Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

22Onderzochte producten

21Bestede uren

16Beoordeelde onderzoeken

100Verzamelde opmerkingen

Er is zoveel meer in het leven dan alleen maar een passagier zijn. Voor de eerste keer een nieuwe RC helikopter besturen kan een beetje eng zijn, maar zorgt in de eerste plaats voor buitengewoon veel plezier. Met onze RC helikopter test 2022 willen we je helpen de beste RC helikopter voor jou te vinden. We hebben verschillende helikopters met elkaar vergeleken en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Op afstand bestuurbare helikopters kunnen leuk zijn voor jong en oud. Afhankelijk van de individuele ervaring zijn er veel verschillende modellen.
 • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen 3-kanaals, 4-kanaals, 6-kanaals RC helikopters en quadrocopters. Elk model vereist andere know-how en is geschikt voor andere toepassingen.
 • Voor beginners zijn vooral 3-kanaals coaxiale helikopters en quadrocopters geschikt. Gevorderde en professionele piloten gaan voor 4-kanaals of 6-kanaals RC helikopters.

RC Helikopters: Onze selectie

Helikopters: Koop- en Evaluatiecriteria

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke RC helikopters. De criteria die je kunt gebruiken om RC helikopters met elkaar te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we je uit wat bij de afzonderlijke criteria belangrijk is.

Besturingssysteem

Natuurlijk heeft een op afstand bestuurbare helikopter ook een degelijke zender en ontvanger nodig. In de RC (Radio Controlled) heli sector wordt tegenwoordig bijna uitsluitend 2.4 GHz radiotechnologie gebruikt. Er zijn echter ook andere transmissie-technologieën, bv. infraroodzenders. Deze zenden in het infrarode bereik. Visueel contact tussen zender en model is altijd noodzakelijk. Het bereik is maar een paar meter. Deze zenders zijn geschikt voor speelgoed en alleen voor heel kleine mini helikopters. Radiozenders zijn er in verschillende frequentiebereiken met verschillende reikwijdten. Intussen is de 2.4GHz technologie ingeburgerd geraakt, die door middel van frequentie-hoppen een goede verbindingskwaliteit garandeert. Het bereik van goede 2.4GHz zenders is meestal meer dan 2000 m, afhankelijk van de zender, het zendvermogen en de omgevingscondities.

Maximale vliegtijd

Hoeveel plezier is er volgens de fabrikant inbegrepen? RC helikopters hebben meestal maar kleine batterijladingen. Deze zijn meestal voldoende voor 5 tot 9 minuten vliegtijd. Als de batterij leeg is, moet de helikopter 20 tot 60 minuten aan het stopcontact om op te laden. De moderne batterijen worden echter steeds beter en met een tweede batterij kun je uiteindelijk hetzelfde resultaat bereiken. Factoren als vliegtijd en prestaties zijn erg belangrijk bij de keuze van een afstandbestuurbare helikopter.

Geef de motor een paar minuten om af te koelen tussen het wisselen van de batterijen. Je krijgt echter de langste vliegtijd met een benzinemotor. Deze motoren worden vaak aangetroffen in zogenaamde schaalhelikopters. Het zijn gedetailleerde replica’s van de oorspronkelijke modellen. Er zijn verschillende gespecialiseerde fabrikanten op dit gebied. De grootste modelhelikopters kunnen tot 20 kg wegen en kosten enkele duizenden euro’s.

Kant-en-klare modellen vs. bouwpakketten

Bouwpakketten zijn vooral geschikt voor jongeren met modelbouwervaring en natuurlijk ook voor geïnteresseerde volwassenen. Voorgefabriceerde modellen zijn ook geschikt voor jongere kinderen. Je hoeft niet voorzichtig te knutselen, de afstandsbediening in te stellen en een vliegmodus te maken. Deze RTF “Ready To Fly” pakketten bieden onmiddellijk vliegplezier. Zorg ervoor dat de benodigde batterijen bijgeleverd zijn. Vliegklare modellen worden gewoonlijk gekenmerkt door grote robuustheid en geringe complexiteit. Ze zijn het meest geschikt voor jonge piloten en beginnende vliegers. Sets daarentegen bieden meer raakvlak met het materiaal en laten meer maatwerk toe.

Grootte

Als je het aanbod van afstandbestuurbare helikopters op het Internet bekijkt, zul je snel merken dat er veel verschillende maten zijn. Van miniatuur versies tot XXL helikopters, alles is verkrijgbaar. Welke maat je moet kiezen hangt sterk af van het gebruiksgebied. Je moet je afvragen of je binnen of buiten wilt vliegen, want je op afstand bestuurbare helikopter moet tegen een stootje kunnen bij lichte wind. Hoe groter en zwaarder de modellen worden, hoe moeilijker het is ze in bedwang te houden. Daarom is het aan te bevelen met een kleiner model te beginnen. Terwijl kleine modellen een totale lengte hebben van 10 tot 30 cm, kunnen de echt “grote” tot 1 m lang worden. Het gewicht van een typische op afstand bestuurbare helikopter ligt tussen 50 g (kleinste helikopter met een rotordiameter van ca. 20 cm) en 5 kg (ca. 1,50 m rotordiameter). Er zijn echter ook kleinere versies die vliegklaar zelfs minder dan 50 g wegen en een rotordiameter van minder dan 15 cm hebben.

RC helikopter: Veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende willen we graag de belangrijkste vragen over RC helikopters beantwoorden. We hebben de vragen voor je uitgezocht en zullen ze binnenkort beantwoorden. Na het lezen van deze gids ken je alle essentiële achtergrondinformatie over RC helikopters.

Voor wie is een RC helikopter geschikt?

RC helikopters zijn geschikt voor iedereen die minstens 14 jaar oud is. Er zijn RTF modellen voor wie gewoon wat wil rondvliegen.

RC Helikopter

RC helikopters zijn voor elk wat wils. Het maakt niet uit of je jong of oud bent. (Image source: william bayreuther / unsplash)

Als alternatief zijn er modelhelikopters om zelf in elkaar te zetten. Deze zijn het meest geschikt voor hobbyisten en voor hen die wat meer liefde in de RC helikopterhobby willen investeren. Als je helemaal geen vliegervaring hebt, kun je les nemen in RC helikopters bij een van de vele vliegscholen.

Welke soorten RC helikopters zijn er?

Er zijn verschillende soorten RC helikopters, afhankelijk van waar ze gebruikt worden. Als je een RC helikopter wilt aanschaffen, zijn er twee alternatieven waar je uit kunt kiezen: RC helikopters voor binnen en RC helikopters voor buiten. We hebben hieronder de belangrijkste voor- en nadelen van beide types voor je op een rijtje gezet:

Type Voordelen Nadelen
Indoor RC helikopters Klein en beginnersvriendelijk Beperkte vliegroutes
Outdoor RC helikopters Ruimte voor veel manoeuvres Er moet een goede vluchtcontrole zijn

Indoor RC helikopters hebben nooit gebrek aan windweerstand. Binnenshuis is het beslist een voordeel om hoge plafonds te hebben en een kamer die niet te vol is. Een op afstand bestuurbare helikopter is altijd een welkome afwisseling van de dagelijkse stress, zelfs op kantoor. Schaalhelikopters zijn de absolute top van het gamma. Dit zijn detailgetrouwe replica’s van de oorspronkelijke modellen. Er zijn verschillende gespecialiseerde fabrikanten op dit gebied. De grootste modelhelikopters kunnen tot 20 kg wegen en kosten enkele duizenden euro’s. RC helikopters voor buitengebruik zijn niet helemaal zo gevoelig voor wind.

Als je je op afstand bestuurbare helikopter buiten wilt gebruiken, moet je je concentreren op de volgende kenmerken. De helikopter moet groot en zwaar genoeg zijn. Voor beginners is de coaxiale rotor het beste. Buiten is het gunstig om een groot en overzichtelijk gebied te zoeken met zo weinig mogelijk hindernissen. Weiden en velden zijn heel geschikt voor de eerste vluchtpogingen. Hier heb je altijd overzicht en geen grote hindernissen bij het vliegen. Om ervoor te zorgen dat je afstandbestuurbare helikopter tegen lichte wind bestand is, moet je ervoor zorgen dat hij minstens 400 gram weegt. De lichtere en kleinere e-helicopters kunnen ook buiten gevlogen worden. Wel moet je ervoor zorgen dat het zo windstil mogelijk is.

Hoeveel kost een RC helikopter?

Er is een groot prijsverschil tussen de verschillende RC helikopters. Afhankelijk van de kwaliteit en de functionaliteit van de helikopters, variëren de kosten. Het bereik kan gaan van ongeveer 30 tot enkele 1.000 euro. Zulke prijzen komen in het geding voor de zogenaamde schaalhelikopters. Deze kunnen een goede 1.60 m tot 2.50 m in diameter zijn en zijn meestal eenmalig.

Type Prijsklasse
Indoor RC helikopter ca. 23 tot 50 euro
Outdoor RC helikopter ca. 60 euro, open tot boven

Hoe complexer en groter het model van je keuze, hoe duurder het kan worden.

Welke RC helikopters zijn geschikt voor beginners?

Als je een helikopter zoekt voor je 8-jarige kind, zul je snel merken dat de meeste aanbiedingen alleen gericht zijn op kinderen van 14 jaar en ouder. Dit betekent dat er voor jongere kinderen niet veel keus is. In principe kan echter gezegd worden dat kinderen vanaf 8 jaar ook in staat zijn een op afstand bestuurbare helikopter met 3 kanalen te besturen. Het voordeel van deze beginnersmodellen is duidelijk dat het vliegen op de voorgrond staat. Geavanceerde manoeuvres en de beheersing ervan blijven achterwege. Je moet er zeker voor zorgen dat er zo veel mogelijk ruimte is voor de eerste vluchtpogingen.

Als je buiten oefent, moet de RC helikopter voldoende zwaar en groot zijn, zoals hierboven vermeld. Tenslotte is ook het bereik van de afstandsbediening belangrijk. Vooral als je buiten vliegt, is het belangrijk te weten hoe groot het bereik is. Zodra de verbinding verbroken wordt, stort de op afstand bestuurbare helikopter snel neer. In principe moet je een zeker ruimtelijk inzicht hebben en ook een beetje handigheid om de op afstand bestuurbare helikopter in de lucht te bewegen. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen de complexiteit van een beginnersmodel zeker aan. Het hangt vooral af van het ontwerp en dus van de eisen die aan het regelsysteem gesteld worden. Vanaf 14 jaar heb je natuurlijk nog meer mogelijkheden met geavanceerde produkten.

Waar moet ik op letten voor ik met een RC helikopter ga vliegen?

Je wilt geen mensen of dieren pijn doen, of je nieuwe toestel vernielen. Het is gemakkelijk om helikopters te lanceren, maar om ze volledig onder controle te hebben is vaardigheid nodig. RC heli’s zijn erg kwetsbaar in vergelijking met RC vliegtuigen. Met een beetje geduld en doorzettingsvermogen kun je hier veel bereiken.

 • Zorg er altijd voor dat je alleen opstijgt met volle brandstof of accu.
 • Vlieg je helikopter nooit in de buurt van mensen, huisdieren of andere dieren.

Zorg dat je de maximale levensduur (vliegtijd) van de batterij van je heli kent. RC copter fabrikanten meten de levensduur van de batterij in minuten. Gewoonlijk duurt een oplaadbeurt tussen vijf en tien minuten. Let ook op de oplaadtijden van de batterijen. Houd daar zeker rekening mee in je vluchtplannen. Misschien wil je vooraf investeren in een reservebatterij of twee om tussen de oplaadbeurten door te kunnen blijven spelen en trainen.

Hoe bestuur je een RC helikopter?

Met de afstandsbediening zit je op de stoel van de piloot. De functies ervan lijken erg op die van een echte cockpit. De vormgeving, indeling en keuzemogelijkheden kunnen echter per model verschillen. Het is belangrijk dat je vertrouwd raakt met de bedieningseenheid, zodat je weet hoe je in geval van nood moet reageren. Alle RC zenders (speelgoed en hobby) hebben de volgende vluchtregelaars gemeen

 • Gashendel: om de hoogte van de helikopter te regelen
 • Trim: wordt gebruikt om de zijdelingse beweging links/rechts te regelen
 • Roer: wordt gebruikt om voorwaartse/achterwaartse bewegingen te regelen

Hoe meer kanalen een afstandsbediening heeft, des te waarschijnlijker is het dat je helikopter extra functies heeft. Een RC zender met slechts 2 tot 3 kanalen is perfect voor beginners. Met extra kanalen kun je in meer richtingen reizen, maar dit kan verwarrend zijn op het instapniveau. Je kunt later altijd nog elegante vliegmanoeuvres in 3D-vlucht leren.

Wat moet ik zoeken in mijn eerste RC helikopter?

We raden aan iets goedkoops te kiezen om mee te beginnen – misschien zelfs speelgoedkwaliteit. Elke beginner maakt botsingen en noodlandingen mee terwijl hij zijn vaardigheden ontwikkelt. Je kunt beter eerst iets stevigs door je huiskamer laten vliegen dan meteen een mooi, duur model van hobby-kwaliteit. Je kunt deze dan later met meer vertrouwen vliegen. Zo hoef je je niet zo druk te maken over stoten, krassen of kapotte onderdelen. Speelgoedhelikopters zijn niet zo indrukwekkend of krachtig als hobbymodellen. Toch zijn de basis vliegprincipes hetzelfde, en dat is wat telt.

Wat is het verschil tussen coaxiale en enkelrotor RC helikopters?

Het is gemakkelijk om dit bij het kopen over het hoofd te zien en liever het toestel te kiezen dat je visueel het mooist vindt. Coaxiale helikopters hebben twee rotors, de ene zit boven de andere op een concentrische as. Als je nog een beginnende RC heli piloot bent, kun je beter een van deze zoeken. De helikopter is minder wendbaar, maar hij is veel stabieler in de lucht dan een helikopter met één rotor. Een stabiele vogel is precies wat je in het begin nodig hebt.

Hoe word ik beter in het vliegen met een RC helikopter?

De snelste manier om echt goed te worden in vliegen is door de tijd te nemen en te ontspannen. Doorzettingsvermogen loont uiteindelijk altijd. Denk in babystapjes en ontwikkel je vaardigheden op een natuurlijke manier. Je kunt het beste laag beginnen en de helikopter dicht bij je houden. Houd altijd rekening met de maximale vliegtijd. Je zult verder en hoger willen vliegen naarmate je meer ervaring krijgt, maar erken de grenzen. Je wilt niet te hoog of te ver weg zitten als je zonder stroom komt te zitten. Oefen eerst de volgende basismanoeuvres in de hier genoemde volgorde

 1. Opstijgen
 2. Landing
 3. Opstijgen, in een rechte lijn vliegen, landen
 4. Stijg op, draai naar rechts voor een volledige cirkel, land
 5. Stijg op, draai naar links voor een volledige cirkel, land
 6. Opstijgen, figuur acht, landen

RC helikopters met meer dan drie kanalen kunnen extra manoeuvres uitvoeren. Enkele voorbeelden zijn het veranderen van de neusrichting, translatie-liften en andere meer ingewikkelde manoeuvres. De mogelijkheden die je hebt hangen grotendeels af van de mogelijkheden van het model en je regelaar.

Conclusie

RC helikopters zijn een opwindende en intensieve hobby. Er zijn geen grenzen en elke piloot is vrij om te handelen naar zijn of haar fantasie. Er zijn verschillende modellen die zowel op beginners als op meer ervaren piloten gericht zijn. Als beginner is het altijd aan te raden eerst met een eenvoudiger model te beginnen. Er is minder teleurstelling als er een ongeluk gebeurt en de inzet is lager. Er zijn veel zeer beginnersvriendelijke binnen- en buitenmodellen waarmee je jezelf kunt leren vliegen.

Beeldbron: Ken226 / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies