Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

31Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

84Verzamelde opmerkingen

Propolis is een veelzijdig product en werd al in 3100 v. Chr. gebruikt. In het oude Egypte werd propolis gebruikt voor mummificatie. De mensen geloofden dat goden bijen gebruikten om honing, medicijnen en zalven te maken. In Griekenland werden bijenproducten ook in verband gebracht met goden.

In de moderne tijd spelen bijenproducten nog steeds een belangrijke rol. Propolis is een van de meest hoogwaardige natuurlijke producten op de markt. Omdat de verscheidenheid aan propolisproducten enorm is, hebben we hier de verschillende propolis vergeleken. In dit artikel leer je alle informatie over de werking, de toepassing en waar je op moet letten bij het kopen van propolis.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Propolis komt in verschillende vormen, zoals tinctuur, capsules, balsem, spray, siroop, enz.
  • Voor uitwendig gebruik wordt propolis op de huid aangebracht. Voor inwendig gebruik wordt propolis vaak met andere dranken of voedingsmiddelen geconsumeerd.
  • Propolis is geschikt voor volwassenen, kinderen en dieren. De dosering is echter voor iedereen verschillend.

Propolis: Onze selectie

In deze rubriek hebben we onze favoriete propolis voor je samengesteld. Dit kan je helpen bij je aankoopbeslissing. Er zijn verschillende propolisproducten voor elke behoefte, doel en vorm. Ze kunnen ook gemakkelijk besteld worden.

Herba Direkt Propolis

Ontdek de kracht van propolis met Herba Direkt’s hoogwaardige propolis tabletten. Profiteer van de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en vertrouw op Duitse kwaliteit, want uw gezondheid verdient enkel het beste. Met een hoge dosering van 1000mg per tablet en 120 tabletten in één verpakking, bieden wij u een ruime voorraad voor langdurig gebruik.

Now Foods Propolis

Ontdek de kracht van de natuur met NOW Foods Propolis. Dit bijzondere voedingssupplement is gemaakt van een natuurlijk bijenproduct – propolis. Propolis is een unieke samenstelling van harsen, die door honingbijen wordt verzameld uit boomknoppen, nectar en diverse plantaardige bronnen. Door deze bijzondere ingrediënten zult u zich gezonder en energieker voelen.

Propos’Nature Propolis

Ontdek de kracht van PROPOS’NATURE’s Propolis Verte Bio capsules – een geweldig natuurlijk product met een hoge concentratie aan actieve ingrediënten die uw lichaam gemakkelijk kan opnemen en optimaal benutten. Met deze capsules profiteert u van de bijzondere eigenschappen van groene propolis uit Zuid-Brazilië, geoogst op de Baccharis dracunculifolia, ook bekend als veldrozemarijn. Dankzij de oorsprong heeft deze groene propolis een nog sterkere werking dan andere propolisvarianten.

Propos’Nature Propolis

Voeg PROPOS’NATURE’s propolis concentratiecapsules toe aan uw dagelijkse routine en ervaar hoe het uw gezondheid en vitaliteit positief beïnvloedt. Laat u verleiden door de natuurlijke kracht van groene propolis en ervaar vandaag nog hoe dit zorgvuldig samengestelde product een essentieel onderdeel van uw levensstijl kan worden.

Koop- en beoordelingscriteria voor propolis

Om de beslissing om propolisproducten te kopen gemakkelijker voor je te maken, hebben we hieronder de belangrijkste criteria op een rijtje gezet:

Nu zal ik uitleggen waar je op moet letten bij de criteria, zodat je de juiste propolis voor je kunt kopen

Vorm

Er zijn nu veel propolisproducten op de markt. De meest populaire zijn tincturen en capsules. Propolis is er in de vorm van balsem, spray, poeder en gel, die ook voor verschillende toepassingsgebieden beschikbaar zijn. Voor voedingssuppletie en versterking van het immuunsysteem zijn capsules en druppels heel geschikt. Balsem en spray zijn goed voor wondgenezing en infecties. Op het gebied van schoonheid genieten propoliscrème, toner en serum de grootste voorkeur.

Dosering

De dosering van propolis hangt sterk af van het product. Voor capsules en tabletten wordt de inhoud in grammen gegeven. Voor vloeibare producten (druppels en sprays) geeft het percentage het gehalte aan propolisextract aan. De inhoud voor capsules kan variëren van 350 tot 1000 mg per stuk.

Het percentage voor sprays is vaak 5 % en voor tincturen 10-20 %. Afhankelijk van het propolisproduct moet je letten op de hoeveelheid. Voor elk gebruik is het belangrijk de bijsluiter te lezen voor de juiste dosering. De concentratie varieert en moet verschillend ingenomen worden.

Eigendom

Propolis zijn meestal veganistisch. In het geval van capsules is het omhulsel echter meestal van gelatine gemaakt. Als je geen gluten verdraagt, is er ook glutenvrije propolis voor jou. In Duitsland oogsten momenteel slechts enkele gecertificeerde biologische bijenhouders propolis.

Je moet op de certificering letten als je biologische propolis wilt kopen. Natuurlijke propolis bevat geen alcohol. Propolis met alcohol is doeltreffender tegen ontstekingen en infecties. De concentratie is echter zeer intens. Daarom wordt propolis vaak met water gemengd.

Ingrediënten

De hoofdbestanddelen van propolis zijn harsen, was, stuifmeel en etherische oliën. De samenstelling hangt af van de plantensoort, de bijensoort en de geografische ligging. Daarom variëren de ingrediënten naar gelang van deze factoren.

Propolis bevat veel vitaminen, mineralen, aminozuren en organische stoffen zoals flavonoïden, fenolzuren, koolhydraten en isoprenoïden. Propolis van hoge kwaliteit bevat geen chemicaliën of additieven (petroleum, siliconen, geurstoffen en kleurstoffen).

Toepassingsgebieden

Propolis kan inwendig en uitwendig gebruikt worden. Voor uitwendig gebruik kun je propolis op de huid, het gezicht en wonden smeren. Voor intern gebruik zijn er verschillende mogelijkheden: Je kunt capsules en tabletten gewoon met water innemen.

Je kunt druppels en tincturen puur drinken of met water, thee en sap. Sommigen mengen het ook met yoghurt, muesli, havermout, honing of smaakdruppels. Propolis neusspray wordt direct in de neusgaten gespoten. Met mond- en keelsprays spuit je het geneesmiddel op het slijmvlies van de mond, het tandvlees of de keel.

Gids: Veel gestelde vragen over propolis in detail beantwoord

In het volgende geef ik uitleg over de meest gestelde vragen over propolis. Hier vind je alle belangrijke informatie over propolis.

Wat is propolis?

Propolis is een hars dat door honingbijen wordt geproduceerd. Propolis heeft een krachtige werking tegen bacteriën, virussen en schimmels. Bijen omhullen hun hele bijenkorf met dit hars. Propolis dient dus als beschermend en ontsmettend middel voor de bijenkorf.

propolis-test

Propolis is hars dat bijen uit bomen verzamelen. Harsen dienen als beschermingsmiddel voor de bijenkorf. (Beeldbron: Bianca Ackermann / Unsplash)

Bijen verzamelen hars uit bomen als populier, els, berk en kastanje. Deze soorten bomen produceren veel harsen. Bijen behandelen deze harsen samen met bijenwas, stuifmeel en speeksel om propolis te maken.

Welk effect heeft propolis?

Als natuurlijk product bevat propolis verschillende bestanddelen die de werking beïnvloeden. Propolis heeft een antibiotische werking tegen bacteriën, virussen en schimmels. De werking van propolis is zeer effectief tegen herpes, puistjes en acne. Propolis is een genezend en immuunversterkend middel tegen ziekten.

Propolis is ook werkzaam als verzorgingsmiddel tegen huid-, neus- en keelinfecties. Veel onderzoek toont aan dat propolis een anti-verouderingsmiddel is. Daarom zit propolis ook in veel cosmetica en verzorgingsproducten.

Voor wie is propolis goed?

Propolis is goed voor volwassenen, kinderen en dieren. Propolisproducten kunnen gebruikt worden door mensen die last hebben van ontstekingen, herpes en allergie. Baby’s kunnen geen propolis innemen. Het wordt ook niet aanbevolen voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Op de verpakking vind je vaak doseringsinformatie voor jonge kinderen. Dierenartsen gebruiken steeds vaker natuurlijke producten zoals propolis. Er zijn propolisproducten die speciaal geschikt zijn voor dieren, zoals paarden, koeien, honden en katten. Dieren met huid-, ademhalings- en oogziekten kunnen met propolis behandeld worden.

Wat kost propolis?

De prijs van propolis wordt vooral bepaald door de herkomst van het propolis, de soort product, de hoeveelheid of het merk. Propolis klassieke producten hebben een vaste prijsklasse. Deze tabel moet je iets meer informatie geven over de mogelijke prijzen van een propolis:

Prijsklasse Beschikbare producten
Laaggeprijsd (10 – 30 €) Klassieke propolisproducten: Tinctuur, capsules, balsem, enz
Middelmatig geprijsd (50 – 100 €) Biologische en natuurlijke propolisproducten van hoge kwaliteit
Hooggeprijsd (vanaf 100 €) Premium propolis tincturen, grote hoeveelheid ruwe propolis en tinctuuroplossing

Conclusie

Propolisprodukten zijn zeer divers. Er is een propolisproduct voor elke toepassing. Als je allergisch bent voor bijen en bijenwas, kun je beter geen propolis nemen. Het is belangrijk om een allergietest uit te voeren.

De natuurlijke en duurzame propolis van biologisch gecertificeerde bijenhouders wordt steeds meer gewaardeerd. De propolisprijzen voor klassieke producten zijn vrij standaard. Bij het kopen van propolis is de dosering en de vorm van het product heel belangrijk.

(Beeldbron: Ibrahim Özdemir / Unsplash)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies