Laatst bijgewerkt: 09-11-2020

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

27Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

77Verzamelde opmerkingen

Als je als ouder ooit met een op afstand bestuurbare auto hebt gespeeld, weet je dat dit speelgoed niet alleen interessant voor kinderen is. Jong en oud kunnen genieten van het rijden met SUV’s die 360 graden draaien, over sloten springen of zwaartekracht trotseren. En hoe zit het met auto’s die op hoge snelheid obstakeltests doorstaan, in races vol adrenaline?

Op afstand bestuurbare auto’s blijken het perfecte excuus om plezier te hebben en tijd door te brengen met je kinderen. Radio controlled auto’s, beter bekend als RC-auto’s, zijn erg in trek bij ouders en hun kinderen. Sommige modellen zijn erg veelzijdig. Ze kunnen muren beklimmen, in robots transformeren of stunts doen. In deze shopgids laten we je zien welke soorten RC-auto’s er zijn en wat de beste modellen zijn.
Belangrijk om te weten

  • Een op afstand bestuurbare auto kan worden gebruikt door zowel kinderen als volwassenen. Als je een RC-auto koopt, moeten de kenmerken hiervan in overeenstemming zijn met de leeftijd van de gebruiker. Sommige modellen zijn gericht op volwassenen om te het racen op hoge snelheid en andere om kinderen te vermaken.
  • Er zijn veel verschillende RC-auto’s op de markt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit off-road auto’s, die beter bestand zijn tegen botsingen en op bijna elk type ondergrond kunnen rijden. Ook zijn er auto’s voor op de weg, die over het algemeen sneller zijn, maar ook gevoeliger voor schokken omdat ze alleen zijn ontworpen om op glad terrein te rijden.
  • Tegenwoordig is het aanbod en de verscheidenheid aan op afstand bestuurbare auto’s zeer ruim. Als je een RC-auto wilt kopen, zijn er bepaalde factoren waar je naar kunt kijken bij het kiezen van de ideale auto. Let bijvoorbeeld op het materiaal, de grootte, de veelzijdigheid, het type aandrijving en welke extra accessoires zijn inbegrepen.

Onze selectie: De beste RC-auto’s op de markt

Een snelle bestuurbare auto behaalt een hoge gemiddelde snelheid per uur. Dat brengt natuurlijk een hoop sensatie met zich mee. Als je op zoek bent naar een spel waarmee je plezier kunt hebben met je kinderen of vrienden, dan is een auto met afstandsbediening altijd een goed idee. Hieronder vind je een selectie met de beste op afstand bestuurbare auto’s die je op de markt kunt vinden. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Shopgids: Alles wat je moet weten over RC-auto’s

Voordat je een op afstand bestuurbare auto kiest, is het belangrijk dat je de wereld van de RC-auto’s beter leert kennen. Om je hierbij te helpen hebben we deze shopgids voor je opgesteld, waarin we de meest belangrijke kenmerken van RC-auto’s toelichten. Daarnaast beantwoorden we de meest gestelde vragen die door gebruikers en hun kinderen worden gesteld. Met deze informatie zul je snel een eenvoudig de RC-auto vinden die het beste bij jou en je gezin past.

boy playing with his car

De op afstand bestuurbare auto’s blijken het perfecte excuus om plezier te hebben en tijd door te brengen met je kinderen.
(Bron: Wunchai: 36910710/ 123rf.com)

Wat is een RC-auto precies?

Een radiografisch bestuurde auto is een modelauto waarvan de functies via een radiozender, meestal een afstandsbediening, op afstand kunnen worden bediend. Radio controlled auto’s, ook wel bekend als RC-auto’s, zijn simpel gezegd dus op afstand bestuurbare auto’s. Sommige modellen zijn speciaal ontworpen om kinderen te vermaken, terwijl andere zijn gemaakt voor volwassen racefans. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt in twee typen aandrijvingen: elektrisch en benzine.

RC-auto’s zijn vaak auto’s die op schaal zijn nagemaakt. Op afstand bestuurbare auto’s zijn er in allerlei soorten en maten, van een kleine schaal van 1:64, tot een grote schaal van 1: 5. Voor veel mensen geldt hierbij hoe groter hoe beter, aangezien grote voertuigen in de mode zijn.

Wat zijn de voor- en nadelen van een RC-auto?

Een van de belangrijkste voordelen van op afstand bestuurbare auto’s is dat je ze niet zelf vooruit hoeft te duwen. Je bestuurt ze met een afstandsbediening. Een nadeel daaraan is dat de batterij van de auto en van de afstandsbediening op kunnen raken. Tijd tot tijd zul je de batterijen dus moeten vervangen, of de accu op moeten laden, om met de auto te kunnen blijven rijden.

Een ander voordeel is dat het aanbod aan verschillende soorten RC-auto’s tegenwoordig erg breed is. Dankzij moderne technologische ontwikkelingen kun je elke dag betere modellen op de markt vinden. Zo wordt het bereik van afstandsbedieningen steeds groter, hebben de auto’s een betere schokabsorptie, meer klimvermogen en kunnen de voertuigen zelfs op muren en plafonds rijden en complexere bochten maken. Een van de nadelen is dat net wanneer we denken het nieuwste model in huis te hebben, er altijd weer een nieuw model op de markt is verschenen. Een andere leuke cadeau-tip voor je kind is trouwens een kinderauto.

Car on the dirt

Sommige RC-auto’s zijn erg veelzijdig. Ze kunnen muren beklimmen, in robots transformeren of stunts maken. 
(Bron: Wunchai: 66155099/ 123rf.com)

Welke voordelen biedt het spelen met RC-auto’s?

Auto’s met afstandsbediening zijn veel meer dan alleen speelgoed. Het leren besturen van een voertuig met afstandsbediening, joystick, digitaal display of armband, verbetert de psychomotorische coördinatie, reactiesnelheid en het vermogen om te redeneren en socialiseren van de gebruiker. Op afstand bestuurbare auto’s stimuleren:

  • Motorische vaardigheden en hand-oogcoördinatie: Om te leren manoeuvreren met op afstand bestuurbare voertuigen, is het noodzakelijk om bepaalde psychomotorische vaardigheden te ontwikkelen door hier constant mee te oefenen.
  • Verbeelding en creativiteit: Je kunt allerlei soorten verhalen en situaties verzinnen terwijl je individueel of samen speelt.
  • Sociale vaardigheden en leiderschap: Het is mogelijk om echte of fictieve situaties te simuleren en samenwerkingen met andere kinderen of volwassenen te starten. Evenzo kunnen gevoelens van empathie, concurrentievermogen en teamvaardigheden worden ontwikkeld wanneer er in een groep wordt gespeeld.
  • Verantwoordelijkheidsgevoel en verzorgende vaardigheden: RC-auto’s vereisen bepaalde voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat ze lange tijd in goede staat blijven. Meer dan andere voorwerpen en speelgoed hebben op afstand bestuurbare auto’s speciale zorg nodig, omdat ze meer geavanceerde en gevoelige mechanismen hebben. Vergeet niet om altijd de aanbevelingen van de fabrikant op te volgen.
  • Concentratie: Als je als bestuurder niet voldoende aandacht besteedt aan de ruimte om je heen, kun je gemakkelijk met de auto botsen en omvallen. Bovendien moet je strategieën onthouden die je helpen om probleemloos verschillende terreinen te doorkruisen. Het kind zal zichzelf elke dag moeten verbeteren als hij of zij wilt leren alle mogelijkheden van de afstandsbediening te gebruiken.

little boy playing with his toy

Er is een grote verscheidenheid aan RC-auto’s. 
(Bron: Wunchai: 87998324/ 123rf.com)

Welke soorten RC-auto’s zijn er?

Er is een grote verscheidenheid aan op afstand bestuurbare auto’s met verschillende ontwerpen, maten en bedieningselementen. De eenvoudigste modellen zijn meestal gemaakt voor kinderen. Andere, meer geavanceerde modellen die krachtiger en sneller zijn, zijn over het algemeen ontworpen voor volwassenen. Er wordt ook verschil gemaakt in auto’s die op de weg rijden en auto’s die off-road gebruikt worden. In de onderstaande tabel vind je de belangrijkste kenmerken van de verschillende RC-auto’s die er zijn:

Kenmerken Off-road Racewagens (op de weg) Voor kleine kinderen
Weerstand Beter bestendig Minder bestendig Licht en bestendig
Snelheid Gemiddelde en hoge snelheid Zeer snel Minder snel
Functionaliteiten Kunnen op elk soort oppervlak rijden, zoals gras, rotsen, modder en zand Speciaal ontworpen om op de stoep of de weg te rijden Werken het beste op gladde oppervlakken
Wielen Extra grote wielen Kleinere wielen Wielen in verschillende maten
Tractie De meeste modellen hebben een vierwielaandrijving Sommige modellen hebben een vierwielaandrijving, andere een tweewielaandrijving Sommige modellen hebben een goede grip, andere minder
Waterbestendig Meestal waterdicht Meestal niet waterdicht Sommige modellen zijn waterdicht en kunnen zelfs volledig onder water gedompeld worden
Voordelen Zeer geschikt voor het overwinnen van obstakels, het maken van bochten en stunts Sommige modellen kunnen klimmen Makkelijk te gebruiken, soms inclusief licht- en geluidseffecten

Wat zijn RC-auto’s met vierwielaandrijving?

Vierwielaandrijving, ook wel 4WD of 4×4 genoemd, is een aanduiding voor voertuigen met vier wielen waarbij alle vier de wielen kunnen worden aangedreven door één centrale motor, of door één hydraulische of elektromotor per wiel. Er zijn ook RC-auto’s met dit systeem. De vierwielaandrijving maakt het rijden krachtiger omdat het feit dat alle wielen worden aangedreven voor een betere grip zorgt.

Verreweg de meeste auto’s zijn uitgerust met vierwielaandrijving, of bevatten de mogelijkheid om omgebouwd te worden voor vierwielaandrijving, omdat gebleken is dat vierwielaandrijving de meeste grip op verschillende wegdekken biedt. Een normale personenauto is een 4×2: vier wielen, waarvan twee aangedreven worden. Uiteraard zijn er ook RC-auto’s met twee aangestuurde wielen te vinden.

fast RC car on the dust

Tegenwoordig is het aanbod en de verscheidenheid aan op afstand bestuurbare auto’s zeer ruim.
(Bron: Wunchai: 64431792 / 123rf.com)

Hoe kan ik de levensduur van de afstandsbediening van mijn RC-auto verlengen?

Batterijen zijn items waarmee je bepaalde voorzorgsmaatregelen moet nemen als je wilt dat ze lang meegaan. Bij oplaadbare batterijen is het belangrijk om te wachten tot deze helemaal leeg zijn voordat je ze weer oplaadt. Verder raden we af om de batterijen voor korte periodes op te laden, het is beter om te wachten tot ze volledig zijn opgeladen of tenminste 1,5 uur aan het laden zijn.

Laadt de batterij nooit verder op nadat deze volledig is opgeladen. Als de batterijen verwijderbaar zijn, haal ze dan uit de auto als je deze niet gebruikt. Elektrische RC-voertuigen rijden op Li-Po (Lithium Polymer) of Ni-Mh (Nickel-Metal Hydride) batterijen. Als het een Li-Po batterij is, moet je deze nooit helemaal leeg laten lopen, als het Ni-Mh is wel.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

RC-auto’s zijn verkrijgbaar in verschillende modellen zoals bijvoorbeeld een buggy, truck en truggy. Voordat je een op afstand bestuurbare auto koopt, is het belangrijk om te weten waar je de auto precies voor wilt gebruiken. Sommige modellen zijn speciaal ontworpen om kinderen te vermaken, terwijl andere zijn gemaakt voor volwassen fans van races. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt in twee type aandrijvingen: elektrisch en benzine. Hieronder vind je een handig overzicht van de belangrijkste criteria waar je op moet letten bij de aanschaf van een RC-auto:

Materiaal

Als je een RC-auto wilt kopen, moet je altijd op zoek gaan naar materialen van goede kwaliteit die tegen een stootje kunnen en niet giftig zijn. Acrylonitrile Butadiene Styrene (ABS) is een zeer slagvaste kunststof die steeds vaker wordt gebruikt. Een op afstand bestuurbare auto van dit materiaal kan waarschijnlijk langer worden gebruikt, omdat het risico op schade door vallen of botsingen tot een minimum wordt beperkt.

Polyvinylchloride (PVC), een van de meest veelzijdige plastic-soorten, is een goede en veilige optie voor kinderen. Zorg er verder voor dat de auto bestendig en waterdicht is, zodat je geen last hebt van aanrijdingen of water. Als je op zoek bent naar een SUV, raden we aan te kiezen voor een model met wielen die van rubber en antislip zijn.

kid playing with a car

Een van de belangrijkste voordelen van op afstand bestuurbare auto’s is dat je ze niet zelf vooruit hoeft te duwen.
(Bron: Wunchai: 50570546/ 123rf.com)

Formaat

Sommige RC-auto’s zien er op foto’s groter uit dan ze in werkelijkheid zijn. Daarom moet je de specificaties van het product zorgvuldig lezen om te weten wat de exacte afmetingen zijn. Kijk vooral naar de schaal. Op deze manier zorg je ervoor dat de auto die je van plan bent te kopen echt aan je verwachtingen voldoet.

Het juiste formaat van de op afstand bestuurbare auto is afhankelijk van wie de auto gebruikt en waarvoor. Houd rekening met de kwaliteit van het materiaal en het gewicht. Als je de auto als cadeau aan een kind wilt geven, zoek dan een lichte auto. Dit voorkomt dat het kind of de auto tijdens het spelen gewond raakt. Er zijn ook auto’s met afgeronde randen die nog meer geschikt voor kinderen zijn.

Functies

Off-road auto’s kunnen probleemloos op zand, gras of asfalt rijden. Sommige modellen zijn daarnaast waterdicht. Deze auto’s kunnen door plassen water rijden zonder beschadigd te raken. Andere modellen zijn volledig onder te dompelen in water. De nieuwigheid zit in de RC-auto’s die de mogelijkheid hebben om de assen van de wielen te verwisselen en verschillende trucs uit te voeren.

Als een RC-auto de mogelijkheid heeft om deze 360 graden te draaien, kun je de auto aan beide kanten gebruiken, zodat deze nooit ondersteboven komt te liggen. Bij een traditionele auto met afstandsbediening moet je bij een botsing bukken om hem weer terug te draaien, maar bij auto’s met een volledige rotatie hoeft dat niet.

Aandrijving

Kijk goed of de auto die je wilt kopen, samen met de afstandsbediening, batterijen vereist. Controleer in dat geval ook welke en hoeveel batterijen je nodig hebt. Het handigste is als de batterijen bij de auto zijn inbegrepen. Het is ook belangrijk om te weten of de batterij oplaadbaar is. Sommige RC-auto’s kunnen worden opgeladen met een USB-adapter. Andere batterijen moeten worden verwijderd om ze op te laden, wat de taak een beetje lastiger maakt.

Een ander aspect om te overwegen is de levensduur van de batterij en de oplaadtijd. Soms kun je de auto 30 minuten gebruiken, in andere gevallen slechts 10 minuten. Houd hier rekening mee, want het duurt vaak enkele uren voordat de batterij is opgeladen en je de auto weer kunt gebruiken.

Accessoires

Accessoires, hoewel niet essentieel voor de bediening van een RC-auto, maken het autorijden toch een stukje boeiender. Sommige auto’s hebben lampjes met verschillende kleuren die de ruimtes verlichten waardoor het voertuig rijdt, leuk voor in gesloten en donkere ruimtes of ‘s nachts.

Er zijn ook op afstand bestuurbare auto’s die geluid maken, wat een verrassend en leuk effect geeft, vooral voor kinderen. Zo zijn er RC-auto’s voor kinderen die muziek maken door op een knop te drukken. Dit motiveert de kinderen enorm om nieuwe mogelijkheden van vermaak met hun speelgoed te ontdekken.

Snelheid en bereik

De snelheden die worden bereikt door op afstand bestuurbare auto’s variëren sterk, afhankelijk van het feit of het speelgoedauto’s voor kinderen of RC-auto’s voor volwassen racefans zijn. Over het algemeen halen de auto’s snelheden tussen de 12 en 30 kilometer per uur. Echter kunnen bepaalde modellen zelfs de 200 kilometer per uur overschrijden. Dit soort RC-auto’s bevatten vaak een videocamera waarmee je avontuurlijke beelden kunt opnemen.

De afstanden waarop de auto’s met afstandsbediening kunnen worden bestuurd, variëren op hun beurt over het algemeen tussen de 20 en 100 meter. Dit getal is afhankelijk van het terrein waarop de auto rijdt. De snelheid en het bereik zijn in ieder geval net zo belangrijk als de andere kenmerken van een auto met afstandsbediening, zoals het materiaal en de aandrijving van de RC-auto.

Samenvatting

Een RC-auto is het ideale cadeau voor jong en oud. Verzamel je vrienden en familie rond een hindernisbaan, een snelheidsrace of een tentoonstelling van stunts. Er zijn op afstand bestuurbare auto’s voor kinderen en volwassenen van alle leeftijden. Kijk voordat je een RC-auto kiest, goed naar de snelheid en het bereik van de auto en de levensduur van de batterij.

Ook kun je kiezen tussen een off-road auto of een raceauto voor op de weg. Vergeet tot slot niet om rekening te houden met de werkelijke afmetingen van de auto om niet verrast te worden. Deze vind je in de productspecificaties.

We hopen dat je onze shopgids over RC-auto’s interessant vond. Vergeet niet om hieronder je reactie achter te laten, of de gids te delen op social media. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen.

(Bron van de header afbeelding: Wunchai: 28361889/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies