Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Ratelsleutels zijn onmisbaar geworden in het dagelijks leven. Ratelsleutels zijn ideaal als je vastzittende schroeven los moet draaien, of als een ring- of steeksleutel uit den boze is omdat je op moeilijk bereikbare plaatsen moet komen. Ratelsleutels zijn ook praktisch in het gebruik. Met behulp van een ratelsleutel kun je schroeven in een bepaalde richting vastdraaien.

Maar waar moet je op letten als je een ratelsleutel koopt? Met onze grote ratelsleuteltest 2021 willen we je een inzicht geven en je helpen de perfecte ratelsleutel voor je te vinden. We hebben verschillende ratelsleutels bekeken en de feiten voor je op een rijtje gezet. Veel leesplezier.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Met behulp van een ratelsleutel kun je schroeven snel, gemakkelijk en op moeilijk bereikbare plaatsen losmaken. Ze behoren daarom tot de basisuitrusting van ambachtslieden en doe-het-zelvers.
 • De breedte over de platte kanten van een ratelsleutel is belangrijk omdat hij zich moet aanpassen aan de maten van de schroeven. Met de verkeerde sleutelmaat is verder werk nauwelijks mogelijk.
 • Ratelsleutels moeten gemaakt zijn van chroom vanadium staal. Alleen dit hoogwaardige materiaal zorgt ervoor dat je steeksleutel lang meegaat en niet afbreekt.

Ratelsleutel: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor ratelsleutels

Op de markt vind je veel verschillende soorten en modellen ratelsleutels, ontworpen voor verschillende behoeften. Om het overzicht over deze grote keuze te bewaren en het juiste product te kiezen, geven we je de belangrijkste criteria bij het kopen.

Samengevat zijn dat:

We gaan in de volgende hoofdstukken nader in op de criteria.

Maat / breedte over platte vlakken

De maat of breedte over platte vlakken van een ratelsleutel is elementair bij de keuze van een aankoop, zodat het gereedschap zonder moeilijkheden gemonteerd kan worden. Voor de meest gebruikte zeskantige bouten is de sleutelmaat gestandaardiseerd in ISO 272.

In de handel vind je meestal een maat van 6 tot 32 mm. Bij aankoop moet je opmerken dat volgens de ISO 1502 en DIN 13-1 normen de nominale diameter M heet.

Dit betekent dat M6 staat voor 6. Dit betekent dat M6 staat voor een steeksleutel met een diameter van 6 mm.

Intussen hoef je niet langer te kiezen voor één enkele sleutelmaat: Met de 4-in-1 ratelsleutel kun je verschillende maten kiezen en instellen in één product. Dus niets staat flexibel werken in de weg.

Materiaal

Om er zeker van te zijn dat het produkt van je keuze bestand is tegen de dagelijkse eisen van het gebruik, is de keuze van het materiaal heel belangrijk. Sommige fabrikanten produceren hun ratelsleutels met speciaal staal, maar deze zijn van inferieure kwaliteit. We raden dit af, want ratelsleutels van speciaal staal kunnen je doen uitglijden en je verwonden.

De meest voorkomende ratelsleutels zijn van chroom vanadium staal. Ze hebben een hoogwaardige afwerking en zijn daardoor bijzonder robuust en optimaal gehard. Je kunt er dus zeker van zijn dat het product dat je koopt lang meegaat bij dagelijks gebruik.

Terugloophoek

Een ander criterium is de terugloophoek. De terugloophoek verwijst naar het aanvoelen van de ratelsleutel. Het geeft aan hoe ver je een moersleutel naar achteren moet bewegen om hem weer aan te brengen en dan verder te draaien aan de schroef.

We raden je aan een ratelsleutel te kiezen die de kleinst mogelijke terugloophoek heeft. Zo hoef je een steeksleutel niet te ver naar achteren te schuiven en kun je drie tot tien keer sneller werken dan met gewone ratelsleutels.

Conventionele ratelsleutels hebben een terugloophoek van 30° tot 60°. Er zijn nu enkele merken die hun producten aanbieden met een terugloophoek van 5°. Deze zijn bijzonder aan te bevelen.

Vakmanschap

Een ratelsleutel moet van de hoogst mogelijke kwaliteit zijn. Om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten, moet je ervoor zorgen dat ze nauwkeurig gemaakt worden.

Zo slipt een ratel met te veel speling gemakkelijker en is de slijtage des te groter dan bij hoogwaardige ratels met weinig of nauwelijks speling. Het vierkant en de zeskant van de billet ratel kunnen ook te klein zijn en daardoor de moer of de ringsleutel nauwelijks vasthouden.

In het ergste geval kunnen ze afglijden, de ratels beschadigen en je verwonden.

Een schuine kant van de ratel kan ook het risico op verwondingen minimaliseren.

We raden je daarom aan iets meer te betalen voor de kwaliteit van een ratelsleutel en, indien nodig, rond te kijken naar merkfabrikanten. Dit is de enige manier waarop je zo lang mogelijk het meeste uit het gereedschap zult halen.

Standaard

Last but not least moet je letten op de standaardisatie van de aangeboden producten. De DIN of ISO norm is een vrijwillige norm voor immateriële en tastbare producten. Normalisatie is er dus om op een begrijpelijke manier vast te stellen of een bepaald produkt kwalitatief verzekerd is of niet.

Om je te kunnen beveiligen en gerust te stellen, moet je de productbeschrijving van de ratelsleutel controleren om te zien of er een DIN en/of ISO norm op van toepassing is.

Voor ratelsleutels vind je meestal deze normen:

Norm nummer
DIN ISO 1711
DIN ISO 691
DIN ISO 1085
DIN 3110
DIN 3113
ISO 3318
ISO 10102
ISO 7738

Dit korte overzicht helpt je bij het zoeken naar gestandaardiseerde producten die je veiligheid en kwaliteit garanderen.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je ratelsleutels koopt

Het kopen van een ratelsleutel moet zorgvuldig overwogen worden. Je zult dit hulpmiddel immers lange tijd en vaak in je dagelijks leven gebruiken. In het volgende willen we je een kort overzicht geven van de meest voorkomende vragen die kunnen rijzen voor je een aankoop doet. Om je te helpen de juiste beslissing te nemen, hebben we ze voor je beantwoord.

Wat is er bijzonder aan een ratelsleutel en welke voordelen biedt hij?

Met een ratelsleutel kun je snel en gemakkelijk vastzittende schroeven losmaken op plaatsen die vaak moeilijk bereikbaar zijn. Dankzij de geïntegreerde ratel kun je schroeven sneller aandraaien dan met gewone steeksleutels, zonder dat je je gereedschap opnieuw met de hand moet gebruiken.

Ratschenschluessel

Ratelsleutels zijn een nuttig stuk gereedschap in het dagelijks leven. Als de dingen bijzonder ingewikkeld worden, moet je ze gebruiken. (Image source: Tektonik / unsplash)

Ratelsleutels zijn ook vaak haaks. Dit betekent dat ze een omkeerhendel hebben, waarin je zowel van links als van rechts kunt werken. Gewone moersleutels hebben deze voordelen niet. Het duurt meestal veel langer om te draaien, omdat je de moersleutel telkens moet neerleggen.

Welke soorten ratelsleutels zijn er?

In het volgende willen we je laten kennismaken met de verschillende soorten ratelsleutels. Er zijn twee soorten ratelsleutels en we zullen hun voor- en nadelen op een rijtje zetten.

Ringratelsleutels

Ringratelsleutels zijn een speciale vorm van ringsleutels.

Ze hebben vaak een ringvormig zeshoekig of dubbel zeshoekig profiel. Er zit echter een ratel in de kop van de ring. Hierdoor kan de ratel geheel vrij in een bepaalde richting gedraaid worden.

Voordelen
 • Kan met een kleine beweging bewogen worden
 • Compacter en platter
 • Gemakkelijke krachtoverbrenging en daardoor efficiënter werken
Nadelen
 • Kop meestal te groot voor krappe plaatsen
 • Meestal veel duurder dan gewone moersleutels
 • Door zijn gesloten vorm niet overal te gebruiken

Ringratelsleutels behoren tot de meest geavanceerde moersleutels. Ze maken het werk gemakkelijker, vooral als je een vakman of een gepassioneerde doe-het-zelver bent. Je moet echter bereid zijn iets meer geld te investeren voor deze steeksleutels.

Opengewerkte/ opengewerkte ratelsleutel

De opengewerkte ratelsleutel (ook wel opengewerkte ratelsleutel genoemd) is een van de meest gebruikte vormen van steeksleutels.

Je gebruikt dit type sleutel meestal voor zeskantige of machineschroeven. Ratelsleutels met open uiteinden worden in verschillende versies aangeboden.

Aan de ene kant is er de enkelvoudige ratelsleutel met open uiteinde, die maar één bek of vork aan het uiteinde van de steel heeft. Ze worden vaak gebruikt in combinatie met een grote steeksleutel op voertuigen of machines.

Enkele ratelsleutels met open uiteinde kunnen verlengd worden met stalen buizen om vastzittende schroeven gemakkelijker los te krijgen.

Ze zijn ook beter bestand tegen hamerslagen.

Je vindt ook de Draper steeksleutel in de winkel. Dit is een eenvoudige moersleutel met een breedte van 24 mm over de platte vlakken. Deze producten zijn zwartgeblakerd en gemaakt van bijzonder sterk chroom-vanadium staal.

Dan zijn er de dubbele ratelsleutels met open uiteinde. Zoals de naam al aangeeft, is het verschil tussen deze en een enkele ratelsleutel dat elk uiteinde een bek of vork heeft. Deze soorten ratelsleutels zijn het meest gebruikelijk bij doe-het-zelvers en vaklui.

Voordelen
 • Verlenging van de moersleutel mogelijk met behulp van een stalen buis
 • Beter bestand tegen slagen met een hamer
 • Hoge corrosiebescherming door chroom vanadium
Nadelen
 • Meer bestemd voor voertuigen, machines en motorfietsen
 • Draaimomenten zijn vaak niet overdraagbaar
 • Groot risico op ronddraaien

Open- of open-mond ratelsleutels behoren tot de oudste soorten moersleutels en zijn populair in de vakhandel.

Voor wie zijn ratelsleutels geschikt?

Ratelsleutels zijn geschikt voor zowel alledaags als professioneel gebruik. Afhankelijk van het type ratelsleutel en de grootte van de sleutel, verschilt de doelgroep.

Omdat een set verschillende maten steeksleutels bevat, kun je ze bij je dagelijkse werk op allerlei manieren gebruiken. Bovendien heb je alle ratelsleutels die je nodig hebt veilig in één koffer.

Voor de leek bij incidenteel gebruik zijn ook eenvoudiger, minder dure modellen volkomen toereikend. We raden een laaggeprijsde 4-in-1 ratelsleutel aan. Je hebt dan een enkele moersleutel die je flexibel in grootte kunt verstellen.

Tegelijk heb je ook een geschikt gereedschap voor hardnekkig vastzittende schroeven die je in het huishouden vaker tegenkomt.

Wat kost een ratelsleutel?

De prijsklasse voor ratelsleutels is groot. Afhankelijk van het model en de fabrikant is de prijs vaak een aanwijzing voor de kwaliteit. In het algemeen kunnen we zeggen dat een ratelsleutel een stuk duurder is dan een gewone moersleutel.

De reden hiervoor is dat een ratelsleutel het mogelijk maakt sneller en comfortabeler te werken, en ook het gevoel scoort punten. Ze zijn dus een modernere versie van een moersleutel.

Instapmodellen beginnen vaak bij een prijs van rond de €12. Ze zijn ideaal voor occasioneel gebruik en krijgen alle belangrijke basisfuncties.

Als je geld wilt besparen, raden we je aan de producten in een set te kopen, want ze zijn samen goedkoper dan verschillende losse steeksleutels.

Hoe hoger de prijs van een ratelsleutel, hoe meer je kwaliteit en prestaties kunt verwachten. Je moet er zeker van zijn modellen met chroom vanadium staal te kopen, want alleen dit materiaal kan robuustheid en lange duurzaamheid garanderen. Fabrikanten bieden ook producten van speciaal staal aan, maar we kunnen je alleen maar afraden die te kopen.

Om je een ruw idee te geven van wat je kunt verwachten qua prijs, geven we je een kort overzicht op basis van de tabel.

Type Prijsklasse
Eenvoudige modellen Vanaf €12
4-in-1 ratelsleutel Tot €95
Ringratelsleutel Tot €125
Opengewerkte / openmondige ratelsleutel Tot €300
Ratelsleutelset Tot €820

Zoals je ziet hangt de prijsklasse van een ratelsleutel ook sterk af van welk type product en in welke mate je beslist.

Waar kan ik de ratelsleutel overal gebruiken?

In principe kun je een ratelsleutel gebruiken overal waar schroeven vast lopen.

Krappe, moeilijk bereikbare plaatsen zijn hier bijzonder geschikt voor. Ratelsleutels zijn ontworpen om deze plaatsen gemakkelijk te bereiken.

In de werktuigbouwkunde worden schroeven vaak op moeilijk bereikbare plaatsen geplaatst. In combinatie met een ratelsleutel met scharnier kun je op de beste manier aan machines werken en ze repareren.

Ratschenschluessel

Ratelsleutels kunnen op vele manieren gebruikt worden. Je kunt bijvoorbeeld bouten van fietsen aandraaien. (Image source: Egor Myznik / unsplash)

Ratelsleutels kunnen ook gebruikt worden om auto’s te repareren. Vooral ratelsleutels met open uiteinden en ringratelsleutels zijn hiervoor geschikt. Met een maat meestal tussen 8 en 29 mm ben je goed uitgerust in een autowerkplaats. Dit geldt ook voor reparaties aan motorfietsen en fietsen.

Conclusie

Met behulp van een ratelsleutel kun je schroeven gemakkelijk en snel in een bepaalde richting los of vast draaien, vooral als ze op moeilijk bereikbare plaatsen zitten of bijzonder vast zijn aangedraaid. Ze zijn dus een steun voor de dagelijkse behoeften van ambachtslieden.

Je moet er rekening mee houden dat de breedte over de platte kanten en het materiaal van de ratelsleutel veel verschil maken.

Je gewenste product moet de juiste sleutelmaat hebben. Er zijn veel criteria waarmee je rekening moet houden als je overweegt een ratelsleutel te kopen. Ze zijn echter onmisbaar in het dagelijkse leven van een vakman of doe-het-zelver.

Beeldbron: Vadim Guzhva / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies