Proccesor
Laatst bijgewerkt: 18-09-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

25Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

100Verzamelde opmerkingen

Geen computer is compleet zonder een processor. Of je nu een tafelmodel koopt, of een draagbare processor, dat maakt niet uit. Door een processor kan een computer zijn werk doen. Niet alle processoren leveren echter dezelfde prestaties, of passen in elke willekeurige gebruikssituatie. Als je dus erover denkt om een goede processor aan te schaffen, neem dan even de tijd voor een weldoordachte beslissing.

Wanneer je fanatiek gamer bent, of je computer professioneel gebruikt, dan heb je een krachtige processor nodig. Een zoektocht naar de beste processoren van dit jaar is pas het begin. Het palet verschillende eigenschappen en het rendement verschillen van een model processor tot het volgende en van merk tot merk. In dit artikel gaan we dieper in op processoren, dus we hopen dat het je van nut zal zijn.
Belangrijk om te weten

  • Om een goede keuze voor een bepaalde processor te maken, moet je helder voor ogen hebben waar je naar zoekt. Het is echt wat anders om een processor te hebben om te gamen dan voor multimediale taken of grafisch design.
  • Leren beoordelen van aspecten als het voltage, het cache geheugen en de cores van de processor is handig voor je een aankoopbeslissing neemt. Je hebt namelijk de keuze uit een eindeloze rij mogelijkheden, van Intel tot AMD.
  • Cruciaal is de compatibiliteit van jouw processor met de computer. Niet alleen om onnodige uitgaven te voorkomen aan een processor die niet goed samenwerkt met jouw computer, maar ook om optimaal rendement te krijgen. Zodat je straks een processor hebt, die perfect past bij wat je echt zoekt.

Onze selectie: De beste processors op de markt

Of een processor een goede is, hangt niet alleen maar af van de basisfrequentie en kracht. Er zijn veel verschillende factoren die van invloed zijn op het rendement van een processor. Bijvoorbeeld, de interne inrichting van het apparaat. Hieraan gaan veel gebruikers maar al te snel voorbij. Daarom hebben we hieronder een selectie gemaakt van de beste processoren van dit jaar. Er valt genoeg te kiezen.

De AMD-processor met de beste prijs-kwaliteitverhouding

AMD Ryzen is klaar voor Virtual Reality. Ze voldoet aan de aanbevolen vereisten van de VR-brillen Oculus Rift en HTC Vive. Voor je PC kun je verschillende configuraties kiezen, zodat de resultaten kunnen verschillen, dit hangt af van de versie van het stuurprogramma.

De AMD Ryzen 7 1700 heeft een frequentie van 3 GHz, een Socket AM4 en een dual-channel geheugenkaart. De processor werkt snel en koel. Perfect voor multi-task toepassingen als videobewerking.

De meest complete processor

De Intel Core i7-8700 K heeft een vrij hoge prijs, maar dat is hij waard als je kijkt naar de vele voordelen en de lange levensduur van deze processor. Vandaag de dag een van de beste opties als je graag en vaak games speelt. De twaalf logische cores bieden een solide prestatie die maar weinig processors kunnen evenaren.

Ideale aankoopoptie als je op zoek bent naar een processor met hoge prestaties. Meestal verre van de moeilijkheid tot overklokken. Compatibel met een brede reeks computers. De Intel Core i7 levert zeer weinig problemen op in combinatie met moederborden van een lager bereik. Zonder twijfel iets dat de hogere prijs wat verzacht.

De favoriete processor van gamers

Met deze processor van Intel met 6 cores, hoef je je als gamer alleen nog maar zorgen te maken over het volgende level. De hierboven aangegeven kloksnelheid van 3.7 GHz kan tijdens het spel kortstondig worden verhoogd met een turbo. Dit levert kloksnelheden op tot wel 4.6 GHz.

Veel speelplezier dus, met deze processor. Bevat technologie die de warmteoverdracht reguleert. De koeler is echter niet meegeleverd bij deze processor. Houdt hier rekening mee. De Intel Core i5 is van de 9e generatie processoren. Met al het goede van de 8 voorgaande generaties.

De beste processor met Wraith Cooler

AMD komt opnieuw in actie met de AMD Ryzen Zen+ processors. De AMD Ryzen 5 2600X is een mooie doorontwikkeling op de eerder gelanceerde Ryzen 5 1600X. Direct uit de verpakking krijg je betere prestaties, zonder te moeten overklokken. De Wraith Cooler is bij de prijs inbegrepen.

Het apparaat is een Socket AM4 hexacore processor met een kloksnelheid van 3,6 GHz (turbo tot 4,2 GHz). De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is uitstekend in orde.

De snelste processor

Ben je op zoek naar een zeer snelle processor? Dan is de Intel Core i9-9900K processor misschien jouw model. Het apparaat biedt een zeer snelle singlecore performance. De processor heeft een frequentie van 3,6 GHz en een LGA 1151 Socket H4.

Het maximaal interne geheugen dat ondersteund wordt door de processor is 64 GB met een Dual-geheugenkaart. Dit is een perfect apparaat om mee te werken, maar ook geschikt voor gamers.

Shopgids: Alles wat je moet weten over een processor

Een processor bestaat uit verschillende elementen die samen de kwaliteit bepalen. Intel en AMD zijn de bekendste merken als het gaat om de productie en distributie van processoren. Het helpt je om het een en ander af te weten van processoren, om een goede aankoopbeslissing te kunnen maken. Daarom beantwoorden we hieronder de meest gestelde vragen over deze bijzondere apparaten.

CPU

Als je een goede processor wilt kopen, dan is de belangrijkste factor dat deze compatibel is met jouw computer. (Bron: Golubovy: 54302124/ 123rf.com)

Wat is een processor?

Een processor is een centraal element in ieder informatietechnologisch apparaat. Processoren regelen de werking van het systeem. Vergelijk het met een dirigent, die een orkest dirigeert om mooie muziek te maken. De belangrijkste taak van een processor is om alle functies van het apparaat te verwerken, dat deze aanstuurt.

Zonder processor is het onmogelijk om een computer te gebruiken. Omdat het onderdeel is van een computer, slaat een processor informatie op, maar controleert deze ook de status van het operationeel systeem. De verschillende componenten en programma’s op een computer geven ook instructies aan de processor om te verwerken

Een processor is een van de belangrijkste onderdelen van een computer.

Kies ik voor een Intel processor of een AMD processor?

Momenteel domineren de processoren van Intel en AMD de markt. De keuzemogelijkheden zijn echter legio en dat maakt het lastig te bepalen welk merk beter is. Je stemt jouw keuze voor een processor af op wat jij nodig hebt, net als op het beschikbare budget. Geef deze keuze even de tijd, daar zal je uiteindelijk profijt van hebben.

Het zou een onmogelijke opgave zijn om iedere mogelijke processor van Intel Core en AMD te vergelijken. Hieronder hebben we een algemene vergelijking gemaakt, om je tenminste een richtlijn te geven. Je vindt er de voordelen en nadelen van deze merken in. Gebruik de tabel als uitgangspunt bij het kiezen van de processor die het beste bij jouw behoefte past.

Intel AMD
Voordelen Nadelen Voordelen Nadelen
Over het algemeen gebruiken deze processoren minder energie. Veel van de betere modellen zijn behoorlijk duur. Als je naar de prijs kijkt, dan is het van dit merk gemakkelijker om kwaliteitsproducten te vinden voor een redelijke prijs. Over het algemeen gebruiken deze processoren meer energie, daarmee meer warmte.
Een goede optie voor kleinere computers, omdat deze weinig warmte genereren. Een goede optie voor desktop computers. AMD processoren zijn meestal niet de beste optie voor draagbare computers.
Is compatibel met zeer veel computers. Een aantal modellen bevatten een jaloersmakend aantal cores.
Quick Path Interconnect technologie in deze processoren bieden geheugen op hoog niveau. De processoren gericht op de game industrie zijn sterk verbeterd de laatste jaren.
Opereert vanuit ongeveer 15 locaties in heel de wereld, wat een solide indruk geeft in de industrie.

Wat is de frequentie van de klok op de processor?

Ook wel bekend als de clock rate, is de klokfrequentie van de processor. Deze waarde is naast processoren, ook aanwezig op veel andere informatiedragers en -apparaten. Bijvoorbeeld op een RAM geheugen. Klokfrequentie refereert aan het aantal cycli per seconde dat nodig is om goede prestaties te leveren en werk te kunnen doen. Frequentie van de klok drukt men uit in herz. Simpeler gezegd, gaat het over de snelheid waarmee de processor informatie verwerkt.

Wees je ervan bewust, dat als je een processor koopt om een andere te vervangen, je er een koopt met een gelijkwaardige kloksnelheid. Minder van belang is het, dat een processor van dezelfde fabrikant komt. Soms ligt de kloksnelheid wat lager dan dat op de verpakking aangegeven staat. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door suboptimale compatibiliteit. Er bestaan echter programma’s om de optimale clock rate, klokfrequentie of verwerkingstijd van de processor te bereiken.

Let op de klokfrequentie als je ervan houdt om het maximale uit jouw computer te halen. Bijvoorbeeld, dat je het beste rendement krijgt, wanneer je games speelt op topniveau of professioneel grafisch ontwerpt. Als je meer wilt leren over de klokfrequentie, dan zijn er veel publicaties en video’s beschikbaar die je daarbij helpen.

Wat doen de cores in een processor?

Toen processors nog niet zo lang bestonden waren ze single core. Dat wil zeggen, toen bezaten zij nog maar een kern. In de loop van de jaren is het aantal kernen in processoren toegenomen. Om het onszelf niet te moeilijk te maken zou je een kern kunnen definiëren als een op zichzelf staande, verwerkende eenheid. Ze zijn ervoor gemaakt om commando’s te interpreteren en actie daarop te ondernemen.

Een voorbeeld. Wanneer je een actie uitvoert op jouw smartphone of computer, door een van de twee opties te kiezen, dan verwerkt de core jouw keuze. Iedere processor kan op zichzelf verwerkingsprocessen uitvoeren. Het gaat dan over verwerkingsprocessen op vier verschillende niveau’s: lezen, ontcijferen, uitvoeren en schrijven.

Cpu

Afhankelijk van wat je precies zoekt en jouw budget voor een processor, kies je voor het ene of andere merk.
(Bron: Golubovy: 54302113/ 123rf.com)

Duidelijk is, dat het rendement van een processor grotendeels afhangt van de cores die zij bevat. Hoe meer kernen er in jouw processor aanwezig zijn, hoe meer verwerkingscycli deze tegelijkertijd aankan. Echter, de snelheid van de verwerking, die bepaalt de klokfrequentie, zoals uitgelegd in de alinea hierboven.

Uit welke onderdelen bestaat een processor?

De architectuur van een processor is het design van de mini-processor. Het gaat niet over de vraag of het mooi is, of puur bedoeld om ruimte te besparen. Per ontwerp van de processor, zal het rendement verschillend zijn. De structuur van een processor zou je in grote lijnen als volgt kunnen verdelen in vier belangrijke aspecten:

  • Logische rekeneenheden: Deze rekeneenheden voeren alle gevraagde commando’s uit.
  • Tijdelijke opslag en registratie van te verwerken informatie: De logische rekeneenheden doen een beroep op de tijdelijke opslag van de ontvangen instructies. Dit doen zij om te definiëren hoe deze het beste uit te voeren, in relatie tot het RAM geheugen.
  • Controleblokken voor de communicatie met de buitenkant van de processor: Vooral bedoeld, om te helpen bij het genereren van een informatiestroom. Daarnaast voor het ordenen van de commando’s en het prioriteren van de uitvoering.
  • Klok of timer: Zorgt ervoor dat de acties gelijktijdig door de processor uitgevoerd kunnen worden. Zowel interne acties als verwerkingscommando’s. Een klok of timer voorkomt fouten en vertragingen.
Jesús MaximoffAlgemeen Directeur van Intel Corporation Spanje
“De processor doet het werk niet alleen. Er moet sprake zijn van een samenwerking met andere hardware in een computer.”

Wat houdt het cache geheugen op een processor in?

Het cache geheugen op een processor is een element dat data opslaat voor soepele toegang daartoe, op het moment van verwerken. De informatie in de cache kan het resultaat zijn van eerdere verwerkingen of een kopie van informatie in het systeem. Er bestaan drie basisniveau’s cache:

  • L1 Cache: ook wel bekend als het interne geheugen van de processor. Deze cache bevindt zich in de kern van een processor en heeft een maximale capaciteit van 768 kb. L1 cache focust op opslag van en toegang tot gegevens en veel gebruikte instructies. Deze cache is dan ook belangrijk bij het opstarten en functioneren van het apparaat en de verschillende programma’s daarop.
  • L2 Cache: net als L1, is de L2 cache ervoor om veelgebruikte data en commando’s op te slaan en te verwerken. Het verschil met L1 is dat L2 veel trager functioneert, maar altijd nog sneller dan het RAM geheugen. L2 cache bevindt zich in de processor, maar niet in de core. Deze cache maakt tevens een kopie van de L1 cache.
  • L3 Cache: ook de L3 cache maakt een kopie van de gegevens en commando’s in de L1 cache. Ook deze derde cache is sneller dan het RAM geheugen. L3 vergemakkelijkt het vinden en verwerken van gegevens die L1 en L2 niet zo snel kunnen vinden. Het formaat van de L3 cache is meestal groter dan de L1 en L2 caches en vergroot het rendement van de processor.

Hoe beïnvloedt een processor het gamen?

Als je een fanatieke gamer bent, zal een goede processor zeker jouw aandacht hebben. Soms spreken publicaties en promoties zelfs van de beste processoren voor gamers. Deze promoties gaan echter niet dieper in op de rol die een processor speelt bij het gamen. Kort gezegd, zorgt een processor voor de uitvoering van de body, de kunstmatige intelligentie en andere niet grafische aspecten aan het spel. Deze laatste komen namelijk voor rekening van de grafische kaart.

Kortom, een processor is een belangrijk onderdeel van soepel draaiende spellen, maar vormt niet de kern daarvan. Een goede processor kan niets, op het moment dat een grafische of videokaart ontbreekt in een computer. Wel zorgt een processor voor het uitvoeren van de basisverwerkingen voor het gamen. Zoek dus naar een goede balans tussen grafische kaarten, videokaarten en processoren en vind daarin een balans.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je overweegt om een processor te kopen, dan is het niet genoeg om alleen de basisprincipes daarvan te kennen. Om te kunnen bepalen welke processor het beste bij jou past, kun je hieronder te rade gaan. En natuurlijk kun je het bovenstaande doornemen. We hopen dat onze tips en adviezen jouw een pad kunnen banen om tot de juiste keuze te komen.

Spel, grafisch ontwerp en dagelijks gebruik

In de laatste jaren is de verkoop van het aantal AMD processoren met 5% gestegen. Dit is veelzeggend over het werk van deze fabrikant, maar je hoeft niet gelijk naar de winkel te klikken om er een te kopen. Want ook de Intel processoren zijn er nog om te overwegen. Als je een processor gaat kopen, dan sta je even stil bij jouw persoonlijke behoeften.

Elke gebruiker heeft zijn eigen behoeften en wensen. Niet alleen qua smaak, maar ook qua taken die het operationeel systeem moet gaan uitvoeren. Daarom beantwoord je als eerste de vragen: waarom wil ik een processor en waarvoor wil ik deze gebruiken? In de tabel hieronder werpen we een licht op de mogelijke antwoorden op deze essentiële vraag.

Wens Must
Ik wil de nieuwste spellen spelen Een processor met een hoge basisfrequentie (klokfrequentie) en een geïntegreerde grafische chip. (die je er dus niet apart bij hoeft te kopen).
Het liefst wil ik me toeleggen op professioneel grafisch ontwerp Processor met een goede basisfrequentie, maar bovenal een groot aantal cores, om te kunnen multitasken.
Waar ik voor ga is spellen spelen en grafisch ontwerpen als hobby Een voordelige basisprocessor met of zonder grafische chip. Er bestaan diverse basismodellen van een goede kwaliteit tegen een redelijke prijs.

Aantal cores en klokfrequentie

De combinatie van deze twee elementen en de individuele waarden ervan, bepalen globaal het rendement van een processor. Als je op zoek bent naar de beste processoren op de markt, dan houdt je rekening met deze twee factoren en hoe zij samenwerken. Met betrekking tot de cores of kernen, het is gebruikelijk dat een processor tussen de 2 en 10 cores heeft. In de niche markt bestaan echter ook processoren met veel meer kernen.

De snelheid van een processor kan oplopen als je vaak de computer gebruikt. Hoe vaker je de processor gebruikt, hoe gemakkelijker de cores op een processor de informatie en taken kunnen verwerken. Zelfs tegelijkertijd, als in multitasken. In het algemeen bieden de processors van Intel goed rendement op dit vlak, hoge verwerkingssnelheid.

CPU

Een goede processor heeft geen nut zonder een geschikte grafische kaart en/of videokaart.
(Bron: Ruslankphoto: 83546618/ 123rf.com)

Zowel de processors van Intel als die van AMD laten een interessante andere waarde zien, namelijk de maximale frequentie. Hier gaat het over de maximale verwerkingscapaciteit en -snelheid van een processor, op de meest veeleisende momenten. Veeleisend qua warmte of snelheid en het aantal tegelijk te verwerken commando’s. Sta hierbij zeker even stil als je een veeleisende computergebruiker bent.

Overclocking en meerdere lijnen

Sommige processors introduceren een waarde die we tot nu toe nog niet hebben genoemd in dit artikel. Het gaat om het aantal lijnen dat verbonden is met de cores, of kernen. Dit is een technologie die Intel Hyperthreading heeft genoemd. Iedere actie in iedere core, wordt hierdoor in tweeën gedeeld. Dit heeft een gunstig effect op de werking van de processor.

Ook de processors van AMD hebben deze technologie. Overigens is ook overclocking een aspect om in overweging te nemen bij het kopen van een processor. Het gaat erom om de waarden van de processor zo af te stemmen om het rendement van de processor een impuls te geven. Niet iedere processor laat dit toe. Ook is het optimaliseren van het rendement van een processor meestal iets waaraan alleen experts zich wagen.

Cache geheugen en voltage

Bij het kopen van een processor moet je niet voorbijgaan aan het cache geheugen. Zoals we hierboven reeds hebben verteld, gaat het hier om een geheugen die de verwerkingssnelheid van de processor verhoogt. Cache geheugen zorgt ervoor dat de processor de informatie krijgt en kan verwerken op het moment dat dat nodig is.

De beste professionele processors van Intel en AMD beschikken over een groot cache geheugen van meer dan 4 MB. Meestal liggen deze cijfers tussen de 2 en 8 MB. Let daarnaast ook op het energiegebruik van de nieuw aan te schaffen processor en de warmte die deze produceert. Een goede processor kan heel warm worden en het rendement daarvan kan hierdoor op de langere termijn teruglopen.

Compatibiliteit

Het maakt niet uit of je jouw huidige processor wilt vervangen of dat je een nieuwe computer wilt opbouwen. Compatibiliteit is essentieel. Het moederbord en het RAM geheugen, vormen hierbij de belangrijkste ingrediënten. Als de processor niet compatibel is, zal deze niet werken of tot fouten leiden.

Als het om RAM geheugen gaat, kun je het beste kiezen voor een processor met een groot RAM geheugen. Dit voorkomt eventuele compatibiliteitsproblemen. Zo investeer je iedere euro die je aan een processor uitgeeft in betere prestaties.

Samenvatting

Er bestaan veel goede processors op de Nederlandse markt. Het hangt van jouw wensen en behoeften af, welke processor daar het beste bij past. Wil je gamen of grafisch ontwerpen? Let dan op aspecten als de klokfrequentie, het voltage en het cache geheugen. Wat je ook zoekt, er bestaan processoren voor ieder budget.

Wil je de laatste spellen spelen? Kies dan vooral voor een krachtige processor met een hoge klokfrequentie. Wil je jouw computer gebruiken voor dagelijkse taken, kies dan een eenvoudige basis processor. Met het kiezen van een passende processor, verleng je de levensduur van jouw computer.

Hebben we je geholpen met dit artikel om een goede processor te kiezen? Doe ons dan een plezier en deel dit artikel.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Kirill Makarov: 26728140/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies