privé pooltafel
Laatst bijgewerkt: 14-10-2020

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

18Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

72Verzamelde opmerkingen

Biljart heeft een rijke geschiedenis. Sterker nog, weinig spellen of sporten hebben zoveel geschiedenis als biljart. De laatste jaren wordt het spel steeds populairder voor verschillende generaties, zowel voor amateurs als professionals. Een fundamenteel element voor het beoefenen van deze sport is de biljarttafel. Wil je beginnen met biljarten en ben je op zoek naar de beste biljarttafel? In deze shopgids helpen we je ontdekken welke dat is.

Een pooltafel definieert grotendeels het spel. De verschillende ontwerpen geven aanleiding tot interessante speelvariaties. Weet je nog niet goed waar je op moet letten bij de aankoop van een pooltafel? Maak je geen zorgen. Je bent op de juiste plaats. Ons team van experts heeft een selectie gemaakt met de beste pooltafels die er zijn. In deze shopgids laten we je alles zien wat je moet weten om de pooltafel te kopen die het beste bij je past.
Belangrijk om te weten

 • Een pooltafel definieert grotendeels het spel. De verschillende ontwerpen geven aanleiding tot interessante speelvariaties. Biljarten is een spel waarbij door middel van een lange, dunne houten stok, de keu, ballen in een rechthoekige tafel met lage randen worden bespeeld.
 • Er zijn verschillende soorten biljarttafels, naast verschillende varianten van de sport. De meest bekende zijn echter gerelateerd aan de meest voorkomende speltypen: carambole (Frans biljart), snooker (Engels biljart) en pool (Amerikaans biljart).
 • Als je een biljarttafel koopt, is het essentieel om op een aantal belangrijke factoren te letten, zoals het materiaal en de afmetingen van de tafel. Ook de manier van monteren en of er accessoires zijn inbegrepen zijn kenmerken die de moeite waard zijn om te controleren.

Onze selectie: De beste pooltafels op de markt

Het hebben van een biljarttafel bij jou thuis of op kantoor zorgt voor urenlang vermaak. Het maakt niet uit of je een beginner bent, als je eenmaal een pooltafel hebt is het enige wat overblijft om plezier te hebben. Er zijn veel verschillende soorten pooltafeles verkrijgbaar en de markt zit vol met aanbiedingen, waardoor het niet altijd eenvoudig is om te kiezen. Als je twijfelt, bekijk dan de volgende selectie, die de beste modellen samenbrengt.

De meest complete pooltafel

De pooltafel van Buckshot bevat alle tools die je nodig hebt om een fijn potje pool te spelen. De tafel heeft het competitieformaat en een ball-return functie. De tafel wordt samen met een ballenset, 2 keu’s, een triangel en krijtjes geleverd.

Het laken is blauw en ziet er erg professioneel uit. De pooltafel heeft een moderne look door gebruik van vele metalen onderdelen. Dankzij het gewicht van 130 kilo is de pooltafel zeer degelijk en solide.

De beste opklapbare pooltafel

Met de Hustle XL Pooltafel van Cougar geniet je binnen de kortste keren van een gezellig potje poolbiljart. Op de momenten dat je de tafel niet gebruikt, klap je deze eenvoudig op om hem gemakkelijk op te bergen. Wil je wel spelen? Binnen een mum van tijd heb je een prachtige pooltafel voor je neus staan.

Doordat de Hustle slechts 40 kg weegt en opklapbaar is, is deze snel een eenvoudig te verplaatsen. De tafel wordt geleverd inclusief poolballen, triangel, keu’s, biljartkrijt en een borstel.

De meest klassieke pooltafel

Ben je op zoek naar een meer traditioneel model? Dan is deze pooltafel van Buffalo iets voor jou. De pooltafel heeft een klassiek rozenhout design dat is voorzien van een bal-teruggavesysteem. De 7 ft uitvoering maakt de tafel perfect voor kleinere ruimtes. Het laken is voorbespannen.

Een ander groot voordeel van deze tafel is dat hij zeer eenvoudig in elkaar te zetten en daarna direct klaar voor gebruik is. De tafel is stevig en naast een echte eyecatcher ook nog eens een heel comfortabel model.

De beste pooltafel voor kinderen

Heb je kinderen die graag een keer een potje mee willen biljarten? Dan is de pooltafel van Philos iets voor jullie gezin. Zet het spel op tafel en je kunt beginnen: leuk voor jong en oud. Dankzij het compacte ontwerp draag je de tafel gemakkelijk met je mee. Op de momenten dat je niet speelt, berg je hem eenvoudig op.

De pooltafel heeft 15 gekleurde ballen, 1 witte cuebal, 2 keuen, 1 krijtje, 1 triangel en 1 tafelborsteltje. Ook leuk voor vrijdagmiddagborrels met je collega’s.

Shopgids: Alles wat je moet weten over pooltafels

Er zijn spelletjes en sporten die nooit uit de mode raken. We hebben het niet over bordspellen. We hebben het over biljarten. Het komt steeds vaker voor dat mensen een eigen biljarttafel thuis of op kantoor hebben. Dat is ook niet zo gek, het is tenslotte een heerlijke en eenvoudige vorm van vermaak. Wil je een pooltafel kopen maar weet je nog niet goed waar je moet beginnen? In deze shopgids geven we antwoord op de meest gestelde vragen, om jou te helpen de pooltafel te vinden die het beste bij je past.

vrienden die pool spelen

Poolen op een pooltafel is een van oorsprong Amerikaans spel. Poolen is, net zoals snooker en carambole, een soort biljart.
(Bron: Nd3000: 75864669/ 123rf.com)

Wat is een pooltafel precies?

Poolen op een pooltafel is een van oorsprong Amerikaans spel. Poolen is, net zoals snooker en carambole, een soort biljart. Het is misschien niet hetzelfde als achter een voetbal aanrennen, maar biljart is een professionele sport sinds de Olympische Spelen van 2004. Bij biljart worden door middel van een lange, dunne houten keu de ballen in een rechthoekige tafel met lage randen bespeeld. De tafel waar het spel op gespeeld wordt bestaat uit een leisteenplank bekleed met een doek in verschillende kleuren.

Pooltafels zijn volledig glad en kunnen, afhankelijk van het spel, al dan niet voorzien zijn van gaten of zakken.

De vorm is altijd rechthoekig, hoewel de lengte-, breedte- en hoogtematen variëren. Pooltafels hebben bovendien ook een esthetische functie: het is een echte eyecatcher in ieder soort ruimte waar je hem plaatst.

Uit welke onderdelen bestaat een pooltafel?

Een pooltafel bestaat uit verschillende onderdelen, elk gemaakt van een ander materiaal. Afhankelijk van het type biljart dat je speelt, kunnen zowel de onderdelen als de materialen van de tafel variëren. Hieronder vind je de belangrijkste onderdelen en de meest gebruikte materialen:

 • Basis: De basis van een pooltafel bestaat meestal uit een houten of metalen frame die wordt ondersteund door vier of zes gedraaide of rechthoekige poten. De leisteen is aan deze basis bevestigd.
 • Leisteen: Marmeren of gepolijste stenen plaat, met een dikte die varieert tussen 3,5 en 8 centimeter. Over het algemeen heeft een pooltafel 3 van dit soort platen die met elkaar verbonden zijn. Tegenwoordig zijn er echter ook modellen die met één, twee of vier leistenen worden gebouwd.
 • Doek: Bedekt de leisteen en de tafelbanden. De kwaliteit van het doek is fundamenteel voor de controle van de ballen. Tegelijkertijd dient het als een isolator van de leisteen. Dat betekent dat het voorkomt dat de ballen verslechteren door direct contact met de marmeren of stenen platen. Het materiaal is een combinatie van wol en nylon waarbij de verhoudingen variëren afhankelijk van de fabrikant en de spelwijze.
 • Markeringen: De punten die met zwarte inkt op het doek zijn gemarkeerd geven de locaties weer waar de ballen aan het begin van het spel moeten liggen.
 • Randen: De randen van de tafel vormen het robuuste houten frame waar de banden aan worden bevestigd. De banden kunnen achttien diamonds hebben, waarover je hieronder meer leest. De breedte kan twee centimeter variëren, afhankelijk van het ontwerp van de tafel. De randen dienen om te voorkomen dat de ballen van het tafeloppervlak vallen.
 • Diamonds: De diamonds worden ingelegd in parelmoer, plastic of hout en worden met gelijke afstand op de tafel geplaatst. Diamonds markeren een kwart van de breedte en een achtste van de lengte van de tafel, gemeten tussen de buitenkant van de banden. Sommige tafels hebben ook diamonds op de hoeken.
 • Banden: Dit zijn longitudinale structuren, meestal van rubber, met een driehoekige vorm en een glad oppervlak. Ze worden bevestigd langs de binnenkant van de randen en zijn gevoerd met het doek. Ze zijn meestal 37 millimeter hoog, hoewel dit per pooltafel kan variëren. De banden laten de ballen op natuurlijke wijze stuiteren, waardoor snelheidsverlies wordt voorkomen.
 • Pockets: Dit zijn de gaten die in de meeste biljarttafels aanwezig zijn. Er zijn er meestal 6 in totaal: 4 bevinden zich in elk van de hoeken van de tafel en 2 in het midden van de lange randen. Hun afmetingen variëren afhankelijk van het soort biljart dat op de tafel wordt gespeeld.

Nu je weet uit welke onderdelen een pooltafel bestaat, is het tijd om te ontdekken welke accessoires er nog meer bij een biljarttafel komen kijken. Je ontdekt het hieronder!

pooltafel in het huis

Er is een grote verscheidenheid aan verschillende soorten biljarttafels op de markt, gelijk aan de verschillende variaties van de sport.
(Bron: Bialasiewicz: 41634930/ 123rf.com)

Wat zijn de meest gebruikte accessoires bij een pooltafel?

Een biljarttafel ziet er prachtig uit, in welke kamer je hem ook zet. Toch ben je er nog niet met alleen een pooltafel. Om te kunnen biljarten heb je een aantal accessoires nodig. Meestal zijn deze bij de aankoop van een tafel inbegrepen. Hoewel de accessoires die je nodig hebt kunnen verschillen, afhankelijk van het soort biljart dat je speelt, zijn er een aantal die eigenlijk altijd nodig zijn voor een potje biljart:

 • Ballen: Biljartballen zijn een onmisbaar accessoire: zonder ballen heb je geen spel. Het doel van biljarten is om de ballen met een keu in de pockets te duwen. Biljartballen worden vaak gemaakt uit thermoplastische harsen afgeleid van fenol, wat voorkomt dat de bal niet gemakkelijk vervormt. Toch kunnen veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid echter op de lange termijn van invloed zijn. Meestal zijn er 15 ballen bij een tafel inbegrepen.
 • Keu: De kegelvormige keu’s zijn vaak vervaardigd uit harde en stevige materialen zoals glasvezel, koolstof, grafiet, neopreen of hout. De lengte varieert tussen de 140 en 155 centimeter en het gewicht tussen de 470 en 600 gram. Tegenwoordig bestaan er ook 2-delige demonteerbare keu’s. Meestal zijn er 6 keu’s inbegrepen in de aankoop van een pooltafel.
 • Krijt: Dit is een klein blokje gemaakt van materialen zoals vulkanische lava, puimsteen of gemalen kwarts die wordt gecombineerd met Pruisisch blauw en verharder. Het krijt wordt gebruikt om de dop van de keu een hoge wrijvingscoëfficiënt te geven om te voorkomen dat de keu bij een botsing op het oppervlak van de bal afglijdt. Het verhoogt de hechting. Zo worden misstoten of ‘fausse queues’ voorkomen.
 • Handschoen: Dient als hulpaccessoire voor de hand die op de tafel rust en de brug vormt waarover de keu glijdt. De handschoenen zijn meestal gemaakt van Lycra en bedekken de duim, wijs- en middelvinger. De ring en de kleine vingers zijn vrij, de steunvingers bij het maken van de brug.
 • Triangel: De triangel is een houten of metalen structuur met een driehoekige vorm, die dient om de ballen op het tafeloppervlak op te vangen voor het begin van een spel.

Waar kun je een pooltafel het beste plaatsen?

De afmetingen van een pooltafel zijn niet de enige factor om rekening mee te houden alvorens er een te kopen. Als je een pooltafel koopt, moet je er ook rekening mee houden dat bij wedstrijden, bij de meeste soorten biljart, tot 6 deelnemers tegelijkertijd moeten kunnen spelen.
Elke speler draagt daarbij een keu van ongeveer 155 cm lang.

Het is daarom aan te raden om ongeveer 150 cm ruimte over te houden tussen elke kant van de tafel en de muur. Een andere belangrijke factor die veel invloed op het spel heeft is de verlichting. Het hele oppervlak van de biljarttafel moet volledig verlicht zijn om de aanwezigheid van schaduwen op het doek te vermijden. Zorg er echter ook voor dat er niet teveel licht is, want anders kunnen spelers verblind raken. Dit zal het spel verstoren.

vrienden in de bar pool spelen

Een andere belangrijke factor die veel invloed op het spel heeft is de verlichting boven de pooltafel.
(Bron: Bogicevic: 51748633/ 123rf.com)

Hoe moet je een pooltafel onderhouden?

Een pooltafel gaat zeer lang mee. Hiervoor hoef je niets meer dan een aantal minimale voorzorgsmaatregelen in acht te houden. De belangrijkste hulpmiddelen om dde tafel te onderhouden zijn een borstel, schuiver en stofzuiger. Het is verder vooral belangrijk om het doek van tijd tot tijd te vervangen. Andere handige tips zijn:

 1. Vermijd om teveel op de tafel te leunen.
 2. Borstel het doek voor en na de wedstrijd.
 3. Zet nooit eten of drinken op tafel.
 4. Bedek de tafel met een geschikte hoes wanneer deze niet in gebruik is.
 5. Vermijd blootstelling aan zonlicht en zet de pooltafel niet te dicht in de buurt van kachels en radiatoren.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als biljart een van je favoriete sporten is, weet je dat het hebben van een goede pooltafel essentieel is. Van welke soort biljart je ook houdt, je moet er zeker van zijn dat de biljarttafel die je koopt aan een aantal kwaliteitsnormen voldoet. Twijfel je nog welke pooltafel je moet kopen? Kijk dan eens naar ons overzicht met de belangrijkste factoren waar je op moet letten bij je aankoop:

Materiaal

Als je een biljarttafel wilt kopen die jarenlang meegaat, is het belangrijk dat je goed controleert van welk materiaal de pooltafel is gemaakt. Om te beginnen is het het beste als het tafelonderstel en de poten van massief hout zijn gemaakt, en dus niet van plastic of metaal. Ook de kwaliteit van het doek is van groot belang voor het speelcomfort. De beste biljartdoeken zijn gemaakt van wol en nylon.

Afmetingen

Pooltafels zijn geen kleine tafels. Vergeet dat niet als je van plan bent een pooltafel te kopen. Het is belangrijk dat je voldoende ruimte in je huis of appartement over hebt. Niet alleen vanwege de grootte van de tafel zelf, maar ook vanwege de vrije ruimte die elke speler moet hebben om zich comfortabel rondom de tafel te kunnen bewegen.

Accessoires

Zodra je een biljarttafel hebt gekozen, bekijk dan de bijgeleverde accessoires. Deze zijn essentieel van een potje biljart te genieten. De twee belangrijkste accessoires zijn de ballen en de keu’s. Het aantal benodigde ballen hangt af van het soort billjart dat je wilt spelen. Idealiter zitten er tenminste vier keu’s bij de tafel. Als er daarnaast ook krijt, een triangel en een handschoen worden meegeleverd, is dat alleen maar mooi meegenomen.

Esteve MataEuropees kampioen biljarter
“Afhankelijk van de hoogte van de stoot, zal de bal meer of minder afstand afleggen met dezelfde kracht van uitvoering. Je moet ervan uitgaan dat deze nuances echter weinig zin hebben als het biljarttafelmateriaal oud is of in slechte staat verkeert.”

Samenvatting

Biljarten is een spel waarbij door middel van een lange, dunne houten stok, de keu, ballen in een rechthoekige tafel met lage randen worden bespeeld. De pooltafel definieert grotendeels het spel. Het maakt niet uit of je een beginner bent, als je eenmaal een pooltafel in huis hebt is het enige wat je nog moet doen plezier hebben.

Er zijn verschillende soorten pooltafels verkrijgbaar. De tafels variëren in grootte, het aantal pockets, de kleur van de bekleding en het aantal ballen dat nodig is om te spelen. Als je een pooltafel gaat kopen, moet je goed letten op het materiaal en de afmetingen van de tafel, naast de kwaliteit van de accessoires die worden meegeleverd.

Vond je onze shopgids over pooltafels interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media, zodat ook je vrienden en familie alles te weten over pooltafels. Veel plezier!

(Bron van de header afbeelding: Iriana88w: 28393621/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies