Arroz es una base de calorias
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

21Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

106Verzamelde opmerkingen

Rijst is een basisvoedingsmiddel, dat over de hele wereld op het menu staat. Het is snel, eenvoudig en voordelig voedsel. Rijst vormt de basis van veel recepten, met even zoveel liefhebbers. Zelfs kinderen houden meestal van rijst. Om het bereiden van de rijst makkelijker te maken, kun je een rijstkoker gebruiken.

Een rijstkoker is een elektrisch huishoudelijk apparaat dat je helpt om moeiteloos perfecte rijst te koken. Je hebt er geen enkel ander ingrediënt of instrument voor nodig. Welke soort rijst je er ook in bereidt. Voor Nederlanders die dit handige apparaat nog niet zo goed kennen, schrijven we nu dit artikel. Zodat je na het lezen precies weet welke rijstkoker het beste bij jou past.
Belangrijk om te weten

 • Rijstkokers zijn elektrische keukenapparaten die het bereiden van alle soorten rijst makkelijker maken. Ze geven de rijst precies de juiste bite en voorkomen overkoken of juist dat de rijst nog rauw is. Als je eenmaal een rijstkoker in huis hebt, hoef je nooit meer rijst weg te gooien, omdat het niet smaakt.
 • Met een rijstkoker kun je op een hygiënische manier rijst koken. Je gebruikt deze rijstpan namelijk maar voor één ding. Het opvangbakje waarin je de rijst kookt is meestal uitneembaar en bedekt met een anti-aanbaklaag. Dit vergemakkelijkt het schoonhouden van het apparaat.
 • Brengt jouw rijstgerechten naar het volgende niveau, want altijd de perfecte bite en smaak. Bovendien bespaar je met een rijstkoker energie, in vergelijking met andere kookmethodes.

Onze selectie: De beste rijstkoker op de markt

De eerste stap naar heerlijke rijsttafels is het leren kennen van de beste rijstkokers op de Nederlandse markt. In onze selectie hieronder, vind je verschillende soorten rijstkokers, met ieder een aantal opvallende eigenschappen. Ze worden allemaal goed beoordeeld door mensen die je voorgingen bij het kopen van een rijstkoker. Welke past het beste in jouw keuken?

De beste rijstkoker met automatisch ingeschakelde warmhoudfunctie

Met de Tefal RK1038 Rijstkoker hoef je niet meer bang te zijn voor aangebrande rijst. De automatische warmhoudfunctie zorgt ervoor dat de rijst warm blijft totdat je deze gaat serveren. De rijstkoker heeft een inhoud van 1,8 liter. Dat is voldoende voor 10 kopjes rijst. Dankzij het glazen deksel kun je tijdens het kookproces controleren of de rijst al klaar is. De bediening van het apparaat is zeer eenvoudig. Je kunt kiezen uit 8 verschillende kookprogramma’s.

De ideale rijstkoker voor grote gezelschappen

Kook je vaak voor grotere gezelschappen, dan is de rijstkoker van Russell Hobbs jouw ideale rijstkoker. De uitneembare binnenpan met anti-kleeflaag heeft een capaciteit van maar liefst 1,8 liter. De machine heeft een extra stoommandje voor de bereiding van bijvoorbeeld groenten en vis. Het apparaat schakelt automatisch over naar de warmhoudfunctie als het kookprogramma afgelopen is. Voor het gemak zitten er een bijpassende spatel en maatbeker bij. Met zijn 700 Watt, is dit een zeer krachtige rijstkoker.

De meest uitgebreide rijstkoker

De grote Mi slowcooker van Aigostar is veel meer dan alleen een rijstkoker. Dankzij de 15 voorgeprogrammeerde functies is er keuze genoeg om je dagelijks leven makkelijker te maken. Het apparaat is geschikt voor een huishouden van 6 personen of meer. Het heeft een stijlvol design, dat prachtig thuis past in ieder soort design. De machine is voorzien van een 360 graden kookplaat waardoor je eten gelijkmatig wordt gekookt. Handig als je niet veel tijd hebt om uitgebreid te koken.

De rijstkoker voor de lekkerste rijst

Met de Crock Pot rijstkoker zet je binnen no-time de perfecte rijst op tafel, van witte tot Basmati rijst. De rijstkoker is uitgerust met een kook- en warmhoudfunctie. De bijgeleverde stoomschaal is bovendien ideaal voor het stomen van groente, vis en vlees, maar ook om bijvoorbeeld lekkere gadogado mee te maken. Dit is een prima apparaat dat precies doet wat het moet doen. De prijs van de rijstkoker is bovendien erg vriendelijk. Een echte aanrader dus!

Shopgids: Alles wat je moet weten over de rijstkoker

We hebben dit artikel geschreven, zodat je straks makkelijker de rijstkoker vindt die bij jou past. Een rijstkoker die aansluit bij jouw smaak voorkeuren, behoeften en budget. Onderzoek de verschillende aspecten van de rijstkoker en bepaal wat jij belangrijk vindt. In het gedeelte hieronder, gaan we in op een aantal vragen die vaak door gebruikers van rijstkokers gesteld worden.

Degustando de arroz

Maak het jezelf niet langer moeilijk, een rijstkoker maakt je leven simpeler.
(Bron: Kachmar: 54122821/ 123rf.com)

Wat is een rijstkoker en hoe werkt deze?

Een rijstkoker is een huishoudelijk apparaat, waarmee je snel en eenvoudig rijst kookt. Het apparaat kookt de rijst in water, totdat de rijst het juiste kookpunt bereikt. Er zijn in Nederland tientallen merken en soorten rijstkokers te verkrijgen.

In Nederland zouden we zeggen: een kind kan de rijst koken, met een rijstkoker. Zo eenvoudig is het. Het enige dat je hoeft te doen is water en rijst (en naar smaak zout en olie) toevoegen aan de pan en deze aanzetten. Na een paar minuten heb je een heerlijke rijst, met het perfecte mondgevoel.

Auguste EscoffierFranse Chefkok
“De beste gerechten zijn het makkelijkst.”

Hoe gebruik ik een rijstkoker?

Hieronder een aantal tips bij het gebruik van een rijstkoker. Ga er niet zomaar aan voorbij, want hiermee haal je het maximale uit jouw rijstkoker. Ook gaat deze dan het langst mee. Volg je de adviezen hieronder op, dan zul je jaren lang veel plezier hebben van dit handige keukenapparaat:

 • Reiniging: Maak het opvangbakje waarin je de rijst kookt altijd goed schoon. Rijst geeft namelijk zetmeel af tijdens het koken, wat ervoor kan zorgen dat deze blijft plakken. Verwijder dan ook al het zetmeel uit de rijstkoker voordat je hem opnieuw gebruikt. Hiermee kan ook de in de rijstkoker aanwezige anti-aanbaklaag zijn werk doen tijdens de bereiding.
 • Kookpunt: Het bereiken van het juiste kookpunt voor de verschillende soorten rijst is veel makkelijker dan met andere bereidingswijzen. Meestal staat het juiste kookpunt per type rijst aangegeven in de gebruiksaanwijzing. Hoe vaker je de rijstkoker gebruikt, hoe meer gevoel je krijgt bij het juiste kookpunt. Het ideale kookpunt hangt af van het soort rijst en de samenstelling van het water.
 • Multifunctionele rijstkoker: Sommige modellen rijstkokers zijn tevens geschikt om andere voedingsmiddelen in te bereiden. Ook zijn rijstkokers soms uitstekende stoompannen, waarin je allerlei voedingsmiddelen kunt stomen.
 • Veiligheid: Net als andere elektrische keukenapparatuur, houd je ook een rijstkoker verre van water, afgezien van het reservoir. Als je de buitenkant van de rijstkoker wilt schoonmaken, zorg dan eerst dat je de stekker uit het stopcontact haalt. Gebruik voor de buitenkant hoogstens een licht vochtige doek. Dompel een rijstkoker nooit in water.

Ofrece excelente ayuda en la cocina

Met een rijstkoker verras je je gasten met rijstgerechten van topkwaliteit.
(Bron: Belchonock: 116092543/ 123rf.com)

Welke andere gerechten kan ik bereiden met een rijstkoker?

Sommige rijstkokers kun je ook gebruiken om andere gerechten in te bereiden. Zo doende, heb je nog meer profijt van dit apparaat. Hieronder hebben we ze voor je op een rij gezet:

Voedingsmiddel Bereiding
Quinoa Doe dubbel zoveel water als quinoa in de rijstkoker en stel het programma in. Gebruik daarna de quinoa door jouw salades of soepen.
Soep Om een soep te maken in de rijstkoker, hoef je alleen de gewenste ingrediënten toe te voegen en het juiste programma te kiezen.
Pasta De rijstkoker kan je ook helpen om pasta te garen. Voeg pasta toe waar je normaal rijst zou toevoegen. Daarna hoef je alleen nog jouw favoriete saus toe te voegen.
Rijstsoorten Niet alleen witte rijst is geschikt voor in de rijstkoker. Je kunt er alle soorten rijst in garen. Dus ook zilvervliesrijst of paella.

Zoals je ziet is er alleen een beetje handigheid en wat fantasie nodig, om het maximale uit jouw rijstkoker te halen. De beroemde chefkok en televisiepresentatrice Julia Child zegt hierover: “Je hoeft geen uitgebreide en gecompliceerde meesterwerken te maken, een goede maaltijd met verse ingrediënten is genoeg.”

Waarom zou je een rijstkoker kopen?

Er zijn veel redenen waarom mensen een rijstkoker aanschaffen. Deze bevestigen jou in jouw keuze voor een rijstkoker. In de tabel hieronder, zetten we het handig voor je op een rij:

Reden Toelichting
Prijs Zoals je in de selectie al hebt kunnen zien gaat het om toegankelijk geprijsde apparaten. Bovendien bespaar je met een rijstkoker energie en tijd.
Formaat Rijstkokers zijn er in verschillende formaten, waardoor er altijd een handige maat voor je bij zit. Hoe meer familieleden, hoe groter de rijstkoker.
Gaarheid Als keukenprins of keukenprinses hecht je natuurlijk aan het correcte kookpunt en de juiste gaarheid van voedingsmiddelen.
Veelzijdigheid Er zijn een aantal modellen rijstkokers die ook andere gerechten kunnen bereiden. In de vorige alinea heb je hierover al gelezen.
Eenvoud Het gaat om een van de makkelijkst te gebruiken keukenapparaten. Je leest hoogstens de gebruiksaanwijzing.
Temperatuur De meeste rijstkokers beschikken over de mogelijkheid, om de rijst warm te houden na het koken. Dit kan zelfs tot een paar uur na het koken.

Hoe bereid ik rijst in een rijstkoker?

Rijst klaarmaken met een rijstkoker is heel eenvoudig. Vrijwel iedereen kan het, je hoeft er niet eerder voor gekookt te hebben. Volg gewoon de stappen hieronder:

 • Was de rijst om het zetmeel van de korrels te spoelen.
 • Doe de rijst, samen met het water en wat zout in de rijstkoker.
 • Zet de rijstkoker aan en stel het programma in.
 • Als de rijst gaar is, laat het dan nog enkele minuten rusten in de rijstkoker.
 • Roer de rijst alvorens je het opdient.

En uno de los apartados que te mostramos en el apartado anterior has visto que puedes utilizar las arroceras para preparar diferentes platos.

Rijst heeft een precies gaar punt, jouw rijstkoker zal het je helpen herkennen.
(Bron: Haitalang: 79264671/ 123rf.com)

Welk resultaat geven de verschillende soorten rijst?

Afhankelijk van het soort rijst bereik je bepaalde kookresultaten. Dit is belangrijk om in gedachten te houden als je een rijstgerecht wilt bereiden. Let hieronder op het soort rijst, om het juiste resultaat te krijgen:

 • Korte rijst: Gebruikt men voor de bereiding van gerechten als sushi. Bevat veel zetmeel. Je bereikt een rijst die niet heel veerkrachtig is en die gemakkelijk kleeft.
 • Middellange rijst: Kleeft iets en is zachter dan het vorige type rijst. Dit is de meest gebruikte rijst in Nederland.
 • Lange rijst: Is zacht en plakt niet. Deze soort rijst heeft het meeste water van alle soorten rijst nodig en ook de langste kooktijd. Voorbeelden van deze rijstsoorten zijn Basmati rijst en Jasmijn rijst.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een rijstkoker?

Inmiddels ken je een aantal redenen waarom je echt een rijstkoker zou willen. Je hebt gezien hoe praktisch dit apparaat is en hoeveel tijd en energie je ermee bespaart. Hieronder zetten we ze nog eens voor je op een rij, de voor- en nadelen van een rijstkoker.

Voordelen
 • Eenvoudig rijst klaarmaken
 • Bespaart energie
 • Gezonde manier van koken
Nadelen
 • Sommige rijstkokers nemen veel ruimte in

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Je bent bijna aan het einde van dit artikel gekomen. We willen graag afsluiten door jou van een aantal criteria te voorzien. Criteria die je voor ogen kunt houden als je op het punt staat, om een rijstkoker te kopen. De onderstaande factoren kunnen je vergelijkingsmateriaal bieden, om de verschillende modellen op naast elkaar te houden. Zo koop je uiteindelijk de beste rijstkoker en zul je er het meeste plezier van hebben:

 • Capaciteit
 • Functies
 • Reiniging
 • Gebruiksgemak

Capaciteit

In Nederland zijn er individuele rijstkokers te krijgen, waarmee je een portie rijst bereidt. Er zijn echter ook grote rijstkokers, waarmee je een groot gezin of volle tafel van lekkere rijst kunt voorzien. Bedenk je van tevoren voor hoeveel personen je meestal rijst zult maken, en bepaal aan de hand daarvan de benodigde capaciteit voor jouw rijstkoker. Let bijvoorbeeld op het aantal gezinsleden en controleer of je ook kleinere porties kunt maken dan de maximale capaciteit van het apparaat.

Preparar arroz con un arrocera es muy sencillo.

Iedereen kan rijst koken met een rijstkoker. Zelfs de meest onervaren kok.
(Bron: Asawachiwantorngul: 74898220/ 123rf.com)

Een rijstkoker hoeft geen gigantisch vermogen te hebben, om toch de perfecte beetgare rijst te kunnen klaarmaken. Hoe groter het vermogen van de rijstkoker, hoe meer energie deze zal gebruiken. Al zijn er ook krachtige modellen met een laag energielabel. Let hierop als je graag energie wilt besparen. Let hiervoor op het aantal Watt van de rijstkoker. Afhankelijk van het vermogen en het gebruik zullen de kosten verschillen.

Functies

Let op de verschillende functies die een rijstkoker bevat. Sommige modellen schakelen bijvoorbeeld automatisch uit als het kookprogramma afgerond is. Of ze schakelen over op een warmhoudfunctie. Zo voorkom je heel eenvoudig dat de rijst aanbrandt of overkookt. De warmhoudfunctie van de rijstkoker zal je veel frustratie besparen als je uitgebreid kookt. De rijst blijft hierdoor simpelweg op de ideale temperatuur om direct uit te serveren. Sommige rijstkokers houden de rijst tot wel 8 uur warm. In die tijd ben je vast wel klaar met je overige gerechten.

Reiniging

Controleer van tevoren of de rijstkoker makkelijk te reinigen is. Dit gaat je veel gedoe besparen. De meeste rijstkokers beschikken over een uitneembare binnenpan, die je apart kunt afwassen. Dit is het onderdeel van het apparaat, dat het meest vuil wordt en in aanraking komt met eten. Een coating of anti-aanbaklaag aan de binnenkant van de rijstkoker kan je ook veel tijd besparen, omdat het voedsel niet achterblijft in de pan. De buitenkant is meestal eenvoudig schoon te maken met een licht vochtige doek. Let er dan wel op dat de stekker van tevoren uit het stopcontact is.

Gebruiksgemak

De meeste rijstkokers staan erom bekend dat iedereen ermee kan koken. Zo simpel zijn ze in gebruik. Lees de ervaringen van gebruikers, om vast te stellen of dit ook het geval is bij de rijstkoker van jouw keuze. Let op de programma’s en de functies op het apparaat en of je denkt deze te gaan gebruiken. Ga af op je voorgevoel en vermijd die apparaten waar je van tevoren al van in de war raakt.

Sommige modellen rijstkokers zijn ook geschikt voor de bereiding van andere voedingsmiddelen dan rijst. Een aantal rijstkokers uit onze selectie beschikt over een stoomfunctie, waarmee je bijvoorbeeld groenten en vis kunt klaarstomen. Dit is een zeer gezonde manier van voedsel bereiden.

Samenvatting

Een rijstkoker is een zeer handig hulpmiddel in de keuken, voor het bereiden van een perfecte, beetgare rijst. Er zijn zelfs rijstkokers waarmee je ook andere voedingsmiddelen kunt garen, door middel van een stoompan die je in de rijstkoker plaatst. Het gebruiken van een rijstkoker is doorgaans heel eenvoudig. Zelfs de meest onervaren keukenprins of -prinses kan er een perfecte rijst uit krijgen.

Belangrijk bij het kiezen van de ideale rijstkoker is de capaciteit of inhoud ervan. Kook je meestal voor veel mensen, of ga je voor de individuele portie? Let ook op de andere handige functies op het apparaat, zoals automatisch uitschakelen of warm houden. Tenslotte is het formaat van belang, zodat de rijstkoker in jouw keukenkastje past als je klaar bent met koken.

Vond je dit artikel interessant? Laat je dan vooral niet tegenhouden om het te delen in jouw kookclub op social media. Een reactie hieronder plaatsen kan ook.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: PaylessImages: 46848563/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies