Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Welkom bij onze grote reisijzer test 2021. Hier presenteren we alle reisstrijkijzers die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste reisstrijkijzer voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een reisstrijkijzer wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Reisstrijkijzers zijn een kleinere, compactere versie van een gewoon strijkijzer, die ideaal zijn voor reizigers, zakenmensen of naailiefhebbers.
 • Reisstrijkijzers kunnen in twee categorieën verdeeld worden. Dienovereenkomstig zijn er droogstrijkijzers voor op reis en stoomstrijkijzers voor op reis. De laatste is de meest populaire keuze.
 • Je kunt een reisstrijkijzer gemakkelijk meenemen in je koffer of handbagage als je met het vliegtuig reist. Informeer alleen bij je reisorganisator voor je per schip reist, want ze zijn meestal niet toegestaan.

Reisstrijkijzer: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een reisstrijkijzer koopt

Wat is een reisstrijkijzer en waarin verschilt het van een gewoon strijkijzer?
Een reisstrijkijzer is, zoals de naam al zegt, een kleinere, compactere versie van een gewoon strijkijzer.

Als je op reis steeds perfect gestreken kleren nodig hebt, is een reisstrijkijzer precies wat je nodig hebt. (Image source: unsplash.com / Angelina Litvin)

Hun compacte afmetingen maken ze ideaal voor op reis en ze kunnen gemakkelijk in een koffer of tas gedragen worden.

Tegenwoordig bieden deze reisgenoten vrijwel dezelfde prestaties als hun grotere tegenhangers. Bovendien warmen ze vaak sneller op en hebben ze ook verschillende standen om verschillende textielsoorten te strijken.

In de meeste gevallen hebben deze ministrijkijzers een spanningsschakelaar, zodat ze gebruikt kunnen worden in veel verschillende landen met verschillende netspanningen.

Voltages van 110-240 volt zijn mogelijk.

Wat de veiligheid betreft, moet je er zeker van zijn dat je reisstrijkijzer hoogwaardige voetjes heeft om direct contact tussen de strijkzool en het strijkoppervlak (bv. een strijkplank) te voorkomen.

Voor wie zijn reisstrijkijzers geschikt?

Reisstrijkijzers zijn bijzonder geschikt voor mensen die veel reizen en het niet zonder gestreken kleren willen stellen. Maar ministrijkijzers zijn ook onmisbaar voor zakenmensen en belangrijke afspraken op reis om een goede eerste indruk te maken.

Een reishaardroger voor de juiste styling is ook onmisbaar.

Maar deze kleine strijkijzers zijn ook heel handig voor naailiefhebbers, bijvoorbeeld om plotterpatronen op te strijken of om strijkvlieseline aan stof te hechten.

Wat kost een reisstrijkijzer?

De prijs van een reisstrijkijzer hangt af van de kwaliteit, de soort en de kenmerken van het reisstrijkijzer.

Omdat het om elektronische apparaten gaat, speelt het veiligheidsaspect een belangrijke rol. Het is daarom belangrijk te vermelden dat voorzichtigheid geboden is met bijzonder goedkope modellen.

Je moet dus vooral letten op goed vakmanschap, voeten van hoge kwaliteit en veiligheidsinstructies van de verkoper.

Art Prijs
Zeer eenvoudige modellen tot 10€ (voorzichtigheid geboden)
Modellen van goede kwaliteit vanaf 15€

Wat zijn de alternatieven voor reisstrijkijzers?

Afhankelijk van het beoogde gebruik zijn er natuurlijk andere alternatieven voor reisstrijkijzers.

Voor heel regelmatig gebruik kun je misschien beter overstappen op een gewoon strijkijzer.

Voor mensen die onderweg zijn en voor reizigers is echter alleen een stoomborstel een vergelijkbaar alternatief. Hij strijkt textiel glad met alleen stoom en is ook verkrijgbaar in compacte versies die geschikt zijn voor onderweg.

Deze stoomborstels zijn echter meestal alleen geschikt voor kleinere kreukels in stof of voor het opfrissen ervan. Hiermee is geen strijkbasis nodig en watervulling is meestal voldoende voor ca. 2 T-shirts, of 1 jurk of 1 jas.

Besluit: Welke soorten reisstrijkijzer zijn er en welke is geschikt voor jou?

Reisstrijkijzers kunnen grofweg in twee categorieën verdeeld worden, die dan verder van elkaar onderscheiden kunnen worden op grond van bepaalde eigenschappen.

Dienovereenkomstig zijn er

 • Reis droogstrijkijzer
 • Reis stoomstrijkijzer

De keuze voor een type van deze mini-ijzers hangt af van iemands eigen behoeften en de gewenste toepassing. Reisstoomstrijkijzers worden veel gebruikt vanwege hun efficiënte werking.

In het volgende zullen we de twee categorieën meer in detail beschrijven. We zullen de voor- en nadelen uitleggen, wat je kan helpen bij je beslissing.

Wat zijn de kenmerken van reisdroogstrijkijzers en wat zijn hun voor- en nadelen?

Reisdroogstrijkijzers zijn de klassieke versie van een strijkijzer. Het gladstrijken van het textiel gebeurt alleen door de warmte van de zoolplaat en de druk bij het glijden.

Door het ontbreken van een waterreservoir is deze vorm van reisstrijkijzer vaak wat kleiner en lichter dan andere varianten.

Voordelen
 • Lichtgewicht
 • Meestal goedkoper
 • Geen lekkage bij reizen
Nadelen
 • Moeilijker bij zware stoffen en diepe kreukels
 • Soms apart bevochtigen nodig
 • Soms hoge temperaturen nodig

Wat onderscheidt reisstoomstrijkijzers en wat zijn de voor- en nadelen?

In tegenstelling tot droogstrijkijzers gebruiken reisstoomstrijkijzers stoom om textiel glad te strijken. Water uit een waterreservoir en de zoolplaat worden verwarmd. Dit wordt op het textiel overgebracht via uitstroomgaten op de zoolplaat.

Met een stoomtemperatuur van ca. 130 graden is fysieke druk niet meer nodig om glad te strijken. De stoom leidt zo tot een perfecte gladstrijking van diepe plooien en extra bevochtigen is niet meer nodig.

Bij een stoomtemperatuur van 130 graden is fysieke druk niet meer nodig om textiel glad te strijken. (Image source: pixabay.com / athree23)

Het gebruik van stoomstrijkijzers is vooral aan te bevelen voor overhemden en pakken.

Voordelen
 • Gemakkelijker strijken
 • Ook geschikt voor diepe kreuken, Geen druk nodig
Nadelen
 • Restwater kan lekken tijdens het reizen
 • Meestal iets duurder dan droogstrijkijzers

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om reisstrijkijzers te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke criteria je kunt gebruiken om reisstrijkijzers te vergelijken en te evalueren. Dit geeft je een goed overzicht en helpt je een geschikt product te kiezen.

Samengevat zijn de belangrijke koopcriteria als volgt

 • Inklapbare handgreep, gewicht en afmetingen
 • Waterreservoir en capaciteit
 • Kabel/batterij
 • Eco functie en zoolmateriaal
 • Extra functies/extra’s

In het volgende kun je lezen wat er precies achter deze criteria schuilgaat en welke rol ze bij de beslissing moeten spelen.

Inklapbare handgreep, gewicht en afmetingen

Het belangrijkste criterium voor reisijzers is waarschijnlijk het gewicht en de afmetingen. Omdat het hier om gemakkelijk vervoer gaat, moet je beslist letten op de bijbehorende afmetingen en gewichtsspecificaties.

De afmetingen mogen niet groter zijn dan 15 x 8 x 8 cm. Qua gewicht wegen de meeste modellen 400-500 g en passen dus gemakkelijk in elke koffer of reistas.

Een ander kenmerk dat ook te maken heeft met het gewicht en de afmetingen van het reisstrijkijzer is de handgreep. Vaak is het zinvol een intrekbare versie te kiezen om nog meer ruimte te besparen.

Waterreservoir en prestaties

Intussen verschillen de prestaties van reisstrijkijzers met modellen van zeer hoge kwaliteit niet meer al te veel van die van gewone strijkijzers. De meeste modellen van zeer hoge kwaliteit hebben een maximaal vermogen van 1000 watt.

Bij reisstoomstrijkijzers moet je ook rekening houden met de grootte van het waterreservoir. Het is echter niet waar dat hoe groter hoe beter. Kleinere tanks moeten vaker bijgevuld worden, maar dat heeft ook invloed op het gewicht.

Omdat gewicht een super doorslaggevende factor is bij het reizen, moet je zorgvuldig de afmetingen van het waterreservoir overwegen.

Snoer/batterij

Reisstrijkijzers kunnen voorzien zijn van een gewoon netsnoer of van een oplaadbare batterij. Je kunt oplaadbare batterijen opladen met een gewone batterijlader.

Draadloze reisstrijkijzers hebben het voordeel dat ze geen stroomaansluiting nodig hebben. Dit kan heel praktisch zijn, vooral op afgelegen plaatsen als je op reis bent. Ze leveren echter zelden dezelfde prestaties als versies met snoer.

Het is ook belangrijk te vermelden dat je aandacht moet besteden aan de lengte van de kabel. Een lengte van 2 m is ideaal voor de meeste situaties.

De kabels moeten ook goed geïsoleerd zijn en het reisstrijkijzer moet voorzien zijn van een controle-LED om elektrische schokken, oververhitting en brand te voorkomen.

Je moet er ook voor zorgen dat je de juiste netspanningsadapter hebt voor het land van bestemming. De meeste reisstrijkijzers hebben een ingebouwde spanningsschakelaar voor de verschillende netspanningen.

De volgende tabel geeft je een kort overzicht van enkele landen en hun netspanningen.

Regio Netspanning in volt
Duitsland 230 V
Frankrijk 230 V
Australië 230 V
Balearen 220 V
China 220 V
Italië 230 V
Spanje 230 V

Eco-functie en materiaal van de strijkzool

Net als hun grotere tegenhangers hebben veel moderne, hoogwaardige reisstrijkijzers een zogenaamde eco-functie.

Dit bespaart energie en is vaak stiller omdat het anders stoom produceert.

Ook het materiaal van de zoolplaat is het overwegen waard als je een reisstrijkijzer koopt. Fabrikanten gebruiken meestal titanium of roestvast staal. Deze zijn krasvast en roestbestendig. Titanium is ook lichter en even robuust.

Een anti-aanbaklaag op de zoolplaat voorkomt dat het textiel verbrandt. Strijkzolen van keramiek zijn ook populair en staan bekend om hun goede glij-eigenschappen.

Bij reisstoomstrijkijzers is de gelijkmatige plaatsing van de stoomuitlaatopeningen bijzonder belangrijk voor een optimaal resultaat zonder druk. (Image source: pixabay.com / RitaE)

Bij alle materialen zijn de glijeigenschappen van de zoolplaat en het aantal en de plaatsing van de stoomuitlaatgaten de belangrijkste factoren. Bij stoomstrijkijzers zorgt de gelijkmatige plaatsing van de gaatjes ervoor dat de stoom gelijkmatig verdeeld wordt, zodat snel gestreken kan worden.

Extra functies/extra’s

Reisstrijkijzers kunnen met veel verschillende extra functies worden uitgerust of met speciale extra’s worden gekocht.

De volgende tabel is bedoeld om je een kort overzicht te geven van enkele van de extra functies en extra’s en om kort uit te leggen wat erachter zit.

Extra functie Beschrijving
Stoom-

Functie

Stoomstoot voor diepe penetratie in vezels
Sproeifunctie Water op kledingstuk spuiten
Stoom over het hele oppervlak Gelijkmatige stoomverdeling over zoolplaat
Verticale stoomfunctie Kreukels uit hangend textiel verwijderen
Traploze temperatuurregeling Speciale temperatuurregeling mogelijk voor verschillende soorten textiel
Beschermend etui Gemakkelijk te vervoeren

Beeldbron: pixabay.com / Steve Buissinne

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies