Laatst bijgewerkt: 15-08-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

27Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

91Verzamelde opmerkingen

Een poppenhuis is prachtig speelgoed voor kinderen. Ze trekken de aandacht omdat ze op echte huizen lijken, ook al zijn ze een stukje kleiner. Zelfs als je goed kijkt, ontbreken ook de allerkleinste details niet. Poppenhuizen hebben meestal een grote slaapkamer, woonkamer, keuken en badkamer.

Het mooie aan poppenhuizen is dat kinderen zich in de schoenen van hun ouders kunnen verplaatsen. Het zijn kleinschalige woningen met meubels, decoratie en allerlei details. Kinderen voelen zich graag de eigenaars van hun eigen huis. Wil je weten wat het beste poppenhuis is voor jou en je kind? In deze gids helpen we je verder!
Belangrijk om te weten

 • Poppenhuizen zijn schaalvoorstellingen van echte huizen. Over het algemeen is de schaal 1:12, hoewel er ook poppenhuizen zijn met een schaal van 1:24 en zelfs 1:48.
 • Poppenhuizen zijn speelgoedartikelen die, afhankelijk van het model, zijn uitgerust met allerlei accessoires en details. De kamers hebben elk verschillende representatieve objecten: bedden, kasten, stoelen, tafels, fauteuils en decoraties. Allemaal in miniatuur en makkelijk te verplaatsen.
 • Je kunt kiezen uit veel verschillende soorten stijlen. Er zijn poppenhuizen in Victoriaanse stijl, prinsessenkastelen, luxe huizen, landhuizen, herenhuizen en nog veel meer.

Onze selectie: De beste poppenhuizen op de markt

Hieronder vind je onze selectie van de beste poppenhuizen die er op de markt verkrijgbaar zijn. Alle aangeboden modellen zijn speciaal ontworpen voor het plezier van je kind. Verderop delen we nog enkele tips, zodat je weet welk poppenhuis het beste bij jou en je kind past. Zo heeft je kind een huis voor zichzelf om mee te spelen en weet jij dat je kind in goede handen is.

Eerdere Aanbevelingen

1e plaats: KidKraft 65252


Tijdelijk niet leverbaar

Op de eerste plaats in onze rankinglijst staat het KidKraft-poppenhuis Majestic Mansion. Het poppenhuis is ongeveer 1,35 m hoog. Het heeft dus genoeg ruimte voor zelfs de grootste fantasieën. Kinderen kunnen gemakkelijk samen spelen op 4 niveau’s en in 8 kamers, en zo de villa verkennen en decoreren. De interactieve elementen omvatten garagedeuren die openen en sluiten en een lift die tussen de tweede en derde verdieping beweegt.

The Majestic Mansion Villa heeft een 34-delige accessoire-set die kinderen urenlang bezig houdt met poppen van 30 cm. Het poppenhuis is geschikt voor kinderen met een leeftijd vanaf 3 jaar. Het huis ziet er mooi uit en bevat veel decoratieve details. Hoewel je even de tijd moet nemen om het poppenhuis in elkaar te zetten, raden andere kopers de aanschaf van dit model zeker aan. Het is namelijk zeer stevig en kan tegen een stootje.

2e plaats: Hape E3401

Op de 2e plaats staat het poppenhuis van Hape International. Dit vriendelijke houten poppenhuis laat het hartje van kleine poppenmoeders en -vaders sneller kloppen. Het poppenhuis heeft 3 verdiepingen en 6 kamers, elk volledig ingericht. Het interieur- en exterieurontwerp zijn zeer gedetailleerd en nodigen uit tot verschillende spelvarianten.

Het dak van het huis kan afhankelijk van het seizoen worden verwijderd en bevestigd als een winter- of zomergevel. De trappen zijn ook verplaatsbaar. Het huis bestaat uit 35 delen. Het is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar, i.v.m. de kleine onderdelen die door kleinere kinderen ingeslikt kunnen worden. De verf is op waterbasis. Zet dit huis in de kamer neer en geniet van de verhalen die je kind tijdens het spelen verzint.

3e plaats: PLAYMOBIL meeneem poppenhuis

Wanneer je dit prachtige meeneem-poppenhuis van PLAYMOBIL openklapt vind je op alle verdiepingen volledig ingerichte kamers. Laat de familieleden zitten in de woonkamer of een maaltijd bereiden in de keuken. Of misschien willen ze liever buiten met de honden spelen? Met de bijbehorende speelfiguren maak jij jouw eigen verhaal! Dankzij de handige meeneemkoffer kun je overal met dit poppenhuis spelen! Ben je klaar met spelen? Dan kan je het poppenhuis gemakkelijk weer dichtklappen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over poppenhuizen

Een poppenhuis is niet zomaar een stuk speelgoed. Het is een artikel dat de droom van ieder kind kan laten uitkomen. Poppenhuizen bieden niet alleen geweldige momenten van plezier, maar zijn ook nog eens decoratief voor in je huis. Precies om die reden vinden veel ouders het alleen maar leuk om een poppenhuis in huis te halen.

Poppenhuizen bieden een veilige en leuke speeltijd.
(Bron: Choreograph: 72608489/ 123rf.com)

Wat is een poppenhuis precies?

Poppenhuizen zijn miniatuurreplica’s van traditionele huizen. Over het algemeen zijn het artikelen die worden geassocieerd met kinderen, hoewel hun oorsprong eigenlijk niets met speelgoed te maken heeft. Ze werden oorspronkelijk rond de 17e eeuw in Noord-Europa als objecten gebruikt die nauw werden verbonden met het koningschap. Ze werden in die tijd vooral door volwassenen gebruikt.

Met het verstrijken van de tijd zijn poppenhuizen speelgoedartikelen voor kinderen geworden. Hun gelijkenis met een echt huis, hoewel in een kleiner formaat, heeft kinderen verwonderd en het in een zeer populair speelgoedartikel veranderd.

Poppenhuizen hebben meestal de beschikking over een groot aantal accessoires om elke hoek van deze mini-woningen naar wens aan te passen.

Van welk materiaal worden poppenhuizen gemaakt?

De materialen waar een poppenhuis van gemaakt kan worden, zijn talrijk. De meest gebruikte materialen zijn hout, metaal of plastic, hoewel ze ook van karton kunnen zijn. Zelf vinden we hout het meest geschikte materiaal voor een poppenhuis. Niet alleen vanwege de weerstand, maar ook voor een realistischer uiterlijk.

Een nadeel van hout is dat het hout kan gaan splinteren en zelfs kan breken als het niet op de juiste manier wordt gebruikt. Vandaar dat veel merken kiezen voor een alternatief als plastic, wat ook lang mee gaat. Met name de metalen poppenhuizen zijn iets minder praktisch in gebruik.

Wat hoe dan ook het belangrijkste is, is dat het materiaal bestand is tegen krassen en stoten.

Wat zijn de afmetingen van een poppenhuis?

Er is geen standaard poppenhuisformaat. De afmetingen zijn afhankelijk van het merk en het model. Veel fabrikanten classificeren poppenhuizen op basis van de hoogte van de poppen waarvoor ze zijn ontworpen. Dit betekent dat het mogelijk is om huizen te identificeren voor poppen van bijvoorbeeld 12, 13 of 30 cm.

De kleinste huizen hebben een hoogte van ongeveer 40 cm. Met betrekking tot de breedte is het minimum gewoonlijk ongeveer 30 cm. De hoogte van de modellen van grotere poppenhuizen kan tot wel (meer dan) 90 cm bedragen. In grote lijnen is de meest voorkomende schaal 1:12, hoewel er ook huizen zijn met een schaal van 1:16, 1:24 of 1:48.

Een poppenhuis is speelgoed dat de verbeelding laat vliegen.
(Bron: Choreograph: 76108280/ 123rf.com)

Moet je een poppenhuis zelf in elkaar zetten?

Het hangt van het model af of je het poppenhuis zelf nog in elkaar moet zetten of dat je het koopt als het al in elkaar gezet is. In het eerste geval ontvang je als het goed is een complete monteer set bij het huis, met daarin alle gebruiksvoorwerpen die je nodig zult hebben. Het begin van een poppenhuis, begint dus al bij het bouwen ervan!

De tweede optie is dat het poppenhuis bij de aanschaf al klaar is om te worden gebruikt. Het is dan alleen nog nodig om een plaats te kiezen waar je het huis wilt installeren, zodat het kind er zo snel mogelijk mee kan spelen. Hoewel het huis al klaar is, kun je de meubels en accessoires meestal wel gewoon verplaatsen, waardoor je kind van speelplezier verzekerd blijft.

Hoeveel verschillende soorten stijlen van poppenhuizen bestaan er?

Qua constructie kunnen we het eigenlijk over 2 soorten poppenhuizen hebben: een poppenhuis met een open zijde en een poppenhuis met een gesloten zijde. Dankzij de open zijde kan het kind comfortabel toegang krijgen tot het huis en er gemakkelijk mee spelen. Het andere soort poppenhuis is het “boektype”, dat wil zeggen, je kunt het dichtvouwen en sluiten door middel van een slot en/of scharnier.

Ook met betrekking tot de stijl van een poppenhuis bestaan er veel verschillende varianten. Er zijn bijvoorbeeld poppenhuizen met een Victoriaanse stijl, prinsessenkastelen, luxe huizen, huizen van feeën of huizen met een meer moderne of oude stijl. Omdat de diversiteit zo groot is, zal het niet erg lastig zijn om de juiste stijl voor jouw kind te selecteren.

Voor welke leeftijd wordt een poppenhuis aangeraden?

De aanbevolen leeftijd voor een specifiek poppenhuis, wordt door de fabrikant bepaald. De reden is dat elk poppenhuis anders is en kleine stukjes kan bevatten die niet geschikt zijn voor iedere leeftijd. Het overgrote deel van de poppenhuizen wordt echter aanbevolen voor kinderen vanaf 3 jaar oud. Uiteraard wordt het gebruik geadviseerd onder toezicht van een volwassene.

Er zijn ook poppenhuizen voor verzamelaars. Dit zijn modellen met meer aandachtige details, aangezien ze gericht zijn op volwassenen. Meestal worden dit soort huizen gemaakt van materialen van betere en duurdere kwaliteit. Hetzelfde geldt voor de accessoires en onderdelen die je in het huis vindt. Zoals je kunt zien, zijn poppenhuizen eigenlijk geschikt voor alle leeftijden, op de allerkleinsten van het gezin na.

Ángeles DomínguezVerpleegkundige op het gebied van Kindergeneeskunde
“De keuze voor het ideale model poppenhuis, moet worden afgestemd op de leeftijd van het kind.”

Hoe ziet het interieur van poppenhuizen eruit?

Het grootste voordeel van poppenhuizen is hun variëteit. Elke fabrikant is verantwoordelijk voor het maken van verschillende modellen om de aandacht van gebruikers te blijven trekken. Over het algemeen zijn poppenhuizen voorzien van verschillende verdiepingen en kamers. Elke verdieping is meestal verbonden met andere verdiepingen via trappen of glijbanen.

Afhankelijk van de verdeling van het huis, zullen er op iedere verdieping een of meerdere kamers zijn. Je kunt de slaapkamer, badkamer, keuken of woonkamer niet missen. De meest complete poppenhuizen hebben daarnaast nog meer kamers, zoals een kinderkamer of een kantoor. Daarmee worden de decoratieve mogelijkheden uitgebreid.

https://www.instagram.com/p/Bvo7Q8clCsx/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om het beste poppenhuis te kiezen, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal aankoopcriteria. Factoren zoals grootte, prijs of moeilijkheidsgraad om het huis in elkaar te zetten, komen dan om de hoek kijken. Een poppenhuis is speelgoed dat veel momenten van plezier aan je kinderen kan geven. Het is daarom essentieel om het juiste model voor de leeftijd en behoeften van jouw kind te selecteren.

 • Ontwerp
 • Formaat
 • In elkaar zetten
 • Kwaliteit
 • Prijs

Ontwerp

Het ontwerp en de stijl van het poppenhuis zijn aspecten die je moet overwegen voordat je voor het een of het andere poppenhuis kiest. De mogelijkheden zijn groot. Zo zijn er onder andere prachtige Victoriaanse huizen, meer moderne huizen, prinsessenkastelen, herenhuizen of hele luxe huizen. Om het juiste huis te kiezen, is het belangrijk om te weten waar je kleintje van houdt.

Formaat

Er zijn poppenhuizen in allerlei verschillende soorten en maten. Het eerste wat je moet doen is de ruimte inschatten die je in de kamer hebt. Let niet alleen op de hoogte van het model, maar ook op de breedte. Vergeet niet om de instructies van de fabrikant te controleren om te checken voor welke maat poppen het huis geschikt is.

Voordelen
 • Bevorderen het spelen van rollenspellen
 • Ontwikkelen het verbeeldingsvermogen
 • Bevorderen creativiteit
 •  Stimuleren de opname van routines en gewoonten
Nadelen
 • Je zult het poppenhuis nooit meer weg willen doenen

In elkaar zetten

Als je een poppenhuis koopt, kun je deze op 2 manieren ontvangen: als een poppenhuis dat je zelf nog in elkaar moet zetten, of als een poppenhuis dat al in elkaar zit. Zorg er in het eerste geval voor dat het poppenhuis wordt vergezeld door een montagekit. Op die manier zal het geen moeilijke taak zijn. Over het algemeen is het in elkaar zetten van kinderpoppenhuizen niet erg moeilijk.

Houten poppenhuizen zijn over het algemeen gemaakt van uitstekende materialen, die resistent en duurzaam zijn.
(Bron: Curto: 46017743/ 123rf.com)

Kwaliteit

Ook de kwaliteit van de productiematerialen is een factor waarmee rekening moet worden gehouden. Dit bepaalt namelijk of de structuur solide is en of het een poppenhuis is dat lang meegaat. Het is belangrijk dat het huis een goede afwerking heeft om zo elk risico te vermijden. De accessoires moeten tot slot van niet-giftige materialen zijn gemaakt.

Prijs

De prijs is vaak een doorslaggevende factor. Dat geldt eigenlijk voor iedere aankoop die we doen. Je budget bepaalt voor een groot gedeelte welk model je wilt en kunt kopen. De prijzen van poppenhuizen schommelen over het algemeen tussen de 30 en 150 euro, soms meer. Het merk, de kwaliteit van de materialen en de meegeleverde accessoires hebben allemaal invloed op de uiteindelijke prijs.

Samenvatting

Poppenhuizen zijn vaak een van de favoriete speelgoedartikelen van kinderen. Ze spelen graag dat ze ouder zijn en stellen zich zo verschillende werelden en situaties voor. Poppenhuizen helpen kinderen ook om vertrouwd te raken met hun eigen omgeving. Ze laten een imitatiespel ontstaan dat het begrip van bepaalde routines en gewoonten bevordert.

De voordelen van poppenhuizen voor kinderen zijn talrijk. Maar niet alleen kinderen hebben plezier, ook ouders hebben de gemoedsrust dat hun kinderen in goede handen zijn. Het is een ideale manier om de creativiteit en fantasie van je zoon of dochter te stimuleren. Poppenhuizen veroveren op die manier de harten van zowel kinderen, als ouders!

Als je ons artikel interessant vond, laat dan hieronder je reactie achter of deel het met je vrienden en familie op social media!

(Bron van de header afbeelding: Ai825: 70167981/ 123rf.com)

Recensies