Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

56Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

71Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze Grote Regenjas test 2023. Hier stellen we alle regenjacks voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen het beste regenjack voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een regenjack wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Regenjacks zijn ontworpen om jou en je kleren te beschermen tegen nattigheid en wind. Dit wordt bereikt door ze te maken van een waterafstotende stof, zodat geen regendruppel zijn weg naar binnen vindt.
 • Stoffen kunnen op twee verschillende manieren waterafstotend gemaakt worden. Met behulp van een coating op het materiaal of door een membraan te bewerken.
 • Coatings zijn goedkoper en daarom bedoeld voor sporadisch gebruik. Membranen, daarentegen, zijn duurder, maar zeer ademend en beter geschikt voor sportieve activiteiten.

Regenjas: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een regenjack koopt

Wat zijn de voordelen van een regenjas boven een paraplu?

Voor lichte motregen en korte afstanden is een paraplu beslist gerechtvaardigd. Maar op het laatst als er een storm op komst is, zal iedereen blij zijn een regenjack van hoge kwaliteit te hebben. Regenjacks bieden betrouwbare bescherming, zelfs bij sterke windstoten.

Bovendien heb je je handen vrij en het regenbestendige jack heeft vaak een zakje om elektronische apparatuur tegen de regen te beschermen. Paraplu’s, daarentegen, moeten in de hand gehouden worden en vouwen meestal om bij sterke wind. Dus als je droog in weer en wind je bestemming wilt bereiken, is een regenjack de juiste keuze.

Een regenjack biedt je betrouwbare bescherming tegen wind en regen. Ze hebben het voordeel dat ze je ook beschermen tegen windvlagen, die paraplu’s vaak doen buigen. (Foto bron: pixabay.com / Webster2703)

Wat zijn de verschillende pasvormen van regenkleding?

Er zijn verschillende pasvormen van waterafstotende jassen en jacks in het algemeen. De drie belangrijkste worden hieronder kort voorgesteld:

 • Regenjas
 • Mackintosh
 • Regencape

De voordelen en nadelen worden besproken, zodat je gemakkelijker een beslissing kunt nemen. De onderverdeling geldt voor mannen en vrouwen, hoewel beschermende regenkleding ook vaak uniseks is.

Regenjas

De meest klassieke soort regenkleding is het regenjack. Als bovenlaag beschermt het kleding op betrouwbare wijze tegen nat worden. Als de jas zakken en een capuchon heeft, blijven ook handen en haar droog. Het regenjack moet minstens iets wijder gesneden zijn om voldoende bescherming te bieden. De waterafstotende jas is meestal voorzien van ritssluitingen of soms zelfs als overjas zonder extra voorsluiting.

Het voordeel van deze variant is dat de jassen door hun geringe afmetingen gemakkelijk in de rugzak opgeborgen kunnen worden. Deze vorm van overkleding biedt betrouwbare bescherming bij stortbuien. Mocht er echter een “full-blown storm” opsteken, bedenk dan dat de bescherming boven de benen ophoudt. Als alternatief kun je je beschermende uitrusting opwaarderen met een regenbroek.

Mackintosh

Het enige verschil tussen een mackintosh en een jack is de lengte. Terwijl een jas meestal net onder de heupen eindigt, kan een regenjas gemakkelijk tot de knieën reiken of, in extreme gevallen, zelfs tot de grond. Het voordeel is duidelijk: hoe langer de vacht, hoe meer lichaamsoppervlak beschermd is tegen het koele nat. Dit betekent dat je bij weer en wind gemakkelijk zonder regenbroek kunt.

Het nadeel is dat door het hoge stofverbruik niet alleen de prijs maar ook het ruimtebeslag in de rugzak toeneemt. Als je echter geen bescherming tegen water nodig hebt bij wandelingen, maar alleen voor onderweg naar kantoor, is een mackintosh zeker een goede optie. Nog een voordeel voor vrouwen: Mackintoshes zijn meestal licht getailleerd en toveren zo een figuurlijk aansluitend silhouet tevoorschijn.

Regencape

De cape, ook regenponcho genoemd, is een echte allrounder. Het water rolt er vanaf en kan ongehinderd naar de grond stromen omdat er geen hinderlijke dwarsnaden zijn. Hij biedt ruime bescherming en past bij bijna elk figuur. Regencapes zijn er in verschillende lengtes. Vooral kortere versies zijn gemakkelijk en plaatsbesparend op te bergen.

Een ander positief aspect is dat capes in donkere kleuren er vaak stijlvol uitzien en dus ook bescherming kunnen bieden bij formele gelegenheden. Het enige nadeel is de beperkte bewegingsvrijheid voor de handen. Regencapes kunnen niet met een rugzak gedragen worden. Er zijn echter varianten die je zo kunt aantrekken dat je bagage ook beschermd is tegen het water. Anders moet je bagage ook tegen water kunnen.

Wat betekent het woord “waterkolom” en wat heeft het te maken met de waterdichtheid van mijn regenjas?

Om het voor dappere wandelaars en “arme sappen die in de regen staan” gemakkelijker te maken de juiste kleding te kiezen, werd een standaard gemaakt, zodat de waterdichtheid van stoffen vergeleken kan worden. Hierbij wordt de maximale waterdruk gemeten waaraan een weefsel blootgesteld kan worden tot er drie druppels water doorheen sijpelen.

De bereikte druk wordt gegeven in millimeter waterkolom. De druk van één meter waterkolom komt overeen met de waterdruk op een diepte van één meter. Volgens de EU-norm moet een stof een waterkolom van minstens 800 millimeter bereiken om als regen beschermende kleding en dus als waterdicht ingedeeld te worden. Dit klinkt allemaal ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. Samenvattend moet je gewoon onthouden dat:

 • De eenheid millimeter waterkolom is
 • De waarde moet minstens 800 millimeter zijn
 • In elk geval zou het beter zijn als het veel hoger was

Zwitserland bijvoorbeeld schrijft een waarde van 4000 millimeter waterkolom voor om weefsels als waterdicht te mogen bestempelen. Dit is volkomen logisch, want tijdens het zitten wordt een druk van ongeveer 2000 millimeter waterkolom opgebouwd. De vereiste waterkolom hangt dus vooral samen met de activiteit die je in de regen moet uitvoeren. Als je rond de wereld wilt zeilen, moet je aantal navenant hoger zijn dan als je alleen je hond uitlaat.

Hoeveel kost een regenjas?

Regenkleding is er in alle vormen, kleuren en prijsklassen, van goedkope plastic hoezen tot luxe jassen van hoge kwaliteit. De goedkoopste versie begint bij 15 euro. De prijs kan echter oplopen tot in het viercijferige bereik. Als je een stevig regenjack klaar wilt hebben voor de oneven bewolkte dag, hoef je niet zo diep in je zakken te graven. In principe kun je rekenen op tussen de 60 en 150 euro voor een waterdicht jack van zeer goede kwaliteit.

Deze kosten kunnen gerechtvaardigd worden met goed materiaal en passende afwerking. Maar liefhebbers van extreme sporten die veel van hun kleding eisen, mogen verwachten dat ze meer betalen. Gepassioneerde buitensporters zijn afhankelijk van de functionaliteit van het jack. Bijgevolg zal hij vaak gebruikt worden, zodat de hogere prijs nog gerechtvaardigd kan worden. Versies die meer dan 1000 euro kosten zijn alleen nodig als je van plan bent rond de wereld te zeilen en op alle stormfronten voorbereid wilt zijn.

Je vindt regenjassen in alle outdoorwinkels, maar ook in veel gewone modezaken, nu de herfst nadert. Ten laatste als het buiten stormachtig en regenachtig wordt, zul je blij zijn dat je je regenjack bij je hebt. (Beeldbron: pixabay.com / katerinarutova)

Besluit: Welke soorten regenjacks zijn er en welke is de juiste voor jou?

Eerst en vooral is het belangrijk te weten dat er twee verschillende soorten regenkleding te onderscheiden zijn. Dit heeft te maken met de materiaaleigenschappen. Er zijn:

 • Stoffen met coating
 • Stoffen met membraan

In principe kunnen weefsels waterafstotend gemaakt worden door middel van een coating of met behulp van een membraan. Beide soorten bieden verschillende voor- en nadelen door het fabricageproces. Om je te helpen beslissen worden nu de positieve en negatieve aspecten toegelicht en geïllustreerd.

BergfreundeOutdoorshop für Bergsport, Klettern und Trekking
Wil een regenjack waterdicht zijn, dan moet het het juiste membraan of de juiste coating hebben. Of een jack met een membraan of met een coating geschikt voor je is, hangt af van je gebruik. Terwijl een jack met een hoogwaardig membraan aan te bevelen is voor lange trektochten met een rugzak, omdat het stabieler is en het materiaal minder snel slijt, is een jack met een coating meestal voldoende voor af en toe bescherming tegen het weer tijdens het joggen, boulderen en fietsen. (Bron: bergfreunde.de)

Hoe werkt een coating en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Met een coating kan bijna elke stof vroeg of laat waterafstotend gemaakt worden. Tijdens de produktie wordt een laag aangebracht die voorkomt dat de stof water opneemt. Deze procedure zorgt ervoor dat geen druppels kunnen binnendringen. Deze variant is erg goedkoop en wordt daarom vaak gebruikt voor goedkope regenkleding. In dit verband betekent goedkoop niet slecht. Afhankelijk van het beoogde gebruik kun je net zo blij zijn met een gecoat jack als met een met een membraan.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Dun materiaal
 • Ruimtebesparend
Nadelen
 • Snel versleten
 • Niet meer waterdicht na 2 uur onafgebroken regen

Als je het jack vaak opvouwt en in je rugzak opbergt, kan de coating op de opgevouwen randen snel gebarsten raken. Wrijving van schouderbanden kan ook de waterdichtheid aantasten. In elk geval moet je vóór de aankoop bedenken waar je de regenbescherming voor nodig hebt.

Een goedkoop jack is voldoende om je op regenachtige dagen droog naar je werk te brengen. Als je je nieuwe aanwinst echter voor sportieve activiteiten wilt gebruiken, is het beter een paar euro meer uit te geven en te investeren in een regenjack met membraan.

Hoe werkt een membraan en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een membraan is een extra laag die aan de buitenstof is vastgehecht. Als het nodig is, kan het ook tussen het buiten- en binnenmateriaal verwerkt worden. Het membraan is zo ontworpen dat het regendruppels afstoot, maar waterdamp uit transpiratie naar buiten laat ontsnappen. Zulke materialen zijn dus niet alleen op lange termijn waterdicht, maar ook ademend. Niet alle membranen zijn hetzelfde, en duur is niet automatisch goed. Vooral in de outdoor sector kun je rekenen op merknamen als Gore-Tex.

Voordelen
 • Robuust
 • Helemaal waterdicht
 • Langdurig
Nadelen
 • Duur
 • Verschillend ademend

Softshell en hardshell jassen werken volgens dit principe. Softshell is zeer ademend door de soepele membraanstructuur. Maar afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte materialen kan de waterdichtheid variëren. Hardshell jassen daarentegen zijn steviger en volledig waterdicht, waardoor het ademend vermogen er tot op zekere hoogte onder lijdt.

Maar de verschillende lagen van deze stoffen verhogen ook de prijs. Anderzijds zijn deze materialen duurzaam en blijven ze een betrouwbare metgezel voor de komende jaren. Stel je hoge eisen en wil je de regenbescherming langer gebruiken, dan is de membraan versie beslist de juiste keuze.

Koopcriteria: Je kunt regenjacks vergelijken en evalueren op basis van deze factoren

Als je eenmaal besloten hebt een regenjack te kopen, zijn er verschillende kenmerken die een uitstekend jack onderscheiden van een middelmatig of zelfs slecht jack. Hieronder vind je een lijst van de belangrijkste koopcriteria, samen met beknopte informatie erover.

Sommige van deze kenmerken zullen voor jou belangrijker zijn dan andere. Dit heeft te maken met persoonlijke voorkeuren en behoeften. De belangrijkste eigenschap bij het veldtesten van regenkleding is natuurlijk dat het water buiten houdt. Maar er zijn ook andere criteria, zoals:

 • Materiaal
 • Verwerking
 • Ademend vermogen
 • Comfort
 • Verpakkingsgrootte
 • Kenmerken
 • Ontwerp

Materiaal

Waterdichtheid is de alfa en omega van regenkleding van hoge kwaliteit. De grootste garantie hiervoor is het materiaal. Maar zelfs stoffen met een waterkolom van 4000 millimeter kunnen lek worden als ze verkeerd verwerkt of behandeld worden. Ter herinnering: in Oostenrijk, bijvoorbeeld, worden stoffen als waterdicht beschouwd als ze een waterkolom van minstens 800 millimeter hebben.

Vraag je je af wat het woord “waterkolom” betekent? Deze vraag wordt ook beantwoord in onze gids iets verderop. Het materiaal is een belangrijke kostenfactor voor een regenjack. Met andere woorden, goedkope jassen kunnen zelden wedijveren met de waterdichtheid van een duurder model.

Afhankelijk van het doel en de gebruiksduur kan de kwaliteit van het materiaal in het gedrang komen. Je moet hier echter van tevoren goed over nadenken om onaangename verrassingen te voorkomen. Het is niet voor niets dat het gezegde luidt: koop goedkoop, koop meer.

Vakmanschap

De grootste zwakke punten zijn de naden en de sluitingen. Heb je je ooit afgevraagd waarom regenjassen nooit een knoopsluiting hebben? Omdat er op dit punt altijd water in zou komen. Daarom worden ritssluitingen soms gemaakt met een extra drukknoopsluiting bovenaan. De extra laag stof is om te voorkomen dat er water door de rits komt. Want gewone ritsen zijn niet waterdicht.

De waterdichte speciale modellen zijn in vergelijking veel duurder en kunnen in de loop der jaren toch tekenen van slijtage vertonen. De bovenliggende strook dient dus als extra bescherming. De naden zijn een ander belangrijk zwak punt. Als de verschillende delen van de stof aan elkaar genaaid worden, wordt de stof doorboord. Op dit punt is het membraan of de oppervlaktebehandeling vernietigd en kan water binnendringen.

Daarom moeten naden altijd gelast of “afgeplakt” worden. In dit geval worden de kleine gaatjes dichtgemaakt en de bescherming wordt dan hersteld. Bij goedkopere versies is het goed mogelijk dat niet alle naden speciaal afgedicht zijn. Vaak worden alleen de naden gelast die aan de grootste spanning blootstaan. Dit geldt vooral voor de naden op de schouders, de rug en de buitenkant van de mouwen.

Ademend vermogen

Het volgende grote punt is ademend vermogen. Veel functionele stoffen bieden de mogelijkheid waterdruppels buiten te houden, maar transpiratievocht in de vorm van waterdamp toch naar buiten te transporteren. Zo ben je er zeker van dat je aan beide kanten droog blijft.

Ook dit is een punt dat te maken heeft met het beoogde gebruik. Je zult veel minder zweten tijdens een ontspannen wandeling met de hond dan tijdens een trektocht in de bergen. Afhankelijk van de activiteit is een hoger of lager niveau van waterdichtheid van cruciaal belang.

Comfort

Behalve deze eigenschappen moet het regenjack natuurlijk ook comfortabel zijn. Waterafstotende stoffen voelen soms stijf en onnatuurlijk aan. Daarom moet je regenjacks altijd eerst uitproberen. Zo kun je de stof voelen en testen. Stel jezelf de vraag: Zou ik de jas een hele dag willen dragen? Het gevoel van het dragen van een jas is heel subjectief. Je vindt vaak veel verschillende meningen in recensies van klanten.

Een stof die sommigen kriebelig en onaangenaam vinden, vinden anderen aangenaam en zacht. Je moet je niet laten misleiden en je eigen mening vormen. Zelfs als je online bestelt, kunnen de goederen meestal binnen twee weken teruggestuurd worden. Als je hem past, kun je testen hoe het jack “klinkt”. Vooral zwaar gecoate stoffen kunnen een krakend geluid veroorzaken als er tegenaan gewreven wordt, wat veel mensen ergert.

Verpakkingsgrootte

Tenslotte moet je kijken naar de verpakkingsgrootte. Lichtgewicht en dunne regenjacks kunnen heel klein opgevouwen worden. Sommige modellen kunnen zelfs opgeborgen worden in hun eigen fanny pack of in een bijgeleverd zakje. Anderzijds zijn hun waterdichtheid en ademend vermogen vaak niet te vergelijken met die van een dikkere kwaliteit. Het hangt er dus steeds van af waarvoor het regenjack nodig is.

Wil je de jas altijd paraat hebben in je rugzak voor eventuele regenbuien, dan is een kleine pakmaat absoluut noodzakelijk. Als het belangrijker is om ook na uren in de regen droog te zijn, kies je beter voor kwaliteit dan voor een kleine pakmaat. Als je je jas graag in je eigen zak of in een tas opbergt om ruimte te besparen, zorg dan dat hij helemaal droog is. Anders zal het niet kunnen uitdrogen als een klein opgevouwen pakje.

Vergeet ook niet het jasje met een kleine pakmaat thuis goed te laten drogen, anders ontstaat niet alleen een onaangename geur, maar de kwaliteit kan er ook onder lijden als het niet goed behandeld wordt.

Uitrusting

Als laatste moet je nadenken over de uitrusting van je beschermende kleding. Een beschermend regenjack moet altijd een capuchon en zakken hebben. De hoofdbedekking zorgt er ook voor dat je haar droog blijft en dat water niet langs je kraag kan “lopen”. Het is belangrijk dat de kap verstelbaar is, zodat hij het gezicht goed omsluit. Koorden aan de buitenrand van de kap zijn hier bijzonder geschikt voor. Als je een sport in de regen beoefent waarbij een helm onontbeerlijk is, moet je daar bij de aanschaf rekening mee houden.

De kap moet groot genoeg zijn om over de helm te passen en toch je gezicht goed te omsluiten. Een ander criterium is zakken. Waterdichte buitenzakken zijn niet verplicht, maar ze kunnen wel nuttig zijn. In principe moet het jack minstens één binnenzak hebben, zodat je je mobiele telefoon veilig kunt opbergen in een regenbui. Sommige regenkleding heeft naast de capuchon ook een opstaande kraag.

Dit is vooral handig op stormachtige regendagen en biedt extra bescherming in het gebied rond de kin. Het voorkomt ook dat water zich onder de hals verzamelt en in de jas “druppelt”. Als laatste punt willen we erop wijzen dat er gevoerde en ongevoerde waterdichte jassen zijn. Vooral voor koude winterdagen is de gevoerde uitvoering voordelig.

Als alternatief kun je het jack een maat groter kopen, zodat je er nog een dikke trui onder kunt passen. Ongevoerde regenkleding is ideaal voor milde regenachtige dagen in het voorjaar. Als compromis zijn er ook modellen waar de voering alleen met een rits of drukknopen op zijn plaats gehouden wordt, zodat het binnenjack naar behoefte uit- of ingezet kan worden. Deze modellen kunnen dus het hele jaar door gedragen worden.

Ontwerp

Regenkleding is er in alle vormen en kleuren. Of het nu gestippeld, gestreept, neon of klassiek zwart is. De vormgeving is even gevarieerd als de dragers. Toch moet je voorzichtig zijn met de snit, want afhankelijk van het model kun je verschillende voor- en nadelen tegenkomen. Draag je favoriete kleding altijd een keer om te kijken of de snit en kleur je staan.

Je kunt over de verschillende snijdmogelijkheden lezen in ons adviesgedeelte hierboven. Al de bovenstaande kenmerken kunnen kenmerken zijn van de kwaliteit van je toekomstige regenjas. Afhankelijk van het beoogde gebruik zijn ze van wisselend belang en moeten ze verschillend gewogen worden. Het is een feit dat je je vóór het kopen moet informeren om geen fout te maken. Neem dus even de tijd, zodat je later van je regenkleding kunt genieten.

Wil je dat je jas functioneel is, visueel aantrekkelijk, of misschien zelfs beide? Kijk in de betrokken speciaalzaken en laat je adviseren over de verschillende modellen.

Wetenswaardigheden over regenjassen

Windjack of regenjas, wat is wat?

Het antwoord op deze vraag is te vergelijken met het gezegde: “Alle duimen zijn vingers, maar niet alle vingers zijn duimen”. Want het is precies hetzelfde met de twee termen.

Wist je dat er verschillen zijn tussen een regenjack en een windjack? Een windjack is weliswaar winddicht, maar dat wil niet zeggen dat het ook waterafstotend of waterdicht is. Een regenjack, daarentegen, moet altijd zowel winddicht als waterdicht zijn.

Hoewel alle regenjacks ook winddicht zijn, hoeven windjacks of windbreakers regen niet per se af te weren. Dit heeft te maken met de gebruikte materialen. Over de werking van de materialen van regenjacks kom je meer te weten aan het begin van deze gids.

Vanwege de waterdichte eigenschappen heeft regenkleding een zeer ondoordringbare stof als buitenste materiaal. Dit houdt niet alleen water buiten, maar ook wind. Windjacks, van de andere kant, houden sterke luchtstromen buiten, maar de stof hoeft niet per se waterdicht te zijn. Meestal is de stof licht waterafstotend, maar niet bestand tegen stromende regen.

Hoe onderhoud ik mijn regenjack goed?

Het antwoord op de vraag: Kan ik mijn regenjack wassen? is in principe ja. Er zijn echter een paar dingen die je in gedachten moet houden. Lees eerst de wasvoorschriften van je jas om precies te weten te komen hoe het wassen moet gebeuren. Je kunt deze informatie ook vaak vinden op de website van het merk. Als richtlijn:

 • Sluit sluitingen ter bescherming
 • Maximaal 40 graden Celsius
 • Lage centrifugesnelheid
 • Delicaat wasmiddel of speciaal wasmiddel
 • Extra spoelen
 • Luchtdroog

Afhankelijk van de werking van de regenbescherming, bijvoorbeeld met verschillende membranen, kunnen de wasvoorschriften iets verschillen. Het is vaak zinvol om je eigen wasmiddel te gebruiken voor buitenproducten, maar dit is niet absoluut noodzakelijk. Anders is vloeibaar wasmiddel geschikter dan de poedervorm, omdat dit meer aan elkaar kleeft.

Het is echter belangrijk nooit een wasverzachter toe te voegen. Veel fabrikanten raden aan de jas aan het eind een of twee keer uit te spoelen om alle resten wasmiddel te verwijderen. Anders kunnen deze aan de membranen blijven kleven en hun werking beperken. “Zo vaak als nodig, maar zo weinig mogelijk” is de vuistregel voor het wassen van functionele kleding.

Mijn regenjack is niet meer waterdicht – en nu?

Na herhaaldelijk wassen kan het gebeuren dat de impregnering haar werking verliest. De beste manier om dit te testen is door een paar druppels water op je jasje te strooien. Als het water wegloopt, is de impregnering in orde. Als de stof echter verzadigd raakt, moet de impregnering vernieuwd of opnieuw geactiveerd worden.

Wist je dat de eerste waterdichte kledingstukken van linnen gemaakt waren? De zogenaamde “oliehuid” was de weerbestendige kleding die zeelieden in de 19e eeuw droegen. Het bestond uit een linnen stof die geïmpregneerd was met olie – meestal lijnolie – om het materiaal waterafstotend te maken.

Het is beter om verschillende plaatsen te testen en vooral de belangrijkste spanningszones, zoals de schouders en de buitenkant van de mouwen. Of de bescherming opnieuw geactiveerd kan worden hangt weer af van het materiaal en de waterafstotende techniek. Ook hier kun je de informatie vinden in de wasinstructies of op het internet. Reactiveren is heel eenvoudig.

Stop het gesloten en droge regenjack gewoon in de droger op een lage temperatuur gedurende ongeveer een half uur. Als alternatief kun je ook voorzichtig met een strijkijzer werken. Er moet echter altijd wat extra materiaal tussen het hete strijkijzer en de jas liggen, bijvoorbeeld een theedoek. Als alternatiefkan de impregnering ook vernieuwd worden. Dit kun je doen met een spray of met een reinigingsmiddel. Meestal is het gebruik van een spray sneller en gemakkelijker.

Wat moet ik doen als ik vlekken op mijn regenkleding krijg?

Vlekken zijn een zeurderig probleem in de buitenlucht. Als gewoon wassen niet voldoende is, kun je proberen de vlekken voor te behandelen. Vermijd echter chemische vlekverwijderaars of zelfs bleekmiddel, want die kunnen het membraan vernietigen.

Het is beter de verkleurde plek in te wrijven met een beetje galzeep en de vlek met een zachte borstel of doek te bewerken. Als de vlek nog zichtbaar is, kun je hem opnieuw behandelen met galzeep. Daarna moet je de jas opnieuw wassen. Je kunt lezen over de beste manier om je regenjack te wassen in de Trivia sectie.

Hoe repareer ik gaten in mijn regenjack?

Het is maar al te gemakkelijk om tijdens een wandeling door het bos aan een tak te blijven haken en je jas te scheuren. Dubbel vervelend als het “goede stuk” niet goedkoop was. Er zijn een paar trucs die je kunt toepassen om de regenbescherming te herstellen. Er zijn verschillende mogelijkheden: van zelfklevende lapjes tot lijm tot professionele reparaties. Als je midden in een trektocht zit, moet je het snel doen. Zelfklevende pleisters zijn hier ideaal voor.

Plak ze eenvoudig op de gedroogde traan. Om de pleister langer te laten meegaan, kun je hem het beste thuis nog eens met het strijkijzer behandelen. Dit is echter alleen mogelijk als je regenjack van een hittebestendige stof gemaakt is. Als je wat meer tijd hebt, moet je de vlek van beide kanten behandelen. Eerst moet je van binnenuit bij de beschadigde plek komen. Als je een gevoerd jasje hebt, moet je voorzichtig een deel van de dichtstbijzijnde naad opensnijden.

Dan kun je de twee randen van de stof weer op elkaar leggen en ze van binnenuit met plakband vastzetten. Er zijn diverse producten van verschillende fabrikanten. Je kunt bijvoorbeeld de lijm en de Seamgrip van het merk McNett gebruiken, die voor een paar euro op Amazon te koop zijn. Het is belangrijk dat ongeveer 1,5 tot 2 centimeter aan elke kant van de scheur door het plakband bedekt wordt. Als de scheur niet recht is, gebruik dan meerdere kortere, elkaar overlappende plakbandjes. Van buitenaf moet de scheur ook met een kleefmiddel behandeld worden.

Dit zorgt ervoor dat de beschadigde plek weer waterdicht wordt. Volg de gebruiksaanwijzing van je product. De meeste lijmen hebben 24 uur nodig om volledig uit te harden. Bovendien kan de tape weer van buitenaf aangebracht worden. Daarna kan de voering met de hand weer aan elkaar genaaid worden. Je kunt de tape ook gebruiken om versleten naden te repareren.

Als dit te ingewikkeld lijkt, zijn er andere mogelijkheden. Sommige merken bieden een reparatiedienst en sommige verstelwinkels zijn gespecialiseerd in outdoor kleding. Deze opties zijn echter aanzienlijk duurder dan de “doe-het-zelf” optie.

Foto credit: ddouk / pixabay.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies