62334716_l-1.jpg
Laatst bijgewerkt: 30-09-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

21Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

69Verzamelde opmerkingen

De rolschaats was vanaf de zestiger jaren niet uit het straatbeeld weg te denken. Totdat in de jaren 90 iedereen overstapte op de bekende inline skates. Toch wint de rolschaats langzaam weer aan populariteit. Maar wat maakt rolschaatsen zo leuk? De buitenlucht, vrienden waarmee je samen skate en goed skate materiaal, houden het skaten gevarieerd en spannend.

De een houdt ervan om s’ochtends te skaten, de ander ’s avonds. Ieder heeft zijn eigen ritme en rituelen bij het rolschaatsen. En iedereen heeft natuurlijk zijn eigen reden om te skaten, maar er is wel een aantal gemeenschappelijke delers als je een groep skaters vraagt waarom ze eigenlijk zo graag skaten. Laat je dus vooral enthousiasmeren door alle voordelen die rolschaatsen biedt!
Belangrijk om te weten

 • Rolschaatsen, ook wel quadskates genoemd, hebben vier wielen, verdeeld in groepen van twee, die zich aan de voor- en achterzijde van de schaats bevinden.
 • Rolschaatsen worden gebruikt voor zowel kunstschaatsen als rolhockey, evenals voor schaatstochten.
 • De hardheid en de diameter van de wielen zijn twee van de factoren waarmee je rekening moet houden als je je rolschaatsen koopt.

Onze selectie: De beste rolschaatsen op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste rolschaatsen die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte rolschaatsen een stuk eenvoudiger.

Tidigare Rekommendationer

De beste rolschaatsen voor meisjes

Nijdam is van oorsprong een Fries schaatsmerk, wat in de 19de eeuw is ontstaan. Deze veelkleurige, verstelbare rolschaatsen van Nijdam hebben een hardboot constructie met zachte binnenschoen waardoor de pasvorm comfortabel blijft en de schaats tegelijk tegen een stootje kan. Deze rolschaats is voorzien van snelsluitingen met sloten zodat hij nooit zomaar in één keer los kan schieten. Met de knop aan de onderzijde is de maat van de schaats eenvoudig aan te passen zodat ze jarenlang meegaan.

De beste klassieke rolschaatsen

Deze trendy RC1 klassieke rollerskates van Roces zorgen gegarandeerd voor urenlang skateplezier. De skate is gemaakt van soepel ECOleather kunstleer en bevat een stevige PVC zool. Deze Roces rollerskate heeft een kunststof frame met 85A 54mm wielen en ABEC 5 kogellagers. Anatomisch gevormde kunstschaatsschoenen met 8 vetergaten van zacht, synthetisch leer. De schaats heeft platte veters en 3 extra haakoogjes op de bovenschoen en stevige PVC zool.

De beste verstelbare rolschaatsen

Het enthousiaste en creatieve Studio 100 is er voor alle kinderen. Van televisieprogramma’s tot spellen, ieder kind kan zich dagelijks uren vermaken met zijn of haar grootste idolen. Onder Studio 100 vallen namelijk verschillende bekende figuren. Met de K3-rolschaatsen ben je niet te stoppen! Rolschaats door de straat en toon je beste kunstjes. Of misschien kan je wel enkele danspasjes demonstreren, net zoals Hanne, Klaasje en Marthe? Let op: De rolschaatsen vallen redelijk klein, dus kijk goed naar de reviews die aangeven welke maat je moet bestellen.

De beste rolschaatsen voor volwassenen

Door de goede pasvorm is het prettig om met deze retro Nijdam rolschaatsen Rambling Mint een ontspannen tocht te rijden. Samen met vrienden en vriendinnen kun je ook naar een skatebaan gaan om plezier te beleven op deze rolschaatsen. Kom achter je computer vandaan en laat het mooie weer je naar buiten lokken! De rolschaats heeft een PU canvas/nubuck lederen schoen met vetersluiting. Deze rolschaatsen zijn verkrijgbaar in maat 36 tot maat 41, dus heel geschikt voor tieners of volwassenen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over rolschaatsen

Het is van groot belang dat je voordat je rolschaatsen koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

patines-1-Ligthfieldstudios-111217431_s-768x512.jpg

Rolschaatsen hebben vier wielen die elk verdeeld zijn in groepen van twee (voor en achter) met dezelfde as.
(Bron: Ligthfieldstudios: 111217431/ 123rf.com)

Welke soorten rolschaatsen zijn er?

Volgens de modaliteit die je gaat oefenen, zijn er verschillende types van rolschaatsen. Voor de allerkleinsten die beginnen met skaten is er de mogelijkheid om te kiezen voor de zogenaamde wandelschaatsen of, met een iets geavanceerder niveau, voor recreatieve schaatsen:

 • Indoor (4 wielen in lijn): Voor sprongen en spins. Artistiek en freestyle schaatsen. Stijve lederen schoen en harde wielen
 • Speed (4 wielen in een lijn): Om een hoge snelheid te bereiken. Inline en kortere wielen 62mm met hardheid 95-98A. Lagers van ABEC3 – ABEC7.
 • Quad of Roller Skate type (4 wielen in parallel): Algemeen gebruik en retro of klassieke look. Schoen type. Lagere snelheid dan bij inline skates. Zeer comfortabel. Er zijn er ook voor roller derby.
 • Outdoors (4 wielen in lijn): Roller Hockey. De wielen zijn meestal zachter.
 • Recreatief: Voor kinderen en volwassenen. Wielen met een diameter van 60 mm en een variabele hardheid. De zachte wielen zijn voor buitengebruik, hoewel ze ook voor binnen kunnen worden gebruikt. De harde wielen zijn voor binnengebruik en kunnen niet buiten worden gebruikt.

patines-3-JavierSanchezMingorance-92871147_s-768x512.jpg

Vergeet niet dat deze skates gebruikt kunnen worden voor kunstschaatsen, maar ook voor roller hockey en stadsschaatsen.
(Bron: Javier Sanchez Mingorance: 92871147/ 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van vierwielige straat- en kunstrolschaatsen?

Op het eerste gezicht denk je misschien dat straatskates en kunstrolschaatsen hetzelfde zijn. Maar elk van hen heeft een reeks verschillende eigenschappen. Daarom is het belangrijk dat je beslist welke modaliteit je gaat beoefenen voordat je de rolschaatsen koopt.

Type rolschaats Voordelen Nadelen
Kunstschaatsen Meer manoeuvreerbaarheid.

Betere kwaliteit van de schoen, meestal gemaakt van leer.

Ze hebben een tong en een vetersluiting.

Ze hebben een hak die de impuls bij het glijden begunstigt.

Ze zijn minder comfortabel.

Minder snel.

Straat Meer snelheid.

Ze hebben grotere wielen.

Ze zijn zeer comfortabel.

Aantrekkelijke retro en vintage stijl.

Minder manoeuvreerbaarheid.

Het kost meer moeite om pirouettes en sprongen te maken.

Ze hebben geen tong. Alleen een vetersluiting.

Welke onderdelen heeft een rolschaats?

Een vierwielige rolschaats bestaat uit zes onderdelen. We zullen hieronder uitleggen waar elk van hen uit bestaat en waar je speciale aandacht aan moet besteden:

 • Schoen: Er zijn twee soorten schoenen bij rolschaatsen, de harde schoenen dienen voor fitness en langere ritten. Zachte of minder harde schoenen zijn de beste optie voor kunstschaatsen of roller disco. Deze laatste zijn beter ademend.
 • Lagers: Bij rolschaatsen zijn de lagers niet zo belangrijk als bij inline skates, omdat de snelheid veel lager is. Daarom is de score voor ABEC-lagers niet van betekenis. Je moet wel zand, water en vocht vermijden zodat de lagers niet beschadigen.
 • Plaat: Gelegen tussen de schoen en de assen, dit is wat comfort en gemak geeft aan de skater. Het absorbeert ook elke vorm van trillingen.
 •  De assen: De assen zijn op vier punten aan de plaat vastgemaakt, namelijk twee bouten met een vaste schroefverbinding en bovendien voor en achter nog eens met twee kogelpennen in een stuurhuis met een nyloncupje.
 • Achterkant: Dit is het deel dat de wielen vasthoudt en is meestal gemaakt van aluminium. Ook wel bekend als trucks.
 • Wielen: Gerangschikt in groepen van twee, ze bieden een grote stabiliteit en controle over de schaats. Als het de eerste keer is dat je rolschaatsen koopt, moet je rekening houden met de hardheid van de wielen. De hardheid wordt gekenmerkt door een schaal van 0 tot 100A, waarbij de laatste de hardste van allemaal is. Als je je rolschaatsen een lange levensduur wilt geven, moet je grip en schokabsorptie opofferen door te kiezen voor harde wielen. Als je meer grip wilt, kies dan zachte wielen.
 • Cushions: Rolschaatsen zijn ook ontworpen met cushions aan de onderkant, die vervangen kunnen worden naar jouw wens. Ze bepalen hoe behendig de rolschaatsen zijn.
 • Rem: Deze is vastgeschroefd aan de plaat. Gelegen aan de voorkant van de rolschaats. Het slijt onregelmatig, dus het is raadzaam om zijn positie van tijd tot tijd te variëren.

Rolschaatsen-3

Het schoonmaken is essentieel om de levensduur van je rolschaatsen te verlengen.
(Bron: Javier Sanchez Mingorance: 92880290/ 123rf.com)

Welke wielen moet ik kiezen voor mijn rolschaatsen?

Zoals we al eerder zeiden, is de keuze van de wielen, normaal gesproken gemaakt van polyurethaan, essentieel voor je rolschaats. Daarom raden we je aan om bij twijfel te kiezen voor wielen met een hardheid van 78A, omdat deze index optimaal is voor het skaten op asfalt, op fietspaden of in parken. Dit is aan te raden voor het rolschaatsen in de buitenlucht. De hardheid kan variëren afhankelijk van het terrein of de discipline.

Je moet er rekening mee houden dat hoe harder de wielen zijn, hoe beter de grip en hoe beter de schokdemping. Ook hebben de wielen meer energie nodig om hun werk te doen. Als de grond erg glad is, kunnen we een hogere hardheid gebruiken om meer snelheid te krijgen. Er moet ook rekening worden gehouden met het gewicht van de skater. Hoe zwaarder deze is, hoe harder ze moeten zijn.

Wat de diameter betreft, is het raadzaam om wielen tussen 62 en 70 mm te gebruiken. De ervaring van de skater en zijn gewicht, evenals het terrein en de modus, moeten de grootte van het wiel bepalen. Je kiest voor een klein wiel als je naar een park gaat voor meer behendigheid. Het grote wiel is aan te raden voor tochten, geeft een grote snelheid en absorbeert de oneffenheden van de ondergrond.

Patines-6-AntonEstrada-103380602_s-768x512.jpg

Je moet er op letten dat de schaatsen goed moeten passen.
(Bron: Anton Estrada: 103380602/ 123rf.com)

Welke maat rolschaatsen moet ik kiezen?

Je moet er rekening mee houden dat de rolschaatsen goed moeten passen. Hierbij is het belangrijk dat je tenen de schaats niet raken, dus het is aan te raden dat ze een extra ruimte van maximaal een centimeter hebben. De schoen moet goed om de voet zitten, maar mag niet te strak of te los zitten.

Houd er rekening mee dat bij dit type rolschaats het comfort en het gemak van groot belang zijn. Als je voor het eerst skates koopt, raden we je aan om een grotere maat te kopen dan je normaal gebruikt, hoewel het belangrijk is dat je de maattabel raadpleegt die je kunt vinden in de specificaties van elk model.

Welke bescherming moet ik gebruiken met de rolschaatsen?

Het maakt niet uit of je een expert bent op het gebied van skaten, je bent nooit vrijgesteld van mogelijke valpartijen. Daarom is het zeer belangrijk dat je nooit je beschermingsset vergeet, die bestaat uit een helm, kniebeschermers, pols- en elleboogbeschermers.

patines-2-Luisrsphoto-20691914_s-768x512.jpg

De vierwielige rolschaatsen bieden de skater een grote stabiliteit bij lage snelheid.
(Bron: Luisrsphoto: 20691914/ 123rf.com)

Hoe moet ik rolschaatsen schoonmaken?

Als je de levensduur van je rolschaatsen wilt verlengen, is het essentieel dat je de schoen van binnen en van buiten schoonmaakt en dat je de veters met een vochtige doek schoonmaakt om ingebedde vuildeeltjes te verwijderen. Maak vervolgens de veters los en ventileer de schoen zonder deze aan de zon bloot te stellen.

Verwijder de remmen en wrijf ze schoon. Draai ze dan om voor een gelijkmatige slijtage te zorgen.

Verwijder de wielen van tijd tot tijd, afhankelijk van de gebruiksfrequentie, en veeg ze af met een doek. Zorg ervoor dat je ze op de juiste manier terugplaatst, hoewel je ze ook kunt verplaatsen om ze gelijkmatig te laten slijten.

jacqueline-martinez-LaFdnppIL4Q-unsplash-1300x867-768x512.jpg

Roller derby is een contactsport gemaakt en beoefend door vrouwen, al werden de mannelijke categorieën later opgenomen.
(Bron: Jacqueline Martinez-: LaFdnppIL4Q/ Unsplash.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van rolschaatsen om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de rolschaatsen die je nodig hebt:

Leeftijd

Je moet rekening houden met de leeftijd van de gebruiker, want rolschaatsen voor volwassenen zijn niet hetzelfde als skates voor kinderen. De leeftijd van de skater zal de grootte bepalen, aangezien het raadzaam is om een grotere maat te nemen voor volwassenen en rolschaatsen met aanpasbare maten voor kinderen. Anders moet je de volgende zomer misschien weer een paar kopen!

Patines-5-JavierSanchezMingorance-93415946_s-768x512.jpg

Een vierwielige rolschaats bestaat uit zes onderdelen: de schoen, lagers, plaat, assen en geleiders, achterkant, wielen, lagers en rem.
(Bron: Javier Sanchez Mingorance: 93415946/ 123rf.com)

Gebruikersniveau

Het gebruikersniveau bepaalt de keuze van de lagers en de wielen. Hoewel deze rolschaatsen stabieler zijn bij het staan dan de inline skates en minder snelheid nemen, moet je er toch op letten dat ze niet te hard gaan lopen, in ieder geval totdat je er mee vertrouwd bent geraakt. Voor kinderen zijn er rolschaatsen om op te lopen, ideaal voor het eerste contact.

Wielen

De hardheid van het wiel hangt in grote mate af van het terrein waarop je gaat skaten. Voor buitengebruik wordt een hardheid van 78A-82A aanbevolen, met het hoogste niveau bij 100A. De diameter van het wiel moet tussen 62 en 70 mm liggen, waarbij het kleine wiel het meest aan te raden is voor beginners. Het gewicht van de skater heeft ook invloed op dit criterium.

Gewicht of lichaamsomvang van de skater Wieldiameter
40 kg 62 mm
Middelgrote of kleine occasionele skater 62-65 mm
Intensieve skater met een robuuste of gemiddelde bouw 70 mm
Intensieve lange-afstandsschaatser, ongeacht de lichaamsbouw 76-80 mm

De rolschaatsexperts moeten speciale aandacht besteden aan zowel de kwaliteit van het polyurethaan, het materiaal waarvan het wiel is gemaakt, als aan de stuitersnelheid, aangezien beide de prestaties van het wiel zullen beïnvloeden. Er zijn ook nylon wielen die de kosten van de schaats verlagen, maar de kwaliteit is lager en daardoor gaat het schaatsen minder goed.

Type schoen

Als je lange tochten gaat maken, kies dan voor hardere schoenen die de schaats meer stabiliteit geven. Bovendien kun je de binnenvoering van deze schoen vervangen als deze beschadigd raakt. Als je daarentegen meer handelbare schaatsen of rollerdisco-schaatsen wilt, koop dan schaatsen met zachtere schoenen die ook beter ademend en lichter zijn.

Prijs

De prijs van rolschaatsen kan variëren van 30 tot 250 euro. De prijs wordt bepaald door de kwaliteit van de schoen en de wielen. Denk aan de discipline die je gaat beoefenen, want als je gaat kiezen voor een model om mee te kunstschaatsen, kan de lederen schoen de skates duurder maken. Als je een beginner bent, kies dan voor een straatmodel.

Samenvatting

Rolschaatsen zijn ideaal voor beginners die zich veiliger voelen met de paralelle wielen dan met inline-skates. Het vintage ontwerp is ook aantrekkelijk voor meer ervaren skaters. De hoge schoenen zijn zeer comfortabel. Er zijn ook rolschaatsen die een beetje op ijsschaatsen lijken.

Plezier is gegarandeerd als het gaat om het rolschaatsen. Het
maakt niet uit welke modaliteit je gebruikt of waar je naartoe gaat, je zal je nooit vervelen. Een rondje door het park, een lange tocht of een bezoek aan de rollerdisco zal je helpen om je uit te leven en calorieën te verbranden. Het is ook een zeer goede optie voor gezinsuitstapjes.

Vond je ons artikel over rolschaatsen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte rolschaatsen kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Иван Река: 62334716/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies