Unpacking of new set of Power-line communication (PLC) the communication method that uses electrical wiring to simultaneously carry both data, and Alternating Current (AC) electric power transmission or electric power distribution
Laatst bijgewerkt: 07-09-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

27Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

93Verzamelde opmerkingen

Je ziet het veel in Nederlandse huizen: een dure, geavanceerde internetverbinding, die echter niet alle ruimtes in het huis bereikt en waarbij een groot deel van de bandbreedte en snelheid verloren gaat. De oplossing? Heel eenvoudig: het aanschaffen van een powerline adapter, ook wel plc adapter genoemd, waarbij de letters in deze afkorting staan voor programmeerbare logische controller. Met een powerline adapter in huis verbeter je de internetverbinding op een efficiënte manier.

De bandbreedte van het internet via de glasvezelkabel of gewone kabel, bereikt middels een powerline adapter bijna alle ruimtes in huis. Dankzij deze techniek kan de internetsnelheid in huis tot 1000 Mbps (megabits per seconde) oplopen. Maar, wat hebben we eraan als onze router niet alle delen van het huis dekt? Dan nog steeds is een powerline adapter de oplossing. Als je hier meer over wilt weten, blijf dan vooral lezen.
Belangrijk om te weten

 • Een powerline adapter creëert een privé netwerk dat ons internet van een goede kwaliteit, snelheid en veiligheid biedt, gewoon via het stopcontact. Oftewel, via de elektriciteitskabels in huis. Powerline adapters brengen een draadloze verbinding naar plekken waar de ontvangst slecht is of ontbreekt.
 • Je hebt minstens twee powerline adapters nodig: een die het wifi signaal oppikt vanaf de router en een of meerdere extenders die het signaal naar plekken brengt zonder goede ontvangst. In sommige gevallen heb je daarnaast een Ethernet-kabel nodig (ook wel UTP kabel genoemd en over het algemeen inclusief), waarna je alleen nog de super eenvoudige installatiehandleiding hoeft te volgen.
 • Eenmaal geïnstalleerd, dan zullen de powerline adapters een netwerk vormen dat in het overgrote deel van de gevallen veel krachtiger is dan een van de normale wifi verbinding. Het is niet per se nodig dat de stekkers van de apparaten die je op dit netwerk wilt gebruiken in het stopcontact zitten, want veel powerline adapters werken draadloos, alsof het routers zijn.

Onze selectie: De beste powerline adapters op de markt

Oude muren, zolders, tuinen en verstoring door andere huishoudelijke apparatuur. Iedereen heeft plekken in of rondom het huis die niet of nauwelijks bereikt worden door het tegenwoordig onmisbare wifi signaal. Powerline adapters zijn de beste oplossing voor dit probleem. Daarom hebben we een zorgvuldige selectie gemaakt, waarmee jij de best beschikbare optie kunt kiezen.

De meest energiebesparende powerline adapter

De TP-Link TL-PA4010P KIT gebruikt je bestaande elektrische voedingslijnen voor datatransmissie. Je kunt dus eenvoudigweg de adapter in de aansluiting steken om een ​​nieuw netwerk te bouwen. Kabel routering of boren niet nodig. Om een ​​powerline netwerk in te stellen, heb je minimaal 2 adapters nodig. De TL-PA4010P KIT is compatibel met alle gangbare routers en Powerline-producten.

Dankzij het Plug and Play-systeem is configuratie niet vereist. Installeren en activeren van de powerline adapters is heel eenvoudig. De TL-PA4010P kit behoort tot een nieuwe generatie powerline adapters en is aanzienlijk energiezuiniger, tot wel 85%!

De meest efficiënte powerline adapter

Met de intelligente band selectie selecteert de FRITZ! WLAN Repeater 1750E altijd de meest efficiënte en snelste manier van en naar de WLAN-router, zodat alle WLAN-apparaten op het netwerk profiteren van hogere overdrachtssnelheden.

Meer wifi-dekking voor alle aangesloten apparaten dankzij WLAN Mesh, een van de modernste methoden voor bereik- en doorvoeroptimalisatie en compatibiliteit met alle gangbare WLAN-standaarden. Maximale WLAN-beveiliging en eenvoudige installatie. Met een druk op de knop ben je klaar.

De beste powerline adapter met 3 Gigabit LAN-poorten

Een stabiel netwerk in elke hoek van het huis! Drie Gigabit LAN poorten voor het aansluiten van tv’s, game consoles of settopboxen. Deze powerline adapter heeft geen problemen met dikke betonnen muren of kelders met brandbeveiliging. Je hoeft niet te boren of nieuwe kabels te leggen. Compatibel met alle belangrijke powerline adapters en routers.

Dankzij het Plug en Play-systeem is de installatie zeer eenvoudig. Zeer hoge snelheid met maximaal 1300 Mbit/s en is daarom ideaal voor HD / 3D / 4K-video streaming. 2×2 MIMO met bundel vorming: fase, neutraal en aarde. Je profiteert van aanzienlijk hogere transmissiesnelheden en een veel stabielere verbinding.

De powerline adapter die ook geschikt is voor Belgische stopcontacten

De Netgear PLW1000 gebruikt je bestaande elektrische bedrading om je WiFi-internettoegang uit te breiden naar elke kamer in je huis. Het apparaat haalt hoge snelheden tot 1000 Mbps. Je kunt er een dual-band wifi-hotspot mee opzetten. De powerline adapter beschikt over een Gigabit ethernetpoort. Let op: Je router moet de Wireless AC wifi-standaard ondersteunen om het maximale uit dit apparaat te halen. Ook geschikt voor stopcontacten in België.

De beste powerline adapter die werkt met Mesh

Als je voor de snelste wifi wilt gaan, dan kies je voor de dLAN 1200+ wifi ac starterskit. Werkt met Mesh, de meest innovatieve en krachtige WLAN-standaard. Daarmee kunnen mobiele apparaten zoals smartphones, tablets en notebooks de volledige bandbreedte van de internetverbinding gebruiken.

Stream, surf en speel ongestoord dankzij twee LAN-poorten. Sluit bijvoorbeeld je smart-tv en de game console voor je kinderen tegelijkertijd aan op internet zonder in te boeten op de prestaties van het signaal. Eenmaal aangesloten, kan het plezier beginnen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over een powerline adapter

Iedereen herkent het wel. Het internet knalt eruit op kantoor, of het signaal is zo zwak dat je niet optimaal kunt genieten thuis. Maar op het  moment dat je denkt: nu is het genoeg, ik ga een oplossing bedenken, dan is het grote aanbod nogal overweldigend. Welke plc adapter moet ik kiezen? Is een powerline adapter hetzelfde als een wifi repeater of wifi versterker? Hieronder zullen we een licht laten schijnen op al dit soort twijfels, zodat je weet wat je moet weten om uiteindelijk een goede beslissing te maken.

business man using internet on smart phone and laptop

Tegenwoordig is het onmisbaar om overal in huis internet te hebben.
(Bron: Anyaberkut: 53078258/ 124rf.com)

Wat precies is een powerline adapter?

Powerline adapters worden ook wel PLC genoemd, wat staat voor Programmable Logic Controller in het Engels. Het zijn apparaten of adapters die het mogelijk maken om het internet signaal via het elektriciteitsnet van je huis over te dragen. Op deze wijze kunnen zij het signaal, als het in sommige ruimtes in je huis zwak is, via het stopcontact versterken, zodat je betere dekking hebt.

PLC adapters bestaan op zijn minst uit twee apparaten. Het eerste apparaat vangt het wifi signaal van de router op en vervoert deze via het elektriciteitsnet. Het tweede apparaat, de wifi extender, pakt dit signaal op uit de kabels en verspreidt deze in de ruimte waar hij in het stopcontact zit.

Nota bene, je kunt meer extenders gebruiken om op verschillende punten in huis waar het signaal zwak of afwezig is, betere dekking te krijgen.

Waarom is het handig om powerline adapters in huis te hebben?

Powerline adapters verzekeren ons van een snelle, stabiele en veilige internetverbinding in het geval dat het internet van de provider onvoldoende is. Het goed functioneren van de internetverbinding hangt van verschillende dingen af, zoals:

 • De afstand tussen de router en de apparaten die ermee verbonden zijn.
 • De aanwezigheid van muren, kamers, meubelen of plafonds.
 • Andere elektrische huishoudelijke apparaten die het internet signaal verstoren.
 • Te veel andere draadloze netwerken in de directe omgeving. Bijvoorbeeld van de buren, van nabije kantoren. Dit kan storend werken op jouw eigen connectie.
 • De internetsnelheid die de providers laten zien gaat niet alleen over gegevens via het internet, maar ook over het type informatie volgens de verschillende gebruikte communicatieprotocollen, die in totaal optellen tot wel 60% van de totale bandbreedte.
Hoewel in Nederland veel huizen voorzien zijn van internet via de glasvezelkabel, is Spanje het Europese met het hoogste percentage glasvezelinternet. Het gaat om het dubbele aantal huishoudens dan die met een traditionele ADSL verbinding (FTTH).

Hoe installeer ik een powerline adapter?

De installatie van een powerline adapter is heel eenvoudig. De nieuwste modellen bevatten reeds de nodige technologie om te functioneren zonder veel configuratie. Dit heet ook wel Plug and Play, oftewel, in het stopcontact en gaan. Je moet de volgende stappen nemen:

 • Stop de powerline adapter in een stopcontact nabij de router. Om deze apparaten te verbinden heb je soms een Ethernet kabel nodig. Meestal zit deze dan al in de verpakking bij de powerline adapters.
 • Stop de extender, de tweede adapter, in het stopcontact in de ruimte waar je graag goed signaal wilt hebben. Je kunt zoveel extenders installeren als je wilt, voor een nog betere dekking.
 • Als het om draadloze powerline adapters gaat, dan rest alleen nog het maken van de wifi verbinding. Het wachtwoord hiervoor staat op de verpakking, of op de adapter zelf. Lees indien nodig de handleiding.

Wat betekent het dat mijn powerline adapter het Plug & Play systeem heeft?

Dit betekent dat de adapters functioneren met een technologie die ervoor zorgt dat je niets hoeft te installeren of configureren. In het Nederlands zou je Plug&Play kunnen uitleggen als gebruiksklaar, alleen nog in het stopcontact steken en verbinden. De meeste powerline adapters kopiëren met het indrukken van een knop automatisch de naam en het wachtwoord van je primaire router, waardoor er verbinding ontstaat.

Nemen powerline adapters een stopcontact in beslag?

Toen de eerste powerline adapters werden uitgevonden hadden ze nog het onhandige nadeel dat ze stopcontacten in beslag namen wanneer je ze gebruikte. Ook kostten ze behoorlijk wat stroom. Dat is tegenwoordig helemaal anders. De meeste adapters hebben geïntegreerde stopcontacten, waardoor deze geen stopcontact in beslag neemt. Dit geïntegreerde stopcontact kun je gebruiken zoals ieder doorsnee stopcontact.

Powerline Network Adapter

Er bestaan veel verschillende adapter designs, zodat je naar smaak en wens kunt kiezen.
(Bron: Le Moal Olivier: 63351304/ 124rf.com)

Wat is het verschil tussen een powerline adapter en een wifi repeater of wifi versterker?

Hoewel veel mensen deze woorden door elkaar gebruiken is er wel degelijk verschil. Een powerline adapter, een wifi repeater en een wifi versterker hebben alle drie een verschillende functie, ware het niet dat ze hetzelfde doel hebben. In de volgende tabel laten we je de verschillen zien.

Powerline adapter Wifi Repeater of wifi versterker
Welke functie vervult het? Verstuurt het internet signaal via het elektriciteitsnet in huis. Vergroot de dekking van de verbinding met het bestaande wifi signaal.
Om hoeveel apparaten gaat het? Minimaal twee apparaten: de centrale, verbonden met de router, en de extender. Soms inclusief Ethernet kabel. Een enkel apparaat, dat functioneert als wifi repeater en voedingskabel.
Welke verbindingssnelheden kunnen er bereikt worden? Dit hangt af van het model power line adapter dat je aanschaft. Dit hangt af van de snelheid van jouw bestaande wifi.

Welke voordelen heeft een powerline adapter boven een wifi repeater?

Powerline adapters hebben verschillende voordelen in vergelijking met wifi repeaters. Het belangrijkste voordeel van een powerline adapter is dat het verbindingssignaal veel sterker en stabieler is. De tabel hieronder laat hierover meer zien:

Powerline adapter Wifi repeater of wifi versterker
Voordelen Heel gemakkelijk te installeren. De connectie via dit apparaat is veel stabieler, doordat deze afhangt van het elektriciteitsnet. Veelzijdiger: ideaal voor grote huizen of ruimtes met veel planten. Bevat bijna altijd de mogelijkheid tot data encryptie. De prijs is lager en dit apparaat hangt niet af van de aanwezigheid van stopcontacten.
Nadelen Werkt niet goed op een stekkerdoos en de hogere prijs. De connectie is instabiel, omdat het een reeds onstabiel signaal herhaalt. Vaak is het onveilig bij eventuele inbraken. Wanneer het signaal zwak bij de versterker komt, dan zal deze niet 100% werken.

Wat is handiger, een powerline adapter op wifi of met een Ethernet kabel?

Dit hangt af waarvoor je de powerline adapter wilt gebruiken. Als je het apparaat wilt gebruiken voor een video console, televisie of desktop computer, dan kom je met een Ethernet kabel verbinding beter uit. Als je daarentegen de adapter wilt gebruiken voor het gebruik van mobiele apparaten, dan kom je het verst met een powerline adapter op wifi. Deze laatsten zijn echter ook duurder. Sommige mensen combineren daarom beide soorten powerline adapters.

Wat betekent het dat een adapter een Gibabit Ethernet poort heeft?

Er bestaan een aantal powerline adapters die tussen de ingangen een poort hebben genaamd Gigabit Ethernet. Met deze poort kunnen gebruikers een apparaat verbinden met een grote bandbreedte en hoge internetsnelheid, zoals voor het uitzenden van HD videobeelden. Als dit echter niet zo belangrijk voor jou is, dan is dit niet een noodzakelijk onderdeel van de powerline adapter.

close-up of network hub and ethernet cables

Het is slim om een powerline adapter te kopen die een encryptie systeem bevat, om eventuele gevaren van buitenaf te weren.
(Bron: Kubais: 19866613/ 124rf.com)

Is het ontwerp van een powerline adapter belangrijk?

Natuurlijk weegt het uiterlijk van een adapter mee in de aankoopbeslissing. Maar om heel eerlijk te zijn is het uiterlijk van de netadapter geen bepalende factor voor het functioneren van het apparaat. Hoewel we ze ingeplugd laten, zijn het geen schoonheidsaccessoires in huis. Ze moeten eerder onopvallend zijn.

Aan de andere kant, het maakt zeker wel uit waar de verschillende verbindingen en knopjes zich bevinden. Bijvoorbeeld de knop om de wifi verbinding opnieuw tot stand te brengen. Er bestaan extreem minimalistische powerline adapters en ook adapters die onder de knopjes, lampjes en zelfs antennes zitten. De aantrekkingskracht van het ontwerp zit hem in de smaak van de gebruiker.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Bijna alle op de markt beschikbare powerline adapters beschikken over de laatste technologie. Dit maakt het gebruik en de installatie zo simpel mogelijk. Er zijn echter een aantal aspecten die wel degelijk verschil maken in het gebruik van de beste connectie mogelijk. Hieronder vind je de belangrijkste aspecten, zodat je voor jezelf de beste keuze kunt maken.

De snelheid van de verbinding

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste factor in het onderscheid tussen powerline adapters. Merken bieden adapters tegen zeer verschillende prijzen aan, afhankelijk van de verbindingssnelheid die het apparaat biedt. Gezien de staat van het internet in Nederland is het niet aan te raden om een adapter te kopen die minder dan 300 Mb per seconde aankan, rekening houdend met het teruglopen van de efficiëntie van de adapter.

BBC NewsOnline game professional
“Het is mogelijk om de dekking van het internet bij jou thuis te verbeteren door een paar kleine veranderingen aan te brengen en daarna te testen of je de juiste beslissing hebt genomen.”

Geïntegreerd stopcontact

Als je nadenkt over de hoeveelheid verschillende huishoudelijke apparaten die we iedere dag gebruiken, dan is het vrijwel onontkoombaar om te gaan nadenken over een powerline adapter die geen stopcontact in beslag neemt. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan de productbeschrijving, om te zien of er een stopcontact op zit. Op deze manier gebruiken we een adapter, zonder dat deze een stopcontact bezet.

Energiebesparing

In tijden waarin we handenvol geld uitgeven aan zaken zoals gas en licht, zijn apparaten welkom die ons helpen om energie te besparen tijdens gebruik. Er bestaan veel powerline adapters die een energie zuinige modus hebben. Deze vind je ook terug in de voorgestelde selectie hierboven. Het is de moeite waard om het ventiel dat het vermogen reduceert in te zetten. Dit ventiel kan het energiegebruik reduceren tot wel 85%.

Het gebruiksgemak

Soms zijn de  installatiehandleidingen van elektrische apparaten nogal overweldigend en ingewikkeld. Kenmerken, zoals Plug&Play maken de installatie en het gebruik er een stuk gemakkelijker en sneller op. Het is een kwestie van uitpakken, in het stopcontact stoppen, op een knop drukken en genieten van een betere en snellere verbinding.

Broadband network

Een powerline adapter en een wifi repeater of wifi versterker hebben niet dezelfde functie, wel hetzelfde doel.
(Bron: Le Moal Olivier: 63350691/ 124rf.com)

De veiligheid

De gigantische hoeveelheid draadloze netwerken om ons heen en verschillende gebruikers die daarop zitten met hun apparaten, kunnen een gevaar betekenen voor eventuele ongewenste inbreuken op onze apparaten. Het is dan ook verstandig om te kijken of de adapter die je op het oog hebt een dataencryptiesysteem bevat. Zo zijn jouw gegevens een stuk veiliger.

Samenvatting

In deze wereld waarin de digitale transformatie steeds sneller gaat is het kunnen navigeren met een uitstekende verbinding iets dat we onszelf allemaal zouden moeten gunnen. Powerline adapters dienen ons hierbij door een huisnetwerk te creëren, via het stopcontact. Dit is vooral nuttig als, om verschillende redenen, het wifi signaal niet krachtig genoeg is of niet overal komt waar we het zouden willen.

Vandaag de dag bestaan er veel powerline adapters die moderne technologie bevatten, die gemakkelijk te installeren zijn en die een geïntegreerd contactpunt hebben, zodat er niet onnodig veel stopcontacten gebruikt worden. Mochten we dit nodig hebben, dan kunnen we kiezen voor modellen die tot een snelheid gaan van 1000 Mbps of meer. Of de aansluiting nu via een Ethernet kabel of draadloos loopt, netadapters vergroten het comfort van een snelle en stabiele internetverbinding.

Als je dit artikel leuk vond, deel het dan in jouw netwerken. Zo hebben anderen ook wat aan deze kennis rondom powerline adapters. Mocht je dat liever willen, dan kun je ook je reactie hieronder achterlaten. We zijn blij om je van dienst te kunnen zijn. Heel erg bedankt!

(Bron van de uitgelichte afbeelding: adrianhancu: 67742201/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies