Laatst bijgewerkt: 07-09-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

23Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

110Verzamelde opmerkingen

Romantische boeken nemen een belangrijke plaats in bij vele lezeressen. Zoals je waarschijnlijk wel weet, is het romantische boek één van de meest verkochte genres met legio fans over de hele wereld. Normaalgesproken, zijn het verhalen die gaan over de romantische liefde. Er zijn ook boeken in dit genre die flirten met de erotiek.

Tegenwoordig is het romantische boek er niet alleen maar voor het vermaken van haar vrouwelijke lezers. Veel titels gaan over homoseksuele relaties, zowel tussen mannen als vrouwen. Ook als je denkt dat romantische boeken alleen maar over de liefde gaan, dan vergis je je. De verhalen in het romantische boek raken ook aan de historie, of aan de fantasie.
Belangrijk om te weten

  • De romantische novelle is één van de meest verkochten boekengenres wereldwijd op dit moment. De meeste schrijvers van romantische boeken zijn vrouwen, net als ongeveer 90% van de lezers ervan. Er verschijnen de laatste jaren ook steeds meer romantische boeken, die zich richten op een mannelijk publiek, of een LGBT publiek.
  • Liefdesverhalen in romantische boeken hebben meestal een herkenbare structuur en stijl. Heel anders dan die van de erotische novelle. Sommige literatuurcritici beschouwen het romantische boek als een minder kwalitatief genre. Daar tegenover staan een aantal romantische titels, die van hoge literaire kwaliteit zijn en wereldfaam genieten. Een aantal romantische boeken dienen als inspiratiebron voor grootschalige films en kaskrakers. Denk hierbij aan verhalen als het vampieren drama ‘The Twilight Saga.’
  • Als je normaalgesproken geen romantische boeken leest, stel jezelf dan een paar vragen voordat je een romantisch boek koopt. Over jouw emotionele situatie, de literaire genres van jouw voorkeur en of je gezien wilt worden met een romantisch boek. Om je op weg te helpen in de wereld van het romantische boek, schrijven we dit artikel. Veel leesplezier!

Onze selectie: De beste romantische boeken op de markt

Hieronder zullen we je een selectie presenteren van de 5 best verkochte romantische boeken van dit jaar. 5 Boeken die in jouw straatje passen en die in de smaak vallen bij andere lezers en lezeressen. We hebben ook gepoogd, om de selectie breed te houden. Dit doen we door verschillende subgenres aan te bieden, die te maken hebben met science fiction, historische literatuur of fantasieverhalen. Durf je het romantische boek een kans te geven? Laten we beginnen:

Het beste romantische boek over rijke en knappe mannen

Jessica Clare is een USA Today-bestsellerauteur. Ze woont in Texas met haar man en schrijft het liefst erotische romans. Dit boek is het vijfde deel uit een reeks, dat ook heel goed apart gelezen kan worden. Het gaat over de miljonairsclub, een geheim genootschap van 6 knappe, rijke mannen die minder succesvol zijn in de liefde. Miljonairsclub 5 is een verhaal over liefde en geld. Waar gaat het nu echt om in het leven? De liefde, of toch meer rijkdom?

Het beste romantische boek om bij weg te dromen

Na de plotselinge dood van hun vader komen Maia en haar zussen bij elkaar in hun ouderlijk huis, een prachtig landhuis aan het Meer van Genève. De zussen werden als baby door Pa Salt geadopteerd en krijgen na zijn dood allemaal een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst. Slagen zij erin hun ware identiteit te achterhalen? Dit is het eerste deel uit een boeiende zevendelige serie over liefde, verlies en de zoektocht naar jezelf.

Het romantische boek over ‘lang en gelukkig’ en andere fabels in de liefde

Dit is niet het zoveelste boek over verliefdheid; over eerste kussen en het samensmelten van twee zielen is al tot vervelens toe geschreven. Dit boek gaat over wat er ná de vlinders gebeurt. Over ‘lang en gelukkig’ en andere fabels in de liefde. Met ‘De romantische komedie’ wil Stephanie Coorevits een soort troostende handleiding brengen voor mensen die het beu zijn om te streven naar onhaalbare idealen en die hun ‘saaie normaalheid’ helemaal willen omarmen.

Het romantische boek over los durven laten

‘Alleen met jou – De terugkeer van de romantische liefde’ is een boek van Rica Ponnet. De schrijfster toont in haar boek waarom het hoog tijd is dat we de romantische liefde in ere herstellen en hoe we alleen kunnen liefhebben als we ook durven los te laten. Het boek is een feest der herkenning. Het geeft een hoop waardevolle inzichten over relatiegedrag. Een must-read voor iedereen, of je nou in een relatie zit of single bent.

Het beste romantische boek met de nodige dosis humor

Dit boek draait om de vraag: hoe wordt een voormalige bad boy een betere man? Het begint allemaal met een Karma-boek, een rode bank, een bananenkostuum en een prinsessenjurk. Ontsnap even aan de werkelijkheid met dit romantische boek. Een hilarische feel-good romantische comedy, die je tot het einde laat glimlachen.

Lezers van dit romantische boek, beschrijven het als hilarisch, zoet en doorleefd. Het verhaal draait om Mia. The karma book club is de innemende en grappige tweede aflevering in de Club serie. Een onbetwistbare romantische komedie vol lollige momenten, lieve karakters, sterke vrouwen en een happy end.

Shopgids: Alles wat je moet weten over een romantisch boek

Onder het genre romantisch boek, vallen net als bij andere genres zoals jeugdliteratuur en kinderboeken, een oneindig aantal subgenres. In een aantal gevallen is het romantische verhaal zelfs een excuus, om een heel ander verhaal te kunnen vertellen. Hieronder gaan we dieper in op een aantal vragen die je je vast wel eens gesteld hebt over romantische boeken.

Het romantische boek is al zo oud als de literatuur zelf. Het is dan ook moeilijk om de beste te kiezen.
(Bron: epicstockmedia: 48345002/ 123rf.com)

Wat is een romantisch boek precies?

Het is lastig om het romantisch boek in een hokje proberen te stoppen en te definiëren. Er bestaat namelijk een enorme variatie in dit genre. Maar, veel romantische boeken delen hun voorkeur voor een lang en gelukkig einde. Verder hebben de hoofdrolspelers te maken met allerlei tegenslagen en obstakels, voordat ze uiteindelijk hun doel of geliefde bereiken.

Een ander kenmerk van een romantisch boek is het vurige verlangen van de hoofdpersonen, om de liefde boven alles te stellen. Meestal beloont het verhaal de goedheid en het doorzettingsvermogen van de hoofdrolspeler. Aan het eind van het romantische boek, krijgt de slechterik vaak zijn verdiende loon. Natuurlijk zijn er romantische boeken die niet aan dit plot voldoen. Maar, ook in dat geval kan het nog steeds een romantisch boek zijn en in het genre passen.

In een romantisch boek vind je meestal een uitgebreide beschrijving van de hoofdpersonen. Van hun gevoelens tot hun complete persoonlijkheid. Wat zou een romantisch boek zijn, zonder de diepte in de verschillende karakters? De situatie waarin zij zich bevinden en de gebeurtenissen kunnen pagina’s lang zijn. Denk aan een pagina’s tellende beschrijving van een enkele blik, dat is toch indrukwekkend? Laat je in een romantisch boek meevoeren in het leven van de hoofdpersonages en verlies even je gevoel voor tijd.

Soms bevat een romantisch boek een grote hoeveelheid autobiografisch materiaal. Een schrijver van een romantisch boek moet van goede huize komen, om alle gevoelens en geschiedenissen uit zijn of haar duim te zuigen. Want het romantisch boek zit vol gevoelens, gedachten en dromen. Er zijn ook romantische boeken met de nodige tragiek. Hierin verkiest de hoofdpersoon om te sterven, om niet zonder zijn of haar wederhelft te hoeven leven.

Welk romantisch boek is het bekendst?

Het romantische boek is al zo oud als de literatuur zelf. Dat maakt het kiezen van het bekendste boek wat lastig. Een voorbeeld van een romantisch boek is ‘Woeste hoogten’ van de schrijfster Emily Brontë uit 1847. Dit romantische boek, prijkt in menig top 10 romantische boeken. Het romantisch boek ‘Voor wie de klok luidt’ van schrijver Ernest Hemingway, is ook een van de beste romantische klassiekers.

Een andere bekende is het romantische boek ‘Dokter Zhivago’ van schrijver Boris Pasternak. Hij won zelfs de Nobelprijs voor de literatuur in 1958. In deze monumentale novelle, vertelt de auteur het intense liefdesverhaal tussen Yuri en Lara. Op de achtergrond, krijg je als lezer het nodige mee van de Russische revolutie en de eerste wereldoorlog. Een bekend en romantisch boek, dat als basis dient voor de mythische film naar de hand van regisseur David Lean.

Ik heb zeeën van tijd moeten oversteken, om jou tegen te komen. Bestaat er een romantischer zin dan deze? Hij komt uit het onsterfelijke verhaal van de Ierse schrijver Bram Stoker, over Dracula en zijn geliefde, Mina Murray. Dit romantische boek beoordeelt men ook wel eens ten onrechte als een horrorverhaal. Het zou wel eens het voorbeeld kunnen zijn voor de ultiem tragische liefde.

Waarin verschilt een romantisch boek van een erotisch verhaal?

Er bestaat geen academisch gegronde beredenering over het verschil tussen romantiek en erotiek in de literatuur. Sterker nog, vaak lopen deze genres door elkaar heen. In het ene genre, staan referenties naar het andere genre. Er zijn wel een paar kenmerken op te noemen, waaraan een romantisch boek voldoet en een erotisch boek niet. Zo loopt een romantisch boek over van gevoelens van liefde, terwijl in een erotisch boek de nadruk licht op de vleselijke liefde.

In een erotisch boek, speelt de auteur meer met de suggestie, dan dat hij of zij concreet beschrijft. Hiermee probeert de schrijver, om de lezer zich iets voor te laten stellen bij de situatie. Een uitgebreide beschrijving van seksuele handelingen tussen de hoofdpersonen, zul je niet tegenkomen, maar de suggestie doet het werk. Erotische boeken zijn dan ook een genre, dat zich tussen het romantisch boek en de pornografie bevindt.

Er bestaat geen academisch gegronde beredenering over het verschil tussen romantiek en erotiek in de literatuur.
(Bron: Yulia Grogoryeva: 39081622/ 123rf.com)

Bestaat er een romantisch boek voor mannen?

Een romantisch boek kan ook gelezen worden door mannen. Vroeger dacht men nog, dat een romantisch boek alleen geschikt was voor vrouwelijke lezeressen. Inmiddels is aangetoond, dat beide seksen op zijn tijd kunnen genieten van een romantisch boek. Het enige dat je als lezer nodig hebt is een open blik en de houding om je te laten meeslepen door het verhaal.

We raden je als man aan om te beginnen met een romantisch boek als ‘The reader’, van Bernhard Schlink. In de bioscoop, vertegenwoordigt actrice Kate Winslet de hoofdpersoon. The reader, vertelt het verhaal van een jongere die verliefd wordt, op een veel oudere vrouw. Ideaal voor mannen die nieuwsgierig zijn, hoe een oprechte bewondering kan uitgroeien tot een seksuele aantrekkingskracht.

Zijn er ook romantische boeken over homoseksuele liefde?

Zeker, al is dit romantische boek nog terrein aan het winnen, tussen alle romantische verhalen over mannen en vrouwen. We raden je aan om een romantisch boek te lezen zoals ‘Dagen zonder einde’ van de schrijver Sebastian Barry. Hij vertelt het verhaal over een geheime liefde die opbloeit tussen twee soldaten tijdens een Amerikaanse oorlog.

Ook de titel ‘Het ergst van alles is het licht’ van José Luis Serrano, is een romantisch boek met een gay thematiek. Dit romantische boek is in staat om zielen van welke sekse dan ook, te roeren. De hoofdpersonen worden beschouwd als heteroseksuelen, maar voelen een wederzijdse aantrekkingskracht die alleen maar homoseksueel kan zijn. Een liefdesgeschiedenis tussen mannen, geschreven in de uitmuntende schrijfstijl, die deze auteur en blogger kenmerkt.

Welk romantisch boek is verfilmd?

We hebben al een paar romantische boeken genoemd die verfilmd zijn. Onder anderen, het boek ‘Dokter Zhivago’ en ‘The reader’. Als we alle films willen beschrijven, die gebaseerd zijn op een romantisch boek, dan zijn we een paar artikelen verder. Een ander noemenswaardige film, die gebaseerd is op een romantisch boek is ‘The English patient’ van Michael Ondaatje. Hij won voor deze film zelfs een Oscar.

De film ‘Laat me nooit alleen’ uit 2010, is gebaseerd op een romantisch boek met dezelfde titel, van schrijver Kazuo Ishiguro. Dit verhaal houdt het midden tussen een liefdesverhaal en science fiction. De Britse auteur van Japanse oorsprong schetst hierin een alternatieve en vervreemdende realiteit voor de jonge hoofdpersonen.

Ben je in de stemming voor een romantisch boek?
(Bron: racorn: 21109396/ 123rf.com)

Een ander geweldig romantisch boek dat op het witte doek is verschenen heet ‘De minnaar’ van de schrijfster Marguerite Duras. De film werd in 1992 voor het eerst vertoond in de bioscoop, geregisseerd door Jean-Jacques Annaud. Het riep nogal wat discussie op, door de expliciete scènes tussen de hoofdpersonen, een jonge Franse en een rijke Chinese handelaar.

Bestaan er ook grappige romantische boeken?

Veel lezers denken bij het kopen van een romantisch boek, aan de tragiek in een liefdesverhaal. Dit is echter een vooroordeel, en dus niet altijd terecht. Veel schrijvers passen met hun verhalen ook echt niet in dit vakje, omdat er veel humor in hun romantisch boek zit. Denk aan schrijfster Sarah MacLean met haar romantische boek ‘Nine rules to break, when romancing a rake.’ Een romantisch verhaal, waarvan je buikpijn van het lachen krijgt.

Het romantische boek ‘Flirten is als fietsen’ van Brandy Manhattan (schuilnaam voor een beroemde Spaanse schrijfster) is een humoristisch verhaal in het romantische genre. Vermakelijk van begin tot einde en vol met verrassende wendingen. Dit romantische boek breekt met alle verwachtingen, die mensen van een romantische boek hebben.

Komen er vampieren voor in een romantisch boek?

Eén van de subgenres van het romantische boek is het vampieren drama. Van dit subgenre is het vampieren verhaal ‘The Twilight Saga’ het meest bekend. Er zijn echter nog veel meer boeken die hierop ingaan. Zoals het romantische vampieren boek ‘Midnight kiss’ van Lara Adrian. Dit boek droeg eerst de naam ‘Race of the night’. Als je van knappe vampieren en onverwachte wendingen houdt in een romantisch boek, dan is dit jouw genre.

Er is ook een boekenserie genaamd ‘Black Dagger Brotherhood’, geschreven door J.R. Ward. Deze 18 boeken zitten vol romantiek en erotiek. Het eerste deel van deze boekenreeks heet ‘Donkere minnaar.’ Hierin neemt de schrijver ons mee in een geheime oorlog tussen vampieren en vampieren bestrijders.

Welk romantisch boek is tegelijkertijd een thriller?

In de Verenigde Staten is de romantische thriller een populair literair genre. Het is alleen niet altijd makkelijk om romantische thrillers te vinden die naar het Nederlands zijn vertaald. Wil je genieten van dit genre, dan zul je al redelijk snel moeten overstappen het Engelstalige romantische boek. Bijvoorbeeld ‘Mr. Perfect’ van Linda Howard, een romantisch boek, dat ook fans van andere genres boeit.

‘Proeven van liefde’ van de beroemde schrijfster Nora Roberts, neemt de romantiek als uitgangspunt. Dit romantische boek bevat echter ook vele elementen van de thriller. Roberts is een van de bekendste Amerikaanse thriller auteurs. Ze heeft wel 180 boeken op haar naam, waarvan er 42 op nummer 1 hebben gestaan in de bestseller lijst van The New York Times.

Een romantisch boek bevat vaak elementen van andere genres, zoals science fiction en de historische roman.
(Bron: Daniil Peshkov: 46575144/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

De meeste romantische boeken zijn toegankelijk voor een groot publiek en gemakkelijk om te lezen. Als je voorbijgaat aan de massa’s, kun je echter pareltjes vinden in dit genre. Daarom stellen we je hieronder een aantal criteria voor, aan de hand waarvan je jouw volgende romantische boek kunt kiezen. Zo voorkom je een miskoop, en zorg je voor een paar fijne uren leesplezier:

  • Gemoedstoestand
  • Favoriet literair genre
  • Feministische boeken
  • Leesgewoonten
  • Overal lezen

Gemoedstoestand

Jouw gemoedstoestand is bepalend bij het kiezen van een boek. Zo ook, bij het zoeken naar een romantisch boek. Een romantische ontgoocheling in jouw leven, kan je anders gaan zien door een romantisch boek. Het kan je dus helpen. Als het daarentegen goed gaat in de liefde, dan zit je meer te wachten op een humoristisch romantisch boek.

Emily BrontëParagraaf uit het boek Woeste Hoogten
“Als de wereld zou vergaan en hij zou blijven, dan zou ik blijven bestaan. En als de wereld zou blijven bestaan en hij zou verdwijnen, dan zou de wereld mij volkomen vreemd zijn. Ik voel me er geen onderdeel van.”

Favoriet literair genre

Van science fiction, via de historische roman tot het fantasieverhaal. Er zitten elementen van verschillende genres in een romantisch boek. De schappen liggen vol met romantische literatuur, met verschillende thema’s en invalshoeken. Houd je van een post apocalyptische dystopie? Dan weten we zeker dat je een romantisch boek kunt vinden, met een verhaal dat speelt in een dergelijke setting.

Feministische boeken

De romantische literatuur van nu gaat veel verder, dan de ouderwetse opinie over de relatie tussen man en vrouw. De hoofdpersonages zijn sterke, onafhankelijke vrouwen die zeker zijn van zichzelf. Het tegenovergestelde van het portret dat het oude romantische boek van vrouwen schetst. Als je feminist bent, dan is er dus niets op tegen, om een modern romantisch boek te lezen.

Leesgewoonten

Als je een boekenwurm bent, dan loop je waarschijnlijk over van de tips en adviezen. Ook over het romantische boek. Maar, als je niet zo vaak een romantisch boek leest, dan kun je je laten adviseren door online reviews van lezers. Ga je hieraan voorbij, dan kan het zijn dat een romantisch boek niet aan jouw verwachtingen voldoet.

Overal lezen

De tijden zijn veranderd, zo ook het romantische boek. Waar je vroeger de flap van jouw boek moest wegmoffelen omdat de titel te denken gaf, pak je nu gewoon jouw Kindle of Kobo. Niemand in de trein of de metro die ziet wat je leest, behalve jijzelf. Ook in de selectie aan het begin van dit artikel, vind je een aantal romantische boeken voor de ereader.

Samenvatting

In dit artikel hebben we geprobeerd om je op weg te helpen in de wereld van het romantische boek. Eén van de meest verkochte en gelezen literaire genres ter wereld. Van een romantisch boek met een verhaal dat speelt in het verleden, tot romantiek in de verre toekomst. We hebben ook een aantal veel gestelde vragen beantwoord, om je te helpen om jouw favoriete romantische roman te vinden.

Hopelijk hebben de criteria in dit artikel je geholpen bij het bepalen van het subgenre van jouw voorkeur. Lees je graag over historische helden, of lees je liever een moderne romantische thriller? We hopen dat het je heeft geholpen.

Vergeet niet om dit artikel te delen in jouw sociale netwerk of boekenclub en laat gerust jouw reactie achter.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: siraphol: 38517186/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies