Back view of Athletic man using rowing machine
Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

22Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

109Verzamelde opmerkingen

Roeimachines zijn de beste optie om aan je weerstand, kracht en cardio te werken zonder daarbij van huis te hoeven. Als je van sporten houdt, maar je hebt er een hekel aan om naar de sportschool te moeten gaan als het koud is, is roeien de meest complete fysieke activiteit. Niet alleen dat, je zult ook calorieën verbranden zonder het je te realiseren. Roeien is een gezonde en zeer leuke activiteit om uit te voeren.

Momenteel zijn roeimachines in de mode dankzij de “Indoor Rowing” machines in sportscholen. Er worden wereldwijd zelfs wedstrijden mee gehouden. Er zijn ook roeimachines die speciaal gericht zijn op het vergroten van je fysieke conditie binnenshuis. Deze machines hebben alle functionaliteiten die je nodig hebt. Wil je meer weten? Lees dan snel verder!
Belangrijk om te weten

 • Roeitrainers zijn ook wel bekend als roei-ergometers of indoorroeiers. Je kunt er vrijwel al je spieren mee trainen zonder daarbij je gewrichten te belasten.
 • De apparaten worden meestal op basis van hun weerstandswielen gegroepeerd. Er zijn hydraulische, magnetische, luchtweerstand en water roeitrainers.
 • Moderne roeimachines zijn meestal magnetisch. Fabrikanten blijven nieuwe technologieën ontwikkelen, waardoor roeimachines steeds nieuwe functionaliteiten blijven krijgen.

Onze selectie: De 5 beste roeitrainers op de markt

Hieronder vind je de populairste roeimachines op de markt. Het zijn apparaten die je online kunt kopen. Ze beschikken allemaal over een aantal handige functionaliteiten. Of het nu gaat om een LCD-scherm of een hartslagmeter, in deze gids vind je alle nodige informatie om het apparaat te kopen dat het beste bij je past.

Joroto Roeitrainer

De JOROTO MR23 is eenvoudig op te bouwen en op te bergen, met snelle montage in slechts 20 minuten. Soepel lopende transportwielen zorgen voor gemak bij het verplaatsen en opbergen van de machine. JOROTO biedt een zorgeloze garantie van één jaar op alle producten, inclusief de MR23 Roeitrainer, en hun fantastische klantenserviceteam staat klaar om u binnen 24 uur een 100% tevreden service te bieden. Haal nu uw JOROTO MR23 Roeitrainer in huis en start met het transformeren van uw lichaam en welzijn.

Sportplus Roeitrainer

Ontdek de SportPlus Roeitrainer SP-MR-008, een apparaat dat al vele gepassioneerde fitnessliefhebbers heeft overtuigd met zijn compromisloze kwaliteit en authentieke roeigevoel. U zult onder de indruk zijn van de efficiënte en gewrichtsvriendelijke training die deze roeimachine voor thuisgebruik biedt, waardoor u het hele lichaam kunt trainen. Geniet van het comfort van de verstelbare antislippedalen en de ergonomische zitting, die samen zorgen voor een gezond bewegingsverloop.

Skandika Roeitrainer

Ontdek de voordelen van de Skandika roeitrainer, die u een overtuigend, geluidsarm en onderhoudsarm remsysteem via het polyfiber treksysteem biedt. Train effectief met de multifunctionele computer, voorzien van een LCD-display die u inzicht geeft in uw tijd, snelheid en slagen, zodat u uw prestaties moeiteloos kunt volgen.

De roeitrainer waarvan je flexibel de weerstand aanpast

De VirtuFit Row 450 heeft een silent magnetic-weerstandssysteem waardoor je flexibel de weerstand kunt aanpassen. Daarnaast maakt het schakelen tussen de 10 verschillende weerstanden nauwelijks geluid. Het roeiapparaat is erg eenvoudig te gebruiken. Het ontwerp zorgt ervoor dat je op een natuurlijke manier een goede houding aanneemt. Je kunt je voortgang in de gaten houden via het schermpje voor je. De roeitrainer is ook geschikt voor lange mensen.

De beste roeitrainer met 4 weerstandsniveaus

Met de Tunturi Cardio Fit R20 ga je eenvoudig thuis aan de slag. De roeibeweging zet bijna alle belangrijke spieren aan het werk. Het apparaat heeft 4 weerstandsniveaus. Dankzij het compacte formaat is de roeitrainer eenvoudig te verplaatsen en op te bergen. Met de LCD-monitor houd je tijdens je training je voortgang in de gaten, door op parameters zoals de tijd, calorieën, slagen per minuut en het totaal aantal slagen van alle workouts te letten.

De ideale roeitrainer voor de beginnende sporter

De Row 2 roeitrainer van Focus Fitness heeft een stijlvol design en een sterk frame. Het apparaat maakt weinig geluid en is bovendien eenvoudig in te klappen en op te bergen wanneer je hem niet gebruikt. De roeitrainer is uitgerust met maar liefst 8 weerstandsniveaus. Je past de niveaus handmatig aan door aan de knop te draaien. Het is de ideale roeitrainer voor beginners, dankzij de eenvoudige bediening en het ergonomische ontwerp van het apparaat.

De beste roeitrainer met hartslagmeter

Ook de Hammer Cobra roeitrainer mag niet in ons lijstje ontbreken. Het is een stijlvolle roeitrainer met een ruimtebesparend design. Je kunt het apparaat makkelijk opklappen en opbergen. Opgevouwen heeft de roeitrainer een afmeting van maar 150 x 166 x 50 cm. De trainer heeft een stijlvol design met zwart/rode details.

Het apparaat heeft een hydrolische weerstand. De machine is geschikt voor personen met een gewicht tot 130 kg. De roeitrainer zelf weegt 27 kg. Het is tevens mogelijk om op basis van je hartslag te trainen. Het apparaat beschikt over 12 motivatieprogramma’s en een duidelijk en overzichtelijk LCD-trainingsdisplay.

De perfecte roeitrainer voor professionals


Tijdelijk niet leverbaar

Bij het ontwerp van de Joy Sport Air Power is gekozen voor kwaliteitsmaterialen. Zo is het railsysteem opgetrokken uit hoogwaardig staal dat bevestigd is aan een volledig uit staal opgetrokken basis frame. Het apparaat kan goed tegen een stootje en gaat lang mee. De roeitrainer doet perfect wat je ervan verwacht. Dit model is een stukje duurder dan veel andere modellen, maar wees niet bang, de investering is het zeker waard. Op naar een topconditie!

Verdere aanbevelingen in het overzicht

Shopgids: Wat je moet weten over roeitrainers

Er zijn veel verschillende modellen roeimachines. Als je een roeimachine wilt kopen, is het belangrijk om rekening te houden met de kenmerken van het apparaat en je eigen doelstellingen. Beginners hebben over het algemeen andere behoeften dan gevorderde gebruikers. Ook hangt een groot deel van je budget af. Hieronder vind je de meest voorkomende vragen en hun antwoorden van andere gebruikers.

Man using row machine

Roeien is een uitstekende oefening voor je schouders en rug.
(Bron: Rido: 77774250/ 123rf.com)

Wat is een roeitrainer precies?

Roeitrainers, ook wel roeimachines, roei-ergometers of indoorroeiers genoemd, zijn apparaten die de aandrijving van een ‘echte’ roeiboot op het water simuleren. Hun doel is training, afgeleid van traditioneel roeien, zoals in kleine bootjes en kano’s gebeurt. Dit geldt voor zowel de roeitrainers voor binnenshuis als in sportscholen.

Wist je al dat ook traditioneel roeien nog steeds een populaire sport is? Sterker nog, er worden regelmatig wedstrijden gehouden door heel Nederland.

Wat is het weerstandswiel en wat voor soort verschillende weerstandssystemen zijn er?

Bij de meeste roeimachines bevindt het weerstandssysteem zich onder het stuur. Ze worden ook wel weerstandswiel of vliegwiel genoemd. In enkele gevallen bevinden ze zich vlak voor het stuur. Het vliegwiel past een remmechanisme toe dat is bestemd voor de simulatie van het gevoel van een roeiriem die in beweging door het water gaat.

Er zijn verschillende soorten weerstandssystemen, zoals je hieronder kunt zien:

Hydraulische roeitrainer Water roeitrainer Luchtweerstand roeitrainer Magnetische roeitrainer
Maakt gebruik van cilinders die gevuld zijn met gas als weerstandssysteem. Het stuur is gefixeerd.  Gebruiken gesloten watertanks om op natuurlijke wijze een roeiend gevoel te geven. De weerstand zal toenemen als je harder roeit  Gebruikt lucht om de weerstand te regelen, de weerstand wordt aangepast aan je kracht en frequentie tijdens het roeien.  Maakt gebruik van elektromagneten om weerstand te creëren, vooral bedoeld voor mensen met ervaring.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een roeitrainer?

Een roeitrainer kan worden gebruikt als veelzijdig cardio-apparaat. Je traint tegelijkertijd het onderste en het bovenste gedeelte van je lichaam. Als je het roeitoestel correct gebruikt, belast je de gewrichten niet. De voordelen zijn talrijk, zoals je kunt zien in de lijst hieronder:

 • Het is goed voor het herstel van de spiermassa. Als je een blessure hebt gehad, zal de roeitrainer je helpen om je spieren te regenereren en opnieuw kracht te krijgen. Het gebruik van een roeitrainer wordt om die reden vaak aanbevolen als revalidatietechniek.
 • Je kunt er cardiovasculaire oefeningen mee doen. Als je zoveel spieren traint, heeft je hart daar ook baat bij. Daar is geen eens een hoge intensiviteit voor nodig.
 • Het kan een aanvullende training zijn. Als je deelneemt aan wedstrijden, maar je buiten het wedstrijdseizoen bevindt, kun je met een roeitrainer toch blijven trainen zonder je huis te hoeven verlaten.
 • Je belast je gewrichten niet. Je zult de gewrichten van de heupen of knieën niet beschadigen. Tegelijkertijd is de roeibeweging wel goed voor de rest van je botten. Er zijn dus eigenlijk alleen maar voordelen te bedenken!

Rowing-machine

Roeien werd als sport populair vanaf de 17e eeuw, toen de Engelsen het introduceerden als nieuwe sport.
(Bron: Kzenon: 105353843/ 123rf.com)

Welke spieren gebruik je bij het trainen met een roeitrainer?

Roeimachines bieden een uitgebreide training. Je werkt met maar liefst 80 procent van de spieren in je lichaam. Met een roeitrainer versterk je je cardiovasculaire systeem, verlies je gewicht, verminder je stress en versterk je je spieren. Daarbovenop komt dat je je gewrichten niet belast. In de volgende tabel zie je welke spieren je traint bij het gebruik van een roeitrainer:

Armen Benen Buik Rug
Biceps, triceps en deltoids (gelegen op de schouders).  Quadriceps, billen en hamstrings (gelegen aan de achterkant van het bovenbeen).  Abdominals, obliques en de erector spinae (gelegen in het onderste deel van de rug).  Rhomboids (gelegen tussen de schouderbladen en de wervelkolom), latissimus dorsi (brede rugspier) en trapezius (bevindt zich bovenop de latissimus dorsi).

Hoe dien je een roeitrainer te gebruiken om blessures te voorkomen?

Het is essentieel dat je de juiste techniek gebruikt bij het uitvoeren van bewegingen op roeimachines. Je traint in principe je hele lichaam, dus het is raadzaam om aandacht te besteden aan de bewegingen van zowel de bovenste als de onderste helft van je lichaam. In de volgende tabel laten we je zien hoe je de oefeningen op de juiste manier kunt uitvoeren.

Bovenste lichaamshelft Onderste lichaamshelft
1. Als je zit, moeten je knieën een beetje gebogen zijn. Als je ze te recht houdt, zul je jezelf pijn doen. 1. Als je dit gedeelte goed wilt trainen, ga dan met gestrekte knieën zitten, ellebogen uitgestrekt ter hoogte van het borstbeen en licht naar achteren gebogen.
2. Plaats je bovenlichaam iets naar achteren. Buig het thoracale, lumbale en cervicale gebied niet. Houdt de borst vooruit om dit te vermijden. 2. Geef voorwaartse kracht met je enkels, heupen en knieën.
3. Kijk recht voor je uit en til je schouders niet op. Buig je ellebogen en houd je handen op de hoogte van je borstbeen 3. Het is belangrijk dat je in dit deel van de oefening kracht uitoefent door het onderste deel van je lichaam naar voren en naar achteren te buigen. Vergeet niet om te controleren dat je hielen niet teveel vastzitten aan de pedalen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je van plan bent om een roeimachine te kopen, zijn er een aantal belangrijke aspecten die je van tevoren dient te overwegen. Als je niet erg lang bent, zijn veel modellen bruikbaar. Je moet extra op gaan letten als je langer bent dan 1,80 cm. Hetzelfde geldt voor je gewicht. Hieronder laten we je zien wat de criteria zijn waar je op moet letten als je een roeitrainer aanschaft.

Gewicht en lengte

Zoals we eerder al opmerkten, is het belangrijk om te controleren voor welk gewicht en welke lengte het apparaat geschikt is. Over het algemeen wordt in de productdetails het maximaal ondersteunde gewicht vermeld. Ook als de roeimachine bij jou thuis door meerdere gebruikers gebruikt zal worden, is het van essentieel belang dat deze een stevige bouw heeft. Voorkomen is in deze zin beter dan genezen!

Ruimte

Controleer voordat je een roeimachine koopt of je voldoende ruimte hebt om het apparaat op te bergen. Het merendeel van de apparaten kun je opvouwen tot een L-vorm, maar vergeet niet dat hun afmetingen anders zijn als je ze uitklapt. Houd dit aspect in gedachten, zodat je geen onaangename verrassingen tegenkomt. Het zou jammer zijn als je je aankoop na een paar uur alweer terug moet brengen.

Rowing-machine

De roeiboot diende oorspronkelijk alleen als vervoermiddel, zowel in het Oude Egypte als in Griekenland.
(Bron: Gstockstudio: 53664361/ 123rf.com)

Weerstandssysteem

Er zijn verschillende soorten roeimachines. Je kunt ze indelen op basis van hun weerstandssysteem. Ze hebben allemaal hetzelfde doel: om weerstand te creëren, alsof je in het water roeit. Er zijn hydraulische, water, luchtweerstand en magnetische roeitrainers. Hieronder laten we je de voor- en nadelen van de verschillende systemen zien zodat je de verschillen te weten komt:

 • Hydraulische roeitrainer: Maakt gebruik van cilinders die gevuld zijn met gas als weerstandssysteem. Het stuur is gefixeerd, dat wil zeggen, niet verstelbaar.
 • Water roeitrainer: Gebruikt gesloten watertanks om je een natuurlijk roei-gevoel te geven. De weerstand wordt groter als je harder roeit. Aangezien ze watertanks bevatten, wegen dit soort apparaten veel.
 • Luchtweerstand roeitrainer: Gebruikt lucht om de weerstand te regelen. De weerstand wordt aangepast aan de kracht en frequentie tijdens het roeien, of door het trekken aan het stuur. Je kunt de weerstand niet handmatig aanpassen.
 • Magnetische roeitrainer: Maakt gebruik van elektromagneten om weerstand te creëren. Je kunt de weerstand zoals gewenst aanpassen en in de gaten houden via een LCD-scherm.

Gewicht van het vliegwiel

Het gewicht van het vliegwiel is geen triviale zaak. De oefening zal meer lijken op natuurlijk roeien als het vliegwiel zwaarder is. Het is daarom belangrijk dat het vliegwiel sterk en robuust is. Als referentie weegt een vliegwiel van een acceptabele roeimachine gemiddeld tussen de 6 en 9 kg.

Kwaliteit

Als je een roeitrainer gebruikt, kan deze op een gegeven moment gaan slijten. De kwaliteit van het apparaat is daarom een fundamenteel criterium. Losse onderdelen kunnen erg duur en moeilijk te verkrijgen zijn. Het is daarom beter om aan het begin direct te investeren in een goed apparaat. Goede afwerkingen en hoogwaardige materialen zijn essentiële elementen voor de keuze voor een roeitrainer. Vergeet daarom niet om dit criterium mee te nemen bij de beoordeling van een model.

Accessoires

Moderne roeimachines bevatten meestal een reeks accessoires die erg handig kunnen zijn, zoals hartslagmeters en pulssensoren. Vaak hebben machines ook een console of LCD-scherm. In de lijst hieronder leggen we uit wat de voordelen zijn van elk van deze accessoires, die je tijdens je training verder zullen helpen:

 • Hartslagmeter: Meet je hartslag in realtime. Herkent de impact van de oefening op je lichaam. Je kunt de weerstandsprogramma’s aanpassen aan je doelen, op basis van je hartslag.
 • LCD-scherm: Geeft je informatie over bijvoorbeeld het aantal verbruikte calorieën, de duur van de oefening en het aantal slagen. Sommige consoles hebben trainingsprogramma’s die zijn ontworpen door professionele trainers. Je kunt ze gebruiken om een specifieke training te volgen, een spiergroep te ontwikkelen of vet te verliezen.
Wist je al dat je met de meest geavanceerde roeitrainers met LCD-schermen zelfs kunt deelnemen aan online wedstrijden met andere gebruikers?

Gebruik

Ook de manier waarop je het apparaat gaat gebruiken bepaalt de keuze voor een bepaald model. Er zit een verschil tussen of je het apparaat zo nu en dan, of dagelijks wilt gebruiken. Als je voor een wedstrijd moet trainen, heb je een robuuste en stabiele roeimachine nodig, zodat deze niet snel verslijt.

Als je de roeimachine af en toe gebruikt, zul je ook al snel tussen de 3 en 7 uur per week trainen. De duurzaamheid van het apparaat is hoe dan ook de sleutel tot een succesvolle aankoop.

Samenvatting

Indoor roeimachines zijn de beste manier om te trainen zonder van huis te hoeven gaan. Dankzij de technologische vooruitgang zijn er tegenwoordig veel hoogwaardige apparaten tegen een zeer betaalbare prijs. Over het algemeen bevatten de apparaten moderne LCD-schermen, zodat je de oefening kunt volgen en zo risico kunt voorkomen.

Er zijn veel verschillende soorten roeimachines. Als je serieus wilt gaan trainen, raden we een magnetische roeimachine het meest aan. Je portemonnee zal dit in eerste instantie voelen, maar na verloop van tijd zul je je realiseren dat je een goede investering hebt gedaan. Als je gewoon af en toe wat oefeningen wilt doen, is een hydraulische machine perfect voor jou. Lees alle andere ins en outs over roeitrainers in deze gids en kies het model dat het beste bij je past!

Als je ons artikel leuk vond, laat dan hieronder een reactie achter of deel het met je vrienden en familie op social media.

(Bron van de header afbeelding: Drobot: 75914146/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies