Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

24Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

103Verzamelde opmerkingen

Quiz spellen zijn populaire gezelschapsspellen die al jaren lang veel worden gespeeld. Het zijn klassieke spellen die je in bijna ieder huis terug vindt en die nog steeds veel worden gebruikt vanwege hun speelse, familiale en educatieve karakter. Er bestaat een groot aantal quiz spellen, maar de bekendste is ongetwijfeld nog steeds Trivial Pursuit.

Quiz spellen zijn niet voor iedereen even leuk, aangezien de kans op winnen op het moment van spelen niet zozeer afhankelijk is van toeval, maar meer van de kennis en logica die men heeft. Dit maakt quiz spellen echter een vorm van vermaak waarvan je veel meer leert dan van andere spellen, omdat ze vragen en antwoorden bevatten over bijvoorbeeld de geschiedenis, geografie of kunst.
Belangrijk om te weten

 • Quiz spellen zijn spellen die je speelt door vragen over verschillende categorieën te beantwoorden, zoals geschiedenis, kunst, geografie of natuur.
 • De meeste quizzen zijn vanwege hun complexiteit geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en kunnen vaak door 2 of meer spelers worden gespeeld. De bestsellers op de Nederlandse markt zijn in de eerste plaats de verschillende edities van “Trivial Pursuit” van Hasbro Gaming.
 • Het spelen van quiz spellen blijkt erg veel voordelen te hebben. Dat geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. De spellen worden zelfs gebruikt als therapeutische hulpmiddelen door bijvoorbeeld leraren, psychologen en logopedisten. Quiz spelletjes bevorderen de teamwork- en samenwerkingsvaardigheden, stimuleren de cognitieve ontwikkeling en helpen je om beter gefocust te blijven.

Onze selectie: De beste quiz spellen op de markt

Ars Vivendi Quiz Spel

Uw speelervaring wordt verrijkt door de zeer gedetailleerde, stapsgewijze handleiding die in de doos is inbegrepen. Hiermee weet u precies hoe u dit fascinerende spel moet spelen en haalt u het meeste plezier uit elke speelsessie. U krijgt keer op keer een andere uitdaging voorgeschoteld, waardoor het spel nooit verveelt en u het steeds opnieuw zult willen spelen.

Als je op zoek bent naar een gezelschapsspel dat naast plezier een zeer leerzaam karakter heeft, heb je zonder twijfel een quiz spel nodig. Daarom tonen we je hieronder de meest gewaardeerde en verkochte quiz spellen op de markt om met het hele gezin te spelen en een gezellige tijd te hebben. Test je kennis en daag elkaar uit met de onderstaande quiz spelletjes!

Het beste quiz spel voor kinderen van 4-6 jaar

Bij Clementoni nemen ze spelen serieus. Dit Italiaanse merk produceert baby- en kinderspeelgoed met als doel spelenderwijs te leren. Speelgoed bevat een taal die kinderen begrijpen. Dit Interactieve Quiz Junior spel bevat 12 educatieve activiteiten. Met meer dan 350 geillustreerde quizvragen.  Het is een spel van goede kwaliteit en het is zeer kindvriendelijk. Daarnaast is het uitdagend en zeer leerzaam. Geschikt voor kinderen van 4 tot 6 jaar.

Het leukste pop quiz spel

Oh, hoe heet die zanger ook al weer? Ja, dat nummer is van… Het zal ergens in mijn examenjaar zijn geweest. Wist je dat het nummer eigenlijk een cover is van…?’. Het zijn herkenbare uitspraken in een popquiz. De Top 2000 Pop Quiz is een spel voor vrienden en familie, waarbij je kennis van de muziek uit de Top 2000 wordt getest. Daarnaast komen er diverse leuke weetjes over de muziek uit de Top 2000 voorbij. Het kaartspel bestaat uit 49 vraagkaarten met elk 6 vragen en antwoorden, 5 doorvraagkaarten en spelregels.

Het leukste quiz spel voor de hele familie

Het klassieke Trivial Pursuit Familie-editie spel. Beantwoord de vragen, win partjes en het spel! Met vragenkaarten voor kinderen en voor volwassenen, zodat het voor iedereen leuk is. Het snelle vraag- en antwoordspel voor het hele gezin is weer helemaal up-to-date met 2400 nieuwe vragen verdeeld over 400 kaartjes. Bij deze vernieuwde, snelle versie van de populaire Trivial Pursuit familie editie kan je op elk vakje al een partje winnen. Speel individueel of in teams, verplaats je speelschijf over het bord en win partjes als je de vragen correct beantwoordt.

Het leukste quiz spel voor Harry Potter-fans

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Op de eerste plaats in onze rankinglijst vind je de Harry Potter-editie van het bekende Trivial Pursuit spel. Het spel bevat 600 vragen op basis van de populaire Harry Potter-films, waardoor zelfs de slimste tovenaars zich uitgedaagd zullen voelen. Met dit spel test je je kennis over de volgende onderwerpen: kwaadaardige krachten, Zweinstein, toverspreuken en -drankjes, magische voorwerpen, tovenaars en heksen, dieren en magische wezens.

Het spel is compact en daardoor gemakkelijk mee te nemen op reis. Het is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar en kan door 2 of meer spelers worden gespeeld. Wie beantwoordt de meeste vragen goed? Laat elkaar zien hoeveel jullie over Harry Potter weten. Het handige van dit spel is dat geen Trivia-basisspel nodig hebt. Het spel is in het Engels.

Het leukste tv-quiz spel

De slimste mens ter wereld! Speel de populaire TV quiz aan tafel en ontdek wie de slimste is. Alle elementen van de tv-quiz vind je terug in dit bordspel. Verdien seconden met de 3-6-9 ronde; geef razendsnel de 4 goede antwoorden in open deur en kun je de puzzel oplossen terwijl de zuurverdiende seconden wegtikken? Ervaar de stress, speel je tegenstander naar 0 seconden om zelf gekroond te worden tot De slimste mens. Geschikt voor 2-4 spelers van 12 jaar en ouder.
Speelduur van het spel: ongeveer 45 minuten.

Shopgids: Alles wat je moet weten over quiz spellen

Als je fan bent van en veel weet over een bepaald thema, wil je graag laten zien hoeveel je over dit onderwerp weet. Dit type spel is het perfecte excuus om dit te doen en tegelijkertijd nieuwe kennis op te doen. Om een quiz spel te kunnen kopen en er het maximale uit te kunnen halen, is het belangrijk om de belangrijkste kenmerken van dit soort spellen te kennen. Hieronder helpen we je hierbij door de meest gestelde vragen over quiz spellen te beantwoorden.

Quiz spellen zijn niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen. 
(Bron: Dolgachov: 41728565/ 123rf.com)

Wat zijn quiz spellen en waar komen ze vandaan?

Quiz spellen zijn een categorie binnen de gezelschapsspellen. De spellen bevatten kaarten, of een soortgelijk hulpmiddel, waarop je allerlei soorten vragen kunt vinden. De spelletjes zijn meestal educatief en gaan over onderwerpen als geschiedenis, kunst, literatuur, aardrijkskunde en sport.

De oorsprong van dit soort spellen gaat terug naar het grote succes van Trivial Pursuit, een spel gemaakt door een sporteditor, Scott Abbott, en een fotograaf, Chris Haney. Het spel was vanaf 1981 te koop en werd 3 jaar later beroemd. Inmiddels zijn er ongeveer 88 miljoen exemplaren verkocht. Het is nog steeds de favoriet binnen zijn soort.

Wat voor voordelen hebben quiz spellen?

Zoals we eerder in deze shopgids al zeiden zijn quiz spellen, nog meer dan andere gezelschapsspellen, educatief en goed voor kinderen. Het is zonder twijfel een van de beste manieren voor kinderen om nieuwe zaken te leren, middels leuke activiteiten. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen van quiz spelletjes:

 • Het verbetert de teamwork- en samenwerkingsvaardigheden: De meeste quiz spelletjes kun je in groepen spelen.
 • Ze helpen kinderen om de regels te accepteren: Kinderen moeten tijdens het spelen van het spelletje bepaalde regels respecteren.
 • Het vergroot de cognitieve ontwikkeling: Met quiz games waarin de vragen een educatief karakter hebben, leren de kinderen over zeer uiteenlopende onderwerpen, zoals geschiedenis, kunst of geografie.
 • De spelletjes leren de kinderen om te winnen en te verliezen: Ze moeten weten dat het belangrijk is om plezier te hebben en te leren.
 • Ze verbeteren de communicatieve en sociale vaardigheden: Bij deelname aan het spel moeten de kinderen de dialoog aangaan om een passend antwoord te kiezen.
 • Het vergroot het concentratievermogen: Het is noodzakelijk om voldoende aandacht aan het spel te besteden om de vraag goed te horen en het juiste antwoord te vinden.

Vanaf welke leeftijden zijn quiz spellen geschikt?

De leeftijd van de spelers is doorslaggevend voor de keuze voor een spel. Quiz spellen zijn over het algemeen geschikt voor kinderen van 8 jaar en ouder. Dit komt omdat het vaak nodig is dat kinderen kunnen lezen om de kaartjes te begrijpen. Er bestaan echter ook spellen die speciaal geschikt zijn voor kinderen vanaf 6 jaar.

Vanaf deze leeftijd hebben kinderen over het algemeen een concentratie- en samenwerkingsvermogen dat geschikt is voor het spelen van dit soort spelletjes. Bovendien zijn de vragen ontworpen voor deze leeftijden. Als het kind jonger is, is het spel mogelijk nog te moeilijk, vanwege een gebrek aan kennis over de desbetreffende onderwerpen.

María Jesús CamposOnderwijspsycholoog
“Ik wil een fundamenteel aspect noemen in de ontwikkeling van mensen en in het potentieel dat gezelschapsspellen hebben: plezier. Spelen is leuk, het stelt ons in staat om een leuke tijd met de andere deelnemers door te brengen. Dat is iets dat we allemaal verdienen en leuk vinden.”

Welke quiz categorieën zijn er?

Er zijn talloze merken, modellen en soorten quizzen te vinden. De meeste quizzen zijn echter in overkoepelende categorieën te verdelen. De spellen zijn bijna altijd ontworpen om je kennis van nuttige en culturele zaken te vergroten. Dit geldt voor zowel volwassenen als voor kinderen. Hieronder vind je de belangrijkste categorieën:

 • Geografie: De spellen bevatten vragen over onder andere rivieren, hoofdsteden, bergen, landen of steden. Bijvoorbeeld: “Wat is de hoogste berg ter wereld?”
 • Kunst en literatuur: Hier vind je vragen over acteurs, schrijvers, schilders, boeken, films of muziek. Bijvoorbeeld: “Onder welke naam heeft Vincent van Gogh zijn schilderijen ondertekend?”
 • Geschiedenis: In deze categorie vinden we vragen over datums, plaatsen, personen of gebeurtenissen uit de historie. Bijvoorbeeld: “Hoe stond de Eerste Wereldoorlog bekend voordat de tweede begon?”
 • Entertainment: De spellen bevatten onderwerpen die verband houden met cinema en theater, zoals vragen over regisseurs of acteurs, muziek of festivals en evenementen. Bijvoorbeeld: “Uit welke film komt het toverwoord “supercalifragilisticoespialidoso”?
 • Wetenschap en natuur: Je zult vragen krijgen over bijvoorbeeld het menselijk lichaam, dieren, het weer of wetenschappelijke uitvindingen. Bijvoorbeeld: “Aan welke kant van het lichaam bevindt zich de lever?”
 • Sport en hobby’s: Het spel bevat vragen over voetbal, basketbal, de Olympische spelen of professionele atleten. Bijvoorbeeld: “Wat zijn de kleuren van de 5 Olympische ringen?”

Moet ik met mijn kinderen meespelen als ze quiz spelletjes spelen?

Quizzen zijn niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Ze bieden ons dezelfde voordelen zoals plezier, ontspanning en het verkrijgen van nieuwe kennis. Bovendien zal het spelen van een quiz met je kinderen jullie als een team laten werken, wat goed is voor het verbeteren van de communicatie, samenwerking en participatie van iedereen.

Het spelen van quiz spelletjes biedt dus veel voordelen, of je nou in teams of individueel speelt. De aankoop van een quiz zal altijd een succes zijn bij jou thuis. Vergeet niet dat quiz spellen om dezelfde reden ook veel op scholen worden gebruikt, met verschillende therapeutische methoden en educatieve stijlen.

De beste manier voor kinderen om iets te leren is om dit middels leuke activiteiten te doen.
(Bron: Leszek Glasner: 104289038/ 123rf.com)

Welke soorten quizzen zijn er?

Allereerst kunnen we altijd kiezen voor klassiekers zoals Trivial Pursuit. In de loop der jaren zijn er echter nog veel meer modellen verschenen die varianten in het spel hebben opgenomen door bijvoorbeeld elektronische onderdelen, pennen of nieuwe categorieën toe te voegen of de moeilijkheidsgraad of geschikte leeftijd aan te passen.

Er zijn bovendien speciale edities van het klassieke quiz spel ontwikkeld waarin specifieke thema’s zijn opgenomen. Enkele van de bekendste zijn de “Lord of the Rings” of “Star Wars”-versie, waarin je vragen krijgt over dingen die verband houden met de films en boeken. Er zijn ook “Disney” of “Harry Potter”-edities.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Nu je de basisprincipes van quizzen kent en de voordelen ervan weet, is de kans groot dat je een spel wilt kopen voor je kinderen, of misschien wel voor jezelf! Om de meest geschikte spelletjes voor het hele gezin  binnen het grote aanbod op de Nederlandse markt te vinden, is het handig om enkele criteria te kennen. Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste aankoopcriteria voor de aanschaf van een nieuw quiz spel:

 • Regels van het spel
 • Categorieën
 • Aantal deelnemers
 • Leeftijd van de spelers
 • Duur van het spel

Regels van het spel

Het spelen van quiz spellen kan, ondanks het speelse en educatieve karakter, worden afgewezen door kinderen of actievere mensen die meer van spellen houden die beweging vereisen. In die gevallen raden we je aan om voor een quiz spel te kiezen dat moeilijker is en dat bijvoorbeeld vereis om met een grote snelheid te moeten schrijven, aan het wiel te draaien of op een knop te drukken.

Gezelschapsspellen worden zelfs gebruikt door professionals in de pedagogiek, psychiatrie of logopedie vanwege het grote aantal voordelen dat de spellen bieden voor kinderen en volwassenen.

Categorieën

Eerder in deze shopgids kon je al zien wat de verschillende categorieën quiz spellen zijn die verkrijgbaar zijn op de Nederlandse markt. Er zijn echter ook spellen die buiten deze categorieën vallen, zoals de speciale Trivial Pursuit-edities. Als je kind fan is van een film als “Star Wars”, raden we je aan om de quiz editie van deze saga te kopen. Hiermee zorg je gegarandeerd voor urenlang speelplezier.

Als we een speciale editie aanschaffen, bestaat er wel een kans dat niet de hele familie wil mee spelen omdat ze onvoldoende kennis over het specifieke onderwerp hebben. In die gevallen raden we je aan om familieversies met verschillende moeilijkheidsgraden te kopen om zo alle gezinsleden in gelijke mate bij het spel te kunnen betrekken.

Het wordt aanbevolen om regelmatig spelletjes te spelen met het gehele gezin.
(Bron: Iakov Filimonov: 51765920/ 123rf.com)

Aantal deelnemers

De meeste quiz spellen zijn geschikt voor meerdere deelnemers. Het is belangrijk om ook te controleren of het spel door 2 personen gespeeld kan worden, zodat je kinderen zich bijvoorbeeld gemakkelijk met elkaar kunnen vermaken. Als je het spel koopt om met een grote groep te spelen, bijvoorbeeld tijdens Kerstavond, is het essentieel om tevens het maximale aantal deelnemers te controleren.

In het geval dat het maximale aantal spelers laag is, kun je controleren of je het spel in teams kunt spelen, zodat je het alsnog met meer mensen kunt spelen. Er zijn spellen die geschikt zijn voor duo’s van 2 spelers, maar ook voor teams van 6 personen. Het wordt aangeraden om regelmatig spelletjes te spelen met het hele gezin en alle gezinsleden deel te laten nemen.

Leeftijd van de spelers

Zoals we eerder al in deze shopgids noemden, zijn quiz spellen meestal geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. De leeftijd van de spelers is een belangrijk criterium waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een quiz. De meeste spellen zijn gelukkig ook geschikt voor volwassenen. Je kunt er zelfs een voor jezelf kopen en met je vrienden spelen!

Het is belangrijk om je keuze voor een spel af te stemmen op de leeftijd van de spelers. Voor een gezin is er voldoende keuze uit familieversies, zoals bijvoorbeeld de “Disney” -edities. Voor de grotere kinderen zijn er ook versies als Trivial Pursuit Genus of de speciale “Game of Thrones”-quizzen. Aarzel dus niet, er is een editie voor elk lid van de familie.

Roberto MéndezHuisarts
“Op een vriendelijke manier met elkaar concurreren kan ons humeur verbeteren, ons ego vergroten en ons een goed gevoel geven. Als we winnen, ervaren we een gevoel van voldoening waardoor er hormonen vrijkomen die onze hersenen zich goed laten voelen.”

Duur van het spel

Dit criterium kan in sommige gevallen erg belangrijk zijn. Het kan zijn dat je op het moment van spelen eigenlijk niet zoveel tijd hebt, of dat je gewoon niet van spelletjes houdt die erg lang duren. De duur van de meeste quizzen is ongeveer een uur. De exacte duur hangt natuurlijk af van het aantal spelers en diens capaciteiten.

Samenvatting

Gezelschapsspellen zijn ongetwijfeld een van de beste manieren om jezelf te vermaken. Quiz spellen in het speciaal helpen je bovendien om op een plezierige manier meer te weten te komen over thema’s als geschiedenis en geografie, door op een speelse manier kennis op te doen. Quiz spelletjes bieden veel voordelen aan zowel kinderen als volwassenen, waaronder het verbeteren van teamwork- en communicatievaardigheden en het leren winnen en verliezen.

Het is belangrijk om bij het kiezen van een quiz spel rekening te houden met de aanbevolen leeftijd voor het spelen van het spel, het aantal spelers dat mee kan doen en de categorieën van de vragen. Er zijn veel verschillende soorten quiz spellen verkrijgbaar. In feite zijn dit allemaal opvolgers van Trivial Pursuit, het spel dat al sinds de jaren ’80 een succes is. In onze rankinglijst vind je de overige spellen die we aanraden voor een gezellige spelletjesmiddag of -avond.

Vond je onze shopgids over quiz spellen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media. We hopen dat we je middels deze shopgids hebben geholpen het quiz spel te vinden waarmee je samen met je kinderen meer leert over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heb je nog vragen? Stel ze gerust!

(Bron van de header afbeelding: Pavel Zhukov: 92649752/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies