Powerbank
Laatst bijgewerkt: 18-09-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

28Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

92Verzamelde opmerkingen

Tegenwoordig zijn mobiele telefoons, laptops en andere elektronische apparaten onmisbare tools voor onze dagelijkse bezigheden. Of het nu voor werk, tijdens je vrije dag of als onderdeel van ons sociale leven is, we voelen continu de behoefte om verbonden te zijn.

Helaas hebben de batterijen van onze elektronische apparaten vaak niet zoveel capaciteit als we eigenlijk zouden willen. Bij wie is de telefoon niet een keer op het meest ongelegen moment uitgevallen? De oplossing voor dit probleem is simpel: Gebruik een powerbank, zodat je al je apparaten op ieder moment en op elke gewenste plaats kunnen opladen. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!
Belangrijk om te weten

  • Een powerbank, ook wel een externe batterij genoemd, helpt je om je mobiele telefoon, tablet en laptop op te laden. De belangrijkste toepassing van een powerbank is om het aantal uren dat je de elektronische apparaten kunt blijven gebruiken, verlengt.
  • Powerbanks zijn ideaal voor mensen die voortdurend verbonden willen zijn, of voor mensen die voor een langere tijd onderweg zijn, bijvoorbeeld voor een zakenreis of trekking in de jungle.
  • De prijs van een powerbank is meestal niet buitensporig hoog. Je hoeft dus geen grote investering te doen om van de vele voordelen te genieten die deze apparaten bieden.

Onze selectie: De beste powerbanks op de markt

Hieronder vind je een selectie met de 5 beste powerbanks die op de markt verkrijgbaar zijn. Met behulp van deze lijst willen we je helpen om een model te kiezen dat het beste bij al je behoeften past. Lees de beschrijvingen hieronder, vergelijk de modellen met elkaar en bekijk welk apparaat het meest geschikt is voor jou.

De powerbank met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De Trust Urban Primo Powerbank is een draagbare oplader met een batterij van 10000 mAh waarmee je apparaten zoals je smartphone en tablet kunt opladen. De powerbank heeft voldoende batterij om je smartphone tot 4 keer op te laden.

Het apparaat heeft 2 USB-poorten zodat je 2 apparaten tegelijkertijd op kunt laden. Het apparaat is vrij compact en makkelijk mee te nemen. Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten.

Onze favoriete powerbank met zeer snelle oplaadsnelheid

Deze krachtige powerbank van Anker maakt het opladen van mobiele telefoons, tablets en laptops mogelijk. De oplaadsnelheid van dit apparaat is zeer snel. Het apparaat heeft 2 USB-poorten, zodat je 2 apparaten tegelijkertijd kunt opladen. Daarnaast komt het apparaat met een micro USB-kabel.

Als je op zoek bent naar een powerbank van hoge kwaliteit, waar je je apparaten krachtig en snel mee oplaadt, is dit jouw apparaat! Het heeft een zeer grote capaciteit van 20.100 mAh. Je neemt het apparaat gemakkelijk mee op reis: Het weegt ongeveer evenveel als een klein blikje cola, maar laadt je mobiel ondanks het kleine formaat toch tot zo’n 6 keer op!

De meest compacte powerbank voor onderweg

In onze lijst mag ook de powerbank met 5000 mAh van Anker niet ontbreken. Deze powerbank heeft een kleinere, lichtere en compacte batterij, maar heeft nog steeds voldoende capaciteit om een smartphone tot 2 keer op te laden. Dankzij het kleine formaat en het lichte gewicht kun je het apparaat gemakkelijk in je zak meedragen. Het apparaat is verkrijgbaar in 4 verschillende kleuren: zwart, blauw, rood en wit.

Het apparaat is uitgerust met Anker’s exclusieve PowerIQ-technologie. De batterij biedt daarmee de snelst mogelijke lading voor ieder soort apparaat. Het apparaat komt met een reishoesje en een micro USB-oplaadkabel. Anker staat bekend als een van de meest prestigieuze merken op de markt, met een zeer vriendelijke klantenservice. En het beste is dat het product zeer goed betaalbaar is!

De meest efficiënte powerbank

De Pocket Powerbank 5000 mAh van Belkin is een dunne, lichte powerbank, handig voor onderweg. Het apparaat is zo licht, dat je bijna niet zult voelen dat je hem in je tas of broekzak met je meedraagt. De powerbank is snel opgeladen en biedt voldoende batterij om je smartphone 1,5 tot 2 keer op te laden.

Bij oververhitting, spanningsschommelingen of schakelstoringen schakelt de accu zichzelf onmiddellijk uit voor ultieme veiligheid.

De meest stijlvolle powerbank

Hoewel de laadsnelheid en het gewicht van een powerbank misschien de belangrijkste factoren zijn, wil het oog uiteraard natuurlijk ook wat. De Samsung USB-C 10.000 mAh Powerbank is een stijlvolle externe batterij die vooral opvalt vanwege zijn strakke design.

Het smaakvolle ontwerp zorgt ervoor dat je dit apparaat graag in het zicht op je bureau legt. De powerbank ondersteunt fast charge en is geschikt om je smartphone 3 tot 4 keer op te laden. Er wordt alleen een USB-C kabel meegeleverd.

Shopgids: Wat je moet weten over powerbanks

Als je een nieuwe powerbank gaat kopen, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren dat bepaalt welk model het beste bij je past. Er zijn zoveel verschillende modellen verkrijgbaar, het is daardoor niet altijd makkelijk om een keuze te maken. Om je hierbij te helpen, beantwoorden we hieronder de meest gestelde vragen van kopers.

Powerbanks zijn ideaal voor mensen die veel reizen of om een andere reden constant onderweg zijn.
(Bron: Jedzura: 60077651/ 123rf.com)

Wat is een powerbank precies?

Een powerbank, ook wel een externe batterij genoemd, is een elektronisch apparaat waarmee je andere elektronische apparaten kunt opladen zonder ze op de elektrische stroom aan te hoeven sluiten. Het is het ideale accessoire voor bij je mobiele telefoon, laptop of tablet. Dit geldt met name als je op reis bent. Powerbanks zijn licht, compact en gemakkelijk te vervoeren.

Als je een powerbank hebt, hoef je je geen zorgen meer te maken dat je batterij leeg raakt op een belangrijk moment, zoals bijvoorbeeld tijdens een meeting of wanneer je wacht op een urgent bericht. Ook kun je met een powerbank ongestoord je favoriete game blijven spelen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat het apparaat uitvalt.

Wat zijn de voor- en nadelen van een powerbank?

Het grootste voordeel van een powerbank is dat je op elk moment van de dag en op elke gewenste plaats kunt genieten van je mobiele telefoon, laptop en tablet. Externe batterijen zijn makkelijk te vervoeren en te gebruiken, ze nemen weinig ruimte in en ze zijn compatibel met vrijwel elk elektronisch apparaat.

Het is lastig om een nadeel van het gebruik van een powerbank te vinden. We willen je eigenlijk vooral aanraden om goed te controleren of de powerbank die je wilt kopen van goede kwaliteit is. Er zijn namelijk gevallen bekend waarin powerbanks van slechte kwaliteit explodeerden, als gevolg van een ernstige fabricagefout.

Met sommige powerbanks kun je meerdere apparaten tegelijk opladen.
(Bron: Tormayeb: 104973365/ 123rf.com)

Waarom wordt het aangeraden een powerbank aan te schaffen?

Een powerbank is handig voor iedereen die elektronische apparatuur gebruikt. Het stelt je in staat om de apparaten langer te blijven gebruiken en zo verbonden te blijven wanneer dat nodig is. Externe batterijen zijn met name ideaal voor mensen die veel reizen of om andere redenen veel van huis weg zijn. Dit geldt natuurlijk ook voor diegenen die hun mobiele telefoon gedurende de hele dag moeten gebruiken.

Hieronder vind je een overzicht met de voor- en nadelen van het gebruik van een powerbank:

Voordelen
  • Ze helpen je om je elektronische apparaten langer te gebruiken zonder deze aan de stroom te hoeven leggen
  • Ze zijn gemakkelijk te vervoeren
  • Ze zijn gemakkelijk te gebruiken
  • Ze nemen weinig plaats in
  • Je kunt ze bijna met ieder soort apparaat gebruiken
Nadelen
  • Als ze van zeer slechte kwaliteit zijn, kunnen ze gevaarlijk zijn

Hoe werkt een powerbank?

Powerbanks bestaan uit een lithiumbatterij en een elektronische printplaat (PCB) die fungeren als de hersenen van het apparaat. Daarnaast hebben ze USB-poorten waarmee je de andere apparaten kunt opladen. Op dezelfde manier hebben ze een micro-USB-poort via welke de batterij zelf wordt opgeladen.

Als je een apparaat op de powerbank aansluit, herkent het het apparaat en levert het de elektrische stroom die het andere apparaat nodig heeft om op te laden.

Hoe lang het oplaadproces duurt, hangt af van het type batterij en het type apparaat dat op de powerbank is aangesloten. De powerbanks worden op hun beurt opgeladen door ze zelf op een stroombron aan te sluiten.

Hoe laad ik mijn powerbank op?

Powerbanks worden opgeladen via een micro-USB-poort die op het elektriciteitsnet is aangesloten via een USB-oplader. Ze kunnen ook worden opgeladen door middel van een computer of een andere externe batterij. Als je een snelle oplaadsnelheid wilt, is het raadzaam om een snellader te gebruiken.

Welke zorg heeft een powerbank nodig?

Allereerst is het belangrijk om het apparaat te beschermen tegen hoge temperaturen. Blootstelling aan zeer hoge temperaturen kan de powerbank onomkeerbaar beschadigen. Ook is het belangrijk om, zoals bij de meeste elektronische apparatuur, te voorkomen dat het apparaat nat wordt. Als de powerbank per ongeluk in het water valt, raden we je aan deze niet meer te gebruiken.

Wanneer je een apparaat oplaadt met een externe batterij, vermijd dan om er meerdere tegelijkertijd te gebruiken. Als je dit wel doet, kan de temperatuur van de 2 apparaten toenemen, waardoor ze door oververhitting beschadigd kunnen raken. Voor de rest is het raadzaam om een powerbank te gebruiken met de juiste lader. Controleer altijd of ze compatibel zijn met het op te laden apparaat.

Welke soorten powerbanks zijn er?

Er zijn verschillende soorten externe batterijen die elk voldoen aan specifieke behoeften. Zo is er bijvoorbeeld de pocketsoort, oftewel, de powerbanks met een zeer kleine omvang die speciaal ontworpen zijn voor het opladen van mobiele telefoons. De ultraslim modellen zijn vergelijkbaar met de pocketsoort, maar dan met een heel fijn en dun ontwerp. Verder kun je kiezen uit modellen met een kleinere of een grotere capaciteit.

Er zijn ook outdoor modellen die speciaal zijn ontworpen voor activiteiten in de natuur. Daarnaast heb je de zonne-energie powerbanks die kunnen worden opgeladen met zonne-energie. Tot slot bestaan er zelfs specifieke powerbanks voor hotels waarmee de hotels een mobiele oplaadservice kunnen aanbieden aan hun gasten.

Wat voor capaciteit hebben powerbanks?

De capaciteit van een powerbank kan variëren. Dit is afhankelijk van het hoofdgebruik waarvoor ze zijn ontworpen. De capaciteit van een powerbank wordt gemeten in milliampère-uur (mAh). Een hogere capaciteit betekent over het algemeen een groter gewicht en afmeting, meer laadtijd en een hogere prijs.

Ter referentie kun je aanhouden dat een kleine batterij een capaciteit van tenminste 5.000 mAh heeft. Tegelijkertijd kan een batterij met een grote capaciteit de 30.000 mAh overschrijden. Om je een nog beter idee te geven: De iPhone X vereist voor een volledige lading 2.716 mAh.

Hoe vaak kun je apparaten opladen met een powerbank?

Er worden vaak fouten gemaakt bij het berekenen van het aantal oplaadbeurten dat kan worden gemaakt met een externe batterij. Veel mensen denken dat je het antwoord op deze vraag krijgt door de capaciteit te delen met die van het op te laden apparaat. Dit heeft als gevolg dat ze denken dat ze misleid zijn met de echte capaciteit van de batterij.

Helaas heeft geen enkel energieoverdrachtsproces een efficiëntie van 100%. In het specifieke geval van externe batterijen wordt de huidige prestatie geschat op ongeveer 60% of 70%. Hieronder bieden we je een formule waarmee je kunt berekenen hoeveel herladingen kunnen worden gemaakt met een externe batterij.

Aantal ladingen = Capaciteit van de externe batterij (mAh) x Prestatie / capaciteit van de batterij van het op te laden apparaat (mAh)

Mag je een powerbank meenemen in het vliegtuig?

Weest gerust, externe batterijen kunnen gewoon worden meegenomen in het vliegtuig. De luchtwetgeving stelt ons in staat om een powerbank mee te nemen als onderdeel van onze handbagage. Wat echter niet is toegestaan, is om de powerbank tijdens de vlucht op te laden. Wegens veiligheidsredenen mogen ze geen nominale capaciteit van 100 Wh overschrijden.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hieronder hebben we een aantal criteria opgenomen die van belang zijn als je een nieuwe powerbank wilt aanschaffen. Met deze lijst hopen we je te helpen om de externe batterij te kiezen die het beste bij je past, zodat je daar zo lang mogelijk van kunt genieten. Let bij het aanschaffen van een powerbank op de volgende criteria:

Prijs

Over het algemeen is de prijs van een powerbank gekoppeld aan een aantal verschillende factoren. De meest voorkomende zijn: de kwaliteit van de batterij, de fabrikant, de grootte van het apparaat en de materialen die bij de fabricage worden gebruikt. Het is tegenwoordig al mogelijk om externe batterijen van goede kwaliteit te vinden voor een prijs van ongeveer 10 euro.

Als je een powerbank met een grotere capaciteit wilt vinden, moet je op het begin misschien een iets grotere investering doen. Dit zal zich op de langere termijn echter uitbetalen in goede kwaliteit.

Capaciteit (mAh)

De capaciteit van een moderne powerbank kan tussen de 2.600 mAh en 30.000 mAh variëren. Ter referentie kun je aanhouden dat de meeste batterijen van mobiele telefoons een capaciteit van 1500 mAh tot 5000 mAh hebben, en die van tablets meestal tussen de 8.000 mAh en 12.000 mAh.

We raden je aan om een powerbank te kopen die tweemaal zoveel capaciteit heeft als het apparaat dat je ermee gaat opladen. Houd er rekening mee dat tijdens het laadproces een deel van de gespaarde energie verloren gaat. Je kunt daarom ten alle tijde beter ietsje ruimer gaan zitten.

Formaat

Vaak wordt de grootte van de batterij gerelateerd aan de laadcapaciteit van de powerbank. Als de afmetingen van de powerbank echter groter zijn, wordt het waarschijnlijk ook iets onaangenamer om het apparaat te vervoeren. Het is daarom goed om te kiezen op basis van wat voor jou het belangrijkste is: meer capaciteit of meer comfort en transportgemak.

Transportgemak

Powerbanks moeten vooral comfortabel en gemakkelijk te vervoeren zijn. Vergeet niet dat een externe batterij vooral bedoeld is om apparaten op te laden wanneer je niet thuis of op reis bent. Het is daarom belangrijk dat je er een koopt die je gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen.

Kwaliteit

Over het algemeen gaan een hogere kwaliteit en prijs vaak hand in hand. Het is echter niet onmogelijk om een goede externe batterij tegen een aangename prijs te vinden. We raden je daarbij wel aan om weg te blijven van onbekende merken en te kiezen voor een prestigieus merk met een garantieperiode van minimaal 2 jaar.

Nodige tijd om de powerbank op te laden

De oplaadtijd hangt in principe van 2 factoren af: de capaciteit van de externe batterij (mAh) en de intensiteit van de ingangsstroom (mA). We adviseren je om de maximale ingangsstroom (input) te controleren die de batterij kan ondersteunen, omdat dit een factor zal zijn die de snelheid van het opladen bepaalt.

Over het algemeen worden dit soort kenmerken weergegeven in de specificaties van de powerbank. De fabrikant is verplicht om ze duidelijk in de gebruikershandleiding te vermelden.

In het geval dat de fabrikant dat toch niet doet, bestaat er een formule waarmee je de oplaadtijd kunt berekenen: Oplaadtijd (h) = Capaciteit (mAh) / Ingangsstroom (mA).

PowerIQ

Dankzij de slimme PowerIQ-technologie kunnen sommige powerbanks de stroomsterkte van het aangesloten apparaat herkennen en zo het laadproces optimaliseren. Niet alle externe batterijen werken met dit systeem. Wel is het steeds gebruikelijker dat moderne powerbanks hierover beschikken.

Extra opties

Bij het kopen van een powerbank dien je verder rekening te houden met andere mogelijke functionaliteiten. Het kan bijvoorbeeld interessant zijn om meer dan één USB-poort te hebben, zodat je meerdere apparaten tegelijkertijd kunt opladen. Andere extra’s om te overwegen zijn de toevoeging van USB-kabels, een handleiding en een beschermhoesje.

Over het algemeen verkopen fabrikanten de externe batterijen niet met een oplader. Ook dit is dus een criterium om te beoordelen als je een nieuwe powerbank gaat kopen. Verder raden we je aan om te controleren of de powerbank over een automatische uit- en aan-functie, een ingebouwde zaklamp en een ingebouwde capaciteitsindicator beschikt.

Samenvatting

Powerbanks, ook wel externe batterijen genoemd, zijn een onmisbare aanvulling op je mobiele apparaten. Ze bieden je de mogelijkheid om de elektrische apparaten langer te blijven gebruiken op kantoor of tijdens reizen en langere perioden weg van huis. Ze zijn praktisch, comfortabel en zeer gemakkelijk te gebruiken. Daarnaast zijn powerbank over het algemeen zeer betaalbaar.

Als je overweegt om een externe batterij te kopen, raden we je aan om rekening te houden met een aantal factoren die je helpen om de perfecte aankoop te doen. Zoals altijd is de prijs een belangrijk criterium, maar ook de grootte, de laadtijd en -capaciteit zijn van belang. Daarnaast is het raadzaam om te controleren of de powerbank volgens de PowerIQ-technologie werkt.

Vond je dit artikel interessant? Aarzel dan niet om hieronder je reactie achter te laten en dit artikel te delen met je vrienden en familie op social media.

(Bron van de header afbeelding: Vegh: 39030724/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies