Om je huis schoon te houden, moet je allerlei verschillende taken uitvoeren. Sommige taken zijn minder spannend dan andere. Eigenaren van huizen met grote ramen of veel glazen meubels weten dat het schoonmaken van glas veel tijd en moeite kost. Gelukkig biedt de technologie ons tegenwoordig een handige oplossing: de robot ramenwasser. Ken jij deze handige tool al? Lees snel verder!

Net als veel andere technologische innovaties, helpen deze handige apparaten om tijd te besparen en repetitieve, lange en zware klusjes uit handen te nemen. Bij de keuze voor een robot ramenwasser is het belangrijk om van tevoren te bedenken wat je verwachtingen precies zijn. In deze shopgids vind je de 5 beste modellen en de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom robot ramenwassers.

Belangrijk om te weten

 • Robot ramenwassers zijn kleine apparaten die verantwoordelijk zijn voor het volledig zelfstandig reinigen van de ramen van je huis. Ze besparen tijd en moeite en leveren goed werk. Ze werken op stroom en moeten worden opgeladen om gebruikt te kunnen worden.
 • De robots passen zich over het algemeen aan alle soorten oppervlakken aan. Het hoeft niet eens om glas te gaan. Sommige apparaten werken bijvoorbeeld ook op tegels of douchewanden. Je kunt de oppervlakken droog reinigen of het apparaat samen met je gebruikelijke schoonmaakproduct gebruiken.
 • Moderne glasreinigingsrobots zijn zeer eenvoudig te gebruiken. Ze zijn ontworpen om energie te besparen en werken erg efficiënt. Ze zijn veilig en veelzijdig en hebben vaak een simpel maar mooi design.

Ranking: De beste robot ramenwassers op de markt

Heb je hoge, moeilijk bereikbare ramen waar je wel bij kunt om de robot op te plaatsen? Dan is een robot ramenwasser een erg goede oplossing. Glas reinigen was nog nooit zo eenvoudig. De glasreinigingsrobots lopen voorop in de wereld van de thuisrobots. Door het diverse aanbod kan het kiezen van het juiste model soms lastig zijn. Hieronder vind je een rankinglijst met de 5 beste modellen op de markt. Deze selectie is ontworpen om je te helpen en te begeleiden bij je aankoop.

1e plaats: HOBOT 288

Op de eerste plaats in onze rankinglijst vind je de robot ramenwasser van HOBOT. Je kunt de automatische glasreinigingsrobot met een applicatie op je smartphone bedienen. Dankzij de centrifugaalpomp met groot volume kun je er meerdere soorten glas mee reinigen: normaal, dubbel, veiligheidslaminaat, reflecterend glas en ruw glas. Met de lasersensor kun je ook glazen zonder kozijnen reinigen. Het apparaat werkt erg stil, heeft 3 verschillende standen en werkt met UPS.

De reinigingssnelheid van het apparaat is 2,4 minuten per vierkante meter. Het vermogen van 72 Watt houdt de robot op het oppervlak van het glas, terwijl het vuil opzuigt en onzuiverheden verwijdert. Het model bevat een veiligheidskabel. Je kunt met het apparaat zowel droog reinigen als nat, met je gebruikelijke reinigingsproducten. De HOBOT 288 is uitgerust met een batterij.

2e plaats: HOBOT 198

Op de tweede plaats staat de HOBOT 198. HOBOT staat bekend als voorloper op de markt van de robot raamreinigers. Kopers zijn zeer tevreden met de prijs-kwaliteitverhouding van dit product. De kleur van het product is zwart. Het apparaat maakt een geluid van 65,5 dB en heeft een vermogen van 80 Watt. Je laadt de robot binnen 150 minuten op. De robot ramenwasser weegt 930 gram.

Hoewel je in het begin misschien even moet wennen aan de robot, zul je, zodra je bekend met zijn gebruik, al snel niet meer zonder kunnen. Je kunt de robot zodanig instellen dat deze het hele raam reinigt. Ook heb je de mogelijkheid om slechts gedeeltes van het raam te reinigen. Als je wilt dat een bepaald stuk extra goed gereinigd wordt, stel je dit eenvoudig met de app op je mobiel in.

3e plaats: Mamibot Iglassbot

De Mamibot Iglassbot raamreinigingsrobot maakt je leven een stukje makkelijker door snel en stil te werken. De Mamibot ramenwisser heeft de nieuwste technologische eigenschappen en werkt volgens de laatste ontwikkelingen in de techniek. Het apparaat heeft een vernieuwend ontwerp en een stille motor. Met de afstandsbediening stel je gemakkelijk het programma in om te bepalen welk stuk de robot schoon moet maken.

De robot helpt je door ramen te reinigen, zowel van binnen als van buiten. Het apparaat is voorzien van microvezel reinigingsdoeken. Je hoeft enkel het doekje nat te maken met een vensterreinigingsmiddel en het toestel aan het raam te bevestigen. Dankzij de ingebouwde krachtige zuigmotor blijft het apparaat goed op het raam zitten. De robot ramenwasser is een state of the art product dat er voor zorgt dat je op ieder gewenst moment kunt genieten van schone ramen.

4e plaats: Quaan

De prijs-kwaliteitverhouding van de robot ramenwasser van Quaan is zeer goed. Voor een zeer goede prijs, heb je een apparaat waarmee je gemakkelijk ramen, deuren en andere objecten schoonmaakt. De zuigkracht is sterk. De machine zelf is licht en flexibel, gemakkelijk te verplaatsen en geschikt voor alle kozijnafmetingen. De 2 reinigingswielen worden afwisselend gebruikt en draaien 75 keer per minuut.

De reinigingssnelheid van de ramenwasser van Quaan is 3 minuten per vierkante meter. Het ontwerp is simpel maar strak. Met de zwarte en witte kleuren zal dit model binnen ieder interieur passen. Helaas heeft het apparaat geen randdetectie. Daarvoor is de robot misschien net iets te goedkoop. Wel heeft het apparaat andere handige functies, die je al snel zult ontdekken door hem te gebruiken. Gebruik het apparaat in combinatie met glazenreinigingsmiddel.

5e plaats: HOBOT 188

Op de vijfde plaats in onze rankinglijst vind je de HOBOT 188 robot glazenwasser. Je schrikt misschien even van de prijs, maar dan heb je ook wel wat. De investering op het begin zal zich op de lange termijn uitbetalen in kwaliteit en duurzaamheid. De robot is erg veelzijdig. Je kunt er van vloeren tot plafonds mee schoon maken. De HOBOT zuigt met behulp van een krachtige motor zichzelf vast aan het te reinigen oppervlak.

Dankzij de speciale enkelzijdige reiniging, reinigt het voorzichtig ramen met een glasdikte van 3 mm en meer. De infraroodsensoren detecteren de randen van raamkozijnen en de grootte van het te reinigen oppervlak. De HOBOT 188 is een robot met meerdere oppervlakken voor het reinigen van verticale en horizontale wanden. In een verfijnd ontwerp biedt het ondersteuning via een speciaal afzuigsysteem.

Shopgids: Alles wat je moet weten over robot ramenwissers

Glasreinigingsrobots helpen je niet alleen bij het reinigen van je ramen tot ze weer glanzen. De apparaten hebben, afhankelijk van het model, verschillende handige functies om je huis schoner te maken. Je kunt de apparaten voor meerdere klusjes gebruiken. Het kiezen van het juiste apparaat is niet altijd makkelijk. Om je te helpen bij het vinden van het model dat het beste bij je behoeften past, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom robot ramenwissers.

Sommige glasreinigingsrobots hebben geen water nodig om te reinigen.
(Bron: Uliya Stankevych: 76498994/ 123rf.com)

Wat is een robot ramenwasser precies?

Robot ramenwassers, ook wel glasreinigingsrobots genoemd, zijn kleine machines die met een krachtige motor aan verschillende vlakke oppervlakken hechten, met name glas, om het oppervlak te reinigen. Dankzij de batterij die wordt opgeladen door elektrische stroom, zijn ze in staat om grote oppervlakken te reinigen op momenten die door de gebruiker kunnen worden geprogrammeerd.

Normaal gesproken bestaan de robots uit 2 delen. Het eerste deel is een soort veiligheidszuignap die op het te reinigen oppervlak wordt geplaatst. De tweede is de robotreiniger zelf die via een verlengbare kabel aan de zuignap is bevestigd. De machine voert de taak automatisch uit en vereist minimale menselijke tussenkomst.

Hoe werkt een robot ramenwasser?

Robot ramenwassers hebben een groot vermogen dat ervoor zorgt dat het apparaat zichzelf aan glas of andere oppervlakken vast kan zuigen. Zo kunnen ze rechtop worden gehouden zonder van het raam af te vallen. Eenmaal geladen, begint de robot de reinigingstaak uit te voeren. Je hoeft alleen maar op een knop te drukken en het juiste programma te kiezen.

Je kunt een robot ramenwasser over het algemeen op 2 manieren bedienen: via een afstandsbediening of via een applicatie op de mobiel. De onderstaande tabel toont de meest typische functies en programma’s van robot ramenwassers:

Programma Functie
Kunstmatige intelligentie Aan de hand van algoritmen berekent de robot het ideale reinigingspad, de grenzen van vensters of andere oppervlakken om het gebied volledig te reinigen.
3 automatische reinigingsprogramma’s Over het algemeen werken robot ramenwassers op 3 manieren: beginnend vanaf links, beginnend vanaf rechts en beginnend vanaf de onderkant.

Deze programma’s worden gecombineerd met de kunstmatige intelligentie-functie.

Knop twice (herhalen) Met deze functie reinigt de robot een oppervlak 2 keer achter elkaar om vuil nog beter te verwijderen.
Autostop De functie zorgt ervoor dat de robot stopt en automatisch wordt uitgeschakeld zodra de geplande taak is voltooid.

Op deze manier bespaar je een hoop energie en geld.

Kun je robot ramenwassers alleen op glas gebruiken?

Hoewel de naam van deze robots verwijst naar ‘ramen’, is de realiteit dat je de meeste modellen ook kunt gebruiken op andere soorten oppervlakken. Dit maakt de apparaten zeer veelzijdig, omdat je het gebruik ervan kunt aanpassen aan verschillende scenario’s. De meest voorkomende oppervlakken die je met een robot ramenwasser kunt reinigen zijn de volgende:

 • Ramen, van elke dikte
 • Douchewanden
 • Tegels
 • Binnen- of buitenramen
 • Glazen deuren
 • Ruw glas
 • Reflecterend glas
 • Veiligheidsglas
 • Tafels gemaakt van glad en glanzend hout

Hoe start je robot ramenwassers?

Het werken met glasreinigerrobots is heel eenvoudig. Het eerste dat je moet doen, is ervoor zorgen dat de 2 delen van het apparaat zijn vergrendeld tegen het oppervlak dat je wilt reinigen. Vervolgens selecteer je met de afstandsbediening of de app de reinigingsmodus die je nodig hebt, afhankelijk van het oppervlak. Druk op start en de robot zal beginnen met reinigen.

Een belangrijk detail dat je niet over het hoofd mag zien, is dat als je de robot verbonden houdt met het elektriciteitsnet wanneer je deze niet gebruikt, de zuigcapaciteit groter zal zijn. De batterijen zijn altijd effectiever als ze 100% zijn opgeladen.

Zigor AldamaJournalist van de Spaanse krant El País

“De schaal en het soort werk dat robots tegenwoordig kunnen uitvoeren, is niet te vergelijken.”

Wat is de USP-technologie waar robot ramenwassers mee werken?

Uninterruptible Power Supply (UPS), oftewel een niet-onderbreekbare voeding, is een technologie waarmee raamreinigingsrobots energie in hun batterijen opslaan. Op deze manier kunnen ze, zelfs als ze niet zijn aangesloten op elektrische stroom of tijdens een stroomuitval, een tijdje door blijven werken.

Bovendien vormt de UPS-technologie een belangrijke veiligheidsnorm, omdat het voorkomt dat de robot op de grond valt als er een stroomstoring voordoet. Bijna iedere glasreinigingsrobot beschikt daarom over een dergelijk systeem.

Is het nodig om water te gebruiken om een robot ramenwasser te gebruiken?

Dit is niet noodzakelijk, hoewel dit afhangt van het model dat je gebruikt. Sommige glasreinigingsrobots kunnen reinigen zonder water te gebruiken. Andere modellen vereisen een kleine hoeveelheid om te kunnen glijden. Er zijn ook apparaten die zowel met als zonder water werken, afhankelijk van het type reiniging of het soort oppervlak waar je mee werkt.

Tot slot bestaan er nog modellen glasreinigingsrobots die met stoom werken. Dit is een uitstekende optie om de meest complexe vlekken te verwijderen.

Tegenwoordig kun je robot ramenwassers vaak vanaf je telefoon of laptop bedienen. (Bron: Nicoelnino: 70615787/ 123rf.com)

Uit wat voor onderdelen bestaat een robot ramenwasser?

Het glasreinigingsrobotonderdeel dat zich aan het te reinigen oppervlak hecht, is meestal een dweil of een reinigingsdoek, speciaal ontworpen om soepel te glijden. De meest complete robotmodellen reinigen in verschillende fasen: bevochtigen, wrijven, vuil verplaatsen, schoonmaken en drogen.

Deze verschillende stappen zorgen voor een professionele afwerking, waardoor het glanzende oppervlak zonder vlekken achterblijft. Voor het grootste deel van het reinigingsproces voert de dweil een constante beweging uit om zelfs het meest grondige vuil te kunnen verwijderen.

Waarvoor dienen de reinigingsdoeken van de robot ramenwassers?

De ringen van de glasreinigingsrobots bevatten kleine doekjes, meestal van microvezel gemaakt, waarmee het apparaat langs de verschillende oppervlakken glijdt om te reinigen. Meestal worden bij de aanschaf van een robot meerdere vervangende reinigingsdoekjes meegeleverd. In sommige gevallen zijn de doekjes herbruikbaar, wat beter is voor het milieu.

Over welke functies moeten robot ramenwassers beschikken?

Het belangrijkste is dat het apparaat het oppervlak volledig kan reinigen. Voor een goede werking is het belangrijk dat je de micro-vezeldoek of de ramen een beetje nat maakt met water of glazenreinigingsmiddel dat je normaal ook gebruikt. Een navigatiesysteem moet ervoor zorgen dat het apparaat obstakels uit de weg kan gaan, zoals reliëfs, kozijnen of lijsten. Bovendien moeten ze gaten of ‘lege ruimtes’ kunnen vermijden om vallen of ongevallen te voorkomen.

Aan welke veiligheidsnormen moeten robot ramenwassers voldoen?

Eerder in deze shopgids hebben we al even kort de veiligheid van de robots aangestipt. Het is een feit dat de veiligheidsnormen waar het apparaat aan moet voldoen een zeer belangrijk aspect is. Je gebruikt de apparaten op grote hoogten of op moeilijk bereikbare buitenruimtes. Als het apparaat valt kan het daardoor schade aan het apparaat zelf, of aan andere mensen of zaken toebrengen. In de tabel hieronder vind je de belangrijkste beveiligingsmaatregelen:

Beveiligingsmaatregel Functie
UPS Zoals eerder in deze shopgids genoemd, voorkomt dit systeem dat de robot valt in het geval van bijvoorbeeld een stroomstoring.
Algoritmen om vallen te voorkomen De infraroodsensoren van de robots detecteren obstakels, randjes en reliëfs die anders ervoor kunnen zorgen dat het apparaat naar beneden valt.
Veiligheidskabel Met deze kabels, meestal inbegrepen bij de aankoop, kan de robot worden opgevangen als ze toch vallen. De meeste kabels kunnen een gewicht tot 150 kg dragen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Misschien weet je nog steeds niet zeker welk model glasreinigerrobot je moet kopen. Gezien het grote aanbod en de verschillende voordelen die ze bieden, is het normaal om hier twijfels over te hebben. Er zijn aankoopcriteria die je helpen om te bepalen welk model het beste bij je behoeften past. Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste criteria:

 • Stille modus
 • Batterij
 • Bediening
 • Snelheid
 • Veiligheid

Stille modus

Glasreinigingsrobots zijn er om saaie en vervelende taken makkelijker te maken. Dat is voor veel mensen echter niet voldoende. Er zijn modellen die veel lawaai maken. Het wordt dan ondraaglijk om dichtbij het apparaat te zijn tijdens het schoonmaken. We raden je aan om op zoek te gaan naar een model dat geluid maakt dat niet hoger komt dan 74 decibel.

Soledad AntónJournalist voor de Spaanse krant La Voz de Galicia

“Steeds meer verenigingen stappen in de digitale wereld, in de draadloze industrie en in collaboratieve robotica, zowel statisch als mobiel.”

Batterij

Ruitenreinigingsrobots hebben stroom nodig om te kunnen werken. Een goede batterij is essentieel om te voorkomen dat je het apparaat om de zoveel tijd moet opladen. We raden aan om te controleren of de batterij ten minste 600 mAh bevat, wat zorgt voor een continu gebruiksuur. Andere modellen maken gebruik van een stroomsnoer. Als dit snoer onverhoopt loslaat, zorgt een interne batterij er meestal voor dat de zuigkracht nog even aanblijft.

Bediening

Afstandsbedieningen zijn handige accessoires om robot ramenwassers te bedienen. Maar in een wereld die wordt beheerst door smartphones, is een applicatie waarmee je het apparaat kunt besturen nog makkelijker. Om gebruik van de app te kunnen maken, moet je ervoor zorgen dat de aangeboden applicatie beschikbaar is in het besturingssysteem van je mobiele telefoon. Android en iOS zijn de meest voorkomende.

Snelheid

Er zijn robot ramenwassers die de reinigingstaak erg langzaam uitvoeren. Dit is niet alleen vervelend, je zult ook met een lege batterij komen te zitten voordat de klus is voltooid. Het is daarom belangrijk om van tevoren het vermogen van de robot en de maximale snelheid te controleren. Een goed apparaat reinigt gemiddeld een vierkante meter in 2 tot 3 minuten.

Een robot ramenwasser is een top product dat eenvoudig te bedienen is en geen technische kennis vereist.
(Bron: Katarzyna Bialasiewicz: 15166630/ 123rf.com)

Veiligheid

Zoals we hierboven in deze shopgids vermelden, zijn de beveiligingsnormen van een robot ramenwasser erg belangrijk. Het apparaat bevindt zich hoog in de lucht en kan dus een gevaar vormen als het naar beneden valt. Om dit of andere soorten ongelukken te voorkomen, is het raadzaam om te controleren of de glasreinigingsrobot tenminste aan de minimale veiligheidsnormen voldoen, zoals het bevatten van de UPS-technologie en verlengbare veiligheidskabels.

Samenvatting

Een robot ramenwasser is een handig apparaat, waarmee je gemakkelijk grote en moeilijk bereikbare ramen schoonmaakt. Je kunt de toestellen daarnaast ook gebruiken om andere soorten oppervlakken te reinigen. Robot ramenwassers zijn producten die eenvoudig te bedienen zijn en nagenoeg geen technische kennis vereisen.  Ze werken volledig zelfstandig. Als je het apparaat niet gebruikt, kun je het het beste aan de stroom laten liggen om de batterijen op te laden.

Over het algemeen bieden de apparaten verschillende reinigingsprogramma’s om het oppervlak te reinigen. Het zijn intelligente apparaten. Je kunt ze bedienen met een afstandsbediening of een app op je telefoon. De meeste modellen hebben geavanceerde sensoren om obstakels, randjes en reliëfs te detecteren om te voorkomen dat ze naar beneden vallen. Goede robots voldoen aan de nodige beveiligingsmaatregelen. De bediening ervan is eenvoudig.

Als je onze shopgids over robot ramenwassers leuk vond, kun je het te delen op social media zodat je vrienden en familie ook alles te weten komen over robot ramenwassers. Je kunt ook een reactie achterlaten, we beantwoorden je vragen graag!

(Bron van de header afbeeldingen: Uliya Stankevych: 76498994/ 123rf.com)

Beoordeel dit artikel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
21 Stem(men), Gemiddeld: 5,00 de 5
Loading...