Persluchtpolijstmachines zijn heel compact en worden meestal gebruikt voor moeilijke plekken. De zogenaamde persluchtpolijstmachines zijn een uitzondering op de andere polijstmachines, omdat ze met perslucht werken.

Voordelen
 • Compact
 • Geschikt voor moeilijk bereikbare plaatsen
Nadelen
 • Vrij duur
 • Niet geschikt voor de hele autolak

Hoe werken poetsmachines op batterijen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Polijstmachines met oplaadbare batterijen zijn energiezuinig en kunnen flexibel gebruikt worden. Polijstmachines met een oplaadbare batterij kunnen zowel excentrische als roterende polijstmachines zijn.

Voordelen
 • Energiezuinig
 • Flexibel
 • Rendabel
Nadelen
 • Soms geringe levensduur van de batterij
 • Veel accessoires om op te bergen

Poliermaschine

Met een beetje oefening is het verzorgen van lakwerk met een polijstmachine zonder veel moeite te doen. (Beeldbron: Evgeniy Losev / 123rf.com)

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om polijstmachines te vergelijken en te evalueren

In de volgende paragrafen beschrijven we de belangrijkste kenmerken waarmee je rekening moet houden als je een polijstmachine koopt. Om polijstmachines te vergelijken en te evalueren, moet je letten op de volgende factoren:

 • Soort polijstmachine
 • Fabrikant
 • Afmetingen en gewicht
 • Vermogen
 • Snelheid
 • Extra uitrusting en accessoires

Nu gaan we in detail in op elk van deze functies.

Type polijstmachine

Als je al besloten hebt om een polijstmachine te kopen, weet je al dat er verschillende oplossingen en producten mogelijk zijn. Op de online markt vind je vooral de volgende soorten polijstmachines:

 • Excentrische polijstmachines
 • Roterende of flex polijstmachines
 • Perslucht polijstmachines
 • Polijstmachines met batterij

We hebben de verschillen tussen de eerder genoemde soorten polijstmachines uitvoerig beschreven in de paragrafen hierboven. Hoewel het voor de hand liggend klinkt, moet je dit aankoopcriterium niet onderschatten: Elk type polijstmachine is geschikt voor een bepaald doel en voor een bepaalde gebruiker. Zorg dat je vóór de aanschaf al minstens een idee hebt van welk type polijstmachine voor jou geschikt is.

Om je een voorbeeld te geven: Het gebeurt nogal eens dat beginners een goede roterende polijstmachine voor een heel redelijke prijs vinden en besluiten hem te kopen. Omdat dit type polijstmachine helaas niet geschikt is voor beginners, zal de koper hoogstwaarschijnlijk niet tevreden zijn over het product. Bedenk dan van tevoren welk soort product je echt nodig hebt!

Fabrikant

Een even belangrijk aankoopcriterium is de firma die je produkt gemaakt heeft. Het is altijd de moeite waard om wat onderzoek op het internet te doen om uit te zoeken welke de bekende bedrijven zijn. Het kiezen van een merkproduct is vooral belangrijk als je niet vertrouwd bent met dergelijke apparatuur. Je polijstmachine kan na verloop van tijd ook onderhoud nodig hebben. Kies je een polijstmachine van een bekend merk, dan heb je zeker recht op een lange garantie. Onderschat dit punt niet, want zelfs zulke machines hebben van tijd tot tijd onderhoud nodig! We hebben een lijst samengesteld van de belangrijkste fabrikanten van polijstmachines, zodat je je beter kunt oriënteren bij het nemen van deze beslissing:

 • Einhell
 • Kunzer
 • Bekwame Meesters
 • Bosch
 • Dino
 • Makita
 • Cartrend
 • Proxxon
 • TecTake
 • Kingbarney
 • Meguiars
 • Würth

Als het product dat je gekozen hebt gemaakt is door een fabrikant die niet op deze lijst voorkomt, hoeft dat nog niet te betekenen dat het een slechte polijstmachine is! De hierboven genoemde merken zijn het meest bekend, maar er zijn zeker ook andere fabrikanten die even goede polijstmachines maken. Om na te gaan of een weinig bekende fabrikant een goede reputatie heeft, raadpleeg je altijd beoordelingen van klanten, die je bijvoorbeeld op Amazon kunt vinden.

Afmetingen en gewicht

Deze twee factoren zijn van bijzonder belang als het gaat om polijstmachines. Gemakkelijk hanteren, zelfs door beginners, hangt nauw samen met de factoren afmetingen en gewicht. Hoe zwaarder en groter de polijstmachine, hoe moeilijker hij voor de gebruikers te hanteren is. Hetzelfde geldt voor professionele polijstmachines omdat ze langer gebruikt worden. Bijna alle polijstmachines zijn meestal niet groter dan 25-30 cm x 25-30 cm en wegen ongeveer 2-4 kg.

Natuurlijk zijn dit slechts standaard maten, je kunt natuurlijk een polijstmachine kiezen waarvan de afmetingen en het gewicht buiten deze normen vallen, als het een goede en handelbare machine is. Vergeet niet dat polijstmachines ruimte innemen in de kast of garage, dus kies een kleine polijstmachine met een accu als je thuis niet veel plaats hebt.. Deze beslissing hangt af van de vraag of je een professionele of een excentrieke poetsmachine nodig hebt en hoeveel ruimte je ervoor kunt uittrekken.

Vermogen

Met de term vermogen bedoelen we de energie die een machine binnen een bepaalde tijd omzet. Met andere woorden, hoeveel vermogen zal je polijstmachine gebruiken om een goed resultaat te geven. Wat de werking van een polijstmachine betreft, is het minimum vermogen 400W. Goede polijstmachines hebben meestal vier instelbare vermogensniveaus.

Op het laagste vermogen breng je het polijstmiddel aan, terwijl je op een hoger vermogen de glans van het koetswerk kunt verzekeren. Een polijstmachine hebben met regelbare vermogensniveaus is vooral belangrijk als je nieuw bent met polijsten. Je krijgt dan de gelegenheid je polijstmachine tijdens de eerste paar gebruiksbeurten vertrouwd te maken en pas dan een hoger vermogen te kiezen.

Snelheid

Kracht en snelheid zijn nauw met elkaar verbonden als we het over polijstmachines hebben. Instelbare toerentalpolijsters geven je het juiste aantal omwentelingen per minuut voor de klus. Voor het aanbrengen van polijstmiddel is het voldoende om de polijstmachine op 600 omwentelingen in te stellen. Is het je bedoeling je autolak een nieuwe glans te geven, dan heb je minstens 1200 toeren per minuut nodig. Goedkope excentrische polijstmachines hebben meestal een vaste snelheid of een maximum van twee mogelijke standen, en zijn daarom niet geschikt voor professioneel gebruik. Professionele polijstmachines, daarentegen, hebben een ruime keuze aan selecteerbare rotaties, die afhankelijk van de toepassing gedifferentieerd kunnen worden. De juiste snelheid vinden voor een bepaalde taak met je eigen polijstmachine vergt veel tijd en oefening. Je moet jezelf vertrouwd maken met je machine voordat je begint met polijsten. Elke polijstmachine is anders en heel vaak is het gewoon niet voldoende de gebruiksaanwijzing gelezen te hebben! Maar je kent waarschijnlijk al het gezegde “oefening baart kunst”.

Uitrusting en accessoires

Bij de levering van een polijstmachine krijg je meestal het apparaat, de kabel of de batterij en een paar polijstschijven. Als je een poetsset gekocht hebt, zal daar waarschijnlijk ook een flesje poetsmiddel bij zitten. Na verloop van tijd kun je echter ontdekken dat de bijgeleverde accessoires niet geschikt voor je zijn. Afhankelijk van het soort autolak, de frequentie van het polijsten en je ervaring met polijstmateriaal, heb je specifieke poetsmiddelen en polijstpads nodig.

Afhankelijk van het soort polijstmiddel kun je de ene of de andere polijstschijf kiezen: Voorpolijstschijven, klaringsschijven, paardenpoetsdoeken en vilt- en wolschijven. Bedenk welke soort polijstschijf je nodig hebt en je krijgt het beste resultaat met de minste moeite! Omdat onze auto’s dagelijks aan allerlei weers- en omgevingsomstandigheden worden blootgesteld, is het ongelooflijk belangrijk de juiste producten te gebruiken om je autolak tegen krassen en vuil te beschermen.

Experten von der AutozeitungVorsicht beim Polieren mit Maschine
Bij het polijsten met een machine wordt telkens wat van de verf verwijderd, wat een glanzende afwerking oplevert. Daarom is het voldoende de auto eens per jaar te poetsen, anders schuurt de lak erg. (Bron: www.autozeitung.de)

Op het internet vind je een ruime keuze aan waxen, poetsmiddelen en reinigers, wat de keuze veel moeilijker maakt. Voor het aanbrengen van veel autoverzorgingsproducten zijn speciale sponzen nodig, die meestal in de verpakking zitten. Laat je niet verleiden door combinatieproducten: hoewel deze poetsmiddelen professionele en kosteneffectieve resultaten beloven, is slechts in zeldzame gevallen een enkel product geschikt voor elke behoefte.

Ook al zijn losse producten wat duurder, je kunt ze verschillende keren gebruiken en zo de kosten afschrijven. Wat krassen op de carrosserie betreft, kun je oppervlakkige oneffenheden en beschadigingen alleen blijvend herstellen met een goed poetsmiddel. Het sealen van de autolak na gebruik van een polijstmachine met het juiste poetsmiddel kan tot drie maanden duren, wat betekent dat het voldoende is om je auto 3 tot 4 keer per jaar grondig te poetsen om het hele jaar door een glanzende lak te hebben!

Interessante feiten over poetsmachines

Kun je zelf een polijstmachine bouwen?

In principe wel – als je een knutselaar bent! Er zijn verschillende video-tutorials, zoals de volgende link, die je kunnen helpen je eigen polijstmachine te bouwen. https://youtu.be/SBDb_g-BOiE Er zijn echter veel nadelen aan het zelf bouwen van je polijstmachine: Omdat je hem zelf gebouwd hebt, heb je geen garantie en geen onderhoud. Ook is het nogal riskant om zelf een polijstmachine te bouwen en te gebruiken: Je moet bereid zijn je auto ermee te beschadigen! Ook moet opgemerkt worden dat dergelijke polijstmachines alleen geschikt zijn voor bepaalde doeleinden. In de hierboven genoemde video kun je bijvoorbeeld leren hoe je zelf een wielpolijstmachine bouwt. Andere video’s gaan over balverbranders enzovoort.

Dit betekent dat zelfs als je een bijzonder krachtige polijstmachine zou bouwen, je die alleen voor een bepaald deel van je auto zou kunnen gebruiken. Is het echt de moeite waard om zoveel tijd in dit project te investeren, of kun je je de moeite beter besparen? In elk geval raden we je aan een degelijke polijstmachine te kopen en je niet met zulke gevaarlijke experimenten bezig te houden!

Hebben polijstmachines verzorging en regelmatig onderhoud nodig?

Als je polijstmachine veel gebruiksuren heeft verzameld, is het de moeite waard hem schoon te maken en te onderhouden. Je kunt dit doen met een gewone borstel, waarmee je vuil en puin van de inwendige delen verwijdert. Zorg altijd goed voor de stroomkabel! Na een paar jaar kan de kabel breken.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies