Laatst bijgewerkt: 14-10-2020

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

23Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

71Verzamelde opmerkingen

In de gastronomie verwijst de term raclette naar een type Zwitserse kaas, het gerecht dat ermee wordt bereid en het apparaat dat ervoor wordt gebruikt. Hoewel de raclettekaas zijn eigen Zwitserse herkomstbenaming heeft, wordt hij ook in verschillende regio’s van Frankrijk gemaakt. Deze kaas wordt gemaakt van rauwe koemelk, in grote stukken van vijf tot zeven kilo.

In dit artikel zullen we ons richten op het apparaat dat gebruikt wordt om raclette te maken, een oud recept dat de Zwitserse herders al in de 12e eeuw over een haardvuur bereidden. Tegenwoordig hoef je niet meer over een haardvuur te beschikken, maar kun je met een racletteset of een gourmetset zelf aan tafel racletten.
Belangrijk om te weten

  •  Multifunctionele raclette- en gourmetstellen zijn het meest veelzijdig en behoren tot de best verkochte. Er zijn echter traditionele modellen waarbij halve kazen kunnen worden gesmolten.
  • Je kunt je afvragen wat het verschil is tussen fondue en raclette. Kaasfondue is kaas (of verschillende kazen) gesmolten in een pot met witte wijn en gegeten met brood. Bij raclette is het gebruikelijk om een ​​blok kaas te nemen, het te grillen en dan het gesmolten of licht knapperige deel eraf te schrapen.
  • Om een goede racletteset te kiezen, moet je eerst rekening houden met het aantal gasten dat je meestal in huis hebt. Je zult ook moeten beslissen of je voor een multifunctioneel gourmetstel gaat of voor een echt raclette apparaat. Het elektrisch vermogen is een andere bepalende factor voor het succes van de racletteset.

Onze selectie: De beste raclette sets op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste raclette- of gourmetsets die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte racletteset een stuk eenvoudiger.

De best beoordeelde racletteset online

Met de Princess 162840 Raclette Teppanyaki Party kun je grillen, gourmetten en racletten dankzij de draaibare grillplaat met een vlakke en geribbelde kant. Het apparaat heeft een groot bakoppervlak voor 8 personen en wordt geleverd met 8 pannetjes en 8 spatels.

De racletteset met een geweldige prijs/kwaliteit verhouding is zeer snel opgewarmd dankzij het vermogen van 1200 Watt en heeft een geïntegreerde thermostaat zodat je voor elk gerecht de juiste temperatuur kan instellen.

De beste racletteset voor 10 personen

De Tefal Inox & Design RE458812 racletteset met een vermogen van 1350 Watt is ideaal voor 10 personen. Je kunt de pannentjes onderin de raclette zetten zodat zij zowel van boven als onder verwarmd worden. Boven op de grillplaat kun je ondertussen gelijkertijd grillen.

De afneembare grillplaat is voorzien van een anti-aanbaklaag met een temperatuurindicator die aangeeft wanneer de grillplaat de ideale baktemperatuur heeft bereikt.

De beste racletteset met steengrill

Grillen, gourmetten, steengrillen en racletten, het kan allemaal met de Princess 162820 Stone & Grill Party, dankzij de draaibare grillplaat met een vlakke en geribbelde kant.

Het apparaat, met een vermogen van 1300 Watt, heeft een geïntegreerde thermostaat zodat je voor elk gerecht de juiste temperatuur kan instellen en heeft een groot bakoppervlak van in totaal 42 x 21 cm voor 8 personen. Inclusief 8 pannetjes en 8 spatels.

De beste racletteset met fondue

Met deze stijlvolle 3-in-1 gourmetset van WMF Lumero kun je tegelijkertijd grillen, gourmetten, racletten én fonduen. De set wordt geleverd inclusief 8 pannetjes, spatels en RVS fonduevorken.

Dankzij de gescheiden temperatuurregeling is het gebruik en het bedienen van de gourmetset  slim en eenvoudig. Supercompleet en ideaal voor familiebezoek met de feestdagen!

Het beste traditionele raclette-apparaat

Uiteraard moest er in onze selectie ook een authentiek raclette-apparaat opgenomen worden. Het apparaat van Bron Coucke heeft twee verstelbare verwarmingselementen die de kaas smelten en heerlijk roosteren. Je waant je in de Franse alpen!

Het smelten van de kaas neemt met dit apparaat slechts 30-40 seconden tijd in beslag. Het vermogen van dit apparaat is 1000W. Het raclette-apparaat is eenvoudig schoon te maken.

Shopgids: Alles wat je moet weten over gourmetstellen

Het is een goed idee dat je voordat je een racletteset koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

raclette keuken

De term raclette verwijst naar een traditionele Zwitserse kaas, het gerecht dat ermee wordt gemaakt en het apparaat om het mee te bereiden. (Bron: Lischetzki: 128121453/ 123rf.com)

Wat is een raclette set?

In het traditionele raclette apparaat wordt een halve kaas geklemd die onder een verwarmingselement wordt gezet, en waar dan telkens wat gesmolten kaas van af geschraapt wordt. Dit zijn de eenvoudigste modellen. Je kunt ook raclette- of gourmetstellen vinden met stalen of stenen grillplaten, waaronder kleine pannetjes worden geplaatst om de kaas te grillen. Sommigen hebben zelfs een fonduepan.

De moderne raclette- en gourmetsets lijken erg op grills. Het verschil is dat ze veel veelzijdiger zijn, omdat je er niet alleen groenten en vlees mee kunt grillen, maar ook kaas kunt smelten in kleine pannetjes. Op de markt vindt je gourmetstellen van twee tot acht pannetjes, afhankelijk van hun grootte.

Wat is het verschil tussen raclette en kaasfondue?

Het woord fondue komt uit het Frans en betekent “gesmolten”. Net als raclette is fondue een manier om typisch Zwitserse gesmolten kaas te bereiden. Maar ondanks het feit dat het gemeenschappelijke element de gesmolten kaas is, heeft fondue opmerkelijke verschillen met raclette. Je weet inmiddels al wat raclette is, laten we hieronder eens kijken wat kaasfondue is.

De fonduepan is een vat van aardewerk, gietijzer of staal.

Het wordt ook wel caquelon genoemd. Het wordt verwarmd op een elektrisch of gasplaatje, met waxinelichtjes of met alcoholbranders. Zodra de kaas gesmolten is, dipt elke eter hier brood of stukken voedsel met behulp van speciale fonduevorken of spiesen in.

Een ander verschil met raclette is dat bij de bereiding van fondue meestal een mengsel van kazen wordt gebruikt. De meest voorkomende zijn gruyere en emmentaler, hoewel het mengsel kan variëren. Daarnaast kun je voor de bereiding van een goede kaasfondue niet om droge witte wijn, knoflook en zwarte peper, naast andere ingrediënten heen.

exotisch voedsel proberen

In het traditionele raclette apparaat wordt een halve kaas geklemd die onder een verwarmingselement wordt gezet, en waar dan telkens wat gesmolten kaas van af geschraapt wordt.
(Bron: Veve: 1293573/ Pixabay.com)

Waarom is het leuk om een raclette set te hebben?

Racletten is lekker, simpel en feestelijk tegelijk. Het wordt vaak op feestdagen gedaan, zoals met Kerstmis. Hieronder laten we je een aantal van de voordelen ervan zien:

  • Gemakkelijk te gebruiken. De raclettesets zijn heel eenvoudig te gebruiken. De meeste hoeven alleen maar te worden aangesloten en de temperatuur wordt geregeld met een thermostaat, dat is alles.
  • Nieuwe gerechten. Raclettesets, vooral de multifunctionele modellen, zijn zeer veelzijdige apparaten waarmee je een grote verscheidenheid aan gerechten kunt bereiden. Met een racletteset in huis zal het niet moeilijk zijn om het zelfs de meest veeleisende gasten naar de zin te maken.
  • Alles-in-één. Met de meeste raclettesets kun je meerdere gerechten tegelijk maken. Tijdens het grillen van vlees en groenten kun je ook kaas grillen in de pannetjes en zelfs fonduen.
  • Gemakkelijk te reinigen. De raclettesets zijn heel eenvoudig te reinigen, omdat bijna alle onderdelen kunnen worden gedemonteerd. Bovendien hebben ze anti-aanbaklagen, zodat er nauwlijks etensresten achterblijven.
  • Geschikt voor meerdere personen. Hoewel er kleine modellen zijn, zijn de meeste raclettes ontworpen voor zes of acht personen. Ze hebben meer ruimte om het eten te bereiden dan bijvoorbeeld een koekenpan.
  • Je kunt ze overal gebruiken. Eén van de grootste voordelen van elektrische gourmetstellen is dat ze geen rook produceren, zodat je ze binnenshuis kunt gebruiken.
  • Het is een leuke manier om te koken. Genieten van een raclette met vrienden en familie is één van de beste gastronomische ervaringen die je kunt hebben. De reden hiervoor is dat elke eter de verschillende gerechten naar eigen smaak kan bereiden.

gesmolten kaas

De grootte en het aantal pannetjes van een racletteset bepalen met hoeveel mensen je er gebruik van kunt maken. (Bron: Margouillat: 131149761/ 123rf.com)

Hoe bereid je een traditionele raclette?

Hoewel de verscheidenheid aan gerechten die op een elektrische racletteset kunnen worden bereid enorm is, is er maar één manier om het traditionele Zwitserse recept te bereiden. Eerst moet je de aardappelen in een pan koken.

Laat ze goed uitlekken en doe ze in een schaal. Daarna snij je de raclettekaas in plakken van ongeveer een centimeter dik.

Zodra de kaasplakken en de aardappelen op tafel staan, zet je de raclette aan. Elke eter doet wat kaas in zijn pannetje en zet deze in het apparaat om het goed te laten smelten. Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in dikke plakken. Als de kaas smelt, giet je hem met behulp van een kleine spatel over de aardappelen.

Zo wordt het traditionele Zwitserse recept bereid, hoewel het tegenwoordig gebruikelijk is om het te combineren met andere ingrediënten. De aardappelen en gegratineerde kaas kunnen worden geserveerd met vleeswaren, augurken en gegrilde groenten.

Welke kaas is het meest geschikt voor een goede raclette?

Het is aan te raden om Zwitserse of Franse raclettekaas te gebruiken, wat in de meeste goede kaaswinkels verkrijgbaar is. Je kunt eventueel ook heel goed andere soorten kaas gebruiken, zoals Camembert, Cheddar, Gruyer, Mozzarella, Manchego en natuurlijk kan je ook een goede jonge of belegen Goudse kaas gebruiken.

Over het algemeen is elke kaas met een goede verhouding vet – ten minste 45% – geschikt om mee te racletten. Sommige soorten kaas zijn erg romig, en daarom moeilijk om in plakken te snijden. In dat geval kun je de kaas een half uurtje in de diepvries zetten. Op deze manier kan je de kaas veel makkelijker snijden.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een racletteset om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de racletteset die je nodig hebt:

Grootte

Allereerst is het natuurlijk belangrijk te bepalen met hoeveel personen je tegelijk wilt kunnen gourmetten. De grootte en het aantal pannetjes van een gourmetstel bepalen met hoeveel mensen je er gebruik van kunt maken. De meeste modellen hebben acht pannetjes, hoewel er ook kleinere gourmet- en raclettesetten te vinden zijn.

Hoe groter het gourmetstel, hoe duurder het is en hoe meer elektriciteit het zal verbruiken. Als je alleen of met weinig mensen woont, en je nooit veel gasten hebt, heb je met een kleine racletteset van twee of vier pannetjes meer dan genoeg.

thuis koken

Zwitserse raclettekaas wordt gemaakt van rauwe koemelk en wordt drie tot zes maanden gerijpt. (Bron: Planet_fox: 4732834/ Pixabay.com)

Vermogen

Hoe groter de racletteset is, hoe meer vermogen het nodig zal hebben om op temperatuur te komen en te blijven. Als je een groot apparaat kiest, let er dan op dat het voldoende vermogen heeft, anders kan het lang duren voordat hij warm is. Dit geldt vooral voor raclettes met een stenen plaat, omdat deze meer tijd nodig hebben om op te warmen dan een metalen grillplaat.

Het minimum aanbevolen vermogen voor een racletteset is ongeveer 600 W.

De apparaten met dit vermogen zijn meestal klein, voor weinig eters en met een metalen bakplaat. Als je het gaat gebruiken om vlees te grillen, dan moet het gourmetstel minstens 1500 W vermogen hebben. Dit zijn meestal de modellen voor meer dan zes personen.

Traditioneel racletten of een gourmetstel?

Racletten doe je op een gourmetstel waarmee het ook mogelijk is om kaas te grillen in kleine pannetjes. Het zijn hele betaalbare apparaten, ondanks het feit dat ze uit vele onderdelen bestaan. Deze apparaten zijn het meest aanbevolen als je regelmatig wilt racletten.

Als je echter liever een traditioneel raclette-apparaat koopt, vergelijkbaar met apparaten die in restaurants wordt gebruikt, zal je iets meer moeten betalen. Het zijn zeer eenvoudige modellen, die uitsluitend zijn ontworpen om halve kazen te grillen. Ze bevatten meestal geen grill, pannetjes of fondues, dus je zult ze er apart bij moeten kopen.

Metalen of natuurstenen grill

Raclettesets met een elektrische grill zijn heel anders dan die met een natuurstenen bakplaat. De eerste worden sneller warm en zijn geschikt voor het grillen van alle soorten gerechten. Als je het echter regelmatig gaat gebruiken om vlees te grillen, raden we je aan een steengrill te kiezen: hierop wordt het vlees een stuk lekkerder dan op een metalen grillplaat.

Als je de voorkeur geeft aan een apparaat met steengrill, dan moet je er rekening mee houden dat deze meer tijd nodig hebben om warm te worden en dat ze meer energie verbruiken. Een andere factor om te overwegen is dat steen zwaarder is dan staal, waardoor het apparaat moeilijker verplaatsbaar is. Het beste is een racletteset met zowel een stenen als een metalen grillplaat.

Functies en accessoires

Alle modellen zijn meestal voorzien van pannetjes waar je de kaas in kunt laten smelten. Maar ze hebben niet allemaal spatels waarmee je de kaas over je bereide eten kunt gieten. Als je een raclette met fondue koopt, zorg er dan voor dat alle accessoires aanwezig zijn – vorken, spiesen – en dat je deze in de vaatwasser kunt zetten.

Sommige modellen hebben LED-temperatuurindicatielampjes.

Het is ook gebruikelijk bij apparaten met metalen en stenen platen dat de temperatuur onafhankelijk van elkaar kan worden afgesteld. Traditionele raclettes bevatten meestal alleen de kaashouder en een verwarmingselement, maar ze zijn niet goedkoop.

keuken met verschillende niveaus

Het woord fondue komt uit het Frans en betekent “gesmolten”.
(Bron: Tiagozr: 36244844/ 123rf.com)

Onderhoud en reiniging

De bovenste bakplaat, die van steen of staal kan zijn, is meestal volledig afneembaar voor een betere reiniging. De beste grillplaten zijn gemaakt van gegoten aluminium, zodat ze zeer eenvoudig te reinigen zijn. Het enige wat je hoeft te doen is ze schoon te maken met een schuursponsje en een beetje citroensap of azijn om elk spoor van vuil te verwijderen.

Kies een racletteset die volledig demonteerbaar is en vaatwasmachinebestendig is, wat je een hoop werk zal besparen. Als de grillplaat van steen is, was deze dan altijd zorgvuldig met de hand, nooit met een schuursponsje. Droog de plaat goed af voordat je hem weer op racletteset legt.

Samenvatting

Racletten is een eenvoudige en leuke manier om nieuwe recepten uit te proberen, vooral in het gezelschap van vrienden en familie. Raclette is een gerecht uit de Zwitserse bergen, van gesmolten kaas, gekookte of gepofte aardappelen en tafelzuur. Tegenwoordig worden er ook nog (Zwitserse) vleeswaren bij geserveerd.

In dit artikel hebben we de verschillen tussen raclette en kaasfondue uitgelegd. We hebben je ook enkele ideeën gegeven over welke gerechten je met een raclette/gourmetset kunt bereiden en welke soorten kaas het meest geschikt zijn. Bovendien hebben we je een aatal tips gegeven voor het kiezen van de beste raclette set.

Vond je onze shopgids over raclette sets interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

Bron van de header afbeelding: Winter: 44321410/ 123rf.com)

Referenties (1)

1. Listeria de Seguridad alimentaria para futuras mamás [Internet]. U.S. Food and Drug Administration. 2018 [cited 16 February 2020].
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Informatief artikel
Listeria de Seguridad alimentaria para futuras mamás [Internet]. U.S. Food and Drug Administration. 2018 [cited 16 February 2020].
Ga naar bron
Recensies