Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

14Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

60Verzamelde opmerkingen

Remklauwen zijn onovertroffen in hun veelzijdigheid. Als je een vakman bent die regelmatig uitwendige, inwendige en dieptematen moet bepalen, kun je niet om een schuifmaat heen. De beste modellen zijn levenslange metgezellen die je tientallen jaren goed van dienst kunnen zijn.

Met onze grote remklauwtest 2022 willen we je helpen de voor jou meest praktische remklauw te vinden. We hebben digitale en analoge schuifmaten vergeleken en de belangrijkste criteria op een rijtje gezet om je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk te maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Remklauwen zijn alleskunners om te meten. Met de meest populaire modellen kun je buiten-, binnen- en diepte maten meten.
 • Er zijn vrijwel geen alternatieven op de markt; de veelzijdigheid van remklauwen is onovertroffen.
 • Stalen modellen zijn zo robuust dat ze een leven lang mee kunnen gaan als ze goed onderhouden worden. Vooral professionele vaklui hechten daarom veel belang aan apparaten van hoge kwaliteit.

Remklauw: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een remklauwmeter koopt

Wat is een remklauwmeter?

Schuifmaatjes zijn, simpel gezegd, complexere meetlatten. Geen meetinstrument wordt in de metaalhandel zo veel gebruikt als schuifmaten.

Ambachtslieden gebruiken schuifmaten om buiten-, binnen- en diepte maten te meten. De apparaten worden vaak ook schuifmaat genoemd, maar dit is onjuist.

In Duitsland worden schuifmaten gedefinieerd volgens DIN norm 862. Dit garandeert de kwaliteit van de apparaten.

Hoe wordt een schuifmaat gemaakt?

Een schuifmaat lijkt op een liniaal met bonusfuncties. Vanuit de langwerpige basisvorm zijn er extra poten en meetelementen. Wat dit zijn verschilt van remklauw tot remklauw.

Alle apparaten delen echter buitenste en binnenste meetbenen. Deze worden gebruikt om externe en interne dimensies te meten. Bovendien hebben alle apparaten een vorm van schaalverdeling, die van schuifmaat tot schuifmaat verschilt.

Welke alternatieven zijn er voor een schuif maat?

Op een paar uitzonderingen na zijn er vrijwel geen alternatieven die op dezelfde manier werken. 3D schuifmaten, micrometers en in de handel verkrijgbare linialen zijn de beste mogelijkheden.

De eerste zijn digitale toestellen waarmee je voorwerpen kunt scannen en ze nog nauwkeuriger kunt opmeten. Je kunt 3D schuifmaten echter niet gemakkelijk onderweg gebruiken en de prijs ligt in het vier-cijferige bereik.

Micrometers zijn ook een mogelijke optie, maar ze zijn alleen geschikt voor uitwendige metingen. Dit betekent dat je ze niet kunt gebruiken als vervanging voor remklauwen.

In principe kun je ook meten met klassieke linialen, maar hun functies zijn in vergelijking daarmee erg beperkt.

Type Beschrijving
3D meettoestellen Zeer complex, dus duur alternatief. De scanners zijn in staat veel nauwkeuriger te meten, maar dit heeft ook zijn prijs.
Micrometers Als je alleen uitwendige maten moet meten, is dit een goed alternatief. Het biedt geen echte voordelen.
Liniaal Ook geschikt voor zuiver meten, maar een veel minder elegante oplossing voor handenarbeid.

Wat kost een schuif maat?

De prijzen van remklauwen lopen sterk uiteen. Instap-toestellen zijn al verkrijgbaar voor 10€, maar voor een echt premium toestel moet je meer dan 100€ betalen. Maar je zult een toestel in deze prijsklasse waarschijnlijk nooit hoeven te vervangen.

Besluit: Welke soorten remklauwen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Bij de aanschaf van een remklauw heb je twee verschillende alternatieven waaruit je kunt kiezen

 • Analoge schuifmaat
 • Digitale schuifmaat

Het grote verschil is de digitale meetweergave op digitale schuifmaten. Afhankelijk van wat je met de remklauw wilt doen en hoe ervaren je met remklauwen bent, is een van de twee soorten beter geschikt voor je.

Wat onderscheidt een analoge remklauw en wat zijn de voordelen ervan?

Het grootste voordeel van analoge remklauwen is dat ze onverwoestbaar zijn. Als je goed voor je toestel zorgt, is de levensduur vrijwel onbeperkt.

Water kan de remklauw niet beschadigen en hij moet zelfs bestand zijn tegen sterke trillingen. Dit betekent dat je een analoge schuifmaat bijna overal kunt gebruiken, zelfs in meer extreme omstandigheden.

Als je echter niet erg ervaren bent in het gebruik van schuifmaten, kun je bij het aflezen ervan fouten maken. Omdat je meestal op de aflezingen moet afgaan, is dit gevaarlijk.

Voordelen
 • Vrijwel onverwoestbaar
 • water is geen probleem
Nadelen
 • Moeilijker te gebruiken

Wat onderscheidt een digitale schuifmaat en wat zijn de voordelen ervan?

Digitale schuifmaten maken het je veel gemakkelijker om meetresultaten af te lezen en zijn daardoor minder vatbaar voor fouten van jouw kant.

De digitale display heeft veel voordelen. Een nulstelling is op elke positie mogelijk en de meetgegevens kunnen op een PC uitgelezen en verwerkt worden.

Messschieber-1

Zoals je hier duidelijk ziet, is nulstellen heel gemakkelijk met een schuifmaat met digitale weergave.
(Image source: pixabay.com / Anja Heidsiek)

Maar natuurlijk zijn er ook nadelen aan een digitale schuifmaat. Elektronica is van nature gevoeliger dan metaal en zo is het ook hier. Water is de grootste vijand van de meters; de meeste zijn bestand tegen spatwater, maar alles wat meer is, is gevaarlijk.

Bovendien moeten digitale beeldschermen op de een of andere manier bediend worden. De levensduur van het scherm is beperkt en zelfs als je de batterijen regelmatig vervangt, zal het scherm uiteindelijk de geest geven. Dit is zowel slecht voor het milieu als slecht voor je portemonnee.

Voordelen
 • Aflezen heel gemakkelijk
 • Kalibreren gemakkelijker
 • Gegevens kunnen worden uitgelezen en verwerkt
Nadelen
 • Levensduur is korter
 • Gevoelig voor water
 • Milieu-effecten van displays en batterijen

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om remklauwen te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten de grootste rol spelen bij de keuze van een remklauw model.

De criteria die je kunt gebruiken om remklauwen te vergelijken zijn als volgt:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is aan de afzonderlijke criteria.

Grootte & gewicht

Een lichtere remklauw is ook gemakkelijker te hanteren.

Als je een remklauw kiest, moet je duidelijk weten wat je ermee wilt doen. Verschillende taken hebben verschillende schuifmaten nodig.

Messschieber-1

Voor kleinere meetklussen is een kleine schuifmaat veel beter dan een te grote.
(Image source: pixabay.com / fh_media)

Vooral als je lang achter elkaar met de schuifmaat gaat werken, is een lichtgewicht apparaat onmisbaar. Ook moet je remklauw, afhankelijk van waar je hem gaat gebruiken, niet te groot zijn.

Schaal

Bij weegschalen heb je drie verschillende mogelijkheden voor een schuifmaat. Vernierweegschalen, ronde weegschalen en digitale uitlezingen zijn de drie belangrijkste op de markt en ze hebben allemaal voor- en nadelen.

Vernierweegschalen zijn het duurzaamst. Ze zijn aan het been bevestigd en moeten helemaal met de hand afgelezen worden. Dit maakt noniusweegschalen perfect voor gevorderde gebruikers. Als je zelf maar een paar fouten maakt, vind je in een schuifmaat misschien een partner voor het leven.

Messschieber-3

Vooral als je delicate, heel kleine voorwerpen moet meten, zoals in dit voorbeeld, is nauwkeurigheid belangrijk.
(Image source: pixabay.com / rafamiga)

Zoals gezegd hebben digitale uitlezingen het meest te lijden onder weersinvloeden en invloeden van buitenaf. Als je een standaard gebruiker bent die niet onder water of aan erg zware toestellen meet, hoef je je hierover niet al te veel zorgen te maken. Het enige dat vervelend kan zijn is de levensduur van de schermen.

Er is ook een tussenoplossing in de vorm van een ronde schaal. Dit is een meetschaal in de vorm van een klok die bij wijze van spreken ook automatisch meet. In dit geval is het meetproces echter zuiver mechanisch. Dit vermijdt enkele van de problemen van een digitale display.

Vernierweegschalen zijn het best bestand, digitale displays zijn het eenvoudigst en ronde weegschalen zijn een goed compromis.

Vorm (A1, B, C, D, E)

De Duitse drang naar bureaucratie bepaalt ook de kalibers. De vormen van de instrumenten zijn gestandaardiseerd volgens DIN 862 en verdeeld in vijf verschillende. Deze zijn elk beter en slechter geschikt voor verschillende doeleinden.

 • Vorm A1 wordt in de volksmond een zakschuifmaat genoemd en is voorzien van een borgschroef. Met deze schuifmaat kun je meestal binnen-, buiten- en diepte maten meten tot 160 mm. De foutgrenzen hangen af van de te meten lengte.
 • Schuifmaten van vorm B verschillen vooral van de andere door hun snijrandvormige meetvlakken voor het meten van uitwendige afmetingen. Je bent deze vorm misschien al eerder tegengekomen als een schuifmaat voor gereedschapmakers. Deze vorm wordt zo genoemd omdat hij vooral gebruikt wordt bij de constructie van snijgereedschap. Als je vormen en uitsparingen moet meten, is vorm B het beste.
 • Vorm C, daarentegen, is zuiver een dieptemeter, vandaar dat hij een beetje uit het schuifmaatframe valt. Je kunt er geen buiten- en binnenmaten mee meten, want de brug die als meetvlak gebruikt wordt is alleen geschikt voor dieptemetingen. Daarom negeren we vorm C voor onze test.
 • Belangrijker is vorm E. Dit wordt ook wel een werkplaatskaliber genoemd en hiermee kun je een binnen- en een buitenmaat nemen. Het hoogtepunt van de Form E apparaten is de combinatie van meetvlakken. Beide soorten metingen kunnen met dezelfde benen uitgevoerd worden. Deze vorm is gewoonlijk bedoeld voor metingen tussen 500 en 2000 mm.
 • Vorm D is bijna identiek aan Vorm E, maar heeft ook kruisende meetvlakken voor het meten van inwendige afmetingen vanaf 10 mm. Voor inwendige afmetingen van minder dan 10 mm moet je echter je toevlucht nemen tot vorm A.
Form Doel
Form A1 Inwendige, uitwendige en dieptemetingen tot 160 mm
Form B Meting van uitwendige en inwendige afmetingen voor vormen en uitsparingen
Form C Pure dieptemeter
Form E Werkplaatskaliber, geschikt voor uitwendige en inwendige metingen, gewoonlijk bedoeld voor metingen tussen 500 en 2000 mm
Vorm D al bijna identiek aan Vorm E, maar met kruisende meetvlakken voor inwendige metingen vanaf 10 mm

Materiaal

De belangrijkste vraag die je je over het materiaal moet stellen, is de keuze tussen staal en kunststof. Dit roept ook de vraag naar de prijs op.

Plastic is goedkoper, maar staal is sterker en duurzamer.

Kunststof remklauwen zijn natuurlijk de goedkopere apparaten. Kunststof kost niet zoveel om te maken en als je de remklauw maar af en toe in het huishouden nodig hebt, maak je waarschijnlijk de betere keus. Staal, daarentegen, is maar iets duurder, maar veel duurzamer. Je zult hard moeten werken om staal te breken.

Foto bron: Kulikov/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies