Váteres para niños
Laatst bijgewerkt: 15-03-2020

Onze selectiecriteria

Products

12Onderzochte producten
Hours

24Bestede uren
Studies

5Beoordeelde onderzoeken
Comments

106Verzamelde opmerkingen

Naarmate je baby opgroeit, vind je het vast een fijne gedachte dat je de luiertijd achter je gaat laten. Maar voor peutertjes is het vaak niet eenvoudig om het toilet te gebruiken, want ze zijn meestal te druk bezig met spelen om zich zorgen te maken en verantwoordelijkheid te nemen voor iets dat ver van hun belangen af staat.

Om de zindelijkheidstraining te vergemakkelijken, moet je als ouders begripvol en geduldig zijn, omdat het leren veel tijd en moeite kost. Daarom is het noodzakelijk om strategieën te gebruiken die het kind motiveren en het gebruik van een potje dat is afgestemd op de behoeften van het kind is vaak een grote hulp.
Belangrijk om te weten

  • Het is normaal dat je wilt dat je kind zo snel mogelijk het toilet leert te gebruiken. Het is echter beter om hiermee niet teveel haast te maken, zodat je kind een succesvol zindelijk kan worden. Vergeet niet dat dat vroeg of laat zal gebeuren, dus het beste wat je kunt doen is je voor te bereiden op het moment dat je merkt dat je peuter klaar is om met dit proces te beginnen.
  • Als een kind kan lopen, instructies weet op te volgen, zijn luiers lang droog houdt en door zijn gebaren laat zien dat hij gaat plassen of geplast heeft, kan hij leren om het potje te gebruiken. Maar het is beter om te wachten als er bepaalde externe factoren zijn of recente veranderingen in het leven van het kind.
  • Vergeet niet dat het comfort van het potje heel belangrijk is, dus je moet rekening houden met aspecten als design: bij voorkeur ergonomisch, met een rugleuning en armleuningen. Zorg er ook voor dat je kind veilig is en kies een potje van het juiste formaat dat niet gemakkelijk wegglijdt of omvalt en dat gemakkelijk schoon te maken is!

Onze selectie: De beste potjes op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste kinderpotjes die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van het ideale potje een stuk eenvoudiger.

Het leukste kinderpotje

Het Cheer for Me potje van Fisher-Price heeft alle kenmerken van een echt toilet, inclusief een afsluitbaar toiletdeksel, een spoelknop die een klikkend geluid maakt als er op wordt gedrukt, en een toiletrolhouder die uittrekt. En elk “succes” van je kind wordt beloond met grappige geluiden en muziek, wat verdere pogingen motiveert! Zet het potje eerst op de grond. Wanneer je kind klaar is om naar het grote toilet te gaan, verwijder je het zitje en het deksel en bevestig je deze aan de toiletbril.

Het meest realistische kindertoilet

Kinderen willen graag de volwassenen nadoen. Deze kinder-wc van ZitFritz ziet er bijna precies zo uit als een gewoon toilet. Je kind zal deze wc snel accepteren en op deze manier wordt zindelijk worden een kinderspel. De wc bestaat uit 4 delen van duurzaam polypropyleen. Het bovenste deel kan geopend worden voor een gemakkelijke reiniging. Het kindje kan ook meehelpen bij het reinigen, door zelf het “resultaat” in de grote wc weg te gooien. Zo worden het zelfvertrouwen en de trots van je kind gesterkt. Het ergonomische design met een optimale zithoogte zorgt voor een comfortabel zitgevoel.

Het beste meegroei-kinderpotje

Dit Step by Step potje van Summer Infant is een potje waarbij het zelfvertrouwen van je kind wordt ontwikkeld en zindelijkheid wordt gestimuleerd. Fase 1: Het potje staat op de grond en heeft een zacht zitvlak. Fase 2: Afneembare toiletverkleiner met opstap. Fase 3: Opstap voor de wasbak- voor kinderen die al zindelijk zijn. Het potje heeft een klapdeksel, ingebouwde handgrepen en anti-spetterbescherming voor jongens. Het is makkelijk schoon te maken potje, heeft anti-slip op de bodem van het potje en een wc-rolhouder. Geschikt voor kinderen vanaf 18 maanden tot 5 jaar.

Het beste traditionele kinderpotje

Anatomisch gevormde Funny Farm babypot van Keeeper, voor kinderen van ca. 18 maanden tot ca. 3 jaar. Ideaal voor comfortabele en veilige toilettraining. Het kan niet kantelen en wegglijden dankzij het antislipsysteem met rubberen voetjes. Het potje heeft een ergonomisch design met een hoge rugleuning en brede zitting, en is hygiënisch dankzij de spatbescherming. Het potje is eenvoudig te reinigen en is verkrijgbaar in maar liefst 13 verschillende kleuren en ontwerpen. De prijs spreekt voor zich!

Shopgids: Alles wat je moet weten over kinderpotjes

Het is van groot belang dat je voordat je een potje voor je peuter koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

váteres para niños-1

Eén van de voordelen van potjes is dat ze veilig voor ze zijn.
(Bron: Antonio Guillem: 71234140/ 123rf.com)

Welke soorten potjes zijn er?

Er bestaat een grote verscheidenheid aan modellen van kinderpotjes om uit te kiezen, afhankelijk van wat je zoekt. Er zijn kleurrijke muur-gemonteerde urinoirs die zeer goed werken als je wilt dat je kindje staande plast. Er zijn ook eenvoudige toiletbrillen die op de gewone wc-potten kunnen worden geplaatst.

Aan de andere kant zijn er kindertoiletten die qua kleur en vorm lijken op de toiletten voor volwassenen. Sommige bevatten toiletrolhouders, andere hebben een “stortbak” met een deksel die gebruikt kan worden om natte doekjes, boekjes of speelgoed op te bergen. Er zijn ook draagbare potjes, waarvan sommige opvouwbaar zijn en andere in de vorm van een koffer sluiten en die gemakkelijk te vervoeren zijn.

Marc ElingKinderarts

“Zindelijk worden is een belangrijke stap in de ontwikkeling van een kind. Het is zowel voor de ouders als het kind een belangrijk, fijn moment. Gelukkig lukt het bij de meeste kinderen zonder al te veel problemen om zindelijk te worden. De meeste kinderen zijn op een leeftijd van 2,5 tot 3 jaar overdag zindelijk en tussen de 3 en 4 jaar ook ‘s nachts droog.”

Wat is zindelijkheid precies?

Zindelijkheid is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van kinderen. Het is het proces van het aanleren van hygiënische gewoontes met betrekking tot plassen en poepen. Het is de bedoeling dat kinderen, naast het kunnen ophouden, de juiste plaats en manieren om naar wc te gaan leren kennen. Dit wordt meestal bereikt rond de leeftijd van 2 tot 3 jaar.

Alle kinderen met een normale ontwikkeling worden vroeg of laat zindelijk. Maar afhankelijk van de neurologische rijpheid kan deze ontwikkeling vroeger of later in het leven van elk kind worden bereikt. In ieder geval moet je dit proces motiveren en begeleiden, want het is een belangrijk leerproces voor de autonomie en integratie van het kind op school en de sociale omgeving.

váteres para niños-2

Een kinderpotje is een plaspotje, meestal gemaakt van plastic, dat aangepast is aan de grootte en de vorm van een kind.
(Bron: Alena Saklakova: 35822737/ 123rf.com)

Wanneer start je met zindelijkheidstraining?

Het belangrijkste bij de zindelijkheidstraining is dat je als ouders veel geduld hebt en dat je zoveel mogelijk over dit onderwerp leert. Op deze manier zal je de normale ontwikkeling van je kind niet belemmeren, noch zal je hem of haar angst inboezemen of trauma’s bezorgen.

Daarnaast zijn er bepaalde aanwijzingen waaraan je kunt merken dat je kind klaar is om een toilet te gaan gebruiken en de luiers vaarwel te zeggen. Dit zijn enkele signalen die hun biologische en psychologische rijpheid laten zien en waaraan je kunt zien dat het tijd is om met de zindelijkheidstraining te beginnen:

  • Je kind kan lopen
  • Hij/zij kan een paar minuten op het potje zitten.
  • Hij/zij begrijpt bepaalde instructies en volgt ze op.
  • Hij/zij kan minstens een uur droog blijven.
  • Hij/zij laat d.m.v. woorden, gebaren of houding merken dat de luier vies is.
  • Je kind laat merken dat hij/zij de luier wil uitdoen.

Kan ik het potje overal in huis neerzetten?

Liever niet. Het is raadzaam om het potje thuis in de wc te plaatsen, zodat ze leren om de juiste plaats te vinden om een plasje of hoopje te doen. Dit leert je kinderen ook om ordelijk te zijn en dat alles zijn plaats heeft. Als jullie samen naar de wc gaan, zal je kind je imiteren.

Als je het potje altijd in het toilet hebt staan, voorkom je geuren of ongelukjes in huis. Deze laatste gebeuren vaak als je kind opstaat of zich voorover buigt. Grotere, zwaardere potjes en potjes met een anti-slip basis zijn in dit opzicht zeer nuttig.

váteres para niños-3

Er zijn verschillende soorten potjes waaruit je het meest geschikte potje voor je kleintje kunt kiezen.
(Bron: Ekaterina Demidova: 92166842/ 123rf.com)

Net zoals het voor jou niet gemakkelijk is om elke keer als je kind “het niet haalt” schoon te moeten maken, is het ook voor hem frustrerend. Als je als ouder boos op je kind wordt, kan hij zich machteloos voelen en denken dat zoiets natuurlijks te moeilijk is om te leren. Dit aspect moet je niet overschatten.

Kinderen moeten geleidelijk aan hun eigen lichaam begrijpen en leren om het onder controle te krijgen. Daarnaast is biologische volwassenheid en een neurologische ontwikkeling vereist die wordt verworven met de leeftijd.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een potje voor je kind om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van het potje dat je nodig hebt: 

Ontwerp en accessoires

Het is belangrijk om te kiezen voor een kleurrijk potje met grappige vormen die de aandacht van je kindje trekt. Het is meestal leuker voor hen om op een felgekleurd potje in de vorm van een dier te zitten. Sommigen hebben zelfs lichtjes, muziek of geluiden om de aandacht van de kinderen te trekken en hen te motiveren om naar de wc te gaan.

Je kunt ook kunt kiezen voor potjes die eruit zien als echte miniatuurtoiletten, deze worden geleverd met een wc-pot/ dispenser voor natte doekjes of papier en een doortrekker. De kleintjes houden ervan om alles te imiteren wat volwassenen doen, dus die toiletten met “echte” vormen en kleuren kunnen heel aantrekkelijk zijn voor ze. En als ze geluid maken bij het “doortrekken” is het nog beter!

váteres para niños-4

Het is belangrijk dat je je kind niet dwingt om het potje te gebruiken, want dit zou averrechts kunnen werken.
(Bron: Volodymyr Maksymchuk : 96786107/ 123rf.com)

Comfort

Behalve het feit dat het potje er aantrekkelijk uit moet zien, is het ook van belang dat je een potje kiest waarop je kindje zich prettig voelt. Er zijn ergonomische modellen, met rugleuningen en armleuningen. Maar soms voelen kinderen zich meer op hun gemak in een kleintje zonder rugleuning. Aangezien jij je kind het beste kent, moet je dit aspect in beschouwing nemen.

Denk ook aan het potje dat het beste bij je behoeften past. Jij bent immers degene die het mee moet nemen als het nodig is. Draagbare potjes of aanpasbare wc-zitjes die aan het traditionele toilet worden bevestigd, zijn het beste voor deze situaties. En ze zijn vaak erg handig, vooral voor gezinnen die veel reizen.

Veiligheid

Het is van belang om op de veiligheid van je kind letten en een potje van de juiste grootte kiezen dat niet gemakkelijk wegglijdt of omvalt. Het beste zijn potjes met een anti-slip basis, die een rugleuning en armleuningen hebben. Je hebt ook de mogelijkheid van toiletzitjes of verkleiners die op het toilet passen. Sommige hebben zelf een trapje met anti-slip handgrepen.

Maar je kleintje kan ook veilig zijn op een klein, eenvoudig, lichtgewicht potje met weinig accessoires. Als je je kind altijd naar het potje begeleidt en er onder andere voor zorgt dat er geen plassen water op de vloer liggen of voorwerpen die hem kunnen afleiden of verwonden, dan kan er waarschijnlijk niet veel gebeuren.

váteres para niños-5

Als je het potje altijd in het toilet hebt staan, voorkom je geuren of ongelukjes in huis.
(Bron: Olesia-Bilkei: 88756358/ 123rf.com)

Grootte

De grootte heeft ook te maken met comfort en veiligheid. Het is belangrijk dat je rekening houdt met het gewicht en de lengte van je kind om een potje van de juiste maat te kiezen. Dit maakt het voor je kind gemakkelijker om in de juiste houding op het potje te zitten. Je voorkomt ook dat je kindje valt als je ervoor zorgt dat zijn of haar voeten de vloer raken.

Daarom moet je erop letten dat je een potje kiest dat niet te klein of te groot is voor de lengte van je kind. Soms koop je liever dingen die iets groter zijn dan je zou moeten doen, zodat ze langer meegaan. Maar in het geval van een potje is het het beste om er één te vinden dat precies passend is voor je kindje om geen problemen te krijgen.

Materiaal en reiniging

Als het om je kinderen gaat, wil je altijd het beste. Daarom is het van groot belang om een kinderpotje te kiezen dat gemaakt is van resistente, niet-giftige en ecologische materialen. Sommige potjes zijn gemaakt van PP (polypropyleen), een zeer goede kwaliteit kunststof die als milieuvriendelijk wordt beschouwd.

Vergeet ook niet dat je het potje vaak moet schoonmaken. Kies er daarom een die gemakkelijk te wassen is of waar je de vuile container gemakkelijk uit kunt halen. Met sommige accessoires kun je het ook schoner houden. Een kinderpotje met een spatbord is bijvoorbeeld een grote hulp bij het schoonhouden van de omgeving.

váteres para niños-6

Het is belangrijk dat je rekening houdt met het gewicht en de lengte van je kind om een potje van de juiste grootte te kiezen.
(Bron: Famveldman: 30779996/ 123rf.com)

Samenvatting

Kinderpotjes zijn hele belangrijke hulpjes bij de zindelijkheidstraining, omdat ze peuters motiveren om naar het toilet te gaan. Kinderen voelen zich meestal erg comfortabel met de luier en het is niet gemakkelijk voor ze om een potje te gaan gebruiken. Maak er een gezellig moment van, zorg dat je samen plezier hebt en jaag je kind niet op.

Het allerbelangrijkste bij het zindelijk maken van je kind is dat dit met warmte en liefde gebeurt. Je positieve houding ten opzichte van de moeilijkheden die zich voordoen zal hen weldra helpen om langer droog te blijven. Maak van de zindelijkheidstraining een leuke tijd, dan zul je zien dat het zindelijk maken van je kind – in veel gevallen – kinderspel is!

Vond je ons artikel over kinderpotjes interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij het perfecte potje kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Punporn Aphaithong: 92540811/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Amy is verloskundige, maar door een allergie heeft ze haar werk deels moeten opgeven. Nu geeft ze advies aan aanstaande ouders en beantwoordt ze hun vragen na de geboorte. Deze ervaringen motiveerden haar om er artikelen over te schrijven. Ze wil graag zoveel mogelijk ouders bereiken en helpen.