Pop
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

24Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

92Verzamelde opmerkingen

Generatie na generatie speelt met poppen. Vrijwel niemand heeft zijn kindertijd zonder doorgebracht. Niet alleen brengt een pop veel momenten van plezier, maar het zijn vaak ook echte vrienden voor kinderen. Omdat er poppen in zoveel soorten en maten zijn, is er voor ieder kind wel één te vinden die in de smaak valt.

Als je eens gaat rondkijken in Nederland, dan vind je: houten poppen, lappenpoppen, poppen van porselein en plastic poppen zoals de Barbiepop. Een pop kan eruitzien als een baby, maar ook als een dier of een volwassene. Meestal hebben ze precies het juiste, kleine formaat voor kinderen. In dit artikel vind je alle benodigde informatie over dit speelgoed. Zo weet je straks precies welke pop het beste bij jouw zoon of dochter past.
Belangrijk om te weten

  • Om de juiste pop te kiezen, is het allereerst belangrijk om naar de leeftijd van de ontvanger te kijken. De behoeftes en wensen van een baby zijn heel anders dan die van een kind van vier jaar. Ook als het gaat om poppen.
  • Een pop in de vorm van een baby en mannequins, zijn de meest verkochte soorten pop in Nederland.
  • De accessoires bij een pop, zijn soms net zo belangrijk als de pop zelf. Accessoires zorgen voor meer dynamiek en afwisseling in het spelen met een pop. Zo is iedere speelsessie met de pop weer anders dan de vorige.

Onze selectie: De beste pop op de markt

Een pop zorgt vanaf het begin dat je deze cadeau doet aan een kind, voor vele mooie speelmomenten. Dit speelgoed nodigt uit tot het verzinnen van verhalen en vermaak in de echte wereld. Een pop doet een beroep op de fantasie van een kind. Hieronder presenteren we je de leukste poppen, die momenteel in Nederland te verkrijgen zijn, samen met een korte beschrijving.

De beste Frozen-pop

Deze zingende Elsa-pop van Disney Frozen zal gegarandeerd bij je kleintje in de smaak vallen. Wees gewaarschuwd: Grote kans dat je kind en de pop niet meer van elkaar te scheiden zijn. De pop heeft lang blond gevlochten haar en een prachtige Frozen 2-geinspireerde outfit. Door op de knop op het lijfje van de pop te drukken, hoor je een fragment van “Into the Unknown”, een origineel nummer uit de Frozen 2-film. Ook licht de jurk op.

De beste pop met 9 levensechte functies

Deze zachte pop in de vorm van een meisjesbaby kan zonder batterijen toch veel doen. Gegarandeerd vele uren speelplezier voor jouw kind. Bevordert de ontwikkeling van sociale vaardigheden. De pop is zacht, beweegbaar en kan eten, huilen en plassen. Jouw kind zal de pop zelf kunnen aan- en uitkleden en de fles kunnen geven. Baby Born kan ook gerust mee in bad met jouw kind en kan na de voeding net zo goed plassen en poepen als een echte baby. De pop sluit de ogen als ze wordt neergelegd om lekker te gaan slapen.

De beste interactieve pop

Vraagt jouw kind om een zusje, dan is deze pop misschien een goed idee. Speelse pop in de vorm van een peutermeisje die uitnodigt tot sociale vaardigheden zoals verantwoordelijkheid nemen, communicatie en empathie. Behoeft geen batterijen. In het pakket bij deze kleuter pop zitten veel accessoires, zoals een shirt, legging, paar schoenen, fles, haarborstel en haarspeldjes. Jouw kleintje kan leren borstelen en vlechten. De kniegewrichten van de pop zijn makkelijk beweegbaar, waardoor ze mee gaat naar gymnastiek. Ook kun je de kleding van de andere poppen van dit merk uitwisselen, want ze hebben allemaal dezelfde maat.

De op met de hipste kleding en accessoires

Door aan de draaischijf van Capsule Chix te draaien komen er één voor één balletjes uit, waar verschillende onderdelen in zitten. Deze onderdelen vormen samen een pop. Het leuke is dat er duizenden verschillende combinaties mogelijk zijn en dat de onderdelen onderling uitwisselbaar zijn. Je kind zal urenlang speelplezier beleven door de pop te stijlen met de hipste kleding en accessoires, om zo haar persoonlijkheid te laten stralen. Onze favoriet is de Giga Glam-pop, vol glitter, glans en luxe accessoires.

Shopgids: Alles wat je moet weten over de pop

De poppenwereld is ongelooflijk uitgebreid met vormen, materialen en soorten poppen. Diversiteit lijkt het toverwoord, waardoor er voor ieder kind wel een leuke pop te vinden is. Maar, zoveel keuze kan ook best overweldigend zijn. Observeer naar de smaak en het gedrag van jouw kind, om de juiste pop daarbij te zoeken. Hieronder vind je wat achtergrondinformatie over dit type speelgoed, aan de hand van een aantal vaak gestelde vragen van ouders.

Pop

Een pop die je kunt omkleden is vaak favoriet bij de kleintjes.
(Bron: Kuzmina: 44248590/ 123rf.com)

Welke soorten poppen zijn er allemaal?

Een pop is één van de oudste soorten speelgoed in de geschiedenis van de menselijkheid. Je kunt een pop indelen op het formaat van de pop, maar ook op waar deze op lijkt. Vaak is een pop in de vorm van een baby favoriet bij kinderen, een zogeheten babypop.

Een pop kan klein van formaat zijn, maar ook net zo groot als een pas geboren baby.

De laatste decennia zijn babypoppen erg veranderd. Sommige modellen kunnen huilen, eten en slapen, zoals een echte baby zou doen. Er zijn echter ook poppen in de vorm van een mannequin, die je kunt omkleden en kammen. Zoals de beroemde Barbie pop, die meer op een jonge vrouw lijkt. Een pop is meestal zeer gemakkelijk te bedienen en wordt geleverd met duizenden leuke accessoires en poppenkleding.

Pop

Voor kleinere kinderen koop je een zachte pop, zonder kleine onderdelen.
(Bron: Akdeniz: 44260644/ 123rf.com)

Porselein, hout, plastic of textiel, een pop kan uit allerlei materialen gemaakt zijn. Mooie poppenkleertjes die jouw kind de pop zelf kan aantrekken en uittrekken, maken het spelen met de pop nog leuker. Sommige poppen hebben bovendien mooie lange haren, zoals ook een pop uit onze selectie, waardoor jouw kind het kan kammen, borstelen en verzorgen. Tip van ons: kijk of de pop wasbaar is of mee in bad kan of niet. Sommige poppen zijn steviger en andere poppen zijn uitermate zacht.

Welke voordelen heeft een pop voor een kind?

Spelen met een pop is niet alleen een ontzettend leuke activiteit, maar heeft ook vele voordelen voor kinderen. Zo leert een pop een kind zijn of haar verantwoordelijkheid nemen. In het geval van een babypop zijn het de kinderen zelf die voor een baby leren zorgen. Een pop in de vorm van een baby draagt er ook aan bij dat ze belangrijke sociale waarden leren, zoals empathie tonen voor een ander wezen.

Een pop kan er aan bijdragen dat een kind het probleem oplossend vermogen oefent. Simpelweg, omdat de pop zich in veel verschillende situaties kan bevinden, net als het kind zelf. Een pop kan bijvoorbeeld ziek zijn, trek hebben en leuke feestkleren aan willen, zoals jouw kind dat zelf ook meemaakt. Zo leren kinderen spelenderwijs om lief en solidair te zijn met anderen. Ook blijkt de oog hand coördinatie van kinderen te verbeteren, door het spelen met poppen.

Wist je dat het omkleden, eten geven en verzorgen van een pop de fijne motoriek van kinderen stimuleert?

Zijn er regels waaraan een speelgoed pop moet voldoen?

Net als andere soorten speelgoed, moet ook een pop voldoen aan de nodige veiligheidsregels en richtlijnen. In de eerste plaats moet een pop bepaalde fysieke kenmerken hebben, denk aan het ontbreken van uitstekende scherpe randjes. Ook mag een pop niet licht ontvlambaar zijn en mag deze bepaalde chemische stoffen absoluut niet bevatten.

Hoewel vrijwel alle in Nederland verkrijgbare poppen aan veiligheidsregels voldoen, is het verstandig om te kijken of je de letters CE op de verpakking ziet staan. Dit label geeft aan dat de pop voldoet aan de door de EU voorgeschreven richtlijnen voor speelgoed. Andere belangrijke veiligheidsrisico’s moeten ook op de verpakking vermeld staan. Bijvoorbeeld, een pop is door de kleine onderdelen niet geschikt voor kinderen jonger dan 36 maanden, of bepaald speelgoed mag alleen onder ouderlijk toezicht worden gebruikt.

Pop

De pop is één van de oudste vormen van speelgoed.
(Bron: Kuzmina: 53471284/ 123rf.com)

Welke pop past het beste bij de leeftijd van mijn kind?

Naast grootte en materiaal, kun je een pop ook classificeren naar de leeftijd van jouw kind. Een pop moet aansluiten bij de specifieke ontwikkelingsfase van een kind. Als een kind net geboren is, dan kun je beter een lappenpop kopen dan een plastic pop met allerlei kleine onderdelen. Babypoppen die bepaalde lichaamsfuncties simuleren, zijn vooral geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 3.

Vanaf 5 jaar vinden de meeste kinderen het leuk om volwassenen na te doen. Daarom vinden kinderen in deze leeftijd babypoppen nog steeds leuk, omdat ze ervoor kunnen zorgen. Vooral interactieve poppen zijn dan leuk. Tussen de 6 en 7 jaar, zullen sommige kinderen je gaan vragen om poppen die je kunt omkleden en verzorgen. Voor hen zijn poppen met haren en verschillende kleding en accessoires het leukst.

Groeifase Type pop
0 tot 1 jaar Zachte pop (lappenpop of pop van textiel) en bijtringen in de vorm van een pop
2 tot 3 jaar Babypop met kleertjes en een buggy (geen kleine onderdelen)
4 tot 5 jaar Interactieve poppen en poppenhuizen
6 tot 8 jaar Poppen in de vorm van hun favoriete personages, zoals de Barbie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Op het moment dat je een pop gaat kiezen, dan kun je rekening houden met een aantal factoren. Bijvoorbeeld, de leeftijd en groeifase van de toekomstige poppeneigenaar. Hieronder doen we de belangrijkste zaken uit de doeken, bij het kopen van een pop voor jouw kleine man of vrouw. Zo kies je de pop die het beste bij jouw kind past.

Leeftijd van het kind

Leeftijd is een bepalende factor bij het kiezen van een pop. Een baby heeft namelijk totaal andere behoeften dan een kind van 6 jaar of 10 jaar oud. Fabrikanten zetten meestal de aanbevolen leeftijdscategorie van het kind op de verpakking van de pop. Zo weet je als ouder dat een pop ontwikkeld is op de groeifase van jouw kleintje.

Voor een pasgeboren baby kies je namelijk geen pop  met kleine onderdelen die hij of zij in de mond stopt. Ideaal is een zachte, wasbare pop van stof waaraan hij of zij zich niet kan bezeren. Als een kind een jaar of 3 is, dan vindt het vaak leuk, om alledaagse situaties na te spelen met de pop, zoals in bad doen, of de fles geven. Een babypop is dan een goede keuze.

Pop

Poppen van het type Barbie, zijn wereldwijd zeer populair.
(Bron: 44746510/ 123rf.com)

Als een kind rond de 4 jaar is, totdat ze 6 jaar oud zijn, dan vindt het een pop leuk, die lijkt op de favoriete personages. Het zal steeds vaker toetrekken naar poppen die lijken op volwassenen, zoals superhelden of mannequins. Kinderen in deze leeftijd kunnen zich hierbij voorstellen, hoe ze zelf later worden als ze groot zijn. Vanaf de leeftijd van ongeveer 7 jaar vinden kinderen zo realistisch mogelijke poppen interessant, bijvoorbeeld een pop die praat en die echt haar heeft.

Voorkeuren van het kind

Omdat er poppen in alle soorten en maten te krijgen zijn, is er altijd wel één die past bij de voorkeuren van jouw kind. Een paar decennia geleden, was de keuze in poppen nog zeer beperkt. Voor kleintjes die het leuk vinden om hun vader of moeder na te doen zijn poppen in de vorm van een baby ideaal, terwijl een aankleed pop weer beter past bij jongens en meiden die het leuk vinden om zelf situaties te bedenken.

Je kiest natuurlijk een pop die bij de voorkeuren van jouw kind past, waarbij je je in de eerste levensjaren kunt laten leiden door de leeftijdsindicaties van de fabrikant. Als jouw kind groeit en zijn of haar eigen voorkeuren ontwikkelt, kun je jouw keuze voor een pop daarop baseren. Ook de omgeving van een kind is van invloed op de voorkeur voor bepaalde soorten poppen. Vooral als een kind 6 of 7 jaar is, dan zal het graag met zijn favoriete helden willen spelen.

Rineke BeeckOpvoed coach
“Een kind dat met poppen speelt, kent nog geen stereotypen, racisme en seksisme. Het is absoluut positief.”

Wat een pop kan

Een andere factor om te overwegen is wat de pop in kwestie allemaal kan. Door de technologische ontwikkelingen van tegenwoordig, kunnen poppen steeds meer. Speelgoed wordt hoe langer hoe veelzijdiger en slimmer. Ze voorzien poppen soms van een realisme, die tot een paar jaar geleden onvoorstelbaar was. Zo zijn er poppen die de naam van een kind kunnen onthouden, zoals Hatchimals.

Verder zijn er poppen die zich gedragen zoals baby’s, want ze huilen, brabbelen, eten en plassen. Hierdoor verbreedt de speelervaring en kan een pop veranderen in het beste vriendje of vriendinnetje van jouw kind.

Gebruikerservaringen

Tenslotte is het interessant om kennis te nemen van de reacties van mensen die eerder de pop van jouw voorkeur kochten. Je leest over hun persoonlijke ervaringen met de pop, waarbij details over voor- en nadelen jouw besluit kunnen beïnvloeden. Let er bijvoorbeeld eens op, of veel mensen hetzelfde zeggen over een bepaald kenmerk van een pop. Het kan zijn dat je door het lezen van de gebruikerservaringen enthousiast wordt over een bepaalde pop, of juist minder enthousiast.

Samenvatting

Voor kinderen kan een pop veel meer zijn dan een pop. Op een zekere leeftijd kan een pop in een onmisbaar speelkameraadje veranderen. Ze kunnen uren met een pop spelen en de pop moet overal mee naartoe. Het fijne is, dat er door het brede aanbod in dit speelgoed, altijd een pop is, die past bij de ontwikkelingsfase van jouw kind. Van poppen voor baby’s tot poppen voor kinderen die al bijna gaan puberen.

Je kunt een pop puur al speelgoed zien, maar een pop kan ook veel bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. Ze kunnen hun motorische vaardigheden trainen met een pop en emotionele, sociale en taalvaardige behendigheid ontwikkelen. Gedurende de hele kindertijd, veranderen de behoeften van een kind. Iets dat goed is om je bewust van te zijn en het speelgoed op aan te passen.

Wat vond je van dit artikel over de pop? Laat het ons weten in de commentaren hieronder. Je kunt dit artikel ook delen met andere ouders via sociale netwerken.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Belchonock: 40731360/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies