Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Onze selectiecriteria

8Onderzochte producten

14Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

68Verzamelde opmerkingen

Een printer is een apparaat voor het afdrukken van digitaal opgeslagen tekst- of beelddocumenten in zwart-wit of in kleur. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee modellen, inkjet en laser printers. Met onze grote printertest 2021 willen we je helpen de beste printer voor jou te vinden. Er zijn verschillende soorten printers. We hebben de belangrijkste vragen voor je op een rijtje gezet en de voor- en nadelen vergeleken. Deze factoren moeten je helpen bij je beslissing.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Naast klassieke printers zijn er ook multifunctionele printers. Dit zijn bijvoorbeeld 4-in-1 printers waarmee je naast het gewone afdrukken ook documenten kunt scannen, kopiëren en faxen.
 • Bij het kopen is het belangrijk te letten op de afdruksnelheid van de printer. Voor kantoor moet dit hoger zijn dan voor een printer voor privégebruik.
 • Er zijn veel verschillende printer fabrikanten. Daarom is het des te belangrijker dat je van tevoren weet wat je wilt afdrukken en waar je voorkeuren liggen.

Printer: Onze selectie

Criteria voor het kopen en evalueren van printers

In het volgende laten we je criteria zien waarmee je printers kunt onderscheiden en vergelijken. Deze verschillende aspecten moeten je helpen een beslissing te nemen. De criteria die je kunt gebruiken om printers te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit waar je bij de afzonderlijke criteria op moet letten.

Grootte en gewicht

Grootte en gewicht van de printer

Conventionele printers zijn meestal 50 x 50 x 30 centimeter of iets groter. Het gewicht van de apparaten is meestal tussen 5 en 10 kilo. Krachtige toestellen voor commercieel gebruik, daarentegen, zijn veel groter en kunnen meer dan 100 kilo wegen.

DIN formaatgids

DIN staat voor Deutsche Industrienorm (Duitse Industriële Norm) en beschrijft een aanbeveling voor de standaard formaten voor papierformaten. De verhouding tussen de hoogte en de breedte van het blad moet steeds gelijk blijven.

Het grootste formaat is A0 (met een formaat van 841 x 1189 in mm) en het kleinste papierformaat is A10 (26 x 37). Het gemiddelde en meest gangbare papierformaat is A4 – dit wordt ook door veel standaard printers gebruikt.

Als je een printer koopt, is het belangrijk te weten welke DIN papierformaten je wilt hanteren. Standaard printers kunnen A4 afdrukken en ook kleinere papierformaten (voor kleinere formaten moet de printer omgebouwd worden). Grootformaat printers zijn niet geschikt voor privé-gebruik, ze worden vooral gebruikt voor plan-drukwerk en in de reclame-industrie voor posters.

Type / reden van gebruik

Een ander punt van overweging is of de printer in een thuis- of kantoornetwerk moet worden opgenomen.

Om te beginnen is het belangrijk te weten of je een mono of multifunctionele printer wilt, en of je een laser of inkjet printer wilt. In de volgende paragrafen sommen we de voor- en nadelen van beide soorten printers op. Je moet voor jezelf uitmaken welke documenten je vooral wilt afdrukken – tekstdocumenten of foto’s afdrukken.

Afdruksnelheid

Je kunt niet over de hele linie zeggen of een inkjet printer of een laser printer sneller afdrukt. Het hangt af van het apparaat dat je kiest en de technologie die erbij betrokken is. Bij inkjet printers hangt de afdruksnelheid van verschillende factoren af. Deze omvatten

 • Lettertype kwaliteit
 • Aantal sproeiers
 • Frequentie van de sproeiers

Vooral als je veel afdrukt, moet je letten op de afdruksnelheid van je printer. Printers met een snelheid van 5 tot 10 pagina’s per minuut zijn voldoende voor thuisgebruik. Voor het kantoor, waar meerdere werknemers afdrukken en er dus een verhoogd afdrukvolume is, moet je zoeken naar een afdruksnelheid van 25 pagina’s per minuut of meer.

Extra functies

Als je documenten van sticks of SD kaarten wilt afdrukken, is het raadzaam een toestel te kiezen dat deze optie heeft. Foto-printers met USB mogelijkheid bieden vaak de mogelijkheid om beelden direct uit het opslagapparaat te kiezen (soms via een ingebouwd beeldscherm). Een andere extra functie zou de verbinding met het netwerk zijn. Dit is aan te bevelen als je vanaf verschillende computers wilt afdrukken. In dat geval moet je een apparaat kopen dat WLAN ondersteunt. De volgende functies kunnen ook aan een printer toegevoegd worden

 • automatisch dubbelzijdig afdrukken
 • Scannen
 • Kopiëren
 • Faxen
 • WLAN-geschikt
 • USB verbinding
 • Aanraakscherm

Merk / fabrikant

Printerfabrikanten bieden een grote verscheidenheid aan druksystemen en printermodellen. Behalve inkjet printers zijn er ook laserprinters, fotoprinters en multifunctionele toestellen met kopieer-, scan- en faxfuncties. Brother: Dit bedrijf werd aan het begin van de 20e eeuw opgericht en is een van de grootste en bekendste ter wereld. Een paar jaar geleden was Brother GmbH nog gericht op de bedrijfssector, maar nu fabriceert en verkoopt het ook een grote verscheidenheid aan printers voor particuliere huishoudens.

De onderneming biedt het recyclingprogramma “Brother-Earth” aan, waarbij de consument lege inktpatronen gratis naar de fabrikant kan terugbrengen. Canon: Deze fabrikant is vooral bekend om zijn camera’s en fototechnologie; pas later werden er printers aan het assortiment toegevoegd, die sindsdien een vaste plaats op de markt hebben veroverd. Tegenwoordig is Canon een van de toonaangevende fabrikanten. Foto-printers van deze fabrikant zijn bijzonder populair vanwege hun hoge resolutie en kleurkwaliteit. Epson: Epson wordt beschouwd als de op twee na grootste fabrikant en legt zich toe op printers en computers.

Ze bieden hun eigen recycling programma aan voor de originele inktpatronen. Deze fabrikant staat voor hoge afdrukkwaliteit bij lage verbruiks- en accessoirekosten. Hewlett-Packard (HP): De fabrikant HP werd in de USA opgericht en wordt beschouwd als de grootste technologieproducent ter wereld van vandaag. HP geldt als de grootste printerfabrikant en is zowel in de particuliere sector als in veel kantoren te vinden. Ze zijn erg begaan met milieubescherming, onder andere door oude apparaten en verbruiksartikelen terug te nemen.

De fabrikant staat voor uitstekend vakmanschap en duurzaamheid. Samsung: Dit bedrijf is vooral bekend om zijn televisies en smartphones. Als printerfabrikant is Samsung nog minder ingeburgerd op de markt en zijn printers zijn vooral geschikt voor commerciële klanten. Intussen heeft Samsung zijn printerrechten aan HP verkocht.

Tip: Als je printerfabrikant geen recyclingprogramma’s aanbiedt, informeer dan naar andere partnerprogramma’s die de recycling van verbruiksartikelen overnemen.

Besluit: Welke soorten printers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er zijn verschillende soorten printers waaruit je kunt kiezen. Van de vele moderne afdruktechnieken zijn inkjetprinters en laserprinters met inktpatronen het meest direct vergelijkbaar.

Type Voordelen Nadelen
Inkjetprinter Hoogste kwaliteit, inktpatronen goedkoper Speciaal papier nodig, inktpatronen kunnen uitdrogen
Laserprinter Gemakkelijk in gebruik, geen duur papier nodig, perfect voor zwart-wit afdrukken Hoge kosten, slechtere kwaliteit

Of je een inkjet- of laserprinter koopt, hangt o.a. af van het beoogde gebruik. De toestellen verschillen in aanschafkosten, elektriciteitskosten en kosten voor papierverbruik. Verdere verschillen zijn te zien in afdruksnelheid en afdrukkwaliteit.

Inkjet Printer

Inkjet printer

Het grootste voordeel van de inkjet printer is duidelijk de uitstekende beeldkwaliteit van de afdrukken. Dat komt omdat inkjet printers, die op speciaal papier afdrukken, zo’n goede kwaliteit produceren als anders alleen het fotolab kan. Deze printer gebruikt vloeibare inkt om natuurlijk ogende overgangen tussen kleuren en randen te maken. Zowel de aankoopprijs als de kosten van inktpatronen zijn lager dan voor laserprinters.

Voordelen
 • eenvoudig onderhoud
 • ongecompliceerde bediening
 • fotoprints van zeer goede kwaliteit
 • lage aanschafkosten
Nadelen
 • cartridges kunnen uitdrogen
 • vereist speciaal papier
 • trage afdruksnelheid
 • hogere kosten per afdruk
Laserprinters

Laserprinters

Laserprinters worden meestal verkocht als zwart-wit printers. De kleurenafdrukken (van een laserprinter) kunnen niet concurreren met die van inkjet printers. Anderzijds produceren laser printers scherpere zwart-wit afbeeldingen en tekst.

Voordelen
 • hogere afdruksnelheid
 • inktpatronen kunnen niet uitdrogen
 • geen specifiek papier nodig
 • duplex-functie
Nadelen
 • hoge aanschafkosten
 • slechtere beeld- en kleurkwaliteit
 • hoger stroomverbruik + +kosten

Conclusie: Als je meer belang hecht aan het afdrukken van documenten en je wilt dat ze document-proof en snel zijn, kun je beter voor een laserprinter kiezen dan voor een inkjet printer. Als fotoafdrukken echter belangrijker voor je zijn, kun je beter een inkjet printer kopen.

Gids: Veel gestelde vragen over printers uitvoerig beantwoord

Wil je weten waar je een printer kunt kopen en hoeveel hij gemiddeld kost? Hieronder vind je de belangrijkste en meest gestelde vragen over dit onderwerp.

Voor wie is een printer bedoeld?

De echte vraag is niet voor wie een printer geschikt is, maar welke printer geschikt is voor mij. Je moet nagaan hoe je het apparaat hoofdzakelijk zult gebruiken, d.w.z. voor welk doel je de printer nodig hebt. Voor occasionele printers: Als je alleen af en toe iets wilt afdrukken, is een goedkope printer de beste keuze voor jou. De aanbeveling hier is om te gaan voor een inkjet printer in het lagere prijssegment.

Voor “af en toe” iets afdrukken is de kwaliteit volstrekt voldoende en voor een lage prijs. Als alternatief zou een laaggeprijsde laserprinter een optie zijn. Dit geeft je snellere resultaten vanwege de afdruksnelheid. Voor doorsnee printers: Ben je iemand die regelmatig dingen moet afdrukken en wil je zowel een foto van de camera als documenten afdrukken, dan is een inkjet printer uit het middenprijssegment de beste keuze voor jou.

Voor hobbyfotografen en fotoprinters: Wil je foto’s in hoge kwaliteit afdrukken, dan moet je voor een fotoprinter gaan. Behalve speciale foto-printers zou ook een inkjet model van hoge kwaliteit een goed alternatief zijn. Door het speciale papier zijn de resultaten vaak even goed als die van een fotolab. Een laserprinter zou in dit geval uit den boze zijn, want de resolutie is te laag voor fotoafdrukken.

Voor frequente printers: Hoe meer je afdrukt, scant en kopieert, hoe meer je voor een laserprinter moet gaan. Dit type printer is bijzonder geschikt voor kantoor of thuiskantoor. Ze werken sneller en geven scherpere resultaten. Vanwege de lage aanschafkosten loont het ook voor privé-huishoudens om een laserprinter te kopen.

Wat kost een printer?

De kosten van een printer worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals merk, uitrusting en resolutie. Het is daarom belangrijk dat je weet wat je wilt.

Aanschafkosten

Inkjet printers die je als allrounder in je privé-leven kunt gebruiken, koop je al voor 50 – 80 €. Deze investering is beslist de moeite waard als je op zoek bent naar een allrounder. De vervolgkosten kunnen in dit geval erg hoog zijn, want de sets inktpatronen kunnen duurder zijn dan een geheel nieuwe printer. Laserprinters – Nieuwe laserprinters zijn er al vanaf € 100. Als je vooral documenten of grafische afbeeldingen afdrukt, is dit een aankoop die de moeite waard is.

De vervolgkosten zijn veel lager dan voor een inkjet printer. Kleuren laserprinters zijn ook verkrijgbaar voor rond de € 100. Mutlifunctioneel apparaat – Afhankelijk van het model kost zo’n apparaat tussen €100 en €350.

Vervolgkosten

De vervolgkosten hangen af van de kosten van de inktpatronen. Deze zijn beduidend hoger voor inkjetprinters dan voor laserprinters. Met standaard inkt zijn de afdrukkosten per pagina ongeveer 18 cent.

Het is belangrijk alle feiten af te wegen, zowel de kosten als de voor- en nadelen van de afzonderlijke toestellen.

Wie zijn de bekendste fabrikanten?

Er is geen algemeen antwoord op de vraag wie de populairste printers maakt. De concurrentie op de markt brengt altijd nieuwe marktleiders voort. Tot de bekendste en populairste behoren echter

 • Canon
 • Samsung
 • Hewlett Packard
 • Brother
 • Epson

Kunnen inktpatronen hervuld worden?

Als de eerste inktpatronen leeg zijn, gaan de meeste klanten op zoek naar inktpatronen die bij het betreffende apparaat passen. Maar omdat originele inktpatronen in vergelijking daarmee relatief duur zijn, kiezen velen voor goedkopere alternatieven. Goedkoper zijn de zogenaamde navulpatronen – deze patronen worden door een specialist met inkt bijgevuld en verkocht.

Het voordeel is enerzijds de lagere aankoopprijs en anderzijds de bescherming van het milieu door recycling. Er zijn ook patronen die thuis door de klant/eigenaar bijgevuld kunnen worden. De inktpatronen kunnen geopend en met verse inkt bijgevuld worden. Zelf de inktpatronen hervullen kan veel geld besparen, maar vergt veel inspanning. De volgende video laat zien hoe je Epson inktpatronen kunt hervullen.

Je kunt hier een beter idee krijgen van hoe dit werkt. Voor iedereen die niet voor navulpatronen kiest, zijn er compatibele inktpatronen op de markt. Deze worden niet rechtstreeks door de fabrikant van de printer gemaakt en verkocht, maar door andere bedrijven. Zo krijg je, als alternatief, een nieuwe cartridge die past bij de technische kenmerken van de printer. Bovendien doen ze niet onder voor de originele inktpatronen.

Wat moet ik doen als de inkt opdroogt?

Als de printer lange tijd niet gebruikt wordt, kan de inkt opdrogen en werkt de printer niet meer. Om dit te voorkomen moet de printer op een niet te warme en zonnige plaats staan. Tip: Mensen die niet vaak of lang afdrukken kunnen de inktpatronen bijvoorbeeld in huishoudfolie wikkelen om te voorkomen dat ze uitdrogen.

Drucker-1

Vooral de inkt in inkjet printers kan snel uitdrogen als de printer maar weinig gebruikt wordt. Niet alleen moet je dan de inktpatronen vervangen, maar de printkop kan ook beschadigd raken omdat de inkt uitgedroogd is.
(Image source: 123rf.com/ Pelikh)

Hoe gooi je een printer op de juiste manier weg?

Er zijn twee manieren om van je printer af te komen.
Belangrijk: het is verboden om printers bij het huisvuil of restafval te gooien.
 • Aan de ene kant kun je je nog werkende printer verkopen.
 • Als het apparaat echter niet meer werkt, moet je het naar de afvalverwerkingsdienst, e-waste, brengen.

Is het de moeite waard om een multifunctionele printer te kopen?

Met dit apparaat kun je niet alleen afdrukken, maar ook kopiëren, scannen en faxen. Dit betekent dat je meerdere apparaten in één krijgt, waardoor het een voordeliger aankoop wordt.

Drucker-2

zijn de werkpaarden van het thuiskantoor. Ze printen, scannen, kopiëren en faxen.
(Image source: 123rf.com/ Ryzhov)

Welk papierformaat wordt door de meeste printers ondersteund?

Voor conventionele en moderne printers wordt het A4 papierformaat als de standaard beschouwd. Gewoonlijk vormen kleinere formaten zoals DIN A5 geen probleem voor deze printers.

Beeldbron: Vietrov/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies