Los equipos más modernos pueden corregir curvas y borrones por medio de una serie de ajustes.
Laatst bijgewerkt: 25-10-2019

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

24Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

101Verzamelde opmerkingen

Overal waar je kijkt zie je beeldschermen, grote zoals televisiebeeldschermen en kleine zoals schermen van mobiele telefoons of smartwatches. De eerstgenoemde beeldschermen worden steeds groter lijkt het wel. In deze ontwikkeling, past ook de groeiende populariteit van de projector. Deze voorziet in een behoefte aan een groter beeldformaat.

Vooral de laatste jaren nemen projectoren een enorme populariteit-sprong. Parallel hieraan, zijn er steeds meer fabrikanten die zich op deze markt storten. Het grote aanbod kan er wel voor zorgen, dat het voor jou steeds lastiger is om de juiste projector te vinden.Belangrijk om te weten

  • Moderne videoprojectoren beschikken over vele toepassingen, die handig zijn in een professionele of educatieve context. Ook het thuisgebruik van een projector is de laatste jaren gegroeid in Nederland. Veel mensen willen de echte bioscoopervaring, maar dan thuis.
  • Je kunt momenteel drie projectietechnologieën onderscheiden: LCD, DLP en LCOS. Iedere techniek levert andere prestaties en biedt weer andere voordelen en nadelen.
  • Als je ook graag een projector wilt kopen, dan is het zinvol om jezelf vooraf een aantal vragen te stellen. Bijvoorbeeld, op welke manier je de projector gaat gebruiken en in welke context. Zo doe je een aankoop waar je veel plezier van gaat hebben.

Onze selectie: De beste projector op de markt

Hieronder laten we je onze selectie projectoren zien, die momenteel in Nederland te krijgen zijn. We hebben verschillende soorten projectoren opgenomen in onze selectie, zodat er waarschijnlijk wel een voor jou tussen staat. De onderstaande producten zijn van uitstekende kwaliteit en goed beoordeeld door gebruikers.

De beste energiezuinige LCD projector

Een klein apparaat voor groot plezier. De projector van Apeman, past actuele LCD technologie toe en biedt meer helderheid dan andere projectoren. Elegant design en draagbare grootte, waardoor je hem makkelijk kunt verplaatsen. Geniet thuis van het bioscoopgevoel, of speel op fenomenale grote met de PlayStation. Presenteer direct vanaf een SD-kaart of jouw computer, met de USB 5V-uitgang. Energiezuinig.

De kleinste duurzame full HD projector

Crosstour heeft een projector ontwikkeld, die ideaal is voor jouw thuisbioscoop. De projector heeft een projectiegrootte van 30 – 100 en geeft het geluid weer met twee ingebouwde stereo surround luidsprekers.
Indrukwekkende en duurzame kijkervaring, door de nieuwste LED-lampen die tot wel 55.000 uur meegaan. Dit betekent dat je de projector wel 10 uur per dag, gedurende 15 jaar zou kunnen gebruiken.

De beste projector voor gamers

Bij Benq hebben ze nagedacht over de meest spectaculaire speelervaring. Deze DLP beamer is het resultaat. Met een resolutie van 1920 x 1080 pixels (Full HD), 3000 ANSI lumen en 10.000:1 contrast is hij ideaal voor gamers. Ook liefhebbers van de ultieme thuisbioscoop kiezen voor deze projector. Aansluitingen zijn onder anderen 3D via 2 HDMI en USB. Geeft geluid weer door de 5 Watt luidsprekers.

De beste 4K laser projector

Slimme laser projector van LG, die nauwelijks ruimte inneemt en je laat genieten van 4K beeldkwaliteit. Ultiem cadeau voor de donkere en koude dagen in Nederland. Slimme gebruikersinterface webOS 3.5 met handige afstandsbediening. Selecteer de smart TV-inhoud via WLAN en LAN, dit klinkt ingewikkeld, maar is kinderspel met deze projector. Op projectieschermen van 150 inch (381 cm) krijg je 4K UHD-resolutie.

Shopgids: Alles wat je wilt weten over de projector

Het kan zijn dat, als je een projector gaat kopen, er veel vragen in je opkomen. Er zijn veel verschillende modellen projectors, met steeds meer functies en prestaties. Daarom beantwoorden we je in het onderstaande gedeelte een aantal vaak gestelde vragen over de projector.

Proyección de gráficas

Projectors brengen jouw presentaties naar het volgende niveau.
(Bron: Drobot: 52193187/ 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van een projector?

Een projector is een optisch apparaat, dat beeldsignalen ontvangt en uitzendt via een lens. Zoals de naam al zegt, projecteert een projector de beelden op een projectiescherm of ander oppervlak. Meestal gebruiken ze een schitterend licht, om het beeld weer te geven. De meest moderne projectoren kunnen de oneffenheden hierbij corrigeren.

Proyector con diseño clásico

Je kunt tegenwoordig drie projectietechnologieën onderscheiden: LCD, DLP en LCOS.
(Bron: Sverdielov: 87159443/ 123rf.com)

Een projector vandaag de dag biedt veel meer voordelen dan alleen het weergeven op groot formaat. Ook zijn er een aantal nadelen, die je niet over het hoofd moet zien. Je vindt ze in deze tabel:

Voordelen Nadelen
Bieden beeld op groter formaat dan een televisie of computer. Je wordt als het ware in het beeld gezogen en beleeft het meer dan op klein formaat. Projectors doen er langer over om op te starten dan de gemiddelde tv.
Je kunt thuis genieten van het bioscoopgevoel. Bij de meeste projectors heb je een apart geluidssysteem nodig.
Een projector is kleiner dan een televisie en past dus in kleinere huizen en appartementen. Eens in de zoveel tijd moet je de lamp van de projector vervangen, dit is duur.
Gebruik en installatie zijn eenvoudig.  
Bevatten tegenwoordig veel apps. Zowel spelletjes, als professionele en educatieve toepassingen. Je verplaatst ze makkelijk van de ene naar de andere kamer.

Loont het kopen van een projector de moeite?

Het antwoord op deze vraag hangt af, van hoe en hoe vaak je de projector denkt te gaan gebruiken. Gebruik je hem alleen om te gamen of het thuisbioscoop gevoel te krijgen in het weekend? Of neem je hem ook mee voor jouw professionele of educatieve presentaties?

Een projector kan ook van pas komen bij grote sportevenementen. Je kunt dan een voetbalwedstrijd projecteren op een groot scherm en al jouw vrienden uitnodigen. Een projector kan op veel verschillende manieren gebruikt worden. Vaak gebruikt men een projector op conferenties en bij presentaties op kantoor.

Verder staat er in menig universiteit of klaslokaal een projector, voor onderwijsdoelstellingen. In steeds meer Nederlandse huiskamers is een projector te vinden, voor de thuisbioscoop of om groots te gamen. Als het oranje elftal speelt, zijn er ook vele bars en hotels die een projector gebruiken voor hun gasten.

foco

Wist je dat projectors in de afgelopen jaren veel betaalbaarder zijn geworden? Dit maakt ze aantrekkelijker bij een groter publiek.

Welke soorten projectoren zijn er?

Een projector gebruikt een van de volgende technologieën: LCD, DLP of LCOS. Iedere technologie typeert zich door bepaalde prestaties, samengevat in de tabel hieronder. Afhankelijk van jouw behoeften en wensen, kies je voor de ene of de andere projector.

LCD projector DLP projector
Beeldkwaliteit Het beeld ontstaat doordat duizenden spiegeltjes het licht uit de projector op het scherm werpen. Werkt op een vergelijkbare manier als een LCD projector, maar de spiegels reflecteren het licht, in plaats van het weer te geven.
Kleuren Niet heel levendig, een beetje mat. Wel goed contrast en grijstinten. Zeer levendige kleuren, maar wel zachtere, meer natuurlijke beelden. Zijn zeer geschikt voor snel bewegende beelden. Goede grijs weergave.
Voordelen Zijn kleiner en lichter. Zijn erg stil.
Prijs Meestal hoger in prijs dan de andere technologieën. Hoger in prijs, maar de draagbare modellen zijn niet zo duur.

Heb ik een projectiescherm nodig bij mijn projector?

Als je de projector in een professionele context gebruikt, dan heb je zeker een projectiescherm nodig. Soms zijn deze aanwezig op locatie, maar soms zul je er zelf zorg voor moeten dragen. Als je de projector thuis gebruikt, dan voldoet een effen witte of lichtgrijze, matte muur.

We raden je aan om, als het kan qua budget, een projectiescherm te kopen bij de projector. Zo ziet jouw presentatie, film of game er altijd top uit en haal je alles uit jouw projector. Je kunt het projectiescherm het beste plaatsen op een plek waar het daglicht niet direct op valt. Daglicht is de grootste stoorzender tijdens jouw projectie op het scherm.

Proyector en aula

Een projector is zeer populair op scholen en universiteiten.
(Bron: Only4denn: 15316456/ 123rf.com)

Waar en hoe plaats ik de projector?

Voorkomen is beter dan genezen. Voordat je dus een projector koopt, is het slim om na te denken over de plaatsing. Zoals hierboven genoemd, kan daglicht de projectie verstoren. Voorkom dus dat er direct daglicht op het scherm valt, of zorg voor de nodige verduistering.

Verder doe je er goed aan om de projector niet in het pad te zetten, waar men ertegenaan kan stoten. Plaats de projector recht tegenover het beeldscherm, voor optimale beeldweergave.

De afstand van de projector tot het scherm, is meestal ideaal bij 1,5 tot 2 maal de breedte van het scherm. Moderne projectors kunnen vaak tevens op korte afstand projecteren, van ongeveer 1 meter. Zo kan je de projector ook gebruiken in kleinere ruimtes.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als het moment aangebroken is dat je jouw projector gaat kiezen uit het grote aanbod, let dan op een aantal factoren. Om dit wat gemakkelijker te maken, hebben we hieronder de meest relevante factoren op een rij gezet. We hopen dat ze je zullen helpen, om een projector te kiezen die aansluit op wat je zoekt.

  • Gebruiksgemak
  • Beeldformaat
  • Lichtvermogen en contrast
  • Connectiviteit
  • Handige extra’s

Gebruiksgemak

Weet je al precies hoe, hoe vaak en in welke context je de projector gaat gebruiken? Je hebt namelijk een andere projector nodig in kleine, donkere ruimtes, dan in een grote, lichte conferentiezaal. Ook maakt het uit wat je precies wilt weergeven, vooral scherpe stille beelden of juist een sportevenement.

De ruimte waarin je een projector gebruikt en de weer te geven beelden, zijn twee sleutelfactoren in jouw beslissing. Deze beïnvloeden het formaat van de beelden en de revolutie en schittering ervan. Verder is connectiviteit een belangrijke factor, die het gebruiksgemak bepaalt.

Beeldformaat

Het formaat is de verhouding tussen de breedte en hoogte van het beeld. Er zijn verschillende weergave formaten: zo is de verhouding 4:3 ideaal voor presentaties en klassieke films. De verhoudingen 16:9 en 16:10 zijn beter bij gewone films, televisiekanalen en HD beelden.

In de bioscoop gebruikt men de volgende verhoudingen: 21:9, 1.85:1, 2.35:1 en 2.40:1. Vergelijkbaar met de verhoudingen 16:9 die men gebruikt bij het projecteren van DVD of Blu-ray content. Stel van tevoren de zoom en focus in, om het gewenste beeldeffect te krijgen.

La resolución de un proyector indica el número de píxeles que puede mostrar en una imagen.

Een projector is meestal klein en licht van gewicht
(Bron: Meeprajum: 23806003/ 123rf.com)

Resolutie

De resolutie van een projector vertelt je iets over het aantal pixels die het weer kan geven in een beeld. Hoe meer pixels een projector kan weergeven, hoe hoger de definitie en groter de beeldkwaliteit. Vandaag de dag heb je veel keuze in resoluties. De Full HD resolutie, ook wel 1.080 P, is de meest geschikte resolutie voor het afspelen van Blu-ray’s. Ook voor PlayStation gamers is dit de meest geschikte beeldresolutie.

De resoluties XGA (1.024×768) en WXGA (1.280×800), passen het beste bij gebruik met de laptop. Deze resoluties worden het meest toegepast in conferentiezalen. Ook de 4K Ultra HD resolutie (3.840×2.160) wint aan populariteit. Kijk maar eens naar het filmpje en naar de LG Beamer in onze selectie.

Patrick VerverSysteembeheerder Veurs Lyceum

“In meerdere lokalen maken wij gebruik van short throw projectoren. Omdat wij niet overal evenveel ruimte hebben kunnen wij met deze projectoren ook vanaf geringe afstand projecteren.”

Lichtvermogen

Het zal je niet verbazen, dat de lichtschittering van invloed is op de beeldkwaliteit en het contrast tussen licht en donker. Let op de lichtbron in de beamer, gaat het om een LED lamp of een laser? Het energiegebruik van de eerste is lager dan dat van de tweede.

De schittering of glans in licht, noemt men ook wel lichtvermogen. Dit meet men in Lumen. Als je thuis een bioscoop wilt installeren in een ruimte met weinig omgevingslicht, dan heb je rond de 1.000 Lumen nodig. Projecteer je in een wat lichtere ruimte, dan kun je beter kiezen voor een beamer met een lichtvermogen van 2.000 Lumen. Voor een kantoor of conferentiezaal gebruik je een projector met een vermogen van 2.500 tot wel 6.000 Lumen.

Plaats van de projector Benodigd lichtvermogen
Thuisbioscoop in Full HD kwaliteit, met weinig omgevingslicht Tussen de 1.000 en 1.500 Lumen
Thuisbioscoop met meer invallend daglicht Minimaal 2.000 Lumen
Voor een kantoor of conferentiezaal Tussen de 2.500 en 5.000 Lumen, afhankelijk van de grootte van de zaal
Voor presentaties in kleine zalen met een draagbare projector Draagbare LED projector met een lichtvermogen rond 1.000 Lumen
Café of bar Tussen de 4.000 en 6.000 Lumen
Buitenruimte met daglicht Minimaal 4.000 Lumen

Contrast

Contrast is een ander belangrijk aspect om te overwegen bij het kopen van een projector. Het gaat om de verhouding tussen donkere en lichtere tinten, die de projector weergeeft. Native contrast is het verschil tussen de weergave op een volledig wit en een volledig zwart scherm.

Dynamisch contrast is wat de projector doet om de beeldweergave op het bestaande licht aan te passen. ANSI contrast is het verschil tussen de witte schittering en restjes zwart in de beelden. Native contrast is ideaal wanneer het hoger is dan 2.000:1. Hoe groter het contrast, hoe beter de beeldkwaliteit.

Este tipo de montaje es común en los colegios y unversidades

Een projector is ideaal in adviestrajecten.
(Bron: Mau123: 19541382/ 123rf.com)

Connectiviteit

Uiteraard is het belangrijk dat je de projector kunt koppelen aan het apparaat dat de weer te geven content bevat. Doorgaans koppel je een projector aan een laptop met een HDMI kabel of USB poort. De mogelijkheid om vanaf een SD of micro SD-kaart weer te geven is ook een handige extra, bijvoorbeeld voor filmmakers.

Een VGA verbinding is het meest gebruikelijk vanaf een desktop pc of laptop. Bluetooth of wifi koppelingen maken een projector flexibeler, want je hebt er geen kabel voor nodig. Een HDMI verbinding stelt je in staat om scherp gedefinieerde beelden weer te geven, zoals vanaf een Blu-ray speler.

Samuel GoldwynAmerikaanse filmproducer

“Een groot beeldscherm vergroot alleen maar het slechte uit een slechte film.”

Handige extra’s

Optische zoom is een zeer waardevolle extra op een projector. Hetzelfde geldt voor het verplaatsen van de lens en Keyston correctie. Met deze laatste voorkom je kantelingen van de beelden, ofwel trapeziumvormige vervormingen. Zoom is zinvol als je niet flexibel bent in de plaatsing van de projector.

Als je de lens kunt bewegen, dan kun je het beeld horizontaal en verticaal bewegen, om vervormingen te voorkomen. Ook haakjes, banden en standaarden zijn handig als je de projector wilt bevestigen aan de muur of het plafond.

Samenvatting

Het hebben van een thuisbioscoop is steeds normaler in Nederland. De projectoren gaan erop vooruit en bevatten steeds meer technologie, maar door het brede aanbod zijn ze nog steeds redelijk geprijsd. Steeds meer mensen kiezen ervoor, om hun televisie te vervangen voor een projector met een groot projectiescherm.

Het kiezen van het juiste model projector is niet eenvoudig. Vooral als je een model voor professioneel gebruik zoekt. Hierbij houdt je rekening met factoren, zoals resolutie, contrast, lichtvermogen in Lumen en de mate van connectiviteit. Ook als je een projector gebruikt als gamer, kijk je naar dit laatste aspect, want dan kun je je spelcomputer aansluiten op de projector.

We hopen dat je dit artikel over de projector interessant vond en dat je jouw keuze kunt maken. We zouden het leuk vinden, als je hieronder jouw reactie achterlaat, of dit artikel deelt met andere liefhebbers van de thuisbioscoop.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Meeprajum: 47606945/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Thobias Eggers Cameraman & gadgetfan
Na lange tijd heeft Thobias zijn droom gerealiseerd om zijn eigen thuisbioscoop samen te stellen. Door zijn beroep als cameraman weet hij veel van elektronica. Ook adviseert hij regelmatig vrienden en familie en schrijft hij over zijn technische hobby.